Dodaj do ulubionych

W rocznicę strajku. A my tu sobie stoimy z boczku

IP: *.xdsl.centertel.pl 27.04.13, 14:03
Smutne.
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek ja się niestety bałem IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.13, 15:36
      W tym czasie pracowałem w hucie na wydziale Walcowni Slabing. Jako zakład (bo była jeszcze Gorąca) nie było niestety nikogo, kto pociagnałby ludzi. Ja, przyznam szczerze- bałem się. Ktos, kto nie widział wtedy tych sił zgromadzonych wokół huty, może to zrozumie, może nie. Jednak po pacyfikacji strajku, jeszcze w maju ujawnilismy naszą komisję na wydziale, i zaczęliśmy brać czynny udział w pracach Wikariatu Solidarności i uczęszczalimy na cotygodniowe spotkania do kościoła w Mistrzejowicach, gdzie ks. Jancarz udzielał nam gościny i miejsca do spotkań.
    • zgr-edo zostali oszukani, nie bedą klaskać nowej władzy 27.04.13, 16:02
      widzą co się dzieje i w duchu z rozrzewnieniem tęsknią za PRL-em. Na transformacji ustrojowej najwięcej skorzystał Kościół Katolicki i komuniści, którzy uwłaszczyli się na majątku państwa.
      Ludzie pracy jak zwykle zostali wydymani, wracamy do dobrobytu II RP.

• Gość: pss Wystrajkowali sobie bezrobocie IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.13, 16:20
      Gratuluje!
    • Gość: Teodor W rocznicę strajku. A my tu sobie stoimy z boczku IP: *.dynamic.chello.pl 28.04.13, 00:13
      pamiętam to. Mój ojciec nie miał najmniejszej ochoty strajkować i miał problem. Ja bym do tej rocznicy nie wracał, chyba że jakiś historyk się za to weźmie.
      • Gość: Jacek z Huty Re: W rocznicę strajku. A my tu sobie stoimy z bo IP: *.dynamic.chello.pl 28.04.13, 23:29
        Jeżeli my nie będziemy szanować swojej przeszłości, nie będziemy szanować ludzi, którzy tą historię budowali to nikt nas szanować nie będzie. Ten strajk w kombinacie i w innych częściach kraju zapoczątkował rozpad komuny. A to , że później poszło nie tak jak większość Polaków by chciała to inna sprawa. Ci którzy krytykują ludzi, którzy ryzykowali swoje zdrowie, życie, kariery zawodowe niech się ciężko zastanowią co piszą. Gdyby nie odwaga tych szarych ludzi dzisiaj może nie mógłbyś pisac, czytać wolnej prasy itd. Dzisiaj jeden z drugim siedzą przed tv i wcinając czipsy krytykują, a po co strajkowali, demonstrowali, rzucali kamieniami itd. Ciekawe jakbyś się dzisiaj zachował widząc setki wściekłych ZOMOwców, czołgi, transportery itd stojące na przeciwko ciebie. Gdybyś wiedział, ze to nie jest zabawa tylko jak zerwiesz pała to możesz wylądować na cmentarzu. I nie ma sądu, który cie obroni. Ciekawe jak jeden z drugim byście się zachowali, czuli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka