Dodaj do ulubionych

Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Krakowa

IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.13, 06:34
Trudno zrozumieć,ale taką postawę władz popierają mieszkańcy ,którzy co kadencję wybierają kolejny raz tego samego prezydenta co = ta sama ekipa i ten sam sposób zarządzania . Kto jest w tym elektoracie i czym się ci ludzie kierują trudno mi pojąć bo kogo wkoło pytam to mówi ,że nie głosował na Majchrowskiego .Więc kto go w końcu wybrał i czym się kierował ? Czy wyborcy głosowali komuś na złość a wyszło ,że samym sobie ? Jak zatem można pobudzić protesty mieszkańców skoro popierają dotychczasowe gospodarowanie czyli kolosalne zadłużenie Krakowa , inwestycje w stadiony dla prywatnych drużyn piłkarskich ,rozrośnięta to granic absurdu administracja.
Obserwuj wątek
    • Gość: imd Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Krakowa IP: 77.236.24.* 17.05.13, 06:39
      "wydzielenie znacznych kwot"?! 40 000 złotych to jest "znaczna kwota" w skali całej dzielnicy? przypomnijmy, że tzw. smoczy skwer kosztuje okrągły milion złotych.
      • Gość: dd Re:Zajmijcie się tematem śmieci! IP: 89.174.214.* 17.05.13, 17:08
        to jest skandal 20 lecie, Majchrowski i radni podnieśli nam podatki o dobre kilkaset złotych rocznie i nikt nie ma zamiaru protestować, masakra
    • Gość: Slavo Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Krakowa IP: *.ists.pl 17.05.13, 06:47
      Kierunek dobry, ale z tym mnóstwo inicjatyw to spora przesada.
      Akcja smog i ciągle niezadowolenie rowerzyści
      • gervee Re: Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Kra 17.05.13, 09:06
        Gość portalu: Slavo napisał(a):

> Kierunek dobry, ale z tym mnóstwo inicjatyw to spora przesada.
        > Akcja smog i ciągle niezadowolenie rowerzyści

No i tu jest pies pogrzebany. Krzykacze (z pewnych środowisk) będą ubierać się w piórka osób chcących decydować o "dobru" innych i niczym nie będzie się ta sytuacja różnić od obecnej, gdzie urzędnik decyduje bo "wie lepiej".

Teoretyczne radni dzielnic mieli być ową namiastką społecznego decydowania o wydawaniu pieniędzy ale co z tego jak nie mają co wydawać? Chyba nie trzeba tworzyć więcej "tworów" a dodać pieniędzy tym, którzy już teraz mogliby w dzielnicach decydować o przeznaczeniu tych środków.
        • Gość: Krakus Re: Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Kra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.13, 09:40
          Radni dzielnicowi dbają tylko o własne interesy. Pierwszy przykład z brzegu, proszę bardzo: dzielnica X, radny buduje drogę do działki swojego wujka (ul. Perłowa).
    • Gość: ludzik władza w ręce ludu ? Tylko nie to. IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.13, 08:08
      Każdy widzi tylko własny interes, i nawet nie próbuje spojrzeć obiektywnie na problem.
    • Gość: Tufik Tzw. "mieszkańcy Krakowa" IP: 149.156.28.* 17.05.13, 08:21
      w praktyce okaże sie, ze "obywatelski glos" mieszkanców Krakowa durne pomysły cyklo i ekoterrorystów, którzy by tylko zabraniali budowac czegokolwiek, za wyjatkiem betonowych alejek pod rowerki. Ta hałaśliwa (i naplywowa(grupa to promil krakowskiego społeczeństwa
    • Gość: Ja Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Krakowa IP: *.zax.pl 17.05.13, 08:22
      A ja chce żeby decyzje podejmowali urzędnicy, a nie mieszkańcy.

Tylko chce żeby to byli kompetentni urzędnicy!!

Żeby podejmowac pewne decyje trzeba się na tym znać. Ja nie mam pojęcia o planowaniu przestrzennym, o komunkacji. Nie potrafię podjąc w tym względzie decyzji. Od tego powinni być specjaliści. I w tym kierunku powinny iść zmiany. Żeby zatrudniani byli prawdziwi fachowcy, a nie "znajomi". Inicjatywy oddolne są dobre, ale własnie w sprawach przyslowiowego chodnika. Nie da się w ten sposób zarządzać całym miastem.
      • Gość: Voytek Re: Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Kra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.13, 08:32
        Fachowiec, ktory wspiera obecna plany zmiany ruchu opiniował, że estakada nad rondem Kotlarskim jest niepotrzebna. To teraz mamy tam piękne korki. Niestety , często "fachowcy" są niefachowi ...
        • tymon99 Re: Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Kra 17.05.13, 10:27
          a co za różnica, czy stoisz w korku na estakadzie, czy na powierzchni ziemi? dla ciebie - żadna. dla miasta - twoje stanie na powierzchni jest tańsze, niż na estakadzie.
          • Gość: ponury Re: Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Kra IP: *.tktelekom.pl 17.05.13, 11:44
            no ale chyba estakada pozwoliłaby ominąć korki? Więc trzyba porównać koszt stania w korku na ziemi i koszt jazdy nad korkiem estakadą, a to są skrajnie różne sytuacje
            • tymon99 Re: Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Kra 17.05.13, 18:15
              ach, doprawdy?
        • czeresnik Re: Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Kra 17.05.13, 11:27
          Bo estakada nad Grzegórzeckim JEST niepotrzebna. Wyobraź sobie, że to właśnie Tobie brakuje wiedzy. Jedynym rozwiązaniem korków w mieście jest poprawa jakości komunikacji miejskiej. Nie da się w praktyce tak zorganizować komunikacji w Krakowie, żeby każdy sobie dojechał samochodem bez korków i jeszcze miał gdzie zaparkować.
          • Gość: Voytek Re: Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Kra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.13, 17:46
            Bez metra, albo kolei aglomeracyjnej (o której mówi sie od lat, a do budowy ktorej nie trzeba wiele) problemu się nie załatwi. I napiszę dużymi literami TAKĄ KOMUNIKACJĄ JAK JEST ANI TEŻ ROWEREM nie będę poruszał się po miescie. Nie mam zamiaru tloczyć się w upale z niedomytymi pasażerami, ani też samemu śmierdzieć po przejażdżce rowerem. Niestety z racji wykonywanego zawodu mam bardzo przykre doswiadczenia z odwiedzajacymi mnie rowerzystami. Jestem zmuszany do odmowy wykonanie uslugi bo nie mam zamiaru wąchać niezbyt atrakcyjnie pachnących klientów. Zresztą też nie specjalnie chcę, aby przyjmował mnie śmierdzący lekarz czy urzędnik. A odciecie centrum miasta od komunikacji samochodowej (choćby dojazd do szpitali na Kopernika po ew. zmianie organizacji ruchu) doprowadzi do całkowitego wymarcia centrum miasta. Ja juz teraz zapuszczam sie tam wyątkowo rzadko, a korzystam z parkingu przy Powiślu.
            • tymon99 Re: Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Kra 17.05.13, 18:18
              komunikacja jest, jaka jest - bo zamiast o nią zadbać, marnujemy pieniądze na dotowanie indywidualnej motoryzacji.
              • Gość: Voytek Re: Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Kra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.13, 19:11
                To znaczy ? Jak na razie z każdej wydanej na paliwo złotówki państwo zgarnia 70 groszy. Oczywiście, mozna zamienić wszystkie ulice na scieżki rowerowe, ale czasem trzeba przywieźć coś do sklepu, do domu etc. Za scieżki rowerowe też ktos musi zapłacić, a służą tylko rowerzystom ktorzy w ich budowie nie partycypują. A co do komunikacji publicznej: przy takich cenach okazuje sie, że taniej i wygodniej jest autem. Vide Poznań ..
                • tymon99 Re: Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Kra 17.05.13, 23:14
                  Gość portalu: Voytek napisał(a):

> To znaczy ? Jak na razie z każdej wydanej na paliwo złotówki państwo zgarnia 70
                  > groszy.

i co to ma niby wspólnego z krakowem? te 70 groszy, to mniej więcej połowa kosztów POZAMIEJSKIEJ infrastruktury drogowej.
        • Gość: Bronio Re: Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Kra IP: *.cable.net-inotel.pl 19.05.13, 12:27
          Gość portalu: Voytek napisał(a):

> Fachowiec, ktory wspiera obecna plany zmiany ruchu opiniował, że estakada nad r
          > ondem Kotlarskim jest niepotrzebna. To teraz mamy tam piękne korki. Niestety ,
          > często "fachowcy" są niefachowi ...

I tu się grubo mylisz. Jeśli ktoś chce przyjaznego miasta dla mieszkańców to właśnie nie powinien zgadzać sie na estakadę nad rondem kotlarskim. I bardzo dobrze, że tak sie stało, że jej nie ma tam, w tym miejscu. Jej wybudowanie nic by nie usprawniło. Przeniesiony byłby tylko korek kilkaset metrów dalej, a życie mieszkańców okolicznych domów zamienione byłoby w piekło. To akurat dobrze zrobiono. Błędem natomiast było całe to budowanie tak ruchliwej trasy przez śródmieście z węzłem mogilskim, autostradowym na czele.
      • gervee Re: Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Kra 17.05.13, 09:16
        O ten przysłowiowy chodnik wszystko się rozbija. Jeśli miasto wszystkie pieniądze będzie przeznaczać na "strategiczne" pomysły (w większości bez sensu) to nie zostanie nic na ów chodnik. Niech kompetentni urzędnicy zajmują się właściwa realizacją zadań ale niech część budrzetu (np. 20%) będzie do dyspozycji społeczności lokalnych - niech one decydują na co chcą przeznaczać te środki. Nie może być tak jak teraz, że ogromna większość z mieszkańców nigdy na stadionie (miejskim) Reymana nie zawita a wszystkim ciążą koszty związane z budową tego "cuda" niczym kamień na szyi.

Może społeczność lokalna chce wymalować przedszkole zamiast np. wyłączać z ruchu obwodnicę plant? Może np. zamiast budowy "centrum muzyki" wolałaby nowy park?
        • Gość: ludzik trzeba budować póki dopłacają z UE IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.13, 09:42
          Do opery czy filharmonii pewnie jeszcze mniej zawita niż na stadiony, ale to nie znaczy że ma ich nie być w Krakowie.
          • gervee Re: trzeba budować póki dopłacają z UE 17.05.13, 09:55
            Gość portalu: ludzik napisał(a):

> Do opery czy filharmonii pewnie jeszcze mniej zawita niż na stadiony, ale to ni
            > e znaczy że ma ich nie być w Krakowie.

Zgadzam się z tym, jednak musi być właściwy czas i pieniądze na budowę. Jednak jeśli wybuduje się to muszą być pieniądze na utrzymanie i "życie" owej instytucji ... wszystko ma żyć tak jak ten nieszczęsny stadion miejski, którego nawet Wisła nie chce?
            Wybudowanie to ledwie ułamek problemu ... problemy prawdziwe pojawią się po skończeniu budowy.
          • ponury_swiniarz Re: trzeba budować póki dopłacają z UE 17.05.13, 12:54
            Jakby byly potrzebne to nie potrzeba byloby publicznych pieniedzy zeby je wybudowac.
            • Gość: kudzik Re: komunikacje miejską też zlikwidować IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.13, 14:59
              bo się sporo do niej dopłaca ? Nie wiem jak sobie wyobrażasz Kraków bez teatrów, opery, muzeów itp.
    • Gość: Siciński Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Krakowa IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.13, 08:24
      No właśnie zacznijcie słuchać! Opór społeczny to budzi właśnie zaniechanie zmian komunikacyjnych, a nie ich wprowadzenie. Oporem nie jest rezolucja kilkudziesięciu przyspawanych do foteli swoich samochodów radnych, ale plakaty rozklejane na mieście, wskazujące na debilizm tej decyzji, co będzie oznaczało nadal że tramwaje będą się snuć w tempie żółwia przez centrum! Radni w tym wypadku nie reprezentują społeczeństwa jeżdżącego tramwajami, tylko własną partykularną wygodę i paruset niereformowalnych kierowców w środku 750-tysięcznego miasta!
      • urbanizm Re: Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Kra 17.05.13, 13:10
        Otóż to!
        Radni słuchają grupki krzykaczy, przeciwnych jakimkolwiek zmianą, a interes dziesiątek tysięcy pasażerów komunikacji zbiorowej w centrum ich w ogóle nie obchodzi.
        Przecież sytuacja w której 200 osób w tramwaju czeka, aż 2 samochody (w których średnio siedzą max 3 osoby) wykonają lewoskręt jest po prostu IDIOTYCZNA!
    • Gość: Voytek Re: Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Kra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.13, 08:29
      A jaka była alternatywa dla Majchrowskiego ?
      • czeresnik Re: Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Kra 17.05.13, 11:29
        Akurat była bardzo dobra. Pan Kracik byłby prezydentem na miarę Dietla lub Juliusza Leo. O tym jestem przekonany.
        • Gość: Voytek Re: Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Kra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.13, 17:50
          Tak, oczywiście ... Zwłaszcza po tym jak udaremniono mu przejęcie terenu szpitala w Kobierzynie ... A tak niewiele brakowalo ... Zresztą prezydent miasta i tak jest na smyczy rajców, a to oni uchwalili budowę stadionów ze strachu przed kibolami ...
    • Gość: Krakus A jak już opadną emocje... IP: *.noc.fibertech.net.pl 17.05.13, 08:37
      po tym medialnym biciu piany (bo to JEST pianobijstwo, czy to się komuś podoba czy nie), to trzeba się na spokojnie zastanowić.
      Fakty jakie są - to wiemy. Zadłużenie miasta jest stosunkowo łatwe nie tylko do wyliczenia, ale można (i należy) je zbadać, a ściślej poddać drobiazgowemu dochodzeniu (i zapewne zakończonemu postawieniem zarzutów).
      Pan M. nie jest moim prezydentem, nigdy nie głosowałem na tego człowieka. Wystarczy mi patrzenie na jego nazwisko na każdym przystanku MPK (teraz już coraz rzadziej, na szczęście), na którym wiszą plakaty informujące o "patronacie honorowym pana prezydenta" imprezy X, Y czy Z (niezły lans i permanentna kampania wyborcza ... na dodatek za pieniądze z budżetu).
      Ale do rzeczy. Nie będzie pana M., to będzie inny prezydent. Ale jaki? Kto? Nie widzę kandydatów. Tu nie jest potrzebny jakiś polityk, odrzut z rządu czy inny odpad - tu jest potrzebny Gospodarz. Ale co się stanie? Ktoś ten deficyt budżetowy będzie musiał pokryć, i będziemy to MY, obywatele miasta.
      Finanse i stan miasta Krakowa należy poddać audytowi, zbadać ile pieniędzy było i zostało zmarnowanych (i kto za to ma ponieść karę), zbadać, ile pieniędzy NIE wpływa do budżetu (i nie chodzi o opłaty za pieski itp. - ale na przykład ile podatku od nieruchomości przeznaczonych "na cele sakralne" nigdy nie wpłynęło do kasy miejskiej.
      To stajnia Augiasza, i gdziekolwiek nie popatrzymy, to albo afera, machlojka, przekręt albo przynajmniej niejasne i skomplikowane powiązania typu mafijnego. Porządna inwentaryzacja, zamknięcie bilansu (a potem zamknięcie księgowego i jego przełożonych), i można zaczynać.
      Będzie bolało, ale kto mówił, że nie będzie?
    • Gość: coosie Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Krakowa IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.13, 08:38
      mi wszystko jedno, utrudnią ruch w centrum to nie będę tam łaził - dość się tam nałaziłem i widzę jak na minus zmienił się charakter centrum Krakowa w ciągu ostatnich 20 lat. Do knajpki wolę się przejechać np do Lanckorony. Kraków mi zbrzydł.
    • gervee Re: Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Kra 17.05.13, 09:00
      Gość portalu: xbb napisał(a):

> Trudno zrozumieć,ale taką postawę władz popierają mieszkańcy ,którzy co kadencj
      > ę wybierają kolejny raz tego samego prezydenta co = ta sama ekipa i ten sam spo
      > sób zarządzania . Kto jest w tym elektoracie i czym się ci ludzie kierują trudn
      > o mi pojąć bo kogo wkoło pytam to mówi ,że nie głosował na Majchrowskiego .Wię
      > c kto go w końcu wybrał i czym się kierował ? Czy wyborcy głosowali komuś na zł
      > ość a wyszło ,że samym sobie ? Jak zatem można pobudzić protesty mieszkańców sk
      > oro popierają dotychczasowe gospodarowanie czyli kolosalne zadłużenie Krakowa ,
      > inwestycje w stadiony dla prywatnych drużyn piłkarskich ,rozrośnięta to granic
      > absurdu administracja.

Być może to selekcja negatywna kandydatów na prezydenta miasta Krakowa doprowadził do tego, że ludzie głosowali na Majchrowskiego. No bo na kogo mieli głosować? Poza tym lepsze nieszczęście znane niż nieznane.

• Gość: gag Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Krakowa IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.13, 09:12
      Ja głosowałem na Majchrowskiego. Wiele rzeczy zrobił dobrze, pamiętam ze jako jedyny w calej Polsce bronil nas przed bezprawnymi roszczeniami majątkowymi pewnej wielkiej instytucji z siedziba chyba w Rzymie. Zadluzenie jest duze - ale dochody miasta sa tez bardzo duze. Pewnie ze lepiej byłoby bez wydatków na stadiony, ale jest tez rondo takie i owakie. Z tego co pamiętam rządy prezydentów opcji "solidarnościowej" - były absolutnie tragiczne, choćby likwidacja w 1994 roku planu zabudowy miasta - bez uchwalenia nowego planu ! I z tego zapewne nie wyjdziemy już nigdy, bo kto będzie miał pieniądze na procesy z developerami - ano nikt. Ktoś o tym pamięta? - Jakoś dziwnie nad tą sprawa zapadło milczenie absolutne.
      • tymon99 Re: Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Kra 17.05.13, 10:29
        przerośnięta infrastruktura samochodowa jest dla miasta bardziej szkodliwa, niż stadion czy nawet dwa.
    • Gość: UJ Nowe strefy parkowania IP: *.capgemini.de 17.05.13, 09:15
      Mam płacić 120zl rocznie za parkowanie auta na ulicy przy bloku oddalonym ponad kilometr od Rynku? Wolne żarty! Nowe strefy ok, ale nie z opłatą 10 zł miesięcznie, tylko np. 1 zł miesięcznie, abonament roczny za 12 zł, a nie za 120! Mam już wystarczająco dużo innych wydatków, np. czynsz za mieszkanie 550 zł miesięcznie.
      • Gość: ludzik inni płacą 3 zł za godzinę, więc nie narzekaj IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.13, 09:38
        jesteś mocno uprzywilejowany. Na osiedlu 10 km od rynku musisz płacić minimum 100 zł miesięcznie aby mieć szansę po pracy zaparkować samochód w pobliżu domu.
      • tymon99 Re: Nowe strefy parkowania 17.05.13, 10:31
        ale przecież z płaceniem za parkowanie jest tak samo jak z kupowaniem papierosów: szkoda ci pieniędzy, to nie palisz. twój wybór.
      • czeresnik Re: Nowe strefy parkowania 17.05.13, 11:33
        Otrzymałeś 96% bonifikatę na abonament parkingowy. Mnie ona też będzie dotyczyć, bo mieszkam w poszerzonej od 2014 strefie. I bardzo się z tego cieszę. Uważam jednak, że mieszkańcy dostali zbyt dużą bonifikatę. Opłata 50 zł miesięcznie za 1. samochód i pełna opłata 250 zł za kolejne byłaby bardziej uczciwa.
    • Gość: dah Przez Kraków przetaczają się protesty społeczne IP: *.zax.pl 17.05.13, 09:30
      "Przez Kraków przetaczają się protesty społeczne".
      Stachów, chyba mieszkacie w innym Krakowie. Przez łeb ci się coś przetacza.
    • tomeyk Re: Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Kra 17.05.13, 09:45
      "Przez Kraków przetaczają się protesty społeczne, ogromny opór budzą planowane zmiany komunikacyjne w centrum,"

Co za debil to wymyślił?
      Protestują radni, dziennikarze (linia zmotoryzowanej redakcji?) i część kierowców, czyli zdecydowana mniejszość mieszkańców miasta. Większości pieszej i korzystającej z KZ planowane zmiany się bardzo podobają :)
      • czeresnik Re: Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Kra 17.05.13, 11:50
        Otóż to. Ja poruszam się różnymi środkami komunikacji i akurat cieszy mnie, że teraz tramwaj będzie mógł jechać szybciej. Gdy będzie robiony remont torowiska w tamtych okolicach, będzie można przebudować je biorąc pod uwagę inną organizację ruchu i jeszcze przyspieszyć tramwaje.

Prawdę powiedziawszy mniej obchodzi mnie jakie są szczegóły zmian dla komunikacji indywidualnej, czy będą prawoskręty czy nie, czy będzie strefa B czy nie. Dopóki uda się skutecznie przyspieszyć tramwaje, będzie OK.

• Gość: kk Re: Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Kra IP: *.matinf.uj.edu.pl 17.05.13, 12:41
          nie będzie już tramwaje stoja jeden za drugim na Lubicz Basztowej Westerplatte.
          • czeresnik Re: Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Kra 17.05.13, 22:47
            Najczęściej tramwaje stoją, bo ustępują samochodom. Np. gdy samochód próbuje wykonać lewoskręt. A teraz takich lewoskrętów będzie mniej.
            • wojtekka12 Re: Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Kra 18.05.13, 13:09
              Takich lewoskrętów, gdzie samochód blokuje tramwaj, bo pas do skrętu jest wyznaczony na torowisku, naliczyłem dwa
    • Gość: bronowianka Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Krakowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.13, 10:28
      Przywrócić ósemkę do Bronowic!!!
      • czeresnik Re: Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Kra 17.05.13, 11:51
        Etam. Po co nam ósemka. Dużo ważniejsze, by tramwaje szybko jeździły.
    • laku82 Mieszkańcy popierają zmiany w centrum 17.05.13, 10:29
      Tylko taka uwaga: zmianom wokół Plant sprzeciwiają się radni, a zwykli mieszkańcy, którzy w większości jeżdżą tramwajami, zmiany popierają: zmiany-w-centrum.pl/
      • wojtekka12 Re: Mieszkańcy popierają zmiany w centrum 17.05.13, 12:15
        No popatrz, te dziesiątki, jeśli nie setki komentarzy przeciwko zmianom pod artykułami w Gazecie to pewnie lobbing radnych, nie zwykłych mieszkańców, prawda? Ach, no tak, mieszkańcy centrum nie są zwykłymi mieszkańcami, więc co kogo obchodzi. Ważne, że komuś z teoretycznych obliczeń wyszło, że zmniejszając teoretyczną liczbę samochód, teoretyczny czas przejazdu będzie mniejszy. Bo po co egzekwować obecne ograniczenia ruchu, prawda?
        • Gość: wini Re: Mieszkańcy popierają zmiany w centrum IP: 195.150.224.* 17.05.13, 12:55
          No popatrz, te dziesiątki, jeśli nie setki komentarzy przeciwko zmianom pod art
          > ykułami w Gazecie to pewnie lobbing radnych, nie zwykłych mieszkańców, prawda?

Powiem bez kozery - nie steki a pińcest tynsiency albo nawet sryliard!
          Większość ludzi w tym mieście porusza się tramwajami, więc nie ma wyjścia i trzeba olać przyspawanych do samochodów krzykaczy wreszcie. DOŚĆ SAMOCHODOWEGO TERRORU NA ULICACH KRAKOWA!
          • wojtekka12 Re: Mieszkańcy popierają zmiany w centrum 17.05.13, 17:11
            Nie wiem jak często poruszasz się tramwajem, ale gdybyś bywał w rejonie pierwszej obwodnicy, wiedziałbyś, że są tylko dwa skrzyżowania, gdzie kierowców zachęca się do blokowania torowiska
      • Gość: kk Re: Mieszkańcy popierają zmiany w centrum IP: *.matinf.uj.edu.pl 17.05.13, 12:32
        a skadwiesz ze tak jest jakies ankiety robiles? popierają mieszkancy srodmiescia bo chcą aby te zmiany ich nie dotyczyły, a pozostałych tak, chcą po po prostu przywilejów z racji miejsca zamieszkania.
    • Gość: krakós Gazeto! Zacznijcie słuchać! IP: *.eurocash.pl 17.05.13, 11:23
      Przecież to właśnie mieszkańcy popierają ostatnie zmiany. Rozmawiam z sąsiadami — wszyscy cieszą się z rozszerzenia strefy płatnego parkowania. Rozmawiam ze znajomymi — patrzą dość przychylnie na plany jednokierunkowej I obwodnicy!

To właśnie radni są oporni na mądre zmiany. Gazeto, zacznijcie myśleć! Artykuł wprowadzający w tę akcję opisuje zmiany jakie zachodzą w Poznaniu, gdzie próbuje się nadać bardziej ludzki charakter ulicom w centrum. A tu w artykule o Krakowie postulujecie coś dokładnie przeciwnego: sprzeciwiacie się zmianom, które nadadzą bardziej ludzki wymiar I obwodnicy. Będzie mniej samochodów, szybsze połączenie tramwajowe, więcej miejsca dla pieszych i rowerzystów. O to właśnie chodzi o nowoczesnym mieście.

Kwestia parkingów wokół centrum jest bardzo prosta: gdy taki biznes będzie sie opłacać, to inwestorzy zbudują parkingi. Obecnie już mamy kilka parkingów w bezpośrednim sąsiedztwie centrum, i parkingi te stoją zapełnione co najwyżej w połowie, a często nawet w mniejszym stopniu.
      • Gość: kk Re: Gazeto! Zacznijcie słuchać! IP: *.matinf.uj.edu.pl 17.05.13, 12:34
        chcesz przywilejow dla siebie mieszkancu srodmiescia, a parkingi puste bo drogie.
        • czeresnik Re: Gazeto! Zacznijcie słuchać! 17.05.13, 22:51
          Nie chcę żadnych przywilejów, chcę aby skończyli psuć moje miasto.

Cena parkingów ma niewiele wspólnego z ich zapełnieniem. Ludzie parkują za darmo, bo mogą. Bo jak zastawią chodnik, rozjadą trawnik czy zaparkują na przejściu dla pieszych, nic im się nie stanie. Dostać mandat to prawie jak wygrać w lotka, a o odholowywaniu to opowiadają jak o yeti.
    • Gość: maks Re: Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Kra IP: *.fema.krakow.pl 17.05.13, 12:19
      www.facebook.com/NieDlaZabudowyParkowWKrakowie
    • Gość: m Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Krakowa IP: *.fema.krakow.pl 17.05.13, 12:19
      www.facebook.com/NieDlaZabudowyParkowWKrakowie
      • Gość: smok Re: Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Kra IP: *.zax.pl 17.05.13, 19:03
        Myśleli w gazetce i wymyślili.Do diabła z demokracją przedstawicielską,niech wszyscy rządzą,a w szczególności środowisko gazety w Krakowie.
        Infantylizm i oszołomstwo znacznej części społeczeństwa staje się niebezpieczne dla porządku publicznego.Złota wolność? To już w Polsce przerabiano.
    • urbanizm Re: Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Kra 17.05.13, 12:52
      Krakowianie chcą przede wszystkim czystego miasta!
      Nie chcą chorować na raka krtani, na raka płuc, na astmę, na alergię.
      Mieszkańców trzeba przede wszystkim edukować, bo dyskusja bez wiedzy nie służy niczemu.
    • big_gadu Zmienić rondo w Czyżynach ! 17.05.13, 22:12
      Zbudować je tak samo jak Kocmyrzowskie,
      zasypac podziemia,
      żadnych ramp, schodów i wind które stoją i kosztują !
      Tak jest taniej i lepiej dla ludzi !

Co z przebudowa torowiska na ulicy Mogilskiej do placu centralnego - jak to ma wygląć !

Gdzie jest projekt zbudowania łącznika trawmajowego Kurdwanów -Dworzec - Nowy Plaszów - M1- stella Sawickiego i dalej na Mistrzejowce i osiedle Piasta ?,
      Tramwaj 4 tylko do kombinatu !

Jak zmieni to ruch !

• Gość: MPEC Elektrociepłownia w nocy wyłacza elektrofiltry IP: *.connected.pl 18.05.13, 00:52
      DLA OSZCZEDNOSCI ELEKTROCIEPŁOWNIA WYŁACZA ELEKTROFILTRY NOCAMI . CEMENTOWNIA PALI OPONAMI !!! SZOK .. NIKT SIE TYM NIE ZAJMIE
      • big_gadu Re: smieci w cementowni ! 18.05.13, 16:37
        Jako paliwo to śmieci stanowią 70% paliwa w cementowniach w Norwegii i nie tylko !

Taka prawda i zysk dla środowiska !
        Cementownie są do ich spalania najlepsze i bezpieczne dla środowiska !
    • Gość: szkoda miasta Rzeczpospolita: KRK słabo pozyskuje środki UE IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.05.13, 09:28
      Ranking Miast Rzeczpospolitej 2012 rok. Kapituła złożona z wielu niezależnych ekspertów, ranking prowadzony od 10 lat, przez ostatnie 5 lat 1 miejsce miał Poznań.

Wnioski :
      - Kraków od zawsze jest w ogonie niezależnego, profesjonalnego rankingu, potwierdzają to cyfry
      - najniższe wydatki na infrastruktur ę czyli drogi, ścieżki rowerowe, boiska, orliki, chodniki…
      -dostał bardzo mało punktów za złą sytuacją finansową miasta –b. duży dług - (29,23 punktu, najmniej z dużych miast)
      - pozyskuje najmniej środków z Unii Europejskiej, brakuje sensownych i dobrze przygotowanych projektów. Inne miasta zbierają co najmniej dwa razy tyle.

Oto szczegółowy ranking:
      1. Gdańsk :
      - dochody na mieszkańca: 4 555 PLN
      - wydatki na osobę(to m.in. inwestycje miejskie w drogi, ścieżki rowerowe,orliki) : 5 566 PLN
      - pozyskane środki unijne na osobę/mieszkańca gminy: 295 PLN

2. Poznań:
      - dochody na mieszkańca: 4 481 PLN
      - wydatki na osobę(to m.in. inwestycje miejskie w drogi, ścieżki rowerowe,orliki): 5 551 PLN
      - pozyskane środki unijne na osobę /mieszkańca gminy : 73 PLN

3. Sopot:
      - pozyskane środki unijne na osobę: 676 PLN

4. Wrocław:
      - dochody na mieszkańca: 5 537 PLN
      - wydatki na osobę (to m.in. inwestycje miejskie w drogi, ścieżki rowerowe,orliki): 5 741 PLN
      - pozyskane środki unijne na osobę/mieszkańca gminy : 397 PLN

5. Białystok
      6. Gdynia
      7. Zielona Góra
      8. Szczecin
      9. Świnoujście
      10. Nowy Sącz
      11. Koszalin
      12. Bielsko-Biała
      13. Częstochowa
      14. Katowice
      15. Bydgoszcz
      16. Łódź
      17. Kielce
      18. Płock
      19. Krosno
      20. Kraków
      - dochody na mieszkańca: 4 412 PLN
      - wydatki na osobę (to m.in. inwestycje miejskie w drogi, ścieżki rowerowe,orliki): 4 390 PLN
      - pozyskane środki unijne na osobę/mieszkańca gminy : 131 PLN

21. Rzeszów

Warszawy nie ma bo jest poza tą ligą, inna bajka, ktoś kto się porównuje do stolicy wystawia się na śmieszność.

Tu nie ma PRu, pudru, winnymi nie są UEFA, PZPN, rząd, itp….

Rzeszów bardzo mocno awansował, w przyszłym roku zapewne wyprzedzi Kraków… Gdzie my żyjemy…

Oceńcie sami jakość zarządzania naszym miastem w ostatnich 10 latach. Ranking jest dostępny na stronie Rzeczpospolitej www.rp.pl [/b]
      • Gość: ludzik coś lipny ten ranking IP: *.adsl.inetia.pl 20.05.13, 08:35
        Poznań z 73 zł środków unijnych na drugim miejscu, a Kraków ze 131 zł na 21 ?
    • Gość: zdumiony Zacznijcie słuchać! Żądamy obywatelskiego Krakowa IP: *.dynamic.chello.pl 18.05.13, 12:44
      Obywatele Dziennikarze, Obywatelu Stachow
      Jeśli marzy się Wam władza to temu służy demokracja. Zatem startujcie na radnych i prezydenta. Ale Wam by sie protesty nie podobały skoro nawet teraz chcecie je elimonować z demokracji. A przecież manifestacje, petycje, postulaty to nic innego jek wpływ ludzi na władzę. Cikawe, że kiedy władza ugina sie pod protestami np prezydent ws. zamykania szkól to Wy nazywacie to słabościa władzy. A może to obywatel Majchrowski słucha ludzi, ale Wam sie to nie podoba. Jak zwykle Wasze kurze mózgi nic nie ogarniają.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka