Dodaj do ulubionych

Radiowa Jedynka skraca hejnał z Wieży Mariackie...

20.09.12, 13:10
Taaa. Marketink forewer. Ebałt robi wielką różnicę.
... za długi.

Jeszcze sobie "Bitwę pod Grunwaldem" okrójcie - bo ZA DUŻA.
Hejnał z Wieży Mariackiej jest - Panie Kamilu Dąbrowo - jednym z transmitowanych w świat symboli polskości. Czy się to podoba Pańskiemu byłemu Tok.fm, czy też nie - tak zwyczajnie jest.
Ostatnim cwanym debilem, który chciał majstrować przy hejnale był Urban Jerzy.
Wtedy też sygnał czasu, zamiast być podawanym z:

"Obserwatorium astronomiczne Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie poda czas z dokładnością do pół sekundy. Piąty, ostatni krótki sygnał oznacza punktualnie godzinę dwunastą..."

zaczął być podawany z "czegoś tam miar i jakości" (bez ducha, ale za to w WARSZAWIE).
To, że fałszują jest dowodem na żywość przekazu i uznajmy to za zaletę a nie za wadę.
Obserwuj wątek
    • il_pino Radiowa Jedynka skraca hejnał z Wieży Mariackie... 20.09.12, 13:10
      świat się zmienia i trzeba za nim umiejętnie nadążać. wątpię aby oburzeni rzeczywistsze każdego dnia słuchali hejnału i wątpię aby takie były oczekiwania odbiorców.
      • to_straszne Nadążaj za światem Il_pinio 20.09.12, 13:20
        Ale samodzielnie, jeśli łaska.
        Są(otóż) takie rzeczy w tym świecie, których nie można, ani też nie należy ustalać przez głosowanie. Albowiem gawiedź nie zawsze rację ma.
        Nawet jeśli jest jej dużo w jednym miejscu i głośno krzyczy.

Niekiedy potrzebny jest autorytet PAŃSTWA.
        Nie o to chodzi Mesje, czy ktoś słucha na antenie "Jedynki" hejnału cztery razy, raz, czy też wcale.
        Chodzi o to, że rozmawiamy o jednym z symboli polskości, odbieranym na długo przed Internetem z anteny Polskiego Radia wszędzie tam, gdzie Polacy mieli skłonność by pamiętać o swojej polskości.
        Ponad 1/3 wszystkich Polaków świata (~20.000.000) mieszka poza Polską i dla wielu z nich ta decyzja - mimo internetu - będzie krzywdząca.

Wspomnisz moje słowa, śledź proszę, co będzie się działo w mediach i z jak daleka będą pisać Polacy oburzeni tym niemądrym projektem.
        • il_pino mnie hejnał w radiu w całosci nie przeszkadza 20.09.12, 14:30
          a ze słyszę go prawie każdego dnia na żywo to być może odbiór mam spaczony w związku z tym ..... jeśli jest tak jak piszesz to rzeczywiście szkoda. problem jednak skądś się pojawił - czy tylko z głupoty czy też na podstawie opinii słuchaczy bo jednak radio jest dla nich.
    • Gość: krakus Radiowa Jedynka skraca hejnał z Wieży Mariackie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.12, 13:21
      sprywatyzowac wieze,hejnal,sprzedac slowakom,jest duzo wyjsc.albo na dole zromic kantor
    • Gość: shaun Radiowa Jedynka skraca hejnał z Wieży Mariackie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.12, 13:25
      Widocznie jakaś zabłąkana tatarska strzała dosięgła dyrektora programowego Jedynki.
    • Gość: Ania Radiowa Jedynka skraca hejnał z Wieży Mariackie... IP: *.ghnet.pl 20.09.12, 13:32
      Pochwalam! - a trebacza nalezy zamienic na mp3 i wyzwalacz czasowy, jest kryzys, nie ma co krasc u zloba - w sam raz pare zlotych sie miastu zwolni.
    • stasieczek5 Radiowa Jedynka skraca hejnał z Wieży Mariackie... 20.09.12, 13:42
      Panie Dyrektorze,
      twierdzi Pan, że przez hejnał słuchacze odchodzą od odbiorników kiedy Pańska stacja nadaje wiadomości. To ja Panu powiem:
      Słuchaja tylko hejnału bo jest pozbawiony wszelkich podtekstów politycznych i w przeciwieństwie do Pańskich wiadomości jest ... prawdziwy.
      Ale Pan z Warszawy a przecież trudno Syrence Warszawskiej grać na trąbce siedząc gołą dupą na kamieniu..( czy zima, czy lato)...
    • pfg Re: Radiowa Jedynka skraca hejnał z Wieży Mariack 20.09.12, 13:46
      Chyba nawet Polskie Radio Kraków nadaje już tylko jedną ćwiartkę hejnału. Ja też doskonale pamiętam "piąty, ostatni krótki sygnał", ale nie upierałbym się przy nadawaniu na cztery strony świata. Jednak bardzo chciałbym, żeby hejnał szedł na żywo, a nie z taśmy - a na pewno wkrótce będą i takie zakusy.
      • stasieczek5 Re: Radiowa Jedynka skraca hejnał z Wieży Mariack 20.09.12, 14:02
        Dobry pomysł.
        Ale może jeszcze dodać sztucznego strażaka - na kształt lalki gumowej ?
        Wyjdzie taniej, perfekcyjniej i zgodnie z przepisami np. BHP...
      • pawel78 Radio Kraków 20.09.12, 14:18
        Zgadza się, Radio Kraków już od lat nadaje o 12 hejnał pojedynczy, a nie poczwórny, i jakoś nie słychać w Krakowie oburzenia...
        Ludzie, bez histerii... Ja też jestem krakowianinem dużo dłużej niż od urodzenia, dla mnie też hejnał jest świętością i nie wyobrażam sobie, aby nie był odgrywany przez żywego trębacza co godzinę przez całą dobę, ale transmitowanie o 12 w Jedynce wszystkich czterech powtórzeń nie jest mi do niczego potrzebne. I tak się cieszę, że hejnał w Jedynce jest.
        A przyznam jeszcze, że mało co mnie tak wkurza jako krakowianina, jak krakowski snobizm oraz bezinteresowna nienawiść i pogarda krakusów wobec Warszawy, którą tutaj też w paru opiniach widać...
        • Gość: Janek Re: Radio Kraków IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.12, 16:54
          Tak skrócili hejnał do jednego odegrania i teraz Radio Kraków ledwo co przednie. 3/4 załogi stanowią prezesi, dyrektorzy i cała administracja, a 1/4 tylko fachowi dziennikarze, reporterzy i prowadzący. Czy tak ma wyglądać radio?? Radio jest dla słuchaczy a nie dla administracji.
    • Gość: Ponury Skryba Te, prezes kup se gumową lalę IP: *.centertel.pl 20.09.12, 14:00
      Żona przecież więcej kosztuje ...bajoku i pacanie jeden ty !!!
      • stasieczek5 Re: Te, prezes kup se gumową lalę 20.09.12, 14:04
        Ponury Skrybo !
        Na "bajoka" to trzeba sobie w Krakowie zasłużyć.
        A to przecież Warsiawiak - czyli niewykształcony przedstawiciel chłopstwa mazowieckiego...
    • Gość: Przegląd hejnałów Uważam, że można pójść dalej: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.12, 14:10
      W każdy dzień tygodnia hejnał innego miasta. Co wy na to?
    • gieekaa Radiowa Jedynka skraca hejnał z Wieży Mariackie... 20.09.12, 14:13
      Może zamiast grać 1/4 przyspieszyć hejnał x4? Może nie będzie mądrze ale za to zabawnie.
    • Gość: Cynik Radiowa Jedynka skraca hejnał z Wieży Mariackie... IP: 193.24.68.* 20.09.12, 14:47
      Nie no, bez jaj. PR1 dobrze robią. Po cholerę tracić czas na słuchanie tego samego? I do tego udawanych, wzmocnionych kroków? Jest 12, jedzie hejnał(jeden), a po nim wiadomości i jest git. Ja jestem Krakusem i szlag by mnie trafiał, gdybym musiał wysłuchiwać 4 razy pod rząd tego samego dzień w dzień. Poza tym hejnał urywa się, gdyż wedle legendy trębacz zaliczył strzałą od Tatara w gardło. To niby co? Zaliczył, poszedł na kolejną stronę, znów odegrał i znów ten sam Tatar go ustrzelił? "I tak 4 razy panie władzo"? Pierniczenie o tym, że tylko 4x odegrany hejnał jest całym utworem mogło się zrodzić tylko w głowach ludzi nie mających większych zmartwień.
    • Gość: obywatel Reformator się k...wa znalazł IP: *.play-internet.pl 20.09.12, 15:04
      A czy tego przygłupa z tokfm, zatrudnionego o wiele powyżej jego zdolności, doświadczenia, kompetencji, wiedzy, możliwości, itd. nie drażnią te same nachalne reklamy powtarzane setki razy co kilkanaście minut, dzień w dzień? Hejnał mu przeszkadza, ale komercha to już nie. Młody, wykształcony (inaczej), burak z wielkiego miasta (Biłgoraja albo innego pierdzichowa) wyżej sra niż dupę ma. by zacytować klasyka.
    • c.t.k Którą"ćwiartkę"zostawić?. Dla króla,dla burmistrza 20.09.12, 15:49
      dla gości,dla kupców,dla chłopaków F3?.
    • Gość: Kazik Krakowski Sygnał Czasu IP: *.aster.pl 20.09.12, 16:01
      Polecam na str. 9

mbc.malopolska.pl/dlibra/doccontent?id=12405
      to_straszne napisał:

> Wtedy też sygnał czasu, zamiast być podawanym z:
      >
      > "Obserwatorium astronomiczne Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie poda czas
      > z dokładnością do pół sekundy. Piąty, ostatni krótki sygnał oznacza punktualnie
      > godzinę dwunastą..."
      >
      > zaczął być podawany z "czegoś tam miar i jakości" (bez ducha, ale za to w WARSZ
      > AWIE).
      > To, że fałszują jest dowodem na żywość przekazu i uznajmy to za zaletę a nie za
      > wadę.
    • Gość: LesKra Radiowa Jedynka skraca hejnał z Wieży Mariackie... IP: *.proxy.aol.com 20.09.12, 16:15
      Hejnal z Krakowa, taki jaki jest - to zabytek i powinien byc pod ochrona. Krakow niejeden zabytek juz stracil i szkoda. Dzieki hejnalowi spopularyzowanemu przez radio kazdy z Polski i reszty swiata chce kiedys stanac na Rynku w Krakowie i posluchac go na zywo. Teraz grozi ze nastepny krok to bedzie calkowite zlikwidowanie hejnalu w radiu. Kedys, wraz z poludniowym sygnalem czasu z Krakowskiego Obserwatorium, byla to najpopularniejsza audycja nadawana z Krakowa, sluchana codziennie przez wszystkich. Tak stopniowo wyzbywamy sie tradycji...
    • Gość: ziBITu Radiowa Jedynka skraca hejnał z Wieży Mariackie... IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.12, 17:53
      W ramach oszczędności, przykładem skrócenia transmisji hejnału z Wieży Mariackiej, proponuję:
      1) pokazać kawałek ołtarza Wita Stwosza, zasłaniając resztę ołtarza,
      2) zasłonić 3/4 Sukiennic, aby nie były narażone na degradujący wpływ atmosfery,
      3) pozamykać kilka sal wystawowych i komnat na Zamku Królewskim na Wawelu,
      4) skrócić trasę turystyczną w Kopalni Soli w Wieliczce,
      5) tramwaje wodne na Wiśle i statki spacerowe - tylko do mosty Dębnickiego,
      6) itp.
    • Gość: borewicz tez mi strata, PR 1 to radio dla starych dziadkow IP: *.aster.pl 20.09.12, 21:54
      wiec czego tu zalowac ? poza tym i tak oryginal, czyli hejnal na zywo, jest najwazniejszy a tego nikt nie odbierze
    • Gość: zabijmnie tak, krakus słucha hejnału a wiadomości i tak ... IP: 62.159.77.* 21.09.12, 13:48
      ... nie zrozumie :)

To była krzywdząca generalizacja, a poważnie...

Oczywiście że decyzja jest zrozumiała i nie ma w tym nic dziwnego. Możecie sobie hejnału słuchać co godzinę na żywo. Koncert na żywo jest dużo fajniejszy :)
    • annastasia Radiowa Jedynka skraca hejnał z Wieży Mariackie... 21.09.12, 23:19
      To bezczelność aby byle łachudra bez konsultacji z radiosłuchaczami, z władzami i mieszkańcami Krakowa niszczył 85 letnią tradycję, zwyczaj z którego znany jest Kraków, który podziwiają turyści o którym opowiadają z dumą swoim wnukom Polonusi mieszkający za granicą! Na pohybel zaprzańcom i łachudrom!
    • annastasia Na pohybel durnym zaprzańcom i łachudrom! 21.09.12, 23:28
      To zamach na krakowską, na polską tradycję! To haniebna decyzja łachudrów i sprzedawczyków, którzy nie szanują polskiej tradycji, polskich zwyczajów i polskiej histori!! To tak samo durna, bezmyślna i bezczelna decyzja jak ta próba usunięcia godła państwowego z orłem, z koszulek polskich piłkarzy! To bezczelność aby byle łachudra bez konsultacji z radiosłuchaczami, z władzami i mieszkańcami Krakowa niszczył 85 letnią tradycję, zwyczaj z którego znany jest Kraków, który podziwiają turyści, o którym opowiadają z dumą, swoim wnukom Polonusi mieszkający za granicą! Na pohybel zaprzańcom i łachudrom!
    • Gość: Yarpen Radiowa Jedynka skraca hejnał z Wieży Mariackie... IP: *.dynamic.chello.pl 24.09.12, 19:38
      Mam 30 lat i odkąd pamiętam radio kojarzy mi się z dwiema melodiami: lato z radiem i hejnał z Wieży Mariackiej. Dorastałem słuchając tych melodii. One po prostu zawsze były, a teraz jakiś baran dla pieniędzy chce to zniszczyć. Brawo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka