Dodaj do ulubionych

Moda na carpooling. Zabierz sąsiada do samochodu

IP: *.adsl.inetia.pl 26.09.13, 07:57
Pomysł świetny, popularny na Zachodzie, ale u nas pewnie ludzie będą kręcić nosem. Coraz więcej zamkniętych osiedli, nikt nie zna swoich sąsiadów z klatki - taka mentalność Polaków...
Obserwuj wątek
    • Gość: moderator Rondo Kocmyrzowskie - Nowy Kleparz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.13, 08:23
      Jeżdżę trasą Rondo Kocmyrzowskie - Czyżyńskie - Jana Pawła - Mogilska - Lubomirskiego - Stwosza - Nowy Kleparz (Dworzec Towarowy).

Mogę zaoferować 2 miejsca rano o 7.30 i powrót o 16.
      • Gość: wini Re: Rondo Kocmyrzowskie - Nowy Kleparz IP: 195.150.224.* 26.09.13, 11:41
        Gość portalu: moderator napisał(a):

> Jeżdżę trasą Rondo Kocmyrzowskie - Czyżyńskie - Jana Pawła - Mogilska - Lubomir
        > skiego - Stwosza - Nowy Kleparz (Dworzec Towarowy).
        >
        > Mogę zaoferować 2 miejsca rano o 7.30 i powrót o 16

Lepiej jechać po takiej trasie tramwajem przecież...
    • Gość: krakus Re: Moda na carpooling. Zabierz sąsiada do samoch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.13, 08:32
      Skoro sie juz wspomina Zachod, w szczegolnosci US, to tam carpooling jest inspirowany, i wspomagany przez wladze wielkich aglomeracji miejskich. Bo auta wiozace wiecej niz jedna osobe maja do dyspozycji osobny pas ruchu, jak u nas maja taksowki i autobusy. W ten to prosty sposob potegowany jest efekt carpoolingu, gdzie oprocz korzysci finansowych (dzieleniem sie kosztem benzyny), jest oszczednosc czasu.
    • Gość: Bartosz Klimek Re: Moda na carpooling. Zabierz sąsiada do samoch IP: *.ip.netia.com.pl 26.09.13, 08:41
      Dlatego jedyny sensowny sposób to jakaś forma wymiany informacji przez internet. Pomysł teoretycznie nie jest zły, ale w praktyce wygląda to gorzej :( Trzeba pamiętać, że oprócz wspólnej trasy muszą pokryć się jeszcze godziny jazdy do i z powrotem. Do tego dochodzi jeszcze to, że po drodze ludzie często jeszcze załatwiają różne sprawy, zmieniają nagle plany - zaletą samochodu jest spora elastyczność ;) Ja np. zupełnie nie mam problemu z wożeniem kogoś, jakby się trafił, ale na pewno nie chciałbym być wożony. To właśnie jest chyba główny problem.

Moim zdaniem znacznie lepszym rozwiązaniem jest carpooling "dynamiczny". Jeszcze w moim dzieciństwie, w Wieliczce, było miejsce, o którym wszyscy wiedzieli, że tam można "złapać okazję" do Krakowa. Ludzie po prostu tam stali, a kierowcy się zatrzymywali i za drobną opłatą wieźli do Krakowa i wysadzali na przystanku. System działał zupełnie nieźle i ludzie z niego regularnie korzystali - mimo że ruch samochodowy był znacznie mniejszy niż teraz.
    • Gość: r_xxx Moda na carpooling. Zabierz sąsiada do samochodu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.13, 09:33
      Próbowałam, z sąsiadką. I zupełnie nam to nie wyszło.
      Mieszkamy na peryferiach, więc dwa - trzy razy w tygodniu któraś coś jeszcze potrzebowała załatwić. Niby chwilka, ale podróż do domu przeciągała się dla drugiej - nadmiernie.
      W końcu trzeba było korzystać z komunikacji, a to kładzie cały pomysł, finansowo i czasowo.
    • tree_sloth Moda na carpooling. Zabierz sąsiada do samochodu 26.09.13, 09:35
      Dla redukcji kosztów jeździlismy ze znajomą do pracy. Pierwotnie uklad był taki, że co tydzień jest zamiana samochodu: raz w użyciu jej bryczka, raz moja. Po pierwszej fali entuzjazmu okazało się, że tak forma podróży to jednak wyrzeczenia. Albo jedno czekało albo drugie - póki jest w miarę ciepło, nie ma problemu - w zimie, nawet jeśli czeka kierowca, zaczyna być zgryz. Dyskusje na temat trasy. Słowne utarczki na temat zachowania na drodze. Negocjacje, jeśli okazywało się, że kierowca/pasażer chciałby przed/po coś jeszcze załatwić. Po paru tygodniach cieniem zaczęła się rzucać nieciekawa atmosfera w zespole, w którym pracowaliśmy: w efekcie podróże odbywały się w niemiłym milczeniu. Potem znajoma skasowała swój samochód - wcześniejsze rozliczenie bezgotówkowe wzięło w łeb, pojawiły się jakieś absurdalne rozmowy o koszttach paliwa, spalaniu itd (de facto kwestionowanie wydatku liczonych w groszach). Po czterech miesiącach, z powodu jakiejś drobnostki zawiesiliśmy sprawę, po czym, z ulgą, nie wrócilismy do tematu. Po opdanięciu napięcia, znajoma pozostaje znajomą, rozmawiamy, chadzmy na kawę, jest całkiem miło.
      To dobry pomysł, które jednakże wypadałoby dobrze przemyśleć. Odradzam zupełnie przypadkową łapankę - w samochodzie jednak się trochę rozmawia i albo dochodzi do nienaturalnego kontrolowania słów albo do młócki. Na podstawie mojego doświadczenia, odradziłbym również osoby z którymi bezpośrednio się współpracuje. Polceiłbym też dokładnie określić rozkład jazdy, przemyśleć miejsca zbiórki etc. To niby wszystko brzmi banalnie lecz by działało, nie wystarczy spontaniczne "hurrra".
      Trzymam kciuki za każdego, który zdecyduje się na taki sposób podrózy :)
    • Gość: Gandalf Moda na carpooling. Zabierz sąsiada do samochodu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.13, 09:48
      To taka lewacko - zielona propaganda. A kysz !!!
    • Gość: MK Moda na carpooling. Zabierz sąsiada do samochodu IP: 62.159.77.* 26.09.13, 10:20
      Pomysł bardzo dobry, ale realizacja zależy od osób biorących udział. Ja się nie przekonałem, nie jestem w stanie dostosować się do potrzeb drugiej osoby. Chętnie podwożę ludzi, ale zawsze jest konkretne ustalenie, którego dnia, o której, gdzie wysadzić - częściej jeżdżę sam.

Władze mogłyby zamienić buspasy na pasy dla samochodów z 3 lub więcej osobami - to by była duża zachęta.

A stacjom benzynowym raczej zależy żeby ludzie jeździli osobno, więc zniżek dla tych, którzy nie dają im zarobić bym się nie spodziewał...
      • Gość: wini Re: Moda na carpooling. Zabierz sąsiada do samoch IP: 195.150.224.* 26.09.13, 11:44
        > Władze mogłyby zamienić buspasy na pasy dla samochodów z 3 lub więcej osobami -
        > to by była duża zachęta.

Zajebisty pomysł, niech się pasażerowie męczą.
        Mam inna propozycje- jak są 3 pasy to jeden na buspas, jednak "normalny" i jeden dla jadących 3+
        • Gość: MK Re: Moda na carpooling. Zabierz sąsiada do samoch IP: 62.159.77.* 26.09.13, 15:01
          Może od razu: buspas, ścieżka rowerowa i szeroki chodnik. Najlepiej na głównych drogach - mieszkańcy Krakowa na pewno się ucieszą, a "aktywiści" będą narzekać że za mało i że są dziury w ścieżce.
    • pbe64 Re: Moda na carpooling. Zabierz sąsiada do samoch 26.09.13, 10:36
      U nas państwo wszystko robi, żeby z tego nie korzystać. Jeżeli już się umawiacie na wspólną jazdę, to za bardzo się tym nie chwalcie. Urzędy Skarbowe zaczynają się czepiać i stosować interpretację, że jeżeli zrzucacie się na paliwo, to właściciel samochodu ma dochód. A w przypadku nieodpłatnego przewożenia osób to po stronie pasażera wystąpi dochód z nieodpłatnego nabycia usługi. To niestety nie jest żart.
      • Gość: zs Re: Niestety - US czycha IP: *.ip.netia.com.pl 26.09.13, 13:43
        I to jest niestety prawda - Urząd Skarbowy dopatruje się tu dochodu. Zatem naklejki będą dużym ułatwieniem dla nadgorliwych urzędasów....
    • Gość: Mulder Carpooling - nigdy IP: *.gemini.net.pl 26.09.13, 10:48
      Po to kupiłem sobie nowe auto by jeździć samemu. Chce słuchać ciszy, słuchać lekcji niemieckiego, ulubionej muzyki. Rozmyślać o swoich sprawach wygodnie odpoczywając w komfortowych warunkach. Przestrzeń auta to moja intymna osobista przestrzeń. I jakiś obcy typ ma mi wysiadywać siedzenia? O czym ja mam z nim rozmawiać? o pogodzie?

Pomysł irracjonalny
      • Gość: Bleee Marniutka prowokacja IP: *.wignet.pl 26.09.13, 10:59
        Marniutka prowokacja
        • Gość: sisi Re: Marniutka prowokacja IP: 31.172.187.* 26.09.13, 11:40
          Nie sądzę.
          Zgadzam się w 100%
    • Gość: Bleee Moda na carpooling. Zabierz sąsiada do samochodu IP: *.wignet.pl 26.09.13, 10:58
      Chcą więcej pieniędzy niż za bilet autobusowy.
      A poza tym język polski jest bogatszy od jakiegoś angielskiego znajducha (ni to germańskie, ni francuskie, takie tam "creollo") i nie musimy ryczeć z angielska.
    • crises Moda na carpooling. Zabierz sąsiada do samochodu 11.10.13, 08:31
      Mało realne. Wszyscy musieliby wychodzić z pracy o tej samej godzinie, nigdy nie zostawać dłużej i nie załatwiać niczego po drodze. Ilu ludzi tak ma?!
    • yleson12 Re: Moda na carpooling. Zabierz sąsiada do samoch 20.08.14, 10:55
      ja zabieram do samochodu ludzi - ale tylko tych a yanosik autostop bo po prostu są dla mnie bardziej wiarygodni + jak mam okazje to znajomych tez podwioze. pamietam czasy kiedy nie miałem auta wiec wiem jak czasem ciezko bez niego sie poruszac.
    • sylw.ias Re: Moda na carpooling. Zabierz sąsiada do samoch 03.11.14, 13:07
      Czego u nas też się powoli przekonują, zobacz sobie ile jest teraz tych serwisów i każdy działa, każdy funkcjonuje. Sama korzystam z jadezabiorę, blablacar i wiem że wiele osób też korzysta...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka