Gość: złociutka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.04, 21:44 Jaka część Krakowa jest w miarę bezpieczna i miła ale nie tak horendalnie droga? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: karina Re: Poradźcie gdzie mieszkać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 22:54 jam ci polecam ruczaj zaborze,to nowa dzielnica z duza iloscia zielni i woda,same nowe bloczki o niskiej zabudowie,glownie sami mlodzi.uwazam ze jest ok.brak tam patologii,wszystko nowe i swieze.cena waha sie od 2600-3200 za metr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omo Re: Poradźcie gdzie mieszkać? IP: *.ghnet.pl / *.crowley.pl 17.08.04, 22:58 ruczaj nowe osiedla Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: Poradźcie gdzie mieszkać? 18.08.04, 09:39 to i ja sie dołącze:) a co! Ruczaj Zaborze - mnóstwo zielenii, terenów spacerowych, na wschodzie Borek Fałęcki, na zachód Zakrzówek, Park Skałki Twardowskiego. Jeśli masz rower przez Skotniki jest bardzo fajny dojazd do Lasy Tynieckiego. Niedalego masz dwa hipermarkety Tesco i Centrum Zakopianka. Bardzo dobry wyjazd na południe Krakowa (świetne, jeśli nie lubisz przecieskać się przez korki jadąc na narty ;), po ukończeniu (planowanej obecnie) trasy Pychowickiej (połączenie Gota Roweckiego i AK) doskonała komunikacja z praktycznie każdą dzielnica Krakowa. Na Szuwarowej basen, korty.. obok stadnina koni. Drugi basen obok Borku Fałęckiego. Obok powstaje olbrzymi kampus UJ - to tak jeśli kiedyś chciała byś wynająć komuś swoje mieszkanko. I ta rozkoszna cisz i spokój, a do centrum tylko 5km. Odpowiedz Link Zgłoś
morfinka_12 Re: Poradźcie gdzie mieszkać? 18.08.04, 11:20 POwiem szczerze że odradzam lokalizację - ruczaj. Brak komunikacji, duże chaotyczne zagęszczenie, za chwilę będzie to typowa sypialnia z marketem, (patrz Kurdwanów, wola duchacka, Bieżanów) Dziwne tez że dla mieszkańcó ruczaju borek fałęcki jest na wschodzie bo na każdej mapie na zachodzie sie znajduje. Z fajnych lokalizacji polecam Bronowice, Łobzów, (ale ten jest drogi), Żabiniec (nawet, nawet) Grzegórzki (świetna komunikacja miejska), Jeśli masz samochód to polecam Górkę Narodową. Szybki połączenie z centrum. Ale słaba na razie komunikacja miejska, Niskie ceny - niewątpliwy atut. Widokowe miejsce. Dębniki, Pychowice Kostrze Całkiem calkiem. Zdecydowanie odradzam Ruczaj, po prostu modne ostatnio miejsce bez uzasadnienia. jedynie dla studentów (i to za parę lat) może być atrakcyjne Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x brawo:)) 18.08.04, 13:58 Stań sobie na Kobierzyńskiej, kompasik w łapkę - popatrz w stronę Borku Fałęckiego, później na kompasik i co widzisz, że Borek Fałęcki jest na wschód od Zaborza. Dziwne masz te mapki, dosyć ;) Nie bardzo rozumiem co masz do zarzucenia komunikacji na Zaborzu??? Rozumiem, że 114, 124, 128 i 194 jeźdzące co kilka minut to dla Ciebie troszki za mało, na Kobierzyńskiej co 10 min. przejezdza Bus. Dojazd samochodem do Wawelu zajmuje jakies 10min., wiec cieżko sobie wyobrazić lepszą komunikacje podmiejskiego osiedla. Dalej piszesz, że jak ktoś ma samochód to polecasz Górkę Narodową (tutaj już Ci brak komunikacji, księżycowe widoki i totalny architektoniczny nieład w ogóle nie wadzi). Miejsce jest widokowe, dopóki, przed twoim blokiem nie powstanie następny budynek (czego doświadczyli ludzi kupujący mieszkania w Salwatorze). No i nie ma się co oszukiwać Górka z racji swojego położenia - ma o wiele większe szanse, żeby zostać gęsto zaludnionym blokowiskiem. Ja akurat Górke Narodową uważałbym za mniej więcej równoważną Zaborzu. Kwestia gustu czy ktoś chce mieszkać na północy czy na południu Krakowa. Dosyć poważna wada północy jest brak bezpośredniego dostępu do autostrady (jeśli to dla kogoś ważne) no i KORKI (al. 29 listopada nie jest wymarzoną ulicą dojazdową). Na południu o wiele, wiele więcej terenów zielonych. Lepszy dostęp do dużych sklepów. Dalej polecasz Dębniki :)) a Ruczaj-Zaborze to właśnie najbardziej atrakcyjna część Dębnik. Miejsce jest modne, bo jest bardzo ładne. A jak pozytywny wpływ ma duża ilość studentów na rozwój danego rejonu, tłumaczyć chyba nie trzeba. Nic nie rozumiem, poza tym, że masz mieszkanie na Górce Narodowej i nie wiem po jaka cholere koniecznie chcesz zjechać Ruczaj-Zaborze. pozdrawiam serdecznie ave! Odpowiedz Link Zgłoś
morfinka_12 Re: brawo:)) 18.08.04, 14:15 Dojazd do Wawelu 10 minut - chyba helikopterem. Komunikacja fatalna, korki rano do centrum wieczorem na drodze powrotnej. Cienka nitka jednopasmowej drogi Twoim zdaniem rozwiązuje problemy komunikacyjne. Górka Narodowa nie wadzi z uwagi na to że nie jest tak załadowana. Wada Górki brak połączenia z aurostradą, nie wiem czy wiesz gdzie jest Gróka ale mi jest znana z tego że leży przy głównych arteriach komunikacyjnych. Super dojazd do każdej części Krakowa (no może oprócz zaborza). Twoim zdaniem ruczaj ma bezpośreni dostep do autostrady??? Nie każdy chyba kieruje sie wyborem mieszkania bliskością centrów handlowych. Choć i tu znowu chyba góruje Górka narodowa bo bliskość Geanta, makro, ikea, i wielu innych pomniejszych może dla Ciebie jest niewystarczająca. Dębniki (Stare) a nie ten wygwizdów ruczaj zaborze choć niewątpliwie jest on częścią Dębnik. Jak pozytywny wpływ ma duża ilość studentów w sypialni, tłumaczyć chyba nie trzeba. Ja znam ten pozytywny wpływ bo mieszkam w miejscu gdzie masa ludzi w dzień i w nocy przewala się z czego większość to właśnie studenci, (powybijane szyby, pokrzywione lusterka, wycie, śpiewanie, krzyki, dzwonienie na domofony dla sprawdzenia czy ktoś sie odezwie) samew pozytywy. same plusy z obecności studentów. P.S. nie mieszkam na Grórce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karina Re: brawo:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 18:01 no nic mamy tu ewidentny przyklad zakalca forum.tu juz chodzi o gusta ale mouim zdaniem nowe osiedla czyste i zielone sa milion razy lepsze od starych obdrapanych kamienic(debniki,grzegorzki nawet w duzej mierze bronowice choc tam ladnie to mnostwo starych szarych blokow).atutow ruczaju zaborze niemusze juz powtarzac bo wszyscy oprocz jednej niekompetentnej iwedza doskonale o co chodzi.no nic gratuluje wszystkim mieszkancom(szczesciarzom)zaborza dobrego gustu i stylu:))a przyszlym kupujacym by pojezdili sobie po krakowie i sami wybrali to co lubia. Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: brawo:)) 18.08.04, 18:04 > Dojazd do Wawelu 10 minut - chyba helikopterem. Komunikacja fatalna, korki rano do centrum wieczorem na drodze powrotnej. Cienka nitka jednopasmowej drogi > Twoim zdaniem rozwiązuje problemy komunikacyjne. korki, korki.. hmm.. korki? nie znam tematu.. Utrudnienia zaczynają się na Rondzie Grunawaldzkim, wcześniej mamy 4 pasmowa Monte Cassino i Kapelanka, na samym Ruczaju - Kobierzyńska i Bobrzyńskiego - normalne drogi, korków - jak mieszkam niewidziałem. Może jak zmienie godziny podróżowania (teraz 8 i 18) to coś mi się uda złapać, chociaż jakiś malutki koreczek ;) > Górka Narodowa nie wadzi z uwagi na to że nie jest tak załadowana. > Wada Górki brak połączenia z aurostradą, nie wiem czy wiesz gdzie jest Gróka > ale mi jest znana z tego że leży przy głównych arteriach komunikacyjnych. leży przy wiecznie zakorkowanej głównej drodze wylotowej na północ - al. 29 listopada.. > Nie każdy chyba kieruje sie wyborem mieszkania bliskością centrów handlowych. Nie napisałem bliskość, tylko "dostęp do dużych sklepów" - jeśli uważasz, że łatwy dostęp do dużych sklepów nie jest pozytywem, twoja sprawa. Ja tam lubie wyskoczyć do kina czy na niedzielne zakupy. Jeśli dodasz brak starych blokowisk, zieleń, ciszę i spokój dostajesz naprawde fajne miejsce do mieszkania dla młodych ludzi. > Dębniki (Stare) a nie ten wygwizdów ruczaj zaborze choć niewątpliwie jest on > częścią Dębnik. Wygwizdów - hmm.. ciekawe jakie słowo by pasowało do Górki N.? Takimi hasłami utwierdzasz mnie w przekonaniu, że nigdy tu nie byłaś. Normalna bardzo zielona dzielnica, z rzadka zabudowana - nadal nie wytłumaczyłaś czemu uparłaś sie na taką ostrą krytykę tego miejsca. Zupełnie Cie nie rozumiem. > Jak pozytywny wpływ ma duża ilość studentów w sypialni, tłumaczyć chyba nie > trzeba. Ja znam ten pozytywny wpływ bo mieszkam w miejscu gdzie masa ludzi w > dzień i w nocy przewala się z czego większość to właśnie studenci, (powybijane > szyby, pokrzywione lusterka, wycie, śpiewanie, krzyki, dzwonienie na domofony > dla sprawdzenia czy ktoś sie odezwie) samew pozytywy. same plusy z obecności > studentów. o kurcze... chyba ci sie pomylili studenci UJ z kibicami.. łaża ci studenci i palą samochody biednym ludzią, sodoma i gomora poprostu.. Wychodzi jedna z druga studentka biologii i zadymy robią po osiedlu (buahah);)) Pozytwny wpływ polega głównie na pieniądzach jakie idą za studentami. Nie mogę znaleźć w twoich postach nawet jednego argumentu, który dawał by wyższość (tak bronionej przez Ciebie) Górki N. nad (tak zaciekle atakowanym) Ruczajem - toż to praktycznie to samo. Myśle, że próbujesz coś na siłę udowodnić. ps. jeśli chcesz już w coś strzelać na Zaborzu - podpowiem Ci, że można sie przyczepić do braku szkół i przedszkoli ;), i chyba tyle dobra zróbmy tak (uczciwa dyskusja) ja przedstawie plusy Zaborza, a ty plusy Górki N. i niech Zlociuchna sobie zdecyduje ;) (kolejność przypadkowa) 1. Zakrzowek 2. Park Skałki Twardowskiego 3. Borek Fałecki 4. Bogactwo zielenii 5. Duży potencjał rozwoju 6. W dużej części niska i średnia (poznizej 5p.) zabudowa 7. Łatwy dostęp do Centrum Zakopianka i całodobowego Tesco 8. Bardzo łatwy wyjazd na południe Krakowa 9. 5km do centrum niezakorkowaną drogą 10. Bliskość Tyńca (Zaborze graniczy z Bielańsko-Tynieckim Parkiem Krajobrazowym) 11. Brak starych blokowisk. 12. Planowany Szybki Tramwaj, trasa Pychowicka (Grota Roweckiego do AK), poszerzenie Bobrznskiego do 4 pasów. 13. Motorola, Delphi. 14. "III Kampus to nie tylko UJ. Na jego terenie znajdą się, obok budynków dydaktycznych, domy studenckie, centrum konferencyjno - wystawiennicze, budynki Polskiej Akademii Nauk i Papieskiej Akademii Teologicznej oraz tzw. Park Technologiczny przeznaczony na inwestycje prywatnych firm zajmujących się nowoczesnymi technologiami". (za www.krakow.pl) serdecznie pozdrawiam miłego wieczoru! Odpowiedz Link Zgłoś
morfinka_12 Re: brawo:)) 19.08.04, 10:37 1. Zakrzowek zakrzówek to nie Ruczaj 2. Park Skałki Twardowskiego Skałki to nie ruczaj 3. Borek Fałecki borek to też nie ruczaj (położony na podmokłym terenie) 4. Bogactwo zielenii Bogactwo zieleni chyba pomiędzy rozproszoną, nie zorganizowaną, chaotyczną zabudową. Brak konceptu lub choć muśnięcia ręką przez urbanistę. zero planów budowy tegoż osiedla 5. Duży potencjał rozwoju potencjał jest taki że jak masz mieszkanie z widokiem to jest duża szansa że w niedługim czasi ktoś przed Twoimi oknami wybuduję coś na kształt wieżowca 8 - 10 pięter. 6. W dużej części niska i średnia (poznizej 5p.) zabudowa Patrz wyżej 7. Łatwy dostęp do Centrum Zakopianka i całodobowego Tesco dla mie już o tym wspominałem żeden argument ale jeśli ktoś lubi... 8. Bardzo łatwy wyjazd na południe Krakowa MOże nie bardzo ale żeczywiście łatwy tylko czy Górka ma Trudniejszy??? VChyba raczej duuuuużo lepszy. 9. 5km do centrum niezakorkowaną drogą Droga zawsze zakorkowana jeszcze nie udało mi się wjechać na Ruczaj i z nigo wyjechać beż korków. Notorycznie jest korek do skrętu Kapelanka- Kobierzyńska. Rano w drugą stronę. Rondo sam zauważyłeś. Mieszkałem kiedyś na Podwawelskim z Tegoż właśnie nieżadko dojazd do ronda G zajmował mi 15 minut. 10. Bliskość Tyńca (Zaborze graniczy z Bielańsko-Tynieckim Parkiem Krajobrazowym) Tyniec to nie Zaborze 11. Brak starych blokowisk. Brak blokowisk. HM?????? ciekawe jak nazwiesz chaotycznę rozproszoną i wymieszaną zabudowę (blok 4 piętra a obok 11)Ruczaju 12. Planowany Szybki Tramwaj, trasa Pychowicka (Grota Roweckiego do AK), poszerzenie Bobrznskiego do 4 pasów. Planowany szybki tramwaj od kilku lat. Ciągle o nim słyszę ale na razie brak jakich kolwiek działań żeby doszło do jego budowy 13. Motorola, Delphi. No pomba mieszkać w Parku technologicznym. Ruch, zanieczyszczenie, 14. "III Kampus to nie tylko UJ. Na jego terenie znajdą się, obok budynków dydaktycznych, domy studenckie, centrum konferencyjno - wystawiennicze, budynki Polskiej Akademii Nauk i Papieskiej Akademii Teologicznej oraz tzw. Park Technologiczny przeznaczony na inwestycje prywatnych firm zajmujących się nowoczesnymi technologiami". (za www.krakow.pl) Pytanie KIEDY i PO CO. Rzevczywiście masz rację kampus byłby dobry gdyby nie to że studenci mają dużo zajęć w Starym Mieście tam jadą idą do kanjp, bawią się a potem wracają do sypailni. W Górce, świetna komunikacja na razie prywatna a potem może też miejska (sic), bliskość terenów zielonych, Bliskość sklepów. Mogłbym jeszcze pisać tak jak ty, michałowice, węgrzce, ale nie są to atuty Górki. Po prostu chodzi mi o to że ruczaj jest Odpowiedz Link Zgłoś
morfinka_12 Re: brawo:)) 19.08.04, 10:40 Jest modny, przereklamowany, Ceny nieruchoimości będą w niedługim czasi takie jak na innych blokowiskach - sypialniach. (niskie). Dla mie większość lokalizacji jest lepsza niż Ruczaj. Z złociuchna wielbicielka i fanka blokowisk typu ruczaj nie będzie tu nic rozstrzygać bo to nic nie da. Mnie nie uda Ci się przekonać. Żaden argument z tych które podałeś nie był mocny. Wszystkie oparte na... na nie wiem czym. samo to na ruczaju nie ma korków. Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: brawo:)) 19.08.04, 12:53 > Jest modny, przereklamowany, Ceny nieruchoimości będą w niedługim czasi takie > jak na innych blokowiskach - sypialniach. (niskie). Dla mie większość > lokalizacji jest lepsza niż Ruczaj. Z złociuchna wielbicielka i fanka blokowisk > > typu ruczaj nie będzie tu nic rozstrzygać bo to nic nie da. Mnie nie uda Ci się > > przekonać. Żaden argument z tych które podałeś nie był mocny. Wszystkie oparte > na... na nie wiem czym. samo to na ruczaju nie ma korków. watpie, żebyś swoja argumentacją przekonał KOGOKOLWIEK prosiłem Cie o 1 (słownie jeden) argument, który dawał by wyższość Górki N. nad Zaborzem i co?? i jak zwykle dałeś wyssaną z palca litanie narzekań na Zaborze no proszę - 1 sensowny argument przypomne, że napisałeś: "W Górce, świetna komunikacja na razie prywatna a potem może też miejska (sic), bliskość terenów zielonych, Bliskość sklepów. Mogłbym jeszcze pisać tak jak ty, michałowice, węgrzce, ale nie są to atuty Górki..." NO, ALE NIE MA TUTAJ NAWET JEDNEJ RZECZY, KTÓREJ NIE MIAŁO BY ZABORZE.. więc musisz przyznać, że twoje wściekłe krytykowanie nie jest oparte na faktach, tylko na emocjach, a to chyba nie dobrze, nie? pozdrawiam serdecznie ave! Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: brawo:)) 19.08.04, 12:42 > 1. Zakrzowek > zakrzówek to nie Ruczaj no tak jak byś powiedziała, że Lasek Wolski to nie Wola Justowska - no jasne, żę nie. Zakrzówek nie jest w środku osiedla, ale jeśli dojazd rowerkiem zajmuje mi 5 min. to moża traktować to jako bardzo istotny element poprawiający jakość życia w danym rejonie. > 2. Park Skałki Twardowskiego > Skałki to nie ruczaj to samo.. Skałki i Zakrzówek są BARDZO blisko, 10-15 min. spacerkiem > 3. Borek Fałecki > borek to też nie ruczaj (położony na podmokłym terenie) to samo... Borek istotnie obecnie jest nieco zaniedbany, ale jestem przekonany, że dosyć szybko można to naprawić > 4. Bogactwo zielenii > Bogactwo zieleni chyba pomiędzy rozproszoną, nie zorganizowaną, chaotyczną > zabudową. Brak konceptu lub choć muśnięcia ręką przez urbanistę. zero planów > budowy tegoż osiedla Co ma chaotyczna architektura do argumentu: BOGACTWO ZIELENII ???? Pokaż mi chociaż jedno osiedle (poza starą Nową Hutą), które przez urbaniste zostało tknięte. (i tylko proszę nie dawaj mi przykładu Zabińca, bo to co sie dzieje na Frycza Modrzewskiego przechodzi wszelkie pojecie na temat zageszczenia zabudowy) > 5. Duży potencjał rozwoju > potencjał jest taki że jak masz mieszkanie z widokiem to jest duża szansa że w > niedługim czasi ktoś przed Twoimi oknami wybuduję coś na kształt wieżowca 8 - > 10 pięter. CO MA DUŻY POTENCJAŁ ROZWOJU DO WIEŻOWCÓW PRZED OKNEM??? z przyczyn geologicznych na wiekszości obszaru Zaborza dozwolone jest budownictwo do 10m (3p.).. jeśli chodzi o wysoką zabudowe powyżej 5p. - wyjątek stanowi okolica Europejskiego i Czerwonych Maków > 6. W dużej części niska i średnia (poznizej 5p.) zabudowa > Patrz wyżej patrz wyżej Na tym właśnie opieram moja teze, że Górka N. ma dużo większe szanse na stanie sie usianym wieżowcami blokowiskiem - ma doskonałe warunki ku temu - i zostaną one wykorzystane - moge Ci to zagwarantować. Właśnie jak na ironie - Górka Narodowa stanie się kolejnym Kurdawanowem. > 7. Łatwy dostęp do Centrum Zakopianka i całodobowego Tesco > dla mie już o tym wspominałem żeden argument ale jeśli ktoś lubi... > 8. Bardzo łatwy wyjazd na południe Krakowa > MOże nie bardzo ale żeczywiście łatwy tylko czy Górka ma Trudniejszy??? > Chyba raczej duuuuużo lepszy. O CZYM TY PISZESZ CHŁOPIE?? mój scenariusz: wypad do domku na południe od Krakowa - wyjazd piątek 17:00.. Ja: Kobierzyńska, Zawiła, Skotnicka, po 5 min. jestem na węzle Zakopiańskim - jadę w kierunku Myślenic. Ty: jeśli wybierzesz 'krótszą' drogę przez CAŁY KRAKÓW - piątek wieczór przedzierasz się przez 29 listopada, Alejki, Konopnickiej, Zakopiańską.. do wezła conajmniej 35min. (optymistycznie), opcja autostradowa przez Opolską, Radzikowskiego i dalej na poludnie - daje ci taki sam czas (tyle, że pędzisz dwa razy szybciej) 35 min. to sporo jazdy i nerwów szczególnie w piątowy wieczór po całym tygodniu pracy.. > 9. 5km do centrum niezakorkowaną drogą > Droga zawsze zakorkowana jeszcze nie udało mi się wjechać na Ruczaj i z nigo > wyjechać beż korków. Notorycznie jest korek do skrętu Kapelanka- Kobierzyńska. ???? Musimy ustalić co to znaczy korek - bo odnosze wrażenie, że uważasz za "korek" czas którym stoisz na światłach przed skrzyżowaniem, a to chyba nie tak. Możemy się umówić o dowolnej porze - stawiam dobre wino, jeśli istotnie będzie tam korek. > Rano w drugą stronę. Rondo sam zauważyłeś. Mieszkałem kiedyś na Podwawelskim z > Tegoż właśnie nieżadko dojazd do ronda G zajmował mi 15 minut. > 10. Bliskość Tyńca (Zaborze graniczy z Bielańsko-Tynieckim Parkiem > Krajobrazowym) > Tyniec to nie Zaborze Przecież nie piszę, że Zaborze TO Tyniec... piszę BLISKOŚĆ - uwielbiam spacery i wypady rowerowe i ma to dla mnie bardzo istotne znacznie. Jedni wolą betonową pustynie, ja wolę miejsca do spacerów i przestrzeń. > 11. Brak starych blokowisk. > Brak blokowisk. HM?????? ciekawe jak nazwiesz chaotycznę rozproszoną i > wymieszaną zabudowę (blok 4 piętra a obok 11) Ruczaju znowu to samo, musisz starać się czytać argumenty: napisałem: BRAK STARYCH BLOKOWISK btw - a gdzież to mamy 11p. na Zaborzu.. ??? nie widziałem.. Najwyższe budynki na Europejskim maja 7p. ?? na Makach powstaje 7p. reszta to max 5p. > 12. Planowany Szybki Tramwaj, trasa Pychowicka (Grota Roweckiego do AK), > poszerzenie Bobrznskiego do 4 pasów. > Planowany szybki tramwaj od kilku lat. Ciągle o nim słyszę ale na razie brak > jakich kolwiek działań żeby doszło do jego budowy ??? nie twierdze, że tramwaj powstanie za rok czy dwa, napisałem PLANOWANY, a trasa Pychowicka jest czymś zupełnie konkrentym, i ze względu na swoją rolę (element dopinający średnią obowdnicę Krakowa) na pewno zostanie zrealizowana w bardzo niedalekiej przyszłości > 13. Motorola, Delphi. No pomba mieszkać w Parku technologicznym. Ruch, > zanieczyszczenie, hahahhahaha buahahahha ciekawe od kiedy informatycy i naukowcy powodują zanieczyszczenie... O rany człowieku jak ty się słodko starasz, tylko nie potrafisz podać sensownych faktów.. Park Technologiczny - to znaczy park nowych technologii - takie miejsce gdzie nowe technologie są opracowywane i wprowadzane w życie. Wiesz banda naukowców lata w swoich fartuchach.. (stukając w klawiaturę i popijając kawkę, od czasu do czasu wyrywając sobie włosy z głowy czy krzyczących Eureka;). > 14. "III Kampus to nie tylko UJ. Na jego terenie znajdą się, obok budynków > dydaktycznych, domy studenckie, centrum > konferencyjno - wystawiennicze, budynki Polskiej Akademii Nauk i Papieskiej > Akademii Teologicznej oraz tzw. Park > Technologiczny przeznaczony na inwestycje prywatnych firm zajmujących się > nowoczesnymi technologiami". (za > www.krakow.pl) > Pytanie KIEDY i PO CO. Rzevczywiście masz rację kampus byłby dobry gdyby nie > to że studenci mają dużo zajęć w Starym Mieście tam jadą idą do kanjp, bawią > się a potem wracają do sypailni. Obiawiam się, że mylisz słowo KAMPUS z osiedlem akademików. Polecam kampus w Olsztynie - dosyć dobry przykład Kampusu z prawidziwego zdarzenia. Jak byś troszke się interesował sprawą - dowiedziała byś się, że niektóre wydziały w CAŁOŚCI zostaną przeniesione na Kampusu, więc o żadnych zajęciach na Starym Mieście nie może być mowy. Na cała inwestycje zosty Mówimy o nowych wydziałach 8000 studentów. doczytaj sobie, a później dyskutuj: www3.uj.edu.pl/invest/campus.pl.html a tu masz o parku tech. www.nowe-panstwo.pl/archiwum/Nr43/glowna/257_temat_tyg.htm I etap (1999-2002) Kompleks Nauk Biologicznych, budynki Wydziału Zarządzania i Komunikacji Społecznej oraz Informatyki, II etap ciąg dalszy budynków Wydziału Zarządzania, Chemia, mający powstać Wydział Nauk Politycznych i Spraw Międzynarodowych, III etap Fizyka, Matematyka, Zoologia, Botanika. proponowałem Ci uczciwą dyskusje.. ale widzę, że wściekła niechęć do tego rejonu przesłania Ci wszystko.. Ja daje jakiś argument, a ty odpowiadasz zupełnie nie na temat. no nic pozdrawiam i jak to się ładnie mówi: "ludzie i tak głosują pieniędzmi inwestowanymi w nowe mieszkania" musi Cię bardzo zadziwiać, że właśnie tam, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
morfinka_12 Re: brawo:)) 19.08.04, 14:05 4. Bogactwo zielenii > > Bogactwo zieleni chyba pomiędzy rozproszoną, nie zorganizowaną, chaotyczn > ą > > zabudową. Brak konceptu lub choć muśnięcia ręką przez urbanistę. zero pla > nów > > budowy tegoż osiedla > Co ma chaotyczna architektura do argumentu: BOGACTWO ZIELENII ???? NO bo ja o tym właśnie gdzie w blokowisku miejsce na zieleń. Zgadza się że nie daleko są te rzeczy o których wspominasz ale nie są na ruczaju a już napewno na ruczaju nie ma Dużo zieleni. 5. Duży potencjał rozwoju > > potencjał jest taki że jak masz mieszkanie z widokiem to jest duża szansa > że w > > niedługim czasi ktoś przed Twoimi oknami wybuduję coś na kształt wieżowca > 8 - > > 10 pięter. > CO MA DUŻY POTENCJAŁ ROZWOJU DO WIEŻOWCÓW PRZED OKNEM??? z przyczyn geologicznych na wiekszości obszaru Zaborza dozwolone jest budownict > wo do 10m (3p.).. > jeśli chodzi o wysoką zabudowe powyżej 5p. - wyjątek stanowi okolica Europejski > ego i Czerwonych Maków > > > 6. W dużej części niska i średnia (poznizej 5p.) zabudowa > > Patrz wyżej > patrz wyżej > Na tym właśnie opieram moja teze, że Górka N. ma dużo większe szanse na stanie > sie usianym wieżowcami blokowiskiem - ma doskonałe warunki ku temu - i zostaną > one wykorzystane - moge Ci to zagwarantować. Właśnie jak na ironie - Górka Naro > dowa stanie się kolejnym Kurdawanowem. NO to Ciekawe co piszesz. Kobierzyńska 101, 103 (jeśli dobrze pamietam) to chyba wieżowce !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jesli one są nowe to ja jestem duchem Świętym. Więc chyba jest to typowe blokowisko. Sypialnia. Nic więcej. Trochę nowej chaotycznej zabudowy nie zmieni tego. NO właśnie o tym mówię potencjał wyrażony w gęstości zabudowy. NIc innego. mój scenariusz: > wypad do domku na południe od Krakowa - wyjazd piątek 17:00.. > Ja: Kobierzyńska, Zawiła, Skotnicka, po 5 min. jestem na węzle Zakopiańskim - j > adę w kierunku Myślenic. > Ty: jeśli wybierzesz 'krótszą' drogę przez CAŁY KRAKÓW - piątek wieczór przedzi > erasz się przez 29 listopada, Alejki, Konopnickiej, Zakopiańską.. do wezła con > ajmniej 35min. (optymistycznie), opcja autostradowa przez Opolską, Radzikowskie > go i dalej na poludnie - daje ci taki sam czas (tyle, że pędzisz dwa razy szybc > iej) > 35 min. to sporo jazdy i nerwów szczególnie w piątowy wieczór po całym tygodniu > pracy.. > > 9. 5km do centrum niezakorkowaną drogą > > Droga zawsze zakorkowana jeszcze nie udało mi się wjechać na Ruczaj i z n > igo > > wyjechać beż korków. Notorycznie jest korek do skrętu Kapelanka- Kobierzy > ńska. > ???? > Musimy ustalić co to znaczy korek - bo odnosze wrażenie, że uważasz za "korek" > czas którym stoisz na światłach przed skrzyżowaniem, a to chyba nie tak. > Możemy się umówić o dowolnej porze - stawiam dobre wino, jeśli istotnie będzie > tam korek. > NO własnie ale czy każdy (ty na 100 %) ma domek na południu. ja naprzykład cenię sobie dobry dojazd do drogi na Warszawę i do autostrady. Co kto lubi i co komu potzrebne. Nie sądzisz????? Co do korków nie odniosłeś się do moich postoi przy dojeździe do ronda G. Co do Korków w alejach nie wiem dlaczego ale z centrum miasta Przez aleje, konopnickiej, wadowicką jadę do pracy jakieś 5 minut. Skąd u Ciebie 35???????? BRAK STARYCH BLOKOWISK - czyli budownictwo lat '70 to dla Ciebie nowiuśnkie mieszkanka ??????????????? Patzr Grota roweckiego i kobierzyńska, lipińskiego, borsucza i kilka innych !!!!!!!!! . Motorola, Delphi. No pomba mieszkać w Parku technologicznym. Ruch, > > zanieczyszczenie, Chodzi mi o to że na i tak zapchanym z=samochodami blokowisku, dodatkowo dochodzą jeszcze ludzie którzy jadą tam do pracystąd ruch i zanieczyszczenia. No chyba że po wjechaniu na ruczaj pojazdy nnapędzane są słowami EUREKA a nie benzyną co do kampusu - rozmawiam ze studentami i wiem że skarżą się że jesli nawet całe wydziały są przeniesione to cZęść zajęć odbywa się jednak... na Starym Mieście. A że w olsztynie czy w rzymie wygląda to inaczej . Tu jerszcze sporo wody z Wisły upłynie zanim będzie tam to o czym móisz i czego pragniesz. proponowałem Ci uczciwą dyskusje.. ale widzę, że wściekła chęć do tego rejon > u przesłania Ci moje argumenty. Niestety ale nie każdy ma domek na południu i potzrebę korzystania z całodobowego marketu (sic) Ja wolę widokowe miejsce, dobry dojazd, ciszę, (bez parków technologicznych) ia ci Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: brawo:)) 19.08.04, 14:59 Przecież mówiąc Ruczaj-ZABORZE - nikt orientujący się w temacie nie ma na myśli starego os. Ruczaj. To tak jak ja bym Ci wciskał Prądnickie blokowiska do Górki Narodowej. Nonsens. Twierdzisz, że na ZABORZU NIE MA ZIELNI... gratulacje bystrzacho :) Co do starych wieżowców jak wyżej - osiedla Ci sie pomyliły. Być może stąd właśnie wynika to nieporozumienie - ty cały czas musisz pisać o os. Ruczaj. Mieszkanie na starych posocjalistycznych osiedlach litościwe pozostawie bez komentarza. Chociaż akurat to, ze względu na swoje relatywnie małe rozmiary i ciekawą okolice może być całkiem ciekawe. (co potwierdza fakt, że pomiędzy Zaborzem a właśnie tym osiedlem zdecydowano się postawić apartamentowiec miasta.gazeta.pl/krakow/1,35818,1749181.html , coś nie do pomyślenia na innych podmiejskich blokowiskach). 5 min. przejazd przez CAŁY KRAKÓW w godzinach szczytu - uuuuu... nie sądze, żebyś był w stanie włączyć się w ruch na 29 listopada w ciągu 5 min., a gdzie tam jeszcze przejechać alejki dalej... ostro Nieźle jestes szalony driver. Nie mam własnego domku na płd. (chociaż planuje, było by fajnie). reszta argumentacji (szczególnie dot. Kampusu i zanieczyszczenia)... szkoda gadać więc, "kończmy flaszkę i do domu" ave! Odpowiedz Link Zgłoś
morfinka_12 Re: brawo:)) 19.08.04, 15:27 dobrze więc, zdradź mi proszę co wg Ciebie oddziela ruczaj od zaborza?? czyżby granicą był ten wspaniały apartamentowiec??? Nie sądzę, dodatkowo dziś wielu deweloperów naduzywa tego słowa dla podniesienia atrakcyjności budowanych przez siebie nieruchomości (bo czy apatrament w Krakowie może kosztować 3000 PLNów za m2) 5 minut (czytaj uważnie a nie selektywnie) zajmuje mi dojad z centrum a nie przez cały Kraków. Nie bedę przytaczał jakichś cytatów, bo to twoja domena. Ale czy ktoś nie zgłosił przypadkiem zaburowy RUCZAJU i ZABORZA do Arhiszopy???? Bo mnie sie zdaje że tak. reszta argumentacji... szkoda gadać, rzeczywiście do większości postawionych przeze mnie problemów wcale się nie odniosłeś. więc, "kończmy flaszkę i do domu" ave! P.S nadal twierdzę że na zaborzu nie ma zieleni Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: brawo:)) 19.08.04, 15:45 Jak mam sie odnosić do twoich argumentów, jeśli ty na moje odpowiadasz zupełnie i na temat - a te które ewidentnie podważające twoje rozumowanie zwyczajnie ignorujesz. jeśli dasz mi 1 SENSOWNY ARGUMENT - który przekona mnie o wyższości Górki Narodowej nad Zaborzem to możemy dyskutować, nie sądze, żebyś się na to zdobył - dostane pewnie następny stek utyskiwania na Zaborze. Inaczej może sie okazać, że cała ta dyskusja została przez Ciebie rozpoczęta z czystej złośliwości. do wcześniejszego.. nie powiedzialem, że mieszkasz na Górce, napisałem, że masz tam mieszkanie (a może będziesz miał) ;) ps. cena m2 mieszkania w Konstelacji na Miłkowskiego wynosiła 3905 zł (przy czym z artykułu w żaden sposób nie można wywnioskować czy to jest cena ostateczna), więc swoimi 3000 po raz kolejny naciagasz fakty na swoje potrzeby. I jeśli uważasz, że opisany budynek nie jest apartamentowcem, to ja już nie wiem co jest. Odpowiedz Link Zgłoś
morfinka_12 Re: brawo:)) 19.08.04, 15:58 Poczytaj zatem bo nie potrafię dosłownie zacytować definicji apartamentu (w cytowaniu TY jesteś mistrzem i potem byś mnie zganił). Jak masz odnosić się do moich argumentów???? Z pokorą. Tak byłoby najlepiej. 1 sensowny i logiczny argument Drogi i komunikacja z górki są lepsze. NIe wiem czy wiesz ale o cenach nieruchomości decydują trzy czynniki lokalizacja, lokalizacja i lokalizacja. Ceny są tez w pewnym stopniu wyznacznikiem tego co apartamentem jest a co nie. Wyznacznikiem sa tu w dużej mierze lokalizacji i cena. A te zaczynają się w przypadku apartamentowców (tych prawdziwych) od około 8000 za m2 /stan surowy. Ja nie twierdze że górka narodowa jest wymazonym miejscem do mieszkania. Staram się pokazać żę jest o niebo lepsza od Ruczaju (bo nie będę tak jak ty oddzielał tego co niepodzielne) no chyba że na użytek własny i dla podniesienia rangi lokalizacji którą zamieszkujesz będziesz nadal dzielił. Nadal nie odniosłeś się do zarzutów podniesionych przeze mnie. Jeśli nadal nie wiesz, to TY już się raczej nie dowiesz co CI jest Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: brawo:)) 19.08.04, 16:46 > 1 sensowny i logiczny argument Drogi i komunikacja z górki są lepsze. uff.. udało sie wydusić, marne jak szlak, ale zawsze oki - uważasz, że warto mieszkać na Górce Narodowej bo ma lepsza komunikacje i drogi, nie mam już nawet siły tego komentować > NIe wiem czy wiesz ale o cenach nieruchomości decydują trzy czynniki > lokalizacja, lokalizacja i lokalizacja. Ceny są tez w pewnym stopniu > wyznacznikiem tego co apartamentem jest a co nie. Wyznacznikiem sa tu w dużej > mierze lokalizacji i cena. A te zaczynają się w przypadku apartamentowców (tych > > prawdziwych) od około 8000 za m2 /stan surowy. o stary.... teraz pojechales.. zerknij sobie tutaj: www.dominium.pl/inwestycje/?ityp=apart&dz=all a później dyskutuj o cenach.. 8k to praktycznie najwyższa możliwa cena (za gotowe mieszkanie) - twoje 8000 za stan surowy... możesz sobie włożyć między bajki a 4000 za m2 na Miłkowskiego to raczej przeciętna > Ja nie twierdze że górka narodowa jest wymazonym miejscem do mieszkania. Staram > > się pokazać żę jest o niebo lepsza od Ruczaju (bo nie będę tak jak ty oddzielał > > tego co niepodzielne) no chyba że na użytek własny i dla podniesienia rangi > lokalizacji którą zamieszkujesz będziesz nadal dzielił. jeśli uważasz, że Górka N. jest dużo bardziej oddzielona od Prądnika Białego - to już twoja sprawa > Nadal nie odniosłeś się do zarzutów podniesionych przeze mnie. ale dokładnie których?? że nie ma zielenii? co tu komentować - zieleń to główny atut Zaborza na Obozowej tuż koło mojego domu zaczyna się kilku hektarowa łąka, mam 400m do Borku Fałeckiego, 5 min. rowerem do Zakrzówka, dalej przepiękny park skałki Twardowskiego, na południe przez Skotniki Lasek Tyniecki, za Bobrzyńskiego zaczynają się największe w Krakowie łąki - park krajobrazowy, żadnej ważniejszej przelotowej ulicy w pobliżu zła komunikacja - 114,124,128,194 co kilka minut na Bobrzyńskiego, na Kobierzyńskiej co 10 min BUS że korki - nie ma korków - powiedziałem moge się z tobą założyc, że nie ma żadnych korków na Zaborzu o Rondzie Grunwaldzkim, co mam komentować, dojazd do wawelu zajmuje mi 10min. do centrum 20min., korków na samym Zaborzu nie ma, a jeśli już mówimy o korkach to sto razy większe są na 29 listopada, a jak skończą Galicyjska to ta ulica zwyczajnie stanie o studentach niszczacych okolice - śmieszne twoje fakty o Kampusie - wyssane z palca o Motoroli i centrach badawczych zatruwajacych otoczenie - śmieszne 5min. przez centrum na poludnie - cóż niewdzialne 11p. wieżowce na Zaborzu - cóż pozdr. ale to wszystko już zostało przeze mnie skomentowane.. staram sie cytować twoje wypowiedzi, bo zdaje się, że nie pamietasz co wcześniej mówiłeś - twoja linia ataku opiera się jedynie o wątpliwą lepszą komunikacje (której po za prywatnymi linia na Górce w ogóle nie istnieje) dalej cos wspinasz o oddzielaniu tego co niepodzielne - dla twojej informacji stare osiedle Ruczaj ostro kończy się na ul. Zachodniej - dalej aż do granic Krakowa nie znajdziesz ani jednego starego bloku tyle Odpowiedz Link Zgłoś
morfinka_12 Re: brawo:)) 19.08.04, 17:12 Słuchaj ja sie nie licytuję że górka jest lepsza cała od ruczaju. Ma wiecej atutów, tak to fakt (o górce mówię). "Patrze sobie na bardzo dynamiczny rozwoj Debnik (szczegolnie okolic Kobierzynskiej i Grota Roweckiego), co jakis czas rozpoczyna sie nowa budowa, a okolica jest az usiana dzwigami budowlanymi..." - to TY później dyskutuj o cenach - teraz, właśnie że teraz. Bo apatramentu NOWE właśnie tyle kosztują, Patrz dom Na przystani, salwator residence i inne. Rynek wtórny to wydatek od 6000 do 15.000 za m2. Pracuję w tym więc nie tłumacz mi prosze co apartamentowcem jest a co nie i jakie sa ich ceny. Link do tej strony którą mi podałeś OK. Ale pierwszy z brzegu przykład "dom mieszczaański" mimo sympatii dla całego łobzowa ani apartamentowcem nie jest ani okol;icy nie zdobi. Więcej takich inwestycji i będzie zaśmiecona cała młynówka. Nadal nie odniosłeś się do zarzutów podniesionych przeze mnie. > ale dokładnie których?? Pytałem cie jak możliwe jest że dojazd do centrum zajmuje ci 120 minut skoro mi sam dojazd z podwawelskiego na rondo G zajmował 10 - 15 minut?????????? to że ruczaj się kończy a zaczyna zaborze dowiaduje sie teraz. Nikt nigdy wcześniej nie powiedział mi nic takiego (i pewnie długo jeszcze nie powie). Reszty nie komentuję. Nadal uważam że mruczaj to 3 - 4 dzielnica od końca pod względem jakośi mieszkania i perspekrtyw. gorsze są HUTA, BIEZANÓW-PROKOCIM (nie rozdzielam celowo bo taka właśnie jak w przypadku ruczaju zaborza nomenklatura obowiązuje) nie mam pewności ale może jeszcze Wola duchacka i kurdwanó POtem jest juz na 100 % Ruczaj Zaborze. A wyzanczenie granicy gdzie kończą się stare bloki nie jest sprawą nader kłopotkiwą, ja cie pytam gdzie jest podział na ruczaj i Zaborze Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: brawo:)) 19.08.04, 18:27 > Słuchaj ja sie nie licytuję że górka jest lepsza cała od ruczaju. Ma wiecej > atutów, tak to fakt (o górce mówię). > "Patrze sobie na bardzo dynamiczny rozwoj Debnik (szczegolnie okolic > Kobierzynskiej i Grota Roweckiego), co jakis czas rozpoczyna > sie nowa budowa, a okolica jest az usiana dzwigami budowlanymi..." - to TY no i? ergo - świetna okolica, ludzie chcą tam mieszkać > później dyskutuj o cenach - teraz, właśnie że teraz. Bo apatramentu NOWE > właśnie tyle kosztują, Patrz dom Na przystani, salwator residence i inne. Rynek > wtórny to wydatek od 6000 do 15.000 za m2. Pracuję w tym więc nie tłumacz mi > prosze co apartamentowcem jest a co nie i jakie sa ich ceny. Link do tej strony ale nie rozumiem za bardzo czemu uwazasz, że nazwa apartamentowiec może dotyczyć budownictwa o ekstremalnie wysokiej cenie pow. 8k (jak sam wspomniales), i koniecznie Salwator, czy Stare Miasto. Wytłumacz mi czemu wg twojej nomenklatury na granicy Zaborza nie może powstać apartamentowiec - i racji dużo tańszego gruntu być zwyczajnie nieco tańszy. Dajesz tutaj przykłady absolutnie High Class Apartaments - pewnie do czasu wybudowania Sheraton uważałeś, że w Krakowie nie ma hoteli. > którą mi podałeś OK. Ale pierwszy z brzegu przykład "dom mieszczaański" mimo > sympatii dla całego łobzowa ani apartamentowcem nie jest ani okol;icy nie > zdobi. Więcej takich inwestycji i będzie zaśmiecona cała młynówka. > Nadal nie odniosłeś się do zarzutów podniesionych przeze mnie. > > ale dokładnie których?? > Pytałem cie jak możliwe jest że dojazd do centrum zajmuje ci 120 minut skoro mi > > sam dojazd z podwawelskiego na rondo G zajmował 10 - 15 minut?????????? No nie wiem zwyczajnie jak sie do tego odnieść, przez długi czas dojeżdżałem z Lipińskiego na Podwale autobusem 124 dzień w dzień, do samego centrum jedzie około 18min. (możesz sobie to sprawdzić na rozkładzie www.komunikacja.krakow.pl/rozklady/autobusy.php?linia=124w&start=1&dir=kier1&przystanek=12404) wyjeźdza o 7:58 pod Bagatela jest o 8:16). Teraz jeżdże rowerem (szybkim tempem) i jestem w 20 min. w centrum. Samochodem 15-20min., nie więcej. No sam powiedz co mam Ci napisać?? Może przez 10min. pchałeś samochód, nie wnikam. [Co do jazdy rowerem do centrum to kolejny doskonały argument za - Zaborzem. Doskonale połącznie ścieżką rowerową. Moja droga do pracy jest wrecz wymarzona - po wyjechaniu z Zaborza - ścieżka wzdłuż Kapelanki, później wzdłuż Monte Cassino, dalej wzdłuż Wisły, Planty i jestem:)] > to że ruczaj się kończy a zaczyna zaborze dowiaduje sie teraz. Nikt nigdy > wcześniej nie powiedział mi nic takiego (i pewnie długo jeszcze nie powie). Pojedz sobie tam.. nikt ze zdrowym wzrokiem, nie będzie miał problemów z rozpoznaniem gdzie się kończy stare blokowisko, a gdzie zaczyna nowe osiedle. Może masz racje, że używanie nazywa Zaborze jest czymś nowym, ale nikt nie spiera się, że to zupełnie inne osiedle. Ty skolei KONIECZNIE chciałbyś je wrzucić do jednego worka - wtedy twoje brednie o stawianiu Zaborza w klasie Bieżanowa i Huty miały by jakąkolwiek podstawe. ALE TO JEST ZWYCZAJNIE ŚMIESZNE. Nawet samego starego os. Ruczaj w życiu bym nie umieścił na liście w okolicy Huty czy Bieżanowa. "gdzie Rzym, gdzie.." > Reszty nie komentuję. Nadal uważam że mruczaj to 3 - 4 dzielnica od końca pod > względem jakośi mieszkania i perspekrtyw. gorsze są HUTA, BIEZANÓW-PROKOCIM > (nie rozdzielam celowo bo taka właśnie jak w przypadku ruczaju zaborza > nomenklatura obowiązuje) TAK CI SIE MARZY > nie mam pewności ale może jeszcze Wola duchacka i > kurdwanó POtem jest juz na 100 % Ruczaj Zaborze. A wyzanczenie granicy gdzie > kończą się stare bloki nie jest sprawą nader kłopotkiwą, ja cie pytam gdzie > jest podział na ruczaj i Zaborze buahahahahahahahhaahahahahahahahahahahahahaha to zastanawianie się nad Wola i Kurdwanowem.. urocze:)) udało ci się Przecież os. Ruczaj jest zamknietę pomiędzy Grota-Roweckiego, Zachodnią, Kobierzyńską, Miłkowskiego i Lipińskiego. I nikt się o to nie spiera. Masz racje, dosyć nieszczęśliwe sie stało, że wg STAREJ nomenklatury nie istnieje jasne rozdzielenie tych dwóch osiedli. Być może dlatego, że to osiedle tak naprawde dobiero zaczyna powstawać. W sumie już wiem o co Ci biega zaliczasz się do Krakusów, którzy uważają południową część Krakowa za dużo gorszą do mieszkania. Twoje niezdrowe podejście jest jedynie pochodną. Powtarzam po raz któryś nie wskazałeś nawet jednego czynnika, który pozwolił by postawić Górkę N. powyżej Zaborza, bo jak już pisałem argumenty w stylu lepsza komunikacja, czy bogatsza zieleń - nie mogą być brane na poważnie (sam przyznasz). Uczepiłeś się czasu dojazdu i sasiedniego blokowiska - jak rozumiem to twoja jedyna linia ataku. Szkoda tylko, że nie mająca pokrycia w rzeczywistości. [pomijając już, że Górka ma dużo gorsze parametry pod tym względem, ale to zawsze ignorujesz] Zresztą z kim ja dysktuje. Jeśli ktoś uważa, że można porównywać przecudne okolice Szuwarowej, Obozowej, Szwai czy Europejskiego z Bieżanowem czy Hutą - proponuje kawe na pobudkę. Stawiając wyżej Górke???, jak rozumiem również Prądnik Czerwony i Biały, Nowe Bronowice, Azory, Wapienniki zwyczajnie dajesz dowód swojej niekomentencji - jeśli istotnie się tym parasz. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: brawo:)) 19.08.04, 20:59 powinno być Drukarską, a nie Zachodnią uliczki mi sie pomyliły Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: brawo:)) 19.08.04, 17:09 Nowość! co do mieszkań wyższej klasy, jeśli tak cie boli słowo apartament: ci cholerni deweloperzy znowu chcą stawiąć następny tego typu budnek na Zaborzu.. www.dominium.pl/inwestycje/?id=2&inw=344 pewnie teraz napiszesz, że nowobogatcy będą nam samochodami drogi rozjeżdżać co to za blokowisko, i okolica, że na skraju powstają takie budynki?? :D a z drugiej strony co to ta Górka N., że mimo, że jest taka "dobra komunikacja", nikt nie jakoś nie inwestuje pieniedzy i tym troszke złośliwym (nie ukrywajmy;) akcentem zakończe.. ave! Odpowiedz Link Zgłoś
morfinka_12 Re: brawo:)) 19.08.04, 17:23 Sie usmiałem, zespół apartamentowy. Zrozum jedno ani na Ruczaju ani na górce narodowej nie powstanie żaden apartamentowiec, co najwyżej blok o podwyższonym standardzie. A i to max. Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: brawo:)) 19.08.04, 18:59 > Sie usmiałem, śmiech to zdrowie:) doskonale zespół apartamentowy. Zrozum jedno ani na Ruczaju ani na górce > narodowej nie powstanie żaden apartamentowiec, co najwyżej blok o > podwyższonym > standardzie. A i to max. czemu?? było w poprzednim poscie, ale powtorze czemu uważasz, że warunkiem koniecznym apartemantu jest by stał na Salwatorze czy Starym Mieście??? Szczególnie w taki kraju jak Polska. > co to za blokowisko, i okolica, że na skraju powstają takie budynki?? MODNA > OKOLICA MODNA I NIC WIĘCEJ nie zastanawia Cie - czemu jest taka popularna? > złośliwym??? argumentów brakło???? co się dzieje??? ja się dopiero rozkręcam! :D absolutnie niczego mi nie brakuje.. zwyczajnie obawiam się, że do niczego nie dojdziemy.. ty bez względu na zdrowy rozsądek postanowiłeś sponiewierać Zaborze - nie pozostał Ci nawet jeden sensowny argument, próbujesz się bronić na siłe łącząc z Zaborzem, sąsiadujące stare osiedle. To jedyne co Ci zostało. Rany przywaliłeś się do tej nazwy - jakby to cokolwiek zmieniało. Powiem Ci jaka była historia powstania nazwy - "Zaborze". (poważnie, tak było) Wiec, w zamierzchłych czasach 7-10 lat temy, kiedy deweloperzy zaczeli stawiać tutaj osiedla, ktoś zupełnie bzdurnie wymyślił, że KOBIERZYN może się źle kojarzyć (z racji odległego o 1,5km szpitala neurologicznego, poza tym Ruczaj jest raczej mało odległy od centrum, co miało dodatkowo zachęcić ludzi). Przyjęto, więc konwencje nazywania tego rejonu - "Ruczajem-Zaborzem". Nazwa niestety przetrwała do dzisiaj - jeśli tylko weźmiesz swoją "mapę" przekonasz się, że umieszczanie Europejskiego, Maków, Szuwarowej czy Obozowej w jednym worku z Ruczajem os. to brednie. > Może teraz skonfrontujemy Bronowice Oczywiście z podziełem na Małe, Nowe, > Bronowice, Os ZarzeczeMydlniki i inne (mam jakąś chu.ową mapę bo na niej jest > RUczaj-Zaborze a potem Kobierzyn) cholera Podzielimy i pod każdym względem > rozbierzemy na Kawałki, skonfrontujemy oczywiście z Zaborzem (które nie > istnieje) a potem inne dzielnice. Pychowice - Zaborze, Kobierzyn Zaborze. A > potem udowodnisz mi wyższość świąt wielkiej nocy nad tymi drugimi albo > musisz mi pokazać granice pomiedzy Wolą Duchacka a Kurdawanowem, Azorami a Bronowicami... a może Żabińcem [to naprawde DOSKONAŁY przykład] a Prądnikiem Białym, może Rajskiem, Swoszowicami, Soboniowicami a Kosocicami. Później rozdziel mi Kobierzyn od Skotnik. W Krakowie panuje taki burdel z nazwami i granicami, że opieranie na tym dyskusji nie ma sensu. Każdy wie jaka jest różnica klas pomiędzy Nowymi Bronowicami, a Bronowicami Wielkimi czy Małymi. (w jednym z tych miejsc nie chciałbym za żadne skarby mieszkać, a o innych moge pomarzyć - taka mała różnica w nazwie) Jeśli uważasz, że to jeden pies - to gratulacje!!! Co bloków o podwyższonym standardzie - poczytaj sobie o Konstelacji - i powiedz mi czego brakuje tej inwestycji (poza tym, że nie jest na Salwatorze) aby spełniać twoje kryteria apartamentu. [????] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaborzanin Ruczaj = Ruczaj-Zaborze IP: *.autocom.pl 19.08.04, 23:20 Ruczaj-Zaborze to nazwa spółdzieni mieszkaniowej, do której należy STARE blokowisko przy Grota-Roweckiego, Lipińskiego, Kobierzyńskiej aż do Zachodniej.Więc Ruczaj to właśnie Ruczaj Zaborze!!! A nowe osiedla powstające w okolicy to poprostu część Kobierzyna. O historii "zaprzychodowania" sobie nazwy przez developerów też słyszałem. Mieszkam tu już ponad 10 lat (Na Ruczaju!) - i te same argumenty co Ty mógłbym przytoczyć zachwalając lokalizację - tylko standard budynku niestety jest nieporównywalny (dlatego zmieniam mieszkanie na nowe, ale tu w okolicy - ponieważ wg mnie nie ma w Krakowie ładniejszego miejsca, w rozsądnej cenie, do zamieszkania). A jeśli chodzi o wyższość jednego nad drugim tzn. Ruczaj (ogólnie tzn. stare blokowisko+nowe osiedla Kobierzyna) kontra Górka Narodowa - to dyskusja jest poprostu śmieszna i nic nie wnosząca BO TO JEST ŁADNE CO SIĘ KOMU PODOBA lub jak kto woli O GUSTACH SIĘ NIE DYSKUTUJE! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: Ruczaj = Ruczaj-Zaborze 20.08.04, 09:06 Dokładnie... 100% się zgadzam, dlatego właśnie zaproponowałem panu Morfince, aby przedstawił listę zalet Górki, ja przedstawiłem ('moją') listę zalet Zaborza (Kobierzyna;). Tylko gość wobec braków sensownych argumentów skoncentrował się na totalnej (pozbawionej sensu i podstaw) krytyce miejsca, które absolutnie uwielbiam. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
morfinka_12 Re: Ruczaj = Ruczaj-Zaborze 20.08.04, 11:59 Szanowqnego pana Informuję niniejszym: 1. serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,804477.html 2. W powojennej Polsce apartamentowce są zjawiskiem nowym. Powstają głównie w Warszawie, nieliczne w Krakowie, Trójmieście, Poznaniu, Wrocławiu albo w miejscowościach wakacyjnych: w Zakopanem, na Helu, w Sopocie. Nie jest ich dużo, bo w końcu jak wiele osób stać na mieszkanie za milion złotych? dom.gazeta.pl/dom/1,50848,2157103.html Polecam zapoznanie się z terścią a potem porozmawiamy dlaczego to co buduje się na Ruczaju, nie jest i nie będzie Apartamentem. ja (zaczynam powtarzać) nie mówię że górka jest najlepszym miejscem zdo zamieszkania, to ty twierdzisz (i co powiedzieli inni, wymyślasz sztuczne podziały) że nie ma lepszego miejsca do mieszkania niż Ruczaj. I wciskasz mi że apartamentowce zaczynają stawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: Ruczaj = Ruczaj-Zaborze 20.08.04, 12:28 Musisz mi zacytować, bo chyba nie jestem na tyle szalony, żeby wydawać 2,44zl. To już subiektywna ocena co bedziemy traktowali za apartament. Ty uwazasz, że 0,01% budynków w Polsce można traktować jako aparamentowce.. ja uważam, że 0,1%. Dla mnie jeśli budynek jest wybudowany z wykorzystaniem najlepszych materiałów, posiada duże mieszkania, ze sporymi tarasami, jest strzeżony i monitorowany, ma parking podziemny, fitness club, ma w miare dobrą lokalizacje, portiernie i hol do przyjmowania gości, jest zamieszkiwany przez najbogatszych ludzi w danym rejonie - swobodnie może być uważany za apartamentowiec. Ty być chciał dodać warunek - musi stać na Salwatorze - mocno subiektywne, musisz przyznać. Co do pkt. 2: zacytuje ostatnie słowa tytułu: "...Dziś prezentujemy ranking najdroższych mieszkań. Oto ekstraklasa, sam top, creme de la creme..." a po przeczytaniu: Nawet w tych "TOP, cream de la cream" 80% Warszawa, widzę ceny 5-6 tys. za m2... więc litości. Odpowiedz Link Zgłoś
morfinka_12 Re: brawo:)) 19.08.04, 15:45 Swoją drogą ciekawe że to co ci pasuje zaliczasz do "zaborza" a to co już jakby mniej do ruczaju. Twoim zdniem borek, skałki, zakrzówek to atuty zaboraz ale ruczaj już nie. Ceikawe że mawiają ruczaj zaborze (śmiałkowie nawet jednym tchem). Nawet park technologiczny Ci pasuje ale na słowa że ruczaj jest brzydkim blokowiskiem reagujesz agresją że ruczaj to nie zaborze. ha ha ha ha ha ah aha ah ha h haaaa brzuch mnie zabolał. Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: brawo:)) 19.08.04, 16:53 > Swoją drogą ciekawe że to co ci pasuje zaliczasz do "zaborza" a to co już jakby > > mniej do ruczaju. Twoim zdniem borek, skałki, zakrzówek to atuty zaboraz ale > ruczaj już nie. Ceikawe że mawiają ruczaj zaborze (śmiałkowie nawet jednym > tchem). Nawet park technologiczny Ci pasuje ale na słowa że ruczaj jest > brzydkim blokowiskiem reagujesz agresją że ruczaj to nie zaborze. ha ha ha ha > ha ah aha ah ha h haaaa brzuch mnie zabolał. musisz mi zacydować gdzie ta agresja się kryje, bo nie zauważyłem, musisz mi też przytoczyć zdanie w którym piszę, że Ruczaj nie ma atutów Zakrzówka, Borku czy Skałek. oszczędze ci wysiłku i ci zacytuje co napisałem: "...Co do starych wieżowców jak wyżej - osiedla Ci sie pomyliły. Być może stąd właśnie wynika to nieporozumienie - ty cały czas musisz pisać o os. Ruczaj. Mieszkanie na starych posocjalistycznych osiedlach litościwe pozostawie bez komentarza. Chociaż akurat to, ze względu na swoje relatywnie małe rozmiary i ciekawą okolice może być całkiem ciekawe..." no pokaż mi górkowy, pocieszny bystrzacho gdzie tak napisałem! he?? pozdrowienia dla twojego brzucha, mam nadzieje, że już doszedł do siebie ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Janek Re: brawo:)) IP: w3cache.* / *.2-0.pl 18.08.04, 20:37 Synu od kiedy 124,128 jeżdzą Kobierzyńską Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x ojcze... 19.08.04, 09:11 a czy napisałem, że jeżdżą Kobierzyńską? cyt. "Nie bardzo rozumiem co masz do zarzucenia komunikacji na Zaborzu??? Rozumiem, że 114, 124, 128 i 194 jeźdzące co kilka minut to dla Ciebie troszki za mało, na Kobierzyńskiej co 10 min. przejezdza Bus." 114, 124,128,194 - miało dotyczyć komunikacji na Zaborzu (jak sie można domyślić) pozdr. pa tatatuśku! Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: Poradźcie gdzie mieszkać? 19.08.04, 21:08 tak wracając do początku, szczerze - jakiś czas temu miałem do wyboru (ze względów na ograniczone zasoby finansowe) Kurdwanów Halszki oraz Górkę Narodową - wybrałem Halszki, później zaczęły się pojawiać nowe ciekawe oferty na Zaborzu i udało mi sie kupić mieszkanie w tej dzielnicy - gwarantuje Ci piękniejszego miejsca do 3tys. zlotych (za m2) na pewno w Krakowie nie zjadziesz. [autentyczna historia] Żałuje, że nie mam pod ręką aparatu cyfrowego, cpyknałbym kilka fotek, widok z Bobrzyńskiego na Tyniec, ul. Szuwarową, Obozową czy os. Europejskie - naprawde ładne miejsca! pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złociutka Re: Poradźcie gdzie mieszkać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 13:15 Dziękuję za wyrażenie opini. Mam nadzieję, że nie wyrzucą Cię z pracy. Ja mieszkanie już mam : ) PA Odpowiedz Link Zgłoś
morfinka_12 zdradź nam szczegóły 20.08.04, 13:18 njo ale musisz zdradzić gdzie masz. jakie miejsce wybrałaś, i co dokładnie?? czekam niecierpliwie Odpowiedz Link Zgłoś
morfinka_12 Re: zdradź nam szczegóły 20.08.04, 13:36 ja już odpuściłem a ty nadal ciągniesz, daj se stary spokój Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: zdradź nam szczegóły 20.08.04, 13:39 co Ci się nie podoba w słowie "DOKŁADNIE" ??? ładne D... później O.. K.. Ł.. i tak dalej.. nic specjalnego :) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
morfinka_12 Re: zdradź nam szczegóły 20.08.04, 13:43 czy ty masz chorobę która objawia sie tym że musisz mieć ostatnie słowo /??????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: zdradź nam szczegóły 20.08.04, 13:56 > czy ty masz chorobę która objawia sie tym że musisz mieć ostatnie słowo > /??????????????????? kurcze, jak mam Ci odpowiedziec??? no musze coś napisać :) NIE, nie mam. to umówmy się tak, po moim poście napiszesz swojego (tylko, musisz uważać, żeby nie zadawać pytań, nie wolno też krytykować), i ja już nic nie będę na niego odpisywał, obiecuje oki brachu? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
morfinka_12 Re: zdradź nam szczegóły 21.08.04, 09:08 Ale napisz choć w jakim rejonie masz to mieszkanko.NIe będziemy krytykować Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x DZIĘKI MORFINKO ZA DYSKUSJE! :D 20.08.04, 12:33 było naprawdę zabawnie, nie wiem czy mnie z roboty nie wyrzucą, za olewanie pracy.. na ale cóż, są pewne priorytety pozdrawiam! :) Odpowiedz Link Zgłoś
morfinka_12 Re: DZIĘKI MORFINKO ZA DYSKUSJE! :D 20.08.04, 12:58 To ja dziękuje, mam nadzieje że wyciągniesz wnioski albo choć w zadumę na moment wpadniesz zastanowisz sie gdzie mieszkasz, jakie atuty mają inne lokalizacje. Kraków na szczęście to nie tylko Ruczaj. A każdemy wedle jego potrzeb. Choć przyznaję że przy niektórych Twoich argumentach troszkę smiechu było. Ale każdy zostaje przy swoim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złociutka Re: DZIĘKI MORFINKO ZA DYSKUSJE! :D IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 13:17 Dziękuję za wyrażenie opini i zaciekłą dyskusję z jednym zwłaszcza przedmówcą : )Przewożę meble do nowego lokum ... PA Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Widzę, że nie potrafisz rozejść sie w pokoju 20.08.04, 13:28 Praktycznie każdy twój argument jest śmieszny - posty w których w jaskrawy sposób je obalam niezmiennie ignorujesz, podobnie jak posty w których na 100% udawadniam Ci, że mijasz sie z prawda, czy naginasz fakty do swoich potrzeb. W ten sposób nie da się prowadzić konwersacji. Na moje wielokrotne prośby, żebyś wydusił z siebie co takiego Górka ma lepszego - udało ci się sklecić zdanie o lepszej komunikacji i zielenii, Co ludzi znających temat może wprawić w osłupienie. Górka poza prywatną - nie ma praktycznie żadnej komunikacji (gdzie porównanie do 114,124,128,609, na Kobierzynskiej prywatne busy, 106,116,166,206), podobnie jeśli chodzi o drogi dojazdowe nie można zauważyć znaczącej różnicy. Co do zielenii - nie ma co komentować - wystarczy wziąć sobie mapke i wszystko jest jasne. Chciałem skończyć tą dyskusję, rozmowa z tobą nie ma żadnego sensu.. wcześniej dobrze się bawiłem. Nie ma jak widok człowieka z góry skazanego na porażkę w jakimś sporze, przy czym do końca przekonanego, o swojej niezachwianej żadnymi argumentami racji. cu Odpowiedz Link Zgłoś
mike224 Re: Poradźcie gdzie mieszkać? 19.08.04, 13:40 Pychowice są całkiem fajne, jeśli posiadasz samochód. Niestety bardzo niewiele się tam buduje. Z tego co wiem, nie ma już ciekawych mieszkań. Bardzo ciekawe jest Zaborze - zróżnicowane ceny i standard (od apartamentów na Miłkowskiego czy osiedlu Europejskim, przez bardzo ładne osiedla na Szuwarowej i Obozowej, aż po nieco tańsze, równie ładne mieszkania na Szwai). Przepiękna okolica. Jeśli nie przeszkadza Ci (niezbyt intensywny) hałas od lądujących samolotów ciekawą lokalizacją wydają się być Mydlniki-Wapienniki. Na północy - nieco odcięte od świata, dopiero powstające osiedle na Górce Narodowej. polecam: www.dominium.pl Odpowiedz Link Zgłoś
marta06 Re: Poradźcie gdzie mieszkać? 19.08.04, 18:08 problem w tym że polecane mieszkania są trochę drogie : ) ale dzięki za wszystkie opinie Odpowiedz Link Zgłoś
stalynick osiedle oświecenia 19.08.04, 19:31 ja polecam osiedle Oświecenia ijest dosłownie oblegane przez karteczki typu: "pilnie kupię mieszkanie 3-4 pokojowe" (można sprawdzić na klatkach - np w bloku 23) walory osiedla: piękny park mistrzejowicki 300 metrów do multikina parku wodnego i obi 500 metrów do lotniczego parku kulturowego i muzeum lotnictwa 100 metrów do akademików politechniki krakowskiej (nobilitujące dla okolicy) 1000 metrów do politechniki krakowskiej w okół inne osiedla lub domki jednorodzinne (zachód i północ) 4 kilometry do rynku i tyle samo do centrum nowej huty mnóstwo komunikacji tramwajowej i autobusowej (az za duzo) piękne przestronne mieszkania niskie 4 piętrowe budynki (czekające na ocieplenie) 2 kilometry od plazy 3 kilometry od carefoura w czyzynach zaraz za "płotem| piękne tereny górki narodowej i witkowic blisko na cmentarz batowicki (100 metrów) ;) w poblizu 2 forty krakowskie i jeszcze 2 parki itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Janek Re: osiedle oświecenia IP: w3cache.* / *.2-0.pl 19.08.04, 19:57 I wielka płyta. Zenada Odpowiedz Link Zgłoś
stalynick Re: osiedle oświecenia 19.08.04, 20:05 tak naprawdę wielka płyta jest najlepszym budulcem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Janek Re: osiedle oświecenia IP: w3cache.* / *.2-0.pl 20.08.04, 00:11 Z takim argumentem nie wypada polemizowac. Debil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Janek Re: osiedle oświecenia IP: w3cache.* / *.2-0.pl 20.08.04, 22:01 Najwyższy stopien pogardy. Scierwo. Odpowiedz Link Zgłoś
stalynick Re: osiedle oświecenia 21.08.04, 01:08 sorry, ale nie błyszczysz intelektem. nawet nie wiesz co jest żartem. żegnam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huta Re: Poradźcie gdzie mieszkać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 20:05 Tanie mieszkania są w Nowej hucie ale osobiście polecam jej starą część - zielona, cegła, brak miejscowych gangów : ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złociutka do morfinka i ruczaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 20:05 Kto się czubi ten się lubi - czego i Wam życzę moi mili ; ) Ja szczegółów zakwaterowania nie zdradzam bo a nóż zostnę poddana 'ostrej' krytyce : ) Powiem tylko, że nie jest to żadne z polecanych przez Was miejsc Mimo wszystko ogromne dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morf-inka Re: Poradźcie gdzie mieszkać? IP: *.swic.dialup.inetia.pl 21.08.04, 22:52 nadal czekamy na informacje. choć cząstkowe. Odpowiedz Link Zgłoś