Dodaj do ulubionych

Ruczaj.Spaskudzona ulica Chmieleniec....

IP: *.autocom.pl 29.07.04, 17:16
Czasem przechodze przez ulicę Chmieleniec....To co mnie to zadziwia to
bezmyslnosc z jaka dokonano zabudowany przy tej ulicy.Takiego zageszczenia
zabudowy nikt sie chyba nie spodziewal...z kupujacych tam mieszkania. Blok na
bloku, odleglosc miedzy nimi taka,ze mieszkancy sasiednich blokow moga
dokladnie obserwowac wzajemnie swoje zycie...Okroponosc!!! Jak mozna bylo
spaskudzic tak nowe osiedle i cala zabudowe...Kilku developerow kupilo tam
dzialki i upychali budynki jak tyll chcieli...Zadnego stylu, takze
kolorystyka niektorych blokow tez jest ohydna...Przejedzcie sie i
zobaczcie...Nowe osiedle , ktore powstawalo, mialo szanse miec atrakcyjna
zabudowe i wszystko spaskudzono...Ciekawe co wybuduja przy Szwai...Mam
nadzieje, ze to nie bedzie to samo...
Obserwuj wątek
    • Gość: takie łooooooooo Re: Ruczaj.Spaskudzona ulica Chmieleniec.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 22:24
      mysle ze na szwai nawet gdyby chcieli to nie bedzie to chmielenca przypominac
      poniewaz tam jest tylko jedna dzialka i bedzie jedno osiedle nie ma opcji na
      dalsza rozbudowa bo nie ma gdzie.mnie zkolei przeraza bardziej europejskie bo
      tam ma w przyszlosci byc 28 takich budynkow...a to juz przesada.chmieleniec
      moim zdaniem jest sliczny oprocz tych zolto niebieskich budynkow zadzworze
      ktore to wlasnie ta kolorystyke zespuly i spowodowaly ciasnote-a pomysl ze w
      niedlugim czasie bedzie tam drugie tyle budynkow.szwai raczej bardziej sie
      odsuwa od osiedla cgoc bloki z chmielnca dojda wlasciwie pod same domki
      jednorodzinne.ale...i tak jest tam pieknie,to moja ulubiona okolica i mimo
      wszystko jest tam dalej mnostwo zieleni!!
    • ruczaj.x Re: Ruczaj.Spaskudzona ulica Chmieleniec.... 30.07.04, 16:27
      > Czasem przechodze przez ulicę Chmieleniec....To co mnie to zadziwia to
      > bezmyslnosc z jaka dokonano zabudowany przy tej ulicy.Takiego zageszczenia
      > zabudowy nikt sie chyba nie spodziewal...z kupujacych tam mieszkania. Blok na
      > bloku, odleglosc miedzy nimi taka,ze mieszkancy sasiednich blokow moga
      > dokladnie obserwowac wzajemnie swoje zycie...Okroponosc!!! Jak mozna bylo
      > spaskudzic tak nowe osiedle i cala zabudowe...Kilku developerow kupilo tam
      > dzialki i upychali budynki jak tyll chcieli...Zadnego stylu, takze
      > kolorystyka niektorych blokow tez jest ohydna...Przejedzcie sie i
      > zobaczcie...Nowe osiedle , ktore powstawalo, mialo szanse miec atrakcyjna
      > zabudowe i wszystko spaskudzono...Ciekawe co wybuduja przy Szwai...Mam
      > nadzieje, ze to nie bedzie to samo...

Taka bezmyślność jest niestety normalna, tylko w tym przypadku dotyczy ludzi, którzy kupują mieszkania na tak zageszczonym osiedlu. Co sie dziwić deweloperą oni chcą tylko zarobić - niestety "podstępne" zagęszczanie to bardzo, bardzo częsta praktyka, Na przykład taki sobie Wawel-Serwis (pozdrowienia dla p. prezesa "po co te nerwy?") sprzedawał mieszkania na Halszki, w momencie sprzedaży zapewniał kupców, że na wolnej części działki będą miejsca parkingowe, a w przyszłości powstana garaże. Nie trzeba było czekać nawet 3 msc od podpisania umowy, żeby sie dowiedzieć, że nie garaże, a 4 BLOKI i nie kiedyś tam, ale już kopią fundamenty. Oczywiście wszystko zgodnie z przepisami budynki będą 8 m od siebie, ilość miejsc parkingowych.

W sumie chyba największa wina leży po stronie władz miasta, że wydają pozwolenia na budowę tego typu potworków (gdzie place zabaw?, gdzie wspólna przestrzeń?). Zamiast urbanizować nowe tereny - następuje ciągłe zagęszczanie.
      Przypuszczalnie wszystko jest ładnie załatwiane przy pomocy starej dobrej kopertki, a interes ludzi - dla urzędników zwyczajnie nie istnieje takie pojęcie.

Na Ruczaju pozytywem jest to, że za Bobrzyńskiego na pewno nie będzie już nic budowane, a co do reszty terenów cóż, stopniowo zagęszczające się blokowisko, może wyższej klasy, ale jednak blokowisko.
      I nic z tym nie zrobimy.

Ciekawy jestem czy poza wydawaniem kolejnych pozwoleń na budowę ktokolwiek pomyśli wreszcie o dobrej komunikacji miejskiej (szczególnie w okolicach ul.Kobierzynskiej i Lubostroń), no i przede wszystkim: SZKOLE, PRZEDSZOKOLU czy baaa... boisku. Przypuszczam, że za 5-10 lat kiedy nowi mieszkańcy doczekają sie pociech będzie niezła zabawa. Jeśli planujesz potomka, może już dzisiaj czas pomyśleć o zapisaniu go do szkoły :D
      • Gość: Darek Re: Ruczaj.Spaskudzona ulica Chmieleniec.... IP: *.autocom.pl 30.07.04, 17:07
        Pewnie z tymi kopertami to masz racje...To stara praktyka, a zmienic cokolwiek
        w naszej rzeczywistosci jest bardzo ciezko. Coz...taka mentalnosc.Przejezdzalem
        tam dzisiaj rowerkiem...Jeszcze raz sie temu przyjrzalem...Nawet komunistyczna
        zabudowa huty nie wydaje sie byc tak zageszczona, jak nasz piekny (mial byc)
        Chmieleniec. Oni tam ciagle buduja i jeszcze chwila a promyk slonca tam nie
        dotrze...Jezeli chodzi o druga strone Bobrznskiego to slyszalem, ze ma tam byc
        kontynuacja Osiedla Europejskiego...To zle wrozy, bo gesta zabudowa moze
        posuwac sie coraz dalej...A wtedy piekna okolica zniknie i fantastyczny widok
        na Klasztor na Bielanach przestanie byc zauwazalny. Juz zreszta z wielu punktow
        wcale go nie widac...A jest to jedna z "zagrywek" developerow sprzedajacych tam
        mieszkania, obiecujacych wlasnie widok na Bielany. Jednym slowem jeszcze raz
        powtarzam...Zal tych pieknych terenow Chmielenca z powodu tak fatalnej
        zabudowy...Jedynie Szuwarowa jakos trzyma sie kupy i wyglada normalnie.Po
        drugiej stronie Kobierzynskiej, osiedla na Torfowej, Obozowej i Gwiezdzistej
        zostaly duzo lepiej przemyslane. Przynajmniej budynki wybudowane do tej
        pory...Co bedzie dalej??? Nie wiadomo.Pozdrawiam wszystkich mieszkancow
        Ruczaju:)))
        • Gość: takie łoooooooo Re: Ruczaj.Spaskudzona ulica Chmieleniec.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 18:13
          widze ze bardzo jestes tym strapiony,pociesze cie ze prawa strona bobrzynskiego
          to caly teren uniwersytetu jagiellonskiego i teren ten nienadaje sie na
          zabudowe mieszkalna a ma tam byc oprocz tego co jest park botaniczny.osiedle
          europejskie bedzie sie rozbudowywac do gory(czerwone maki)po czym dalej za
          rondo w strone zakopanego.wiec przynajmniej tym sie niemartw.
        • ruczaj.x na szczęście co do rozbudowy Europejskiego.. 31.07.04, 15:27
          nie masz racji:
          Tereny za Bobrzynskiego pozostaną nienaruszone..
          Zerknij na ten studium:
          www.krakow.pl/samorzad/studium/kierunki/k1.pdf
          Od razu widać, gdzie przewidziana jest intenstywna zabudowa (MW) [tereny pomiędzy Kobierzyska, a Bobrzyńskiego], zabudowa niska - max 3 pietra (MN) [od Kobierzyńskiej, do Obozowej i dalej].
          Inna sprawa, że intenstywność zabudowy na terenach MW zaczyna przekraczać granicę rozsądku. Nie po to chyba ludzie kupują mieszkania na cudownych, przedmiejskich Dębnikach, żeby mieszkać blok przy bloku, ale tak jak pisałem wcześniej, wszystko jest w gestii władz, i tylko je można obwiniać.
    • malykrakusek Caly Ruczaj jest spaskudzony!!! 09.08.04, 14:15
      Cały Ruczaj jest spaskudzony!!!
      To dzielnica chaosu urbanistycznego, przykład dzikiej kapitalistycznej urbanistyki.
      • ruczaj.x he?? no moze nie przesadzaj.. 09.08.04, 15:23
        Może Malykrakusek na początku sobie przyjedzie i obejrzyj, a później będzie oceniał. Może sie okaże, że na Lea - Kraków sie nie kończy.
        Prawda, że ulica Chmielniec to coraz większe nie porozumienie, podobnie w okolicy Pszczelnej.
        ALE!
        Już taka Szuwarowa czy Obozowa mogą służyć za wzór spokojnych podmiejskich osiedli.
        Podobnie bardzo ciekawe jest osiedle Europejskie, na pewno też nie można niczego zarzucić okolicą ul. Raciborskiej. Reszta osiedla dopiero powstaje i dosyć cieżko określić jaki będzie efekt końcowy.

Wolę już delikatny nieład otoczony zielenią, niż "idealne" architektonicznie betonowe blokowiska czy rzedy przylegajacych do siebie starych dymiących kamienic.

Ale to moja subietywna ocena, ja tam zdecydowanie UWIELBIAM moją okolice i za nic w świecie nie przeprowadziłbym sie gdzie indziej - poważnie.

pozdr.
    • Gość: Bartek Re: Ruczaj.Spaskudzona ulica Chmieleniec.... IP: *.autocom.pl 09.08.04, 21:23
      Były wszelkie warunki aby Ruczaj stał się "wzorcem nowego budownictwa
      mieszkaniowego"...Taka piękna okolica a faktycznie poprzez tę bezmyslna
      zabudowe spaskudzona. A pewnych rzeczy niestety nie da sie naprawic i ludzię
      bedą musieli zyc w ciasnocie (Chmieleniec)...
    • Gość: buuu Re: Ruczaj.Spaskudzona ulica Chmieleniec.... IP: *.autocom.pl 11.08.04, 21:57
      No Chmieleniec to faktycznie straszna ciasnota....
      • Gość: val Re: Ruczaj.Spaskudzona ulica Chmieleniec.... IP: 193.108.177.* 13.08.04, 10:48
        ja bym az tak nie tragizował odnośnie spaskudzenia
        zielona galicja jest ok zadworze rzeczywiście razie kolorystyką
        a z tymi sąsiadami zagklądającymi sobie do okien to chyba przesada zapraszam na
        Kużnicę tam dobiera jest ciasno

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka