Dodaj do ulubionych

Archi-Szopa 2012. Piętnujemy brzydotę za naszym...

IP: *.xdsl.centertel.pl 05.02.13, 07:27
Co można powiedzieć o "poważnym" projekcie, który od nastu lat nie ma własnej strony internetowej...
Obserwuj wątek
    • Gość: Archifan Sprzeciw ! IP: *.ip.netia.com.pl 05.02.13, 10:30
      Sprzeciw wobec Archi-Szopy !

1. Przede wszystkim dziwi mnie że Wyborcza razem z red. Hajokiem tak usilnie chce pokazać miasto ze złej strony. Robicie Państwo konkretną antyreklamę specjalnie pokazując jak to strasznie źle się u Nas buduje i co roku powstaje tyle architektonicznych koszmarów. Kiepskie obiekty powstają w całej Polsce, ale czy naprawdę jest to powód żeby tak się tym "chwalić" ? Zamiast pokazywać co mamy ładne i ciekawe to brniemy w miejski ciemnogród

2. "Plebiscyt" nie ma żadnego realnego wpływu na to jak w Krakowie się buduje. To już dwunasta edycja i jakoś żaden deweloper mówiąc w skrócie nie bierze sobie do serca że ma być ładnie bo inaczej trafi do archi-szopy. Wprawdzie kilka lat temu były zgłaszane maszty oświetleniowe na stadionie Cracovii, ale zostały usunięte na wniosek konserwatora zabytków a nie w wyniku głosowania

3. Formuła zgłaszania budynków jest porażką samą w sobie. Według regulaminu każda osoba może zgłosić dowolny obiekt. Czyli wystarczy że jednej osobie coś się nie spodoba i już zgłoszenie ląduje w archi-szopie. Jak łatwo się domyślić może to prowadzić do sytuacji że jeden deweloper będzie zgłaszał budynek innego dewelopera z czystej złośliwości, albo co gorsza architekci sami będą się na siebie napuszczać. Nikt nad tym nie panuje, a jury wciąż wychodzi z założenia że "zgłaszać może każdy"

4. Samo jury choćby nie wiem jak szanowne to nie ma w swoim składzie żadnej osoby z branży. Tzn. nie ma tam ani architekta, ani budowlańca który mógłby okiem specjalisty spojrzeć na zgłaszane obiekty. Zamiast tego mamy towarzystwo wzajemnej adoracji, które kisi się we własnym gronie uważając że spełnia jedynie słuszną misję dla Krakowa...

5. Nie zauważyłem żeby Wyborcza dbała o obie strony plebiscytu. Przyjmuje zgłoszenia, ale chyba nie raczy powiadomić projektanta/dewelopera że jego obiekt znalazł się w głosowaniu. Tym samym nie daje się oficjalnie drugiej stronie szansy na wypowiedź. Może Państwo boicie się że odpowiedzi mogłyby podważyć często wybujałe i bezmyślne kandydatury ?

6. Samo głosowanie to tez śmiech na sali. Z poprzednich edycji wynika że średnio głosuje 1000 osób, a na "oficjalnej gali" są sami jurorzy i znajomi królika. Przy ponad 700.000 mieszkańców Krakowa to marny wynik tak "szanowanego" plebiscytu
      • Gość: Bąbel Re: Sprzeciw ! IP: 216.244.71.* 05.02.13, 10:56
        To zawsze był ranking dla fustartów i ludzi którzy nic w życiu nie osiągneli. Niech lepiej Wborcza z wielce szanownym Jury ąę przeznaczy pieniadze z "archiszopy" na schronisko da zwierząt. Pożytek da wszystkich bedzie wiekszy...
        A dla powagi konkursu to zgłaszam krypte na Wawelu bo tam wsród Królow jeden błazen leży
      • Gość: a10 "... a ja się nazywam..." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.13, 19:49
        Burak Gajewski i nawalam na Archiszopę ile wlezie, bo jestem strrrrasznie ważny - tylko nie wszyscy o tym wiedzą. A powinni"
    • Gość: assd Archi-Szopa 2012. Piętnujemy brzydotę za naszym... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 10:43
      najbrzydsza w całym mieście to jest opera, bardziej brzydkiego budynku nie widziałam
      • Gość: gerry Re: Archi-Szopa 2012. Piętnujemy brzydotę za nasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 11:45
        Nie tylko brzydka ale pod wieloma względami spartolona.
      • Gość: Andrzej Re: Archi-Szopa 2012. Piętnujemy brzydotę za nasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 21:35
        Ale opera nie jest z 2012 roku.
    • Gość: gerry Jedni frustraci atakują drugich :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 11:43
      Ludzie drodzy. Potraktujcie to jako zabawę i tyle. Bez staropolskiego machania szabelką. Jeśli choć jedna osoba w wyniku takiej akcji zmieni zdanie to sukces bo jeden paskudny budynek może przetrwać i straszyć wieki a czasem jest to jednoosobowa decyzja.

Ode mnie wielka archiszopa dla wszystkich którzy wymyślają, tworzą, umieszczją i zezwalają na zalew tandetnych reklam na budynkach, płotach, słupach. Staliśmy się śmietniskiem banerów, szyldzików, wyświetlaczy etc. Masakra !!
    • Gość: podgórski Archi-Szopa 2012. Piętnujemy brzydotę za naszym... IP: *.ksi-system.net 05.02.13, 11:44
      A powiedzcie mi czy ten konkurs przynosi jakieś efekty ? Poza "napietnowaniem" kiepskiego projektu i chwilą śmiechu jest coś jeszcze?
      Nie widze efektów, więc czy ten konkurs ma sens?
      • Gość: @Alek@ Re: Archi-Szopa 2012. Piętnujemy brzydotę za nasz IP: *.ip.netia.com.pl 05.02.13, 12:02
        Niezwykle rozbawiła mnie wypowiedź stowarzyszenia archi-szopa - "Wiemy coraz lepiej, co najbardziej szkodzi miastu." No naprawdę Pani Bogdanowska czy Pan Madej mają tyle "realizacjI' projektowych że mogą zabierać zdanie. Towarzystwo kisi się we własnym sosie pseudo-znawców i udaje że ratuje Kraków :/ Wstyd dla miasta cały ten pseudo-konkurs
      • brykant Re: Archi-Szopa 2012. Piętnujemy brzydotę za nasz 05.02.13, 12:08
        Nie przyniósł, bo deweloper w swojej pysze jest jak polityk: plujesz a on powie, że deszcz pada. Podobnie jest z osobami, które powinny się w Krakowie opiekować dobrą architekturą i zwalczać złą (pan S. i pan J.) - wolą zajmować się pierdołami jak papież na kółkach z Wawelu, co im zresztą też nie wychodzi.
      • greganton Re: Archi-Szopa 2012. Piętnujemy brzydotę za nasz 05.02.13, 12:25
        Gość portalu: podgórski napisał(a):

> A powiedzcie mi czy ten konkurs przynosi jakieś efekty ? Poza "napietnowaniem"
        > kiepskiego projektu i chwilą śmiechu jest coś jeszcze?
        > Nie widze efektów, więc czy ten konkurs ma sens?

Edukacja społeczna. Zwracanie uwagi "zwykłych" ludzi na problemy miasta. Efekty są w środku Twojej głowy w postaci większego wyczulenia na pewne sprawy. Takie jest i powinno być zadanie mediów: informacja + edukacja = wzrost świadomości społecznej ludzi. Temu m.in. służy Archiszopa, żebyś przechodząc np. koło Galerii Krakowskiej zastanowił się dlaczego to miejsce jest złe dla miasta w swojej formie, co można by było zrobić żeby było inaczej, itd. Natomiast jeśli ktoś podważa sens takich akcji argumentem, że laureaci nie "zostają wyburzeni", to znaczy, że nic jeszcze z tego wszystkiego nie rozumie.
      • Gość: Bronio Re: Archi-Szopa 2012. Piętnujemy brzydotę za nasz IP: *.cable.net-inotel.pl 05.02.13, 12:26
        Gość portalu: podgórski napisał(a):

> A powiedzcie mi czy ten konkurs przynosi jakieś efekty ? Poza "napietnowaniem"

A co byś chciał ? Jak sobie wyobrażasz "skuteczność" Archi-Szopy ? To nie jest instytucja państwowa, to nie jest rządowa komisja czy coś podobnego. To jest oddolna inicjatywa.
        W świecie jest rozdawanie Super Malin czy jakoś tak to się nazywa dla najgorszego filmu, roli itd, jako przeciwieństwo Oscarów. Żaden wyróżniony się nigdy nie pokazał na gali rozdań, co świadczy o tym, że jednak coś ich gryzie. Jakby było inaczej, zrobiliby to choćby dla tzw. "jaj".
        Tutaj w Krakowie , w dzisiejszych czasach jest to jedyna forma obrony przed zalewem miernej architektury, a raczej urbanistyki. Wiele razy pisałem, że problemem jest nie tle w Polsce zła architektura lecz jej fatalne często wpisanie się w otoczenie. I tutaj niestety Kraków przoduje. Buduje się w Krakowie dużo i dlatego problem jest tu widoczny.
        Wielu internautów pisze przy okazji takich tematów, że nie można wstrzymywać w mieście postępu, niech się rozwija miasto , niech w końcu w Krakowie powstanie coś nowoczesnego itp.
        Zdają się nie dostrzegać, że w właśnie w Krakowie mnóstwo powstaje nowych budynków, a oni mimo to zdają się tego nie dostrzegać. Może właśnie dlatego, że miernota zdaje się być wyznacznikiem dzisiaj tego "nowego". Zawsze tu zaznaczam, że z małymi wyjątkami, ale jednak problem jest. Archi-Szopa to jedyna forma wyrażenia swojego niezadowolenia z kształtowania miejskiej przestrzeni i nie przejmowałbym sie, że architekt jeden drugiemu zgłosi projekt do A.S. Nie przejmują sie tym ci co powinni, a inni popierają Archi - Szopę z powodów o jakich wyżyj napisałem.
        I nie sa to wcale nieudacznicy czy ludzie którym sie w życiu nie udało, a także żadni frustraci. wystarczy poczytać i posłuchać kto się wypowiada krytycznie o wielu obiektach. Przecież są to nierzadko architekci o dużym dorobku, plastycy, profesorowie wyższych uczelni, którzy maja pojęcie o urbanistycznym kształtowaniu sie miast.
        Nie jest to również żadna antyreklama dla Krakowa. To dowód na to, że ktoś w tym mieście nie jest naiwnie bezkrytyczny wobec wszystkiego co chcą zrobić inwestorzy. Ludzie z zewnątrz też maja spojrzenie i widzą to nieprawdopodobne zabałaganienie miasta. I na ich pytania dlaczego Krakowianie na to pozwalają można wtedy śmiało odpowiedzieć, że nie wszyscy.Że sa tacy, którym to nie odpowiada. Gazeto patronuj dalej tej akcji.
      • Gość: asdfg Re: Archi-Szopa 2012. Piętnujemy brzydotę za nasz IP: *.multi-play.net.pl 06.02.13, 00:41

Na wyśmianym osiedlu Krakoinu przy Pychowickiej do dzisiaj można kupić mieszkania, mimo że od pół roku już stoi. Tego osiedla już nic nie cofnie, ale kolejny deweloper dwa razy się zastanowi, czy wybudować znowu szkaradę, jeśli mają mu się mieszkania nie sprzedać. A że skończyły się czasy, że sprzedawała się nawet dziura w ziemi, to ryzyko jest...
    • ponury_swiniarz Moje typy 05.02.13, 12:36
      1. Centrum Informatyki AGH.

2. Nowe budynki (tzn. nowe dla mnie bo w tym roku je zauwazylem) na Armii Krajowej.

3. Archi-szopy na rogu Straszewskiego-Podzamcze - wiem ze budowle maja charakter 'czasowy' ale stoja tam od kiedy je zauwazylem jakies 8 lat temu. Podatek dochodowy tez byl prowizoryczny a zostal, i obawiam sie ze ten szajs tam zostanie.
      • Gość: @Alek@ Re: Moje typy IP: *.ip.netia.com.pl 05.02.13, 12:43
        Budynek Informatyki AGH ? No prosze Cię. To chyba jeden z najlepszych budynków w kraku z zeszłego roku. Własnie w ten sposób tworzą się paranoje tego konkursu. Zgłaszasz co chcesz i obiekt od razu ląduje w zestawieniu według czyjegoś widzimisie. Kompletny chaos i brak organizacji
        • ponury_swiniarz Re: Moje typy 05.02.13, 13:05
          Kwestia gustu. Wg mnie budynek nieciekawy, nie pasujacy do otoczenia (zbyt wielki) a w dodatku zaslania fajna uliczke Kawiory. Mozna tam bylo zostawic pas zieleni.
          • Gość: Andrzej Re: Moje typy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 21:19
            No właśnie, cała ta zabawa w "archi-szopę" to kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje, więc to bez sensu.
            • Gość: Kajman Re: Moje typy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.13, 00:56
              "O gustach się nie dyskutuje" to jedna z głupszych często powtarzanych "mądrości". Gdyby faktycznie się o tym nie dyskutowało to ludzkość w kwestii sztuki zapewne nie miałaby się czym pochwalić.
              • Gość: gość portalu De gustibus... IP: *.free.aero2.net.pl 06.02.13, 02:21
                Warto wiedzieć, co Rzymianie mieli na myśli. Chodziło im o to, że dobry smak trzeba propagować innymi metodami niż dyskusja. Nie, zupełnie nie o to, że gust jest kwastią gustu i nie ma lepszych i gorszych. Są, ale są niedyskutowalne.
        • eminey Centrum informatyki AGH to murowany zwyciezca! 05.02.13, 14:00
          Nudny, banalny, w niczym nie przypominajacy budynkow w sasiedztwie.
          Plaska bryla z rownomiernie rozlozonymi oknami.
          Godzina pracy w Google SketchUpie (tak, ten program wystarczy).

Chociaz jedno trzeba przyznac - jest typowym budynkiem naszych czasow.
          Zero architektury, maksimum uzytecznosci (min. powierzchni uzytkowej)

Najgorsze jest to, ze budynek jest w eksponowanym miejscu i widac go juz z daleka.
          Moze gdyby powstal gdzies w sercu kampusu, otoczony przez inne budynki, to daloby sie to jakos przelknac.

Teraz pozostaje tylko czekac na ewentualna rewitalizacje lub wyburzenie...za pol wieku.
          • Gość: @Alek@ Re: Centrum informatyki AGH to murowany zwyciezca IP: *.ip.netia.com.pl 05.02.13, 14:26
            Bzdury gadasz to świetny budynek, prosty, schludny, dobre materiały i czysta forma. Nic więcej nie trzeba.
            Kraków szczerze żałuje że Eminey nie został architektem. Mielibyśmy się czym chwalić...
            • Gość: Zax Re: Centrum informatyki AGH to murowany zwyciezca IP: 38.101.18.* 05.02.13, 14:46
              Zgłaszacie nowy budnek informatyki AGH ??? Really ??? Przeciez to naprawde dobra architektura. Brak mi słów, ten konkurs prowadzi do jakiś dewiacji
            • eminey Re: Centrum informatyki AGH to murowany zwyciezca 05.02.13, 16:03
              Moge sie zgodzic z tym, ze prosty i schludny.
              Tylko, ze to drugie nie ma zwiazku z architektura.

Nie no jasne, ze mozna jesc codzien chleb ze smalcem, bo "nic wiecej nie trzeba".
              Tylko wtedy sprowadzamy budynki jedynie do sprawowania funkcji uzytkowej. Estetyka ginie.

Sarkazm w drugim zdaniu glupi i niepotrzebny. Nie trzeba byc wybitnym rezyserem, zeby recenzowac filmy. Ba, najwybitniejsi filmoznawcy w ogole filmow nie produkuja.
            • greges58 Re: Centrum informatyki AGH to murowany zwyciezca 05.02.13, 21:54
              jeśli szukasz " czystej formy " ???
              weź pudełko, po butach...
              ;)
      • Gość: bolek Re: Moje typy IP: *.ghnet.pl 05.02.13, 13:09
        Jako częsty bywalec centrum informatyki AGH w pełni się zgadzam:P
    • Gość: krak Nr 1 to Hotel Cracovia - jest szansa go zburzyć!!! IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.13, 12:47
      Cracovia jest paskudna a stoi w reprezentacyjnym miejscu - słyszałem że jest szansa na zburzenie tegopaskudnego klocka . Oby inwestor postawił tam coś nowoczesnego...
      • Gość: Allan Re: Nr 1 to Hotel Cracovia - jest szansa go zburz IP: 194.165.48.* 05.02.13, 12:57
        > Cracovia jest paskudna a stoi w reprezentacyjnym miejscu - słyszałem że jest sz
        > ansa na zburzenie tegopaskudnego klocka . Oby inwestor postawił tam coś nowocze
        > snego...

...powiedział prezes Echo onanizując się w łazience.
      • Gość: Bronio Re: Nr 1 to Hotel Cracovia - jest szansa go zburz IP: *.cable.net-inotel.pl 05.02.13, 13:00
        Właśnie. Najlepiej taki ruczajowy klocek albo coś takiego jak operetka krakowska. Problem w tym, że ci wszyscy co piszą tylko "coś nowoczesnego" nie umieją zdefiniować tego co chcą. Oni tylko wiedzą, że kiedyś to było złe budownictwo. Nie podają jakiś przykładów, wzorców itp. Asekuracyjnie piszą tylko "coś nowoczesnego" A, że niewygodne, wewnątrz niefunkcjonalne toto będzie, zacieśni zabudowę, zawęzi przestrzeń pomiędzy, będzie zupełnie bez charakteru, pospolite to już mniejsza z tym. Padnie argument nie do przebicia, że "teraz tak sie buduje " i koniec.
      • eminey Re: Nr 1 to Hotel Cracovia - jest szansa go zburz 05.02.13, 14:01
        ...obym tego nie dozyl.
      • Gość: bzzyk Re: Nr 1 to Hotel Cracovia - jest szansa go zburz IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.13, 02:17
        Zgoda, że "Craacovia" arcydzeałem może nie jest, sęk w tym że deweloper chce postawić tam coś znacznie gorszego. Na dodatek będzie to przestrzeń stracona, ze społecznego punktu widzenia, taka "czarna dziura" których niestety w mieście nam przybywa. Dlatego uważam, że "ręce precz od "Cracovii" , precz od "Forum" czy "willi przy Matecznym". Należy poczekać. Poczekać na deweloperów 3 czy 4 generacji, bo na razie ci obecni są na etapie handlu "łóżkowego" czy w najlepszym razie szczękowego.
        • Gość: bzzyk Re: Nr 1 to Hotel Cracovia - jest szansa go zburz IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.13, 02:35
          I jeszcze jedna uwaga.
          Jedną z istotnych przyczyn fatalnej kondycji współczesnej polskiej architektury jest ... "signum temporis" informatyka. Niestety 90% architektów projektując korzysta z programów komputerowych i inaczej po prostu nie umie projektować. Rezultat jest taki, że coś czego nie przewidzieli twórcy programu, po prostu nie istnieje. Te pozostałe 10% architektów, to artyści, ale ich usług "polski" (tzn działający w Polsce) deweloper - na razie - nie potrzebuje, z powodów zarówno mentalnych jak i finansowych. Polski deweloper nie ma też w zwyczaju korzystać z usług urbanistów, też są mu nie potrzebni, ba są wręcz szkodliwi - psują tzw. "współczynnik wykorzystania przestrzennego".
          • Gość: Architekt Re: Nr 1 to Hotel Cracovia - jest szansa go zburz IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.13, 06:58
            Jestem architektem i sobie wypraszam teksty typu - "Niestety 90% architektów projektując k
            > orzysta z programów komputerowych i inaczej po prostu nie umie projektowaćę. To jakas bzdura !!! Widać że nie masz pojęcia do czego wykorzystywane jest oprogramowanie projektowe. Że niby jak rysowali ręcznie to budynki były lepsze ??? Śmiech na sali. W której bajce to oglądałeś ???
    • Gość: gerry Archi-Szopa - test kultury osobistej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 13:14
      Tu chyba bardziej na jaw wychodzi ogólny brak kultury a nie kwestie dobrej czy złej architektury. Jak co roku pojawiają się ludzie automatycznie głosujący na nowe budynki w mieście. Opanujcie się. Może Wam się coś nie podobac ale to nie jest powód do napiętnowania.
      Sens Archi szopy jest taki żeby napiętnować to co paskudne, szpecące i co szkodzi naszemu miastu. Każdy głos powinien mieć jakieś uzasadnienie. Trudno żeby siedziba banku czy nowoczesnej firmy miała ksztrałt góralskiej chaty. Natomiast w mieście aż roi się od koszmarów architektonicznych - nadbudówek, przybudówek i bohomazów - snów szalonego inwestora. Na tym się skupcie - tylko,ze do tego trzeba się ruszyć sprzed komputera.
      • Gość: @Alek@ Re: Archi-Szopa - test kultury osobistej IP: *.ip.netia.com.pl 05.02.13, 13:30
        Tymczasem spróbuj zgłosić Hotel Forum, Cracovię albo cos z tego okresu. Zaraz zostaniesz zbesztany i opluty że się nie znasz bo to są "pomniki" architektury. Cały czas powtarzam że ten pseudo-konkurs słuzy wyśmiewaniu i obrażaniu projektantów i sprawiania radości niekompetentnemu jury. Dowalic po gebie to nasz sport narodowy !
        • Gość: gerry Re: Archi-Szopa - test kultury osobistej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 13:41
          No niestety po pierwsze to są już stare rzeczy a po drugie np Forum to poważny kawałek architektury (oczywiście to moje subiektywne zdanie). Problemem jest stan techniczny tych obiektów a o formie można oczywiście podyskutować. Jak na swoje epoki według mnie się bronią czego nie robi na przykład stadion Wisły, który jest nieporozumieniem zważywszy epokę, w któej powstał i już wygląda jak relikt jakiejś epoki wypaczeń i błędów.
        • ponury_swiniarz Re: Archi-Szopa - test kultury osobistej 05.02.13, 13:48
          Cracovia i Forum sa obecnie paskudne, ale moim zdaniem tym se wyroznia dobra architektura, ze mozna je latwo zmodernizowac i z brzydkch kaczatek mozna przerobic moze nie na perelki ale na calkiem poprawne budynki. Tego nie mozna powiedziec o wielu nowoczesnych klockach, ktore szybko traca na wartosci i walorach estetycznych.
        • eminey Re: Archi-Szopa - test kultury osobistej 05.02.13, 14:05
          Na szczescie Ty jeden masz wiedze i doswiadczenie :)

A skoro tak to pytam - jako eksperta - o uzasadnienie dlaczego forum i Cracovia sa zle.
          Nigdy nie jest za pozno, zeby sie czegos nauczyc, prawda?

Tylko prosze bez banalow, ze sa zaniedbane - bo to nie wina architekta, a tego, kto obiektem zarzadza.

Aha i jeszcze cos - konkurs polega na "nagradzaniu" obiektow z minionego roku.
          Forum i Cracovia sa ciut starsze...
          • Gość: @Alek@ Re: Archi-Szopa - test kultury osobistej IP: *.ip.netia.com.pl 05.02.13, 14:18
            Prosze bardzo - HOTEL FORUM > zwalisty kloc który mógłby powstać gdziekolwiek. Za duży, za smutny nie pasuje do zakola Wisły. CRACOVIA > budynek "pieczatka". Od początku do końca taki sam. Nudny i przewidywalny. Żadnego detalu, płaski jak deska.
            Ale oczywiście tobie to nie wystarcza bo ty jesteś znafca i hejtujesz kazdego jak popadnie. Nie dostałęś sie na architekturę i realizujesz "misję" w internecie ?
            • Gość: krt Re: Archi-Szopa - test kultury osobistej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 15:30
              Tyle że jedno i drugie jest nieprawdą. Zupełnie obiektywnie
              Forum można uznać za przeskalowany, ale nie można stwierdzić, że mógłby stać gdziekolwiek, ba trudno znaleźć budynek, który równie mocno byłby dopasowany do miejsca - bryła jest uniesiona, by wyeksponować pod nią panoramę Kazimierza, i przełamana równolegle do zakola Wisły i jej brzegu, niejako powtarzając jego układ topograficzny.

Nieprawdą jest też, ze Cracovia jest pozbawiona detalu. Detalu, i to abrdzo subtelnego, akurat jest tam bardzo wiele - profilowane aluminiowe panele miedzy oknami, zaoblone balustrady balkonów czy segmenty kraty tylnego pawilonu. Natomaist jest to wszystko zgeometryzowane i powtarzalne - ale to są pryncypia stylu międzynarodowego w architekturze modernistycznej architekturze modernistycznej, którego Cracovia jest doskonałym przykładem.
            • eminey Re: Archi-Szopa - test kultury osobistej 05.02.13, 16:17
              krt w zasadzie Ci odpowiedzial, wiec nie bede powielal.

Dodam tylko, ze to wlasnie wychwalany przez Ciebie budynek informatyki agh jest pozbawiony jakiegokolwiek detalu.

Slowa 'znafca' oraz 'hejtowac' nie wystepuja w jezyku polskim, wiec nie odpowiem Ci w Twojej nowomowie.
              Dodam tylko, ze nie jest istotne czy studiowalem czy studiuje architekture. Parafrazujac klasyka: w gruncie rzeczy jest to sprawa smaku.

Przyzwolenie na bylejakosc oraz to, co jest po prostu slabe nie jest tozsame z nowoczestnoscia.
              Zas argumenty ad personam i przygadywanie rozmowcom nie jest tozsame z dyskusja...
              • Gość: wafelek Re: Archi-Szopa - test kultury osobistej IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.13, 17:17
                Jestem architektonicznym laikiem. Na budynki patrze w kategorii ładne/brzydkie. Obydwa hotele dla mnie nie grzeszą urodą. Forum rzeczywiscie zawsze przytłaczało swoją obecnością ten brzeg rzeki. Budynek jest po prostu za duży i w dodatku szpetny. Natomiast Cracovia kojarzy mi się ze zwykłym blokiem z wielkiej płyty. Obydwa hotele mogą zburzyć, nie będe tęsknić.
                • Gość: gość portalu Re: Archi-Szopa - test kultury osobistej IP: *.free.aero2.net.pl 06.02.13, 02:35
                  A ja sobie wyobrażam, Cracovię nie w sadzy i z gołym betonem, a w modnym aluminium (niejako jak CI AGH), a Hotel Forum w standardowych dziś ciepłych pastelowych kolorach.

Ty jak się trochę zestarzejesz też chesz zostać wyburzony?
                • Gość: ? Re: Archi-Szopa - test kultury osobistej IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.13, 05:47
                  Forum przytłacza. Nie ma sprawy.

Nie ma to jak zburzyć i zbudować blok po obrysie działki
                  /która to działka jest bardzo duża, te wszystkie trawniki
                  i żywopłoty dookoła
                  jest taka duża bo budując hotel właśnie dano mu taką dużą działkę
                  celem jego należytej ekspozycji...
            • Gość: bzzyk Re: Archi-Szopa - test kultury osobistej IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.13, 02:54
              Przejdź się "ekspercie" po tzw Ludwinowie, przyjrzyj się dobrze Hiltonowi przy ul. Konopnickiej, to może sobie w końcu uświadomisz jaką "nowoczesną", "światową" architekturą chcą nas obdarzyć deweloperzy. Deweloperzy - dodajmy - którzy nigdy nie mieszkali i nie zamierzają zamieszkać w Krakowie! Sorry, to ja już wolę Forum czy Cracovię, niech sobie stoją czekając na lepsze czasy.
    • c.t.k Centrum JP2"Nie lękajta się",na Białych Morzach. 05.02.13, 13:27
      Kilkadziesiąt hektarów miejskich gruntów poszło się walić na ten pomnik kleszej pychy.Ponure gmaszysko będzie zatruwać umysły w promieniu kilkudziesięciu kilometrów.
      • wcalenietakimaly Re: Centrum JP2"Nie lękajta się",na Białych Morza 05.02.13, 18:29
        Ty juz masz zatruty i zaden odwyk nie pomoze.
      • Gość: bzzyk Re: Centrum JP2"Nie lękajta się",na Białych Morza IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.13, 03:05
        Sorki c.t.k. rozmawiamy o architekturze i urbanistyce miasta, a nie o twoich fobiach czy kompleksach, to nie to forum, czytaj ze zrozumieniem i zmień "piaskownicę".
        • c.t.k Słusznie zauważyłeś,że w/w koszmarna, 06.02.13, 06:12
          przytłaczająca otoczenie,makabryła nie ma nic wspólnego z architekturą,że o urbanistyce miasta nie wspomnę.
    • Gość: rem Archi-Szopa 2012. Piętnujemy brzydotę za naszym... IP: *.energo.krakow.pl 05.02.13, 13:28
      1. KSW
      2. Centrum Kongresowe
      3. Hala w Czyżynach
      4. Hotel pod Wawelem.
      • Gość: Archifan Re: Archi-Szopa 2012. Piętnujemy brzydotę za nasz IP: *.ip.netia.com.pl 05.02.13, 13:36
        kolego REM chyba nie rozumiesz tematu - zgłasza się obiekty 2012 a nie sprzed kilku lat ; poza tym za co nominujesz KSW ? - to jeden z lepszych zespołów budynków w mieście. Centrum kongresowe i Hala są w budowie więc sie nie wypowiadaj. Ja raczej jestem spokojny co do jakosci tych budynków
    • Gość: misq Archi-Szopa 2012 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 13:30
      1. Ja zgłosiłbym nie tyle budynek co cała inwestycję budowy linii tramwajowej na Ruczaj z przebudową Grota-Roweckiego i Bobrzyńskiego jak już ładnie nazwanych autostradą do Skawiny. Jeżeli ma to być budynek to z pewnością zasługuje na to miano obiekt postawiony na samej pętli Czerwone Maki. PS. Cały Ruczaj zasługuje na to miano :)

2. Blok moloch na skrzyżowaniu Al. Kijowskiej z Wrocławską.
      • Gość: asdfg Autostrada Skawina IP: *.multi-play.net.pl 06.02.13, 00:48
        > 1. Ja zgłosiłbym nie tyle budynek co cała inwestycję budowy linii tramwajowej n
        > a Ruczaj z przebudową Grota-Roweckiego i Bobrzyńskiego jak już ładnie nazwanych
        > autostradą do Skawiny. Jeżeli ma to być budynek to z pewnością zasługuje na t
        > o miano obiekt postawiony na samej pętli Czerwone Maki. PS. Cały Ruczaj zasługu
        > je na to miano :)

Popieram!
        Szczególnie ciąg ekranów akustycznych zasługuje na miano archi-szopy.

PS. Czy coś się robi, aby można było te ekrany usunąć w przyszłości? Np. posadzić teraz drzewa za ekranami, za 20 lat wyrosną na tyle duże, że będzie można zlikwidować ekrany, bo drzewa zmniejszą hałas nawet do tych wyżyłowanych norm co mamy teraz.
        A trzeba sadzić drzewa póki jest wolne miejsce (bo zostało trochę rezerwy z czasów, gdy planowano tory po południowej stronie jezdni) - np. od Orlenu do Zachodniej, czy naokoło pętli na Czerwonych Makach.
        • Gość: bzzyk Re: Autostrada Skawina IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.13, 03:12
          Spoko, nie emocjonuj się. Nad tym terenem już z troską pochylają się deweloperzy. Tam wejdzie jeszcze kilka ładnych budynków. Ogrodzi się je i powstanie następny kawałek nowoczesnej architektury w tym miejscu!
        • Gość: Znawca Re: Autostrada Skawina IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.13, 07:20
          Że niby drzewa zmniejszają hałas od ulicy ? To jest miejska legenda w którą już nikt nie wierzy. Obudź się :) A może w zimie jak nie ma liści to drzewo też chroni ? hahahahhahaha
    • Gość: Bronio Archi-Szopa 2012. Piętnujemy brzydotę za naszym... IP: *.cable.net-inotel.pl 05.02.13, 16:18
      O Hotelu Cracovia i jego otoczeniu warto przeczytać to co pisze poniżej forumowicz behemot

forum.gazeta.pl/forum/w,412,142248177,142248986,Re_Miasto_Nie_ma_zgody_na_wyburzenie_Hotelu_Cra.html
    • urbanizm Centrum Urazowe Medycyny Ratunkowej i Katastrof 05.02.13, 17:18
      Moim typem jest Centrum Urazowe Medycyny Ratunkowej i Katastrof Uniwersytetu Jagielońskiego ulokowane pomiędzy ul. Kopernika i Lubicz.
      - prowincjonalna, chaotyczna architektura rodem z lat 90-tych
      - całkowite niewkomponowanie się w istniejącą zabudowę i brak jakiejkolwiek odezwy na zastany kontekst urbanistyczny i architektoniczny
      - ulokowanie centrum urazowego w środku miasta, tak aby karetki musiały stać w korkach, a helikoptery hałasowały połowie mieszkańców Krakowa
      - rozwijanie zabudowy kompleksu szpitalnego UJ przy ul. Kopernika choć planują przenosiny.

Jednym słowem KATASTROFA, jak większość inwestycji budowlanych uj - vide kampus za miliard złotych.

p.s. Budowa pseudoautostrady na Ruczaju z kilometrami ekranów to też zasłużona kandydatura.
    • tomeg24 Archi-Szopa 2012. Piętnujemy brzydotę za naszym... 05.02.13, 20:31
      Chcialłbym ujrzeć Kraków bez kominów w Łęgu!
      Czy ktokolwiem myśli o zlikwidowaniu tej szkarady?
      • Gość: Jan Re: Archi-Szopa 2012. Piętnujemy brzydotę za nasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 21:36
        To by pół Krakowa nie miał ciepłej wody, "geniuszu"!
        • Gość: bzzyk Re: Archi-Szopa 2012. Piętnujemy brzydotę za nasz IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.13, 03:17
          Jeżu, przecież kominy w łęgu to taka krakowska Statua Wolności, Wieża Eiffla, czy Pałac Kultury. Łyso by Kraków wyglądał bez nich.
      • Gość: ? Re: Archi-Szopa 2012. Piętnujemy brzydotę za nasz IP: *.dynamic.chello.pl 08.02.13, 05:50
        Tomku, Electricite du France spełni częściowo Twoje marzenia

z powodu śmierci technicznej kominów planuje je wyburzyć
        i zbudować jeden o połowę niższy. Ciesz się nadzieją lepszego widoku...
    • papaleon Obrzydliwy blok przy + K. Wielkiego i Urzędniczej 05.02.13, 21:40
      Takiego g.... dawno w Krakowie nie zbudowano
      • Gość: bzzyk Re: Obrzydliwy blok przy + K. Wielkiego i Urzędni IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.13, 03:19
        eeee deweloperzy to same kupy w tym mieście robią. To tylko kwestia gustu co komu bardziej cuchnie.
    • Gość: -z krakowa Archi-Szopa 2012. Piętnujemy brzydotę za naszym... IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.13, 22:30
      1. Angel Wawel (czyt. Eńdżel Łałel, dyć to zagraniczna nazwa!) - za samą nazwę należałoby kogoś powiesić.
      2. "Nowy Ruczaj" czyli wszystkie w bezładzie wybudowane i odgrodzone budynki mieszkalne z niewystarczającą ilością miejsc parkingowych (za granicę uznajmy ul. Zachodnią od Kobierzyńskiej do Grota-Roweckiego).
    • Gość: asdfg Kandydatura zbiorowa - 0,7 miejsca parkingowego IP: *.multi-play.net.pl 06.02.13, 00:51
      Kandydatura zbiorowa - 0,7 miejsca parkingowego na mieszkanie.

Uzasadnienie:
      Nie jest to problem konkretnej lokalizacji, ale każdego nowego osiedla - obojętnie jak dobry będzie projekt osiedla, zostanie ono oszpecone przez samochody stojące na każdym skrawku wolnego miejsca, na chodnikach i na trawnikach.
      A to dlatego, że w projekcie jest tylko 0,7 miejsca parkingowego na mieszkanie, a średnio mamy teraz 0,95 samochodu na gospodarstwo domowe a przecież jeszcze przyjeżdżają do nas goście...
      • Gość: bzzyk Re: Kandydatura zbiorowa - 0,7 miejsca parkingowe IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.13, 03:25
        Takie są prawa rynku! To nimi kieruje się deweloper. Te 0,7 to nie przypadek czy wypadek to czysta zimna kalkulacja. Tak się po prostu najbardziej opłaca. Naiwnym do znudzenia należy powtarzać, że deweloper buduje tylko i wyłącznie po to żeby zarobić i żadne inne względy nie są brane pod uwagę.
    • konrad_myslik Droga Redakcjo, Szanowni Państwo! 06.02.13, 08:38
      Pozwalam sobie zwrócić uwagę PT Redakcji na fakt, że już od kilku lat nie uczestniczę w pracach konkursu "Archiszopa". Prosiłbym o odnotowanie tego faktu.

Z poważaniem

Konrad Myślik
      • Gość: Bob Re: Droga Redakcjo, Szanowni Państwo! IP: *.ip.netia.com.pl 06.02.13, 08:48
        Panie Konradzie, akurat Pan był jedynym kulturalnym i kompetentym członkiem Jury. Teraz pozostało jedynie kolesiowanie i w smyranie sie po plecach
        • c.t.k Pan Konrad jest kulturalny,a pod którym nickiem? 06.02.13, 10:43
        • konrad_myslik Dziękuję za dobre słowo - ale 06.02.13, 20:22
          jest Pan niepotrzebnie surowy dla uczestników i organizatorów tej akcji. Dobro miasta leży im na sercu co najmniej tak samo jak mnie, a może i bardziej?

Reprezentują rozmaite kompetencje, są dobrze poinformowani a sugerowane przez Pana zachowania to tylko niepotrzebny i krzywdzący obraz zdarzeń nieistniejących.

Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam.

Konrad Myślik
    • Gość: Mirnon Archi-Szopa 2012. Piętnujemy brzydotę za naszym... IP: 83.0.12.* 24.02.13, 09:37
      Mój typ nr 1
      "Słoneczne miasteczko" na złocieniu. Nie dość że jedyną drogę dojazdową do osiedla ( planowane 24 bloki!!!) stanowi dróżka Braci Czeczów( oj na chodnik nie starczyło...) to jeszcze zabudowa jak na Pychowickiej można sąsiadowi rękę podać przez okno... no i właściwie brak czegokolwiek...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka