Gość: . IP: *.dynamic.chello.pl 18.09.13, 08:33 . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzaga41 Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną m... 18.09.13, 09:27 Biedne dzieciaczki ,będą musiały więcej się uczyć.Ciekawa jestem jak zdałyby egzamin na Politechnikę w latach sześćdziesiątych. 60 osób na jedno miejsce. Egzaminy trwające 10 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
parazyd Re: Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną 18.09.13, 14:49 maturę z Religii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misu Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną m... IP: *.is.net.pl 18.09.13, 09:27 Ale ku...ka uczelnia!!! Chce mieć umiejących myśleć studentów. A gdzie powiązania rodzinne i towarzyskie? Skandal. Protestujmy Odpowiedz Link Zgłoś
prof_uj Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną m... 18.09.13, 09:36 Nie fair dla kogo? Dla kandydatów na lekarzy czy dla pacjentów za 10 lat? Co jak co, ale lekarz musi myśleć logicznie a matematyka to własnie umiejętność logicznego myślenia i wyobraźnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G. Re: Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną IP: 195.81.26.* 18.09.13, 09:42 Oczywiście racja Profesorze. Matematyka jest Królową nauk, a lekarz powinien być humanistą. Nie w znaczeniu człowieka, który nie umie matemtyki (jak niektórzy w Polsce sądzą) a w znaczeniu człowieka wszechstronnnie wykształconego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G. Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną m... IP: 195.81.26.* 18.09.13, 09:39 Zamiast marnować czas na protesty to wzięli by się do nauki. Dwa lata na porządne przygotowanie się do matury z matematyki wystarczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną IP: 31.172.187.* 18.09.13, 10:14 To nie jest głupia młodzież, która wcale nie odżegnuje się od nauki matematyki w zakresie rozszerzonym!!! W artykule chodzi o to, że program nauczania w biol-chemach nie przewiduje takiego zakresu materiału, jaki jest wymagany do matury rozszerzonej, a szkół nie stać na sfinansowanie dodatkowych lekcji, ponieważ w chwili ustalania siatki godzin wymogi rekrutacyjne były inne i to do nich dostosowano program nauczania. A po zmianie zasad przez UJ brakuje 5 godzin tygodniowo do zrealizowania wymaganego zakresu, co w skali miesiąca daje 20 brakujących godzin. A w skali roku.... Miasta z pewnością nie stać na zmianę ilości godzin nauczania w biol-chemach, choćby młodzież błagała o dodatkowe lekcje. Czyli cały dodatkowy zakres sfinansują rodzice w ramach korepetycji, bo nawet bardzo inteligentni uczniowie sami nie przerobią takiej ilości materiału. Bogaci rodzice, bo przeciętnie zarabiających raczej nie stać na taką ilość godzin korepetycji. Odpowiedz Link Zgłoś
tmk123 Re: Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną 18.09.13, 10:49 Muszę Cię rozczarować. jak toś jest pracowity i zdolny to spokojnie przerobi SAM zakres matematyki rozszerzonej. Np w V w III klasie sią fakultety czyli zajęcia rozszerzone z tego co chcesz zdawać na maturze. Na róznych uczelniech są wymagame róznne przedmioty biol rozszrzona, chemia rozszrzona oraz matematyka ifizyka podstawowa lub rozszerzona. Na medycynę można się również dostać zdając tylko matematykę i fizykę na rozszerzeniu Co roku na uczelniach są zmiany- i podawane są tylko rok wcześniej Więc chwała dla CMUJ, że wychylił sie z tej tradycji A dla pani Szpunar minus- Owszem na CM UJ można było zdawać fizykę, tylko była ona liczona tak samo jak matematyka podstawowa i matematyka rozszerzona. Dlatego wszyscy zdawali matematykę podstawową bo tu o 100% jest bardzo łatwo- a z rozszerzenia matematyki czy fizyki trochę trudniej. Teraz ma być przelicznik ...i dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
pfg Re: Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną 18.09.13, 11:16 Gość portalu: K napisał(a): > nawet bardzo inteligentni uczniowie sami nie przerobią takiej ilości materiału. Bez przesady. Proszę nie straszyć ludzi matematyką. To nie jest może najłatwiejszy przedmiot na maturze (i tak, nawet na poziomie rozszerzonym, znacznie łatwiejszy, niż dawniej), ale nawet przeciętnie inteligentni nie będą mieli problemów z samodzielnym nauczeniem się. Jest jeszcze prawie dwa lata. Tylko trzeba chcieć. I, zapewne, dość sporo czasu na to poświęcić. I tu jest problem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną IP: *.dynamic.chello.pl 18.09.13, 13:19 Program nauczania w biol-chemie jeszcze nie tak dawno jak do niego chodziłam przewidywał nauczanie biologii i chemii na poziomie rozszerzonym. I tyle. Nie 3 przedmiotów tylko 2. Materiału do nauki na rozszerzoną maturę z majcy jest malutko, w porównaniu z tym, co przyszli studenci medycyny będą musieli przerobić w 1 semestrze z niektórych przedmiotów. Ilość godzin na jaką to przeliczasz jest bez znaczenia, bo jak sam człowiek siądzie to jego nauka jest wydajniejsza niż na lekcji. Do rozszerzonej matury z biologii przygotowywałam się głównie sama (plus w ostatnim semestrze jakiś tani wieloosobowy kurs), a z tego co wiem, jej zakres był większy niż obecnie na maturze. A nie uważam się za jakoś wybitnie inteligentną. Jak chcą się tej majcy uczyć przez 2 lata to wystarczy dobry nauczyciel w szkole, który sam przekształci swój program nauczania tak, że wyrobi się w klasie bez problemu, z tym, że więcej będzie zadawał do domu. Tym bardziej jak w nowodworku polityka "odpuszcza" uczniom na przedmiotach mniej ważnych. No i przede wszystkim, jaki problem, żeby nauczyciel fizyki, uczył matematyki na tych dodatkowych godzinach? Gdyby miał wosu, czy chemii uczyć to byłoby gorzej, ale fizyk musi doskonale znać matematykę i nie powinien mieć problemu z jej uczeniem. Więc bez zmian godzin poszczególnym nauczycielom powinno się obejść i nie róbcie tu tragedii. Skoro piszesz z jednej strony, że to nie głupia młodzież, to jednocześnie jej nie niedoceniaj i nie pisz, że sobie nie poradzi bez korepetycji. Odpowiedz Link Zgłoś
eminey Pytanie 18.09.13, 15:28 Czy ci uczniowie, a przyszli studenci, na studiach tez beda brac z kazdego przedmiotu korepetycje? Jesli tak, to musi ich byc sporo. Bo przedmiotow w semestrze jest kilka, a na przyswojenie nie 2 lata, a pol roku...i to czesto startujac niemal od zera. Odpowiedz Link Zgłoś
prof_uj Re: Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną 18.09.13, 15:38 @gość:K <nawet bardzo inteligentni uczniowie sami nie przerobią takiej ilości materiału> >Troll z habilitacja< ma absolutną rację - uwaga "gościa:K" uwłacza nie tylko bardzo inteligentnym ale i średnio-zdolnym uczniom, bo oni są w stanie nawet samodzielnie pojąć potrzebny zakres wiedzy z matematyki do rozszerzonej matury. Mnie bardziej zależy na tym, żeby leczył mnie inteligentny, z wyobraźnia i z powołania lekarz niż konował, który nigdy na studia medyczne nie powinien był się dostać, bo choć być może miał i dobra pamięć i chęć do kucia i parcie na kasę, ale niestety właśnie o to w tej edukacyjnej "gonitwie" chodzi. Czy biadolący tu nad losem przyszłych "medyków" wsiedliby do samolotu wiedząc, że pilot może talentu do latania nie miał, ale był pilny i w końcu licencje dostał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Nie wszyscu zdaja na UJ IP: *.matinf.uj.edu.pl 18.09.13, 09:45 czy na innych uczelniach tez takie zmiany ? Niektoirzy aplikują do kilku uczelni? Co z nimi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andri Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną m... IP: *.rmf.pl 18.09.13, 10:07 Przecież ten artykuł nie jest o biednych "dzieciach"! On przenosi winę z nauczycieli I LO na UJ. Pedagodzy powinni pani Oldze Szpunar kupić przynajmniej ładny bukiet kwiatów. Są w Krakowie licea, w których klasy biologiczno-chemiczne mają w siatce godzin rozszerzoną matematykę :) Informacja o zmienie warunków rekrutacji była znana już w ubiegłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną IP: 31.172.187.* 18.09.13, 10:49 A po czym wnioskujesz, że jest o dzieciach bogatych???? Tych to stać na kształcenie w szkołach prywatnych, nie pchają dzieci do szkoły publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
edgargo Re: Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną 18.09.13, 11:16 Gość portalu: K napisał(a): > A po czym wnioskujesz, że jest o dzieciach bogatych???? Tych to stać na kształc > enie w szkołach prywatnych, nie pchają dzieci do szkoły publicznej. Jasne jest, ze nie dotyczy to jedynie bogatych. Tak samo jak jasne jest, ze nie wszyscy bogaci wysylaja dzieci (szczegolnie zdolne) do szkol prywatnych. Bo akurat jesli chodzi o Krakow i licea to prywatne nie znaczy lepsze. I po co na polprawde odpowiadac polprawda? Odpowiedz Link Zgłoś
pfg Re: Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną 18.09.13, 11:20 Gość portalu: K napisał(a): > A po czym wnioskujesz, że jest o dzieciach bogatych???? Tych to stać na kształc > enie w szkołach prywatnych, nie pchają dzieci do szkoły publicznej. Nonsens. Ludzie, którym zależy na wykształceniu dzieci, wysyłają je do najlepszych liceów publicznych, takich jak Nowodworek w Krakowie (od lat na drugim-trzecim miejscu w rankingach). Tak się składa, że często są to właśnie ludzie zamożni, choć nie nowobogaccy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andri Re: Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną IP: *.rmf.pl 18.09.13, 11:43 Niefortunne sformułowanie! Miałem na myśli "biednych" nie w znaczeniu statusu materialnego tylko "obarczonych", "obciążonych" a nawet "oszukanych". Inaczej to ujmę: Ten artykuł zdejmuje winę z nauczycieli, którzy przygotowali źle siatkę godzin w klasach przygotowujących do studiowania na "medycynie" i przenosi ją na UJ. Dlaczego przykład dotyczy tylko jednego Liceum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lika Re: Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną IP: *.dynamic.chello.pl 18.09.13, 12:24 Od zawsze-dziesięcioleci -na medycynę trzeba było się douczać Dawno temu były klasy biol-chem i fizyki kandydaci się uczyli sami. no chyba że byli z mat fizu to wtedy biologii i chemii. Fakt, ze wtedy wszystkie uczelnie wymagały biologii, chemii i fizyki. żeby dostać się na medycynę wpierw trzeba być zdolnym, apotem pracowitym. dla takich ludzi zrobienie rozszerzonej matematyki smodzielnie przez rok nie będzie problemem. Nie wiem dlaczego Nowodworek tak jęczy? w V np w3 klasie są dodatkowe zajęcia jak ktoś nie miał rozszerzenia, a chce zdawać. Są kółka, konsultacje, zbiory zadań z rozwiazaniami, fora matematyczne... tylko trzeba chcieć. Zawsze z nowodworka mozna przenieść sie do VIII tam od kilku dobrych lat są klasy biol-chem -mat. Odpowiedz Link Zgłoś
edgargo Re: Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną 18.09.13, 12:39 Gość portalu: lika napisał(a): > Zawsze z nowodworka mozna przenieść sie do VIII tam od kilku dobrych lat są kla > sy biol-chem -mat. Z ciekawosci zerknalem i patrzac na liczby godzin, to cos mi sie wydaje, ze biologii i chemii jest tam za malo, zeby przygotowac na medycyne. Ale matematyki powinni sie nauczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
eminey Re: Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną 18.09.13, 15:31 Jak ktos czegos nie zrobi za Ciebie, to znaczy, ze jest to nie do zrobienia? Odpowiedz Link Zgłoś
edgargo Re: Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną 18.09.13, 16:45 eminey napisał: > Jak ktos czegos nie zrobi za Ciebie, to znaczy, ze jest to nie do zrobienia? To najlepiej niech chetni na medycyne ida do klasy sportowej ... . Warto jednak (probowac) czytac ze zrozumieniem. Odnioslem sie do klas z trzema rozszerzeniami. Moim zdaniem nie ma takich, ktore przygotowuja do matury rozszerzonej z 3 przedmiotow. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biolchem Tylko S O B I E S K I IP: *.1and1.pl 18.09.13, 17:34 Najlepsze biol-chem-maty są w II LO !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pfg Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną m... 18.09.13, 10:10 No biedaki. Będą się musieli więcej uczyć. Cóż za pech. Poza tym jest dopiero połowa września - mogą zmienić klasę. Inna rzecz, że terminy określające działanie różnych instytucji, które teoretycznie powinny ze sobą współpracować, są w Polsce zupełnie nie dostosowane. Wygodnie ma być przede wszystkim dla urzędników, a co zrobią uczniowie, urzędników nie obchodzi. UJ naprawdę postąpił fair ogłaszając zmiany już teraz, gdyż zgodnie z prawem mógł to zrobić dopiero na wiosnę 2014. Oczywiście UJ mógł był to zrobić na wiosnę 2013, zanim uczniowie wybrali swoje "profile" w liceach, ale na UJ zapewne nikomu do głowy nie przyszło, że to może być problem. Po trzecie, ten rocznik, który własnie rozpoczął naukę w drugich klasach liceów, jest faktycznie biedny. To pierwszy rocznik, który idzie nowym trybem, nikt nie jest pewien, jak to wszystko będzie działało. Prowadzone jest rozpoznanie bojem, na żywych ludziach :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
edgargo Re: Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną 18.09.13, 11:29 pfg napisał: > No biedaki. Będą się musieli więcej uczyć. Cóż za pech. Poza tym jest dopiero p > ołowa września - mogą zmienić klasę. Klase moga zmienic, tyle, ze nie znajda takie z potrojnym rozszerzeniem. To naprawde kwestia dolozenia 1-2 godzin tygodniowo (co mozna wyrownac chocby w trzeciej klasie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną IP: *.dynamic.chello.pl 18.09.13, 13:33 > Po trzecie, ten rocznik, który własnie rozpoczął naukę w drugich klasach liceów > , jest faktycznie biedny. To pierwszy rocznik, który idzie nowym trybem, nikt n > ie jest pewien, jak to wszystko będzie działało. Prowadzone jest rozpoznanie bo > jem, na żywych ludziach :-/ Piszesz jakby co najmniej testowali na nich nowe leki. Takich roczników od dobrych kilku lat jest wiele i nie ma co się litować jak nad szczególnie pokrzywdzonymi. Niech się cieszą, że są już pokoleniem niżowym, więc i tak jest im łatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
tmk123 Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną m... 18.09.13, 10:23 Ale bzdury! Uczelnie mają podać warunki przyjęcia rok wcześniej w czerwcu. A ponieważ zmiany są częste- rozczarowań zawsze było dużo. CM UJ jako JEDYNA uczelnia podał te warunki AŻ 2 lata wcześniej. Doceniam i dziękuję. Np medycyna w katowicach- od przyszłego roku mozna zdawać matematykę rozszerzoną zamiast chemii. Aa decyzja ukazała sie w tym roku w czerwcu, a nie 2 lata wczesniej. Fakt matematykę rozszerzoną na 100% da się napisać. Z biologii nikomu się nie udaje bo dziwny klucz. W tym roku,żeby się dostać-próg 278- trzeba było napisać np: biol 93 chemia 93 matematyka podstawowa 93%. To najwyższy próg punktowy w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
edgargo Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną m... 18.09.13, 10:26 "problem nie dotyczy wyłącznie ich szkoły, a wszystkich liceów ogólnokształcących" Nieprawda, nie wszystkich. Np. w V LO w klasach biol-chem fizyke zastapiono matematyka. "W klasie z rozszerzoną matematyką licealiści mają osiem godzin tego przedmiotu w tygodniu. W klasie biologiczno-chemicznej - trzy." 8 zapewne w mat-inf czy mat-fiz. Natomiast jest to niemozliwe w klasach biol-chem, gdzie z 2 wiodacych przedmiotow jest ok. 15 godzin. Tak wiec, nawet gdyby UJ oglosil zmiane rok wczesniej zadna szkola nie moglaby lawinowo zwiekszyc liczby godzin z matematyki w klasach biol-chem. Sytuacja nie jest wiec az tak beznadziejna ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luke101 Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną m... IP: *.dynamic.chello.pl 18.09.13, 11:25 Mam złe przeczucia co do jakości nauczania fizyki w dzisiejszych szkołach. Jak można "kłaść nacisk" na fizykę z astronomią, równocześnie nie "kładąc nacisku" na matematykę? Fizyki nie da się zrozumieć bez matematyki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p I bardzo dobrze !!! IP: 91.225.187.* 18.09.13, 12:25 Matematyka to podstawa - nie można być dobrym z chemii czy fizyki bez znajomości matematyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szuru buru kuku na muniu - IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.13, 12:36 proponuję egzamin z fizyki kwantowej - lekarzowi jest to niezbędne jak "umarłemu kadzidło" Odpowiedz Link Zgłoś
pfg Re: kuku na muniu - 18.09.13, 13:28 Gość portalu: szuru buru napisał(a): > proponuję egzamin z fizyki kwantowej A jaką to "fizykę kwantową" masz w liceum? Model Bohra? No nie żartuj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: kuku na muniu - IP: *.dynamic.chello.pl 18.09.13, 13:51 Wszystko zależy jakiemu lekarzowi. Bo możemy mówić o takim, którego głównym zajęciem jest przepisywanie leków na przeziębienia i niechętnie skierowań do specjalistów, a możemy mówić o lekarzach którym przydaje się matematyka oraz fizyka i chemia i to od wyliczania dawek do zastosowania nowszych metod leczenia opartych o te nauki. Poza tym samo uczenie się matematyki uczy logicznego myślenia, które już przydaje się każdemu, nie tylko lekarzowi. Ci którzy myślą, że samym kuciem na pamięć staną się dobrymi lekarzami, jeżeli w ogóle przejdą przez studia to będą co najwyżej takimi "wypisywaczami recept" o których się słyszy, że nie rozpoznali objawów i pacjenci w ostatniej fazie choroby trafiają do prawdziwego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
wb40 Re: kuku na muniu - 18.09.13, 17:54 Z tą fizyką kwantową to jeszcze się okaże. Np. w neurologii. Jeśli model Penrose’a okaże się prawdziwy to bez kwantów do mózgu nie podchodź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: kuku na muniu - IP: *.play-internet.pl 18.09.13, 21:14 Popieram. Jestem prawnikiem po mat-fizie i bardzo to sobie cenię :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aszyn Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną m... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.13, 12:31 Mam wrażenie, że artykuł jest nierzetelny. Na CMUJ od kilku lat jest rozszerzenie z biologii i chemii oraz podstawa z matematyki, która zastąpiła rozszerzoną fizykę, a niestety uczniów w żaden sposób nie różnicowała. Tamte zmiany z biegiem czasu okazały się totalnie nietrafione i teraz wychodzą tego konsekwencje. Próg 278/300 w tym roku? Większość kandydatów ma 100% z matmy podstawowej. Zostaje więc 178 punktów do podziału na biologię i chemię. Żadna dwu-przedmiotowa uczelnia medyczna nie ma takiego progu. Świadczy to oczywiście o świetnych wynikach kandydatów, którzy jak widać dostaliby się wszędzie, ale wynik z matematyki okazuje się totalnie niepotrzebny. Ja kilka lat temu też zostałem wystawiony do wiatru przez CMUJ, gdyż miałem już zdaną matematykę rozszerzoną, która niestety traktowana była na równi z maturą podstawową. Cieszcie się, że tym razem ogłosili coś wcześniej, i że zmiany idą w dobrym kierunku, czyli mają różnicować :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną IP: 31.172.187.* 18.09.13, 12:49 Nie masz racji, a przynajmniej nie wg nowych kryteriów. Matematyka podstawowa zdana na 100% daje tylko 50% punktów, bo wynik z matury podstawowej jest dzielony przez 2, więc nie opłaca sie zdawać matematyki na poziomie podstawowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aszyn Re: Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.13, 13:02 No właśnie Ty mówisz jak będą wyglądały nowe kryteria, a ja mówię jak wyglądały przez ostatnie 4 lata po wprowadzeniu na matury obowiązkowej matematyki. Wówczas, fizyka z astronomią, która była wymagana na CMUJ na poziomie rozszerzonym mogła zostać zastąpiona matematyką na poziomie podstawowym, którą i tak pisał każdy nowy maturzysta. Kandydat sam sobie wybierał co chce zdawać na maturze, mógł zdawać wszystkie przedmioty, a wybrano mu najlepsze wyniku. Chodzi mi o to, że po tej zmiany sprzed 4 lat maturzyści zaczęli olewać fizykę (bo trudna..., bo czasochłonna..., bo niepewna..., bo korepetycje...) i jako 3 przedmiot do rekrutacji zaczęła królować matematyka, którą i tak każdy bez wyjątku musiał napisać. Ja maturę z matematyki miałem już zdaną wcześniej, gdyż studiowałem na AGH i na starych zasadach nie pisało się matur w kolejności, czyli najpierw matematyka podstawa, potem matematyka rozszerzona, tylko od razu wybierało się poziom. Ja pisałem rozszerzoną i dostałem z nią niecałe 88%. Niestety CM UJ uważał, że moje 88% z matematyki rozszerzonej jest mniej warte niż 90% z podstawowej, a ja podstawy pisać już nie mogłem. Teraz zasady się zmieniają, wreszcie ktoś poszedł po rozum do głowy i matematyka podstawowa będzie mniej punktowana, bo przyznajcie szczerze ile osób świadomie pisało fizykę rozszerzoną, gdy po drugiej stronie szali stała sobie taka milutka matura z matematyki podstawowej, która z roku na rok jest coraz bardziej banalna (będzie takich osób chociaż procent?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wenge Nie jestem w temacie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.13, 13:37 Z tego co zrozumiałem to dostanie się na studia medyczne do tej pory obowiązywały wyniki maturalne z biologii, chemii i fizyki rozszerzonej , bądź zamiennie z fizyką- matematyki podstawowej? Teraz (za dwa lata) ma obowiązywać biologia, chemia i matematyka rozszerzone? Wynika to zapewne z opisanego przez Ciebie przypadku, że kandydaci w ogromnej liczbie przypadków zamiast fizyki rozszerzonej mieli lepszy wynik z matematyki podstawowej i to ona była brana pod uwagę jako kryterium przyjęcia na studia. Kryterium nie miarodajne przy większości wyników 100%, więc niepotrzebne. Chyba dobrze, że uczelnia to zmieniła. Chcąc dostać się na najbardziej kosztowne studia- UCZYĆ SIĘ TRZEBA! Znając awersję Pani Szpunar do matematyki, nic dziwnego, że może się to wydać oburzające. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aszyn Re: Nie jestem w temacie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.13, 13:51 Wg mnie, ten krok jest jak najbardziej uzasadniony i słuszny. Niestety z biegiem czasu fizyka znikała z wymagań rekrutacyjnych na większości polskich uczelni medycznych. Teraz nawet pojawiają się pomysły, by drugi przedmiot, tj. chemia, była wymienna z matematyką czy fizyką. Nie wiem czy to do końca słuszne - jednak przez te kilka lat studenci mają dużo kontaktu zarówno z chemią, biochemią, jak i biofizyką, czy statystyką. Szkoda, bo to akurat biologii w takiej formie jak w liceum, to tam jest najmniej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wenge Re: Nie jestem w temacie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.13, 15:34 Wpis studenta poniżej pokazał mi zmianę CMUJ. Krok uzasadniony, może tylko wymiennie (tylko przejściowo?) matematyka z fizyką by się przydała. Pomysł nowy, zamiany chemii- trochę nie na miejscu. Zdecydowanie lepsze są 3 kryteria bo dają większą przejrzystość rekrutacji. Od przyszłego lekarza należy więcej wymagać niż wykucia biologii i chemii. Biologię trzeba wykuć na blachę, w chemii (szczególnie!!) i fizyce trzeba być biegłym, a żeby być biegłym to matematyka jest niezbędna. Nie rozumiem oburzenia i protestów w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smog_wawelski Re: Nie jestem w temacie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.13, 14:58 Ja też nie jestem w temacie, ale... kto normalny idzie do ILO jak zamierza studiować medycynę ? Pomylił się na starcie więc i płacz dzisiejszy zbyteczny. A druga pomyłka to dyrekcja, że nie wie co się dzieje i ustawia 3 lekcje z matmy. Na politologię i europeistykę starczy... czyli większości z ILO starczy ;) Jakoś inne licea tak nie protestują, widać dyrekcja bardziej ogarnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Nie jestem w temacie. IP: *.dynamic.chello.pl 18.09.13, 17:45 > kto normalny idzie do I LO jak zamierza studiować medycynę ? Właśnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną m... IP: *.dynamic.chello.pl 18.09.13, 13:49 Wymagania rekrutacyjne 2014/2015 na kierunek lekarski i lekarsko-dentystyczny: - Białystok: biologia R + chemia R/fizyka R - Bydgoszcz: biologia R + chemia R/fizyka R (przelicznik biologia x 0,55, chemia/fizyka x 0,45) - Gdańsk: biologia R + chemia R - Katowice/Zabrze: biologia R + chemia R/fizyka R/matematyka R - Kraków: biologia R + chemia R + matematyka P/matematyka R/fizyka R (bez przelicznika) - Lublin: biologia R + chemia R/fizyka R - Łódź: 2 przedmioty z 4 do wyboru: biologia R /chemia R/fizyka R/matematyka R - Olsztyn: biologia R + chemia R + fizyka R/matematyka R - Poznań: biologia R + chemia R/fizyka R - Szczecin: biologia R + chemia R/fizyka R - Warszawa: biologia R + chemia R + matematyka P/fizyka P - Wrocław: biologia R + chemia R + matematyka P/matematyka R/fizyka P/fizyka R (za poziom rozszerzony nie ma dodatkowych punktów) Odpowiedz Link Zgłoś
a.ba powszechna matura czy egzamin wstępny na konkrektn 18.09.13, 13:59 Powszechna sensowna matura to przeszłość. Każda uczelnia formułuje inne wymagania - uczeń wybierając szkołę średnią musi już mieć wybrany nie tylko rodzaj studiów ale i uczelnię i musi przewidzieć jej wymagania startowe za trzy lata. Kiedyś była przyzwoita matura (nie jakieś tam prezentacje i zdanie za mniej niż 50% poprawności) i były normalne egzaminy na studia. Matura zwykła, rozszerzona i jeszcze jaka? Posłodzona? Takie jakieś mataczenie i rozmienianie się na drobne. Odpowiedz Link Zgłoś
koma_5 Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną m... 18.09.13, 14:30 Juz cały dzień tytuł na stronie głównej wisi następujący: "Idziesz się na..." Kto się idzie?! gonić? Poprawcie to! Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną 18.09.13, 14:46 Kiedyś zdawało sie egzamin z bilogii, chemii, fizyki i języka. Teraz płacz bo wystarczy zdana z 3 przedmiotów matura. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelekok Matematyki można się nauczyć samemu 18.09.13, 14:46 Proponuję poszukanie w antykwariatach starych podręczników i zbiorów zadań takich sprzed 20-30 lat. Wtedy program matematyki był o wiele szerszy, a co wiecej ułożony z większym sensem od dzisiejszego, kolejne działy matematyki były nauczane tak, że do nauczenia się nowego potrzebna była znajomość poprzednich, kolejność ich nauczania była bardzo logicznie ustawiona. Po przerobieniu tamtego materiału dzisiejsza matura z matematyki z programem rozszerzonym to będzie bułka z masłem. Wymagać to będzie jednak pracowitości i systematyczności. Można się uczyć razem w grupach. Niekoniecznie od razu wydawać majątku na korepetycje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną m... IP: *.ip.netia.com.pl 18.09.13, 15:02 Czegoś nie rozumiem. W szkole średniej na przełomie lat 70/80 wymagało się znajomości matematyki na zajęciach z fizyki. W przeciwnym przypadku uczeń nie był wstanie rozwiązywać zadań wchodzących w skład programu nauczania fizyki. Osobiście znam przypadki, że nauczyciel fizyki widząc nieporadność uczniów klas pierwszych przeprowadzał zajęcia wyrównujące z matematyki i dopiero wtedy rozpoczynał wykłady z fizyki. Nie śledzę zmian w programach szkolnych, ale czy dziś można zdać rozszerzoną maturę z fizyki nie znając matematyki, a jeśli tak to na czym rozszerzenie polega ? Odpowiedz Link Zgłoś
pawelekok Re: Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną 18.09.13, 16:14 Trudno powiedzieć, dla mnie na niczym - zajrzałem w te zadania z ciekawości - nie widziałem rażącej różnicy w trudności. I te i te były banalne. Za to wymiękłem przy drugim zadaniu z egzaminu poprawkowego dla maturzystów. Za moich czasów poradziłby sobie z nim 10-latek. Przestałem czytać kolejne pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośćgość W tym roku jedno z zadań maturalnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.13, 19:22 na poz. podst. rozwiązywały dzieci z VI kl. szkoły podstawowe. To mówi samo za siebie. UJ - tak trzymać. Strach się bać jak się pomyśli, że za jakiś czas mogą być w tym kraju lekarze, którzy matematykę zdali na maturze (i znali) na poziomie podst. (czyli dawna kl. VIII) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Kazik Glupota urzedasow z CMUJ IP: 147.153.151.* 18.09.13, 17:58 Dlatego tylu dupnych lekarzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mama Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną m... IP: *.multi-play.net.pl 18.09.13, 18:48 Bicie piany. Ktoś wyżej slusznie napisał, że szkoly nie mają już zbyt dużych możliwości zmian w siatkach godzin, bo liczba godzin rozszerzonych w biol-chemach jest ograniczona. Jak przesuną godziny na rozszerzenie matematyki, to ucierpią na tym biologia i chemia. Więc chyba problemem jest określona ramowo owa "siatka godzin", a nie fakt, że komuś sie tam uczyc nie chce, bo akurat to raczej w nowodworku nie jest problemem. Pisanie protestów do senatu uczelni jest bez sensu. Bo choć jak to z artykulu wynika "UJ zmienił reguły gry w trakcie gry" - to miał do tego prawo, a ustalanie kryteriów rekrutacji należy do wyłącznej kompetencji uczelni. Natomiast jako rodzic czuję się raczej rozczarowana postawą Pana Dyrektora Liceum, bo w zaistniałej sytuacji powinien się zastanowić, jakich przesunięć w poszczególnych przedmiotach dokonać w przyszłym roku, a może jeszcze w II semestrze, żeby jakoś wypośrodkować owe rozszerzone przedmioty. A może wziąć przyklad z dyrektorów II i V LO, może w tamtych szkolach zostało to lepiej rozwiązane? Może błąd został popełniony w tej konkretnej szkole przy ustalaniu rozszerzonych przedmiotów? A nie tylko nie da się, nie można. W tej szkole nic sie nie da. Zwłaszcza, że młodzież chce sie uczyć. Może jakies kółka uruchomić? O fakultetach ktos wyżej pisał też. Uczniowie i tak odwalą kawał roboty sami, pewnie cześć z nich będzie korzystać z korepetycji, kogo oczywiście stać, ale nigdy nie ma tak, żeby sie nic nie dało zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
pfg Re: Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną 18.09.13, 23:42 Głos rozsądku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozi Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną m... IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.13, 19:24 Nie chciał bym mieć lekarza który nie umie liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rebeke Re: Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.13, 01:54 Bajdurzenie – jakby się tak sumiennie szykowali do tego studiowania medycyny, to by widzieli, że zdawanie fizyki nie opłacało się nigdy, bo UJ tak samo liczył wynik z podstawowej matmy i z rozszerzonej fizyki (poważnie, sprawdźcie sobie tegoroczne zasady). I nikt mi nie wmówi, że rozszerzona fizyka jest łatwiejsza od rozszerzonej matematyki, come on, jak się tak fizyki uczą z zapałem, to matmę też zdadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
anonimowy89 Re: Wybierasz się na medycynę? Zdawaj rozszerzoną 15.09.14, 13:47 rozszerzona biologia i chemia wchodzą w grę, wkuć na blachę i zdać na jak najwyższym poziomie, i tu mogą pomóc dodatkowe zajęcia, jakieś grupowe z dobrą kadrą wykładową doświadczoną, mi bardzo pomogły zajęcia na które uczęszczałem z symulacji medycznych, tu mogłem sprawdzić swoje umiejętności i poćwiczyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hermes Żałosny artykuł IP: *.ejedrzejow.pl 16.11.13, 23:47 Po pierwsze, większość uczniów "myślących" o studiach medycznych może uczy się biologii i chemii, ale logicznym jest, że skoro mogą wziąć wynik z OBOWIĄZKOWEJ matematyki na poziomie podstawowym, to nie wybierają fizyki. Po drugie, nie tylko w Krakowie jest kierunek lekarski. Ci zrozpaczeni rodzice nawet nie zdają sobie sprawy z tego, że większość ich dzieci nie dostanie się na studia w tym mieście, z uwagi na naiwność laureatów/finalistów, którzy wierzą, że bardzo wysoki próg = wysoki poziom nauczania, co jest oczywiście totalną bzdurą. Po trzecie, na różnych uczelniach są różne wymagania. Ja np. zdaję biologię i matematykę wg starych zasad (rocznik '95) i idę na medycynę do Łodzi, gdzie można się dostać z dowolną kombinacją przedmiotów ścisłych. Po czwarte, jeżeli ktoś jest inteligentny, to żaden przedmiot nie jest dla niego przeszkodą. Wystarczy zapisać się na korepetycje, gdzie nauczyciel stworzy teoretyczną bazę do zagadnień omawianych na poziomie rozszerzonym, a 90% stanowi samodzielna praca = rozwiązywanie zadań, chociaż i tak uważam, że nie ma to sensu, gdyż studia na UJ nie są tego warte Odpowiedz Link Zgłoś