Gość: koi IP: *.play-internet.pl 10.08.12, 09:29 Oby to zrobili jakos sensownie. Obecnie jazda tramwajem przez kro lewska to postoje co ok 100 metrów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: francjosef Szybciej? Wątpliwe... IP: *.fiberway.pl 10.08.12, 09:59 Czy te pętle indukcyjne w jezdniach i torowiskach są montowane za wypłacone Siemensowi ok 30 mln pln z kasy miasta za Obszarowy System Sterowania? poza tym jaki sens ma uprzywilejowanie na skrzyżowaniach komunikacji miejskiej jeśli przed tymi skrzyżowaniami są prawie zawsze przystanki...Generalnie według mnie to nic nie załatwi. I tak pojazd MPK musi się zatrzymać. I tak postój jest zależny od czasu przez jaki wsiadają i wysiadają pasażerowie. I co? Zamknięcie drzwi w pojeździe "spowoduje" od razu zielone światło? Na pewno nie. Bezsens i wyrzucona kasa. Tylko "zielona fala" - jak w Wiedniu, gdzie w zasadzie głównymi ciągami komunikacyjnymi można go przejechać ze średnią 50 km/h...Tyczy się to aut osobowych i autobusów. Tramwaj jest wolniejszy, ale jest metro. Kraków powinien stawiać na metro. Tramwaj nigdy go nie zastąpi. Jest i będzie za wolny. Nawet mając uprzywilejowanie na skrzyżowaniach jak wcześniej pisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Łużycka / Witosa / Nowosądecka IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.12, 19:38 Na tym skrzyżowaniu sterowanie światłami jest tak beznadziejnie zrobione, że jak jedzie tramwaj, to stoi cały ruch kołowy i pieszy. Więc ludzie przechodzą na czerwonym. Na poprzednim skrzyżowaniu (Nowosądecka / Włoska / Podedworze) jest tak samo. Ale tam jezdnia i torowisko są RÓWNOLEGŁE więc bezsensem jest zatrzymywanie CAŁEGO ruchu czerwonym światłem. Efekt? Piesi NOTORYCZNIE chodzą na czerwonym. Rowerzyści zawsze przejeżdżają na czerwonym zarówno jezdnią jak i przejściem dla pieszych. Kierowcy rzadziej ale też przejeżdżają przez czerwone.... Jaki sens takiego ustawienia świateł? Na zielone piesi czekają około 2 min, więc po prostu idą na czerwonym. O rowerzystach już nawet nie piszę...... Odpowiedz Link Zgłoś