Dodaj do ulubionych

Plac Centralny w krakowskiej Nowej Hucie będzie...

• Gość: ktos Re: Plac Centralny w krakowskiej Nowej Hucie będz IP: 201.1.176.* 09.09.04, 10:33
      Uwazam, ze taka nazwa to kolejny dowod na to, ze niektorzy Polacy uwielbiaja lizac tylki amerykanom..a nasi radni.. ciekawa jestem czy maja pojecie o historii ...bo z tego co pamietam Pan Rys nigdy tega glowa z historii nie byl..
      Pozdrawiam i wspolczuje braku poszanowania zdania mieszkancow NOwej Huty..w cywilizowanych krajach organizuje sie referendum..ale chyba POlska jeszcze do cywilizacji nie dorosla...a szkoda.
    • Gość: marcin Re: Plac Centralny w krakowskiej Nowej Hucie będz IP: *.ra-lond.com 09.09.04, 10:38
      to tylko pokazuje jak malo cenny jest czas radnych skoro mogo sie spierac o tak
      malo istotne rzeczy i jak bardzo sa bezmyslni ze wpadli na cos rownie
      bezceleowego moze jak tak dalej pojdzie to zmienia nazwe krakow na buszogrod
      albo cos rownie absurdalnego ???????? skad biora sie takie bezmyslne istoty jak
      ci radni kturym przyszlo do pustych glow zmienianie historji
    • Gość: sw_mikolaj ras ty ........... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 10:55
      raś ty cymbale ..oj przepraszam ty nie jestes cymbal ty poprostu jestes klarnet sprzedlaes sie jak judasz nie przyznawaj sie ze jestes z nowej huty ...plac centralny placem centralnym a rynek mozesz nazwac nawet rynkiem koziolka matolka...ale nie plac centralny!!!!!
      • Gość: Raś OK. Re: ras ty ........... RAŚ OK.! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.04, 23:01
        Ty sie odpalantuj chamie od Rasia. Nie wiem co to za gość, ale TYLKO dzieki
        niemu kasa idzie jakakolwiek do Naszej Huty. Więc sie durniu przytkaj, bo ten
        radny od Mlodziezy wzchpolskiej co jest przeciw centralnemu to g. dla Huty
        zrobił. Wszystko Ras! i to nie jedna kadencje jest wierny Hucie.
    • Gość: eso Re: Plac Centralny w krakowskiej Nowej Hucie będz IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 09.09.04, 14:58
      Z tego Twaroga to taki rodowity Krakowianin i mieszkaniec Nowej Huty jak z
      Papieża Węgier!
      Twarog politykierze - koniunkturalisto jeden - myslisz, ze jak bedziesz gral
      pod publiczke w Nowej Hucie to cos ugrasz? Moze i tak, ale mam nadzieje, ze
      znajda sie tacy w RM, ktorzy uniemozliwia Ci wiele rzeczy
    • Gość: kibic Re: Plac Centralny w krakowskiej Nowej Hucie będz IP: *.rudynet.pl 09.09.04, 16:30
      a co wy druga Ameryke chcecie tu zrobic ??? Plac Centralny to Plac Centralny a
      nie jakiegos Reagana
    • makabi Re: Plac Centralny w krakowskiej Nowej Hucie będz 09.09.04, 17:20
      Dzisiaj mija 20 lat jak przyjechałęm i zamieszkałęm w Krakowie. Jak czytam
      takie brednie, że historyczne skądinad nazwy topograficzne się zmienia to
      wszytko się we mnie wywraca. Nie wiem jak wyglaą ten radny co to zakochał sie w
      40tym prezedencie usa, ale powienien pojść na konsultacje do szpitala
      im.Babińskiego.
      Mozna nie lubić Nowej Huty, można nienawoidzieć PRLu, ale kim byś pan był panie
      radny gdyby nie PRL i NOwa Huta z placem Centralnym. Zamiatałbyś pan teraz
      ulice w Nowym Jorku w podartym ubranku i brudny jak szmata do podłogi. PRL dał
      ci wykd=ształcenie i pozwolił ci się wybić do koryta pod tytułem włądza.

Pokolenie dzieci stanu wojennego, urodzonych w czasie gdy nie było teleranka
      nie wie już po co to zdarzenie miało miejsce. O tym dalczego Nowa Huta
      powstałą tez ich się nie uczy, bo są tacy polacy jak pan radny, którzy uważąją,
      że należy się uczyć o prezydentach dalekiego kraju a o swojej historii to
      lepiej zapomnieć.

Jak pan chodziłęś do szkoły to o Katyniu wiedzieli wszyscy mimo, że oficjalnie
      byli tacy którym się nie podobała debata na ten temat i bylui tacy co za wiedzę
      o tej masakrze i zbrodni otrzymywali sankcje. Teraz pan sie dorwałęś do koryta
      to zachciało się panu wymazać z pamięći nazwę historyczną tak samo jak
      znienawidzeni przez pana komuniśći chcieli wymazać z pamięci polaków termin
      Katyń.

A na marginesie, do Nowej Huty to pan pewnie w ogóle nie jeździsz, bo po co,
      przecież dla pana ta część miasta nie istnieje.

A ja jako krakowianin zastanawiam kto pozwolił takim postaciom jak pan radny
      marnotrawić pieniądze krakowian na zaspokojenie swoich idiotycznych fanaberii.

Dla mnie i tak ten plac bęzie Centralny, tak jak dwadzieścia lat temu ul.
      Starowiślna byłą Starowiślną chociaż na bydynkach pisało Bohaterów Stalingradu
    • Gość: krakowianka Re: Plac Centralny w krakowskiej Nowej Hucie będz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 17:55
      Nie chcę, aby amerykański prezydent był patronem Placu Centralnego. Czego tu
      się wstydzić. Tak było i już. Amerykanie nie nazywają ulic naszymi rodakami.
      Wstyd dla takiej Rady Miasta. Na drugi raz trzeba się zastanowić na jakich
      oszołomów głosujemy. Przestańcie się wstydzić Polski!!!!!!!!
      • Gość: panew Re: Plac Centralny w krakowskiej Nowej Hucie będz IP: *.crowley.pl 09.09.04, 18:03
        trzeba prezygotować wlepki Plac Centralny i przylepiać na nowych tablicach z
        nazwami Plac Regana. Przydałoby sie coś takiegozorganizować
        • stalynick Re: Plac Centralny w krakowskiej Nowej Hucie będz 09.09.04, 18:31
          przyszedł czas, że i dresy nam się w NH przydadzą. (basebal, spray...).
          Niewiele z tych tabliczek zostanie?
    • Gość: kubapowiatowy public relations IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 18:06
      Ja bardzo przepraszam, ale gdyby na bieżąco publikowano protokoły z obrad
      komisji oraz z sesji RMK (co jest statutowym obowiązkiem), to ja bym sobie je
      przeczytał i dowiedziałbym się, jakie w danej sprawie zajęło stanowisko, i jak
      głosowało każde z istniejących ugrupowań lub klubów oraz każdy z niżej
      wymienionych radnych:

1. Białczyk Jan
      2. Bosak Bogusław
      3. Bubula Barbara
      4. Burkat Józef
      5. Döerre Piotr
      6. Fedorowicz Jerzy
      7. Fijałkowska Grażyna
      8. Grochal Marek
      9. Handzlik Stanisław
      10. Jantos Małgorzata
      11. Kosior Bolesław
      12. Kośmider Bogusław
      13. Kowalówka Jan
      14. Kozak Stanisław
      15. Kuźniak Brygida
      16. Lach Zbigniew
      17. Lassota Józef
      18. Łagosz Mieczysław
      19. Łopacińska Elżbieta
      20. Łukaszewska Wiesława
      21. Malara Stanisław
      22. Mirek-Mikuła Barbara
      23. Misztal Wiesław
      24. Myszkowski Mirosław
      25. Nidecki Ryszard
      26. d'Obyrn Kajetan
      27. Okoński Jan
      28. Olszówka Dariusz
      29. Piechowicz Daniel
      30. Pietrzyk Sławomir
      31. Pytko Paweł
      32. Rachwał Stanisław
      33. Radwan-Ballada Małgorzata
      34. Raś Ireneusz
      35. Słoniowski Łukasz
      36. Starmach Teresa
      37. Starzyk Jan
      38. Stypuła Andrzej
      39. Twaróg Maciej
      40. Udziela Adam
      41. Wysocki Andrzej
      42. Zięba Stanisław
      43. Zorski Paweł

A ponieważ tego nigdzie się nie publikuje (bo radni albo się boją, albo mają
      nas w d…), to nikt nic nie wie, i przy następnych wyborach znowu trzeba będzie
      zgadywać, czyja gęba na rynnie czy parkanie jest bardziej od innych sensowna.
      • Gość: leo jak głosowali? - public relations IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.04, 20:53
        No właśnie, nich ktoś opublikuje nazwiska tych, którzy głosowali za.
        Wiem, że przeciw byli m.in. radni (od prawej) z LPR (Twaróg, Doerre), PO
        (Handzlik) i SLD (Łagosz, Grochal).
        Za zmianą nazwy głosowały jakieś palanty z egzotycznych partii: PRO, UW i ROP
        (może ktoś mi wyjaśni, co to jest kurna ROP? - Razem Okłamiemy Polaków, Radni
        Opowiadający Pierdoły, czy Reagana Obdarowali Placem?
        • Gość: belfer TKM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.04, 22:34
          PRO musiało być „za”, bo do tego obliguje skrót ich nazwy. Jak się nazwą (może
          w przyszłej kadencji) KONTRA, to będą przeciw.
          A skrót pochodzi od Porozumienia Ruchów Obywatelskich – im chyba chodzi
          („chyba”, bo prawdziwego programu toto nie ma, podobnie zresztą, jak pozostałe
          kluby) o rodzaj synchronizacji w sposobie naszego poruszania się – inicjatywy
          będącej przeciwwagą dla magistrackiego Wydziału Głupich Kroków.
          Wspomniane przez Ciebie ROP (takiego klubu formalnie nie ma) może być skrótem
          Ruchów Obywatelskich Porozumienia. Z innych wariacji pozostaje jeszcze OPR i
          ORP, do wykorzystania w przyszłości.
          W Wypadku TM (TWOJE MIASTO) wariacja jest tylko jedna, chyba, że między „T”
          a „M” dodamy jakiś, najlepiej soczysty, ozdobnik.
    • Gość: Krzysztof K. Re: Plac Centralny w krakowskiej Nowej Hucie będz IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 09.09.04, 19:09
      Proponuję zmianę nazwy Alei Róż na Aleję Prezydenta Busha. Tak niemądrych
      radnych Kraków nie miał już dawno! Panowie, weźcie sie za rozwój miasta,
      przestańcie sie podlizywać Stanom Zjednoczonym, bo oni takie gesty mają w
      pewnym miejscu. Żenada roku!!!!!!!!!
    • Gość: koko Re: Plac Centralny w krakowskiej Nowej Hucie będz IP: *.ghnet.pl / *.crowley.pl 09.09.04, 19:37
      ludzie , weżcie się do roboty
      a nie zajmujcie się pierdołami na sesjach za nasze pieniądze
      ludzi denerwuja dziury na jezdni a nie przepychanki urzędasów z nazwami ulic i
      placów
    • Gość: Jestem ZA Re: EXTRA! Brawo! Tylko po co został Centralny? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.04, 23:07
      Brawo Radni, bardzo dobrze, że przeszedł poważny Plac prowadzący do HTS (piękna
      symbolika, przecież do dawniej Lenina i miejsce oporu przeciwko komunie!) a nie
      jakaś tam uliczka żenująca na RYbitwach czy jakimś tam innym pipidówku. Tylko
      po co został Plac Centralny? Miał być Plac Reagana! Po co ten centralny, żeby
      się podlizać komuchom? Iść z nimi na kompromisy? Przecież żaden z nas
      mieszkańców okolicy nie chce tego komunistycznego bełkotu. Zreszta juz dawno
      mialo byc zmienione tylko nazw innych komuchy rządzące wtedy w radzie nie
      chciały! I prestańcie wyzywać Reagana i Amerykę, bo to znaczy że pojęcia o
      historii nie macie! A co z Ruskami chcecie dalej trzymać? To wam zrobią kaszanę
      jak w Czeczeni!
      • Gość: mw Re: EXTRA! Brawo! Tylko po co został Centralny? IP: *.aster.pl 10.09.04, 12:16
        Nie szukaj wrogów za miedzą.
        Współczuję normalnym Krakusom, że muszą żyć w tej stęchliznie.
      • Gość: broton Re: EXTRA! Brawo! Tylko po co został Centralny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 13:54
        ..."Jestem za"... ale pieprzysz ...
      • Gość: bubu Re: EXTRA! Brawo! Tylko po co został Centralny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 22:22
        ale pitolisz? czy może to dla niepoznaki?
    • Gość: wow Re: Plac Centralny w krakowskiej Nowej Hucie będz IP: 5.5R* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 10.09.04, 02:00
      to z Polski juz taka prowincja, ze musi szukac patronow dla swoich ulic i
      placow w USA?
      • Gość: broton Re: Plac Centralny w krakowskiej Nowej Hucie będz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 15:51
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=61&w=15595549&a=15603894
      • Gość: broton Re: Plac Centralny w krakowskiej Nowej Hucie będz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 15:52
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=61&w=15595549
        • Gość: hqsa Re: Plac Centralny w krakowskiej Nowej Hucie będz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 02:31
          Huta jest i będzie niepokorna.Prorokuję,że dość szybko znikną nowe tabliczki,
          a "nieznani sprawcy" powieszą/zakleją/zamaluja je tak, by wrócił Plac
          Centralny.Głupia, nieprzedyskutowana z mieszkancami decyzja urzednika będzie
          jedynie martwym przepisem.Radny odejdzie, ja wciaz bede umawial sie pod zegarem
          na Placu Centralnym, a kiedys prawdziwa nazwa wroci.Blokowiska, szare
          mury,hałas, Plac Centralny - niatrakcyjne? Ale spójne, inne, nasze.
    • Gość: Kulturkampf N-H Re: Plac Centralny w krakowskiej Nowej Hucie będz IP: *.kv.net.pl 11.09.04, 11:21
      wyrażam swoje oburzenie decyzją RMK w sprawie zmiany nazwy Placu Centralnego-
      jest to nazwa historyczna, trwale zakorzeniona w świadomości mieszkanców. Ma
      ona wydźwięk obojętny, nie kojarzy się ani ze starym ani z nowym reżimem. Plac
      Centralny był i jest miejscem spotkan, odbywania sie imprez kulturalnych( Dni
      Krakowa, Dni Książki w Nowej Hucie etc.) , miejscem "kultowym". Zmienianie
      nazwy wydaję sie pomysłem zupełnie absurdalnym. Po co? Nie mam nic przeciwko
      uczczeniu pamięci amerykanskiego prezydenta,ale dlaczego nazywac cos co już
      jest nazwane? Ronald Reagan nie ma z Nową Hutą nic wspólnego. Nic a nic.
      A groteskowe inicjatywy postawienia pomnika Reagana w miejscu , w którym kiedyś
      stał pomnik Lenina kojarzą się jednoznacznie. Zmieniają się reżimy, zmieniają
      sie pomniki, a ludzie są ciągle tak samo bezradni w sprawie decyzji
      podejmowanych przez jak się zdaję ich własnych reprezentantów a aparacie władzy.
      MIESZKANCY NOWEJ HUTY NIE ZGADZAJĄ SIĘ Z TĄ DECYZJĄ. I ZROBIĄ CO W ICH MOCY ABY
      PRZYWRÓCIC STARĄ NAZWĘ.

Chcecie mieć blokady dróg w Hucie? Takie w stylu "wczesny Lepper"? chcecie?
      • stalynick Re: Plac Centralny w krakowskiej Nowej Hucie będz 11.09.04, 12:52
        > Chcecie mieć blokady dróg w Hucie? Takie w stylu "wczesny Lepper"? chcecie?

:P
        dobre poczucie humoru.
        • Gość: Kulturkampf N-H Re: Plac Centralny w krakowskiej Nowej Hucie będz IP: *.kv.net.pl 12.09.04, 07:28
          ehh...jeszcze zobaczysz...;)
    • stalynick mam pomysł 11.09.04, 12:57
      załóżmy komitet odbudowy pomnika LEnina (którego Nowohucianie nie chcieli).
      Można wymyślić setki bzdurnych, absurdalnych i mniej, historycznych, argumentów
      za.

Zróbmy z Nowej Huty cyrk. Z Nowej Huty która jest od początku neutralna.

Regan nie bedzie się czuł samotny na małoodwiedzanym Placu.

Będzie można tu uprawiać politykę przyjaźni Rosyjsko Amerykańskiej wśród
      odwiedzających turystów.
    • Gość: miras Re: Plac Centralny w krakowskiej Nowej Hucie będz IP: *.cela.pl / 195.150.161.* 11.09.04, 16:29
      Zostawic nazwe PLAC CENTRALNY !!! Nie chcemy placu regana !!!
    • Gość: MIRAS Re: Plac Centralny w krakowskiej Nowej Hucie będz IP: *.cela.pl / 195.150.161.* 11.09.04, 16:32
      ZOSTAWIC NAZWE PLAC CENTRALNY !!!
      • Gość: brotn Re: Plac Centralny w krakowskiej Nowej Hucie będz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 20:58
        ... popieram Mirek - Plac Centralny ...
    • Gość: mis z okienka Radni bezładni słuchajta IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.04, 00:37
      rynek Clintoma
      aleje Busha
      Kopiec Gorbaczowa
      Wymieniamy radnych i prezydenta
      Ja chcę też mieć swoją uliczkę...
    • Gość: Kulturkampf N-H NOWA HUTA WALCZY IP: *.kv.net.pl / *.kv.net.pl 12.09.04, 14:45
      Tylko dzisiaj na samym Placu Centralnym zebraliśmy 280 podpisów pod naszym
      protestem przeciwko zmianie nazwy Placu Centralnego. Jestesmy dumni z naszej
      dzielnicy i poddamy się. NIE BĘDZIE REGANA NA PLACU CENTRALNYM.
      • Gość: broton Re: NOWA HUTA WALCZY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 18:53
        .. czemu nie ogłosiłeś na forum , ze będziecie zbierać podpisy - dołożyłby
        swoj ...
        • Gość: Kulturkampf N-H Re: NOWA HUTA WALCZY IP: *.kv.net.pl / *.kv.net.pl 12.09.04, 22:45
          ponieważ był to pierwszy dzień zbierania podpisów. Jutro godzinach
          popołudniowych również będziemy stac na Placu CENTRALNYM i zbierac podpisy.
    • Gość: eeeee nic tylko Huta i Huta IP: *.sport.ox.ac.uk 12.09.04, 16:07
      a ja mam gdzies Hute;
      • Gość: bubu Re: nic tylko Huta i Huta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 22:13
        Znowu to eeeee?
        • Gość: eeeee Re: nic tylko Huta i Huta IP: *.plants.ox.ac.uk 19.09.04, 13:19
          a co?
      • Gość: Kulturkampf N-H Re: nic tylko Huta i Huta IP: *.kv.net.pl / *.kv.net.pl 12.09.04, 22:44
        więc ja mam gdzieś Ciebie.
        • Gość: eeeee Re: nic tylko Huta i Huta IP: *.plants.ox.ac.uk 19.09.04, 13:19
          i vice versa
    • Gość: Mich@el Re: Plac Centralny w krakowskiej Nowej Hucie będz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 12:01
      Moim zdanie to jedna wielka kpina. Z jednej strony staramy się rozreklamować NH
      i ukazać jej orginalność a z drugiej strony zmieniamy nazwę najbardziej
      znanego placu w Hucie na im prezydenta, a w dodatku prezydenta USA. Czy to nie
      wystarczy, że Polacy idą za Stanami Zjednoczomymi wplątując się w niepotrzebne
      nam konfikty? W takim raźie idźmy dalej zmnieńmy, np. nazwę alej trzech
      wieszczów na aleję Trzech ostatnich prezydentów USA, a restaurację u Wierzynka
      na MC'Donalds? resztę pozostawiam bez komentarza..............
      • bo98 & & #35; 8222;chłopcy z Placu Centralnego& & #35; 8221 13.09.04, 14:46

Przytaczam kolejny raz cytat z dr Bolz’a (teraz po polsku):
        " Centrum stanowi rdzeń kształtując miasto. Centrum jest ośrodkiem życia
        politycznego ludności(...) Na placach centrum odbywają się demonstracje i
        pochody oraz obchody i zabawy ludowe w dni świąteczne(...)
        Miarą dla wielkości centrum nie jest pasażer pędzący przez miasto w nowoczesnym
        samochodzie, ale człowiek idący pieszo, demonstrant polityczny, i szybkość jego
        marszu"
        Tyle teoretyk socrealizmu. Nowy człowiek, potrzebował nowych miejsc.

Ta nazwa nie jest obojętna politycznie, potwierdza to walka eseldowców.

Warszawa też miała problemy z nazwą pewnego placu. Wytyczony w 1923 r. Na
        początku patronował mu Stefan Żeromski. W 1928 r.plac otrzymał imię Thomasa
        Woodrowa Wilsona (amerykańskiego prezydenta w latach 1913-1921 i współtwórcy
        traktatu wersalskiego, który gwarantował niepodległość Polski po 123 latach
        rozbiorów).
        W latach 1950-1990 oficjalnie nazywał się placem Komuny Paryskiej (warszawiacy
        skracali ją do "plac Komuny" albo używali przedwojennej).
        Od 14 lat plac znowu nosi imię 28. prezydenta Stanów Zjednoczonych.

W Krakowie ma teraz swój plac Ronald Wilson Reagan, co mnie cieszy.

Argumenty zwolenników Placu Centralnego:
        1/ „to nazwa historyczna”
        2/ „jak byłem mały, tak się nazywał, chcę żeby dalej się tak nazywał”

Ad 1- na pewno tak, potwierdzenie historycznej zależności Kraju od sowietów i
        przeszłość którą należy piętnować (w Legnicy jest plac Wilsona, historycznie
        nazywał się Breslauer Platz, ziomkowie na pewno wola nazwę historyczną)
        Ad 2 - z tym argumentem nie potrafię polemizować

Ciekawe, że na fali walki o tradycję i zwalczania R.R nie pojawiły się jeszcze
        hasła powrotu do nazwy HiL, czy Al. Pl Sześcioletniego.

Nie chcę w N.H. wyłącznie skansenu socrealizmu. Dla marketingu dzielnicy,
        zmiana nazwy placu może mieć wyłącznie pozytywne działanie.

Niektóre argumenty w dyskusji są idiotyczne, np. ten sarkazm „ to zmieńmy nazwę
        Aleja Róż”, otóż trzeba było walczyć o róże i charakter ulicy, gdy był na to
        czas, natomiast ta nazwa jest miła i faktycznie indyferentna politycznie.

Zamiast zadbać o młodzież tej wykorzystywanej przez resztę Krakowa dzielnicy (
        podatki gminne), „chłopcy z Placu Centralnego” zbierają podpisy.
        Pasuje to do „polityki zagranicznej” Prezydenta Miasta, który instruował G. Busha .

Z zainteresowaniem czekam na kolejne inwektywy, bo argumentów już się nie
        spodziewam, ale może trochę wyobraźni i mniej prymitywizmu ?
        • retma Argumenty pko nazywaniu 13.09.04, 16:25
          Na spokojnie argumenty przeciwko nazwaniu placu Centralnego placem im Raegana :
          1. Plac ma nazwę tradycyjną dla znacznej części mieszkańców Krakowa i Nowej
          Huty.To nie zmiana mieszkańców / jak we Wrocławiu / wymusiła zmianę
          nazwy. Więcej - mieszkańcy dalej będą nazywać plac - Centralnym.A to
          oznacza ,że Ronald Reagan - postać ważna dla świata i Polski - i przeze
          mnie poważana nie będzie właściwie uhonorowana.
          2. Plac nie miał negatywnej konotacji - jak Rynek Główny - a nie jak ALeja
          np Planu 6 letniego .Stąd jego historyczność i tradycyjność nie musiała
          być zmieniana.Niektórym się kojarzył z Komitetem Centralnym ale przecież
          Centralny może być i dworzec i rejestr i jeszcze wiele rzeczy.A są tacy
          którym się wszystko kojarzy z wiadomo czym .I trudno .
          3. W Krakowie przyjęto ,że nazwy któe nie mają oczywistej negatywnej
          konotacji są utrzymane.To tzw moratorium na zmiany nazw ulic>nie
          konsekwencja z Reganem może skończyć się zmienianiem nazw kolejnych
          tradycyjnych ulic .I dopiero będzie bal.
          4. Od niedawna obowiązuje zwyczaj ,iż nowe nazwy zasłużonych są nadawane
          nowo budowanym ulicom . I w ten sposób nawiązując do tradycji i dobrych
          postaci tworzy się właściwy układ i tworzy nową tradycję.Tak było z
          Herbertem czy Turowiczem ,czy wreszcie Tischnerem.Zasłużeni ludie stali
          się patronami nowych ulic i teraz w Krakowie mówi się - zjechałęm
          Turowicza i jadę Tischnera.Może to nie do końca po polsku ale w ten
          sposób tworzymy współczesną tradycję Krakowa.A w sprawie Centralnego -
          idę na Centralny Regana ???.Ani tradycja ani nowoczesność.
          Na koniec - jakiś personalno ambicjonalny spór - narzucił mieszkańcom coś ,
          przeciwko mogą i pewnie będą protesotować.I ten protest obróci się przeciwko
          wnioskodawcom tej nieszczęśliwej zmiany.I trudno.Tak jest jak emocje rządzą
          rozsądkiem a przeciętniacy rządzą miastem .

• Gość: broton Re: & & & #35; 35; 8222;chłopcy z Placu Central IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 19:13
          ... drogi bo.98 - w takiej dyskusji do każdej tezy da się dorobić jakiś dowód ,
          ale jak słusznie zauważyłeś argument , iż „jak byłem mały, tak się nazywał,
          chcę żeby dalej się tak nazywał" jest trudny do kontrargumentacji i on jest
          najpoważniejszym ...
        • Gość: Kulturkampf N-H Re: & & & #35; 35; 8222;chłopcy z Placu Central IP: *.kv.net.pl / *.kv.net.pl 13.09.04, 21:27
          Jestem "chłopcem z Placu Centralnego" (bardzo spodobało mi się to określenie,
          bo faktycznie tu się wychowałemi żywię do tego miejsca wielki sentyment), nie
          zgadzam sie z argumentem jakoby nazwa "Centralny" sugerowała socjalistyczny
          charakter placu. W średniowiecznej zabudowie również istniał rynek, który
          stanowił "centrum" miasta. ponadto Nowa Huta jest budowana wg. wzorców
          florenckiego renesansu, zatem Centrum wywodzi się z architektury renesansowej a
          nie jak pan twierdzi z socrealistycznej. Zmiana nazwy absolutnie nie przyczyni
          sie do rozwoju dzielnicy, wręcz przeciwnie będzie haniebnym przykładem dążenia
          Krakowskich władz do bezsensownego podlizywania się Ameryce. Uważam równiż że
          zanim podejmie się decyzje dotyczącą danej dzielnicy należy przedtem spytac się
          jej mieszkańców o zdanie czego w tym przypadku nie uczyniono , a szkoda.
          Okazało by sie bowiem, że za zmianą nazwy i postawieniem obelisku opowiadają
          się tylko nieliczni obywatele.

Mamy juz przeszło 500 podpisów i nie przestajemy zbierać dalej.

Myślę, że ten popełniony na Nowej Hucie gwałt okazał się jednak pozytywny w
          skutkach. Dzielnica obudziła się i zjednoczyła we wspólnym celu. NIE POZWOLIMY
          NA ZMIANY DOKONYWANE WBREW NASZEJ WOLI. Z DNIA NA DZIEŃ JESTEŚMY SILNIEJSI I
          MOCNIEJ PRZEKONANI O SŁUSZNOŚCI NASZEJ SPRAWY.

"Zamiast zadbać o młodzież tej wykorzystywanej przez resztę Krakowa dzielnicy (
          > podatki gminne), „chłopcy z Placu Centralnego” zbierają podpisy"
          ZAMIAST ZADBAĆ O MŁODZIEŻ NOWEJ HUTY RADNI ZAJMUJĄ SIĘ POMNAŻANIEM ABSURDÓW W
          NASZYM WYSTARCZAJĄCO GROTESKOWYM PAŃSWIE.

ZAPOWIADAMY KONTYNUACJĘ KULTURKAMPF N-H.

• Gość: bubu Re: & & & & #35; 35; 35; 8222;chłopcy z P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 13:09
            I to jest to!
        • stalynick Re: & & & #35; 35; 8222;chłopcy z Placu Central 13.09.04, 23:29
          > " Centrum stanowi rdzeń kształtując miasto. Centrum jest ośrodkiem życia
          > politycznego ludności(...) Na placach centrum odbywają się demonstracje i
          > pochody oraz obchody i zabawy ludowe w dni świąteczne(...)
          > Miarą dla wielkości centrum nie jest pasażer pędzący przez miasto w nowoczesny
          > m
          > samochodzie, ale człowiek idący pieszo, demonstrant polityczny, i szybkość
          jego
          > marszu"

Brawo. Widać, że autor potrafił obserwować świat i życie. Pewne prototypowe
          rzeczy powstawały same (vide Błonia/Rynek) - inne gdy powstają mają już jasne
          reguły.

Czy ktoś miałby za złe by dziś budowano na podobieństwo śródmieścia Nowej Huty
          (bez całej ideologicznej otoczki) (nie mówię że nowe miasta - ale dzienice).
          Nikt nie miałby tego za złe.
          Mamy dzielnice, które nie mają własnej tożsamości. Tu hipermarket, tam skupisko
          bloków, rzadko park (który może od biedy służyć za centrum - ale to przecież
          bez sensu bo nie można liczyć że spełni wszystkie funkcje).
          Nowa Huta to wzór do naśladowania (pod względem urbanistycznym) dla nowych mini
          dzielnic.

Gdyby dziś powstała taka Nowa Dzielnica jak Nowa Huta np na Górce Narodowej,
          gdzie zamieszkaliby różnej maści Krakowianie (aby nie było że sami Hutnicy
          [apropo: w Nowej Hucie również nie sami Hutnicy mieszkają - bo mieszkają tu i
          jej Inżynierowie, Architekci, Nauczyciele, Lekarze, Sklepikarze, Piekarze,
          Krawcy, Różnej Maści przedsiębiorcy ze spółek zależnych od Huty Sendzimira,
          Marketingowcy, Grabarze, Krawcy, Spółdzielcy,
          Aptekarze, "Samochodonaprawiacze/Mechanicy", Elektrycy, Elektronicy, Kierowcy,
          Radni, Policjanci, Ochroniarze, Budowniczy, Monterzy, Hydraulicy, Informatycy,
          Sprzedawcy, Ludzie zatrudniani w rożnych działach gospodarki w całym Krakowie,
          nawet Artyści, Muzycy, Doktorzy czy Profesorowie itd {miasto żyje własnym
          życiem}]) to mielibyśmy do czynienia z nową jakością.
      • Gość: broton Re: Plac Centralny w krakowskiej Nowej Hucie będz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 19:25
        ... no wąłaśnie ..
    • Gość: Craig Re: Plac Centralny w krakowskiej Nowej Hucie będz IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 13.09.04, 15:49
      "Radny Stanisław Rachwał (Ruch Odbudowy Polski), pomysłodawca nowej nazwy,
      zdradził, że na placu stanie też obelisk ku czci byłego prezydenta Stanów
      Zjednoczonych."

No, za komuny stał tam Lenin. Na podstawie stojących na Placu Centralnym od razu
      będzie mozna wywnioskować komu aktualnie bez wazeliny wchodzimy..

Zmieńmy tez nazwę Rynku Głównego, przeciez juz kiedyś był Adolf Hilter Platz,
      więc co za problem?
      • Gość: broton Re: Plac Centralny w krakowskiej Nowej Hucie będz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 19:49
        ... czy ten obelisk będzie tak duży jak niegdyś pomnik Lenina , czy tak mały
        jak SRachwał ...
    • Gość: nh Re: Plac Centralny w krakowskiej Nowej Hucie będz IP: *.zax.pl 14.09.04, 14:06
      Po co radni zmienili nazwę, skoro tak mieszkańcy będą dalej używać starej za
      kilka lat może nawet zapomnimy, że Plac nosi imię Reagana, bo nazwa się nie
      przyjmie wśród mieszkańców. Szkoda tylko, że wokół imienia R. Reagana toczą się
      takie spory.
    • cet2 Rynek Główny im. Jana Długosza 14.09.04, 22:18
      Stało się, i chyba na razie się nie odstanie – plac będzie „Centralnym”
      i „Reagana” równocześnie. To zresztą dość ciekawy kompromis, pozwalający radnym
      być „za”, a nawet „przeciw” proponowanym zmianom. Osobiście byłem im stanowczo
      przeciwny, bo (jak tu wielokrotnie wspominano) nie należy zamazywać historii i
      jej śladów (nawet tych mniej chlubnych lub kontrowersyjnych) tam, gdzie nie
      jest to absolutnie konieczne. Gdyby plac miał za patrona np. Feliksa
      Dzierżyńskiego, to co innego, ale nie miał. To po pierwsze, po drugie sama
      koncepcja jest wyprana ze społecznej, socjologicznej, psychologicznej i
      historycznej wrażliwości, elastyczności, finezji oraz wyczucia, słowem jest
      niezwykle toporna, żeby nie powiedzieć – prymitywna. Przywoływany (jako
      argument „za”) ciąg skojarzeń: „od Al. Jana Pawła II, poprzez Plac Reagana do
      Al. Solidarności” razi infantylną dosłownością oraz instrumentalnym,
      ilustracyjnym, konkretno-obrazowym (lub raczej obrazkowym bądź komiksowym)
      podejściem do tradycji, symboliki, w tym do własnej przeszłości i historii. W
      takiej konwencji należałoby ul. Kazimierza Wielkiego natychmiast przenieść i
      umieścić przed Jagiellońską, ale tuż za Piastowską. A wracając do okolic placu,
      to koniecznym wydaje się zamknięcie tego historyczno-dydaktyczno-nazewniczego
      cyklu wytyczeniem Traktu Wiecznej Szczęśliwości. Panie Rachwał, Panie i Panowie
      radni - do dzieła, bo zapomnieliście o koniecznej w takich wypadkach klamrze
      kompozycyjnej!

Innymi słowy, decyzja radnych wydaje się być gestem intelektualnie
      ograniczonym, płytkim, dosłownym i przez to bardziej żenującym niż budującym, a
      kojarzącym się nieodparcie z zabawną, ale niezbyt wyszukaną reakcją jankesów na
      pomalowanie przez ruskich księżyca na czerwono.

No cóż, tak nieskomplikowanych wybraliśmy sobie radnych i teraz nie powinniśmy
      do nikogo mieć pretensji. Chociaż nie do końca, bo było wyjście inne. Zamiast
      zachowywać się arbitralnie, właściwie arogancko, należało wcześniej przygotować
      i przeprowadzić szeroką debatę społeczną, a potem rozpisać nawet referendum w
      tej sprawie. Dlaczego grono ludzi, w większości „bez nazwisk”, przygotowania,
      autorytetu, dorobku, klasy (bywa, że i bez odwagi i honoru) ma decydować o tak
      poważnej, historycznej kwestii? To nie była sprawa pilna ani bieżąca, można ją
      było dobrze przemyśleć, rozważyć i skonsultować. Dając w ten sposób przykład
      rozwagi, samoograniczenia się i pewnej pokory. A wciągając mieszkańców w proces
      decyzyjny rozpocząć zarazem proces społecznej edukacji i kształtowania
      świadomości oraz postaw obywatelskich, których totalny brak jest naszym
      największym nieszczęściem. Koszty? Nie takie znowu wielkie, natomiast społeczne
      zyski ogromne.

Zdecydowano się jednak na decyzję „pokątną”, dając kolejny przykład zadufania i
      alienacji władzy, doprowadzając przy okazji do żenującej sytuacji dość
      zdecydowanego oprotestowania nowej nazwy przez samych mieszkańców. A sprawcami
      tego są wszyscy bez wyjątku radni, zarówno zwolennicy, jak i przeciwnicy zmiany
      nazwy placu, którym nawet przez myśl nie przeszło odwołać się w tej sprawie do
      naszej opinii.

Natomiast pomysł, aby teraz zaskarżyć decyzję do NSA jest kompletnie
      bezsensowny, bo tam rozpatruje się skargi natury formalnej, a nie
      merytorycznej. Dlatego działań „Pana Maćka” nie należy traktować poważnie.
      Zarówno z definicji, jak i z tradycji, doświadczenia oraz analizy.

PS. Imiennego rozkładu głosów w tej sprawie nadal nigdzie nie można przeczytać.
      Podobnie jak w sprawach innych. Państwo radni – gratulujemy cywilnej i
      politycznej rzetelności oraz wspomnianej wcześniej odwagi!
      • radnybk Re: Rynek Główny im. Jana Długosza 14.09.04, 23:35
        Przedstawiam głosowanie pierwsze , ws przyjęcia poprawki Komisji Kultury o
        nadaniu nazwy imienia Regana dla nowej ,przyszłej inwestycji:
        Wyniki głosowania
        5RUK NR 620 - POPRAWKA NR 5 - KOMISJA KULTURY, PROMOCJI i OCHRONY ZABYTKÓW
        Za..................................... 17
        Przeciw................................. 17
        Wstrzymało się ........................... 5
        Nie brało udziału w głosowaniu .............. 1
        Obecnych podczas głosowania ................. 40
        Zwykła większość głosów
        POPRAWKA ODRZUCONA
        Jan Białczyk ................................... Za
        Bogusław Bosak ................................. Przeciw
        Barbara Bubula .................................. Obecna
        Józef Burkat.................................... Przeciw
        Piotr Dóerre .................................... Za
        Jerzy Fedorowicz................................ Przeciw
        Grażyna Fijałkowska .............................. Za
        Marek Grochal .................................. Za
        Stanisław Handzlik ............................... Za
        Małgorzata Jantos ............................... Za
        Bolesław Kosior................................. Za
        Bogusław Kośmider.............................. Za
        Jan Kowalówka.................................. Za
        Stanisław Kozak ................................. Przeciw
        Brygida Kuźniak ................................. Nieobecna
        Zbigniew Lach .................................. Wstrzymuje się
        Józef Lassota ................................... Przeciw
        Mieczysław Łagosz .............................. Za
        Elżbieta Łopacińska .............................. Przeciw
        Wiesława Łukaszewska ........................... Przeciw
        Stanisław Malara ................................ Przeciw
        Barbara Mirek-Mikuła ............................. Przeciw
        Wiesław Misztal................................. Wstrzymuje się
        Mirosław Myszkowski ............................. Za
        Ryszard Nidecki ................................. Za
        Kajetan d'Obyrn ................................. Wstrzymuje się
        Jan Okoński.................................... Przeciw
        Dariusz Olszówka ................................ Za
        Daniel Piechowicz ............................... Przeciw
        Sławomir Pietrzyk ................................ Za
        Paweł Pytko .................................... Przeciw
        Stanisław Rachwał............................... Przeciw
        Małgorzata Radwan-Ballada ......................... Nieobecna
        Ireneusz Ras ................................... Przeciw
        Łukasz Słoniowski ............................... Za
        Teresa Starmach ................................ Wstrzymuje się
        Jan Starzyk .................................... Przeciw
        Andrzej Stypuła ................................. Za
        Maciej Twaróg .................................. Za
        Adam Udziela ................................... Przeciw
        Andrzej Wysocki ................................ Nieobecny
        Stanisław Zięba ................................. Przeciw
        Paweł Zorski ................................... Wstrzymuje się
        • radnybk Wyniki głosowania za zmianą nazwy pl.Centralnego 14.09.04, 23:38
          A teraz główne głosowanie - za zmianą nazwy -
          Wyniki głosowania DRUK NR 620
          Za..................................... 19
          Przeciw................................. 17
          Wstrzymało się ........................... 1
          Nie brało udziału w głosowaniu .............. 3
          Obecnych podczas głosowania ................. 40
          Zwykła większość głosów
          UCHWAŁA PRZYJĘTA
          Jan Białczyk................................... Przeciw
          Bogusław Bosak ................................. Za
          Barbara Bubula .................................. Obecna
          Józef Burkat.................................... Przeciw
          Piotr Dóerre .................................... Przeciw
          Jerzy Fedorowicz ................................ Wstrzymuje się
          Grażyna Fijałkowska .............................. Przeciw
          Marek Grochal .................................. Przeciw
          Stanisław Handzlik ............................... Za
          Małgorzata Jantos ............................... Obecna
          Bolesław Kosior................................. Za
          Bogusław Kośmider.............................. Przeciw
          Jan Kowalówka .................................. Przeciw
          Stanisław Kozak ................................. Za
          Brygida Kuźniak ................................. Nieobecna
          Zbigniew Lach .................................. Przeciw
          Józef Lassota ................................... Za
          Mieczysław Łagosz .............................. Przeciw
          Elżbieta Łopacińska .............................. Za
          Wiesława Łukaszewska ........................... Za
          Stanisław Malara ................................ Za
          Barbara Mirek-Mikuła ............................. Za
          Wiesław Misztal ................................. Przeciw
          Mirosław Myszkowski ............................. Przeciw
          Ryszard Nidecki ................................. Przeciw
          Kajetan d'Obyrn ................................. Przeciw
          Jan Okoński ..................................... Za
          Dariusz Olszówka ................................ Przeciw
          Daniel Piechowicz ............................... Za
          Sławomir Pietrzyk ................................ Przeciw
          Paweł Pytko .................................... Za
          Stanisław Rachwał............................... Za
          Małgorzata Radwan-Ballada ......................... Nieobecna
          Ireneusz Ras ................................... Za
          Łukasz Słoniowski ............................... Obecny
          Teresa Starmach ................................ Za
          Jan Starzyk................
          Andrzej Stypuła ................................. Przeciw
          Maciej Twaróg .................................. Przeciw
          Adam Udziela ................................... Za
          Andrzej Wysocki ................................ Nieobecny
          Stanisław Zięba ................................. Za
          Paweł Zorski................................... Za
        • radnybk Nazywanie ?! 14.09.04, 23:49
          Witam
          We wcześniejszych postach dałem zestawienie - kto jak głosował . Rzezywiście
          powinno to być dostępne w internecie i będę się starał aby w internecie w
          przyszłości wyniki głosowań były.
          Moje stanowisko jest w głosowaniu.Argumenty przedstawiłem w wystąpieniu.Główne
          pokrywają się z przedstawionymi w poście Pana(ni) Retma.Dodałbym może,że
          zdecydownie uważam,że Regan zasługuje na docenienie ale nazywanie jego imieniem
          znany powszechnie,także historycznie plac,nie mający złych politycznych
          skojarzeń jest błędem. A politycznym błędem wydaje się nie docenienie siły
          lokalnych środowisk w Nowej Hucie.Nikt nie przeprowadził w tej sprawie
          publicznej debaty. I skutki są widoczne. Ale kierowanie tego do NSA nic nie
          daje bo NSA sprawdza zgodność z prawem a nie zasadność polityczną czy zdrowy
          rozsądek uchwały.Na koniec ,nie wrzucajcie do jednego wora wszystkich radnych.
          I jeszcze - nie wszyscy radni ze Śródmieścia,Krowodrzy czy Podgóża chcą
          narzucać Nowej Hucie jakieś rzeczy .Podział nie jest geograficzny tylko pewnie
          inny. Pozdrawiam
          • Gość: cet2 najlepiej po imieniu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.04, 17:59
            Panu radnemu bk wypada podziękować za posty z rozkładem głosów, a ich
            listę „wyciąć i zachować”. Szkoda, że o te dane należało się tak ostro (sorry!)
            dopominać, ale co robić, skoro statutowy obowiązek (statut miasta) jest łamany
            totalnie, permanentnie - i co tu dużo mówić – po prostu bezczelnie. Pozostaje
            atakować, prowokować i dotąd walić pięścią w stół, aż jakieś nożyce się w końcu
            odezwą. Pan radny jest zresztą jedyną prominentna osobą, która od czasu do
            czasu tutaj się pojawia, zabirze głos, coś niecoś wyjaśni, skomentuje czy
            obieca interwencję. Dziękujemy i doceniamy! Wprawdzie na niniejszym forum
            samorządowy świat się jeszcze nie kończy (ani nie zaczyna), niemniej
            bezpośrednie formy kontaktu naszej lokalnej władzy z mieszkańcami są tak
            wyjałowione, ograniczone i sformalizowane, że ta platforma wydaje się być jedną
            z nielicznych, żeby nie powiedzieć jedyną. Zarowno w relacjach z całą naszą
            reprezentacją, jak i poszegolnymi jej ugrupowaniami i klubami.

Tak nawiasem, jedno z lokalnych forów GW ma dział, gdzie posty umieszczać mogą
            wyłącznie osoby, które wcześniej stawiły się w redakcji, gdzie zostały
            wylegitymowane, „spisane” itp. Dopiero wtedy otrzymywały swój unikatowy log.
            Może by spróbować też tego u nas, po to, aby wdrożyć w krakowskim Forum dział
            bardziej poważny i odpowiedzialny?

Ze względu na wspomniane zaangażowanie trochę niezręcznie i nieelegancko jest
            na radnego bk napadać, ale jak nie zapytać o jedno – dlaczego nie domagaliście
            się i stanowczo nie forsowali owej „publicznej debaty”, której konieczność
            teraz Pan podkreśla, bolejąc nad negatywnymi skutkami podjętej decyzji?
            Przecież to była doskonała, wręcz modelowa okazja aby odwołać się (chociaż
            raz!) do opinii publicznej i społecznej. Im bardziej bezpośrednią przybrałoby
            to finalnie formę (z referendum włącznie), tym głębiej udałoby się Wam wniknąć
            w „tkankę społeczną” i tym ściślejszy nawiązać kontakt z mieszkańcami,
            stopniowo odbudowując utraconą (moim zdaniem) więź, porozumienie i zaufanie.
            O ile mi wiadomo, to z takim projektem nikt nie wystąpił i w tym kontekście, to
            jednak wszyscy znaleźliście się w jednym „worku” - co wczesniej miałem na
            myśli.

A co do obowiązku publikacji w internecie materiałów rady, to przypominam raz
            jeszcze, że statutowy obowiązek dotyczy nie tyle samych wyników głosowań, co
            kompletnych protokołów z posiedzeń komisji oraz sesji.
            I jak to możliwe, żeby przez blisko dwa lata (kadencja bieżąca, wcześniejszych
            przepisów nie znam) można było tak sobie bimbać z własnego przecież
            regulaminu?! A przy okazji i z nas. Mniejsza o ogrupowania i radnych "mniej
            skomplikowanych", ale co jest z tymi "naszymi"?

I jeszcze jedno, podobny obowiązek ciąży na radach dzielnic, które w większości
            wywiązują się z niego równie „skrupulatnie”. Ponieważ jesteście państwo w
            stosunku do nich „jednostką nadrzędną”, to może znajdziecie jakiś sposób
            (proponuję finansowy), aby dzielnice w tym zakresie rownież przywołać do
            porządku.
            • Gość: broton Re: najlepiej po imieniu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 20:22
              ... cóż dodać ...
              ... ale przeciwny jestem selekcjonowaniu forumowiczów na tych spisanych i
              niespisanych , zalogowanych i niezalogowanych - niekiedy nawet brzytkie ch..
              mają swją całkiem poważna wymowę ( dla mnie tu charaktrystyczne jest pojawienie
              się kilku chamskich postów wobec NHuty , a to może świadczyć o pewnej
              ukształtowanej opinii o NHucie - z tym musi sobie NHuta poradzić modernizując
              np zalew , organizując koncertt muzyki poważnej na walcowni w HiL ( przpraszam
              W HTS - z tymi nazwami... )

... forum nie straci na powadze , nie stracą na powadze wypowiedzi radnych i
              innych prominentnych , jeśli między tymi wypowiedziami pojawi się czasem jakiś
              ch..j ...
              .. gorzej jeśli jakieś ch...je będą się im należały ...
            • radnybk Re: najlepiej po imieniu! 15.09.04, 21:22
              Witam
              I szybciutko odpowiadam:
              w sprawie debaty - cóż ,taka debata była i w mediach i na tym forum.Osoby
              zainteresowane mogły zabrać głos przed faktem .Nie skorzystały z tego - i teraz
              mamy wylane mleko.To już kolejny taki wypadek,że przypomnę Wesołą Polanę,
              hipermarkety i jeszcze parę innych . Trudno mieć pretensje do ludzi ,że nie
              zabierają głosu ale tak się stało.Żałuję ,że takiej szerokiej debaty nie było
              i ludzie zainteresowali się problemem jak wybuchł.
              w sprawie jawności - mam nadzieję ,że już niedługo na stronie miasta takie
              coś już będzie .A potem pójdziemy dalej.Pozdrawiam
              • Gość: aana Katowice też się kiedyś nawywały Stalonogród... IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.04, 22:49
                ale nikomu rozsądnemu nie przyszło do głowy, że to nie jest wynik sezonu
                ogórkowego, tylko poważny pomysł naszych "poważnych" radnych!!! bo przecież jak
                można???! czy nikt nie pamięta naszej najnowszej historii??? czy nie pamiętają
                tego jak wracaliśmy do nazw, które w "przylizie" wielkiemu bratu zostały
                zmienione? jak mało się liczą z człowiekiem jeżeli narażają go na takie swary?
                i czy nie boją się zszargania jego pamięci ewentualnym odwołaniem tej nazwy?
                przecież nie są ostatnią radą miasta i muszą się liczyć z tym, że po nich
                przyjdą inni, którzy będą mieli nakaz wyborców powrotu do starej nazwy (może
                kiedyś wybierzemy radnych, którzy będą nas mieć gdzie indziej niż w d...)
              • Gość: cet2 Re: najlepiej po imieniu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.04, 11:04
                Istotnie, nie ma co tak bez końca deliberować nad rozlanym mlekiem, w dodatku
                pod wpływem postu osoby, która była przeciwko zmianie nazwy placu.
                Z jednym jednak nie można się do końca zgodzić. Otóż debata czy konsultacja
                społeczna nie odbyła się nie ze względu na nikłe zainteresowanie mieszkańców
                (chociaż wakacje, siłą rzeczy, mocno to osłabiły), ale dlatego, że takiej
                debaty nikt poważnie nie zainicjował, wdrożył i nie moderował oraz wzmacniał. A
                można było „bić na alarm”, zwołać konferencję prasową, opracować i opublikować
                zestaw kontrargumentów, poprosić o opinię historyków, socjologów, lokalne
                autorytety. Można było wydać serię własnych oświadczeń, napisać (lub zlecić)
                artykuł, zorganizować cykl konferencji, spotkań, mityngów. I tak dalej i dalej.
                Owszem, taką debatę winni zorganizować przede wszystkim projektodawcy uchwały,
                przedkładając radzie projekt dojrzały, poważnie opracowany, uzasadniony i
                społecznie „skonsultowany”. Niemniej jego przeciwnicy też mieli duże pole do
                społecznego i publicznego „popisu”, z którego nie skorzystali.
                Radny bk pisze, że „trudno mieć pretensje do ludzi ,że nie zabierają głosu, ale
                tak się stało”. No dobrze, ale gdzie i jak mieliśmy to zrobić, skoro większość
                tzw. kanałów komunikacji i wymiany poglądów została zablokowana lub zamulona? A
                kto, jak nie nasi przedstawiciele, są za ich istnienie oraz drożność
                odpowiedzialni?

PS. Lektura wyników głosowania daje bardzo dużo do myślenia, ponieważ linia
                demarkacyjna, oddzielająca siły ciemne od oświeconych, przebiega jednak
                inaczej, niż nam się to do tej pory intuicyjnie wydawało. Chyba warto się nad
                tym ciekawym zjawiskiem głębiej zastanowić.
                • radnybk Re: najlepiej po imieniu! 16.09.04, 16:23
                  Witam
                  Jak zawsze dostaje się aktywnym ale ... . Debata zaczęła się grubo przed
                  wakacjami ,także na tym forum.Sam kilkakrotnie zabierałem głos.Jednak większego
                  zainteresowania nie było.Można mówić o zamulaniu itd , ale mozliwości
                  istnieją.Oczywiście w pierwszej kolejności powinni się tym zająć bezpośrednio
                  zainteresowani ,merytorycznie i lokalnie. Dla wielu,w tym dla mnie dyskusja w
                  takiej sprawie jest dyskusją zastępczą ,sporem polityczno personalnym i jej
                  wynik był z góry przesądzony,tzn Rada w większości mówiła ,że jest przeciw.I
                  szczerze mówiąc wielka debata w tej sprawie wydawała się być nagłaśnianiem
                  spraw drugo albo i trzecio rzędnych .Wynik głosowania był zaskakujący a brał
                  się bardziej z układów personalnych niż merytorycznych i politycznych. Teraz
                  oceni to opinia publiczna i wyborcy,chyba ,że reakcja będzie raczej werbalna
                  niż merytoryczna.A przecież choćby reakcja na uchwałę ws Polany Wesołej
                  spowodowała zmianę stanowiska,tak samo było ws hipermarketów w Radomiu. A więc
                  jak trzeba to można.
                  • Gość: cet2 drzwi szeroko zamknięte IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.04, 20:02
                    No dobra, ale w takim razie skąd opinia ma wiedzieć, który z wnoszonych
                    projektów jest lub będzie traktowany przez radę poważnie, a który jest
                    indywidualnym i pozbawionym szans wyskokiem? Przecież nam jest o stokroć
                    trudniej to rozeznać, niż wam, dlatego wcześniejszy zarzut o braku zdecydowanej
                    reakcji mieszkańców wydaje się w tym kontekście nieco chybiony.

Proszę wybaczyć, że trzymam się tego wątku jak pijany płotu, ale gdyby na
                    bieżąco (to ważne!) publikowane były protokoły z komisji i z sesji, to wtedy
                    można by się coś niecoś dowiedzieć, wywnioskować czy przewidzieć, a potem
                    odpowiednio zareagować. Z przebiegu dyskusji, treści zgłoszonych wniosków i
                    poprawek, wyników głosowań cząstkowych itd. Tymczasem o tej, i o wielu innych,
                    tak ostatnio głośnych i kontrowersyjnych sprawach, dowiadujemy się zawsze po
                    fakcie, na ostatku, kiedy jest już za późno. Jest to typowe, przedmiotowe
                    traktowanie opinii, a my chcielibyśmy, aby nas traktować poważnie i podmiotowo,
                    co w obecnych „multimedialnych” czasach jest technicznie bardzo łatwe, proste i
                    tanie. A problem leży, jak się wydaje, w czym innym, w tak zwanej woli
                    politycznej, a ściślej mówiąc w jej braku. Wygląda bowiem na to, że naszej
                    samorządowej reprezentacji (w swojej masie) bardziej zależy na rozgrywaniu
                    swoich spraw i sprawek przy zamkniętej kurtynie i za drzwiami „szeroko
                    zamkniętymi”.

Taką społecznie-informacyjną oraz wychowawczo-edukacyjną obywatelsko rolę
                    mogłaby (częściowo i bardziej ogólnie) wypełnić również transmisja telewizyjna
                    z obrad rady (chociażby raz na jakiś czas), ale to chyba marzenie ściętej
                    głowy, bo stacji komercyjnych rzecz nie zainteresuje, a krakowska telewizja
                    publiczna zatrzymała się w lokalnych kwestiach społecznych i obywatelskich na
                    etapie przedtelewizyjnym. Warsztatowo, kadrowo i fachowo zresztą też. Tak przy
                    okazji, czy nie istnieją jakieś, znane klasie politycznej sposoby, aby zmusić
                    Krzemionki do zejścia na ziemię? Chociaż raz na jakiś czas, bo inaczej oderwą
                    się od rzeczywistości całkowicie i nieodwracalnie.

Reasumując, rzeczywiście to trochę nieładnie, gdy „aktywnemu dostaje się
                    najwięcej”, dlatego proszę łaskawie nie brać wszystkich tych głosów wyłącznie
                    do siebie, bo intencja autorów jest nieco inna i obliczona zapewne na szerszy
                    krąg odbiorców.
                    Natomiast merytorycznie podsumujmy sprawę może tak – żyjemy w czasach, gdzie
                    przepływ informacji jest masowy, „łatwy i przyjemny”. Dzięki temu bez trudu
                    można sobie wyobrazić „interaktywny”, „żywy”, dwukierunkowy kontakt władzy
                    lokalnej w mieszkańcami, (radnego z wyborcami, partii z jej zwolennikami itp.)
                    przeradzający się stopniowo w kolejne formy tzw. demokracji bezpośredniej. Bo
                    tu nie ma żadnej filozofii, wystarczy tylko chcieć!
                    • Gość: aana Re: drzwi szeroko zamknięte IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.04, 22:12
                      no właśnie! skąd my mamy wiedzieć co nasi radni, nagle w jakimś tam momencie,
                      uznają za ważne i jakie rozwiązanie, tego rzeczywistego czy wydumanego,
                      problemu znajdą nagle w swych mądrych głowach? biję się w pierś, bo ja też
                      zaspałam, uznałam sprawę za wiadomości o nalocie marsjan i nie pilnowałam tego
                      co oni mi pod blokiem zmalują... ale jak mogłam przewidzieć takie rozwiązanie
                      kiedy czytałam wypowiedzi radnych że nie powinno się zmieniać nazw już
                      istniejących, że imię Reagana powinno się nadać czemuś dopiero powstającemu, a
                      teraz czytam, że tan sam radny głosował na tak!!! ludzie! co się stało?
                      przecież jak się sprzedaje swoją osobę jako uczciwą, wierną, niezmienną,
                      walczącą o prawdę i sprawiedliwość to należałoby chociaż cokolwiek beknąć na
                      temat zmiany poglądów!!! człowiek uzbroiłby się w argumenty... albo chociaż
                      waleriany kupił...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka