Gość: gadu IP: *.blast.pl 31.07.13, 13:41 Zbudowali dobry i ładny most, ile lat stał ? To były wtedy decyzje i firmy budowlane - z imienia i nazwiska ! A teraz mamy tylko "Miejski ZIKIT" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Szymek Jak budowano krakowski trzeci most [zdjęcia arc... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.13, 13:51 Częściowo uszkodzony przez wycofujących się hitlerowców cóż za nomenklatura, rodem z PRL- u :) teraz każdy szanujący się Europejczyk używa określenia nazista. Odpowiedz Link Zgłoś
marek12013 Jak budowano krakowski trzeci most [zdjęcia arc... 31.07.13, 13:58 Nie czuję się nawiedzonym miłośnikiem rekonstrukcji historycznych ale za każdym razem jak widzę stare zdjęcia Mostu Krakusa, to nieśmiało marzy mi się, że miejscu tego niebieskiego, szpetnego wytworu polskiej "nowoczesnej" myśli inżynieryjnej z czasów PRL, zrekonstruują jego pierwotną piękną konstrukcję, która dziś idealnie wpisywałaby się w sekwencyjny ciąg form architektonicznych wzdłuż bulwarów, od mostu Kotlarskiego, przez kładkę, most Piłsudskiego i może kiedyś kolejną kładkę.... Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17.2 Zrekonstruować poprzedni 11.06.15, 12:39 ... to świetny pomysł. Proszę jednak wyjaśnić mi: jak na takiej rekonstrukcji miałyby się pomieścić : torowisko (podwójne), dwa pasy ruchu i dwa chodniki? Co do "myśli inżynieryjnej z czasów PRL-u" to takie mosty boduje się wszędzie, a zasada konstrukcyjna jest podobna do budowy statków. Z powodów "socjalistycznych" został on jedynie szmatławo wykonany (zapewne z powodu jakiegoś "pierszegomaja" albo "dwudziestegodrugiegolipca") i musiano go poprawiać. Przypominam jednak i że i w nowej Polsce byliśy świadkami "cudu nad kładką" : konkurs wygrał znajomy Pana Pre a zrealizowany został inny projekt niż ten, który wygrał w konkursie. Miał być taki - a jest taki: podgorze.pl/wp-content/uploads/kladka_poprawiona_500.jpg "- Panie Marszałku, a jaki program tej partii? - Najprostszy z możliwych. Bić k...wy i złodziei, mości hrabio." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus ile lat stał? IP: *.starnettelecom.pl 31.07.13, 14:01 Na pytanie: "ile lat stał" - odpowiem - krótko stał = od 1913 do 1945, to mamy trzydzieści lat. Biorąc pod uwagę, że do dzisiaj stoją rzymskie akwedukty, piramidy czy inne budowle - to śmiesznie krótki okres czasu. Przecież most Grunwaldzki stoi do dzisiaj, od 1972 roku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bromborek83 Re: ile lat stał? IP: *.dynamic.chello.pl 31.07.13, 22:15 jakby nie wojna, stałby do dzisiaj pewnie...100lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziBITu Jak budowano krakowski trzeci most [zdjęcia arc... IP: *.malopolska.uw.gov.pl 31.07.13, 14:58 Jeszcze przed II wojną na początku i na końcu tego mosty stały metalowe posągi ORŁÓW. Ja mam dokument potwierdzający, że mój tata przechował te ORŁY przez czas wojny przed zagrabieniem przez okupanta i oddał po wojnie do Urzędu Miasta, za co otrzymał pisemne podziękowanie. Szukałem osób, pracowników Zakładów im. Zieleniewskiego, którzy pracowali przy budowe tego mostu, ale większość a nich nie żyje. Dyrektor obecnego przedsiębiorstwa, które dalej prowadzi działalność byłych Zakładów im. Zieleniewskiego (gdzieć poza Krakowem), zna temat i zna człowieka, który jeszcze żyje, który interesował się archiwaliami Zakładów im. Zieleniewskiego i który mógłby coś powiedzieć nt. tych ORŁÓW. Odpowiedz Link Zgłoś
pommejaune Re: Jak budowano krakowski trzeci most [zdjęcia a 17.11.13, 23:07 Świetna historia! Mam nadzieję, że Pan się tym zajmie, bo szkoda by było nie dowiedzieć się więcej, póki jeszcze można. A kim był Pański Tata, jeśli wolno spytać, że orły właśnie on przechowywał? Napisałam dwa słowa o Trzecim Moście, zapraszam zainteresowanych: kalendariumdawnejprasy.blogspot.com/2013/11/17-xi-1911.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ty Jak budowano krakowski trzeci most [zdjęcia arc... IP: *.tktelekom.pl 31.07.13, 17:43 Zwróćcie uwagę, że wszyscy robotnicy pracują w koszulach, to była elegancja! I wspinają się na kratownicę bez zabezpieczeń, dziś groziłoby za to więzienie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Jak budowano krakowski trzeci most [zdjęcia a IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.13, 22:57 Pozowali do zdjęć :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czerwona Skarpeta Re: Jak budowano krakowski trzeci most IP: *.ksi-system.net 21.08.13, 21:40 Obecnie nie ma możliwości, aby porównać starego zdjęcia ze stanem na dzień dzisiejszy, dlatego też proponuję zobaczyć jak budowano 4 most (Piłsudskiego). czerwonaskarpeta.blogspot.com/2013/08/spacer-z-duchem-czasu-2-most.html Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A-10 ksi-system IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.13, 22:09 Jeśli Twój blog jest taki jak Twoja składnia, to daj Ci Boże zdrowie - ja wysiadam. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwona-skarpeta Re: ksi-system 21.08.13, 22:15 Masz rację, kiepsko to napisałam. Przepraszam, jeżeli uraziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Jak budowano krakowski trzeci most [zdjęcia arc... 08.06.15, 11:23 Zbudowany w 1971 roku, na miejscu uwiecznionego na zdjęciach, nowy most, zwany wówczas "schulzrurą", początkowo był powodem do dumy ówczesnych władz. Bardzo szybko jednak stał się pośmiewiskiem, ponieważ konstrukcja zaczęła pękać, wskutek drgań spowodowanych przez przejeżdżające tramwaje starego typu. Most na jakiś czas zamknięto a po oględzinach i wzmocnieniu konstrukcji wewnątrz rury, dopuszczono do ruchu tylko tramwaje nowego typu, cichobieżne, z amortyzującymi drgania wkładkami w kołach. Zgodnie z tradycją podczas próbnych obciążeń i pierwszego przejazdu autor projektu stał pod mostem. Odpowiedz Link Zgłoś