Dodaj do ulubionych

Wszystkie grzechy główne małopolskiego urzędnika

IP: *.brasil23.com 02.11.12, 10:42
Cytat z artykułu:
„Kraków wylądował poza czołówką. - To dlatego, że kryteria były bardzo wyśrubowane i dostosowane do małych gmin. Nie doceniono na przykład naszego Internetowego Dziennika Zapytań. Na wysłane tutaj zapytanie odpowiadamy do siedmiu dni - mówi rzecznik UMK Filip Szatanik.”

Na normalny wniosek o udostępnienie informacji publicznej UMK odpowiada w terminie 14 dni, albo później, a nawet wcale.
Jak interesant zapyta o informację publiczną poprzez Internetowy Dziennik Zapytań to odpowiedź (informację publiczną) uzyska do 7 dni. Takie bzdury to może opowiadać tylko Szatanik.

I jeszcze jedno, aby uzyskać informację publiczną za pomocą Internetowego Dziennika Zapytań, konieczne jest założenie konta
www.bip.krakow.pl/index.php?dok_id=20493&module=logowanie&act=log .
Domaganie się i gromadzenie przez urząd danych osobowych wnioskodawców jest bezprawne i karane.

A odnośnie kryteriów sondażu. Z opisu kryteriów wynika, że kryteria były dostosowane do wszystkich gmin, bez względu na ich wielkość. Z wypowiedzi Szatanika wynika, że Fundacja popełniła błąd. To co kryteria Fundacja powinna uzgodnić z Szatanikiem? W UMK jak coś zawalą to zawsze winni są inni. Według urzędników UMK za dziurę budżetową i zadłużenie miasta odpowiada minister finansów i rząd, a za bardzo słaby wynik w tym sondażu odpowiada Fundacja.

Zresztą sam Szatanik w artykule zapewnił, że krakowscy urzędnicy szkolą się z ustawy o dostępie do informacji publicznej, czyli są teraz niedouczeni. Szatanikowi też przydałoby się takie szkolenie.
Obserwuj wątek
    • Gość: rubens Wszystkie grzechy główne małopolskiego urzędnika IP: *.play-internet.pl 02.11.12, 10:45
      Arogancja,pycha ,głupota i wujek lub ciocia,którzy stoją za plecami...To krakowski urzędnik.
      • Gość: teresa Re: Wszystkie grzechy główne małopolskiego urzędn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.12, 10:55
        szczególnie w Grodzkim Urzędzie Pracy /pokój 134i ta pani w sylwestrowym ubranku/ to szczyt arogancji i głupoty ...że nie powiem chamstwa /w niektórych przypadkach /
      • Gość: spoko Re: Wszystkie grzechy główne małopolskiego urzędn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.12, 09:07
        "rubens" lub... żona hehe... Ścigany za serki od 19 lat !!!
        Ponad 27 tysięcy Polaków utopiło w Biofermie 33 mln zł. Zarzuty wobec głównego bohatera afery przedawnią się za rok. Radiowóz przyjechał z pompą, na sygnale. Tak że zdążył on wyskoczyć przez okno z drugiej strony domu i uciec. To była jakaś mistyfikacja. Podejrzewam, że policjanci bali się go zatrzymać. Nie chcieli problemów. W Biofer-mie pracowała przecież żona naczelnika jednego z ważniejszych wydziałów komendy wojewódzkiej. www.dziennikpolski24.pl/pl/magazyny/magazyn-piatek/1247139-scigany-za-serki-od-19-lat.html
    • Gość: Jerzy Wszystkie grzechy główne małopolskiego urzędnika IP: *.connected.pl 02.11.12, 11:18
      Pan Szatanik kłamie! Nawet jak cudem do miesiąca otrzymałem odpowiedź to i tak nie na temat. Krakowscy urzędnicy mają w d... prawo i obowiązki. Są absolutnie bezkarni. Za co im w ogóle płacimy? Za to, że nas gnoją i zbywają!
      • Gość: Jerzy Re: Wszystkie grzechy główne małopolskiego urzędn IP: *.connected.pl 02.11.12, 11:43
        dowód:"Your message

To: umk
        Subject: Szanowny Prezydent Krakowa - prof.Jacek Majchrowski - do rąk
        własnych!
        Sent: Wed, 17 Oct 2012 11:22:02 +0200

was read on Wed, 17 Oct 2012 11:26:30 +0200"
        do tej pory nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Na poprzedni sprzed pół roku! dostałem odpowiedź po kilku miesiącach i to nie od adresata: prezydent (lub jego urzędnik) odesłał do Wice..., ta odesłała niżej...a na końcu wysłano mi coś o treści, że nic nie mogą i nie mają żadnych praw, wiedzy... Paranoja! I pomyśleć, że chciałem im zaoszczędzić dużych wydatków...i naprawdę niewiele trzeba było aby odpowiedzieć, zareagować z sensem! Nawet prawo tego wymagało i wymaga.
        Ciekawostka: ten ostatni mail z załącznikami wysłałem tez do redakcji GW coby ktoś zechciał się zainteresować np. działaniem (brakiem działania) krakowskich urzędników (w tym Prezydenta) zwiększającymi dziurę w budżecie miasta. I nikt z redakcji się nie zainteresował.
        Cóż za wspaniałe miasto, w którym można bezkarnie z przyzwoleniem mediów robić co się chce... bez żadnej odpowiedzialności!
        • Gość: przeciwgłupocieGW Wybiórcza trzyma poziom IP: *.malopolska.uw.gov.pl 02.11.12, 12:33
          Kodeksu administracyjnego - ręce i wszystko inne opadają...

Brawo! :]
    • Gość: hejhej migawka z dnia pracy urzędnika IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.12, 12:39
      digsite.cat/2012/11/01/scrubbin-my-belly/#.UJOm729mIfh.
      Nic dodać, nic ująć
    • Gość: Mimiś Wieliczka ://// IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.12, 13:02
      Jedź do tamtejszego UMiG jak chcesz zobaczyć co to urzędnicza arogancja i brak kompetencji oraz głupota! Widocznie ostro biorą przykład z tej Ochotnicy...
    • Gość: poltr Re: Wszystkie grzechy główne małopolskiego urzędn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.12, 14:11
      Najgorsi w Krakowie urzędnicy to ZIKit. Nie znają się na swojej pracy, a w dodatku są arogantcy.
      Pan Sapoń na pisma odpowiada bardzo długo i Jego odpowiedzi są poniżej krytyki.
      W dodatku funpage ZIKiT na FB to jakaś porażka. KAsują wpisy ludzi, którzy krytyukuja pewne ich posuniecia z tego co wiem to takze bauja.
      • Gość: IJBOI Re: Wszystkie grzechy główne małopolskiego urzędn IP: 31.187.12.* 02.11.12, 22:01
        A wśród urzędników ZIKiT rekordy biurokracji bije biuro strefy płatnego parkowania . Każą kserować odpłatnie (ksero na monety mają w biurze ) dokumenty pomimo ,że przepisy kpa wyraźnie wskazują ,że dane znane organowi z urzędu nie wymagają dowodu ( potwierdzenia ).Jeżeli ktoś przychodzi by uiścić opłatę abonamentową dla mieszkańca to wszelkie dane o nim sa znane organowi ( gmina prowadzi wszelkie rejestry danych ) więc przedstawianie jakis orygianłów dokumentów i robienia z nich kopii jest bezsensowne . Później stosy papierów leżą na półkach w tym biurze ,co widać nawet z sali bo chyba już nie mają ich gdzie chować .I po co to wszystko gromadzić a ludzi narażac na koszty . Mało tego nie ma przepisów prawa zezwalających na ich żądania ani nawet procedur czyli sa to wymysły jakiegoś nadgorliwego biurokraty.
    • Gość: celti1234 Wszystkie grzechy główne małopolskiego urzędnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.12, 16:52
      Nie zgadzam się z tym, że krakowscy urzędnicy są tacy. W ostatnich latach miałem wiele spraw w UM, US i innych instytucjach państwowych. Ani razu nie spotkałem się z lekceważeniem mojej osoby, za to zawsze starano mi się pomóc. Z pełną kompetencją, uśmiechem i dużym zaangażowaniem.
      • Gość: primaaprilis Re: Wszystkie grzechy główne małopolskiego urzędn IP: *.connected.pl 02.11.12, 20:36
        żartowniś z Ciebie!
    • Gość: xx Poprzedni system? To ile lat już grzeją stołki? IP: *.dynamic.chello.pl 02.11.12, 21:20
      "Staramy się być przyjaźni, ale w samych urzędnikach tkwi jeszcze poprzedni system, że wszystko musi być na papierze i że lepiej za wiele nie mówić"

Trzeba zatrudnić nowych pracowników, nie skażonych 'poprzednim systemem' - czytaj nie będących wujkami, ciotkami itp.

Wiem, w tym kraju to niemożliwe.

• Gość: spoko Re: Poprzedni system? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.12, 07:26
        "Bioferm" Ścigany za serki od 19 lat
        "Ponad 27 tysięcy Polaków utopiło w Biofermie 33 mln zł. Zarzuty wobec głównego bohatera afery przedawnią się za rok. Radiowóz przyjechał z pompą, na sygnale. Tak że zdążył on wyskoczyć przez okno z drugiej strony domu i uciec. To była jakaś mistyfikacja. Podejrzewam, że policjanci bali się go zatrzymać. Nie chcieli problemów. W Biofer-mie pracowała przecież żona naczelnika jednego z ważniejszych wydziałów komendy wojewódzkiej". www.dziennikpolski24.pl/pl/magazyny/magazyn-piatek/1247139-scigany-za-serki-od-19-lat.html
    • Gość: dell Re: Wszystkie grzechy główne małopolskiego urzędn IP: 31.187.12.* 02.11.12, 22:25
      I jeszcze jedno, aby uzyskać informację publiczną za pomocą Internetowego Dzien
      > nika Zapytań, konieczne jest założenie konta
      >
      rel="nofollow">www.bip.krakow.pl/index.php?dok_id=20493&module=logowanie&act=log .
      > Domaganie się i gromadzenie przez urząd danych osobowych wnioskodawców jest bez
      > prawne i karane.

Akurat. Nie chcesz podawac danych - nie musisz. Po prostu nie korzystasz z Dziennika Zapytań - za pomocą którego dostajesz odpowiedź na proste zapytanie w terminie KRÓTSZYM niż zobowiązuje urząd ustawa. Ale zawsze możesz napisac anonimowy mail na skrzynkę urzędu i dostaniesz odpowiedź ustawowo. Proste.

Zresztą sam Szatanik w artykule zapewnił, że krakowscy urzędnicy szkolą się z u
      > stawy o dostępie do informacji publicznej, czyli są teraz niedouczeni.

Leczyłbyś się u lekarza, którego wiedza fachowa zatrzymała się na etapie ukończenia przez niego studiów, czyli np. 40 lat temu? Ja nie. Jakoś wolę takich, co się dokształcają, niż tych, którzy myślą, że wszystkie rozumy już zjedli.
      • seven Re: Wszystkie grzechy główne małopolskiego urzędn 03.11.12, 15:17
        > Leczyłbyś się u lekarza, którego wiedza fachowa zatrzymała się na etapie ukończenia przez niego studiów, czyli np. 40 lat temu? Ja nie. Jakoś wolę takich, co się dokształcają, niż tych, którzy myślą, że wszystkie rozumy już zjedli.

nie ośmieszaj się, ustawa o dostępie do informacji publicznej ma 11 lat, rychło w czas się tego uczą!
    • Gość: małopolskiurzędnik Wszystkie grzechy główne małopolskiego urzędnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.12, 15:30
      Idę o zakład, że większość z Was drodzy forumowicze, nigdy w życiu, nie wystąpi o informację publiczną. Tego typu raporty, to sztuka dla sztuki, ponieważ ich przedmiot, w żaden sposób nie odzwierciedla potrzeb obywateli. Szkoda, że GW nie publikuje wyników ankiet, w których pokazuje rosnące zadowolenie klientów urzędu w Krk, jeżeli chodzi o działalność gospodarczą, czy np. dowody osobiste! w tych dziedzinach, urzędnicy stają na głowie, żeby ludziom było łatwiej, szybciej i przyjemniej. Ale, po co? najlepiej napisać artykuł o udzielaniu informacji publicznej, o której większość obywateli nie ma pojęcia, bo do niczego nie jest im potrzebna!!!
      • Gość: petentUM Re: Wszystkie grzechy główne małopolskiego urzędn IP: *.connected.pl 03.11.12, 16:58
        widać żeś faktycznie urzędnik! ustawa o jawności informacji publicznej to nie jakieś raporty! test oblałeś!
        Ciekawe czy UM Krakowa wie, że mogę poprosić np. o szczegóły etatowe dowolnej placówki np. szkolnej, szczegóły "przejrzystego" obsadzania stołków, jak dana placówka wydaje publiczne pieniądze...
        • Gość: małopolskiurzędnik Re: Wszystkie grzechy główne małopolskiego urzędn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.12, 20:29

Wiem o tym, że możesz drogi Forumowiczu, każdy z nas może o to zapytać, ale po co mam to robić?
          Chciałem pokazać relację między faktyczną obsługą klienta urzędu, dzięki której petent może oszczędzić czas, nerwy, a realizowaniem teoretycznie dostępnych usług, z których przeciętny Kowalski nic w rzeczywistosci nie ma!!
          • Gość: ... Re: Wszystkie grzechy główne małopolskiego urzędn IP: *.connected.pl 04.11.12, 23:46
            po to powstała ta ustawa aby były przejrzyste reguły i możliwość społecznej kontroli... Władza Szanowny urzędniku dzięki temu miała sprawniej działać, a "urzędnicy" nie mataczyć...
            Spróbuj dostać cokolwiek w innym urzędzie niż pracujesz to przekonasz się o następnym martwym prawie. Szkoda!
          • Gość: Jerzy Re: Wszystkie grzechy główne małopolskiego urzędn IP: *.connected.pl 05.11.12, 14:35
            Ty wierzysz w to co napisałeś? Czy też robisz to z obowiązku?
            To mój mail do Prezydenta Krakowa z 17.10.2012:
            "Szanowny Panie Prezydencie,
            ponieważ nie ma żadnej pewności, że Pan w ogóle zna sprawę i moje pisma do Pana docierają to wysyłam z powiadomieniem redakcji GW w Krakowie. Może dziennikarze zmuszą Pana urzędników do wyjścia z letargu? " Podpis usunąłem. Oczywiście nie dostałem odpowiedzi żadnej i mogę sobie pisać jak nie mam co robić? Jaśnie Prezydent nie będzie się bratał z pospólstwem! i odpowiadał na jakieś tam pisma, maile...
            • Gość: magda Re: Wszystkie grzechy główne małopolskiego urzędn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.12, 19:10
              kiedyś sekretarka /cudności panienka/ Pana Prezydenta Krakowa powiedziała mi przez telefon ,ze pan prezydent z byle kim się nie spotka .....to było do mnie ,historyka z doktoratem
            • Gość: gość Re: Wszystkie grzechy główne małopolskiego urzędn IP: *.pikonet.pl 09.11.12, 10:29
              Nie otrzymałeś odpowiedzi...nie dziwię się..tego typu informacje nawet do Prezydenta nie docierają..on ma odpowiednich ludzi , którzy zajmują się sortowaniem informacji i dopuszczaniem, aby właśnie wszelkiego typu "zażalenia i wnioski" utknęły w biurokratycznej machinie. Jest to stanowisko d/s kontaktów z mieszkańcami...osoba, która piastuje to stanowisko od wielu lat świetnie sprawdza się w swojej roli...bardzo "ładnie" komponuje się w układzie krakowskiego urzędu ..aż się wierzyć nie chce, że Prezydent otacza się takimi ludźmi.
    • Gość: Zły Wszystkie grzechy główne małopolskiego urzędnika IP: 212.160.172.* 05.11.12, 07:44
      Urzędy srurzędy. Jeden wielki przekręt.
      ZBK wyznaczyło w kamienicy lokal na wynajem pod działalność gospodarczą. Dziwnym cudem lokal został nagle prywatnym mieszkaniem. Ciekawe, który pociotek króliczka się tam zagnieżdził.
      Mieszkania komunalne stoją puste, a ludzie którzy mogliby tam zamieszkać i płacić regularnie czynsz są przez ZBK pozbawieni takiej możliwości.
      Ciekawe jakie trzeba dać łapówy by dostać mieszkanie od miasta.
    • Gość: sciencefiction Ulica Lema to cenzurka Krakowskiego urzędnika! IP: *.connected.pl 05.11.12, 15:20
      wystarczyło coś zaproponować właścicielom np. inne działko, a nie...
      Byłaby już dawno "udrożniona" ulica. A tak grozi zwrot unijnych środków i mamy ulicę godną imienia Stanisława Lema. Tak działa krakowski urzędnik!
    • Gość: ucho Re: Wszystkie grzechy główne małopolskiego urzędn IP: *.183.235.70.dsl.dynamic.t-mobile.pl 11.11.12, 23:52
      Ustawę o dostępie do informacji publicznej to urzędnicy powinni znać przed otrzymaniem pracy w urzędzie już, a nie poznawać ją w pracy. Ale to już typowe dla UMK, że uczą się w trakcie pracy. Kolejny przykład, chociażby pracownice Wydziału Edukacji - nie znają Karty Nauczyciela. Sam p. Szatanik ma problem z przepisami. Bronił dostępu do informacji. Na jednym ze spotkań w UMK przedstawicieli Fundacji usiłował zbyć, po czym mądrzy pracownicy Fundacji inteligentnie sięgnęli do przepisów. Mina rzecznikowi zrzedła. Okazało się, że nawet konstytucji nie zna, co więcej stanowczo odmówił przeczytania odpowiednich jej punktów. A jeszcze zasłyszane słówko od urzędniczki z jego referatu: przekazała informację o łamaniu ustawy o ochronie danych osobowych w tymże urzędzie. Dbanie o wizerunek na łamach prasy na nic się zdaje, informacje wyciekają od jego podwładnych i ukazują prawdziwy wizerunek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka