Gość: nie_lubie_GW Re: Gorszące wydarzenie podczas lekcji pływania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 11:32 Moim zdaniem tym dzieciom nie zostala wyrzadzona zadna szkoda, ale z ogromna ciekawoscia dowiem sie, co sadza na ten temat psycholodzy. Czy jest jakis na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: golasek W wieku 8 lat byłem z rodzicami na plaży nudystów IP: *.ghnet.pl / 62.111.140.* 20.09.04, 11:33 i nie czułem żadnego zażenowania. Moja kilkunastoletnia siostra poznała tam kolegę z Polski. Był z rodzicami i babcią! Generalnie większość to były rodziny, pary i było tam znacznie spokojniej niż na plaży "tekstylnej". Po brzegu przechadzali się ubrani ludzi, którzy czasem wdawali się w rozmowy z golasami. Oczywiście, że interesowały mnie nagie ciała plażowiczów. Tak jak interesują mnie ciała w strojach kompielowych, czy fajnie ubrani ludzie. Jakoś mnie to nie skrzywiło, a sądzę, że m.in. dzięki temu doświadczeniu ludzkie ciało stanowi dla mnie dużą wartość. Jakoś nie rozumiem moich znajomych, którzy twierdzą, że do rozbierania trzeba mnieć ciało modela/ki. Ci "wyzwoleni" głosicielu luzu, w rozbieraniu widzą jedynie erotyczne (niech będzię, że estetyczne) widowisko. A pewnie, gdyby w dzieciństwie nie zakodowano im wstydu podchodzili by do nagości znacznie spokojniej i bez ograniczeń. Wyzwolone z kostiumu ciało nie jest gruba ani chude etc. A to, że większość nasto-, może dwudziesto a z pewności trzydziesto latków, wyruszy na bój z pruderią to więcej niż pewne. Tyle, że tak późna inicjacja, jest już obciążona wielotetnim bagażem skrzywień. Odpowiedz Link Zgłoś
bigstrand ktory swiety jest patronem seksu? 20.09.04, 11:45 pyt jw skoro wszystkie czynnosci i przedmioty maja swoich swietych to mysle ze i dupczenie ma swego swetego -nieprawda? Ciekwai mnie tylko czy byl hetero czy sie masturbowal czy wspolzyl przed slubem, czy dawal sobie robic loda? No chyba ze to jest swiety kobieta! wtefy wszystkie postawione pytania rowniez sie stosuja plus pytanie czy byla zakonniczka znwcy tematu do dziela!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dosia Re: Gorszące wydarzenie podczas lekcji pływania IP: 195.217.253.* 20.09.04, 12:01 O rany. Wystarczy przyjsc z dzieckiem na jakikolwiek inny basen np. Warsawianke, zeby zobaczyc w przebieralni nagich doroslych, mlodziez i dzieci. Przeciez to jest najnormalniejsze na swiecie. Ja tez sie kapie przed basenem i balsamuje cialo po basenie - na golasa. I jakos nie powoduje to oburzenia u innych mam, ktore myja i wycieraja w tym czasie swoje male dzieci, same zreszta nago! Przeciez to jest normalny widok na plywalni. Ci rodzice chyba ostatni raz byli na basenie 30 lat temu! Bo na pewno nie ostatnimi czasy. Jestem zbulwersowana. Najbardziej szkoda mi dzieciakow - teraz zyja w przeswiadczeniu, ze zobaczyly cos strasznego, ze byla afera - a one nawet nie rozumieja dlaczego. Kompleks wlasnej nagosci murowany - bo to jest przeciez be. Dziekujemy Wam rodzice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ do Dosi IP: *.top.net.pl 20.09.04, 13:46 Humorystycznie zabrzmiało mi to słowo "balsamować". Dotychczas słowo "balsamowanie" kojarzyło mi się z Leninem oraz faraonami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Betka Re: Gorszące wydarzenie podczas lekcji pływania IP: 195.117.30.* 20.09.04, 12:05 Zamiast oburzać się i szukać winnych lepiej przygotować dzieci już w domu do tego jak należy zachowywać się na basenie. Warto również uświadamiać dzieci od najmłodszych lat czym różni się wyglad dziecka i dorosłego.Dawkowana bez pruderii wiedza o życiu pozwala rodzicom sprawować kontrolę nad rozwojem młodego człowieka. Łatwiej również przestrzeć dzieci przed molestowaniem ze strony dorosłych. Odpowiedz Link Zgłoś
liszewma Re: Gorszące wydarzenie podczas lekcji pływania 20.09.04, 12:05 Ludzie!!!! czy powariowaliście kompletnie i nie odczytaliście intencji autora?? Przeciez to oczywiste,że nabija się i słusznie z nas pruderyjnych Polaków. Rozumiem,że pan Andrzej ukrywa się przed własnym dzieckiem we własnym domu....to bardzo śmieszne.Ale typowe, niestety.Współczuje dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
stevills Oj joj joj 20.09.04, 12:05 Jakie to straszne. Teraz potrzebna będzie przynajmniej pięcioletnia kuracja u psychologa. Ech! A później się ludzie dziwią, jak młoda dziewczyna zachodzi w ciążę i jest zaskoczona bo słyszała, że pierwszych 10 razy się nie zachodzi, że od tyłu też itp. itd. I po co to całe zakłamanie? W imię fałszywie pojętej moralności?? Jak w telewizji pokażą piersi w ciągu dnia to jest wielki skandal, ale już gdy krew się leje strumieniami i trup ściele gęsto, to nie ma to wpływu na psychikę dzieci?? Ech! Szkoda słów....:( Kamil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prz Re: Gorszące wydarzenie podczas lekcji pływania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 12:08 Prysznic przed i po basenie, oraz wyjście do sauny tylko nago! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Gorszące wydarzenie podczas lekcji pływania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 12:08 Przyznajcie się z ręką na sercu, kto z was szanownych forumowiczów myje sobie odbyt pod basenowym prysznicem. Ja osobiście mam opory żeby przy ludziach sobie grzebać w zębie, a co dopiero w... Może jestem pruderyjna? W takiej sytuacji mały sens ma zdejmowanie kostiumu. W kostiumie moje ciało również obmyje woda, tak samo jak bez. A jeśli obsługa basenu wymaga mycia odbytu to niech wyjdzie naprzeciw podstawowym zasadom kultury i zrobi zasłonki do pryszniców. Wracając jednak do problemu dzieci, to mój mąż ostatnio mówił mi, że na pewnym basenie w oświeconej stolicy jeden pan wszedł do szatni męskiej ze swoją kilkuletnią córeczką. Może ktoś by się zajął tym problemem zamiast robić aferę z tego, że dziewczynki zobaczyły gołe panie nacierające się balsamem (zgadzam się, że to jednak nie powinno być nic szokującego)? To wg. mnie nie w porządku, nawet jeśli ktoś chodzi nago przy swoich dzieciach, do czego oczywiście ma prawo i nie ma w tym nic złego, może jednak powinien uszanować, że są panowie, którzy nie chcą eksponować swojej męskości przed obcymi dziewczynkami??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt Pruderia za pruderią i pruderią pogania... IP: *.129.72.247.tisdip.tiscali.de 20.09.04, 12:09 aż mi sie niedobrze robi, gdzy czytam takie tanie sensacje, zwłaszcza asocjacje co do obrazka św. Stanisława... Ciemnogród krakowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Gorszące wydarzenie podczas lekcji pływania IP: *.eva.mpg.de 20.09.04, 12:10 No skandal. Każą się myć przed wejściem na basen!!!Jakby raz do roku przed Wielkanocą nie starczało. W dodatku - uwaga - każą zdjąć przed wejściem pod prysznic nie tylko kożuch, ale i majtki!!! Głodnemu chleb na mysli, tak mówią. Ci rodzice powinni się leczyć, mają problemy z własną seksualnością i próbuja przelać je na dzieci. Proponuję już zacząc odkładać na psychoterapeutę, po takim dzieciństwie to dłuuga terapia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liberał WYBORCZA, CO SIE Z WAMI DZIEJE? IP: *.gdynia.mm.pl 20.09.04, 12:10 Chcecie sie scigac z FAKTEM i SUPEREKSPRESEM? Rozczarowujecie mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Gorszące wydarzenie podczas lekcji pływania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 12:12 Nie widzę problemu. Czy to znaczy, że jeśli moje dziecko podczas wakacji , zobaczyło naturystę na plaży to już będzie do końca życia ZBOCZONE ? Bzdura. W Japonii,Niemczech jakoś nikomu to nie przeszkadza...a ludzie normalni... Znowu polskie piekiełko i hipokryzja. Oczywiście niezależnie od tego uważam, że osoby mające się "roznegliżować" powinny być na to wcześniej przygotowane. I najzwyczajniej w świecie powinny mieć prawo wyboru. Tu czegoś takiego nie było i TO mnie wkurza, nie sam fakt nagości. ZMUSZANIE do nagości , nie sama nagość, jest CHORE !!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama ze Szwecji Re: Gorszące wydarzenie podczas lekcji pływania IP: *.cm-upc.chello.se 20.09.04, 12:23 Jestem mama dwojki dzieci: corka ma 8 lat, a synek 4. Mieszkamy w Sztokhomie i czesto chodzimy tam na basen. Jest rzcza oczywista, ze wszyscy, ktorzy udaja sie na plywalnie, musza w ktoryms momencie sie przebrac i umyc. Zwyczaj jest taki, ze chlopcy chodza do przebieralni meskiej, a dziewczynki do damskiej. Jesli jednak tatus zabiera mala coreczke na basen ( a szwedzcy tatusiowie czesto zajmuja sie malymi dziecmi, lacznie z pozostawaniem w domu na urlopie wychowawczy), to jest rzecza oczywista, ze zabiera ja do swojej, czyli meskiej przebieralni. W Szwecji wychodzi sie z zalozenia, ze to osoba dorosla, opiekun dziecka ma mu zapewnic bezpieczenstwo. To dorosly pilnuje dziecka; tak w domu, jak i na basenie. Szanuje sie tez roznorakie przekonania obyczajowo-spoleczne rodzicow z racji tego, iz Szwecja jest krajem wielonarodowosciowym. Ten, kto uwaza, ze szwedzkie normy obyczajowe kloca sie z jego wlasnymi, moze oczywiscie w pewnym zakresie dokonac wyboru, biorac pod uwage dobro wlasego dziecka. Prowadzi to jednak do poczuia izolacji i frustracji tychze dzieci. Regula jest, ze kazde dziecko chce nalezec do grupy i nie chce roznic sie od swoich rowiesnikow. Moja sponaniczna reakcja na artykul zamieszczony w Gazecie jest poczucie, ze jest w Polsce wiele do nadrobienia jesli chodzi o naturalne, pozbawione stresu i sensacji podejscie do ludzkiego ciala. W latach 80-tych sama uczeszczalam do liceum a pozniej studiowalam prawo w Warszawie i czesto chodzilam na basen. Nigdy nie zaslanialam sie recznikiem w damskiej przebieralni, a i dzis nie przyszloby mi do glowy zaslaniac sie w obecnosci malych dziewczynek. Mysle, ze trudno bedzie dyrektorowi szkoly lub basenu cos sensownego zaradziec na zasciankowosc i zacofanie doroslych rodzicow. Jedyna rada bedzie zapewne pozostawic dzieci tych rodzicow w domach. Choc szkoda tych dzieci. Podczas, kiedy ich rowiesnicy z klasy beda zdobywac nowe umiejetnosci na basenie, one siedziec beda w domu jak za kare, utwierdzaja sie w przekonaniu, ze swiat doroslych jest zly i ze nagosc jest paskudna. Juz jako dorosli ludzie beda wstydzic sie siebie samych, a jesli ktoryms z nich przyjdzie zrobic tzw. miedzynarodowa kariere, wyjechac za granice i obcowac z innymi narodowosciami, np ze Szwedami, nie beda umieli sie znalezc. Goraca moja posba do Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucy Re: Gorszące wydarzenie podczas lekcji pływania IP: 217.168.192.* 20.09.04, 12:30 czy dziewczynki lub chłopcy nigdy nie widzieli swoich mam/ojców nagich ??? to lekko trąca paranoją! Nie twierdzę że nalezy chodzić nago przy dzieciach ( np w domu) , ale moja córka ma 12 lat i od zawsze widuje mnie nago w łazience, w przebieralni na basenie, saunie.. i nie wzbudza w niej niezdrowej sensacji widok innej pani nagiej w przebieralni. Jest to naturalny sposób "Uświadamiania dziecka" i nie wpływa negatywnie na jego dojrzewanie , a wręcz przeciwnie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morrda zgroza! horror! kazali się dzieciom umyć! :-O IP: *.idg.com.pl / *.idg.com.pl 20.09.04, 12:45 do czego to dochodzi. niedługo każą im się jeszcz uczyć i zabronią przeklinać. a potem dzieciaki kończą u psychologa ze złamanym życiem... .. i patrzyły na gołe baby pod prysznicem! koszmar. ja bym chyba zemdlał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Gorszące wydarzenie podczas lekcji pływania IP: *.kudowa-zdroj.sdi.tpnet.pl 20.09.04, 12:45 krotkie słowa - POLSKA RZECZYWISTOŚĆ - jak długo jeszcze toż to siok Odpowiedz Link Zgłoś
aburida Re: Gorszące wydarzenie podczas lekcji pływania 20.09.04, 12:47 To typowa polska mentalność. Ciekawe, że np. we Francji czy Hiszpanii wszystkie panie (oprócz Polek, Czeszek i Rosjanek właśnie) opalają się, pływają i spacerują topless. I nikogo to nie boli. Nikt nie biega po plaży i nie krzyczy, że dzieci też na niej leżą. I to zarówno chłopcy, jak i dziewczynki. Odpowiedz Link Zgłoś
grruby Re: Gorszące wydarzenie podczas lekcji pływania 20.09.04, 15:14 o wypraszam sobie, moja żona i we Francji, i we Włoszech opala się topless. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jezabel Re: Gorszące wydarzenie podczas lekcji pływania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 15:47 ;-))) ja także sobie wypraszam - też się kąpię i opalam topless - ale w Grecji :-DDD w Polsce nie wiem, czy za to nie można zamknąć Właśnie - czy ktoś wie na co będę narażona (prócz docinków i być może "spacerów" wycieczek panów ;-) gdy zdejmę biustonosz na publicznej plaży??? Pozdrawaim wszystkich normalnie myślących i - szczególnie gorąco - naturystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Gorszące wydarzenie podczas lekcji pływania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 18:56 będziesz narażona na duuuuużo wolnego miejsca wokół siebie, bo zgorszony naród ucieknie 300m dalej :) wiem, bo praktykuję choć wolę wybierać plaże odosobnione gdzie nie ma śliniących się dziadków pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABeCe Re: Gorszące wydarzenie podczas lekcji pływania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 12:56 te dzieciaki zapewne juz w domu zalozyly stroje kapielowe oczywiscie po uprzedniej dokladnej kapieli ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Gorszące wydarzenie podczas lekcji pływania IP: 212.116.75.* 20.09.04, 12:57 Przeczytalam fragmenty artykulu dwa razy, bo najpierw myslalam, ze dziewczynki znalazly sie w przebieralni meskiej a chlopcy w damskiej - ale przeciez wszystko bylo w porzadku i naprawde nie rozumiem o CO CHODZI!!!!! Czy te dzieci nigdy nie widzialy swoich nagich rodziców? Czy w domu tez biora prysznic w stroju kapielowym? Mam nadzieje, ze NIE WSZYSCY rodzice (jak wynika z tresci artykulu) byli oburzeni, ze niektórzy (wiekszosc?), tak jak ja nie widza zadnego problemu. Zal mi dzieci "oburzonych rodziców"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Jesli to prawda, to: DOBRY JEZU, CO ZA CIEMNOTA! IP: *.range81-156.btcentralplus.com 20.09.04, 13:01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MacTele Skandal to jest że o tym piszecie!!! IP: *.gdansk.comarch.pl 20.09.04, 13:04 Szczerze powiem, nie rozumiem problemu. 10 letni chłopiec zobaczył 30 letniego chłopca i to ma go skrzywić emocjonalnie?? To te dzieci do tej pory nie chodziły na basen?? w kinie siku nie robiły. O co chodzi?? Ja jak miałem osiem lat to chodziłem z ojcem na basen z zakładu pracu, wszyscy się tam przebierali i jakoś mi to nie zaszkodziło. Ludzie !!! walnijcie się w dyńki. Od kiedy to dla 10 latka penis jest tabu?? Co go miało zszokować?? że jak bedzie starszy to też bedzie miał?? To z resztą mogło wywołać sensacje tylko w Krakowie. Bez kitu: no 10 letni chłopiec w przebieralni na basenie zobaczył dużego faceta i to ma być skandal. Rozumiem, że gdyby chłopcy zobaczyli kobiety to problemu by nie było, bo do damskiej golizny to już nawet 10latkowie są przyzwyczajeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maluszek Tylko w Krakowie? IP: *.interkom.pl / *.interkom.net.pl 20.09.04, 15:14 naprawdę? tylko w Krakowie są LPRopodobni? porozmawiaj o tym w wolnej chwili z X. Jankowskim. Może z p.Kurskim? Z IP *.gdansk.comarch.pl chyba niedaleko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MacTele Re: Tylko w Krakowie? IP: *.gdansk.comarch.pl 20.09.04, 16:05 Oj ruszyło :) Może i jest Jankowski, ale generalnie "społeczeństwo" bardziej liberalne. Wystarczy do kościoła wejść. A poza tym, jakoś sobie takiej notki prasowej nie wyobrażam, tu to byłoby zbłaźnienie się kompletne, a w Krakowie obawiam sie jeszcze wyjdą szanowne dziennikarki na obrończynie moralności (sic!) Odpowiedz Link Zgłoś
marriuu Re: Gorszące wydarzenie podczas lekcji pływania 20.09.04, 13:06 głupota i ciemnogród. Studiowałem w Austrii. Na treningach sportowych jak nie było osobnych szatni to dziewczęta i chłopcy przebierali się wspólnie. Z tym tylko, że jeśli ktoś się wstydził to opuszczało się szybko pomieszczenie by mógł w spokoju się przebrać. Nagość nie robi tam takiego rumoru jak u nas. Co w tym strasznego. Każdy z nas jak się rozbierze widzi jak wygląda. Czy różnice, drobne różnice między ludźmi są aż tak straszne by zakazywać chłopcom widzieć innych mężczyzn nago? Lub dziewczynki kobiety. Odzielanie płci w przebieralniach to normalne. Matka chłopca, który rysuje penisy na świętych niech się lepiej cieszy. Chłopak przynajmniej wie, że oni też tymi narządami wywijali. A świętymi zostali z innych powodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat "Swiety Stanislaw z DUUUZYM Penisem!" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 20:09 nigdy nie mialem zbyt wysokiego mniemania o tym nijakim swietym. Ale teraz....! Ciesze sie, ze sadzac z rysunkow, "autorytet" swietego UROSL! :-))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tominaley debilizm IP: 212.17.39.* 20.09.04, 13:18 bzdura,bzdura i jeszcze raz bzdura!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś