Dodaj do ulubionych

Claudiu Crulic 5-ta rocznica śmierci

18.01.13, 22:52
Dziś 18 stycznia mija piąta rocznica śmierci Claudiu Crulica, człowieka, który skonał śmiercią głodową w krakowskim areszcie osadzony za rzekomą kradzież między innymi portfela znanemu krakowskiemu sędziemu. Wszystko wskazuje na to, że to nie on dokonał kradzieży.
Pisał o tym kiedyś Tygodnik Powszechny. Głodował od września 2007 do stycznia 2008.
Aktualnie jest dostępny materiał na youtube.
www.youtube.com/watch?v=Ux9ihjB3BYU
Obserwuj wątek
    • adam.eu Re: Claudiu Crulic 5-ta rocznica śmierci 15.09.13, 11:57
      Ludzie usuwający posty dotyczące krytyki Wymiaru sprawiedliwości są pośrednio odpowiedzialni również za tą śmierć, nawet jak sobie nie zdają sprawy z tego. Tłamszą krytykę nieprawidłowości w zarodku nawet jak już RPO się wypowiedziała za karaniem dyscyplinarnym sędziów.
      • barrin Re: Claudiu Crulic 5-ta rocznica śmierci 15.09.13, 13:30
        > Ludzie usuwający posty dotyczące krytyki Wymiaru sprawiedliwości są pośrednio odpowiedzialni również za tą śmierć, nawet jak sobie nie zdają sprawy z tego. Tłamszą krytykę nieprawidłowości w zarodku nawet jak już RPO się wypowiedziała za karaniem dyscyplinarnym sędziów.

A to komentarz w kontekście czego?
        • adam.eu Re: Claudiu Crulic 5-ta rocznica śmierci 15.09.13, 21:22
          barrin napisał:

> > Ludzie usuwający posty dotyczące krytyki Wymiaru sprawiedliwości są pośre
          > dnio odpowiedzialni również za tą śmierć, nawet jak sobie nie zdają sprawy z te
          > go. Tłamszą krytykę nieprawidłowości w zarodku nawet jak już RPO się wypowiedzi
          > ała za karaniem dyscyplinarnym sędziów.
          >
          > A to komentarz w kontekście czego?

forum.gazeta.pl/forum/w,396,146904587,146904587,RPO_zada_dyscyplinarek_dla_sedziow_za_.html
          Chodzi o usuwanie postów krytykujących wymiar sprawiedliwości.
          W mojej ocenie poczucie bezkarności i braku krytyki (a jak czasem bywa krytyka na forum to często znika) sprzyja nieprawidłowościom, które powodują osadzanie w więzieniach ludzi upośledzonych, a w skrajnym przypadku doprowadziło do śmierci głodowej niewinnego człowieka.

Ówczesny RPO nawet nie zareagował. Miał kilka miesięcy czasu, wyjątkowo długo.

A teraz, jak Pani Lipowicz próbuje nieśmiało coś działać w ograniczonych obszarach, to informacje o tym są usuwane z forum.

Przyznaję, nic nie wiem o usuwaniu postów o głodówce, która skończyła się śmiercią.
          Tak więc jeżeli kogoś to uraziło, a mam nadzieję, że niektórzy słusznie mogli by się poczuć urażeni, to przepraszam i proszę o zrozumienie.

Proszę jednak brać pod uwagę, że jeżeli ktoś czuje, że pewne informacje znikają z forum to może nic nie pisać i krytyki brak.

I wkurzyło mnie usunięcie postu, który w mojej ocenie nie łamał regulaminu.
          Poza za tym za moje słowa ja odpowiadam, na razie nikt się pode mnie nie podszywa.
      • peteen bardzo krakowski temat 15.09.13, 14:33
        widzę, że ciągle się rozwijasz, adamie...
        • adam.eu Re: bardzo krakowski temat 15.09.13, 21:26
          peteen napisał:

> widzę, że ciągle się rozwijasz, adamie...

Nie wiem, czy nawiązujesz w temacie do usuniętego postu, czy do Claudiu Crulica?
          Może sobie sam sprawdzić, gdzie obydwie sprawy miały miejsce i kto grał pierwsze skrzypce w tych sprawach.
        • adam.eu Re: bardzo krakowski temat 22.10.13, 07:27
          peteen napisał:

> widzę, że ciągle się rozwijasz, adamie...
          Peteenie, proszę po raz drugi o odpowiedź.
          Prawdopodobnie Twoje zdanie, że nie jest to krakowski temat, zostało podzielone przez cenzora usuwającego mój post na temat RPO. Ponawiam więc prośbę o wyjaśnienie, dlaczego tak uważasz. Przytoczę moje słowa z tego postu cyt samego siebie:

"Chciałbym tu przypomnieć, że skazywanie upośledzonych na więzienie lub areszt prawdopodobnie miało też miejsce w Krakowie. Piszę prawdopodobnie, ponieważ opieram się głównie (chociaż nie tylko) na wpisach na forum."

Nie wiem, gdzie Waszym (Twoim i cenzorów zdaniem) popełniam błąd.
          Ponieważ z agory nie potrafią(?), nie chcą(?) wyjaśnić, co tutaj nie krakowskiego, to może Ty zechcesz wyświadczyć mi tą przysługę, o ile na dzień dzisiejszy nie będzie stanowiło to dla Ciebie ujmy.
          Jeden z błędów, jaki dostrzegłem to powinno być "na więzienie i areszt" bowiem jedna osoba była w więzieniu, a druga w areszcie.
      • szto_tawariszczi Re: Claudiu Crulic 5-ta rocznica śmierci 15.09.13, 19:50
        Adamie eu.
        Litości. Nie naruszaj mojego komfortu psychicznego
        wypisując takie wnioski i chyba licząc na ich pozytywne rozpatrzenie -
        - w gazecie pana, którego brat jest
        komunistycznym zbrodniarzem sądowym :-)
        • adam.eu Re: Claudiu Crulic 5-ta rocznica śmierci 15.09.13, 21:33
          szto_tawariszczi napisał:

> Adamie eu.
          > Litości. Nie naruszaj mojego komfortu psychicznego
          > wypisując takie wnioski i chyba licząc na ich pozytywne rozpatrzenie -
          > - w gazecie pana, którego brat jest
          > komunistycznym zbrodniarzem sądowym :-)

Sprzątanie forum też ma swoje plusy, wiadomo, co kogo i jak boli.
          Chociaż tak naprawdę, to nie zawsze wiadomo, kto podejmuje decyzje i pod jakim wpływem.
          • adam.eu Re: Claudiu Crulic 5-ta rocznica śmierci 16.09.13, 19:18
            Bodajże jutro rano ma być w radiu program 1 Irena Lipowicz. W audycji popołudniowej ma być mowa o niepełnosprawnych intelektualnie.

Polecam tym, którzy kasują albo sugerowali skasowanie moich ostatnich postów.
            Przydałoby się to też naszym sędziom, tym z Krakowa i z poza Krakowa.

Chociaż jeżeli ktoś czekał kilka miesięcy, aż człowiek skona..... to co do niego dotrze? Mam nadzieję, że jednak do niektórych dotrze.
    • antygona72 Re: Claudiu Crulic 5-ta rocznica śmierci 22.09.13, 23:42
      mam nadzieję, że sędzia , dla którego POlicja tak bardzo chciala się wykazać, ze aż wsadzila niewinnego chlopaka ma chociaż wyrzuty sumienia? a może chociaż się zamyśli , zaduma ... ale raczej nie ma :(
      • szto_tawariszczi Re: Claudiu Crulic 5-ta rocznica śmierci 23.09.13, 06:13
        Abstrahując od winy czy nie-winy /argumenta na to drugie są tu typu "osadzony za rzekomą kradzież między innymi portfela znanemu krakowskiemu sędziemu. Wszystko wskazuje na to, że to nie on dokonał kradzieży"/
        na pewno można stwierdzić - że - p. Krulik uniemożliwił swoje uwolnienie ewentualnie udowodnienie swej winy w sposób normalny - w procesie w niezawisłym sądzie - zagładzając się na śmierć w czasie głodówki pod hasłami "wypuścić mnie".

Czyli chciał wymusić na państwie polskim swoje uwolnienie
        drogą wymuszenia... Nie udało się - jego strata :-)
        • adam.eu Re: Claudiu Crulic 5-ta rocznica śmierci 23.09.13, 21:53

> Abstrahując od winy czy nie-winy /argumenta na to drugie są tu typu "osadzony z
          > a rzekomą kradzież między innymi portfela znanemu krakowskiemu sędziemu. Wszyst
          > ko wskazuje na to, że to nie on dokonał kradzieży"/
          > na pewno można stwierdzić - że - p. Krulik uniemożliwił swoje uwolnienie ewent
          > ualnie udowodnienie swej winy w sposób normalny - w procesie w niezawisłym sąd
          > zie - zagładzając się na śmierć w czasie głodówki pod hasłami "wypuścić mnie".
          >
          > Czyli chciał wymusić na państwie polskim swoje uwolnienie
          > drogą wymuszenia... Nie udało się - jego strata :-)

Idę dalej niż Ty.
          Powstańcy warszawscy też byli sobie winni. Mogli się spodziewać (przynajmniej dowódcy) że Rosjanie nie pomogą. Wiedzieli o tym. Myśleć inaczej znając historie bardzo bliską było obarczone olbrzymim ryzykiem.
          Grzegorz Przemyk też zadawał się z Milicją wiedząc o tym, że szczególnie z nim mogą nie obchodzić się jak z jajkiem.
          A Ryszard Siwiec podpalił się wiedząc o tym, ze spłonie.
          Ich..... życie skończyło się przedwcześnie.

Nie znamy psychiki i możliwości człowieka głodującego kilka miesięcy.
          Przeciętny prawnik wie, że taki człowiek kiedyś umrze.
          • peteen Re: Claudiu Crulic 5-ta rocznica śmierci 24.09.13, 07:23
            to są jakieś emocjonalne brednie:
            - dowódcy powstania nie zakończyli życia przedwcześnie (a powstanie właśnie po to wybuchło, żeby tej ruskiej "pomocy" nie doświadczyć
            - Grzesiek Przemyk nie zadawał się z milicją, został pobity na śmierć po przypadkowym (pierwszym) zatrzymaniu przez mo
            - Ryszard Siwiec miał 59 lat kiedy zdecydował się na swój desperacki krok
            mój ojciec ma ponad 90 lat, kiedy umrze, też na pewno będę twierdził, że to przedwczesna śmierć, że mógł jeszcze pożyć

ps. przypomnę, że w Krakowie mieszkał też kiedyś Lenin...
            • adam.eu Re: Claudiu Crulic 5-ta rocznica śmierci 24.09.13, 22:35
              peteen napisał:

> to są jakieś emocjonalne brednie:
              > - dowódcy powstania nie zakończyli życia przedwcześnie (a powstanie właśnie po
              > to wybuchło, żeby tej ruskiej "pomocy" nie doświadczyć
              > - Grzesiek Przemyk nie zadawał się z milicją, został pobity na śmierć po przypa
              > dkowym (pierwszym) zatrzymaniu przez mo
              > - Ryszard Siwiec miał 59 lat kiedy zdecydował się na swój desperacki krok
              > mój ojciec ma ponad 90 lat, kiedy umrze, też na pewno będę twierdził, że to prz
              > edwczesna śmierć, że mógł jeszcze pożyć
              >
              > ps. przypomnę, że w Krakowie mieszkał też kiedyś Lenin...

Ty to wiesz, ale dla szczególnie młodszych piszę, iż przypadkowo zatrzymany i pobity był synem znanej opozycjonistki Barbary Sadowskiej. Zakładam, że ten fakt oraz jakieś słowa wypowiedziane przez Grzegorza Przemyka świętującego z kolegami bodajże zdania matury (mógł być pod wpływem) miały wpływ na śmiertelne pobicie.

Nie wiem, czy wiesz, że ubiegłym tygodniu Strasburg przyznał rację ojcu Grzegorza Przemyka, który skarżył wyrok Polskiego Sądu w tej sprawie, zapewne Sądu Najwyższego.
              Między innymi Strasbourg zarzucił przewlekłość. Z przewlekłości osobiście spotkałem się kilkakrotnie. To jest taktyka stosowana jak sądzę dla dobra wymiaru sprawiedliwości.
        • antygona72 Re: Claudiu Crulic 5-ta rocznica śmierci 21.11.13, 21:32
          Mogłabym z Tobą polemizować ale sprawa ta jest dla mnie tak smutna, że nie mam chęci ani siły wspinać się na wyżyny cynizmu i czarnego humoru. Zamknij oczy i przez chwilę spróbuj sobie wyobrazić, że jesteś biednym emigrantem, że przez czysty przypadek zostajesz oskarżony o coś czego nie zrobiłeś, że wsadzają cię do więzienia i nikt dosłownie nikt ci nie chce pomóc, ba nawet nikt cie nie chce słuchać i co byś zrobił? Nie odpisuj , pomyśl prze jedna chilę i odpowiedz sam sobie: Co bym zrobił w takiej sytuacji?
      • adam.eu Re: Claudiu Crulic 5-ta rocznica śmierci 23.09.13, 21:41
        antygona72 napisała:

> mam nadzieję, że sędzia , dla którego POlicja tak bardzo chciala się wykazać, z
        > e aż wsadzila niewinnego chlopaka ma chociaż wyrzuty sumienia? a może chociaż s
        > ię zamyśli , zaduma ... ale raczej nie ma :(

Policja według mojej hipotezy to tylko znalazła człowieka podobnego do opisu sędziego, wykonywała swoje zadania. I sędzia go rozpoznał.................................

O areszt wystąpił prokurator, zatwierdził inny sędzia kolega (może koleżanka) Prokurator nawet nie usłuchał, że Rumun w przeddzień kradzieży miał wyjechać z Polski autobusem, nie włączył biletu do materiału dowodowego. Nie przesłuchano pilotki i pasażerów autobusu. Adwokat z urzędu olał dokładnie sprawę. Dopuszczam również możliwość, że zwyczajnie bał się wychylać, nie chciał być źle postrzegany w środowisku prawniczym, trzeba jakoś żyć.

A o poszkodowanym sędzi to wiem tylko tyle, że jest znany, że podobno jest również sędzią w Sądzie Najwyższym, że wykłada na uczelni i uczy następców, a jakże. Być może niektórzy już mają jakieś swoje kandydatury. Chociaż trzeba uważać, aby kogoś nie skrzywdzić, ale czy im zależy, aby kogoś nie skrzywdzić????

I jak ma taki sędzia oceniać zeznania świadków, jeżeli sam się myli? Jak przypuszczam, to mógł nie rozpoznał do końca sprawcy, tylko tak mu się wydawało. Mam nadzieję, że prawnikom grającym główne role w tej sprawie nawet się nie wydaje, że są uczciwi i sprawiedliwi.

Sądzę jednak, że są też uczciwie sędziowie. Ale kiedyś miałem nadzieję, że niewinny człowiek nie umrze w polskim więzieniu z powodu co najmniej olbrzymiego niedbalstwa różnej maści prawników.
        • szto_tawariszczi Re: Claudiu Crulic 5-ta rocznica śmierci 24.09.13, 00:03
          AdamieEu.

p. Krulik nie umarł "w polskim więzieniu z powodu co najmniej olbrzymiego ni
          > edbalstwa różnej maści prawników"
          tylko na skutek podjętej przez siebie decyzji - głodówki.
          Trzeba przyznać
          że potrafił być konsekwentny i zagłodził się na śmierć.
          • kocinos Re: Claudiu Crulic 5-ta rocznica śmierci 24.09.13, 11:16
            Nie sądzisz, że to bardzo pokrętna interpretacja? To tak, jakby powiedzieć, że przypadkowy gość zadźgany na ulicy zmarł z powodu wykrwawienia. Niby prawda, ale pomijająca istotny fakt "zadźgania". Pasuje jak ulał do sposobu "zamiatania pod dywan" wszelkich świństw przez "mogących wiele" ...
            Uważasz, że to w porządku?
            • szto_tawariszczi Re: Claudiu Crulic 5-ta rocznica śmierci 25.09.13, 05:56
              "To tak, jakby powiedzieć, że
              > przypadkowy gość zadźgany na ulicy zmarł z powodu wykrwawienia"

Owszem, tylko zapomniałeś napisać że sam się zadźgał :-)
              • adam.eu Re: Claudiu Crulic 5-ta rocznica śmierci 25.09.13, 21:28

> "To tak, jakby powiedzieć, że
                > > przypadkowy gość zadźgany na ulicy zmarł z powodu wykrwawienia"
                >
                > Owszem, tylko zapomniałeś napisać że sam się zadźgał :-)

Używając Waszych porównań zwrócę uwagę na widownie, przy której się wykrwawił.
                A za nieudzielenie pomocy kto odpowiedział?

Jest w obowiązek ratowanie życia, czy nie ma?

Zapewne wiele osób było w Oświęcimiu. W moim odczuciu ofiary doktora Mengele na zdjęciach wyglądały lepiej niż ..............

Crulic w końcowym stadium.
              • kocinos Re: Claudiu Crulic 5-ta rocznica śmierci 26.09.13, 01:37
                "Owszem, tylko zapomniałeś napisać że sam się zadźgał "
                Towarzyszu, toż on sam się do tiurmy zapakował i klucz wyrzucił????
                Panowie prawnicy. Na szacunek trzeba zasłużyć, inaczej będziecie równie szanowani jak politycy nasi k...ochani. Pewnie wam jeszcze na tym nie zależy, ale z biegiem lat, biegiem dni ... Oby ...
          • adam.eu Re: Claudiu Crulic 5-ta rocznica śmierci 24.09.13, 22:18

> AdamieEu.
            >
            > p. Krulik nie umarł "w polskim więzieniu z powodu co najmniej olbrzymiego ni
            > > edbalstwa różnej maści prawników"
            > tylko na skutek podjętej przez siebie decyzji - głodówki.
            > Trzeba przyznać
            > że potrafił być konsekwentny i zagłodził się na śmierć.

Ja to widzę tak.

Trzeba przyznać, że nawet w obliczu śmierci z powodu głodówki prokurator nie załamał się, i nie sprawdził dowodów. Trzeba przyznać, że był konsekwentny. A reszta prawników?

Z osobistego doświadczenia już po śmierci Crulica przekonałem się, że w dalszym ciągu odrzucane są wnioski dowodowe niewygodne dla dobra Wymiaru Sprawiedliwości.
        • antygona72 Re: Claudiu Crulic 5-ta rocznica śmierci 21.11.13, 21:13

Wszystkim dyskutantom powiem tak, cała ta historia jest strasznie smutna (żal chłopaka, który konał w samotności, a adwokat z urzędu nic nie robił ) i przerażająca (jacy bezmyślni ludzie, karierowicze i lizusy pracują w polskich sądach, prokuraturach). Polecam wszystkim ( którzy nie widzieli) aby obejrzeli film "Droga na drugą stronę" może skłoni ich do głębszych refleksji a może raczej nie... ich sprawa , mnie jest smutno
          • wujaszek_joe Re: Claudiu Crulic 5-ta rocznica śmierci 03.01.14, 07:42
            Wczoraj trafiłem na ten film na Planete. Mimo, że pamiętałem tą sprawę, to dalej mnie trzęsie.
            W pozornie cywilizowanym kraju można miesiącami gnić w areszcie bez przesłuchania..
            Czy ten skandal miał jakiś dalszy ciąg? W filmie jest mowa o dymisji rumuńskiego ministra.
            Ale czy w krakowskiej prokuraturze komuś stała się krzywda?
            • antygona72 Re: Claudiu Crulic 5-ta rocznica śmierci 03.01.14, 21:13
              wujaszek_joe napisał:

"... Ale czy w krakowskiej prokuraturze komuś stała się krzywda?"

Chyba nie, krakowska prokuratura to taka swoista "święta krowa" nie do ruszenia, mało tego nikt z nich nie ma sobie nic do zarzucenia
              • adam.eu Re: Claudiu Crulic 5-ta rocznica śmierci 05.01.14, 20:51
                antygona72 napisała:

> wujaszek_joe napisał:
                >
                > "... Ale czy w krakowskiej prokuraturze komuś stała się krzywda?"
                >
                > Chyba nie, krakowska prokuratura to taka swoista "święta krowa" nie do ruszenia
                > , mało tego nikt z nich nie ma sobie nic do zarzucenia

Ja jednak wierzę, ze są tam ludzie, którzy uważają choć trochę inaczej.
                Jednak boją się mówić w obecnej sytuacji.
            • adam.eu Re: Claudiu Crulic 5-ta rocznica śmierci 05.01.14, 20:39
              wujaszek_joe napisał:

.....................
              > Czy ten skandal miał jakiś dalszy ciąg? W filmie jest mowa o dymisji rumuńskieg
              > o ministra.
              > Ale czy w krakowskiej prokuraturze komuś stała się krzywda?

Z tego co kojarzę "sprawę zbadała niezależna" prokuratura bodajże w Tarnowie.
              Naruszeń przepisów nie stwierdzono, chyba jakoś podobnie to określono.
              • adam.eu Re: Claudiu Crulic 5-ta rocznica śmierci 05.01.14, 20:48
                Może by wprowadzić przepis, że po trzecim miesiącu głodówki należy bezwzględnie zainteresować się stanem głodującego.

Albo aby to robić wcześniej, gdy wygląd głodującego zaczyna się upodabnia do zdjęć ludzi, na których przeprowadzał eksperymenty dr. Mengele w Oświęcimiu
    • rustiqal Re: Claudiu Crulic 5-ta rocznica śmierci 12.01.14, 22:31
      www.gazetakrakowska.pl/artykul/478649,za-smierc-claudiu-crulica-nikt-nigdy-nie-odpowie,id,t.html

• adam.eu Re: Claudiu Crulic 7-dma rocznica śmierci 18.01.15, 21:57
      Dziś mija kolejna rocznica, już siódma.
      Siódma rocznica śmierci Claudiu Crulica w krakowskim areszcie.
      Próbowałem o tym dwukrotnie pisać na forum kraj, dwukrotnie post wątek błyskawicznie został usunięty na oślą ławkę.
      forum.gazeta.pl/forum/w,654,156291271,156291271,Prosze_o_przywrocenie_watku_o_Claudiu_Crulicu_.html
      A więc w Wolnej Polsce wolno cenzurować wiadomości, które kładą cień na Wolnej Polsce.
      W Wolnej Polsce nie wolno pamiętać o błędach albo raczej niedbalstwie wymiaru sprawiedliwości.
      • skks Re: Claudiu Crulic 7-dma rocznica śmierci 20.01.15, 11:18
        Polski "wymiar sprawiedliwości" to zraczały, skorumpowany, niedouczony twór.
        I nikt nie ma pomysłu na jego reformę, wszyscy się boją problemów, trudu...
        Przeciągające się procesy, totalny brak odpowiedzialności za wyrokowanie, nepotyzm, tumiwisizm - no bo co mu zrobią - sędzia jest niezawisły i nieodpowiedzialny... no bo nie podlega kontroli, no bo sąd wyższej instancji nie ma umiejętności i chęci "zajęcia" się procesem.
        Bez reformy sądownictwa, nałożenia na sędziów finansowej odpowiedzialności za wyrokowanie, za nastoletnie prowadzenie spraw cały system upadnie lub przestanie działać a z nią Państwo.
      • antygona72 Re: Claudiu Crulic 7-dma rocznica śmierci 05.02.15, 16:34
        (*) ja pamiętam, choć ostatnio na forach nie bywam...
    • dicksmith Stój Halina 29.01.15, 08:57
      www.youtube.com/watch?v=tZBDxA9X4_o&spfreload=10
      zastanawiam się czy Dr Kękuś jeszcze żyje, bo przecież seryjny samobójca nie śpi
      • adam.eu Re: Stój Halina 02.02.15, 18:56
        dicksmith napisał:

> www.youtube.com/watch?v=tZBDxA9X4_o&spfreload=10
        > zastanawiam się czy Dr Kękuś jeszcze żyje, bo przecież seryjny samobójca nie śp
        > i

A skąd tytuł, "Stój Halina" ???
    • adam.eu 8 rocznica śmierci Claudiu Crulica 18.01.16, 19:39
      Dzisiaj mija kolejna 8 rocznica śmierci Claudiu Crulica.
      Moim zdaniem należy o tym pamiętać.
      Nie mogą takie rzeczy powtarzać się.

Poniżej link do artykułu z kwietnia 2008 roku na wp.pl

Nie wiem, czy ten post utrzyma się na forum.
      A dlaczego, to napiszę później, jeżeli natychmiast post nie wyleci w KOSMOS

wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Rumun-ktory-zaglodzil-sie-na-smierc-w-areszcie-byl-niewinny,wid,9836828,wiadomosc.html?ticaid=11651fhttp
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka