Gość: Dziecko IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.13, 15:04 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rysiek Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trzec... IP: *.vitrum.waw.pl 06.03.13, 15:17 A może by ten sad zastanowił się co zrobić zęby było lepiej a nie najprościej zabrać dzieciaki do ośrodka,,, Co za debilny kraj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pudliszek Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.13, 15:26 A czemu nazwisko tych Państwa zostało ujawnione??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz IP: *.dynamic.chello.pl 07.03.13, 06:03 a nazwisko sędziego i kuratorów nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ffff Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.13, 17:05 Chociaż zostawianie trójki dzieci w wieku 10-14 lat zupełnie samych na cały weekend albo wysłanie ich samiuśkich pociągiem z Krakowa do Lodzi całkiem normalne nie jest, jednak chyba nadzór kuratora by wystarczył, nie trzeba od razu wysyłać ich do bidula Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akuku Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.13, 17:11 z artykułu Rzepy, wypowiedź nauczycielki: "To są dzieci świetnie rozwinięte intelektualnie, nigdy nie sprawiały kłopotów. Miałam z nimi i rodzicami świetny kontakt i nigdy nie zauważyłam, by dzieci były zalęknione, zahukane czy zastraszane przez rodziców – mówi „Rz". Wyjaśnia, że zawsze przychodziły do szkoły czyste, dobrze ubrane, z drugim śniadaniem. Rodzice bardzo się nimi interesowali." ja też byłam dzieckiem świetnie rozwiniętym intelektualnie, nie sprawiałam żadnych kłopotów, miałam same piątki i czwórki, przychodziłam do szkoły czysta, dobrze ubrana, z drugim śniadaniem, mój ojciec był na każdym zebraniu, pomagał w drobnych remontach w szkole, mama piekła ciasta na klasowe imprezy... a w domu byłam przez rodziców wyzywana od najgorszych, dostawałam nie klapsy, a po buzi, ojciec mnie nieustannie poniżał i zastraszał, matka zarzucała obowiązkami... nikt z zewnątrz nigdy by nie powiedział, że nasza rodzina jest patologiczna, ale jak bardzo rodzice złamali moją psychikę, zniszczyli poczucie własnej wartości i jakie konsekwencje tego ponoszę po dziś dzień, wiem tylko ja jedna Odpowiedz Link Zgłoś
entropia Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz 06.03.13, 17:20 Cóż, to GW. Musiał pojawić się jakiś głos wyjaśniający dlaczego zabierać dzieci dobrze, niezabierać dzieci źle. Oddając głos dzieciom: Potem ona nas przyprowadziła pod szatnię a tam czekali źli... Piotrek był już wcześniej wzięty i czekał na nas w samochodzie. A ja ze Staszkiem… Na początku próbowali nas przekonać żebyśmy szli, ale później zaczęli wyrywać nas siłą. Oni powiedzieli „no choć pokażesz nam gdzie masz kurtę”. Powiedziałem nie. Wtedy mnie policjant wziął za jedną rękę drugi za drugą. Trzymali mnie tak, że rękoma nie mogłem ruszyć. Zabrali nam telefony, gdy próbowaliśmy zadzwonić. Potem krzyknąłem pomocy i nikt nie usłyszał bo była lekcja i byliśmy na korytarzu i tam nikogo nie było. (…) Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz 06.03.13, 18:55 akuku, doskonale Cię rozumiem. Tyle że Twoje doświadczenie nikogo nie obchodzi. Ono się w tabloidzie nie sprzeda. W tabloidzie sprzeda się łzawa brednia o tym, jak przemocą porwano ze szkoły jakieś dzieci, nie wiadomo dlaczego, nie wiadomo po co. I zaraz zlatuje się stado bezmózgów, którzy tylko czekają na taką narrację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz IP: *.jjs.pl 06.03.13, 19:07 i co? wolałabyś siedzieć w sierocińcu? czytałaś o tych w cywilizowanej Austrii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.13, 19:07 Rozumiem, że chciałaś, żeby policaj i kurator zabrali cię ze szkały i posadzili w bidulu. Tam brałabyś razy od starszych koleżanek, a od kolegów sama wiesz co. Było by super. Odpowiedz Link Zgłoś
eryn_7 Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz 07.03.13, 02:44 Ile masz lat? Pora dorosnąć i zacząć sobie radzić z bagażem psychologicznym z dzieciństwa. Powinnaś się cieszyć, że nie trafiłaś do domu dziecka, bo wtedy z dużo większym prawdopodobieństwem byłabyś zupełnie nieprzystosowana do życia w rodzinie, społeczeństwie, czy wykonywania obowiązków służbowych, zapewne uzależniona od jakichś substancji, borykająca się ze wspomnieniami zastraszania, gwałtu, pobić itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dw do eryn_7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.13, 05:16 do eryn_7: akuku wyraźnie napisała, że do teraz boryka się ze wspomnieniami zastraszania i dręczenia, w tym fizycznego, jakiego doznała w rodzinnym domu. Oczywiście, że ośrodki opiekuńcze nie są lepsze od dobrego domu, ale od takiego, w którym dziecko nieustannie żyje w lęku i w którym nikt nie dba o jego godność jednak tak. Ośrodki się przynajmniej od czasu do czasu kontroluje, tam więcej niż jedna czy dwie osoby mają za zadanie dbać, żeby dzieci miały zapewnione wszystko, czego im potrzeba, a przede wszystkim spokój, wsparcie w nauce, wsparcie emocjonalne. Oczywiście ośrodki są gorsze od normalnej, dobrej rodziny. Ale jeśli dziecko jest dręczone we własnym domu, przez własnych rodziców, to jest to potworność. Takie rodziny właśnie często na zewnątrz prezentują się jako dobre, i nikt nie podejrzewa niczego złego i nie ma powodu, by robić śledztwo. A dziecko cierpi, przekonane, że widocznie tak musi być. Czytałam ostatnio o 6-latku, który wyrzucony z domu przez rodziców sam przyszedł na policję poskarżyć się, że jest głodny a rodzice są pijani. Oczywiście to straszne, że dzieciak ma takich rodziców - ale pomyślałam, że to wspaniałe, że miał tyle zaufania do służb, że poszedł się poskarżyć. Pewnie gdyby rodzice z domu nie wyrzucali, to by się nie poskarżył, ale było zimno, mały był głodny, i rozumiał, że potrzebuje pomocy. Zastanawiałam się, czy to w szkole albo w telewizji usłyszał, że dziecko w potrzebie może się zwrócić o pomoc do policji. Tak czy owak, w jego przypadku (i w przypadku jego starszego brata) dobrze się stało. Dzieci takie jak akuku, których rodzice nie pokazują się poza czterema ścianami własnego domu jako dręczyciele, niestety są w stanie zamydlić wszystkim oczy, a dziecko, widząc, że nikt z zewnątrz nie widzi w matce i ojcu nic złego, samo stopniowo dochodzi do wniosku, że to nie zachowanie rodziców jest nie w porządku, a widocznie coś nie w porządku jest z nim samym. I to ma straszne skutki dla psychiki tego dziecka. Być może na swoje szczęście, eryn_7, masz doświadczenia z dzieciństwa tak różne od tych, które stały się udziałem akuku, że nawet nie potrafisz sobie wyobrazić, co przeszła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: politykier chore państwo IP: *.5.ftth.classcom.pl 06.03.13, 15:41 wygląda na to, że należy unikać terapii i terapeutów... a oni niby mieli być po to, żeby rodzinę wspierać Odpowiedz Link Zgłoś
jpy1 Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trzec... 06.03.13, 15:41 Moglibyście się troszeczkę bardziej przyłożyć i opisać całą sprawę od początku do końca ? Tutaj opisana cała sytuacja. www.rp.pl/artykul/182403,987310-Zabrali-dzieci-Bajkowskich-do-bidula.html Odpowiedz Link Zgłoś
r1111111 Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz 06.03.13, 16:24 jpy1 napisała: > Moglibyście się troszeczkę bardziej przyłożyć i opisać całą sprawę od początku do końca ? Tutaj opisana cała sytuacja. www.rp.pl/artykul/182403,987310-Zabrali-dzieci-Bajkowskich-do-bidula.html o jest efekt ustawy przegłosowanej i wprowadzonej przez PO i PSL. Pan Prezydent Bronisław Mari Komorowski też nie miał nic przeciw. Taki jest efekt braku zainteresowania społeczeństwa tym, co obecna Władza funduje ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mc Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz IP: *.ket.agh.edu.pl 06.03.13, 17:28 Czy to już Norwegia bis? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz IP: *.jjs.pl 06.03.13, 19:09 zmień stopke Odpowiedz Link Zgłoś
macpherson Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz 06.03.13, 20:17 "Dzieci są zadbane" - mówią Duda i Gowin. A że mają pewnie pół dnia klęczeć na grochu i klepać różanioec no to pewnie 4/5 Polski musem tak robi! :PPP Odpowiedz Link Zgłoś
eryn_7 Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz 07.03.13, 02:52 A co się wtrącasz w wychowanie religijne, jakie rodzice chca przekazać dzieciom? Wolałbyś, zeby instytucje państwowe o tym decydowały i hodowały sowieckimi metodami Pawki Morozowów? Odpowiedz Link Zgłoś
macpherson Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz 07.03.13, 08:50 eryn_7 napisała: > A co się wtrącasz w wychowanie religijne, jakie rodzice chca przekazać dzieciom > ? Wolałbyś, zeby instytucje państwowe o tym decydowały i hodowały sowieckimi me > todami Pawki Morozowów? Jeżeli w wychowaniu religijnym - jak to ująłeś - mieści się znęcanie - jak podany powyżej przykład o grochu i paciorkach - rodzice powinni iść za to za kraty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz IP: *.ip.netia.com.pl 07.03.13, 08:56 a czy zmuszenie dziecka do posprzatania pokoju to znacanie psychiczne i czy przypadkiem nie wytworzy (wygeneruje) nowych automatyzmow u mlodziaka? Odpowiedz Link Zgłoś
eryn_7 Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz 07.03.13, 18:13 W jaki sposób odmawianie paciorków ma być znęcaniem się nad dzieckiem, bo zupełnie nie rozumiem? A co do klęczenia na grochu, to też mozna mieć różne poglądy, czy to znęcanie się, czy terapia zdrowotna. Są ludzie, którzy uważają, że spanie, siedzenie i w domyśle również klęczenie na fasoli (lub podobnego kształtu plastikowych paciorkach) jest najlepszą rzeczą dla zdrowia, a są i tacy, którzy robią na tym przekonaniu dobry interes - patrz link poniżej: bean2bed.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dw Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.13, 15:59 do eryn_7: Piszesz: "W jaki sposób odmawianie paciorków ma być znęcaniem się nad dzieckiem, bo zupełnie nie rozumiem?" Otóż poczytaj sobie o przemocy religijnej (nie, nie takiej, która obcina nosy albo oblewa ludzi kwasem czy kamienuje, wystarczą metody na pozór o wiele łagodniejsze, by zniszczyć człowiekowi psychikę). Choć najchętniej zabroniłabym indoktrynacji religijnej, częściowo ze względu na to, że sama byłam poddana przemocy religijnej w dzieciństwie (nadal mam nos i nikt nie oblał mnie kwasem, ale pod względem psychicznym swoje przeżyłam - tu w Polsce, w katolickiej rodzinie), to jestem skłonna się zgodzić, że nie każde wspólne z dziećmi odmawianie paciorków powoduje szkody na zdrowiu psychicznym, jednak piszę o tym, bo mam wrażenie, eryn, że ty tej drugiej strony zupełnie nie dostrzegasz, i dlatego tak gorliwie bronisz pewnego status quo. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz 11.03.13, 08:46 DW napisała : " to jestem skłonna się zgodzić, że nie każde wspólne z dziećmi odmawianie paciorków powoduje szkody na zdrowiu psychicznym " Taak , tak to prawda i odwrotnie nie zawsze nakłanianie dziecka do odmawiania modlitwy jest takie zbożne . Tak samo z karami fizycznymi -klapsami . Może to być i dobry środek wychowawczy ale także może być i fizycznym znęcaniem się . Tak jak z solą w potrawie . Jeden woli taką potrawę np posoloną i to mu smakuje i nie szkodzi a innym taka sama potrawa nie smakuje i jest szkodliwa . Nie wiemy jak było , to trudno jednoznacznie ocenić . Jednak to rodzice mają prawo wychowywać swoje dzieci i nie wolno tak łatwo, tak szybko zabierać im tego prawa . Ale i to zabranie prawa powinno być możliwe . Odpowiedz Link Zgłoś
kgbltd Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz 07.03.13, 08:26 Nierzetelny artykuł GW. dramat. Przeczytajcie sobie w RP. Biurokracja musi udowodnić, ze jest potrzebna. Zabrali dzieci mimo, ze za 5 dni jest posiedzenie sądu które zapewne podważy wyrok na podstawie ktorego porwano dzieci rodzicom. Kidnaping biurw. Powinni sądzić się o sowite odszkodowanie za krzywdy moralne. Ale to biurwy powinny płacić a nie społeczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
malajorka Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trzec... 06.03.13, 15:41 Masakra, to teraz strach do psychologa po poradę pójść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p.m. Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trzec... IP: 217.153.202.* 06.03.13, 15:44 Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzeg Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trzec... IP: *.uni.opole.pl 06.03.13, 15:45 ŁAJDACTWO! ŁAJDACTWO! ŁAJDACTWO! Odpowiedz Link Zgłoś
zdzislawzakalec Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trzec... 06.03.13, 16:17 W centrum leczenia nerwic przy Lenartowicza odbywają się cyrki. Z osób przychodzących z konkretnym problemem szydzi się patrząc im prosto w oczy, nagrywa się materiał wideo podczas terapii, a później odtwarza studentom. Spotkałem się też z wytykaniem na ulicy przez LEKARZA człowieka, który przyszedł do niego po poradę (lekarz mieszka przy ul. Chełmskiej na Woli Justowskiej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ała Dane psychologa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.13, 18:59 W jednym z wątków znalazłem link, wskazujący imię i nazwisko psychologa, adres jego gabinetu, etc.: cheshire.salon24.pl/491527,uwaga-porywaja-dzieci Zastanawiam się, czy wyzwiska skierowane przez autora ww. strony internetowej, m.in. nazwanie psychologa "głupkiem" jest uzasadnione. Czy nagonka na niego nie jest na wyrost? Nie znamy okoliczności tej sprawy, nie wiemy, tego, co wiedział psycholog. Ba! Nie wiemy nawet, czy to ten człowiek zajmował się rzeczoną rodziną? Może to oczernienie konkurenta przez innego psychologa? Nie ferujmy tak szybko wyroków. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.k72 dziecka ciężko upośledzonego jakoś nie biorą ... 06.03.13, 16:30 Nie znam przypadku żeby, choćby z najgorszej patologii, wódy, bicia i konkubinatu, zabrano dziecko z ciężkim upośledzeniem czy porażeniem, wymagające kosztownej opieki. Tutaj jakoś panie, (bo to cą zawsze panie) kuratorki omijają takie dzieci z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcywkrajuszaleńcó Kolejny dowód na to, że bulanda to bantustan IP: *.play-internet.pl 06.03.13, 16:31 Nie wypowiem się co do meritum sprawy, bo jej nie znam. To i pozostałe doniesienia prasowe są zbyt skąpe i nieudacznie napisane, by mozna było wyrobić sobie choćby w zarysie jakiś pogląd. A do zajęcia stanowiska trzeba by zapoznac się z aktami i porozmawiać ze stronami. Jedna rzecz jednak musi być skomentowana i to nie wymaga dogłębnej znajomości sprawy. Chodzi o sposób przejęcia dzieci, który nosi znamiona uprowadzenia z zasadzki. Państwo, nawet w dobrej wierze, nie może działać w taki sposób, być może z pominięciem bardzo nadzwyczajnych i wyjątkowych sytuacji, gdy mamy do czynienia z przemocą z prawdziwego zdarzenia lub innym ciężkim naruszeniem prawa. Nic nie wskazuje na to, by takie okoliczności miały miejsce w tym przypadku. Dlatego zorganizowanie zasadzki na dzieci w szkole, gdzie powinny czuć sie bezpiecznie i pod szczególną ochroną, trzeba uznać za działanie skandaliczne, oburzajace i wymagające najwyższego potępienia. Nie ma przy tym znaczenia głupkowate tłumaczenia policyjnej PR-szczekaczki, że funkcjonariusze przyszli w cywilu. Tym gorzej, u dziecka policjant w mundurze budzi większe zaufanie niż szpicel w cywilu. W taki spsób działa się moze na Białorusi, ale na pewno nie w cywilizowanym państwie. Dodam tylko, że jeśli pan Zurek udziela wyjaśnień to tym mniej wierzę, że wszystko odbyło się z poszanowaniem rozumności. Akurat na jej nadmiar nie może sie on uskarżać. Mam nadzieję, że min. Gowin w tym wypadku zareaguje z całą mocą swojego urzędu. Nie można tolerować urzędniczego bezprawia. Odpowiedz Link Zgłoś
gervee Re: Kolejny dowód na to, że bulanda to bantustan 06.03.13, 20:39 Gość portalu: obcywkrajuszaleńcó napisał(a): > Jedna rzecz jednak musi być skomentowana i to nie wymaga dogłębnej znajomości s > prawy. Chodzi o sposób przejęcia dzieci, który nosi znamiona uprowadzenia z zas > adzki. Państwo, nawet w dobrej wierze, nie może działać w taki sposób, być może > z pominięciem bardzo nadzwyczajnych i wyjątkowych sytuacji, gdy mamy do czynie > nia z przemocą z prawdziwego zdarzenia lub innym ciężkim naruszeniem prawa. Nic > nie wskazuje na to, by takie okoliczności miały miejsce w tym przypadku. Dlate > go zorganizowanie zasadzki na dzieci w szkole, gdzie powinny czuć sie bezpieczn > ie i pod szczególną ochroną, trzeba uznać za działanie skandaliczne, oburzajace > i wymagające najwyższego potępienia. Nie ma przy tym znaczenia głupkowate tłum > aczenia policyjnej PR-szczekaczki, że funkcjonariusze przyszli w cywilu. Tym go > rzej, u dziecka policjant w mundurze budzi większe zaufanie niż szpicel w cywil > u. W taki spsób działa się moze na Białorusi, ale na pewno nie w cywilizowanym > państwie. Dodam tylko, że jeśli pan Zurek udziela wyjaśnień to tym mniej wierzę > , że wszystko odbyło się z poszanowaniem rozumności. Akurat na jej nadmiar nie > może sie on uskarżać. Mam nadzieję, że min. Gowin w tym wypadku zareaguje z cał > ą mocą swojego urzędu. Nie można tolerować urzędniczego bezprawia. Inaczej skomentować tego nie można ... masz rację. Nie może być tak, że egzekwowanie prawa (w tym wypadku na bardzo wątpliwych podstawach) będzie odbywać się kosztem tych, którzy przez to prawo mają być chronieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trzec... IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.13, 16:44 Hańba!Hańba!Hańba! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koniec litości ktoś powinien rozliczyć sędziego i sąd IP: *.play-internet.pl 06.03.13, 16:52 przekazanie dzieci do domu dziecka to brutalne rozwiązanie, trudno o brutalniejsze. Więc jeśli okazałoby się, że sąd i działający w jego imieniu konkretny sędzia nie miał racji powinien być bez litości rozliczony z takiego błędu. Z wydaleniem ze służby sędziowskie na pierwszym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Tu jest ta egzekucja opisana.... IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.03.13, 16:54 niezalezna.pl/39151-wstrzasajaca-relacja-dziecka-tam-czekali-zli-krzyknalem-i-nikt-nie-uslyszal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czubek Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trzec... IP: *.bb.sky.com 06.03.13, 16:55 nie ma takiej organizacji jak "Krakowski Instytut Psychologii" podajcie poprawną nazwę albo piszcie "pewien instytut psychologii w Krakowie" Odpowiedz Link Zgłoś
malajorka Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz 06.03.13, 16:58 cheshire.salon24.pl/491527,uwaga-porywaja-dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
entropia Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz 06.03.13, 17:23 Krakowski instytut psychoterapii - w źródłowym art. było dobrze. Mają stronę na google+ i na fb: www.facebook.com/pages/Krakowski-Instytut-Psychoterapii/207890959339316?fref=ts Odpowiedz Link Zgłoś
berta-death Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trzec... 06.03.13, 17:34 Jak zwykle podali tylko zdawkowe informacje, z których wynika, że porządnej rodzinie za nic dzieci odebrali. Tak jak w przypadku Nicoli uprowadzonej przez Rutkowskiego z norweskiej rodziny zastępczej. Z innych tekstów na ten temat wyłania się nieco inny obraz tej rodziny. Bezrobotny tyran domowy terroryzujący i tłukący żonę i dzieci. Żona i dzieci zaszczute i całkowicie podporządkowane widzimisiom stosującego przemoc fizyczną i psychiczną męża i ojca. Facet pod pretekstem problemów szkolnych syna dał się zaciągnąć na psychoterapię. Inaczej w życiu by tam nie poszedł, tacy jak on nie widzą w sobie ani w relacjach rodzinnych problemów. A tam zamiast pochwały jakim to jest cudownym rodzicem i garści nowych pomysłów na to w jaki jeszcze sposób można dziecko do czegoś zmusić, to dowiedział się, że to nie syn, tylko on ma problem. Co zaowocowało rzuceniem terapii. Do jednego można się tylko przyczepić. Dlaczego ośrodek zareagował zgłoszeniem problemu odpowiednim instytucjom dopiero wtedy jak rodzina zrezygnowała z terapii. Tych spotkań było kilkanaście, czyli ze 3-4miesiące nikt się nie czepiał. Znaczy dopóki klient płaci, to niech sobie jest przemocowcem i nikomu nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merry Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.13, 18:19 Zgadzam się z wypowiedzią berta-death w całości. Podobnie prasa podgrzewała temat umieszczenia w placówce Enrique Nowak z Gdyni. Jakoś Pani dziennikarka teraz milczy i nie dąży żeby ludzie poznali prawdę o w/w rodzinie. Myślę, że podobnie może być Bańkowskimi. Na zewnątrz wszystko super a w domu przemoc. Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz 06.03.13, 18:40 > Z innych tekstów na ten temat wyłania się nieco inny obraz tej rodziny. Z których? Bardzo bym chciała poznać racje drugiej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Just Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz IP: *.play-internet.pl 06.03.13, 20:03 Zgadzam się z opinią, że trzeba spojrzeć na sprawę z wielu stron. Spotkania w KIP-ie są refundowane. Rodzina za nie nie płaciła. A zanim podejmie się decyzję o zgłoszeniu sprawy do Sądu Rodzinnego terapeuta zastanowi się z 10 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
entropia Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz 07.03.13, 01:09 > Z innych tekstów na ten temat wyłania się nieco inny obraz tej rodziny. Z jakich? Można prosić o linka do tych tekstów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz IP: *.ip.netia.com.pl 07.03.13, 09:02 jak to z jakich. postawili tarota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: proste pytanie Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trzec... IP: *.centertel.pl 06.03.13, 17:45 A dlaczego podaje się nazwisko uczniów a nie nazwiska kuratorek i sędziego który podjął decyzję? Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz 06.03.13, 18:53 A co. kwas solny już masz pod ręką, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwość? Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz IP: *.play-internet.pl 07.03.13, 12:47 nie, ale zbrodniarze w togach nie powinni mieć gwarantowanej bezkarności tylko dlatego, że "wykonywali rozkazy". Jest instytucja zbrodni sądowej polegające na nadużyciu prawa lub niedopełnieniu obowiązków przez sędziego. Sędzia jest funkcjonariuszem publicznym, który z własnej woli i za lukratywne wynagrodzenie zapragnął wykonywać władzę wobec innych. On nie prawa do prywatności i musi zdzierżyć presję i ocenę opinii publicznej. Jak nie umie - niech poszuka sobie innej roboty. Bycie sędzią nie jest przymusowe. Im większa władza i jej konsekwencje tym surowsze konsekwencje. Na sędziów się nie głosuje. To nie może oznaczać totalnej bezkarności, jak w niniejszym i podobnych wypadkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ała Oto nauka. Nie chodzić do psychologa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.13, 18:46 Gdyby rodzice o dzieci nie dbali, bili, znęcali się, lecz w czterech ścianach, nikt by palcem nie kiwnął. Tymczasem rodzice, w swej naiwności, wymyślili sobie, że mogą w Polsce bezkarnie skorzystać z pomocy fachowców, by poprawić lub naprawić relacje wychowawcze. WYCHODZI NA TO, ŻE BŁĄD! W POLSCE NIE WOLNO UFAĆ PRAWU ANI PSYCHOLOGOM...trzeba być niewidzialnym... Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Oto nauka. Nie chodzić do psychologa 06.03.13, 18:51 A może jednak spróbuj się czegoś dowiedzieć o sprawie, na przykład jak to było z tym "zdecydowaniem się", co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ała Tu nie ma innej wersji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.13, 19:13 Tutaj nie ma innej wersji, w linkowanych stronach też takiej nie znalazłem, lekarz komentarza odmówił. Więc skąd można się dowiedzieć czegoś innego? Podlinkuj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M A jakie sa fakty? IP: *.multi-play.net.pl 06.03.13, 19:26 Oprócz tego, że wykonali wyroksądu? Jak zwykle jednostronny artykuł. Zero wysiłku, żeby podac jakieś fakty dlaczego sąd podjął taką a nie inną decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: night bo nie chcieli IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.03.13, 19:35 wspolpracowac.... z wilkieki psychologami ktorzy wiedza najlepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Feministka Re: bo nie chcieli IP: *.as13285.net 07.03.13, 07:49 bywa, że rodzice są mądrzejsi od psychologów, a dzieci od nauczycieli. Bardzo to bolesne doświadczenie dla psychologów i nauczycieli, więc niektorzy mszczą się, najzwyczajniej w świecie, to tak z życia. Szczęście jak się natrafi na mądrą panią psycholog, która wytłumaczy mechanizmy"myślenia i postępowania" kumpli po fachu, albo zawistnych nauczycieli. Bardzo oględny artykuł, tak właściwie to nic nie wiadomo, poza tym, że rodzice "ze względów ideologicznych" mieli inne zdanie niż urzędnicy państwowi, z psychologiem włącznie. Niepotrzebny jest kolejny medialny lincz, wystarczy napisać prawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trzec... IP: *.multi-play.net.pl 06.03.13, 19:38 Procedury zostały zachowane, a państwo jak zwykle zdało egzamin !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! To, że cierpią i dzieci i rodzice to nic, ważne to co wyżej. Brawo - sędziwie możecie być z siebie dumni. A i kuratorki spełniły swoją powinność. Odpowiedz Link Zgłoś
ula-lo Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz 06.03.13, 20:07 Widziałam tę "akcję" na własne oczy. Wyglądało to na uprowadzenie dzieci spod szkoły. W szkole dowiedziałam się, że nikt dzieci nie uprowadza, a wszystko odbywa się w mocy prawa. Przykro było patrzeć. Nie mogę zająć stanowiska, bo nie znam rodziny ani sprawy, ale sam moment odebrania dzieci spod szkoły i wpakowania na siłę do furgonetki (ponoć dzieci "wyły całą drogę") był straszny. Nie wiem, czy to musi tak wyglądać, nawet jeśli ma na celu rzeczywiste dobro dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
gervee Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz 06.03.13, 20:24 Tu nie o dobro dzieci chodziło tylko o pokazanie kto tu jest górą. Gdyby chodziło o dobro dzieci to skontaktowano by się w takiej sytuacji jeszcze raz z rodzicami i nawet jeśli zabierano by dzieci to w asyście rodziców. Choć nie wiem jaka to musiałaby by być patologia, żeby zabierać dzieci rodzicom. Czy to przypadkiem nie jest tak, że te wszystkie "poradnie" nie pozwalają uwolnić się od siebie ze względów finansowych - raz wpadniesz w ich "łapy" to będziesz klientem po wsze czasy? Aparat spisał się wzorowo - pomoc rodzinie pierwsza klasa. Idealny wzór polityki prorodzinnej. Umacnia się w człowieku wiara w sądy i sprawiedliwość gdy czyta o takich sprawach. Czapki z głów państwo...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz IP: *.multi-play.net.pl 06.03.13, 20:38 "Choć nie wiem jaka to musiałaby by być patologia, żeby zabierać dzieci rodzicom" Jak widzisz z różnych zdarzeń ta patologia jest dostrzegana dopiero wtedy jak dzieciom się stanie poważna krzywda. Jeśli rzeczywiście ojciec się znęcał nad rodziną jak ktoś tam wyżej pisał to może wreszcie postanowili zadziałać wcześniej niż później. Dochodziło już do tragedii, gdzie dzieci/dziecko nie przeżyło i wtedy też państwo nie zdawało egzaminu, mops czy inni służby nie zadziałały, pozwalały się wychowywać w rodzinach, gdzie się źle działo i musiało w końcu dojść do tragedii. Z tego artykułu absolutnie nie wynika jaki jest problem. Odpowiedz Link Zgłoś
gervee Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz 06.03.13, 20:50 Ok. Chyba zgodzisz się z mną, że "zabieranie" dzieci to niedźwiedzia przysługa a nie rzeczywista pomoc rodzinie. Cel uświęca środki? Po trupach choćby do celu? No jeśli owe "służby" działają to niech pomagają skutecznie rodzinie (bo być może jakiś problem jest) a nie zabierają dzieci do jasnej cholery! Najłatwiej jest nicnierobić no a skoro "niedasię" to trzeba np. zabrać dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz IP: *.multi-play.net.pl 06.03.13, 22:58 To co policja miała ich siłą doprowadzać na tę terapię, na którą przestali chodzić czy pani kurator zamieszkać z rodziną i pilnować, żeby się dzieciom nic nie stało? Nie wmówisz mi, że sądy i urzędnicy tak chętnie zabierają dzieci od rodziców. Całe szczęście u nas to jeszcze nie Skandynawia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz IP: *.ip.netia.com.pl 07.03.13, 08:36 jezeli sami zaczeli chodzic to mogli rownie dobrze w kazdej chwili z niej zrezygnowac. pozatym jezeli ktos uwaza ze klaps to przemoc to jest po prostu kompletnym kretynem. to jakoby powiedziec ze zjedzenie tictaca to obzarstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz IP: *.uoks.uj.edu.pl 07.03.13, 17:08 kretynem i to niebywałym jest ktoś, kto naprawdę myśli, że tam chodziło o jakiś klaps... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka prawo dla dorosłych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.13, 20:07 Dlaczego prawo nie działa tak w przypadku dorosłych , Wyroki Sądów wobec przestępstwa dorosłych zapadają i co ?? Nic ! bo oni się odwołują od wyroku .. i tak to trwa. A dzieci od razu do bidula. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwiiik kwiik Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trzec... IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.13, 20:10 sędzia żurek jak zwykle cienko kwiczy :))) pozdro waldus! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juzef z Arymatei Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz IP: *.zax.pl 06.03.13, 20:11 ale ryje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wp Lepiej zorganizujmy pomoc adwokata, do Strasburga IP: *.252.55.191.internetia.net.pl 06.03.13, 20:17 daleka droga a w Polsce bez dobrego adwokata zostaną zniszczeni przez korporacje broniące swoich ludzi ( psychologów i sędziów ). Przecież podczas zatrzymania stosowano takie sama działania jakie były rzekomą przyczyną zabrania dzieci. Jak rodzic da klapsa to sąd dziecko zabiera a jak policja stosuje przemoc to jest OK? Strach i wstyd żyć w takim kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willa Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trzec... IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.13, 21:03 Może i to jest rodzina w jakiś sposób patologiczna (tego nie wiemy, bo mamy relację z jednej strony), ale czy naprawdę musieli te dzieci odbierać siłą? Z tego co piszą babcia chciała je wziąć do siebie. Pewnie czekała na jakąś decyzję. To nie można było poczekać ten tydzień i dać chłopaków babci/cioci/wujkowi czy komukolwiek z rodziny, a nie robić cyrk?! W końcu jak żyją w tej rodzinie 11-13 lat, to tydzień tu nic nie pomoże (nawet jak ich ojciec bił, to pewnie teraz jest uspokojenie). Nie no totalnie bez sensu. Ci psychologowie/kuratorzy to raczej własnych dzieci nie mają.... Odpowiedz Link Zgłoś
gervee Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz 06.03.13, 21:10 Nie można był poczekać ... władza nie lubi czekać. Urąga to godności władzy gdy czeka. To, że temida jest ślepa można by jeszcze znieść ale tego, że jest pozbawiona rozumu znieść nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz IP: *.multi-play.net.pl 06.03.13, 23:00 Czasem tydzień robi różnicę.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Feministka Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz IP: *.as13285.net 07.03.13, 08:54 jeśli ojciec bił dzieci(nie wiem, czy to prawda), to trzeba było odseparować ojca od rodziny. To chyba dużo łatwiejsze i nietraumatyczne dla dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz 11.03.13, 08:37 Feministka napisała : "jeśli ojciec bił dzieci(nie wiem, czy to prawda)..." Co to oznacza " bił dzieci " , czy widzieliśmy to " bicie dzieci " , czy znamy powody " bicia dzieci " ? Czy ? i wiele innych . Nie wiemy jak było , to trudno ocenić . Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz 11.03.13, 08:40 angrusz1 napisał: > Feministka napisała : > > "jeśli ojciec bił dzieci(nie wiem, czy to prawda)..." > > Co to oznacza " bił dzieci " , czy widzieliśmy to " bicie dzieci " , czy znamy > powody " bicia dzieci " ? > Czy ? i wiele innych . > > Nie wiemy jak było , to trudno ocenić . Dawniej kary cielesne były uznawane za coś oczywistego i nieszkodliwego a wręcz pożytecznego- pomijam patologię . W szkołach były tzw łapy i dyscyplina w szkole była o wiele lepsza .Teraz takie kary ktoś uznał za patologię i narzuca ten pogląd innym . Ot i patologia !!! Odpowiedz Link Zgłoś
potomekstanislawowa Sędziowie umarzają złodziejom biorącym na przelew 06.03.13, 21:25 Sędziowie umarzają złodziejom biorącym na przelew w sprawach wlokących się latami, bo biorący twierdzi ze ktoś go namówił a sąd nie potrafiąc wskazać kto namówił puszcza złodzieja wolno, tutaj sprawa ma tryb natychmiastowy. Po za tym artykuł tak szeroko traktuje o sprawie, że chyba chce zatuszowac nieudolność najjaśniejszej POartii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxccxx Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trzec... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.13, 21:50 Coz, ludzie myslacy protestowali jak wprowadzano to prawo. Teraz pozostali zaczynaja rozumiec co to znaczy. Pamietajcie w socjalizmie dzieci naleza do "panstwa" nie do rodzicow. I to panstwo bezkarnie i bezdusznie swoja "wlasnoscia" zarzadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: Kuratorki wchodzą do szkoły, wyprowadzają trz IP: *.gemini.net.pl 07.03.13, 08:09 Czyli kilkadziesiat lat temu? Coś nowego "wprowadzono"? Odpowiedz Link Zgłoś