Dodaj do ulubionych

jak zrobić kawę frappe?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 18:59
jaki jest dobry przepis na kawe frappe? mam maszynkę ale nie znam proporcji i
włsciwego postępowania, a bóg jest w szczególach jak wiadomo...
Obserwuj wątek
    • cedrowa_gorka Re: jak zrobić kawę frappe? 20.09.04, 19:02

www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_int.php?id_p=118

kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1483
      • serta jak zrobić kawę frappe? 20.09.04, 19:58
        moge Ci zdradzic w jaki sposob ja to robie.
        wsypujesz do kubeczka lyzke lub dwie rozpuszczalnej Nescafe,cukier (o ile
        lubisz slodka kawe),zalewasz goraca woda,dolewasz do calosci troszke mleka lub
        smietanki do kawy i czekasz jak ostygnie.Pozniej wsadzasz do zamrazalnika na 30-
        40 min.Po wyjeciu,bierzesz zwykla pianke do lodow w spayu (chyba,ze chce Ci sie
        ubijac pianke z mleka) i psykasz do kubeczka,pianke posypujac utarta
        czekolada.Mozna jeszcze do kubeczka wlozyc mala galke lodow waniliowych.Pycha.
        • serta sposób nr 2 20.09.04, 20:01
          albo mozesz sobie kupic Ice Coffee od Krugera,zalac zimnym mlekiem i tez
          bedziesz miec frappe
          • cedrowa_gorka Re: sposób nr 2 20.09.04, 20:06
            serta napisała:

> albo mozesz sobie kupic Ice Coffee od Krugera,zalac zimnym mlekiem i tez
            > bedziesz miec frappe

;)))

• Gość: a10 Re: jak zrobić kawę frappe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 21:38
      Dzięki za odpowiedzi, ale ta prawdziwa, z Grecji jest na poleconych stronach
      www. Zdaje się ze sekret wtym zeby mieszac mąlą ilośc a potem dolać mleka, będe
      próbował, jak sie nie uda trzeba poleciec do Grecji gdzie taką kawę ,
      wspaniała podają.
      • Gość: Asia Re: jak zrobić kawę frappe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 22:23
        hej, ja robię taką kawę w koktajlnicy, wsypuję kostki lodu, wlewam mleko (mozna
        dać mleko zagęszczone z gostynia, bo się dobrze ubija, ale najlepiej to light,
        lub zwykłe pełne mleko), dodaję nescafe, cukier i lody (koniecznie!!!).
        załączam na najwyższe obroty dosłownie na 30 sekund, tak żeby rozkruszyć dobrze
        lód. moja koktajlnica dosłownie w chwilkę ubija to na piankę, efekt jest
        rewelacyjny. mozna dodać na wierzch kapkę bayleysa lub jakiegoś innego likieru
        np. amaretto, mozna też sypnąć odrobinę cynamonu.
        mój mąż ją uwielbia, a pił tą grecką i mówi, że nie odbiega smakowo.
        wydaje mi się, że cały efekt w tej pianie, a niestety żeby uzyskać dobrą piankę
        na zimnej kawie na trochę dłużej, to trzeba dodać tłustsze mleko i dobrze ubić.
        • serta jak zrobić kawę frappe? 20.09.04, 22:46
          ewentualnie idz do Ventzla na kawe - najlepiej ta o smaku waniliowym ... mniam
          • jagoda1976 Re: jak zrobić kawę frappe? 22.09.04, 11:24
            Ja robię tak jak Asia. Mleko z kawą, cukrem i kostkami lodu miksuję, dodaję
            lody (najbardziej lubię z bakaliowymi Zielona Budka) i miksuję. Super. Rozlewam
            i na wierzch daję jeszcze lody. Naprawdę super.
            Życzę smacznego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka