Dodaj do ulubionych

olsza II 8

05.09.12, 20:42
Pytanie do zasiedziałych Krakusów : gdzie jest w Krakowie ulica Olsza II blok numer 8, adres był w dokumencie z lat 80tych , czy może ten blok ma dziś inny adres ? może ktoś wie jaki ?
Obserwuj wątek
    • matt.cobosco Re: olsza II 8 06.09.12, 00:24
      Na osiedlu Olsza II blok o numerze 8 (czteropiętrowy, długi) jest tylko przy ul. Miechowity. Jest też Młyńska 8, ale to pawilon handlowy oraz Nadrzeczna 8 (puchatek, jedna klatka), ale ten tylko z trudem podpada pod Olszę II. W latach osiemdziesiątych te budynki miały identyczne numery.
      • maciek22287 Re: olsza II 8 06.09.12, 15:03
        mam napisany adres: ulica Olsza II 8/numer mieszkania, chyba chodzi rzeczywiście o tą ulicę Miechowity bo Olsza II jako ulica dziś nie wystepuje, może kiedyś numery były takie same a ale Olsza II była jako ulica a potem nadano nazwę ulicy Miechowity.
        • bo1511 Re: olsza II 8 06.09.12, 16:23
          Dawniej to było osiedle Olsza 2, później nadano nazwę ulicy Stanisława ze Skalbmierza i w tym samym czasie zmieniła się zupełnie numeracja bloków...np . dziś St ze Skalbmierza 12, to dawniej Olsza 2 blok 27 :)
          Z tego co pamiętam 8 była przy obecnej ulicy Miechowity :)...ale nie na 100%
          Zapytaj po prostu na Miechowity [ przy przystanku blisko ul Brogi] jakąś starszą osobę, może będzie dokładnie pamiętać:)
          • maciek22287 Re: olsza II 8 10.09.12, 12:18
            nikt nie pamięta, chodziłem, pytałem starszych ludzi, co gorsza nie wie też urząd miasta, urząd dzielnicy, ani spółdzielnia mieszkaniowa, jakieś totalne zapomnienie, kiedy nadali te nazwy ulic ? w 1986 jeszcze była Olsza II, po 25 latach nie ma żadnych śladów po dawnej numeracji
            bo1511 napisała:

> Dawniej to było osiedle Olsza 2, później nadano nazwę ulicy Stanisława ze Skalb
            > mierza i w tym samym czasie zmieniła się zupełnie numeracja bloków...np . dziś
            > St ze Skalbmierza 12, to dawniej Olsza 2 blok 27 :)
            > Z tego co pamiętam 8 była przy obecnej ulicy Miechowity :)...ale nie na 100%
            > Zapytaj po prostu na Miechowity [ przy przystanku blisko ul Brogi] jakąś starsz
            > ą osobę, może będzie dokładnie pamiętać:)
            • matt.cobosco Re: olsza II 8 10.09.12, 13:13
              Nazwy ulic musieli nadać dużo wcześniej, bo już w latach siedemdziesiątych była i Młyńska Boczna (mój ówczesny adres) i Miechowity 11 (adres mojego przedszkola).
              • to_straszne Maćku? 10.09.12, 15:37
                Zjawisko numerowania budynków wg "osiedla" to wynalazek nowohucki. w Krakowie nie występuje. Zmiany nazw ulic mogły się dokonać w r. 1991 lub po nim, ale tej okolicy to nie dotyczy. W szczególności nigdy nie była zmieniana nazwa ul. Miechowity. Ostała się nawet (o dziwo) ul. Bohaterów Wietnamu.

Zatem nazwanie jakiegoś budynku "Olsza II nr 8" to nazwa umowna. Inżynierowie mogli tak nazwać ten budynek na etapie projektowania, zanim powstała ulica.
                Dla pewności i przyjemności poznania miasta, w którym zamierzasz mieszkać przejrzyj sobie stare plany miasta, dostępne choćby na wawel.net

wawel.net/images/plany%20zrobione/1957.JPG
                tu plan z 1957, ul. Miechowity jeszcze nie istnieje

"blokowa" zabudowa tej okolicy powstaje na przełomie lat 50-tych i 60-tych. Wtedy też do końca ul;. Brogi dokleja się ul. Miechowity wychodząca na Młyńską.

tu plan z 1979.

wawel.net/images/plany%20zrobione/1979.JPG

Powodzenia.
                • peteen bohaterów wietnamu się ostała... 10.09.12, 18:50
                  tylko odbiorca/bohater nazwy się zmienił...
                  ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka