Dodaj do ulubionych

Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Skut...

12.10.13, 16:14
każde inne rozwiązanie, niż całkowita likwidacja domowych palenisk na paliwo stałe, to zbrodnia.
Obserwuj wątek
    • Gość: deks Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Skut... IP: *.adsl.inetia.pl 12.10.13, 16:25
      W Krakowie nie ma miejsca dla węgla. Trzeba wreszcie zdecydowanie podjąć walkę o własne zdrowie. Jeżeli górnicy chcą więcej zarabiać, to niech wprowadzą u siebie zakaz ogrzewania gazowego.
      • Gość: Margherita Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.13, 02:28
        W Krakowie nie ma miejsca dla wiochy. Niech wiocha wraca skąd przyszła. Przy okazji zrobi się tu trochę lepsze powietrze, kiedy wiocha przestanie smrodzić swoimi samochodami.
        • Gość: krakuska Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.free.aero2.net.pl 13.10.13, 09:42
          I o to właśnie chodzi, gdyż jak się teraz okazuje po pobycie naszych czcigodnych radnych w UE, nie PM10 stanowi problem lecz PM2.5 a ten bierze się właśnie z nadmiaru starych kopcących samochodów (w coraz bardziej ciasnym mieście) rożnych wieśniaków zakotwiczonych w Krakowie.
          • Gość: Andrzej Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.13, 15:34
            Stwierdzenie, że "stare = złe" nie jest prawidłowe, ponieważ problemem nie jest wiek samochodów, tylko ich stan techniczny. Mój dwudziestoletni Polonez z zasilaniem gaźnikowym przechodzi legalnie badanie techniczne, w tym pomiar toksyczności spalin - staram się dbać o prawidłowa regulację silnika i jest OK. Problemem są prestiżowe Pasaciki po Niemcu, z powycinanymi filtrami cząstek stałych, czy z lejącymi wtryskiwaczami (chmura dymu a'la Kamaz przy każdym dodaniu gazu).
    • Gość: gosc Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Skut... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.13, 16:38
      Górnikami to bym się akurat nie martwił, tak jak i oni nie martwią się o resztę społeczeństwa, dymając ją poprzez podwyższenie wszystkim składek ZUSowskich na wcześniejsze ich emerytury i przywileje górnicze plus trzynastki i czternastki, o odprawach górniczych nie wspominając.
    • Gość: r_xxx Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.13, 17:33
      Niech się miejscy aktywiści wyprowadzą.
      NAJPIERW marchewka. Najpierw infrastruktura - MPEC, czy choćby gazociąg. Potem zakazy.
      W różnych peryferyjnych dzielnicach, włączanych do Krakowa na siłę - infrastruktury nie ma.
      • tymon99 Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk 12.10.13, 17:34
        nie będziesz dyktował, kto (i skąd) ma się wyprowadzić.
        marchewka już jest - możliwość mieszkania w ludzkich warunkach, ale bez kija jakoś nie działa.
        • Gość: ? Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.13, 17:52
          Tymonie, nie będziesz dyktował kto ma zdychać z zimna.

Siedzisz sobie w bloczku przy komputerze i kaloryferze, to i masz w dupie problemy
          nie-blokowców ?
          • Gość: ona Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.13, 18:59
            Ja siedzę w kamienicy i też mam w poważaniu problemy ludzi, którzy doprowadzili mnie do astmy, tak jak ich nie obchodzi skąd mam wziąć pieniądze na leki i lekarzy. Prawda jest brutalna - jeśli nie stać Cię na dom (mnie nie stać), to wyprowadzasz się do bloku, a dom utrzymują ludzie, których stać na nie trucie innych.
            • Gość: kunta Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.30.awist.pl 13.10.13, 11:55
              Mieszkasz w kamienicy i opalasz gazem, czy moze masz MPEC?. Jak dla mnie kłamiesz jak najęty.
              Następny "mądry", który wygania ludzi z ich domów.
              Wg badań w Krakowie jest 30 do 60 tys palenisk węglowych. Ci wszyscy ludzie (nawet 50% najemców daje 60 do 120 tys ludzi) maja się wyprowadzić do bloków - tylko napisz im jeszcze za co? Myślisz ze koszt wynajmu jest taki sam w starej kamienicy i bloku.? "...Dom otrzymuja ludzie, których stać na nie trucie..."- od kogo otrzymuja, i kto sie tam wprowadza? Daruj sobie takie utopijne rady.
        • Gość: xyz Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.free.aero2.net.pl 12.10.13, 23:17
          tymon99 - poszukaj sobie dobrego psychiatry i zacznij naprawdę intensywnie się leczyć !!!
        • Gość: kunta Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.30.awist.pl 13.10.13, 11:44
          I kto to piszę, sam wielki tymon99 !
          Nie pamiętasz już jak we wszystkich poprzednich dyskusjach o problemie wyganiałeś z Krakowa ludzi opalających węglem?. Albo radziłeś im "mądrze" sprzedać domy? .Albo jakże merytorycznie odpisywałes oponentom"... wal sie na ryj". To znaczy tobie wolno przeginać na forach ale komus juz nie? -Co zabolało?
          Jak jest marchewka to ja wskaż, bo nikt z protestujących przeciwko zakazowi jej nie widzi. Tylko nie pisz o tych iluzorycznych dopłatach do różnicy kosztów, bo tych wg projektu nikt nie dostanie (warunek ponizej 500zł na głowe mieszkanca a nawet renciści maja wieksze renty)
          • tymon99 Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk 14.10.13, 00:02
            mogę tylko powtórzyć, co pisałem wcześniej.
      • Gość: ona Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.13, 18:57
        Wyprowadzić powinni się ludzie, którzy trują, a nie aktywiści, walczący o godne warunki do życia.
        • Gość: DOŚĆ Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.13, 10:24
          I to daleko. Może na tereny górnicze? Niech się sami dogadują i trują - górnicy i smrodziarze.
          • Gość: kunta Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.30.awist.pl 13.10.13, 12:09
            Dopasuje się do twojego "mądrego stylu"
            A czemuż to opalający węglem maja się wyprowadzać? Nie lepiej by zrobili to Ci, którym w mieście nie odpowiada. Przecież mogą mieszkać na łonie nieskalanej przyrody, oddychając krystalicznym leśnym powietrzem.
            Miasto od wieków było siedliskiem brudu i smrodu wiec porzuccie to miasto, wszyscy którym to nie odpowiada a nie wyganiajcie z niego innych.
            • genowefiusz Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk 13.10.13, 14:22
              @"A czemuż to opalający węglem maja się wyprowadzać?"

Bo to oni wywołują u krakowskich dzieci astmę, alergie i choroby płuc. Trafia do ciebie ten argument?
              • Gość: kunta Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.30.awist.pl 13.10.13, 19:07
                Nie trafia do mnie, bo przecież nikt nikomu nie zabrania wyprowadzić się samemu, jeżeli mu jakość powietrza mu nie odpowiada.
                Alergie od zanieczyszczenia powietrza - pewnie tak ale ciekawe dlaczego w latach 60-70tych, gdy powietrze było wiele gorsze, alergii było mniej. Jesteś pewien ze to nie od paszy, która się nazywa szumnie jedzeniem? Dawać dzieciom mniej słodyczy nafaszerowanych tymi różnymi E to i alergii będzie mniej.
                • genowefiusz Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk 13.10.13, 20:11
                  Nie trafia do ciebie, bo swoje niewielkie oszczędności przekładasz nad zdrowie tysięcy dzieci. Trudno o lepszy obraz twojej osobowości. Jesteś po prostu wzorcowym wieśniakiem, którego wszystko co za jego płotem obchodzi dokładnie wcale.
                  • Gość: kunta Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.30.awist.pl 13.10.13, 20:26
                    Twój bluzg wiele wniósł, rozumiem ze poczułeś się dowartościowany( równiez świadczy to o osobowości)
                    Dla kogo nie wielkie, to niewielkie -dla innych moze "być albo niebyć"
                    Napisz co samemu poświeciłeś dla zdrowia tysięcy dzieci - czy już Ty(mimo wszystko z dużej) i twoja rodzina używacie tylko komunikacji zbiorowej i możesz z czystym sumieniem powiedzieć "ze nie interesuje cie to co w granicach własnego płoty" tylko dobro ogólne?
              • Gość: Mach Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.ksi-system.net 14.10.13, 19:06
                A do ciebie nie dociera, że samochodami jeździ się cały rok po Krakowie? Ogrzewanie to problem sezonowy, ale samochodem to wolno ci jeździć? Zrozumcie wreszcie, że głównie chodzi o ograniczanie swobód obywatelskich! Jaka to wolność, skoro nic nie można?? No powiedz. Daj mi tańszy gaz ziemny, to będę ogrzewał gazem, ale nie przez przymus. Zupełnie, jak za czasów PRL - gratuluję myślenia.
        • Gość: kunta Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.30.awist.pl 13.10.13, 12:02
          A moim zdaniem powinni się wyprowadzić tylko Ci co chcą to zrobić. Nikt na siłę nie powinien być wyganiany.
          To miasto powinno zapewnić możliwość podłączenia do MPEC (a wiem z własnego przykładu ze nie zapewnia) a nie zakazywać.
          Poza tym to, ze ktoś protestuje przeciw zakazowi jest tez formą "walki o godne warunki do życia"- punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
    • Gość: mmm Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Skut... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.13, 18:06
      Ludzie mają płacić, żeby ich truto. Dobre.
      Na miejscu górników zamiast protestować, zacząłbym się przekwalifikowywać.
      • Gość: GAZPROM Przewalifikowany IP: *.centertel.pl 12.10.13, 19:47
        Przekwalifikuj się i zacznij pracować w ZUS albo UM.
    • angrusz1 Ktokolwiek 12.10.13, 18:07
      kto chce zakazać ogrzewania swojego mieszkania węglem w Krakowie jest szaleńcem oderwanym od rzeczywistości .
      Pora takich polityków wyrzucić na śmietnik .
      • frantz30 Re: Ktokolwiek 12.10.13, 19:50
        Jaką masz alternatywę? Przecież nikt nie mówi o zakazie palenia węglem z dnia na dzień. Będzie okres przejściowy, więc będzie też szansa na inwestycje w sieci energetyczne (MPEC, gaz). Problem istnieje i nikt tego nie kwestionuje. Od czegoś trzeba zacząć. Wprowadzenie zakazu palenia węglem jest pierwszym krokiem w dobrym kierunku. Kolejnym etapem będzie ograniczenie ruchu samochodowego. Brak działań w kierunku poprawy jakości powietrza w mieście będzie skutkowało konkretnymi kosztami.
        • Gość: kunta Re: Ktokolwiek IP: *.30.awist.pl 13.10.13, 12:22
          Tylko odpowiedz mi czemu pierwszy krok najbardziej uderzy w biednych (bogatym wisi czym ogrzewają)?Iluzoryczne dopłaty do różnicy kosztów nic nie zmienią, bo prawie nikt ich nie dostanie (limit zarobków niższy niz najniższe renty)
          Mozę tak obrócić kolejność kroków? Ja jakoś nie wierzę w wykonanie kolejnych, nikt z obecnych lobbujących za zakazem nie poświęci chętnie swojego "luksusu" posiadania niby "eko" Diesli. Już widzę jak wszyscy chętnie dowożą w zimie dzieci do szkoły na rowerach, albo komunikacja zbiorową.
          "...będzie też szansa na inwestycje w sieci energetyczne (MPEC..." -pobożne życzenie. Miasto nie podłączy całych osiedli do sieci ciepłowniczej, bo cytując eksperta z MPEC"... jest to nieuzasadnione ekonomicznie" - ale uzasadnione jest zakazywać!
          • genowefiusz Re: Ktokolwiek 13.10.13, 14:16
            Tak uzasadnione jest zakazywać. Zdrowie tysięcy dzieci jest ważniejsze od Twojego 1.5 tyś PLN rocznie.
            • Gość: kunta Re: Ktokolwiek IP: *.30.awist.pl 13.10.13, 19:19
              A skąd cyfra 1,5 pln rocznie? Według mnie to 4x wiecej ale rozumiem ze lepiej znasz realia ogrzewania oboma mediami.
              Jesteś pewien ze zdrowie dzieci diametralnie się poprawi po zakazie? Może przesiądź się z samochodu na bryczkę lub sanie zima, to sam przyczynisz się do poprawy. Daj tez coś od siebie a nie zbawiaj świata czyimiś rękami.
              Polecam także bardziej walczyć o jakość jedzenia - ono ma większy wpływ na choroby cywilizacyjne. Ale rozumiem ze to nie jest już takie proste jak walka z najuboższymi.
            • Gość: tc Re: Ktokolwiek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.13, 19:21
              a ja mam w takim razie w dupie zdrowie twoich dzieci!, i jak się teraz czujesz?
              • genowefiusz Re: Ktokolwiek 13.10.13, 20:30
                Na pewno nie czuję się zaskoczony, bo właśnie główną cechą ciebie i tobie podobnych jest to, że macie zdrowie dzieci w dupie.
                • Gość: xyz nowa wersja tymona 99 IP: *.free.aero2.net.pl 14.10.13, 07:55
                  Genowefiusz - wygląda na to, że jesteś nową mutacją nieleczonego tymona99. Nieleczony zaczął mutować. Ratuj się kto może!
      • tymon99 Re: Ktokolwiek 14.10.13, 21:12
        zakaz bicia żon też się niektórym nie mieści w głowie.
    • Gość: trutu niech krakowianie poumieraja w smogu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.13, 18:13
      Niech krakowianie poumierają w smogu. Lobby węglowe górą!!!
    • Gość: ona Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.13, 18:55
      W 100% popieram! Tak bardzo boicie się o swoje portfele, że będziecie truć siebie i dzieci? Mam dla Was nieprzyjemną niespodziankę - leki też kosztują. I to znacznie więcej niż różnica między ceną węgla i gazu. Ale dla władz smog to pożyteczna sprawa - emeryci będą krócej żyć i nie będzie trzeba im wypłacać emerytur. Jakie sprytne rozwiązanie problemu.
      • Gość: maska Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 12.10.13, 20:28
        Nie masz racji. Emeryci zdechną z głodu lub zimna gdy wprowadzony zostanie zakaz ogrzewania węglem. Masz świadomość komu miasto dopłaci do ogrzewania np. gazowego? Odpowiadam: osobom o najniższych dochodach czyli wówczas gdy dochód wynosi 465 zł na osobę. Jeśli jakiś "milioner" z domku osiągnie np. 470 zł na głowę to nie dostanie ani złotówki dofinansowania !!!
        Nie mam nic przeciwko temu aby mój dom został podłączony do EMPEC-u, no ale im się TO NIE OPŁACA. Może najwyższa już pora aby krakowianie zaczęli wreszcie samodzielnie myśleć a nie ślepo wierzyć eko-lobbystom. Jeszcze jedno, obecnie na rynku są piece - przystosowane do palenia węglem - o tak wysokiej technologii, że zanieczyszczenie środowiska jest minimalne.
        • Gość: Madźka Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.13, 10:28
          Już widzę, jak ktoś o dochodzie 470 właśnie TAKI piec kupi. Sam/a się urwałeś/aś z choinki czy ktoś CI pomógł?
          • Gość: kunta Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.30.awist.pl 13.10.13, 12:33
            chyba nie zrozumiałeś sensu komentowanej przez Ciebie wypowiedzi - wczytaj się jeszcze raz i pomyśl
            • Gość: Madźka Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.13, 15:30
              Zrozumiałam. Pytam tylko ilu z tych, którcyh tak bronicie - o dochodzie 470 i wyższym też - będzie wymieniac piece na te nowoczesniejsze. Bo argument był akurat taki, że węgiel wcale tak nie szkodzi jak mówią, mamy wszak takie nowoczesne piece...
              • Gość: kunta Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.30.awist.pl 13.10.13, 19:30
                No chyba jednak nie zrozumiałeś.
                Argument był taki, ze te mitologiczne dopłaty to fikcja bo nikt ich nie dostanie.
                Spalanie węgla szkodzi(gazu tez ale w inny sposób), ale spalanie smieci bardziej - a cała awantura zaczela sie od smieci. Tymczasem w celu walki z tymi, którzy spalaja syf, walczy się z wszystkimi - bo tak łatwiej.
      • Gość: kunta Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.30.awist.pl 13.10.13, 12:30
        Dla władz korzystne jest to ze emeryci pozamarzają pierwszej zimy, podczas której będzie temp -15st (o niższych nie wspomne). Nie bedzie ich stać na koszty ogrzewania gazem wysokości 500-800 zł z renty/emerytury wysokości 1200zł. Tylko nie pisz ze dostana dopłaty bo to iluzja- wg planów są na nie za "bogaci". Kamienic im tez nikt szybko nie dociepli bo to koszt średnio 30-60tys dla raczej małej kamienicy.
        • Gość: Madźka Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.13, 15:27
          No wrusza mnie ta obrona biednych... Chciałabym wiedziec na ile jest szczera a na ile to tylko walka o pozostawienie pieców u siebie, żeby tam palic czym popadnie. Po co wszak wyrzucać, jak mozna spalic, nie?
          • Gość: kunta Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.30.awist.pl 13.10.13, 19:39
            "..Po co wszak wyrzucać, jak można spalić, nie" - argument nie trafiony
            Po co palić skoro jestem zobowiazany do oddawania śmieci- czy oddaje, czy nie, to i tak muszę zapłacić za nie ( w formie podatku od nieruchomości).
            Pieca na węgiel nie posiadam - ale rozumiem ze nie musisz mi wierzyć. Tak jak ja nie muszę wierzyc tym, którzy na forach zapewniają ze cały rok jeżdżą na rowerze i w ten sposób przyczyniają sie do poprawy jakości powietrza.
            A swoja droga - co sama poświeciłaś by "oddychało się" lepiej? Chętnie widzisz winy tylko u innych, sama jesteś bez "eko" skazy?
            • Gość: Madźka Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.dynamic.chello.pl 14.10.13, 12:37
              No to chyba CIę nie zaskocze, jak powiem, że jeżdżę na rowerze ;) Może nie cały rok - styczeń i luty raczej odpuszczam, ale przesiadam się wtedy na KM. Ja w ogóle jestem mało samochodowa ;)
    • Gość: WIEŚNIAK KOKS IP: *.centertel.pl 12.10.13, 19:45
      Ale można palić koksem , nie widzę problemu !!!!
      • genowefiusz Re: KOKS 13.10.13, 14:46
        Bo nie potrafisz czytać. Zakaz dotyczy pieców na paliwo stałe. Chodzi m.in o to, żeby nie można było palić śmieciami, jak to wielu krakowskich "mieszczan" teraz robi.
        • Gość: GAZPROM Re: KOKS IP: *.centertel.pl 13.10.13, 19:17
          Dziękuję za wyjaśnienie !
          Nie będzie wolno palić węglem ze śmieciami .
          Będzie wolno palić koksem ze śmieciami
          i będzie wolno palić drewno ze śmieciami w kominkach .,
          Można jeszcze zrobić zakaz walenia konia , bo to wprawdzie
          ekologiczne ale nie zdrowe .
    • zonzonel Ojej.... 12.10.13, 19:58
      ...biedni grabaże. Jak nie będzie smogu to im spadną dochody.
    • zonzonel MOJE MIASTO 12.10.13, 19:59
      Moje płuca, moje dziecko, MOI RADNI!

Spadówa!
    • Gość: heniu Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Skut... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.13, 20:45
      haha, teraz wszyscy nowobogaccy z domkami sie NIE POZBIERACIE! Bedziecie chodzic na zebry do putina, zeby wam gaz podlaczyli! Jak sie chcieliscie lansowac to teraz macie, rachunki za gaz was skutecznie naucza, ze w Krakowie mieszka sie w centrum gdzie jest MPEC, a nie buduje sie swoje!:D
      • Gość: niemłody Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.internetia.net.pl 12.10.13, 21:12
        Urodziłem się w tym mieście prawie 80 lat temu,i żyję jeszcze całkiem nieźle.
        A tu czytam histeryczne wypowiedzi o truciu ludzi.Wygląda na to,że spora część społeczeństwa wierzy w brednie pseudoekologów.
        Zadbajcie o zieleń w mieście,nie parkujcie na każdym zielonym skrawku ziemi swoich trujących samochodów,natura bez ingerencji pseudospecjalistów,poradzi sobie.
        A nade wszystko trzeba ograniczać przyrost naturalny na tym przeludnionym globie.
        • Gość: peru Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.multi-play.net.pl 12.10.13, 22:56
          a sam masz dzieci?
      • Gość: kunta Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.30.awist.pl 13.10.13, 12:36
        Sugeruje innym czytającym nie komentować bo to typowy troll - liczy na to ze mu ktoś na bluzga za głupotę.
    • Gość: aza Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Skut... IP: 93.159.191.* 12.10.13, 21:35
      Właśnie czuję czym się pali w pobliskich kamienicach, smród palonej gumy i plastiku. Zdecydowanie zakazać palenia w piecach.
      • Gość: Madźka Zdecydowanie!!! IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.13, 10:32
        W sezonie grzewczym nie da się wywietrzyć mieszkania przed snem!
        • Gość: kunta Re: Zdecydowanie!!! IP: *.30.awist.pl 13.10.13, 12:43
          A co mądrego powiesz mieszkańcom Alei TW - oni nigdy nie moga wywietrzyć mieszkania, nawet latem!. Nie wszystko jest wina spalania węgla.
          Nie wyganiam Cię z Krakowa (jak inni często to robią) ale polecam powietrze wiejskie a jeszcze bardziej leśne - tam można wietrzyć do woli
          • genowefiusz Zabrać się za samochody! 13.10.13, 14:20
            Mieszkańcom alei powiem, że następnym krokiem będzie zakaz wjazdu do miasta samochód napędzanych dieslem - tak jak zrobił to Mediolan. W międzyczasie skutecznym krokiem przejściowym jest solidne zabranie się za te wszystkie 20-letnie busiki dowożące ludzi z okolicznych wiosek. Wątpię by więcej niż 10% z nich spełniało obowiązujące normy emisji spalin.

W cywilizowanym świecie warunkiem wjazdu do miasta jest spełnianie odpowiednich norm emisji - i tutaj warto pamiętam że jedynym skutecznym sposobem walki ze "spryciarzami" wycinającymi filtry cząstek stałych w dieslach jest po prostu totalny zakaz diesla.

Natomiast to wszystko obok, a nie zamiast likwidacji pieców. Benzoperidy to piece, wiekszość emisji pyłów to piece!
            • Gość: kunta Re: Zabrać się za samochody! IP: *.30.awist.pl 13.10.13, 20:04
              Dla ciebie benzopireny to całe zło, inne nie są tak ważne? - ciekawe czy rzeczoni mieszkańcy ATW tez tak myślą?
              Ja myślę ze za samochody powinno się zabrać w pierwszej kolejności, ale rozumiem ze chodzi o to że za piece łatwiej (bo biedota z małym przebiciem i nie będzie mocno protestować, a bogatym wisi czym palą)Przy piecach opór mniejszy niz przy samochodach.
              Za piece można się zabrać wtedy gdy miasto da coś od siebie. I nie myślę o tych iluzorycznych dopłatach(które i tak zabiorą) i nie o "alternatywie" gazowej, tylko o stałej zmianie czyli podłączeniu do MPEC 90 % mieszkańców. Czemu za tym nie walczycie równie mocno jak za zakazem? Co miasto za trudny przeciwnik? Jeżeli w odpowiedzi MPECu (czyli miasta) o nie obejmowaniu siecią całych osiedli wygrywa argument ekonomiczny (miastu się nie opłaca) to czemu w przypadku osób prywatnych, które ten sam argument nie jest już tak ważny?
              Jak ty osobiście "dokładasz się " do poprawy powietrza - pewnie napiszesz ze cały rok na rowerku jeździsz, jak ostatnio wszyscy zwolennicy zakazu piszą.
              • genowefiusz Re: Zabrać się za samochody! 13.10.13, 20:29
                Piece są największym źródłem wszystkich (poza NO2) emisji - zamiast gardłować na forach poczytaj może lepiej najpierw na ten temat. Dlatego rozprawienie się z piecami jest najważniejsze. Całe moje trucie to niewielki (1.6) nowoczesny (Euro 5) silnik benzynowy. Przez 10 lat wypluł z siebie tyle spalin, co twój piec w jednym sezonie grzewczym. Jazda na rowerze w tym mieście to póki co jeszcze samobójstwo nad czym ubolewam.

Ubolewam też, że MPEC nie chce podłączać peryferii za frajer do sieci. Ale jak ludzie z podkrakowskich domków nagle będą musieli więcej płacić za ogrzewanie to też chętniej dorzucą się do rozbudowy sieci - to będzie kolejny pozytywny skutek zakazu.

I teraz trochę darmowej edukacji dla ciebie: Mechanizmy rynkowe (argument ekonomiczny) mają sens wtedy gdy w ceny wliczy się istotne negatywne efekty zewnętrzne. To nie jest żaden argument ekonomiczny, gdy ty zapłacisz za ogrzewanie 1.5 tyś a ja i tysiące innych wydam potem 5 razy tyle na leczenie swoich dzieci + na leczenie pójdzie jeszcze 100 razy tyle z budżetu państwa.
                Przy okazji oczywiście jak ty ze swoim rakiem płuc pójdziesz do lekarza to też będziesz oczekiwał że ja (i tysiące innych) twoje leczenie sfinansuję z moich podatków - w żaden sposób nie będziesz tego łączył ze swoim zamiłowaniem do kominowego smrodu.
                • Gość: kunta Re: Zabrać się za samochody! IP: *.30.awist.pl 13.10.13, 20:53
                  Mój piec nic nie wypluwa bo go nie posiadam.
                  "..nie będziesz tego łączył ze swoim zamiłowaniem do kominowego smrodu.." - ależ oczywiście ze będę to łączył, ale będę łączył tez spalimy samochodowe (również kancerogenne) jak i jakość żywności(przede wszystkim) oraz uwarunkowania genetyczne. I nie łudzę się, ze będzie miał na to wpływ tylko benzopiren i jak tylko go ograniczę to już mi nic nie grozi. A tak poza wszystkim, to na opisywanego raka płuc mimo wszystko najczęściej zapadają palący tytoń, ono jest podstawowym czynnikiem ryzyka.
                  Raczysz mnie darmową edukacja a sam nie widzisz tych (jakże pięknej nazwy użyłeś) "negatywnych efektów zewnętrznych?" Doprowadź do dalszego, lawinowego zubożenia społeczeństwa a państwu braknie kasy w budżecie (mniejszy popyt, mniejsza produkcja, zamykanie firm) nie tylko na leczenie ale nawet na zasiłki pogrzebowe o okresie zimowym.
          • Gość: Madźka Re: Zdecydowanie!!! IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.13, 15:33
            Ja cały czas mam nadzieję, że na zakazie palenia węglem sie nie skończy. Że za nim pójdzie ograniczenie ruchu samochodowego, zapewnienie przewietrzania miasta itp.
            Nie wyganiasz mnie, ale polecach wiejskie powietrze? - hipokryta z Ciebie.
          • Gość: kunta Re: Zdecydowanie!!! IP: *.30.awist.pl 13.10.13, 20:14
            Tak wiele razy od zwolenników zakazu słyszałem bzdurny argument "wyprowadź się, sprzedaj jak cie niestać" ze zaczynam polecać im to samo.
            Hipokryzją jest wymagać zmian od innych, samemu nic nie dając. W innym poście zapytałem Cie co zrobiłaś osobiście dla jakości powietrza, czy już zrezygnowałaś z samochodu na rzecz roweru lub chodzenia na piechotę? Czy może swoją rodzinę zaczęłaś skłaniać to porzucenia samochodów?
      • Gość: kuta Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.30.awist.pl 13.10.13, 12:38
        idąc twoim tokiem rozumowania - właśnie przejechał nowiutki Diesel, ale przed nim jechał gość na mazucie - zakazać wszystkich Diesli bo wszyscy mogą jeździć na mazucie
    • Gość: Pawel Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Skut... IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.13, 21:53
      Zestaw przytoczonych argumentów przeciwko zakazowi to czysta hipokryzja.
      Nie zakazywać palenia węglem bo jest najtańszy i tych najbiedniejszych tylko na to stać zestawione z argumentem o nowoczesnych piecach na węgiel nie zanieczyszczających środowiska po prostu zniewala. Już widzę te super nowoczesne piece u tych co nie stać ich na inny opał niż węgiel...
      • Gość: Madźka Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.13, 10:33
        Już widzę te super nowoczesne piece u
        > tych co nie stać ich na inny opał niż węgiel...

Ja też. Kompletne bzdury z tymi piecami.
        • Gość: maska Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 13.10.13, 15:15
          Skoro miasto ma dopłacać WSZYSTKIM mieszkańcom do wymiany pieców, to może dopłacać do wymiany na TAKIE WŁAŚNIE ekologiczne piece na węgiel a nie np. gazowe. No chyba, że lobbujemy na rzecz Gazpromu. W końcu Polska zawarła z Rosją umowę o gaz na okres 30-u lat. Cena też okazyjna najwyższa w Europie.
    • Gość: zniesmaczony Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Skut... IP: *.free.aero2.net.pl 12.10.13, 23:25
      O czym wy tu wszyscy piep rzycie. Naprawdę wam się aż tak nudzi. Poszukajcie sobie jakiś ciekawych zajęć. Ileż można bredzić w kółko jedno i to samo. Co za banda niedorozwojów.
    • bromborek83 Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Skut... 12.10.13, 23:39
      KRokodyle łzy "lobby węglowego". Do węgla i tak się dopłaca, dotuje + rozbuchane przywileje, a dochody wierchuszki w tych różnych kompaniach, spółkach, holdingach godne pozazdroszczenia... Teraz się boją, że jak w Krakowie to przejdzie to już później będzie 'z górki'... heheheh i dobrze! Ch. wam w D. :)
      Może niech sami rzucą groszem na unowocześnienie środków spalania węgla, wymianę pieców itp. a nie ściemniają , że przemysł wydobywczy w PL upadnie. Jak chcą zarabiać, to niech najpierw wyskoczą z kasy. Żeby wyjąć to trzeba najpierw włożyć... ale ci "węglowcy" mają ciągle mentalność z czasów Gierka, który z nich zrobił robotniczą szlachtę i potrafią tylko żebrać , a jak nie dostają, co wg nich im się "należy" , to najazd na stolicę potrafią zrobić wzorcowy.
      Zaraz jeszcze Duda i te śmieszne związki włączą się do gardłowania "za węglem".
      • Gość: kunta Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.30.awist.pl 13.10.13, 12:48
        następny, którego słoma uwiera w stopy - wyłóż gazetami, będzie bardziej miękko a nie popisuj się przemysleniami typu "chwd"
      • Gość: rybnikkk Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.ip.netia.com.pl 16.10.13, 11:29
        popieram 100% racji.
    • Gość: Bioły Dosyć hanyskiej dyktatury ! Koniec, Schluss !!! IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.13, 01:17
      Dosyć mafii węglowej. Przez 100 tys. hanysów nie będą umierać miliony zatrutych.
    • Gość: Abrys Przewal ekogroszkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.13, 01:38
      Ekogroszek to nawiększa ściema marketingowa lobby węglowego - sprzdają syf pod etykietką "ekologiczny", dlaczego przez tyle lat nikt z tym nic nie zrobił? Może wprowadzą nowe sortymenty "eko-miał", "eko-brunatny" ...
    • mirekmm Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Skut... 13.10.13, 06:33
      TAK! dla siłowni jądrowej im. błogosławionego Jana Pawła II!
    • Gość: internauta Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Skut... IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.13, 10:04
      Szanowni Państwo, nie dajcie się wciągać w bezsensowne pseudo dyskusje. Wciąż ta sama para żałosnych pismaczków pisze za każdym razem to samo - czyli nic, wywołuje tylko gorące emocje, liczne, najczęściej ostre w tonie komentarze. Pismaczki zacierają swe rączki nierobów i cieszą się, że ich kolejne gnioty budzą taakie zainteresowanie. Należy poczekać na dalszy bieg wydarzeń w sprawie zakazu, a gnioty autorów tego i tym podobnych po prostu ignorować.
    • Gość: jnh Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Skut... IP: *.multi-play.net.pl 13.10.13, 12:01
      Niektórych nie stać na ogrzewanie z MPEC, energią elektryczną lub gazem. Już teraz ledwie stać ich na węgiel, więc palą w piecach "czym popadnie". Dopłaty ?. HAHAHA. Chyba, że dożywotnio.
      Po roku lub dwóch okaże się, że miasta nie stać na dopłaty dla wszystkich i ustalą limit dochodu.
      Owszem jeżeli ktoś ma wysoki dochód, stać go - niech płaci sam. Ale co jeżeli komuś dochód przekroczy 10 zł/ na osobę ?. Dopłaty nie dostanie. I zdychaj dziadu.
      Ponadto: aby zmienić system ogrzewania należy najpierw zainwestować własne pieniądze, a potem łaskawie zwrócą część kosztów. Ludzie nie mają z czego żyć a co dopiero wyłożyć pieniądze na zmianę systemu ogrzewania.
      Dla jasności - mieszkam w bloku i mam c.o. i widzie mi się nienajgorzej.
      • Gość: kunta Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.30.awist.pl 13.10.13, 12:57
        Nietety ale masz rację - szkoda ze nie do wszystkich realia życia docierają. Całe to gadanie o dopłatach ma tylko zamazać obraz, ale daje wielu ludzie pożywkę - bo przecież mają być dopłaty - ale żeby doczytać kogo i jak obejmą, to już za wiele trudu.
    • Gość: jnh Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.multi-play.net.pl 13.10.13, 13:32
      Zwolennik radykalnych pociągnięć ???.
      Ok.
      Proponuję jeszcze zamknąć ruch pojazdów napędzanych ON lub etyliną w całym Krakowie i w promieniu 10 km od Krakowa.
      Zakaz puszczania b.....ków.
      Może jeszcze ma ktoś jakiś pomysł ?
      :):):)
      • Gość: kunta Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.30.awist.pl 13.10.13, 20:28
        Jeszcze zakaz kopcenia grillami i palenia zniczy na cmentarzach. Wtedy będzie można już pięknie kontrolować skąd się snuje dymek
    • Gość: M. Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Skut... IP: *.compower.pl 13.10.13, 13:42
      Z jednej strony protestują duszący się i podupadający na zdrowiu mieszkańcy, z drugiej chcący zarobić górnicy. Cieszę się, że miasto szczególnie zwraca uwagę na argumenty tej pierwszej grupy. W Krakowie powietrze jest gorsze niż w Londynie, Moskwie, Nowym Jorku czy Szanghaju. To musi się skończyć.
      • Gość: mk Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk IP: *.internetia.net.pl 14.10.13, 22:05
        węgiel to najtańsze paliwo, chłopcze. Nie licząc śmieci. Tu nie chodzi o górników, ale o kieszenie mieszkańców.
      • tymon99 Re: Protest przeciwko zakazowi palenia węglem. Sk 15.10.13, 00:09
        zgaduję, że w szanghaju nie byłeś. w każdym razie nie w tym stuleciu.
    • teczowa-szmata lobbyści i zieloni 13.10.13, 13:57
      promujący gaz ziemny do ogrzewania to agenci z Moskwy
    • genowefiusz Dzieci chorują przez węgiel 13.10.13, 14:13
      Dla każdego, kto zadał sobie chociaż odrobinę trudu poczytania o skutkach zdrowotnych pyłów zawieszonych oraz benzoperidów (o ile na poziom pyłów samochody mają duży wpływ, to benzoperidy to wyłączna "zasługa" niskiej emisji z pieców na paliwo stałe), oczywiste jest że zakaz w Krakowie (z powodu jego położenia geograficznego) jest KONIECZNOŚCIĄ.

Alternatywą jest dalszy ciąg epidemii astmy oraz alergii.
      • Gość: Madźka Re: Dzieci chorują przez węgiel IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.13, 15:40
        Dla niektórych to niestety abstrakcja, przeciez rozejdzie sie w powietrzu... A dołożenie z WŁASNEJ kieszeni już abstrakcją nie jest. Ludzie nie myślą globalnie, myślą o swoim podwórku, niestety.
        • Gość: mk Re: Dzieci chorują przez węgiel IP: *.internetia.net.pl 14.10.13, 22:07
          no bo potrafią liczyć ile mają w portfelu i ile mogą wydać, nie wszyscy srają pieniędzmi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka