Dodaj do ulubionych

Prezes Kraków Airport: Chcemy być jak Zurych i ...

IP: *.multi-play.net.pl 03.11.12, 19:28
Balice to przeżytek i grajdołek, teraz stawia się na lotniska nowe jak Lublin, Modlin czy Kielce -Obice.
Obserwuj wątek
    • turpin 100 tys pasażerów i miliard złotych 03.11.12, 19:36
      To 10 tys zł na pasażera, czyli ok. pięćset kebabów i około tysiąca piw na głowę przeciętnego turysty (lub odpowiednio, nieco mniej kebabów i nieco więcej piw, zależnie od upodobań).
      Ambitne cele.
    • Gość: MadCatz Re: Prezes Kraków Airport: Chcemy być jak Zurych IP: *.aster.pl 03.11.12, 19:49
      Idź dziecko spać lepiej a nie wypisuj bzdur... Co jest lepsze dla ciebie? Dziury bez ILSu, które przy byle zachwianiu pogodny przestają przyjmować samoloty?
    • Gość: domix Prezes Kraków Airport: Chcemy być jak Zurych i ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.12, 20:37
      Połowa sierpnia. Rodzina wraca ostatnim rejsem Eurolotu ze Szczecina ( koło 21.00 ) do Krakowa. Pół godziny przed startem ze Szczecina dzwonią, że samolot będzie opóźniony ok. 1,5 godz. ( ponoć każdy ostatni rejs jest planowo opóźniony ! ). Na lotnisko jedziemy przed północą bo taki czas przylotu wydedukowaliśmy biorąc pod uwagę wiadomość od rodziny o starcie. Nie ma możliwości telefonicznego skontaktowania się ani z lotniskiem w Szczecinie ani z lotniskiem w Krakowie. Na stronach internetowych z rozkładami lotów tych rejsów wogóle nie ma!. Przyjeżdżamy do Balic. Na parkingu pusto- w holu lotniska pusto- tablice przylotów nie przewidują lotu ze Szczecina ( mam zdjęcie jakby ktoś nie wierzył ). Na lotnisku nie ma żywego ducha- ani informacji, ani ochrony, gdzieś daleko widać panią ze straży granicznej. ZERO informacji- coś zupełnie niebywałego. Samolot przyleciał niezapowiedziany, niezgłoszony. Do Monachium mamy dużo dalej niż Polska do Europy...
      • Gość: tom Re: Prezes Kraków Airport: Chcemy być jak Zurych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.12, 21:02
        A peron kolejowy na Balicach? To jest dopiero żenada... Nie mówiąc o cenie biletu.

• ehtarr Re: Prezes Kraków Airport: Chcemy być jak Zurych 03.11.12, 21:07
        Inny przykład:
        Mgły nad całą Polską. Każde lądowanie w Krakowie jest wielką niewiadomą. Setki ludzi koczuje po terminalu w Balicach nie wiedząc co i jak. Ja czekam na przylot gości z Liverpoolu. Stoję koło informacji, do której podchodzi gość i dopytuje się o samolot z Londynu - czy wyląduje w KRK, czy w KTW, bo on czeka na córkę i nie wie, czy ma tu stać, czy jechać do Pyrzowic? Laska mówi, że "planowane jest lądowanie w Krakowie". Ja stoję obok, mam na komórce odpalony flight radar i widzę, że ten samolot z Londynu właśnie podchodzi do pasa w Katowicach - jest już na 800m. W pewnym momencie zauważam, że laska na informacji też ma odpalony flight radar na swoim kompie i pomimo, iż widzi to samo co ja, łże klientowi w żywe oczy. Zwracam jej na to uwagę i pytam dlaczego okłamuje ludzi, skoro ten człowiek już mógłby iść do auta i jechać do Pyrzowic, zamiast tracić cenny czas. Laska się zmieszała, że ktoś to zauważył i mówi mi, że takie polecenie od przełożonych. Niech się więc Pamuła wali na ryj ze swoją propagandą i swoim propagandzistą Żurawikiem.
    • Gość: kleo Re: Prezes Kraków Airport: Chcemy być jak Zurych IP: *.play-internet.pl 03.11.12, 23:04
      Potwierdzam.Straszny grajdoł.Wszyscy latają z katowic.odkąd Balice zafundowały dziennikarzom wycieczkę do Tajlandii,pisza o nich tylko dobrze. a to straszne nieporozumienie.stracone szanse.
      • imw Statystyki podają coś innego ;) 04.11.12, 09:34
        3% spadek ruchu w Katowicach
        W październiku w porcie lotniczym Katowice odprawionych zostało 191 393 pasażerów.

Kraków: 9% wzrost w październiku
        W październiku w porcie lotniczym Kraków odprawionych zostało 304 212 pasażerów.
    • Gość: Jan Niezbędny Wreszceie sensowny człowiek IP: *.play-internet.pl 04.11.12, 00:19
      A ja się wypowiem konkretnie co do przedmiotu i podmiotu artykułu. Cieszę się, że mamy człowieka merytorycznego, a zarazem wizjonera, który nie uważa, że szczytem postępu jest sprzedaż LOT-u Lufthansie, lecz budowanie własnego potencjału. Takich ludzi nam trzeba. Szczerze życzę powodzenia i mam nadzieje, że żadna polityczna miotła Pana nie sprzątnie.
      • Gość: truteń Re: Wreszceie sensowny człowiek IP: *.play-internet.pl 04.11.12, 08:25
        Rozumiem,że ten "wizjoner" to twój pracodawca.To wszystko tłumaczy.Jedna partia,jedna kasa,jedne stołki.
        • Gość: Jan Niezbędny Re: Wreszceie sensowny człowiek IP: *.sggw.waw.pl 11.12.12, 11:01
          Nie. Bo ja nie pracuję w sektorze publicznym, tylko na siebie. Wiedziałem, że niemodnie jest tutaj napisać coś pozytywnego zamiast anonimowo ponarzekać:) Pozdrawiam marude
      • Gość: ilya Re: Wreszceie sensowny człowiek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.12, 18:06
        To nie jest żaden wizjoner! Te wszystkie, "niby nowatorskie" pomysły były już przerabiane za poprzedniego prezesa. Pamuła, to po prostu aparatczyk partyjny, a do tego były... polecam prześledzić przeszłość. Brednie o wzroście wartości spółki za jego "panowania" trącą jakimś paranoicznym żartem. Ten człowiek nie przeprowadził żadnej reformy w porcie; wszystkie realizowane pomysły, to plany sprzed lat! Jak choćby baza Rynaira, o której było już 6 lat temu, a "pan prezes po ustawionym konkursie" odwalił ją jako niedorzeczną! Pierwszą i zarazem jedyną samodzielną decyzją pana Pamuły było zamówienie nowego samochodu. Co tydzień przyjeżdżał Grabarczyk z teczką (kogo zwolnić i komu dać zarobić). Polecam przyjrzenie się przetargom: które uwalono po kadencji poprzedniego, a co (i kto) w zamian funkcjonuje w porcie. To jest klasyczny aparatczyk, nie wizjoner czy manager...
    • Gość: pasazer871 Panie prezesie, security - do poprawy IP: *.bb.sky.com 04.11.12, 00:32
      Jak poprawić przepustowość security w Balicach? Proste - na żadnym innym dużym lotnisku w Europie nie spotkałem, by ludzie prześwietlający bagaż RÓWNOCZEŚNIE SPRAWDZALI karty pokładowe i dokumenty. Bo to jest dodatkowe utrudnienie dla pasażerów w tym miejscu, bardzo niewygodne i nieporęczne. Karty i dokumenty sprawdza się zwykle PRZED. Zasada: jedna czynność w jednym miejscu. Oczywiście, jeśli tę operację powierza się SG (czyt: państwowa biurokracja z nadmiarem etatów i bez pomysłu na siebie) to nie można oczekiwać, że ona sama "wpadnie"/zauważy/nauczy się. Zwłaszcza nonsensownie to wygląda przy security poza Schengen - ludzie z SG sprawdzają sami siebie i dwa razy te same papiery - raz przy taśmie, drugi raz 15 metrów dalej "w kiosku".

Jestem ciekaw, czy na święta w Balicach to sprawdzanie będzie już bardziej wydajne, czy nadal ten sam bajzel + ogłoszenia na stronie, że kolejki do security są wyjątkowo duże...

Oczywiście życzę dużo sukcesów w rozwijaniu siatki połączeń - i więcej europejskich/pozaeu przewoźników sieciowych, żeby lot można było zacząć/kończyć w Balicach, a nie na Okęciu (choć w tej grze wyraźny jest konflikt interesów udziałowców)
      • Gość: v2 Re: Panie prezesie, security - do poprawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.12, 10:25
        Sprawdzanie kart pokładowych przez ochronę jest mocno iluzoryczne. Miesiąc temu leciałem do Oslo i byłem śwaidkeim następującej sceny. Podczas boardingu dwóch stojących przede mną mężczyzn podaje panience od sprawdzania kart pokłądowych swoje telefony komórkowe. Na pytanie gdzie mają karty pokazują jej telefony i faktycznie mają je w wersji elektronicznej. Dziewczyna informuje ich, że w Krakowie to nie działa i muszą mieć karty papierowe, które otrzymuje się przed kontrolą bezpieczństwa. Problem się robi spory, na całe szczęście prychające ze zniecierpliwienia dziewczątko postanawia pomóc cudzoziemcom i telefonicznie załatwia im wejście na pokłąd. A więc jak kontrola bezpieczeństwa sprawdza karty popkładowe???
        • turpin Jak kontrąla bezpieczeństwa sprawdza 04.11.12, 15:10
          karty popkłądowe przed wejściem na pokłąd?

Ąno jak jędni rodący pisza, tąk inni sprąwdzja...
    • Gość: Ja Prezes Kraków Airport: Chcemy być jak Zurych i ... IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.12, 16:55
      A gdzież to Pan, Panie Prezesie, widział w tym świecie "Tent Terminal"?
      A gdzież to Pan widział "Old Garage Terminal"?
      A gdzież to Pan się spotkał w zawożeniem pasażerów 30 metrów do samolotu, a wcześniej oczekiwaniem pół godziny na ten autobus?
      A gdzież to Pan widział tak fenomenalne skomunikowanie z miastem, jak w przypadku światowego portu w Krakowie?
      A gdzież Pan widział jeszcze wiele, wiele różnych ciekawostek i rozwiązań, jak na Balicach?
      • Gość: brykant Re: Prezes Kraków Airport: Chcemy być jak Zurych IP: 213.77.26.* 04.11.12, 17:57
        No przecież masz w artykule napisane: w Monachium i Frankfurcie :)
    • Gość: Kazik taxi IP: *.aster.pl 04.11.12, 19:10
      "Jak dotąd taksówkarze są zadowoleni"

Taksówkarze są. A dla mnie usługa wzrosła z 43 zł na 69 zł. Teraz kierowca z Zabierzowa nie zna topografii Krakowa i polega n GPS. I jeszcze jadąc Dacią udowadniał mi, że teraz mam lepiej niz kiedy obsługiwały mnie taxi 19191. I jak nie kochać takich nowatorskich rozwiązań?
    • Gość: pytajacy Do Prez Pamuly-Kiedy Pan wydluzy pas startowy-3km? IP: *.hlrn.qwest.net 04.11.12, 20:10
      Zeby loty do USA byly bardziej oplacelne dla lini lotniczej to trzeba wydluzyc pas startowy to 3km; 200m na wschod i 250 metrow na zachod tak jak bylo to planowane 15 lat temu. Pytanie: kiedy?
    • Gość: oblatany Balice to kurnik IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.12, 20:17
      Krakow jako brama Malopolski i najwieksza atrakcja turystyczna naszego kraju powinien miec wielkie lotnisko z prawdziwego zdarzenia. Balice sa ciasne, przestarzale, drogie i zle skomunikowane z centrum. Brakuje logistyki i jakosci obslugi ktora jest standardem na malych lotniskach - nie mowiac o wielkich Hubach jak Monachium czy Frankfurt. O czym my tu rozmawiamy? - Balice powinny wyprzedzac wielkosc ruchu i standardu obslugi infrastruktura a juz dawno za nia nie nadazaja. Taki stan rzeczy nie swiadczy o tym ze ten czlowiek jest dobrym managerem. Bardzo populistyczny artykul
    • Gość: niezadowolona Taksówki są dwa razy droższe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.12, 23:25
      Po tej całej rewolucji cena za kurs z lotniska do hotelu wyniósł mnie 70 zł. W drodze powrotnej za ten sam kurs miejską taksówką zapłaciłam 36zł. Świetna polityka cenowa, prezesie...
    • Gość: ? Skrót 6 wyrazowy: IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.12, 23:48
      Pamule odjebało, co opisali Kursa i Żurawik...
    • Gość: Robert z Krakowa Prezes Kraków Airport: Chcemy być jak Zurych i ... IP: *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net 23.04.13, 02:42
      Panie Prezesie chce Pan z 5 rekawami zrobic Kraków Airport drugi Zurych, lub Monachium, moze 10 lat temu by wystarczylo, ale nie na 8 milionow pasazerow o jakich Pan wspomnial, jak widac za malo sie Pan rozglada wokol. W Monachium jest wiecej rekawow niz w Warszawie, wiec brednie Pan opowiada ludziom o rozbudowie. Gdansk ma juz 4 rekawy, Rzeszow 6, a Wroclaw 8 i mniejsze lotniska, o polowe mniej pazazerow przewoza. Dlaczego plan rozbudowy trzyma Pan w tajemnicy, brak jakichkolwiek wizualizacji, promocji, jak ten projekt na finiszu bedzie wygladal. Dlaczego nie zaprojektowano wiecej rekawow na przyszlosc?? Po rozbudowie zaczniecie myslec znowu przez 10 lat o nastepnej, dlaczego w Polsce nie mozna od poczatku zbudowac lotnisk z mysla na przyszlosc 20-30 lat. Dlaczego nigdy publicznie Pan w tym temacie nie zabral glosu, nie wypowiedzial sie? co stoi na przeszkodzie zeby wybudowac wiecej rekawow? "Chcemy być jak Zurych i Monachium", z 4 i 5 dodatkowym rekawem!!! Z takim projektem i z takim rozmachem sie Pan tylko osmiesza, nawet za 20 lat nie dorowna Pan swoimi pomyslami lotniskom z Curychu, lub Monachium, a dobrze bedzie gdy przestanie Pan opowiadac o czyms o czym pan rowniez nie wierzy, bo to naprawde osmiesza Pana jako Prezesa i caly zarzad.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka