Dodaj do ulubionych

Michał Rusinek: Jestem staruszkiem dobrotliwym

16.02.13, 12:27
'Włanczam', podobnie jak i 'spaźniam', to chyba krakowskie regionalizmy?
Obserwuj wątek
    • Gość: hmm Re: Michał Rusinek: Jestem staruszkiem dobrotliwy IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 13:36
      chyba nie...
      • Gość: jagienka Re: Michał Rusinek: Jestem gościem mizdrzącym się IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.13, 15:54
        Jestem gościem mizdrzącym się. Boże jaki to narcyz. Jakby gwiazda filmowa udzielała wywiadu...
      • Gość: g Re: Michał Rusinek: Jestem staruszkiem dobrotliwy IP: *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net 16.02.13, 17:42
        Czy formalnie są za takowe uznane, tego nie wiem, ale z obserwacji a raczej z słuchu, przypuszczam, że w pewnym sensie są regionalizmami. Włanczam, wyłanczam, wziąść wysprzedarz są błędami występującymi w całej Polsce, ale w Krakowie wśród ludzi urodzonych i wychowanych w Krakowie (proszę pamiętać, ze Kraków to nie tylko inteligencja i artyści, przed wojną też żyło sporo robotników, rzemieślników itd) te formy są wyjątkowo często używane. Rok temu byłem na spotkaniu klasowym, i mimo, że większość pokończyła pokończyła studia, niektórzy pochodzą z inteligenckich rodzin to zdarza im się użyć włanaczam. Niedawno usłyszałem to z ust znajomej, wymsknęło jej się, bo później użyła formy poprawnej (nie jestem pewien czy świadomie, po prostu czasami używa jednej czasami drugiej formy) a to kobieta z inteligenckiej rodziny - matka wykładała n UJ, ojciec prawnik, ona UJ skończyła. Takie nawyki nabiera się w dzieciństwie, a w Krakowie bardzo wiele osób tak mówi, więc się człowiek "zaraża". Sam często powiem wziąść (i słyszę to u większości moich znajomych) mimo tego, że w mojej rodzinie (wsłuchiwałem się) większość mówi wziąć. Pewnie mimowolnie przyjąłem ten wyraz w podstawówce i tak już zostało.
    • Gość: hmm rusinek IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 13:37
      pan który wylansował się na służeniu noblistce, no ciekawe, ciekawe, myślę, że socjologiwe powinni zbadać zjawisko i jakoś je nazwać, ja tam swoje typy mam

no i przez to, że pomagał pani Wisławie teraz lansuje się na wielkiego znawce kultury, ogłady, języka, literatury a nawet dostaje od GW angaż do pisania felietonów - porażka!
      • Gość: fafik Re: rusinek IP: *.gigainternet.pl 16.02.13, 13:50
        Panie Michale, więcej pokory.
        • Gość: hmmm2 Re: rusinek IP: 78.9.155.* 16.02.13, 14:50
          Pan Michał Rusiek posiada stopień doktora habilitowanego polonistyki (w zakresie literaturoznawstwa) więc jak najbardziej ma kompetencje do tego, by pisać o języku. Nie mogę się doczekać jego felietonów.
          • turpin Re: Rusinek ante portas 16.02.13, 14:57
            Gość portalu: hmmm2 napisał(a):

> Pan Michał Rusiek posiada stopień doktora habilitowanego polonistyki (w zakresi
            > e literaturoznawstwa) więc jak najbardziej ma kompetencje do tego, by pisać o j
            > ęzyku. Nie mogę się doczekać jego felietonów.

Materiał będzie miał nader bogaty - wystarczy zająć się przypadkami Red. Red. Nowickiego, Mancewicza i Hajnosz. Choć jako lekarz, coś tam od czasu do czasu publikujący, wiem, że przypadki beznadziejne niekoniecznie są należą do tych najciekawszych.
          • Gość: hmm Re: rusinek IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.13, 20:22
            kompetencje do pisania w języku polski ma każda osoba, która:
            A) umie pisać
            B) jako tako zna polski

bardziej chodzi o przykry przykład lansowania się na czyichś plecach. Są młode żonki starych aktorów i innych celebrytów, są też lansujący się na młodzieżowych pomagierzy noblistek...

PS skończmy w Polsce z tą manią tytułów niech sobie ma dowolne wykształcenie!
      • Gość: Jakzwykle Re: rusinek IP: *.ghnet.pl 17.02.13, 02:14
        Niekoniecznie. Może teraz jest nieco większe zainteresowanie jego osobą, ale to bardziej kwestia ludzi, którzy go odkryli. On, taki, jak teraz był zawsze. Wystarczy spojrzeć na daty wydań książek, które popełnił.
      • Gość: Anton Re: rusinek IP: *.gemini.net.pl 23.02.13, 13:33
        Czy Ty w ogóle wiesz kim jest Michał Rusinek ?
    • Gość: lingwista Michał Rusinek: Jestem staruszkiem dobrotliwym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.13, 16:48
      Rusinek jest wyjątkowo męczącym i denerwującym osobnikiem, który każdym swoim slowem stara się okazać swoją wyższość wobec innych ludzi, co potweirdza komentowany wywiad, a także pierwszy felieton.
    • Gość: {..} Michał Rusinek: Jestem staruszkiem dobrotliwym IP: *.multi-play.net.pl 16.02.13, 17:10
      Michał Rusinek odrażający typek który wylansował się na Szymborskiej i by wkupić się do środowiska GW jedzie "po bandzie" i zgodnie z linią GW ładuje w Kościół i łasi się do homoseksualistów.

Dalej jak za kilka numerów GWnaczytamy się krytyki PiSiorów, KK itp.

Odrażające.
      • turpin Re: Michał Rusinek: Jestem staruszkiem dobrotliwy 16.02.13, 17:56
        Gość portalu: {..} napisał(a):
        >
        > Dalej jak za kilka numerów GWnaczytamy się krytyki PiSiorów, KK itp.
        > Odrażające.

To po co, ciulu, to czytasz?
      • Gość: Fafabou Re: Michał Rusinek: Jestem staruszkiem dobrotliwy IP: *.ghnet.pl 17.02.13, 02:21
        Można się było spodziewać takich komentarzy. Naprawdę on był w cieniu Szymborskiej, gdy żyła i nie chciał się na niej lansować. Robił swoją twórczość, pracował na własne nazwisko. Poza tym - ma ten komfort, że robi, co lubi i jak lubi. Jest autorem fajnych bajek dla dzieci, wierszy oraz szeregu tłumaczeń. To, że po jej śmierci wyszedł z cienia wynikało z potrzeby ludzi, w tym niestety i mediów. Musiał się odezwać i przyklejony został do takiego, jak prezentujesz punktu widzenia i niestety do tego czepiania się o słowa. Wiemy dobrze, że ma taki charakter i każde robienie uwag o poprawne wypowiedzenie się często odbiera się, jako arogancję i pyszałkowatość. Na tej zasadzie - napisz, że lubisz kino Triera, to za chwilę kilka osób napisze Ci, że jesteś snobem, bo nawet go nie rozumiesz, bo tak ktoś, kiedyś, gdzieś napisał, że trzeba go cenić, a tak naprawdę to jest bezmyślny bełkot. Nie generalizujmy więc i myślmy sami. Także zachęcam do lektury jego twórczości.
    • Gość: rrrrrr Re: Michał Rusinek: Jestem staruszkiem dobrotliwy IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.13, 17:12
      niech Rusinek jeszcze poprawi prof. Henryka Markiewicza, który mówi: "dzisiej", ale - tłumacząc - niech nie ucieka się do anegdoty: "co wolno Mickiewiczu, to nie tobie, Nitschu". Słowem: regionalizmy górą. Albo: świadczą o wyższej świadomości językowej, o czym jego córka z pewnością jeszcze nie wie. A sam Rusinek też?
    • midrasz3 Michał Rusinek: Jestem staruszkiem dobrotliwym 16.02.13, 17:46
      "Puszki z Pandorą" z całą pewnością nie otwierał pewien minister z czasów PRL, lecz poseł Najjaśniejszej III Rzeczypospolitej - jak najbardziej.
      • Gość: l Re: Michał Rusinek: Jestem staruszkiem dobrotliwy IP: *.gemini.net.pl 16.02.13, 18:31
        :-)))))
        Tak to "aktualizuje się" tego rodzaju historie

Ale to jeszcze nic - są anegdoty z XX-lecia miedzywojennego, któe potem uwspółcześniono na PRL a terz pewnie na okres po 1990.
        • Gość: chacha Re: Michał Rusinek: Jestem staruszkiem dobrotliwy IP: *.zax.pl 16.02.13, 20:22
          Pewne jest to,że pan felietonista będzie trzymał linię Gazety.
          Na początek op... księdza i połasił się do pederastów.Czyli,nihil novi...
          • Gość: l Re: Michał Rusinek: Jestem staruszkiem dobrotliwy IP: *.gemini.net.pl 17.02.13, 11:36
            O pederastach niczego nie było, zaś jeśłi ten ksiądz rzeczywiście tak bredził, to i tak wyjątkowo delikatnie go skrytykował.
    • Gość: ? Re: Witamy Pana Michała serdecznym IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 19:44
      Ta przypowieść o Fince na mszy wysłuchującej (i rozumiejącej kazanie) - zaiste wzruszająca.

Była pracodawczyni w piekle się uśmiechnęła komsomolskim uśmiechem....
      • Gość: l Re: Witamy Pana Michała serdecznym IP: *.gemini.net.pl 16.02.13, 19:48
        Od pracodawczyni to się może jednak odp..., co?
        • Gość: ? Re: Witamy Pana Michała serdecznym IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 19:51
          Czy poprawniakpolityczny I

nie potrafi inaczej niż brzydkiemi słowamy ?

Może by coś tak na temat, ale to pewnie - za trudne :-)
          • Gość: l Re: Witamy Pana Michała serdecznym IP: *.gemini.net.pl 16.02.13, 20:01
            a u ciebie co było "na temat" plujku internetowy?
            • Gość: ? Re: Witamy Pana Michała serdecznym IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 20:43
              Oczywiście znowu jako argument I - inwektywa...

czy ten typ to już nie potrafi inaczej :-(
    • roma.roma "przysłowiowe" 16.02.13, 19:50
      Pan Rusinek ma racje, jesli chodzi o naduzywanie sformulownaia, ze cos jest "przyslowiowe". Bardzo czesto slysze np. w radiu, gdzie co druga rzecz jest "przyslowiowa". Mam wtedy ochote spytac, o jakie przyslowie konkretnie chodzi. Takie stwierdzenie wynika glownie z bezmyslnosci mowiacego.
    • Gość: Baltazar "Ewangeliści z Adobe" IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.02.13, 23:00
      Chyba nic nie przebije stosowanego od jakiegoś czasu w informatycznych korporacjach słowa "ewangelista". Ostatnio pewien guru marketingu obwieścił, że wybiera się na szkolenie dla "ewangelistów z Adobe". Tyle komentarzy ciśnie się na usta, że aż trudno komentować.
    • Gość: skoob Włanczam, spoźniam... IP: *.tktelekom.pl 17.02.13, 00:55
      ale dlaczego od razu manifestacja lewactwa?:)
    • Gość: Ptarno "Purysta językowy" IP: *.dynamic.chello.pl 17.02.13, 01:44
      Taka zbitka to błąd językowy o nazwie pleonazm, wystarczyłoby sam "purysta". Pan Rusinek będzie wiedział, o co chodzi :P
    • Gość: ika Michał Rusinek: Jestem staruszkiem dobrotliwym IP: *.dynamic.chello.pl 21.02.13, 14:24
      Dobrotliwym staruszkiem to Rusinek nie jest . A najcudowniejsze pogawędki o języku polskim są w Dwójce Małgorzaty Tułowieckiej i profesora Markowskiego . Nikt ani nic ich nie przebije .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka