Dodaj do ulubionych

Park Decjusza nie potrzebuje sztucznego upiększ...

IP: *.isk.net.pl 03.12.12, 10:37
święta racja! to samo pomyslałam po przeczytaniu tekstu dot. "wycinki drzew po to, by założyć ogród" sic!
Obserwuj wątek
    • Gość: tomm SMUTNE IP: *.xdsl.centertel.pl 03.12.12, 10:53
      Zamiast drzew powinno się wyciąć z posad ludzi niekompetentnych i szkodzących miastu.

W Krakowie trzeba sadzić odpowiednie drzewa i krzewy, a nie ścinać.
      • Gość: Sztefen Re: SMUTNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.12, 12:39
        to zupełnie inna bajka. ale co powiesz na posadzenie szpalery świerków 20 cm od granicy z sąsiadem? i nie dbanie o te drzewa poprzez przycinanie gałęzi? o korzeniach nie wspomnę...
        • Gość: MW Re: SMUTNE IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.12, 13:35
          że właściciel zamiast betonowej sciany chce mieć żywopłot, a sąsiad powinien się z tego cieszyć
          • Gość: Sztefen Re: SMUTNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.12, 14:32
            wiesz, płot można zrobić z tuji. a świerk ma to do siebie, że rośnie na kilkanaście metrów. betonowego płotu albo budynku tej wysokości w granicy nie postawisz tak łatwo (i bardzo dobrze)
            • Gość: lalala Re: SMUTNE IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.12, 15:13
              thuja też ma to do siebie że potrafi urosnąć i na 5 metrów wysokości. W krajobrazie Polski jest czymś obcym. Co innego żywopłot ze świerków, albo grabów :) Niestety w społeczeństwie nadal pokutuje przekonanie że to co obce jest "dobre", zaś szczytem piękna są nudne thujowe żywopłoty i ogrody "skomponowane" z kilku odmian iglaków. :( :( :(
              • Gość: Sowa Re: SMUTNE IP: 94.42.92.* 03.12.12, 15:28
                Gust sąsiada nie podlega dyskusji. Chce mieć tuje - niech ma. Świrki - też niech ma, a jak korzenie wtargną na działkę sąsiednią, sąsiad ma prawo wyciąć te korzenie i kosztami obciążyć właściciela świerka. Tak stanowi prawo. Nie warto już tego tematu roztrząsać!
                • Gość: Sztefen Re: SMUTNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.12, 21:48
                  po prostu chodzi o to, żeby być dobrym sąsiadem
                  tylko tyle i aż tyle
                  cudze chwalicie...
                  kto jeździ polonezem albo używa polskiego komputera czy telefonu kom.? włoszczyzna też skądś przybyła...
                  • Gość: Sowa Re: SMUTNE IP: 94.42.92.* 04.12.12, 10:34
                    Polonezów już nie produkują, a komputerów w ogóle nie produkowali i nie produkują. Więc pytanie jest bezsensowne. I nie chodzi o to, żeby być dobrym sąsiadem, tylko żeby mieć trochę kultury. Niestety 90% to katolicy, którzy zupełnie nie stosują się do nauki swojego Nauczyciela! Zachód taki "niekatolicki" a jednak ma 90% więcej kultury niż Polacy.
                    • Gość: Sztefen Re: SMUTNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 14:10
                      z tymi katolikami to masz 100% racji. na ulicy najgorszy jest ten, który z całą rodziną co niedzielę biega na mszę i oddaje cześć obrazowi. a jak sąsiadowi auto wandale obstukali, to siedział cicho za firanką. a potem dziwił się: to nie słyszeliście, że wam niszczą auto? nie, bo nas nie było w domu. dobrze, że jego dzieci są jeszcze nie zepsute, puściły farbę i wiadomo kto, co i dlaczego.

może wyraziłem się nieprecyzyjnie, dla mnie dobry sąsiad=kulturalny człowiek

odbiegliśmy od tematu. lubię nasz park, szkoda, że wróg uderzył od tej strony
              • Gość: behemot Re: SMUTNE IP: *.dynamic.chello.pl 05.12.12, 20:03
                W krajobr
                > azie Polski jest czymś obcym. Co innego żywopłot ze świerków,

Tia, zwłaszcza świerków tzw. srebrnych (kłujących) albo serbskich. Zresztą także świerk pospolity na większości obszaru Polski jest gatunkiem sztucznie wprowadzonym i niespecjalnie pasującym do krajobrazu.
    • Gość: Eloooooooooooooooo bardzo dobry tekst! IP: 149.156.24.* 03.12.12, 11:40
      mądry i konkretny tekst Pana doktora.
      a gdzie okoliczni mieszkańcy, a co na to Rada Dzielnicy, Hawranki i inne jak zwykle śpią?
      • zielony31 Re: bardzo dobry tekst! 03.12.12, 13:33
        Gdzie mieszkańcy? Ano własnie to ja zadzwoniłem do redakcji GW i ukazal sie poprzedni artykuł.
        Widać ,że "fachowcy" wprowadzili w błąd dziennikarza,że wycięto kilkanaście drzew a 28 to nie kilkanaście....Uważam,że jest to totalna samowola zarządców Willi i urzędników.Dziękuję autorowi listu za wnikliwą analizę problemu,uzasadniającą bezmyślność decydentów.
        Jak zobaczyłem ,spieszących sie robotników ,a wycinke wykonali w kilka godzin,pomyślałem " przekręt"...no i tak to chyba jest. I nie zaden ogród tylko ogródek z parasolami dla knajpy albo parking - tak zakończy się ultra pomysł "ubarokowienia" Willi i Parku.
        • Gość: Eloooooooooooooooo Re: bardzo dobry tekst! IP: *.adsl.inetia.pl 03.12.12, 23:20
          a to brawo, zwracam honor! Trzymam kciuki zatem!
    • Gość: mieszkaniec Woli Wola Justowska zostala zniszczona calkowicie IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.12, 12:04
      Wola Justowska zostala zniszczona niestety calkowicie. Las Wolski zabudowany, wesoła polana zabudowana i ogrodzona, stary kosciol jak sie spalil tak ksiadz chyba zapomnial ze trzeba wybudowac nowy, sikornik zabudowany i powycinany i przejeżdżony przez motory i rowery a teraz park decjusza plantowany - tragedia co z pi.. kraj - zniszczyli mi moją dzielnicę - dom moich przodków!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: kraqs Park Decjusza nie potrzebuje sztucznego upiększ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.12, 12:15
      Mleko już się rozlało, niestety!
    • Gość: Sztefen Park Decjusza nie potrzebuje sztucznego upiększ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.12, 12:37
      nie zapomnijcie również o blokowiskach na Woli.
      na miejscu ogrodniczego powstają bunkry. nie wiem, kto to obmyślił...
      ten barokowy ogród to jakiś koszmar. to państwowa inicjatywa?
    • zs_21 Park Decjusza nie potrzebuje sztucznego upiększ... 03.12.12, 12:42
      brawo Panie Wojtku,straszny jest ten brak poszanowania tradycji,ktory chyba wiaZE SIE TEZ Z ogolnym schamieniem spoleczenstwa.Poza tym jest jeszcze aspekt wycinania drzew w kazdym innym miejscu(cudem uratowana al.3 Maja przy Bloniach,gdzie pod pretekstem starzenia sie drzew chciano poszerzyc droge na stadion Wislu.Na szczescie uratowalo nas nieprzyznanie Euro) Wycinanie drzew pod zalozenie parku?Tak jak w dowcipie:zona budzi meza,bo zapomnial o tabletce nasennej Pozdrawiamy Cie Zbyszek z google i Tata dr med.
    • Gość: smoczekw@welski Park Decjusza nie potrzebuje sztucznego upiększ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.12, 15:07
      no cóż...niektórzy zapragnęli pobyć "książątkami"...a, że własnego pałacyku czy chociażby zameczku nie posiadają, to chcą "upiększyć" niestety wspólne dobro...a słoma jak wychodziła tak wychodzi.. co za parszywe miasto się zrobiło z Krakowa..wielki żal
    • Gość: pitbul Park Decjusza nie potrzebuje sztucznego upiększ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.12, 15:14
      zbóje w Krakowie mają się bardzo dobrze...
      • Gość: ... Re: Park Decjusza nie potrzebuje sztucznego upięk IP: *.xdsl.centertel.pl 03.12.12, 15:32
        To ci sami co zmienili trasę tramwaju nr 8 :(
    • anna-888 Park Decjusza nie potrzebuje sztucznego upiększ... 03.12.12, 16:12

Oczywiscie, ze nie powiinni scinac drzew !!
    • zielony31 I czy coś wiecej się wydarzyło od teg czasu.? 19.07.13, 15:23

Ano nic....fragmenty pniaków tylko sterczą....a tak bidoki się spieszyły by nikt nie zauważył......trzeba pilnować by parkingu nie powiększyli...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka