Gość: Żuczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.12, 07:30 To mi sie podoba , wreszcile ktoś pomyślał . Trochę czasu minie ale kierunek bardzo dobry i wreszcie Krakòw może być przygotowany dobrze na sensowne pozyskiwanie środków . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pg Zaskakujący raport o krakowskich blokowiskach IP: *.comarch.com 26.07.12, 09:44 Czy moglibyście dawać linka do źródeł w artykułach? Bardzo proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luk Re: Zaskakujący raport o krakowskich blokowiskach IP: 151.193.120.* 26.07.12, 09:55 Popieram przedmówcę. Liknki do źródeł, a najlepiej odnośnik do raportu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kret Re: Zaskakujący raport o krakowskich blokowiskach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.12, 11:21 oto i raport www.bip.krakow.pl/_inc/rada/posiedzenia/show_pdfdoc.php?id=54693&ei=bF0IUIvGHozFtAaEvY23Aw&usg=AFQjCNG5hGK6ijq3cEnEbpV9U2Gqk_Q-dA&sig2=usf5zFrgcS7mq2d5tsq1RQ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsws co niby jest nie tak ze starymi osiedlami ? IP: *.dynamic.chello.pl 26.07.12, 22:41 pełno zieleni, przestrzeń, szkoły, place zabaw, sklepy wszystko mają problem to jest z w nowoczensych lemingowcach nasranych jeden 10 metrow od drugiego - w UK murzyni kradnący na ulicy w takich mieszkaja - u nas zaś "elyty kredytowe" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majlo Re: Zaskakujący raport o krakowskich blokowiskach IP: *.dynamic.chello.pl 26.07.12, 10:10 rzadko kiedy podaje się w internetowych portalach źródła, bo zazwyczaj "twórcy" newsów używają metody kopiuj-wklej lub zmieniają szyk zdań, żeby się nie zmęczyć. strasznie mnie to denerwuje, bo często też przeinaczają przesłanie zawarte w źródłach ponieważ nie umieją poprawnie zinterpretować ich treści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gucio Zaskakujący raport o krakowskich blokowiskach IP: *.dynamic.chello.pl 26.07.12, 10:17 cały kraków to praktycznie blokowiska, nie licząc zawartości drugiej obwodnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Zaskakujący raport o krakowskich blokowiskach IP: *.play-internet.pl 26.07.12, 11:16 i starej nowej huty, która jest raczej wypełniona kamienicami na wzór bloków :) no i swoszowic, gdzie zabudowa jednorodzinna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Radosne misie i ich odkrywcze tezy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.12, 11:53 "Ten raport obala kilka mitów. Zawsze myśleliśmy, że największym problemem Krakowa jest Nowa Huta. Z analizy wynika jednak, że największej pomocy potrzebują blokowiska z lat 60. i 70. - mówi Bogusław Kośmider" 1) Trzeba być naprawde geniuszem żeby dojść do takiego wniosku! Mieszkańcy miasta, które warto podkreślić NIE KOŃCZY SIĘ NA PLANTACH od jakiś 100lat, od dawna czekają na podobną troskę o przestrzeń publiczną jaka ma miejsce w ścisłym centrum. Mieszkam na Mistrzejowicach i praktycznie nic nie powstaje z inicjatywy miasta. Jakiekolwiek remonty przestrzeni zielonych to zasługa rady dzielnicy która ciuła marne grosze przez cały rok, żeby wyremontować chodnik, a ścieżka rowerowa to szczyt luksusu. Pan Kośmider i reszta spółki tak potrafili spartolić miasto, że teraz rewitalizacji wymaga nawet taki nowy Ruczaj. Całe miasto wymaga rewitalizacji, a nie bzdurnych muzeów i centrów konferencyjnych im. pana Jacka i s-ki "W ostatnich latach przy dogęszczaniu już i tak ciasnej zabudowy osiedli pojawiły się nowe problemy - grodzenie nowo budowanych, lepszych bloków. Powoduje to nie tylko niszczenie przestrzeni publicznych, ale też napięcia społeczne." 2) Nie "pojawiły się" tylko: "sami do tego dopuściliśmy". Też tak gadałem jak byłem mały "zepsuło się" - taaaa samo się zepsuło. "I jeszcze jedno ciekawe, ale bardzo smutne spostrzeżenie analityków: choć większość blokowisk leży blisko atrakcyjnych przyrodniczo terenów, niemal nigdy nie są one z nimi powiązane." 3) Osiedla w PRL były tak budowane, że brakowało podstawowej infrastruktury, jak chodniki, drogi i sklepy, wiec naprawdę analitycy doszli do zaskakujących wniosków! Mam jeszcze bardziej zaskakujący wniosek: Może miasto ruszy swoje zacne 4 litery i coś z tym zrobi bo...<patrz punkt 2> samo sie nie zrobi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dan Re: Radosne misie i ich odkrywcze tezy. IP: *.zax.pl 26.07.12, 23:42 Bieda w mieście, czekają na unijne fundusze.... To mnie dawno zastanawiało... Dłubnia sobie płynie, a może by tak powstał park i ścieżka rowerowa.... A nie kolejny miejski (ś)ciek.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anita Zaskakujący raport o krakowskich blokowiskach IP: *.net.autocom.pl 26.07.12, 12:10 Myslę, że za te pieniądze niewiele zostanie zrobione na osiedlach, tylko pójdą one do kieszeni kilku cwaniaków związanych z krakowską władzą. sama mieszkam na Kurdwanowie i nie widzę tu jakichs szczególnych zaniedbać. Mamy nawet kort tenisowy i basen. Więc jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze dla kumpli władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość-z-uj Re: Zaskakujący raport o krakowskich blokowiskach IP: *.t-mont.net.pl 26.07.12, 13:12 Kurdwanów rządzi! Jest super! Infrastruktura ok, są miejsca dla sportu, nie jest (jeszcze) zabetonowane wszystko więc jest zieleń, są sklepy i małe osiedlowe i większe (budowa Galerii z Almą i Rossmanem). Wszystko spoko nie licząc tych kiboli, którzy co noc piją wódę pod moim blokiem i się drą i nie mogę spać, a chodzę na rano do pracy i mi to przeszkadza! W lato, gdy ciepło nie da się spać przy zamkniętych oknach. Straż miejsca to są Ci sami cwaniacy, którzy wezwani pojawiają się albo po godzinie, gdy "impreza" już się rozejdzie albo jak już się pojawią wcześniej to nawet mandatu nie wlepią. I za 10 min "impreza" wraca w to samo miejsce. I to kibolstwo nakręca raporty o bezrobociu i czerpaniu z zasiłków, bo jak twierdzą "nie będą robić za marne 2 tysiące". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli Półgłówki z wyborczej IP: *.eurocash.pl 26.07.12, 13:09 Półgłówki z wyborczej! Pisze się "2 Pułku"! Pułki lotnicze numerujemy cyframi ARABSKIMI! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośćgość Tak, bardzo ciekawe. Zwłaszcza ciekawe jest to, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.12, 13:10 jak niby na Dąbiu czy Ugorku mają powstać nowe miejsca parkingowe? Coś p. Kośmider ma zamiar wyburzyć? Proponuję te grodzone bloki, które tam nawtykano w ostatnich latach i te, które zaczynają się budować. Podwawelskie niepowiązane z Wisłą? A kto im grzmotnął hotel pod nosem? spadł z kosmosu? Gadka szmatka - wielcy obrońcy, ale nie potrafią wyegzekwować zwykłych przepisów ppoż, które zabraniają grodzenia osiedli. I nie potrafią przywrócić starych planów zagospodarowania do czasu uchwalenia nowych, żeby zahamować katastrofę??? Uchwały w sprawie minimum parkingowego (2 miejsca na każde mieszkanie, bo takie zaczynają być realia) i absolutnego zakazu grodzenia też się nie da przyjąć bez dotacji unijnych? Wolne żarty. Na odległość śmierci cwaniakami mającymi chrapkę na unijne pieniądze. Dopóki radni będą tworzyć organizację na rzecz robienia dobrze deweloperom i właścicielom ziemi pod idiotycznym pretekstem wspierania przedsiębiorczości, dopóty to miasto będzie ginąć. Zwłaszcza że większość dewastacji z ostatnich lat jeszcze długo będzie nieodwracalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośćgość Re: Tak, bardzo ciekawe. Zwłaszcza ciekawe jest t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.12, 13:11 miało być "śmierdzi", spellcheck zaszalał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Zaskakujący raport o krakowskich blokowiskach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.12, 13:35 cudownie , ale ja mieszkam an nowym osiedlu wybudowanym po 2000 roku i kompletnie nic nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaz Osiedla "otrzymają" programy! Naprawdę? IP: *.dynamic.chello.pl 26.07.12, 19:29 To znaczy: blok otrzyma pieniądze? A może: mieszkaniec bloku otrzyma pieniądze? Na co? Ile? Nie kpijcie, "zatroskane" cyngle z Gażety. Chodzi o kasę, którą unijni urzędnicy (nieroby) chcą zasilić naszych urzędników (nierobów). Osiedla (i owe rzekome badania) to pretekst. Równie dobrze "specjalne programy" mogłyby otrzymać ronda lub psie klocki. To naiwne tłumaczenie się z zaplanowanej kradzieży może przekonać ćpuna lub alkoholika. Mnie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
teczowa-szmata Bieńczyce to dawna wieś lub 26.07.12, 20:22 obecnie XVI dzielnica w której sa właśnie Albertyńskie, Kazimierzowskie, Niepodległosci, Jagielońskie,Złotej Jesieni. Złotej Jesieni które dopiero teraz mozna nazwać osiedlem mieszkalnym, wcześniej były tam tylko hotele robotnicze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nh Re: Bieńczyce to dawna wieś lub IP: *.multi-play.net.pl 26.07.12, 20:43 i akademiki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kopalnia Re: Bieńczyce to dawna wieś lub IP: *.dynamic.chello.pl 27.07.12, 09:34 No ale Stare Miasto to tez dawna wies. I co z tego, bo nie wiem do czego byl Twoj przytyk? Odpowiedz Link Zgłoś
teczowa-szmata Re: Bieńczyce to dawna wieś lub 28.07.12, 20:08 przytyk ze piszą o Bieńczycach jako osiedlu z blokami, takiego w Krakowie NIE MA, jest osiedle Bieńczyce-dawna wieś l i dale z zabudową wiejską lub XVI dzielnica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blind Zaskakujący raport o krakowskich blokowiskach IP: *.ghnet.pl 26.07.12, 21:14 6,7,8 zdjęcie to nie Kurdwanów ale moje kochane Piaski !!!Na których się wychowałem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Zaskakujący raport ? IP: *.204.40.84.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.07.12, 23:48 Jeśli taki raport jest zaskakujący dla wieloletnich radnych dzielnicowych i miejskich to powinni oni zrezygnować z mandatów bo nie wiedzą nic o swoich dzielnicach. Czyżby poszli po publiczną władzę dla prywaty ? Kto zapłacił za ten raport ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Będą dogęszczać? IP: *.ists.pl 27.07.12, 06:49 a szerokie arterie, jak Mogilska, należy zawężać - będzie ciszej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio Re: Będą dogęszczać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.12, 07:34 Mogilska to kontrowersyjna historia. To trochę jak z organizmem: jak zatkasz tętnice i żyły, to tkanka będzie obumierać. Jak odetniesz możliwości komunikacji w mieście, to firmy będą powstawały na Ruczaju albo nawet w Zabierzowie czy Niepołomicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alina Zaskakujący raport o krakowskich blokowiskach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.12, 08:16 Czas zabrac sie takze do willowisk. Odpowiedz Link Zgłoś
zgr-edo wszystko przez tą komunę , pobudowali bloki 27.07.12, 08:25 a ludzim się we łbach poprzewracało, bo czytać i pisać ich nauczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nikt Zaskakujący raport o krakowskich blokowiskach IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.12, 09:53 A Nowy Prokocim? Kilkanaście tysięcy mieszkańców, starszy od np. Kurdwanowa. A Nowy Bieżanów? Może więcej jeszcze pominięto osiedli w tym rzetelnym raporcie? Nie, żebym uważał że akurat np. N. Prokocim wymaga jakiejś rewitalizacji, ale jak rzetelnie, to rzetelnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mama Jacka Park w Borku Fałęckim sprzedany deweloperom IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.12, 12:49 Słyszałam, że tak zwany park Solvay w Borku Fałęckim został sprzedany przez zadłużone miasto deweloperowi. Ktoś to potwierdzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ordona Sposób na grodzenie osiedli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.12, 22:14 Nie trzeba się wysilać by zachęcić obywateli do nie grodzenia bloków i osiedli: obniżyć podatki. Wprowadzić zasadę, że mieszkańcy budynków wielorodzinnych niegrodzonych wykazują postawę bardziej prospołeczną, otwartą, w przeciwieństwie do ogrodzonych. Zakład, że za parę lat zniknie większość płotów, strażnic ochroniarskich. Na banerach deweloperów pojawią się wytłuszczone napisy OSIEDLE OTWARTE. Wszyscy będą zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moka A kto będzie rewitalizował obecnie powstające IP: *.187.225.81.ip.abpl.pl 30.07.12, 16:57 A kto i kiedy będzie rewitalizował obecnie powstające "apartamentowce" z mieszkaniami o powierzchniach 30 m2, gdzie sąsiedzi mogą sobie podać rękę przez okno... przecież to co teraz powstaje- upchane, bez żadnego uwzględnienia przestrzeni i terenów zielonych- jest dużo gorsze niż te stare blokowiska... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rab Mistrzejowice kontra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.12, 17:04 Weżmy takie Misrzejowice, blokowisko że aż miło. Jancarza i Srebnych Orłów to ruchliwa oś, z obu stron najpierw pawilony, sklepy, park, potem bloki. Zarządy spółdzielni mieszkaniowych od pewnego czasu konsekwentnie modernizują parkingi między blokami, stare place zabaw na asfalcie słusznie są likwidowane, wygospodarowane zostaje nowe miejsce dla samochodów, za to między blokami na większych placach zieleni powstają ogródki z boiskami, huśtawkami, piaskownicami itp. W pobliżu osiedla jest niemały park dokoła fortu (tu by się zdało pomyśleć jak zagospodarować, ale dla dzielnicy to zbyt duże wyzwanie finansowe, potzebne wsparcie miasta lub nawet województwa). Jak bywam na Mistrzejowicach u znajomych to zastanawiam się, kto ma lepszy adres, ja w nowym blaku z parkingiem ale wciśniętym pomiędzy inne bloki, gdzie rosną tylko płoty i tabliczki "teren prywatny wstęp wzbroniony", czy znajomi w pogierkowskich blokach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Zaskakujący raport o krakowskich blokowiskach IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.12, 11:59 Co mam rozumiem pod nazwą osiedle Bieńczyce ? Nie ma takiego osiedla ! Domyślam się że chodzi o osiedla: Na Lotnisku, Wysokie, Strusia, Kalinowe ? Czy może się myle oświeci mnie ktoś ? Odpowiedz Link Zgłoś