Dodaj do ulubionych

Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z kwi...

IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 12.08.04, 22:07
Kolejny niedouczony dziennikarz Wyborczej, który nie bardzo wie o czym pisze.
Tak to są tanie linie lotnicze! Bez papierkowych biletów, bez "darmowych"
posiłków, napojów i prasy. I bardzo dobrze!!!
Mniej lasów będzie wyciętych, a jak będę głodny, czy spragniony to coś sobie
kupię w samolocie. Za to za bilet zapłacę ułamek ceny LOTu. Tak te linie
działają wszędzie i stąd bierze się sukces min. easyJeta i Ryanaira, low
costowych potęg w Europie.
A że jest ryzyko odwołania rejsu? Trudno, trzeba brać to pod uwagę rezerwując
bilety w low-costach
Obserwuj wątek
    • Gość: Bartek Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k IP: *.autocom.pl / *.autocom.pl 12.08.04, 23:20
      Ciekawe misiu czy byłbyś taki harar jakby właśnie na Ciebie trafiło
      • Gość: Tomin Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.08.04, 08:40
        Tylko te tanie loty nie sa wcale takie tanie.
        Wezmy np. AirPolonia, przelot z Bonn do Katowic. Planujac na miesiac wczesniej
        w dwie strony zaplacimy 200EUR (loty 3 razy w tygodniu).
        A Lufthansa mozna poleciec za 278EUR (loty 3 razy w ciagu dnia).
        Biorac np. moje polozenie, gdzie do Bonn amma 250km, a do Frankfurtu 100km,
        Airpolonia odpada.
        Druga sprawa, to ciekawe dlaczego np. przelot z Frankfurtu do Londyny kosztuje
        w Niemczech ok 20EUR, a Polski jest tyle drozszy. Zdziercy i tyle...
        • Gość: furio Re: Wizz Air odpada IP: 138.227.189.* 13.08.04, 09:22
          Dla mnie ta firma juz nie istnieje. Nie wyobrazam sobie sytuacji gdzie
          przewoznik zostawia pasazera na laske losu. Sa nieodpowiedzialni wiec klade na
          nich....
          • Gość: maler Re: Wizz Air odpada IP: *.metronet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.04, 11:46
            Zgadzam się.Mozna odwołać lot z powodu tajfunu,trzesienia ziemi, ulewy ale nie -
            bo się nie opłaca. Najpierw przeprowadza się kalkulację, obserwuje rynek robi
            biznesplan i otwiera linie albo nie. Jeżeli się komus sprzedało bilet w obie
            strony to należy go przywieźć z powrotem. Linia nie zbiednieje jeśli
            zapłaciłaby kilku osobom za bilet inna linią i o ile lepszy wizerunek, warty
            chyba kilkaset euro?
          • Gość: praktyk Re: Wizz Air odpada IP: *.co.uk 13.08.04, 16:28
            nieodpowiedzialny, to jest klient, który nie zapoznal sié z jasno
            opublikowanymi warunkami umowy którá zawarl kupujác bilet.Jak sié snobom nie
            chce tylka wozi autobusem bo cos tam, to niech sobie majá nieroby jedne
        • ikropka Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k 13.08.04, 09:27
          U mnie było taniej. W jedną stronę za siebie i dziecko do Londynu zapłacuiłam
          720 zł a LOT lub BA zażyczyły sobie 3.500 zł(!). Naprawdę.

A co do regulaminu to przecież jest jak byk napisane:

"Jeżeli WIZZ Air nie obsługuje lotu w racjonalny sposób zgodnie z rozkładem
          lotów lub anuluje lot lub też przestanie obsługiwać daną trasę, WIZZ Air, wedle
          wyboru Pasażera:

- dokona przewozu Pasażera przy najbliższej okazji innym samolotem, na którym
          są miejsca, kursującym według rozkładu pomiędzy tymi samymi miejscami (lub inną
          trasą uzgodnioną z Pasażerem); lub

- dokona zwrotu kosztów w wysokości niedokonanego przewozu"

Wyraźnie jest przewidziana możliwość zaprzestania obsługiwania danej trasy i to
          Wizz DOKONA przewozu pasażera a nie pasażer sam się przewiezie.
          • Gość: mil Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k IP: *.science.uva.nl 13.08.04, 10:48
            > U mnie było taniej. W jedną stronę za siebie i dziecko do Londynu zapłacuiłam
            > 720 zł a LOT lub BA zażyczyły sobie 3.500 zł(!). Naprawdę.

Normalka. Klasyczne linie w przypadku biletow w jedna strone stosuja zwykle
            taryfe "business". Czesto bardziej sie oplaca kupic bilet w obie strony i po
            prostu go wykorzystac tylko w polowie.
            • Gość: Rozsądny Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 12:33
              Nie "business", tylko "public" !
        • Gość: kl Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 09:36
          Więc akurat AirPolonię trudno uznać za klasycznego low-costa.
        • Gość: Wojtas Tanie czy drogie? IP: 141.228.156.* 13.08.04, 15:18
          "Tanie" linie dzialaja np tak:
          pula 1 - 10% biletow za 1E + podatki
          pula 2 - 10% biletow za 20E + podatki itd.
          jak sie wyczerpie pula 1 to sprzedaja z puli 2 itd.
          Najpierw trzeba to zrozumiec a pozniej sie skarzyc i podniecac.
      • Gość: SMOQ Wizz Air odwołuje loty-ludzie nauczcie sie czytac IP: *.krakow.sint.pl 13.08.04, 10:28
        Ludzi. Moze w koncu zrozumiecie ze "low cost" Wasz wysniony klucz do wolnosci
        podrozowania kieruje sie baaaardzo prostymi zasadami. Nie ma tu co deliberowac.
        Czy sie zostalo na lodzie czy nie - wszystko na wlasne zyczenie. Dajcie luz.
        Przede wszystkim nauczcie sie czytac. Na kilku stronach warunkow przewozu jest
        jasno napisane ze w zasadzie Wam nic nie przysluguje. Regularne linie lotnicze
        to co innego. Te Was nauczyly ze macie prawo do czegos. LOW COST nauczy Was
        dwoch rzeczy. 1) CZYTAC - powoli i dokladnie umowy, 2)ZE MACIE PRAWO nie miec
        prawa. Wysokich lotow z LOW COST Airlines ;)
        • Gość: ata Re: Wizz Air odwołuje loty-ludzie nauczcie sie cz IP: 193.201.167.* 13.08.04, 11:36
          Masz rację. Pasażer ma prawo do skorzystania z lotu po opłaceniu biletu i do
          niczego więcej. W sumie jest to logiczne - niska cena, małe prawa. Ale jest dla
          mnie niepojęte dlaczego klient nie ma prawa do zwrotu zakupionego biletu.
          Znalazłam się osobiście w takiej niemiłej sytuacji. Kupiłam bilety w Air
          Polonii. Wszystko fajnie, wakacje zaplanowane. A tu nagle po kilku dniach od
          zakupu biletów (do odlotu został jeszcze miesiąc - więc nie był to zakup na
          ostatnią chwilę) okazuje się, że jednak z przyczyn osobistych nie mogę lecieć.
          I co? Otóż zostaję z tymi biletami w kieszeni bo oddać nie można. Sprzedać
          innej osobie też nie bo nazwisk na rezerwacji nie zmieniają. Tylko nie rozumiem
          Z JAKIEGO POWODU??????? Czy może mi ktoś to wytłumaczyć bo Air Polonia nie
          potrafi.
          • Gość: Rozsądny Re: Wizz Air odwołuje loty-ludzie nauczcie sie cz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 12:53
            W zarządzaniu jest takie pojęcie, które się nazywa keszfloł, czyli zaplanowaniem
            przepływu gotówki w czasie. AirPolonia, jak każda duża firma, siedzi na
            kredytach i leasingach i co miesiąc (w przypadku naprawdę duzych korporacji
            nawet prawie codziennie) muszą je obsługiwać. Zazwyczaj planuje się ten cashflow
            w ten sposób, aby "gotówka nie spała."

Jak już kupiłaś bilet, gotówka jest zainkasowana i bierze udział w kształtowaniu
            cashflow. Jeśli zwrócą Ci kasę kiedy Ty tego chcesz, cashflow im się rozsypnie.
            Różnica może sprawić, że zabraknie im gotówki na spłaty kredytów czy
            wierzycieli, i muszą np. wziąć niezaplanowany krótkoterminowy, czyli bardzo
            wysoko oprocentowny kredyt. W skrajnym przypadku jeśli np. połowa pasażerów się
            rozmyśli jak ty, a muszą zwrócić, to pójdą z torbami.

Dlatego każda firma robi, jak może żeby minimalizować taką niepewność w
            planowaniu cashflow. Linie zwykłe pozwalają na większy margines ryzyka, bo to
            ich strategia, bo mają określony "image". Za to jednak się placi, i dlatego (ale
            oczywiście nie tylko dlatego) u nich bilety są droższe. Lowcosty tną jak mogą i
            dlatego nie pozwalają na zwroty. Ale pozwalają na przesunięcie terminu albo odda
            Ci w postaci "punktów kredytowych", bo to nie wpłynie na ich cashflow.
          • Gość: Piccolo Re: Wizz Air odwołuje loty-ludzie nauczcie sie cz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 12:58
            Powód jest bardzo prosty. Masz taką sytuację: Tania linia wprowadza promocję na
            loty za pół roku na danej trasie. Bogaty (albo niebiedny) spedkulant na pniu
            wykupuje wszystkie bilety na swoje nazwisko i potem sukcesywnie sprzedaje je z
            dużym zyskiem zainteresowanym osobom. Sytuacja bardzo możliwa, nieprawdaż?
            Płacisz mało za bilet ale to Ty musisz być elestyczna nie płacisz przecież lini
            lotniczej za elestyczność i inne bajery. Pewnie powodów tego typu jest więcej,
            chociaż inne do głowy mi teraz nie przychodzą.
            Jeszcze jedno: Ryanair umożliwia już przebukowanie biletów - za dodatkową
            opłatą oczywiście i z pokryciem różnicy w cenie za bilet na dany dzień.
            pozdrawiam i życzę udalego lotu w innym terminie:)
            • Gość: dzemy Re: Wizz Air odwołuje loty-ludzie nauczcie sie cz IP: *.rzeszow.mm.pl 13.08.04, 16:16
              Szanowny Piccolo.Nie tylko Ryanair umozliwia przebukowanie biletow.Z tego co
              wiem to juz wszystkie low-costy (przynajmniej w Polsce) daja taka
              m,ozliwosc.Oczywiscie za doplata i wyrownaniem do aktualnej taryfy.pozdr
        • yem wizz - racjonalny oszust 13.08.04, 18:25
          Nie smoku ,źle to ująłeś : w wersji wizz to : Nie macie prawa mieć prawa.
          Problem WCALE nie jest w tym że ktoś czegoś nie przeczytał , tylko że regulamin
          jest tak napisany że linia może wszytko a ty nic.
          Co z tego że przeczytam wszystko bardzo dokładnie np.takie ogólnikowe
          sformułowania jak :"Jeżeli WIZZ Air nie obsługuje lotu w racjonalny sposób "
          - co to znaczy w racjonalny sposób ? czyli jak ? kiedy jeszcze jest
          racjonalnie , a kiedy już nie ?
          albo dalej : "wizz air (...) dokona przy najbliższej okazji innym samolotem
          przewozu pasażera." co to za zajebi*ście dokładne sformułowanie - przy
          najbliższej okazji . Czyli kiedy ? za dzień , czy za miesiąc ?
          Ja np. zrozumiałbym to tak , skoro sprzedali mi bilet na np.18 września ( wtedy
          chcę wracać) a potem mówią mi że nie mogą 18 września to określenie : "przy
          najbliższej okazji" dla mnie oznaczało by pierwszy wolny termin tuż przed lub
          tuż po 18 września. A wg wizz - figa z makiem .Dla nich to ja muszę wracać
          miesiąc wcześniej . Tak jest w omawianym przypadku.

Abstrahując od tego że regulamin zawiera zabronione polskim prawem klauzule
          Wizz postępuje wbrew nawet swojemu regulaminowi .
          Gdzie jest w regulaminie napisane że datę zastępczego powrotu ustala się wg
          widzimisię przewoźnika ? I że może to być miesiąc wcześniej ? To jest
          najbliższa okazja ?
          Jak nie mogą w żadnym terminie tuż przed lub tuż po dacie umówionej z
          klientem , to niech poniosą koszty przewozu innym przewoźnikiem . Oni a nie
          Bogu ducha winny klient. Skoro na to nie idą to znaczy że są bandą oszustów.

zgodnie z rozkładem
          lotów lub anuluje lot lub też przestanie obsługiwać daną trasę, WIZZ Air, wedle
          wyboru Pasażera:

- dokona przewozu Pasażera przy najbliższej okazji innym samolotem, na którym
          są miejsca, kursującym według rozkładu pomiędzy tymi samymi miejscami (lub inną
          trasą uzgodnioną z Pasażerem); lub

- dokona zwrotu kosztów w wysokości niedokonanego przewozu"

Wyraźnie jest przewidziana możliwość zaprzestania obsługiwania danej trasy i to
          Wizz DOKONA przewozu pasażera a nie pasażer sam się przewiezie.
      • Gość: Janosik Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k IP: *.tac.net 13.08.04, 18:00
        Business is business. Jak sie nie oplaca, to sie nie leci i juz. WizzAir
        postapil zgodnie ze swoim regulaminem, wiec o co sie pienic?
        Wystarczy wykupic bilet na autokar i bedzie po strachu. Troche wiecej
        inicjatywy podrozniku. Hej!
    • Gość: prof.miodek NIE PISZE TYLKO JEST NAPISANE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 23:28
      • Gość: miodek uwazaj!! Re: NIE PISZE TYLKO JEST NAPISANE IP: 195.150.115.* 13.08.04, 08:04
        miodek, musisz czytac uwaznie co jest napisane :)))) "Na swojej stronie
        internetowej Wizz Air <b>pisze</b> tak:" - ekspercie jezykowy... hehehehe
        • Gość: mister SUPER ADRES IP: 195.150.115.* 13.08.04, 08:05
          www.tanielatanie.net
      • Gość: adm Re: NIE PISZE TYLKO JEST NAPISANE IP: 195.205.15.* 13.08.04, 08:27
        Dziennikarz PISZE a w gazecie jest napisane, baranie. Zanim zaczniesz kogoś
        poprawiać, sam się naucz czytać
      • Gość: hobbitfrodo Re: NIE PISZE TYLKO JEST NAPISANE IP: *.euro.mmm.com / *.mmm.com 13.08.04, 08:58
        kiepsko sie podszywasz pod miodka, bo on jest liberalem i dopuszcza obie te
        formy durniu!!!
      • Gość: SCYZORRO Re: NIE PISZE TYLKO JEST NAPISANE IP: *.acn.pl 13.08.04, 11:16
        Chciałeś błysnąć intelektem, a tu nie profesor MIODEK, tylko pan Smrodek
    • Gość: dimmu3 Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k IP: 62.233.146.* 13.08.04, 08:17
      Eh, wkurzają mnie ciecie, którzy narzekają na dziennikarzy Wyborczej, a jednak
      ciągle czytają ich artykuły. Przecież są inne portale gazetowe, czytaj, sobie
      człowieku gdzie indziej, jak Ci sie nie podoba.
    • Gość: wujek joe krretynnie IP: *.local.net / *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.04, 08:20
      życze ci takie własnie sytuacji. na lotnisku w np. singapurze, gdy przesiadka
      nie dochodzi do skutku:))))))
    • Gość: Gość Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k IP: 62.29.137.* 13.08.04, 08:30
      Dokładnie matole - powinieneś sam się znależć w takiej sytuacji pare tysięcy
      kilosów od domu i jeszcze bez kasy na nomrlany bilet- chciałbym Cię wtedy
      zobaczyć jak toczysz pianę na "super fajne" tanie linie
      lotnicze.........Mądrala bo sobie siedzi w domku albo w pracy przy kompie i sie
      wymądrza!!!!!
      • meteorr Z autobusami jes to samo 13.08.04, 09:10
        Delta jak sie sypala to odwolywala ludzi na tydzien naprzod.
        Hrobot tak samo - jak mial za malo ludzi, to sobie przesuwal terminy wyjazdu-
        musialem im przez to podziekowac i przesiasc sie na drozszego Orbisa. I nikt z
        tego powodu nie plakal-po prostu juz wiecej z nimi nie pojechalem...

Zasada jest prosta: widzialy galy co braly. Jak ktos chce tanio, to musi sie
        przyzwyczaic na niespodzianki. Jak ktos chce byc 100% pewny, to musi placic.
        Zyjemy w czasach, gdzie nikomu sie nie "nalezy" - po prostu placisz za
        odpowiedni poziom obslugi - i tyle.
      • Gość: http://pamietamy.t Re: akurat tu paniusia moze wrocic autobusem IP: 207.248.159.* 13.08.04, 09:21
        i kto wyjezdza za granice bez pienedzy
        no chyba ze emigruje na stale
        i pali wszystkie mosty za soba

smieszne narzekania g..w.. i ich przyglupich czytelnikow
        zajmijcie sie dzienikarze swoim szefem i jego ferajna z pulawskiej
        www.wirtualnapolonia.com/teksty.asp?TekstID=6969

pamietamy.tripod.com
    • Gość: Mic Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k IP: *.starnettelecom.pl 13.08.04, 08:31
      Ułamek ceny! Ha, ha, ha, ha, ....
      Naiwność ludzka nie zna granic; dzieciaczki...
    • Gość: MARIO Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k IP: 217.153.8.* 13.08.04, 08:31
      Ja tez znalazłem sie w identycznej sytuacji miałem bilet na 18 września i
      tydzień temu w sobotę dzwoni do mnie babka z Wizz-a i mowi że nie będę mógł z
      nimi wrócić bo oni odwołują loty.
      Pełnia wkur...... , musiałem 30% droższy bilet w Air Poloni.
      Dlatego jak czytam komentarze takich cwaniaczków to życzę im podobnych sytuacji
      • Gość: M.G. Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.08.04, 08:46
        Ech, pyskacze... Jest wyraźnie napisane, że tanie linie niewiele gwarantują. No to trzeba się było do nich nie pchać, a nie teraz kekać, że są niedobre i nie chcą dokładać do interesu.
        Cwaniaczkami to są akurat tacy, co myślą, że za znacznie jednak niższą cenę dostaną dokłanie to samo, co w normalnej linii. Jest kapitalizm, sami chcieliście. Kapitalizm jest kosztowny i trzeba przy nim myśleć, a nie narzekać na lotnisku.
        • Gość: wbek Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k IP: 83.238.1.* 13.08.04, 08:49
          Dokładnie się z tym zgadzam. Maja regulamin i kupując bilet każdy powinien się
          z tym liczyć. Córka może wrócic autobuswm tak jak pewnie robiła to dotychczas.
        • Gość: hmmm Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k IP: *.ce3.com.pl 13.08.04, 08:51
          dokladnie
          bardzo dobry komentarz

a tak poza tym, to z tresci artykulu wynika, ze mozna sobie wrocic inna trasa
          przeciez to nawet lepiej
          lecisz sobie z barcelony do paryza, lazisz pare godzin po miescie, a stamtad do
          Polski

poza tym, o co tutaj afera
          jest regulamin i juz
          wyglada na to ze jestesmy przywyczajeni do nie czytania takich papierkow
          i do robienia afer z byle powodu

• Gość: yem do jakiego paryża durniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 10:42
            wizz air nie lata na trasie barcelona-paryż i jak chcesz tak lecieć to sam
            płacisz
            czyli becalujesz drugi raz za powrót
    • Gość: Frequent traveller Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k IP: 195.145.215.* 13.08.04, 08:50
      To sie nazywa tekst sponsorowany, pewnie przez LOT, tylko LOT i ich caly Star
      Alliance tez nie jest lepszy, zwlaszcza Lufthansa! Oblusga schodzi na psy,
      zarcia juz prawie nie ma. LOT w Niemczech zlikwidowal wszystkie swoje check-
      iny, trzeba stac w ogromnych kolejkach do odprawy razem ze wszystkimi
      pasazerami Lufthansy. Latm po Niemczech i nie tylko tanimi liniami lotniczymi:
      Germanwings, HLX, Germania Express. Sa 10 razy bardziej punktualni, zarcie jest
      niedrogie (do 4 euro), wiec jak juz ktos koniecznie musi jesc w ciagu 2 godz.
      lotu, moze zawsze sobie kupic. No i przede wszystkim ceny. Za bilet z Berlina
      do Monachium w Lufthansie musialem zaplacic 350 euro w economy class. A co do
      Wizzair, chcialem nimi leciec do Katowic, ale niestety nie przyjmuja kart Amex,
      wiec sobie darowalem. A ja polecam Germanwings i easyjet.
    • Gość: Krzysztof Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k IP: *.oepd.com.pl / 83.136.227.* 13.08.04, 08:52
      Nie ma na świecie rzeczy, której ktoś nie potrafiłby zrobić trochę gorzej i
      sprzedawać trochę taniej, a ludzie, którzy kierują się tylko ceną stają się
      słusznie łupem takich machinacji.
      Nierozsądnie jest płacić za dużo, ale jeszcze gorszą rzeczą jest płacić za mało.
      Płacąc za dużo traci się trochę pieniędzy i to wszystko. Płacąc za mało można
      stracić wszystko, gdyż kupiony przedmiot nie spełnia przeznaczonego mu zadania.
      W myśl reguł gospodarki nie można uzyskać dużej wartości za małe pieniądze.
      Przyjmujący najniższą ofertę winien zatem przewidzieć pewną dodatkową kwotę na
      pokrycie ryzyka związanego z taką decyzją. Jeśli tak czynisz, to znać jednak, że
      masz dosyć pieniędzy, aby zapłacić za coś lepszego.
      John Ruskin
      angielski ekonomista (1819-1900)
      • Gość: hmmm Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k IP: *.ce3.com.pl 13.08.04, 09:01
        ciekawy cytat
        tak jak ktos tutaj napisal: po prostu trzeba myslec zanim sie na cos zdecydujemy

wyglada na to, ze jeszcze nie do wszystkich w tym kraju to dotarlo
        a szkoda ...
    • Gość: piotr Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k IP: 193.109.95.* 13.08.04, 08:55
      Wcale nie! Powinny istniec pewne zabezpieczenia prawne, by mozna bylo, wlasnie
      w sytuacji odwolania lotu z przyczyn niezawinionych przez pasazera, wrocic mimo
      wszystko do domu. Kazdy ponosi jakies ryzyko zawierajac umowe handlowa. Czesc z
      niego powinna byc ponoszona przez przewoznika. Przeciez nikt nie gwarantuje
      nikomu zysku ekonomicznego, a pacta sunt servanda...
      • Gość: v2l Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k IP: 82.112.197.* 13.08.04, 09:00
        przykre lecialam z nimi /wizzair/ tydzien temu z katowic do rzymu, szkoda
        wielka ze nie ma lotow z warszawy!, i wszystko bylo ok, chcialam nawet polecic
        znajomym, a teraz buzia w ciup!
      • Gość: M.G. Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.08.04, 09:24
        Wsadź se te pacta do servanda i nie geremkuj. Pasażer może wrócić, a że niekoniecznie wtedy, kiedy sobie zamarzył, to jest właśnie to ryzyko umowy. I Twoje pacta wyraźnie o tym mówią. To, że obie strony ponoszą ryzyko najwyraźniej znaczy Twoim zdaniem, że całe ryzyko ponosi sprzedawca.
    • lokator Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k 13.08.04, 08:58
      Jedno jest pewne.
      Firma zrobiła sobie fajną reklamę...
      ;-)
    • Gość: jacek koljeny niedouczony szyszek IP: *.u.mcnet.pl 13.08.04, 09:25
      Za to za bilet zapłacę ułamek ceny LOTu.

17/11 to tez jest ulamek
    • Gość: Małgorzata Re: Sądy będą innego zdania IP: *.w3cache.pl / *.pl 13.08.04, 09:31
      Sądy będą innego zdania, na szczęście. Chyba bardziej by im się opłacało jednak
      te loty odbyć.
      • Gość: Stuart M Re: Sądy będą innego zdania IP: *.rzeczpospolita.pl 13.08.04, 09:51
        Moim zdaniem jedyna wartość tych marnych wypocin dziennikarskich to konkluzja
        że korzystanie z usług tanich linii lotniczych wiąże się z ryzykiem.
        Co do wysiłku dziennikarskiego autora tekstu to nie napracował się zbytnio.
        Cytowanie wypowiedzi pracowników infolinii to nonsens, rzeczywiście można
        podejrzewać że to tekst sponsorowany przez konkurencję WIZZ AIR. Ja na przykład
        nie chwaląc się bez problemu dodzwoniłem się w zupełnie innej sprawie do biura
        WIZZ AIR w Polsce i rozmawiałem zarówno z pracownikami jak i dyrektorem
        marketingu tej firmy w Polsce, którego wypowiedź bardziej kwalifikowała się do
        zacytowania w tym artykule niż pracownika infolinii. A dziennikarz ograniczył
        się do obejrzenia strony www i wykręcenia numeru infolinii. Wiadomo że
        oddziaływanie takiego paszkwila jest spore i cały wysiłek marketingowy tej
        firmy może spełznąć na niczym. Polecam kolejny artykuł pt. "Skandal na Okęciu
        pasażer LOT-u poparzył się herbatą!!!
      • Gość: lady_m Re: Sądy będą innego zdania IP: 195.205.134.* 13.08.04, 09:53
        niestety nie beda. pracuje w biurze. ktore sprzedaje bilety lotnicze. klient
        kupujac bilet w internecie zaznacza, ze zapoznal sie z warunkami przewozu, a
        jesli kupuje to np w biurze podrozy czyli u posrednika to dodatkowo podpisuje,
        ze nie bedzie domagal sie reklamacji u posrednika.
      • Gość: Myszak Re: Sądy będą innego zdania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 10:09
        Sady nie beda innego zdania. Umowa jest umowa. Regulamin na ktory klient sie
        zgadza mowi ze moga odwolac loty, wiec trzeba czytac co sie podpisuje a nie
        liczyc na to ze kupi sie diament w cenie cyrkonii a ta zniszczy sie przy probie
        rysowania na szkle. W tradycyjnych liniach placi sie o wiele wiecej wlasnie ze
        wzgledu na pewnosc odszkodowan i niezawodnosc w podobnych przypadkach. Tanie
        linie dzialaja jak autobusy. Czy jesli ma sie bilet np na przejazd Warszawa-
        Wroclaw i autobus bedzie odwolany a poinformuja was o tym 2 tyg wczesniej,
        zaplaca wam za podroz pociagiem? Albo innym drozszym przewoznikiem? Nie,
        oddadza tylko rownowartosc ceny biletu. Tylko ze w przypadku autobusow nawet by
        was nikt nie informowal, na dworcu bylaby wywieszona karteczka ze odwolane i
        radz sobie sam.
      • Gość: Misiek Re: Sądy będą innego zdania IP: 213.25.206.* 13.08.04, 17:11
        No i tu nioe masz racji. Sądy nie beda innego zdania nic nie zrobia. Kupujac
        taki bilet w low costach musisz sie z tym liczyc trudno. Sam nie polecialem raz
        zaklolemm pod nosem i wrucilem do domu. Jest mi styd za tepych polaków którzy
        myslą ze za 300 nalezy im sie wszystko a potem ida do sadu. Na szczescie nie
        maja szans na wygranie tego. I cale sczescie bo jak by było inaczej to by sie
        wszystkie tanie linie wycofały.
    • Gość: darez Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k IP: 10.30.39.* 13.08.04, 09:53
      Co za typ... W.P. nie jest niedouczonym dziennikarzem tylko specjalista i
      zajmuje sie tematem lowcoastow od dawna. czyli co... ? Szyszek konekcje z
      wizzairem ma?? ;p ;))) fak them all
      • Gość: Myszak Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 10:12
        A swoja droga, tak autor artykulu zajmuje sie low costami, ale w jaki
        nieprofesjonalny i jednostronny sposob. Mialem przyjemnosc posledzic. W ogole
        dziennikarstwo w tym kraju nieczesto ma charakter informacyjny. Dobry
        dziennikarz nie powinien zajmowac stanowiska i sadzic ale przedstawic sprawe,
        wydarzenie z obu stron. Nie krytykuje tego jednego pana, wiekszosc polskiego
        dziennikarstwa wyglada jak artykuly na zlecenie jednej z zainteresowanych
        stron :)
    • Gość: tomek Latalem z Wizzem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 10:22
      Polecialem z WizzAirem w drugi dzien dzialania tej firmy i jestem b zadowolony.
      Za 3stowy polecialem sobie do Rzymu i z powrotem na weekend. Normalnymi liniami
      to ja bym sobie na weekend tak nie latal, a tak przynajmiej bylo ciekawiej niz
      na mazutach :) Niestety tanie linie napotykaja problemy w naszym kraju ale moze
      jakos to pojdzie...
      • Gość: Lawyer Wizz PRZEGRA PRZED SADEM IP: *.ugent.be 13.08.04, 10:37
        Nie slyszeliscie nigdy o nieuczciwych klauzulach w umowach konsumenckich?
        To wcale nie jest tak, ze przewoznik czy inna firma moze sobie cokolwiek wpisac
        do umowy. Kto ma czas czytac te wielostronnicowe, zawile regulaminy i ogolne
        warunki umow.

Taka klauzula ktora pozwala przewoznikowi na jednostronna zmiane umowy jest
        abuzywna i bedzie uznana przez sad za niewazna. To tak,jakby wykreslic ten
        fragment u umowy. Dlatego Wizz bedzie musial zaplacic za bilet kupiony u innego
        przewoznika, nawet jesli bedzie 5 razy drozszy. No chyba ze zbankrutuja i nie
        beda mieli z czego zaplacic.

Powodzenia i walczcie o swoje prawa!
        your online lawyer
        • Gość: yem lawyer ma rację - wizz jest nieuczciwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 11:08
          Nie można wpisać każdego świństwa w umowę drobnym druczkiem i później powoływać
          się że klient nie przeczytał.Są to niedozwolone klauzule.
          Klient ma prawo domniemywać że linia nie wykręci mu świństwa czyli nie będzie
          chciała zrealizować usługi za którą wzięła kasę.
          Gyby byli uczciwi to NAJPIERW przestali by przyjmować rezerwacje i brać kasę za
          bilety A POTEM zawiesili rejsy , a nie najpierw sprzedali bilety , nabrali
          kasę ,obracają nią i liczą że po takiej - k*urewskie*j - decyzji część
          pasażerów nie zgłosi się po zwrot kasy ( uciążliwe formalności) .
          Hipokryzją jest dla mnie usprawiedliwianie ich przez wielu w tym wątku pod
          hasłem : przecież jak płacicie tanio to liczcie się z tym że mogą was oszukać.
          Cwaniaki z wizz wiedzą że małe jest prawdopodobieństwo ,że ktoś ich będzie - w
          Polsce - ciągał po sądach za nieuczciwe klauzule w regulaminie i dlatego
          pozwalają sobie na takie traktowanie pasażerów.
          Coś zdziałać mógłby Urząd Ochrony Konkurencji - ale tam też siedzą tylko lenie
          i darmozjady za ciężką kasę i nic nie robią.
          Ja na pewno jak będę miał do wyboru wizz i innego lowcosta wybiorę innego.
        • Gość: jarek-Zyd ne telus Teoretycznie tak, ale czy to sie klientowi oplaci IP: *.fastres.net 13.08.04, 13:04
          Adwokatom na pewno.W Europie w przeciwienstwie do USA nie mozna Wizza oskarzyc o
          zaburzenie w zyciu seksualnym, bo wiadomosc o odwolaniu lotu klientowi bardzo
          wczesnie podano.
          • Gość: shago Re: Teoretycznie tak, ale czy to sie klientowi op IP: 212.182.117.* 13.08.04, 15:04
            mozna, potrzebna tylko dobra opinia lekarska, powiem że nawet proces karny
            byłbym przy odrobinie szczęscia wygrac. prawo europejskie jest bardzo zbliżone
            do stanowego, z tą różnica na nasza niekorzyść (adwokatów ,pełnomocników,
            radców) że tam o winie decydują zwykli ludzie a u nas sędziowie co rozważają za
            i przeciw kariery swojej własnej. i dlatego w stanach takie fajne z prawniczego
            punktu widzenia wyroki zapadaja, jak np przeciw Macowi za podanie zbyt gorącej
            kawy.
        • Gość: Lawyer killa Re: Wizz PRZEGRA PRZED SADEM IP: 213.186.88.* 13.08.04, 16:42
          Mozesz ten swoj prawniczy belkot wcisnąc sobie gdzies. Sprawiedliwosc jest, ale
          nie w Polsce... Dzieki takim prawnikom jak ty. Narazie lawyer....
        • Gość: misiek Re: Wizz PRZEGRA PRZED SADEM IP: 213.25.206.* 13.08.04, 17:17
          Chyba jednak nie masz zielonego pojecia o prawie. Nic nie bedzie musiiał zrobic
          a juz na pewno kupić 5 razy drozszego. Trzeba byc jednak polakiem zeby o to sie
          kłucić. Kupujac bilet na to sie godzisz i moze nie polecieć. Ja osobiscie raz
          nie poleciałem trudno - kiedy indziej poleciałem. Tak jest w tanich linach. I
          jesli sie wycofaja od nas to sie nie zdziwie. Trudno walczyć z głupimi i
          prostymi polakami.
    • Gość: Buhahaha - tanio Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 10:28
      Tanie latanie...
      Nie mam samolotu, ale mam auto. Wprowadzam więc tanie jeżdzenie, np. Katowice
      Warszawa. Za 4,99 zł w dwie strony. Kto chętny? Zbieram zapisy za poniedziłek,
      ale tylko do soboty do 23.59.
      Co, że się nie opłaca? Nie ważne, jak zbiorę z 1000 chętnych i zajade dwa razy
      to tak i tak mi trochę pozostanie (1000 z 5 = 5000 - 400 = 4.600 zł.
      Niech żyją low-costy!!!
      Później będę sprzedawał samochody po 16,59 zł, wczasy po 8,89 zł, a w końcu
      samoloty po 211,99 zł. Drogo, ale muszę na czymś zarobić.
    • Gość: WMI Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k IP: *.access.ch 13.08.04, 10:32
      Nie Wizz Air pierwszy i nie ostatni ...
      Tak cos kolo dziesieciu lat temu lecialem liniami Delta z Warszawy do USA. Z
      miedzyladowaniem w Berlinie, co juz samo w sobie bylo okropne, ale nie o to
      chodzi. Mialem bilet open, wazny przez rok, kosztowal cos okolo 700 USD. Kiedy
      zblizala sie pora powrotu, zadzwonilem do Delty i dowiedzielam sie, ze w
      miedzyczasie Delta zrezygnowala z polaczen na tej trasie. Ale nie ma sprawy,
      dowioza mnie jakos inaczej. Jest tylko jeden problem, bilet mam w jakiejs tam
      taryfie (oczywiscie najtanszej), i w tej taryfie, to nie ma miejsc, wiec moge
      sobie:

a - kupic nowy bilet - okolo 1000 USD
      b - dokonac upgradu biletu co mam - okolo 1000 USD

a bylo to w czasach, kiedy o low costach nikt nie slyszal.

W.

• yem miałem inne doświadczenia 13.08.04, 18:40
        ..z Deltą .Raz w czasie międzylądowania na tajwanie wykryli usterkę w samolocie.
        Taki wizz powiedziałby : zgodnie z naszym regulaminem nie możemy obsługiwać
        racjonalnie lotu , gościu bujaj się.śpij na krześle lotniskowym aż przyleci
        najbliższy nasz samolot , to może cię weźmiemy.
        A delta dała mi nocleg w super hotelu w pokoju za 150 $ i jeszcze sobie
        zwiedziłem taipei.
    • Gość: Senator Lufthansy Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 10:40
      Ludzie teraz bedziecie mieli cztery tanie linie z krolewskiego Krakowa. Po co
      wam Wizzair z egalitarnych Katowic. Moze Wizzair upadnie i do Katowic bedzie
      latala tylko elitarna Lufthansa jak kiedys. Nie mam nic przeciwko. Firma placi
      mi za bilety wylacznie w business class a teraz jestem odprawiany z pospolstwem
      w Katowicach. Niech te wszystkie low costy przeniosa sie do krolewskiego
      Krakowa. Katowice niech pozostana malym czystym portem ludzi businessu
      latajacych Lufthansa!
      • Gość: IrMa Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k IP: *.elartnet.pl / 62.233.208.* 13.08.04, 10:51
        Twoje "pospólstwo", to niestety cecha uwarunkowana genetycznie. Nawet "first
        class" tego nie zmieni.
        • Gość: Kasia Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 14:31
          Brawo Irma! Bardzo trafna i cięta odpowiedź.
      • klaryska Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k 13.08.04, 11:08
        moze kiedys to byl maly czysty port miesiac temu o malo sie nie udusilam kurzem
        z jakis remontow.
        Gość portalu: Senator Lufthansy napisał(a):

> Ludzie teraz bedziecie mieli cztery tanie linie z krolewskiego Krakowa. Po co
        > wam Wizzair z egalitarnych Katowic. Moze Wizzair upadnie i do Katowic bedzie
        > latala tylko elitarna Lufthansa jak kiedys. Nie mam nic przeciwko. Firma
        placi
        > mi za bilety wylacznie w business class a teraz jestem odprawiany z
        pospolstwem
        >
        > w Katowicach. Niech te wszystkie low costy przeniosa sie do krolewskiego
        > Krakowa. Katowice niech pozostana malym czystym portem ludzi businessu
        > latajacych Lufthansa!
    • klaryska ciekawe... 13.08.04, 11:04
      jak odlatywalam Wizzair na poczatku lipca do Sztokholmu (Skavsta) w tym samym
      czasie byla odprawa do Barcelony, moj samolot byl prawie pusty natomiat na
      odprawie do Barcelony tlumek sie krecil. Do Stokholmu maja latac tylko do konca
      siernia a potem Wizzair otwiera na poczatku wrzesnia polaczenie z Malmo do W-
      wy . Na tej trasie nie ma co prawda zbyt duzej konkurencji bo tylko Lot i Sas
      lata i jest drogo ale wydawalo sie ze Barcelona bedzie bardziej obstawiona niz
      ten kierunek. Wiem ,ze Raynair zeby zaoszczedzic lata do Girony moze oplaty
      lotniskowe w Barcelonie zzarly Wizzair.
      • Gość: MIC Re: ciekawe... IP: 213.17.181.* 13.08.04, 12:19
        Oni nazywali to Barcelona, ale to była w rzeczywistości Girona. Tak samo jak
        Skavsta to nie Sztokholm.
        • Gość: silesius A Paryz to Beauvais; 100 km od Paryza!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.08.04, 12:25
    • Gość: Enola Gay.co.uk Szyszek kuma czacze,WizzAir tez,GW zas NIE... IP: *.netserv.net / *.netserv.net 13.08.04, 11:05
      1000 procent racji ma szanowmy Pan Szyszek/pozdrawiam serdecznie bratnia
      dusze/,gdyz inny jest cel tanich p[rzewoznikow,a zupelnie
      inny,tzw.luksusowych,do ktorych,niestety,bardzo zaluje,nalezy tez moj ukochany
      PLL "LOT".Wg moich pobieznych obliczen,uparta i konsekwentnie nieekonomiczna
      dzialanosc Lotu na przyklad na linii Londyn-Warszawa przynosi naszej firmie
      okolo 5-10 milionow dolarow strat.Lot woli nie zarobic,ale trzyma na
      niebotycznym poziomie cene swoich biletow.A trase ta mogloby dziennie pokonywac
      nawet 10 samolotow i tak mialyby 90 procentowe "oblozenie"...A co do fachowosci
      autora GW to,pozwoli Pan,nie bede sie wypowiadal.Rzeczywiscie coraz mniej jest
      tam prawdziwych profesionals...Coraz mniej...
    • Gość: goral Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 11:12
      wiesz co, obrazec to mozesz sie tymmi glupotamie jekie naskrobales.
      easyjet jest na granicy bankructwa a ryanair moze nie dotrzymac konca roku.
      ciekawe madralo co ty bys zrobil w barcelonie bez biletu z 40 eur. w kieszeni
    • Gość: andzia Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k IP: *.cargosped.pl 13.08.04, 11:38
      Leciałam akurat do Barcelony/Girony z wizzairem i wszystko było super. Samolot
      prawie pełen, choc z powrotem juz nie - wiatr hulał po pustym pokładzie. Mysle,
      ze problem polega na tym, ze wszyscy Polacy polecieli do Hiszpanii do pracy i
      chwilowo nie wracaja. Osobiscie bardzo zaluje, ze anulowano to polaczenie.
      Pozostawionym w Hiszpanii proponuje skorzystac z autokarów turystycznych, wiele
      biur podrozy jezdzi z Polski do Lloret de Mar, Malgrat i Calleli.
      Polecam takze miejca w samochodzie do/z Hiszpanii we wrzesniu, wyjazd z
      Wrocława, zainteresowani mogą dzwonić 601 798 266.
    • Gość: Krzysztof Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k IP: *.eds.de 13.08.04, 11:46
      Ja jestem ofiara lotow do Budapesztu, a na reklamacje czekam poltora miesiaca.
      Powiedziano mi ze do 2 tyfodni dostane odpowiedz. Teraz na wakacje jade wlasnym
      samochodem. Trzeba to dobrze rozglosic ze ta linia to niezetelna linia
      • Gość: MIC Mój lot także odwołali... IP: 213.17.181.* 13.08.04, 12:14
        Kupiłem w WIZZAIR'ze bilety do Berlina na pierwszy dzień ich działalnośći.
        Zanim gdziekolwiek poleciałem zadzwonili,że odwołują loty do Berlina
        z "przyczyn handlowych". Do Berlina pojechałem samochodem. Jestem im w stanie
        to wybaczyć, bo sobie to zastrzegali w umowie i "tanim liniom" się to czasami
        zdarza.
        Niewybaczlne było dla mnie natomiast to, że na zwrot pieniędzy musiałem czekać
        ponad miesiąc. Dzwoniłem kilkanaście razy na ich infolinie z ponagleniami,
        słałem e-maile do Budapesztu. Na infolini cały czas powtarzali, że pieniądze
        już zwócili, ewntualnie, zeby dzwonić do Budapesztu, bo tam dokonują zwotów.
        Tam się w ogóle nie mozna było dodzwonić, a na emaile także nie odpowiadali.
        Jak już mi sie wydawało, że pieniędzy nie odzyskam, bo WIZZAIR to jakas firma
        krzak, to w końcu zwórcili
        • Gość: HMM Re: Mój lot także odwołali... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.08.04, 18:24
          Tak MIC tak ale jako rekompensate dostales darmowy bilet na dowolnie wybranym
          kierunku...
        • Gość: Piotrze Re: Mój lot także odwołali... IP: *.provider.pl 13.08.04, 18:36
          W Airpolonia podobna sytuacja, tzn odwołali lot a na zwrot pieniędzy czekałem
          kilka tygodni!!! A na pytanie czemu lot odwolali uslyszalem "z przyczyn
          technicznych" :)
    • Gość: wawrob Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.08.04, 11:50
      To jest kurwa skandal.
      • Gość: masza Re: Wizz Air odwołuje loty, turystów zostawia z k IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.08.04, 12:00
        to nie jest skandal tylko tanie linie lotnicze. chcielibysmy placic duuzo mniej
        niz w normalnych liniach, a warunki i prawa miec jak w pierwszej klasie Thaia.
        trzeba się nauczyć czytać umowy, sprawdzac regulaminy na stronach
        internetowych, pytać. i podejmować lub nie ryzko.
        tak dzialają wszystkie tanie linie na świecie. parę lat temu moi przyjaciele
        wybrali się na Majorkę z wielkiej Brytani i po zakończonym urlopie, na lotnisku
        dowiedzieli się, że nie mają czym wrócić, bo linia już nie lata. nowe bilety
        nabyli za własne pieniądze.

jest ryzyko, jest zabawa
        albo piargi, albo sława
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka