Dodaj do ulubionych

Grzeszne bułki z Carrefour'a

20.07.14, 10:57
Zapytałem sprzedawce w Carrefourze czy sprzedawane bułki są zrobione z ziarna przenicy nie zebranego w niedziele? Sprzedawca nie dał rady mnie zapewnić, że pszenica nie była zbierana w niedziele. Wielokrotnie widziałem jadąc trasą S-7 kombajny koszące zboże w niedzielę, a katolicy mają święcić dzień święty. Klauzula sumienia nie pozwala mi jeść bułek ze zboża zebranego w niedzielę. I dlaczego Carrefour obraża uczucia religijne Polaków ?
Obserwuj wątek
    • zupa_w_sam_raz Re: Grzeszne bułki z Carrefour'a 20.07.14, 13:35
      gdy zboże jest dojrzałe i trzeba żąć, nawet ultrakatolicy z Podkarpacia koszą w niedzielę. mają dyspensę od bozi, wiesz? później są dożynki, wszystko się poświęci. tak, że - możesz jeść bez wyrzutów sumienia :D
      • bartoszstachnik Re: Grzeszne bułki z Carrefour'a 22.07.14, 02:38
        Dyspensę od pracy w niedziele uzyskuje się wyłacznie ze szczególnych względów.
        • kocinos Re: Grzeszne bułki z Carrefour'a 23.07.14, 00:09
          Ło matko ... a ja myślałem, że gość się zgrywa ... Ale jazda ...
    • szto_tawariszczi Re: Grzeszne bułki z Carrefour'a 20.07.14, 22:11
      Bartoszu my katolicy nie mamy znowuż takich ostrych zasad koszerności.
      Może się przechrzcijcie ???
    • skks Re: Grzeszne bułki z Carrefour'a 21.07.14, 10:10
      Fakt, coś w tym jest.
      Tez zastanawiałem się czy można jeść /bez grzechu/ , korzystać z Darów wyprodukowanych niezgodnie z klauzulami...

Ale przede wszystkim zastanawiam się czy nie jest grzechem opisywanie rzeczywistości bez patrzenia na zasady "opisywania"...
      Czy nie jest grzechem / a jeżeli jest to czy śmiertelnym czy może lekkim/ kaleczenie języka polskiego - język polski trudny jest - ale o PSZENICY dzieci uczą się już w początkach podstawówki.
      • kocinos Re: Grzeszne bułki z Carrefour'a 21.07.14, 17:44
        Nie rozumiem Twego zdziwienia, sks-ie. Przecież im kto bardziej wierzący, tym mniej mu potrzebna wiedza. Nawet ta "z podstawówki" ...

A do meritum - a robienie zakupów w niedzielę to nie grzech? Raz, że kupujący grzeszy, bo to ciężka praca jest, takie zakupy .. A dwa, że innych do grzechu przymusza. Ergo - ortodoksi precz z supermarketów! Najlepiej sami załóżcie poletka i zbierajcie z nich tylko w dni "słuszne" ... "Pywka" też w niedzielę nie kupować, bo to grzech. Kupowanie, znaczy ...
        • bombullo Re: Grzeszne bułki z Carrefour'a 21.07.14, 20:47
          Z takiej "przenicy" mozna energicznie szamac bueczki und kajzerki.Jawohl Herr skks!
          • bartoszstachnik Re: Grzeszne bułki z Carrefour'a 22.07.14, 01:45
            Nie byłbym taki pewien, w gminie Wilków, gdzie uprawia się siejące spustoszenie na polskich drogach chmiel na piwo, w czerwcu powódź okrutnie zemściła się na mieszkańcach. Na 10 mln złotych - zabrała im wszystko, co zarobili na uprawach tej śmiercionośniej rośliny. Należy się zastawić ile osób zostało pozbawionych życia na drogach z chmielu bezpośrednio wyprodukowanego w Wilkowie? Także kupowanie pieczywa ze zboża zebranego w niedzielę prędzej czy później odniesie podobny skutek. Protesty przed Cerrefourem?
        • bartoszstachnik Re: Grzeszne bułki z Carrefour'a 22.07.14, 01:39
          Od takich bułek można dostać raka albo jakichś innych chorób.
        • bartoszstachnik Re: Grzeszne bułki z Carrefour'a 22.07.14, 02:30
          >Nie rozumiem Twego zdziwienia, sks-ie. Przecież im kto bardziej wierzący, tym mniej mu ?>potrzebna wiedza. Nawet ta "z podstawówki" ...

Dopiero osiem lat temu naukowcy odkryli istnienie ciemnej materii i ciemnej energii - 80% masy wszechświata, która wyraźnie spowiła twoje osobę bardziej niż innych, gdy tymczasem 2000 lat temu Biblia już wspomina i o istnieniu piekła. A naukowcy odkryli piekło dopiero 8 lat temu.
          • kocinos Re: Grzeszne bułki z Carrefour'a 23.07.14, 15:35
            "... naukowcy odkryli piekło dopiero 8 lat temu"
            O! Widzę, że śledzisz Waść odkrycia naukowe, ale NIC nie rozumiesz z tego, co wyczytałeś ...
      • bartoszstachnik Re: Grzeszne bułki z Carrefour'a 22.07.14, 01:48
        Z pewnością obowiązuje ta sama zasada co w sądownictwie, dowody zebrany w sposób nielegalny nie mogą być użyte w procesie, bo sam proces były nielegalny. Zwłaszcze kiedy katolik zdaje sobie sprawę z dnia pochodzenia zboża na pieczywo. Jednak zachodnie supermarkety nie interesują katolicy tylko zarabianie pieniędzy.
      • bartoszstachnik Re: Grzeszne bułki z Carrefour'a 22.07.14, 01:58
        To była komunistyczna szkoła z komunistyczną maturą bez oceny ze znajomości zachodniego języka obcego jest niepełnowartościowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka