Dodaj do ulubionych

Nagroda im. Adama Włodka zawieszona. Burza w in...

03.01.13, 07:54
Opiekun kola mlodych ..co za zenada .Szpicel UB kapujacy na lewo i prawo kogo sie dalo .
Obserwuj wątek
    • Gość: Jan Nagroda im. Adama Włodka zawieszona. Burza w in... IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.13, 08:00
      W tym głupim Kraju tylko noworodki nie donosiły... czy nie możemy okazać szacunku woli Wisławy Szymborskiej?? Tylko w Polsce nie potrafimy szanować ludzi za ich twórczość i że czasem popełniali błędy, bo byli tylko ludźmi... konsekwencją braku wybaczenia jest wojna Polsko - Polska, która w końcu doprowadzi do podziału Państwa. I nie potrzeba będzie rozbiorów, my Polacy sami się rozbierzemy i podzielimy...
      • Gość: hildebrant Re: Nagroda im. Adama Włodka zawieszona. Burza w IP: *.play-internet.pl 03.01.13, 08:56
        Nie, nie tylko noworodki nie donosiły. Wiem o co najmniej jednej osobie, która NIGDY nie doniosła, nie będąc już noworodkiem. Jestem nią ja sam. Przypuszczam, że bardzo podobnie było z moimi bliskimi. Jeśliś Pan donosił (jako noworodek lub później) - to pańskiego sumienia sprawa.
        A burza wokół postaci A. Włodka bierze się z tego, że prawica nie jest w stanie pogodzić się z niejednoznacznością postaci, z tym, że ktoś mógł z jednej strony popełnić niegodziwość, a z drugiej - prowadzić bardzo pozytywną działalność.
        • jar_ole hm, też nie donosiłem... 03.01.13, 10:51
          nie donosiłem, ale nie zrobiłem też tak wiele dobrego, jak Pan Adam Włodek. Czyli jestem gorszym, czy lepszym człowekiem? Tak na marginesie św. Augustyn w młodości walczył z chrześcijanami...ależ by go zlustrowali polscy "chrześcijanie", gdyby ich wiedza historyczna była większa
    • Gość: balusz Nagroda im. Adama Włodka zawieszona. Burza w in... IP: *.ists.pl 03.01.13, 08:26
      Szymborska nie wiedziała że miała męża donosiciela ? Az trudno uwierzyć że tak mogło być.
      Donosiciel wzorem. To by było żenujące.
    • totus.tytus Ci literaci i artyści to jednak są bezmyślni 03.01.13, 08:35
      Gdyby p. Wisława ustanowiła nagrodę im. JP2, albo przynajmniej jakiegoś innego świątka lub błogosławionego wskazanego przez kurię biskupią, to nie byłoby dziś takiej zawieruchy. I proszę mi tu nie pisać, że p. Wisława była ateistką. To nie ma najmniejszego znaczenia. Niedaleko od miejsca zamieszkania naszej noblistki jest ulica Juliusza Lea (dawniej Dzierżyńskiego), a tam z Parku Adama Polewki zrobiono Park. św. Wincentego a Paulo, bo towarzysz poeta nie pasował księżom misjonarzom. I jakoś się dało, gdy tylko proboszcz poprosił kogo trzeba, to zaraz usłużna Rada Dzielnicy "się przychyliła", i nawet dała fundusze na nowe kostki chodnikowe. Ale skoro ateuszka p. Wisława nie zgięła hardego karku przed nowymi władcami Krakowa i Polski, to cóż - jest tak, jak jest. Trzeba się cieszyć, że p. Włodkowi nie wygrzebano z kartoteki jeszcze gorszych rzeczy... to nic, że ich tam nie było - zawsze coś da się zmajstrować, jeśli taka jest potrzeba dziejowa.
      • Gość: Yogi Re: Ci literaci i artyści to jednak są bezmyślni IP: *.ip.netia.com.pl 04.01.13, 09:49
        hm.. zginanie karku? przeczytaj co to było:
        Rezolucja Związku Literatów Polskich w Krakowie w sprawie procesu krakowskiego
        Zrozumiesz wtedy kto zginał kark.
    • big_gadu Durnie ! 03.01.13, 08:43
      W przyszlym roku przyznać nagrodę i to w podwójnej wysokości !
      Kto sie wycofał to nie ma prawa już wiecej brać udziału w pracach fundacji !

To Wisława Szymborska jest tą osobą która dała kasę,
      a ci od grzebania w majtkach i życiu innych osób nie dali nic !
      To są durnie !

Niech siedzą cicho !
    • kapitan.kirk Nagroda im. Adama Włodka zawieszona. Burza w in... 03.01.13, 08:47
      Jak to mawiano w Krakowie we wczesnych latach 50., są dwa sposoby żeby dostać się do Związku Literatów Polskich - sposób mniej pewny to wydać książkę, sposób pewniejszy to wydać innego pisarza ;-)
      Pzdr
    • hrkukus Nagroda im. Adama Włodka zawieszona. Burza w in... 03.01.13, 09:28
      Ludzie, którzy zawsze stali po właściwej stronie, nigdy nie dali się złamać, nie popełnili żadnego świństwa, nawet przypadkiem, zawsze byli szlachetni, którym niczego, ale to absolutnie niczego, nie można zarzucić są albo wydmuszką stworzoną do celów edukacyjnych (nieskuteczne), albo wytworem demencji starczej, albo produktem ideologicznym smarkaczy (niekoniecznie chodzi o wiek), którym wydaje się, że raj z aniołami jest możliwy pod warunkiem powszechnego przyjęcia ich wyobrażeń o prawdzie i sprawiedliwości. Ten ostatni przypadek jest najgroźniejszy, bo nietolerancyjny, i często prowadzi do rozlewu krwi apostatów i przypadkowych ludzi. Ta choroba jest dość powszechna ale poddaje się leczeniu, często rozum zarażonych działa jak układ immunologiczny. Nie piszę, kto jest bez winy, niech..., cóż bowiem zrobilibyśmy z tą kupą kamieni. Pan Włodek, być może przechodził taką chorobę, nie mnie oceniać, nie żyłem świadomie w tych czasach.
      Skoro Szymborska chciała takiej nagrody, to należy jej wolę uszanować. To była mądra i utalentowana kobieta, wy, chłopaki i dziewczyny, powinniście się dopiero jednym i drugim wykazać.
      • Gość: wenge Re: Nagroda im. Adama Włodka zawieszona. Burza w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.13, 13:54
        "Ludzie, którzy zawsze ..." . Zapomniałeś dodać, że w Polsce mamy gigantyczną dokumentację SB (państwa w państwie), która mogła (może?) w każdej chwili zdyskredytować każdego kto z "władzą" miał choćby najmniejszy kontakt. Jeszcze ze dwu pokoleń potrzeba, aby społeczeństwo nie było narażone na wyciągnięcie 'trupów z szafy". Dziś braku "swojej teczki" może być pewien ten, kto albo sam ją zniszczył, albo "w tych czasach" był dzieckiem, albo spokojnie spał pod pierzyną nie robiąc nic. A i tak po tych dwóch pokoleniach nikt nie będzie pewien, czy ktoś jako argumentu nie wyciągnie mu "dziadka z Wermachtu".
        Wiara w jednobiegunowy świat, kłóci się z wszechobecnym dualizmem, ale jakże jest wygodna i łatwiejsza w jego pojmowaniu.
    • Gość: campanilista Gdyby Szawłowi wypominano, że brał udział w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.13, 10:28
      kamienowaniu Szczepana, to Was by tu nie było, moi drodzy "prawdziwi katolicy".
      • stefan26 czyżby na etyce uczono, że 03.01.13, 10:47
        donoszenie jest moralnie usprawiedliwione?

;]
        • jar_ole nieusprawiedliwione a nieprzebaczalne 03.01.13, 11:02
          chrześcijańska etyka dopuszcza przebaczenie grzechów, jeśli skrucha jest szczera a uczynki późniejsze odkupują winy - ale w wielu "pogańskich" koncepcjach etycznych faktycznie nie ma usprawiedliwienia, zatem A.W., któremu wciąż dobrze życzę, wedle tych doktryn, zapewne teraz wcielił się "za karę" w jakąś pośledniejszą formę życia
        • Gość: campanilista Re: czyżby na etyce uczono, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.13, 11:11
          Czyżby na etyce uczono, że nie ma przebaczenia? I to nawet wtedy, gdy ktoś odpokutuje swoje winy i stara się poprawić, to i tak nie należy mu przebaczać? Vide: Adam Włodek - rzucił legitymacją partyjną, popierał opozycję antykomunistyczną, a przede wszystkim wspierał młodych twórców, dając im nawet swoje mieszkanie.
    • flamengista "przyjaciel" 03.01.13, 11:52
      Jeśli z niego taki przyjaciel młodych, jak "przyjaciel Słomczyńskiego, to ja młodym serdecznie takiego patrona współczuję. Lektura tego donosu jest wstrząsająca, choć i bardzo pouczająca, sporo mówi o czasach stalinowskich w PRL.

Wisława Szymborska mogła nie wiedzieć, że mąż takie donosy pisze (z donosu na Słomczyńskiego to jasno nie wynika), mogła mieć taką ostatnią wolę - jej pieniądze.

Ale Instytut Książki w honorowaniu takiej osoby nie powinien brać udziału. Więc decyzja Gaudena jest słuszna.

Co do młodych twórców - pieniądze pewnie nie śmierdzą, ale taki "patron" w literackim CV - być może.
    • Gość: XWJ Nagroda im. Adama Włodka zawieszona. Burza w in... IP: *.multi-play.net.pl 03.01.13, 11:53
      Widać jak bardzo pomówienia i spekulacje są na topie w tym durnym społeczeństwie! Czy Wy nie widzicie tego, że znów ktoś zawistny i łakomy na sporą kasę chce wywołać spór, by po cichu ukradkiem wycofać się z pieniędzmi? Oczywiście władzom lokalnym jest to na rękę, bo a nóż kasa przypadnie na ich korzyść.
    • ciotka_itd [...] 03.01.13, 12:54
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • bonifacja6 Nagroda im. Adama Włodka zawieszona. Burza w in... 03.01.13, 13:19
      Na litość Boską. A kto to jest Maciej Gawlikowski. Od lat opętany nienawiścią wychowanek i uczeń Moczulskigo. Zamiast do szkoły chodzić, bawił się w wielkiego konspiratora. Taki drugi Wildstain - teraz czepił się Noblistki nie wiadomo po co. Donosy sprzed niemal 60 lat ujawnia. Przecież to jest chore. A jeśli Instytut Książki się wycofał - to tym większy wstyd dla Instytutu.I niech się wspólnie z Gawlikowskim w tyłek pocałują.
    • il_pino a ilu zdrajców w historii nawróciło 03.01.13, 14:58
      się i odkupiło swoje winy. Nagle wszyscy tacy świeci co nigdy w życiu błędu nie popełnili .......
      • Gość: Wanda Re: a ilu zdrajców w historii nawróciło IP: *.naszasiec.net 03.01.13, 20:26
        > się i odkupiło swoje winy. Nagle wszyscy tacy świeci co nigdy w życiu błędu nie
        > popełnili .......
        To nie znaczy, że ma się być wzorcem dla młodego pokolenia. Mało to jest poetów, którzy nie stali się zdrajcami, donosicielami, czy kanaliami? Lepiej żeby nie ruszano tego tematu, bo po części można byłoby przyznawać nagrodę o tytule zdrajca w kulturze.
    • Gość: ds Ale wstrętny, dokładny, przerażający donos IP: *.krdc.pl 03.01.13, 15:40
      Coś niesamowitego. Fundacja może spełniać wolę Szymborskiej, to jej prywatna kasa, ale super, że Instytut Książki zachował przyzwoitość i się z tego wycofał.
    • Gość: Ront Odwalcie się od Włodka! IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.13, 16:07
      Napisał o Słomczyńskim co myślał i nawet, o ile mi wiadomo, sam mu to powiedział! Był młody, głupi i zapalczywy, ale opowiadanie jak to próbują robić niektórzy, że "donosił na kolegów na prawo i lewo" to zwykłe kłamstwo!
      • anna.maria0 Re: Odwalcie się od Włodka! 03.01.13, 22:24
        Omawiając w Wiadomościach sprawę Włodka podano, że Słomczyński też sam się zgłosił do SB i przyjął pseudonim "Włodek" (?).
        • Gość: Perseusz Po co kłamać? IP: *.tktelekom.pl 30.01.13, 00:50
          Szanowny Panie, po co rozpowszechniać takie kłamstwa? Maciej Słomczyński po donosie Adama Włodka był zatrzymany przez UB i przesłuchiwany pod zarzutem szpiegostwa dla wywiadu amerykańskiego. Pod groźbą podpisał zgodę na współpracę, po czym się z niej po paru miesiącach wyplątał i wyjechał z Krakowa. Sprawa miała dalszy ciąg w latach 70-tych, gdy kontrwywiad PRL oskarżył go z kolei o szpiegostwo na rzecz wywiadu angielskiego.
    • errata_net2 Nagroda im. Adama Włodka zawieszona. Burza w in... 04.01.13, 08:30
      Nie zamierzam ferować wyroków ani wyciągać trupa z szafy, a wręcz doradzam nieco umiaru w ocenach. Nie jestem też Maciejem Słomczyńskim, by żywić do Adama Włodka tak trwale urazę, więc może łatwiej mi przyjąć, że donos był zdarzeniem incydentalnym, chociaż tego nie jestem pewny, czy był to jeden donos, kilka lub kilkaset... Wiemy natomiast, że A. Włodek był w młodości ideowym komunistą, a ci byli przyuczani do donoszenia nawet na własnych rodziców, więc nie powinien nikogo dziwić donos na kolegę. Jestem pewien, że wielu dzisiejszych "ideowców" różnej maści i wyznania za parę lat będzie się wstydzić swoich słów i opinii. Być może również autor donosu żałował i wstydził się swojego postępku.
      Warto zwrócić uwagę na wielogłos innych, którzy doświadczyli pomocy z jego strony i nadali tytuł przyjaciela młodzieży. Może ta działalność była formą ekspiacji za tamten uczynek?
      Moim zdaniem Wisława Szymborska jako ex-żona miała prawo ustanowić patrona tej nagrody i NIKT nie powinien w żaden sposób ingerować w zapis testamentu.
      Na marginesie warto zauważyć, że niewiele osób zdobyłoby się na taki gest wobec byłego współmałżonka.
      • Gość: z boku Re: Nagroda im. Adama Włodka zawieszona. Burza w IP: *.naszasiec.net 04.01.13, 21:47
        >Na marginesie warto zauważyć, że niewiele osób zdobyłoby się na taki gest wobec byłego współmałżonka.
        Jako znana z dowcipu i przewrotnej wyobraźni może poetka chciała nam zrobić "kuku"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka