Gość: ADA IP: *.multi-play.net.pl 24.10.12, 09:17 Nie ma chętnych ponieważ każdy z kierowców chce parkować za darmo i to robi często łamiąc przepisy. dOSTAĆ W NASZYM MIEŚCIE MANDAT ZA ZŁE PARKOWANIE TO JAK WYGRANA W TOTKA Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: GroblinNH Re: Dlaczego nie ma cudu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.12, 09:27 Całe Groble się z was śmieją. Wy złodzieje! Podporządkowaliście wszystko spółce Groble Ole! Zakazy i blokady,sprzedane po trupach kamienice wokół Placu Na Groblach i co a gawno! Upadek i hiszpańskie szambo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: westerwelle Re: Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.12, 09:49 Proponuję zrobić wielki parking podziemny pod całym starym miastem. Mega inwestycja prezydenta Majchrowskiego. Zmieszczą się tysiące samochodów. Może dostaniemy pieniądze z UE. A tak poważnie. Wtedy gdy cywilizowane miasta inwestują w komunikację miejską, dbają o rowerzystów, my zastanawiamy się jak ściągnąć do centrum Krakowa jeszcze więcej aut. Może nowy prezydent zracjonalizuje politykę miasta w tym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt "Tanie" parkowanie w Krakowie w strefie?! IP: *.telnet.krakow.pl 24.10.12, 09:50 Za jeden dzień parkowania w strefie płaci się ponad 30 zł. To jest, przepraszam, tanio? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: px Re: "Tanie" parkowanie w Krakowie w strefie?! IP: *.biprostal.com.pl 24.10.12, 10:33 To jest bardzo tanio. Jeśli parkujesz codziennie, to sobie wykup abonament. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: "Tanie" parkowanie w Krakowie w strefie?! IP: 176.109.129.* 24.10.12, 10:57 Wygląda na to, że tak. Jak widać eksperci wiedzą lepiej. Cóż, jacy eksperci takie miasto. Według mnie może miasto powinno zejść co nieco z czynszu (do 35 tys. zł), a koszt parkowania powinien wynieść 3 zł. Bo znów ceny za parkowanie mamy czasami na światowym poziomie (6 zł za godzinę to ja w zasadzie w NYC na Manhattanie, mogę zaparkować), a zarobki wschodnioeuropejskie. Ale jak widać wolimy kombinować jak tu więcej z nas zedrzeć. I jeszcze jedno bawi mnie logika inwestorów od parkingów. To, że nie mają klientów nie wynika z tego, że mają za wysokie ceny, ale dlatego, że miasto pozwala taniej parkować na ulicach. Ale na tym polega wolny rynek, bo jak ja na przykład wybudowałbym parking i pobierał opłaty na poziomie 2,5 zł za godzinę to miałby więcej klientów niż ten, który pobiera opłatę w wysokości 5 zł. Logiczne jest, że jak mogę kupić pietruszką, marchewkę czy chleb taniej, to nie kupuję drożej. Ale jak widać inwestorzy parkingowi tego nie widzą. I bardzo proszę miasto, aby nie wspierało interesów inwestorów parkingowych i nie płakało, że nie może podnieść cen za parkowanie. Niech urzędnicy wezmą się za pracę, niech zaczną myśleć, a nie płakać, że nie mogą podnieść cen. Rozumiem, że w czasach kryzysu najchętniej podnieśliby ceny na wszystko, za parkowanie, usługi miejskie, podatki, ceny biletów na MPK i... własne pensje, bo przecież rosną koszty życia w mieście. Przepraszam za ten populizm na końcu, ale szlag mnie trafia jak czytam tak głupi artykuł, w którym dziennikarz nie spojrzał na sprawę z różnych stron, tylko pisze jakby był na usługach lobby parkingowego (wiem, że nie jest, ale tak pisze, eh). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: "Tanie" parkowanie w Krakowie w strefie?! IP: 31.187.12.* 24.10.12, 11:39 Wolny rynek? Ktoś tu raczy żartować? Od kiedy to wolny rynek polega na tym, że jeden z podmiotów ma ustawowo ograniczoną cenę za daną usługę. Cenę nie wynikającą ani z popytu, ani ze zmiennych w zależności od lokalizacji kosztów świadczenia usługi, ale z widzimisię ustawodawcy. Może też cenę chleba ustalmy ustawowo poniżej kosztów, zobaczymy jak wielu będzie chętnych do jego produkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: "Tanie" parkowanie w Krakowie w strefie?! 24.10.12, 12:43 Oczywiście, tyle, że oplacalnośc jest ograniczana wysokością oplat dla firm za grunt. Jezeli miasto chce za dużo czynszu za plac, to nie zarabia nikt. Miasto ani grosza, firma, bo go nie weźmie, bezrobotnik, którzy by mogli byc parkingowymi.Więc nie lepiej zarabiac mniej, ale zarabiać? Urzędnicy miejscy chyba nigdy nie mieli okazji prowadzić żadnej wlasnej dzialalności,ani pracować w dochodowej NORMALNIE firmie, bo zachowują się jakby żyli w glebokiej komunie i gnębili zlego prywaciarza za pewne pieniądze z centralnego budżetu. Pozwolę sobie im przypomniec jak sie skończyla tego rodzaju polityka gospodarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: "Tanie" parkowanie w Krakowie w strefie?! IP: 31.187.12.* 24.10.12, 13:31 > Oczywiście, tyle, że oplacalnośc jest ograniczana wysokością oplat dla firm za > grunt.Jezeli miasto chce za dużo czynszu za plac Sugerujesz, że miasto jest jedynym właścicielem działek w Krakowie? Lub przynajmniej większościowym? Jest to jak wiadomo nieprawda. A łatwo to sprawdzić w przeglądarce miejskiego systemu informacji przestrzennej. Zatem któż ci broni na wolnym rynku (o to chodzi, nie - żeby wolny rynek był?) otworzyć doskonale prosperującą działalność parkingową. Wydzierżawić lub kupić działkę w centrum (na wolnym rynku), a następnie oferować tanie usługi parkingowe dla ludności. Np. złotówka dziennie. Cały "wolny rynek" twój. Jeśli ci się uda na tym zarobić przed upływem tego tysiąclecia to możesz z powodzeniem pouczać urzędników. A - i z powodu oszałamiającego popytu na twoje taniutkie parkowanie będziesz też musiała parę banieczek dołożyć na jakiś tunel dojazdowy do swojego parkingu. Wszak nie można na WOLNYM RYNKU obciążać publicznych, niewolnorynkowych ciasnych uliczek ruchem do twojego superbiznesu. To byłaby, wystaw sobie, głęboka komuna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: "Tanie" parkowanie w Krakowie w strefie?! IP: 176.109.129.* 24.10.12, 16:21 Behemot Ty lepiej powiedz, gdzie Ty pracujesz, bo według mnie Ty jesteś etatowym obrońcą uciemiężonych urzędników miejskich, których atakuje ciemny, szary lud. Często żonglujesz dowolnymi dokumentami miejskimi (zresztą zbyt swobodnie i stosownie do własnych potrzeb) żebyś był zwykłym mieszkańcem. Miło, że magistrat ma swoich obrońców, ale może mógłbyś magistratowi i jego urzędnikom przekazać, że warto posłuchać czasami ciemnego szarego ludu, a nie tylko zasłaniać się pseudodokumentami i analizami. Ja wiem, że z perspektywy niezwykle mądrych i naprawdę zapracowanych miejskich urzędników to świat wygląda inaczej. Problem w tym, że chyba nie do końca on jest kompatybilny z światem zewnętrznym. Daleki jestem od bezmyślnego walenia w łeb każdego urzędnika. Nie do końca przekonują mnie hasał, że wystarczy zwolnić 1/3 czy połowę urzędników a znajdą się pieniądze. Niech będzie urzędników ile trzeba, ale niech naprawdę zaczną myśleć. Powiedz mi więc dlaczego godzina parkingu w naszym mieście, gdzie zarabiamy średnio ok. 3000 zł. netto czyli mniej niż 1000 USD i mniej niż 700 ojro mamy płacić za parking jak w NYC czy europejskich metropoliach. Amerykanie uważają, że zarobki na poziomie ok. bodajże 1,6 USD to ubóstwo i w takim NYC płacisz za parking 2 dolary. ja wiem, że dla władz Krk, byłoby fajnie ściągać haracz na poziomie 6 zł/h parkowania, ale możemy umówić sie na taką stawkę jak w Krk średnie zarobki wyniosą na przykład 5000 zł. (poszedłem na kompromis, bo mogłem dowalić 6 tys.). Odpowiedz Link Zgłoś
x25s Re: "Tanie" parkowanie w Krakowie w strefie?! 26.10.12, 10:52 Odpowiadasz na: Gość portalu: Jakub napisał(a): "Powiedz mi więc dlaczego godzina parkingu w naszym mieście, gdzie zarabiamy średnio ok. 3000 zł. netto czyli mniej niż 1000 USD i mniej niż 700 ojro mamy płacić za parking jak w NYC czy europejskich metropoliach. Amerykanie uważają, że zarobki na poziomie ok. bodajże 1,6 USD to ubóstwo i w takim NYC płacisz za parking 2 dolary. ja wiem, że dla władz Krk, byłoby fajnie ściągać haracz na poziomie 6 zł/h parkowania, ale możemy umówić sie na taką stawkę jak w Krk średnie zarobki wyniosą na przykład 5000 zł. (poszedłem na kompromis, bo mogłem dowalić 6 tys.). " Dobre! Jakbyśmy mieli wszystkie ceny mniejsze, proporcjonalne do naszych zarobków, to by oznaczało, że nas stać na tyle samo co ludzi w "zachodzie" w konsekwencji oznaczałoby to, że Polska byłaby równie bogata (GDP per capita (PPP)) a była i jest sporo biedniejsza. Czy to tak trudno zrozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee Re: "Tanie" parkowanie w Krakowie w strefie?! IP: *.adsl.inetia.pl 24.10.12, 23:34 Nie działek, tylko tej konkretnej działki. na którą nie może znaleźć najemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: "Tanie" parkowanie w Krakowie w strefie?! IP: 176.109.129.* 24.10.12, 16:05 Poniżej kosztów czego? Bo nie rozumiem? Miasto pozwala nam parkować poniżej kosztów? Mógłbyś rozwinąć ową błyskotliwą myśl. Co do jednego się zgadzam, że gdyby uwolnić ceny to miasto przywaliłoby takie taryfy, że parkowalibyśmy na parkingach. Ale wtedy niewiele osób by parkowało Tylko ci, których stać by na to było. Biedacy zasuwaliby na nogach. A, że coraz więcej biedaków - szaraków.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majo Re: "Tanie" parkowanie w Krakowie w strefie?! IP: *.dynamic.chello.pl 24.10.12, 17:11 Jakub, nie parkowałeś pewnie nawet w Berlinie, nie wspomniawszy o Manhattanie. Ceny parkowania w Krakowie są śmiesznie niskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: "Tanie" parkowanie w Krakowie w strefie?! IP: 176.109.129.* 24.10.12, 21:22 W Berlinie nie, ale na Manhattanie już tak. I wcale nie było tak drogo... Ale jeśli dla Ciebie w Krakowie jest za tanio to możesz dobrowolnie płacić więcej. Bo mnie się wydaje, że dla wielu ludzi to jednak nie są małe pieniądze. I wcale nie chodzi o typowe marudzenie, czy narzekanie, ale o, że Ci których stać na miejsca parkingowe na najdroższych parkingach w mieście i tak dalej będą parkować (słynny casus niejakiego Michała Figurskiego, który dopiero niedawno odkrył ile kosztuje benzyna w Polsce), ale dla wielu osób to są dość wysokie ceny. I tyle. tak na marginesie. To wydaje mi się bardzo aroganckie zdanie typu ceny parkowania w Krakowie są śmiesznie niskie. Jeśli to Cię śmieszy, to gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majo Re: "Tanie" parkowanie w Krakowie w strefie?! IP: *.dynamic.chello.pl 24.10.12, 21:57 A nie pomyliło ci się z Manhattanem w Łodzi? Podaj namiary na parking w NYC za 2$ za godzine, albo w jakiejkolwiek europejskiej stolicy chetnię skorzystam następnym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moje ... Re: "Tanie" parkowanie w Krakowie w strefie?! IP: *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net 25.10.12, 06:35 $2 wielokrotnie wspomniane są pewnie za ...10 minut :-) p.s. ceny w NYC można łatwo sprawdzić na np. nyc.bestparking.com (niemal wszystkie powyżej $10/hr a i $20/hr jest dosyć częste). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee Re: "Tanie" parkowanie w Krakowie w strefie?! IP: *.adsl.inetia.pl 24.10.12, 23:22 Parkometry nie mają podstref i wszędzie jest jedna taryfa za godzinę W normalnym świecie zarządcy miejscy w aglomeracjach chcą jak najwięcej aut upchać na parkingach aby zachować jak największą drożność ulic , Parkingi częstokroć są tańsze za godzinę niż parkometr na ulicy W Polsce robi się dokładnie odwrotnie, ale to nasza specjalność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakow IP: *.dynamic.chello.pl 24.10.12, 09:54 Aby takie inwestycje w centrum były rentowne miasto powinno wprowadzić strefę płatnego parkowania od Krzemionek po ul. Kijowską. Nie zrobi tego, by nie stracić poparcia. Puki samochody stoją na chodnikach, pasach, klombach, nic się nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakow IP: 212.185.19.* 24.10.12, 09:57 Bo polityka Miasta jest do dupy w tym zakresie. Powinno sie zrobić kilka prostych ruchów i sprawa była by załatwiona. po pierwsze plac na groblach jest za daleko od rynku wiec tam nigdy nie bedzie nikt parkował. ale jest kilka lokalizacji które należało by rozważyć np - plac u zbiegu garbarskiej, Asnyka, basztowej i Dunajewskiego - dużo miejsca na zrobienie dużego parkingu podziemnego - plac kolo poczty głównej. - plac Matejki - plac Wolnica takie inwestycje są możliwe nie przekonują mnie ze to jest stare miasto (Lizbona jest dobrym przykładem miasto dużo starsze, położone na dużych wzniesieniach a ma metro i siec parkingów podziemnych) należny po prostu zlikwidować całkowicie parkowanie przy ulicy - i uwolnić to miejsce w końcu na ścieżki rowerowe - oddzielone fizycznie od ulicy(Amsterdam ma układ chodnik, pas dla rowerów, chodnik, ulica) u nas tez by było na to miejsce gdyby nie auta parkujące wszędzie. Ludzie mieszkający w centrum powinni mieć zniżki na parkingi podziemne w ramach stałego abonamentu ale cena i tak powinna oscylować w granicy 400-600 pln miesięcznie - Mieszkanie w centrum takiego miasta jak kraków to ekstrawagancja i jak ktoś nie ma swojego miejsca parkingowego to musi płacić lub się wyprowadzić do innych dzielnic. Parkingi przy ulicach są nie potrzebne i powinny byc w ścisłym centrum(obszar pierwszej obwodnicy) zlikwidowane. Taką wisienką na torcie to jest to ze podczas budowy będzie na pewno wiele archeologicznych odkryć i wbrew temu co piszą trzeba sie z tego cieszyć a nie martwić bo to tylko pomaga wykorzystać to jako rzeczy przyciągające turystów. vide metro w Tel Avivie (gdzie perony maja gabloty z wykopanymi odkryciami archeologicznymi podczas budowy metra. To wszystko sie da zrobic w 6-8 lat ale trzeba widzieć coś więcej niz koniec swojej kadencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Re: Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.12, 11:13 Skoro centrum Krakowa to "taka ekstrawagancja", to nie powinno się psuć wizerunku śródmieścia jakimiś fatalnymi ścieżkami rowerowymi. Jak chcesz sobie pojeździć rowerkiem, to powinieneś wyprowadzić się do innych dzielnic. Odpowiedz Link Zgłoś
seven Re: Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakow 24.10.12, 12:40 ale stek bzdur: > po pierwsze plac na groblach jest za daleko od rynku wiec tam nigdy nie bedzie > nikt parkował. ok 700 metrów > > ale jest kilka lokalizacji które należało by rozważyć np > - plac u zbiegu garbarskiej, Asnyka, basztowej i Dunajewskiego - dużo miejsca n > a zrobienie dużego parkingu podziemnego ok 700 metrów do rynku > - plac kolo poczty głównej. 400 metrów, lokalizacja idiotyczna > - plac Matejki 700 metrów > - plac Wolnica 1,5km Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakow IP: 212.185.19.* 24.10.12, 17:19 @seven - z placu na groblach do Rynku jest 800 metrów - tak podaje google maps nikt nie bedzie tego robił na piechotę jak może stanąć teraz na garbarskiej (400m) - z Asnyka to 400 no właśnie to jest mniej więcej odległość które będzie zachęcała do zostawienia tam auta - z Poczty głównej 400 fajnie ze dla ciebie idiotyczna lokalizacja, ale dla osób z samochodem chyba nie. ulice w pobliżu takie jak, Starowiślna, Wielopole, Librowszczyzny, Zyblikiewicza są zawalone samochodami parkującymi po obydwóch stronach. Sam teren jest idealny na parking podziemny wjazd tylko ulicą wielopole, wyjazd tylko ulica starowiślną, parking powinien zaczynać sie od budynku banku do końca częściowo pod kawałkiem plant i po ulicą Sienną. - plac Wolnica jest dla Kazimierza a nie dla rynku. tu juz był pomysł ale nikt nie był wstanie przekonać konserwatora zabytków a według mnie można to było zrobić handlując całkowity zakaz parkowania i poruszania sie normalnym samochodom po Kazimierzu. Idea jest taka ruch w centrum miasta powinien być tak zorganizowany aby ludzie jako priorytet wybierali środek komunikacji miejskiej lub rower i dopiero jako ostatnia opcja wzięli samochód wiec koszt parkingu mógłby byc jakos 5 pln za godzine. ale jak by super kraków wyglądał i dało by sie przejechać całe centrum rowerem tak jak w we wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majo Re: Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakow IP: *.dynamic.chello.pl 24.10.12, 22:03 400-700 m w większych miastach to ludzie mają przważnie do przystanku autobusowego albo metra. W Krakowie każdy chce parkować 3 minuty od Rynku. W d..ach się poprzewracało. Na im wiekszym zagwizdowie ktoś mieszka tym ciężej mu cielsko ruszyć i najchętniej parkowałby najchętniej na Szewskiej. To nie Hameryka, miasta są do chodzenia a nie do jazdy samochodem w centrum zawsze i wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakow IP: *.radionet.info.pl 24.10.12, 22:17 @majo czesciowo masz racje ale musiało by być metro w krakowie, mieszkam pod krakowem jak około połowa mieszkańców aglomeracji krakowskiej i sorry jak ma autobus raz na godzine do łagiewnik plus druga a czasami i trzecia przesiadka i juz po 1,5 godziny jazdy jestem w krakowie to wole przejechac w 45 samochodem. Do tego zapomnij ze bede jachał autobusem z 3 moich dzieciaków bo to jest porażka i tyle. wiec prakingi są ok - pamietaj ze przy mojej propozycji samochodów w centrum poprostu nie bedzie wogole. do tego metro dla krakowa jest czyms nie uniknionym - lizbona ma mniej mieszkańców niż krakow a ma super rozbudowane metro w duzo starszym mieście położonym w dużo gorszym terenie. cała idea parkingów jest taka by ludzie mieli blisko z parkingu do miejsca ktore jest centrum zycia miasta. Tak bedzie lepiej dla wszystkich w centrum prawnie nie bedzie ruchu samochodów a ludzie z takich satelickich osiedli jak huta, ruczaj czy biezanów beda mogli tez przyjechac od czasu do czasy z dziecmi czy osobami starszymi. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakow 25.10.12, 07:16 Gość portalu: Maciek napisał(a): > zapomnij ze bede jachał autobusem z 3 moich dzieciaków bo to jest porażka jak sobie wychowałeś, tak masz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JHmkn Re: Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakow IP: 31.187.12.* 25.10.12, 07:48 Krakowianin do Rynku nie chodzi bo go nie stać na ceny jakie tam obowiązują i ruch rwetes jaki tam bydło czyni . Szczególnie rozkrzyczana studencka stonka snująca się grupami tam i z powrotem .Nie wiem dlaczego wciąż się ludzie czepiają ,że chodzi o dojazd do rynku. Odkąd w Rynku nie ma pod bankiem waluciarzy nie mam powodów aby się tam udawać .Nie byłam w Rynku kilkanaście lat i żyję .Więc dajcie spokój z tym Rynkiem .Krakowianie płąca podatki na renowacje otoczenia a kasę na turystach zbijaja knajpiarze i hotelarze . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KF Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakowie IP: 31.187.12.* 24.10.12, 10:14 Nie jest prawdą ,że na podziemne parkingi nie ma inwestorów . Najważniejszym inwestorem powinna być gmina . Tak jak buduje drogi tak samo powinna budować parkingi . Tymczasem zamiast szukać zewnętrznego inwestora na budowę stadionów gmina wybudowała je dla prywatnych drużyn piłkarskich pomimo ,że nie jest to jej ustawowym obowiązkiem .Natomiast ustawowym obowiązkiem gminy jest realizacja inwestycji w zakresie drogownictwa do których należą także parkingi i jest to zadanie w zakresie administracji publicznej i tego gmina nie zrealizowała . Widać urzędnicy działają na odwrót .Tego czego nie muszą robić robią a to co powinni nie robią . Z ubolewaniem natomiast przyglądam się wypowiedzi "eksperta" (?) ,który rozwiązanie problemu widzi w podwyższaniu opłat za parkowanie. Przypuszczalnie pochodzi z innego miasta i generalizuje przedstawiony problem zapominając zdaje się ,że każde miasto ma swoją specyfikę do której należy przystosować odpowiednie rozwiązanie .Idąc tym tokiem myślenia dojdziemy do absurdalnych rozwiązań ,że bogatych i tak będzie stać na ponoszenie opłat za parkowanie i żadna podwyżka ich nie ruszy a pozostali przestaną w ogóle przyjeżdżać do centrum przy czym uczciwość nakazuje aby wraz z takimi rozwiązaniami wyprowadzić z centrum wszystkie obiekty administracji publicznej do których obywatel obowiązany jest się stawiać . Można także zabronić administracyjnie wjazdu do centrum w często stosowany w Krakowie sposób polegający na postawieniu znaku zakazu ruch lub pozbawieniu dróg statusu dróg publicznych i wydawaniu zezwoleń na wjazd dla siebie i znajomków . Szkoda natomiast ,że nie skwitowała tego Pani Dyrektor Wydziału Inwestycji ,która o ile mnie pamięć nie myli uprzednio przez wiele lat zajmowała się w urzędzie właśnie drogownictwem i to w czasie gruntownych przekształceń ustrojowych więc problematyka parkingowa powinna jej być doskonale znana . Ponadto warto wspomnieć ,że już na długo przed objęciem władzy przez ekipę obecnego prezydenta planowano w Krakowie budowę parkingów podziemnych . Plany przekształcono w postępowanie w którym wyłoniono firmę mającą wybudować 5 podziemnych i jeden naziemny parking w zamian za 30 letni okres eksploatacji tych obiektów .Umowa podpisana w 2002r przez ówczesnego prezydnta miasta prof. Andrzeja Gołasia nigdy nie została zrealizowana przez obecną władzę więc nie mówmy ,że nie ma inwestorów tylko mówmy ,że władze nie potrafią właściwie zarządzać materią którą dostały w ręce z łaski wyborców . I na koniec ,jak to bywa w Krakowie , warto by może zapytać wyborców czego oczekują od władz miasta w zakresie poprawy możliwości parkowania w mieście .Czy należy przenieść poza centrum obiekty administracji publicznej ,uczelnie itp. generujące niejako naturalnie ruch pojazdów,budować parkingi (podziemne ,naziemne,piętrowe itp.) czy też podnosić w nieskończoność stawki opłat za parkowanie . Zobaczymy co powiedzą mieszkańcy .Czy wolą parkingi czy też stadiony .W moim przekonaniu wybór większości mieszkańców byłby oczywisty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: px Re: Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakow IP: *.biprostal.com.pl 24.10.12, 10:40 Miasto nie powinno wydawać publicznych pieniędzy na parkingi podziemne, bo go na to nie stać. Co więcej parkingi mogą ewentualnie powstać w okolicach drugiej obwodnicy, np. pod placem przy Biprostalu jest fajne miejsce. Oczywiście koszt parkowania w strefie jest teraz bajecznie niski, dlatego nikomu nie opłaca się budować tych parkingów. Jeśli brakuje ci podstawowej wiedzy z zakresu transportu i parkowania, to polecam pozycję „Miasto w Ruchu”: www.miastowruchu.pl/doc/miasto_w_ruchu_ebook.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KF Re: Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakow IP: 31.187.12.* 24.10.12, 13:55 Wiedzy to brakuje ale chyba Tobie co widać po głupkowatych nieprzemyślanych argumentach. Nawet nie polemizuję z idiotycznym argumentem ,że miasta nie stać na budowę parkingów .A na budowę 2 stadionów dla prywatnych drużyn piłkarskich to stać ? A na co idą zyski ze strefy płatnego parkowania ? Ponadto trzeba się nauczyć czytać , bo wyraźnie napisalem ,że gmina miała podpisaną umowę na budowę parkingów za pieniądze inwestora więc argument o braku środków jest zupełnie bezmyślny . Dalej ,gmina ma prawne obowiązki w określonym zakresie lecz w żadnym razie nie ma tam przepisu ,który nakazuje gminie prowadzić opłacalną działalność biznesową .Gdyby brać kryterium opłacalności to gmina nic by nie mogła zrobić bo nic nie jest opłącalne z biznesowego punktu widzenia .Gmina buduje drogi ale za korzystanie z dróg nie może pobierać opłat więc jestb to inwestycja nieopłacalna więc co nie budować dróg ? Widać ,że nie masz zielonego pojęcia o zakresie problematyki i rozumujesz jak dziecko z przedszkola . Jak za dużo aut to podnieść opłaty i zwiększyć obszar ich pobierania proste ?Jak ludzie bogaci i opłaty nie robią wrażenia to zakazać wjazdu do centrum i już proste? A jak nie chcą słuchać i dalej wjeżdżają to ...wysiedlić na Alaskęi już po problemie ,proste ? Takie myślenie to prosta droga do pewnej kliniki do której z własnej woli rzadko kto się udaje . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakow IP: *.centertel.pl 24.10.12, 14:43 Ale na prywatne stadiony dla Cupiała i Filipiaka mieliście. Za to że tam daliście pieniądze a tu nie chcecie, cały magistrat powinien wylądować w więzieniu za defraudacje i niegospodarność z Majchrowskim na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakow IP: *.centertel.pl 24.10.12, 14:40 Powtórzę jeszcze raz: Nie, bo u nas magistrat nie działa w służbie mieszkańców tylko w służbie prywatnego biznesu, któremu gdzie może chce nabić kieszenie. To Polska właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakowie IP: 94.100.245.* 24.10.12, 10:23 Zmuszanie kierowców do korzystania z płatnych parkingów poprzez wstawianie zakazów i sztuczne zawyżanie cen w parkometrach to zwykły mobbing i próba zmonopolizowania parkowania na danym obszarze. Za takie zachowanie można by pozwać miasto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: px Re: Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakow IP: *.biprostal.com.pl 24.10.12, 10:42 Bzdury opowiadasz. Chodzi tylko o to, aby choć część przestrzeni zajętej przez samochody oddać ludziom. Nikt cię nie zmusza do korzystania z płatnych parkingów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakow IP: *.home.aster.pl 24.10.12, 11:12 Dlatego powinny powstać parkingi na obrzeżach centrum, aby zachęcić kierowców do pozostawienia aut przy głównych drogach. Bezpłatne bądź za symboliczną opłatą (np. dla posiadaczy biletów miesięcznych MPK). Teraz, nawet jeśli ktoś chce, nie ma możliwości pozostawienia auta w takim miejscu, by móc szybko przesiąść się w komunikację miejską w okolicach centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
czeresnik Re: Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakow 24.10.12, 15:03 W twojej wypowiedzi wszystko jest OK, poza lokalizacją parkingów — nie na obrzeżach centrum, ale na obrzeżach miasta. W okolicach centrum to parkingi powinni być na tyle drogie, aby ograniczać popyt na tę usługę, tak aby ulice się nie korkowały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakow IP: *.home.aster.pl 24.10.12, 17:54 Dopóki nie ma szybkiej komunikacji w mieście, ciężko mówić o atrakcyjności pozostawiania auta na obrzeżach miasta. Bardzo wielu dojeżdżających w okolice centrum to właśnie ci, którzy mieszkają na obrzeżach i czas dojazdu komunikacją miejską jest wielokrotnie dłuższy od przejazdu samochodem. Obrzeża centrum: mam na myśli oczywiście rejony np. Placu Inwalidów, gdzie w pobliżu jest główna ulica a okolice są zapchane przez auta dojeżdżających kierowców. Odpowiedz Link Zgłoś
ehtarr Dr Szarata uważa, że inwestorzy 24.10.12, 10:24 "Nie wiedzą, czy pewnego dnia któryś z prezydentów nie zlikwiduje odpłatności za parkowanie w strefie". Z czego on ma ten doktorat? To tak jakby napisać, że nie ma chętnych na produkcję alkoholi, bo nie wiadomo, czy pewnego dnia władze nie wprowadzą darmowego alkoholu dla wszystkich :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuse Re: Dr Szarata uważa, że inwestorzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.12, 19:29 Twoja logika jest wyraźnie domowego chowu, to i wypadło ci tak, że ni przypiął, ni wypiął. Porównanie ryzyka inwestycyjnego dla produkcji alkoholu z ryzykiem przy budowie parkingu doprawdy świadczy tylko o popędzie do klepania w klawiaturę. Serio, to chodzi w gruncie rzeczy o to, że dopóki o organizacji ruchu i parkowania będzie decydować menelstwo samochodowe (tzw. drobny biznes, radni czy inni ważni), a siły policyjne będą do dupy, dopóty popyt na parkowanie w strefie śródmiejskiej nie będzie stabilny i nie będzie poważnych kandydatów na podjęcie koncesji na budowę i prowadzenie parkingów. Nietrudno zauważyć, że poza Polską i Republiką Południowej Afryki, sytuacja taka w dużych miastach prawie nie występuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krk Re: Dr Szarata uważa, że inwestorzy IP: *.bb.sky.com 25.10.12, 00:42 Nie wiem, co masz do drobnego biznesu. A co do RPA, to w centrum Johanesburga jak i przy obecnym "centrum" w Sandton, istnieje masa parkingów pod- i naziemnych - no i w ogóle to zupełnie inna bajka, z innymi problemami niż Kraków - tam w centrum miasta wielopiętrowe parkingi stoją puste (wiesz dlaczego?), zaś miasto rozwija systemy rapid-transit, bo to bardziej potrzebne ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
emplo Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakowie 24.10.12, 10:51 Drodzy urzędnicy! Skończcie wreszcie z tymi podziemnymi parkingami i zacznijcie budować naziemne, piętrowe, tanie konstrukcje. I nie mówcie, że Kraków to zabytkowe miasto i się nie da. Da się, tylko trzeba wykazać odrobinę chęci i zacząć czerpać z dobrych wzorców... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kurdwanowiak Re: Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakow IP: *.siemens.16.pl 24.10.12, 12:03 Wybudwoali na groblach, chcą 50tyś misięcnie jest 400 miejsc. Wychodzi 125zł za miesiąc. Cena najmu miejsca postojowego na którym kolwiek zadupi@$tym osiedlu w Krakowie kosztuje 150zł. Gdzie tu sens, gdzie logika? Budowę parkingów w centrum musi mymusić zmiana podejscia do niektorych spraw. Powrót porządków panujących tutaj przed komuną itd. Przed wojną w centrum miasta miszkali tylko ludzie majętni. Tylko takich było stać na ZAKUP kamienicy i jej utrzymanie włączając w to okoliczne parkingi (podziemne) Odpowiedz Link Zgłoś
ehtarr Re: Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakow 24.10.12, 13:05 Teraz w wielu kamienicach mieszka komunalna biedota. Są na zasiłkach, piją wódę, płacą kwoty rzędu 200zł za 100-metrowe mieszkanie w kamienicy w centrum i nie ma bata na nich. Ja za to pracuję w centrum, haruję od rana do nocy i takiego mieszkania za taką cenę nikt mi nie da, więc muszę płacić 2 tys za 45m na kurdwanowie, po którym łysi latają z maczetami... To nie jest oczywiście aluzja do Ciebie, więc czasem nie traktuj tego osobiście :) Odpowiedz Link Zgłoś
zonzonel Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakowie 24.10.12, 12:10 "Przygotowujemy się, by dopłacać do parkingowych inwestycji. Będziemy też chcieli *ograniczyć* liczbę miejsc dostępnych w ich pobliżu." Tłumaczę na język polski: Urzędnik zatrudniony za moje pieniądze, zapłaci (też moje pieniądze) firmie budowlanej aby zbudowała urządzenia trwałe uniemożliwiające mi parkowanie. Opłaci też (z moich pieniędzy) jakichś ludzi aby mi wlepiali mandaty jeśli mi się uda tam zaparkować. Wsztystko po to, by stał się opłacalny interes prywatny (czyli parking który nie jest miejski). Coś mi się pomyliło? Odpowiedz Link Zgłoś
bosman_maly Re: Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakow 24.10.12, 12:54 Nie , to ja opłacę ludzi aby wlepieli Ci mandat, gdy zablokujesz publicze miesjce swoim autem, nie płacąc za to uczciwej ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakow IP: *.centertel.pl 24.10.12, 14:37 Miasto to nie biznes baranie, ma służyć mieszkańcom płacącym podatki.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu nr007 Druga strona medalu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.12, 12:20 Myślę, że zarówno władze miasta jak i twórcy artykułu zapominają o sprawach najważniejszych: o tym mianowicie, że to w interesie miasta leży jak największa liczba odwiedzających centrum, zwłaszcza starówkę. To interesie miasta leży by tam przyjeżdżali ludzie i zostawiali swoje pieniądze w pubach, teatrach, kawiarniach kinach itp itd. Władze zachowują się obecnie jak właściciel galerii handlowej, który chce zarobić na parkingu. To jest absurd. To nie tędy droga. Miasto powinno zapewnić ludziom parking jeśli nie darmowy to bardzo tani. Zarobi na czymś innym i na pewno wyjdzie na tym lepiej niż na wygórowanych cenach za parkowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Druga strona medalu IP: *.unitech.biz.pl 24.10.12, 14:14 Starówkę? STARÓWKĘ?? Starówka to jest w Warszawie, w Krakowie NIE MA żadnej cholernej starówki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Druga strona medalu IP: *.centertel.pl 24.10.12, 14:35 I jeszcze raz napiszę: Nie, bo u nas magistrat nie działa w służbie mieszkańców tylko w służbie prywatnego biznesu, któremu gdzie może chce nabić kieszenie. To Polska właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
czeresnik Re: Druga strona medalu 24.10.12, 15:10 Nie. W interesie mieszkańców jest, aby centrum (stare miasto + okolice) nie było nadmiernie obciążone ruchem kołowym oraz parkującymi samochodami. Dlatego wprowadza się metody uspokojenia ruchu (np. zwęża się ulice), wprowadza się strefę płatnego parkowania, ogranicza w inny sposób parkowanie na ulicach itd. Oczywiście tak jest w krajach cywilizowanych. Do nas powoli to dociera, ale niektórym wydaje się, że ich niezbywalnym prawem jest dojechać do ścisłego centrum samochodem i zaparkować przed knajpą. Otóż nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Druga strona medalu IP: 176.109.129.* 24.10.12, 17:09 Ale nie chodzi o dojazd "pod knajpę". Przynajmniej ja tak to rozumiem. Chodzi o to, że ostatnio niby w imię poprawy losu mieszkańców wprowadza się płatne strefy parkowania. Najpierw Kazimierz. Ale po czasie okazało się, że ucierpiało na tym Podgórze. To teraz jest pomysł, żeby jeszcze Podgórze. A odzywają się już inne dzielnice. A, to nie jest rozwiązanie, bo rzeczywiście jak zauważył czytelnik to może doprowadzić do tego, że ludzie nie będą chcieli do centrum jeździć skoro będą musieli płacić coraz więcej za parkowanie. To jest realne zagrożenie, choć oczywiście na razie możemy się z tego podśmiechiwać. Można przejść się na spacer, można zostawić samochód gdzieś na uboczu i dotrzeć do centrum, ale skoro wszędzie będą płatne strefy parkowania... Moi znajomi często podjeżdżają na Krowodrzą Górkę i stamtąd jadą tramwajem do Centrum, ale jak i na Krowodrzy zostanie wprowadzona strefa, to po prostu pięć razy się zastanowią zanim wyjadą. Pomyśl też o przyjezdnych turystach. Sam często jeżdżę do różnych miast. Ostatnio byłem w Wiedniu i znalazłem tam super miejsce do darmowego parkowania. Nie aż tak daleko od centrum (może 20 minut na nogach). I nie mam nic przeciwko, ale jak możesz zaparkować dopiero na obrzeżach to ostatecznie olejesz takie miasto. To nie jest taka bezmyślna uwaga jak sugerujesz i warto spojrzeć na to także od tej strony, a nie tylko puszczać pawia w postaci stereotypowego, że ludzie chcą dojechać pod samą knajpę. Nie chcą, ale też nie oznacza to, że skoro mieszkają daleko i idą na przykład do Starego Teatru zimną, przy minus 10 stopniach to muszą zasuwać po średnio odśnieżonych chodnikach 5 kilometrów. A jak wiadomo płatna strefa jest do godz. 20.00. Odpowiedz Link Zgłoś
x25s Re: Druga strona medalu 24.10.12, 18:46 Gość portalu: Jakub napisał(a): to muszą zasuwać po średnio odśnieżonych chodnikach 5 kilometrów. Dobre! 5km z Rynku jest do ronda Ofiar Katynia, nie widziałem ludzi, którzy tam parkują i idą piechota na Rynek - nawet w lecie. 1,2 km czyli praktycznie żadna odległość jest do Al. 3 Maja, róg Oleandry, tam wzdłuż Błoń można upolować miejsce. Jak się nie uda to trzeba bliżej Cichego Kącika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Druga strona medalu IP: 176.109.129.* 24.10.12, 21:17 Zgadza się. To doskonała pozycja wyjściowa, by ruszyć w miasto. Tylko, że już niedługo tam także ktoś może wprowadzić strefę, a 5 kilometrach pisałem biorąc pod uwagę szaleństwo wprowadzania stref... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Druga strona medalu IP: *.radionet.info.pl 24.10.12, 22:20 Tak doskonała ale dla studenta - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kraaa Re: Druga strona medalu IP: *.bb.sky.com 25.10.12, 00:53 Stąd setki tysięcy turystów każdego dnia jeżdżą do Pcimia Dolnego, gdzie parkuje się za darmo, ale unikają jak ognia Londynu, w którym i parkowanie i wjazd, a nawet przejazd z kontynentu - jest płatny. Komunikacja miejska także płatna. Parkowanie nawet daleko od centrum - płatne. I te wstrętne firmy jeszcze lokują swoje siedziby w płatnym-za-wjazd centrum. I jeszcze cały czas coś tam nowego budują. A - i ludzie tam pracujący łatwo dostają podwyżki... jak to możliwe, panie Jakubie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portualu 007 Re: Druga strona medalu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.12, 17:10 Oczywiście że nie. I coraz więcej ludzi zaczyna to rozumieć. Nie chodzi tu wcale o to by wjeżdżać samochodami na rynek. Ale z parkingu powinno być 15-20 min pieszo do niego. Dlatego lokalizacja parkingów np. na Karmelickiej lub plac Na Groblach wcale nie jest zła. Co innego ceny. Nigdzie tak nie ma by wycieczki zatrzymywały autokary na obwodnicach i dalej jechały tramwajem by pozwiedzać zabytki. Trzeba mieć parkingi stosunkowo blisko i stosunkowo tanie. I tak się robi na całym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cxvbnm Re: Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakow IP: *.multi-play.net.pl 24.10.12, 12:41 A nie można wziąć przykładu z takiej np. Pragi? Tam jest to świetnie rozwiązane. Parkingi Park&Ride przy każdej stacji metra na obrzeżach miasta. Koszt całodziennego parkowania wychodzi ok 2zł. Potem wsiadasz w metro i w 15 minut jesteś w centrum miasta. A u nas? Parking na groblach chyba coś koło 7 zł za godzinę. I dziwić się że świeci pustkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakow IP: *.centertel.pl 24.10.12, 14:33 Nie, bo u nas magistrat nie działa w służbie mieszkańców tylko w służbie prywatnego biznesu, któremu gdzie może chce nabić kieszenie. To Polska właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
czeresnik Re: Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakow 24.10.12, 15:16 Co innego park&ride na obrzeżach miasta, a co innego parking w samym centrum. P&R nie musi być podziemny, więc może być wielokrotnie tańszy. I miasto o ile wiem własnie organizuje takie parkingi (P&R) — w okolicach pętli tramwajowych. Odpowiedz Link Zgłoś
thomos85 Re: Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakow 24.10.12, 17:39 To daj znać jak coś zorganizuje, bo puki co słyszałem o jakichś 17 miejscach czy coś w tym rodzaju ... Odpowiedz Link Zgłoś
czeresnik Re: Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakow 25.10.12, 14:30 To se w prasie przeczytasz, bo na pewno się pochwalą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .... Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakowie IP: *.centertel.pl 24.10.12, 14:05 krakowianie nie będą parkować pod ziemią, skoro miasto pozwala im pozostać na ulicy za połowę ceny - to skandaliczna wypowiedź, dziennikarz w normalnym kraju za taki tekst został by natychmiast zwolniony z redakcji. Znowu artykuł sponsorowany, przez przyszłego prywaciarza? Gdybym miał parkować na tym parkingu, musiałbym wydać na to całą pensję, bez jedzenia, opłat i czegokolwiek. Pytam się magistrackich i gazetowyborczowskich liberałów za co? Poza tym załatwianie prywaciarzm spraw za pomocą artykułów jest w najwyższym stopniu obrzydliwe i niemoralne. To napiszcie: Artykuł zawiera lokowanie produktu, stanowi lobbing określonych firm prywatnych, a tak w ogóle jest napisany ma zlecenie hien magistrackich, które złupili by wszystkich mieszkańców obdarowując hojnie swoich kolegów byznesmenów. I wtedy wszystko jasne. Bo tak to w rzeczywistości wygląda i to w prawie każdej miejskiej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
czeresnik Re: Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakow 24.10.12, 15:15 Dziennikarz napisał prawdę. Jeśli cię nie stać na parkowanie, to znaczy, że może powinieneś dojeżdżać do pracy innym środkiem transportu. I O TO właśnie chodzi — żeby ograniczyć ruch w centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakow IP: *.radionet.info.pl 24.10.12, 22:23 dokłądnie popieram - idea drogich prakingów jest taka sama jak wprowadzenie biletów do Tatrzańskiego Parku Narodowego - ogranicznie ilości ruch w centrum i tu kazdy myslący sie zgadza Odpowiedz Link Zgłoś
totus.tytus Kraków jest miastem b. wysokiego ryzyka 24.10.12, 14:47 Za jakiś czas do magistratu przyjdzie ksiądz i powie, że teren pod parkingiem należy od czasów "świętego Stanisława" do korporacji watykańskiej, i należy się zwrot albo potężne odszkodowanie. Na tzw. "Kazimierzu" za to może pojawić się jakiś spadkobierca lub adwokat spadkobiercy ze Wzgórz Golan, i też zażąda, a co! Wyciągnie spod chałata jakieś zatłuszczone papierki, i w magistracie zapadnie cisza, a ręce urzędnikom opadną poniżej poziomu, na którym wręcza się łapówki. Nie ma frajerów, szanowni państwo! To ma być biznes, a nie ruletka. A swoją drogą, dziwne, dlaczego kler jako posiadacz sporej części miasta, nie wynajmuje odpłatnie swoich terenów właśnie na parkingi? Czy jakimś cudem osiągnęli już zakładany poziom zamożności? A może spodziewają się, że skoro reszta miasta też wpadnie w ich łapska, to warto poczekać? Diabli wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Kraków jest miastem b. wysokiego ryzyka IP: 89.174.214.* 29.10.12, 12:57 Gratulacje za plynne laczenie atysemityzmu i antykatolicyzmu. To sie chyba faszyzm nazywa. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkdotr Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakowie 24.10.12, 15:30 Dla mnie ciekawsze będzie to jak się przyjmie P&R na Czerwonych Makach, bo to jest właściwa lokalizacja dla nowych parkingów. Już niedługo się przekonamy. Jeśli się sprawdzi, to trzeba zaplanować dobudowanie mu kilku pięter i kolejne lokalizacje przy pętlach tramwajowych. Jeśli nie, to znaczy, że za tanie jest pchanie się samochodem do centrum i trzeba pokombinować, żeby tańsze było jednak parkowanie na obrzeżach miasta i jazda komunikacją publiczną. Nowe parkingi w centrum to powielanie błędu miast zachodnioeuropejskich z lat 70. Powinniśmy starać się mieć za kilka lat mniej a nie więcej samochodów w centrum. Tak więc problem braku zainteresowania parkingami w centrum jest jednym z tych, których nie warto rozwiązywać. Odpowiedź na pytanie postawione w artykule jest oczywista i zresztą podana w tym artykule: przyczyną jest za duża dostępność taniego i darmowego (w tym nielegalnego) parkowania na chodnikach. Przywracając właściwą funkcję przestrzeni miejskiej zawłaszczonej do parkowania samochodów zapełnimy obecne płatne parkingi ale nowe budujmy tylko tam, gdzie obecność dużej liczby samochodów nie jest nadmiernie uciążliwa ekologicznie i przestrzennie. Odpowiedz Link Zgłoś
quiconque Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakowie 24.10.12, 15:48 za to są chętni na okupowanie chodników i ulic Salwatora gdzie nie ma jescze strefy płatnej Skutek jest taki ze nie ma szans podjechać i zaparkowac pod własną bramą a nawet karetka pogotowia nie ma szans dojechać Od poniedziałku do piątku stoją same "obce" rejestracje no i szanowni urzędnicy z pobliskich Wodociagów i Urzędu pracy, którzy wożą codziennie powietrze w swoich samochodach Odpowiedz Link Zgłoś
quiconque Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakowie 24.10.12, 15:53 najlepiej obniżyć koszty parkingów a w zamian podnieść mieszkańcom Krakowa podatki od nieruchomości za mieszkania i jeszcze wyższe za garaże bo przecież są małe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cady bo są trawniki, chodniki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.12, 16:19 Komu ma się opłacać budować, utrzymywać i obsługiwać parking jak w tym mieście wszędzie sobie można zaparkować bezprawnie za darmo i w 99,9% konsekwencji takiego czynu nie ma żadnego. Odpowiedz Link Zgłoś
trudnyrynek Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakowie 24.10.12, 19:35 w tych wszystkich wywodach o ograniczeniu mozliwosci parkowania na ulicy zeby parking podziemny zarobil szmal ZAPOMINA SIE O JEDNYM - TO WLADZE MIASTA I SAMO ,,MIASTO" JEST DLA MIESZKANCOW A NIE ODWROTNIE !!!!! MIESZKANCY OSTATNIO SA TYLKO OD OBSKUBIWANIA Z KASY......najsmieszniejsze ze robia to tez tzw ,, straznicy miejscy" ktorzy swoja gorliwoscia i ulepszaniem pomyslow jak zaskoczyc np kierowce i sprokurowac mandacik bija rekordy a przeciez.....ta holota ma placone z naszych pieniedzy i w pierwszej kolejnosci powinna NAM sluzyc rada a nie polowac na nasza kase.....moze potrzebny jest nowy Szela ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Re: Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakow IP: *.net.autocom.pl 24.10.12, 20:13 Mieszkańcy to jeżdżą głównie komunikacją miejską. Chodniki zastawiają głównie studenci i przyjezdni z okolicznych wiosek. Miasto nie ma obowiązku robić im dobrze kosztem mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kikimora Re: Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakow IP: *.play-internet.pl 24.10.12, 22:19 A straż miejska nie łapie tych,którzy np. parkują na skrzyżowaniach albo zieleńcach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eloooooooooooooooo Andrzej Szarata z PK - bardzo mądry człowiek IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.12, 02:17 szkoda, że Pan doktor nie ma realnego wpływu na realizację polityki transportowej w Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milosz Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakowie IP: *.wse.krakow.pl 25.10.12, 07:48 Pisanie, że parkingi sie nie zapełniają, bo parkowanie na ulicy jest "za tanie", to kpina. 3 zł za zaparkowanie na łobzowskiej, z której 10-15 minut trzeba dreptać, to ,mało? Parkowanie na dzień pracujacy to około 30 PLN. Pracujemy 22 dni w miesiącu, to daje 660 PLN miesiecznie. W skali roku, to 7920 PLN. Całe szczęście Poza tym na ulicy nie mam gwarancji, czy mi ktoś porysuje auto, przebije oponę etc. Czyzby ulica i płatny parking miały ten sam standard? Odpowiedz Link Zgłoś
czeresnik Re: Dlaczego nie ma chętnych na parkingi w Krakow 25.10.12, 14:35 Abonament kosztuje 250 — wykup sobie, zaoszczędzisz 660-250=410 zł. Yay! Na ulicy nie masz gwarancji, w parkingu teoretycznie też nie, choć szansa mniejsza. Ale tu nie chodzi o „jakość” parkowania w odczuciu kierowcy, tylko o uciążliwość parkowania w odczuciu ogółu mieszkańców. Jeśli parkujesz w parkingu podziemnym, to jesteś dalece mniej uciążliwy, niż jeśli parkujesz na ulicy. Dlatego za ulicę trzeba czesać dużo, żeby mniej było chętnych. A za nieuiszczenie opłaty lub parkowanie w miejscu do tego nieprzeznaczonym powinno być 500 zł kary — od razu ściągać z konta właściciela samochodu. A właściciel niech już sobie dochodzi we własnym zakresie, czy to źona, synek czy konkubina tak się na mieście zachowują :). Odpowiedz Link Zgłoś
bewulf Inwestować tylko w park&ride 25.10.12, 14:22 Parkingów w centrum jest w cholerę, więc nie potrzeba. Ludzie stoją na ulicach, bo albo mają abonamenty i nie płacą, albo przyjeżdżają "na chwilę" i nie kupują nawet biletu. Parkingi trzeba budować na obrzeżach miasta (Borek Fałęcki, Górka Narodowa, Skotniki itp) aby przyjezdni nie pchali się do centrum tylko tam zostawiali ZA DARMO swoje samochody i jechali MPK. Tak trudno to zrozumieć ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakós Miasto nie należy do samochodu IP: *.dynamic.chello.pl 25.10.12, 23:04 Burmistrz Strasburga, Roland Ries, przemawiając na uroczystościach związanych z otwarciem linii tramwajowej w Valenciennes, powiedział wyraźnie, że to politycy są odpowiedzialni za tłumaczenie sytuacji, w jakiej znajdują się miasta. Muszą mówić mieszkańcom, że są one zagrożone, jeśli toleruje się nieograniczone używanie samochodu. Politycy muszą edukować mieszkańców w kwestii tego, co się dzieje i co jest tego przyczyną. Politycy muszą też proponować rozwiązania, muszą dyskutować i dokonywać wyboru. Miasto nie należy do samochodu. Rowerzyści i piesi mają więcej praw, by z niego korzystać. Jeśli niczego nie zrobimy, nasze miasta zdegradują się do bezkształtnych molochów. Dla niepohamowanej urbanizacji nie ma miejsca w Europie. Nie ma zgody na „gettowienie”, tworzenie zamkniętych dzielnic. Miasto w Ruchu — www.miastowruchu.pl/doc/miasto_w_ruchu_ebook.pdf Odpowiedz Link Zgłoś