Gość: rino IP: *.plusgsm.pl 07.11.04, 20:39 Jak mozna sprawdzić wiarygodność np TBS. Nie chodzi mi o KRS itp., ale głównie o wypłacalność. Może jest jakaś lista TBS-ów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ruczaj.x Re: jak sprawdzić TBS? 07.11.04, 23:43 Może przed sprawdzaniem TBS'ów wykonasz mała kalkulacje kosztów takiej inwestycji w porównaniu z kredytem w takich Frankach Szwajcarskich. Wytłumacz mi co zyskujesz? Napradwe nie potrafie zrozumieć, dlaczego ludzie decydują się na TBSy, ale może poprostu o czymś nie wiem. serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: jak sprawdzić TBS? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 09:21 Napradwe nie potrafie zrozumieć, dlaczego ludzie dec > ydują się na TBSy, ale może poprostu o czymś nie wiem. A pożyczysz mi 160 000 zł na małe 3 pokojowe mieszkanie? Bank mi nie pożyczy, za mało zarabiam i nie mam zdolności, dla mnie jedyna szansa na samodzielny kąt to wlasie tbs, moge w nim mieszkac i mieszkac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Ruczaj Re: jak sprawdzić TBS? IP: *.strusia.comnet.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.04, 15:48 Ja nie wiem z której choiny się urwałeś, tbs biorą ludzie , którzy nie mogą dostać kreedytu z banku Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: jak sprawdzić TBS? 08.11.04, 16:38 choinki? ładnej zieloniutkiej :D W dzisiejszych czasach wystarczy średnia krajowa.. jakieś 35% wkładu własnego i masz kredyt. Dla przykładu: Powiedzmy mieszkanie na Wysłouchów: www.dominium.pl/inwestycje/?id=2&inw=366 35m2, 2 pokoje cena 100tys. zł. Kolega chce w TBS czyli ma... powiedzmy ma 35tys. zł na początek. Zostaje 65tys. zł. Aby dostać taki kredyt wystarczy dochód około 1700 netto. Przy rozłożeniu na 25 lat (we Frankach Szwajacarskicj), rata wyniesie coś koło 350zl. (!) Jeśli ktoś nie ma zdolności kredytowej żeby płacić 350zl msc, to na pewno nie stać go na TBS. Piszę tutaj o najtańszych mieszkaniach, w przypadku czegoś większego spłata mogła by wynieść np. 700zł msc, czyli tylko odrobine więcej niż czynsz w TBS. Kwestie własności (a raczej jej braku w przypadku TBS) pozwole sobie pominąć. i proszę się nieobrażać, ale tak jak pisałem wcześniej, muszę o czymś nie wiedzieć, skoro ludzie tak chętnie korzystają z tej formy pozbywania się kasy. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
asia301 Re: jak sprawdzić TBS? 10.11.04, 14:12 ruczaj.x napisał: > W dzisiejszych czasach wystarczy średnia krajowa.. jakieś 35% wkładu własnego i masz kredyt. A nie bierzesz pod uwage faktu, ze sa ludzie ktorzy nie zarabiaja sredniej krajowej? Ja znam kilka takich osob...Nie bede juz wspominac o tych 35%... Wlasnie dla nich sa tbs'y, a nie dla kogos, kto zarabia sobie 3680 zl miesiecznie netto i postanowil nagle zmienic lokum, bo obecne mu sie nie podoba. > Kwestie własności (a raczej jej braku w przypadku TBS) pozwole sobie pominąć. Moze lepiej faktycznie pominac ta kwestie: najpierw poczytaj moze cos o tbs i prawie wlasnosci (duzo juz na ten temat bylo w prasie, w opracowaniach najnowszej ustawy o tbs'ach, na tym forum i na kilku innych) a potem bedzie mozna podyskutowac. Osobiscie jestem przekonana, ze dla niektorych to jedyne- i pozwole sobie powiedziec- nie najgorsze rozwiazanie, zwlaszcza wziawszy pod uwage fakt, jak "przyjazne" dla klienta sa nasze banki. Serdecznie pozdrawiam, Asia Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: jak sprawdzić TBS? 10.11.04, 15:28 Ale naprawde nie denerwuj sie.. proszę. Przecież posiadanie tej 1/3 wkładu jest obecnie jedynym sposobem na otrzymanie mieszkania TBS. Policz sobie czynsz dla średniej wielkości mieszkania w TBS... a później koszty obsługi kredytu we CHF i opłat we wspólnocie mieszkaniowej. Różnica jest minimalna! Koszty obsługi kredytu 20 lat, 52tys. zł => 300zł miesiecznie. Nie powiesz mi chyba, że nie jesteś w stanie zarobić ze swoim partnerem 2000zł netto?? [jak nie dzisiaj, to w perspektywie roku lub dwóch] A co do kwestii własności - mamienie się obietnicami polityków, że kiedyś dostaniesz to na własność, nie jest najlepszą metodą na planowanie sobie życia, szczególnie w tak poważnej sprawie. Prawda jest taka, że na dzień dzisiejszy mieszkając w TBS spłacasz kredyt za dewelopera, żeby po 25 latach zostać z niczym. Nie masz żadnej hipotecznej własności, dalej twoje mieszkanie nie może stanowić zabezpieczenia, nie można go legalnie wynajmować i o ile kojarze, nie można też legalnie posiadać drugiego mieszkania w tym samym mieście... pańszczyzna jakaś.. nie? Dodaj do tego, że TBS z reguły budowane są przy użyciu najtańszych materiałów (ścianki z gipsu to standard). Wiem, że jest projekt zmiany przepisów umożliwiający w pewnym okresie (2 lata od kupna) wykup mieszkania na własność, tyle, że musiałbym nie znać polskiej rzeczywistości, żeby wierzyć, że tego typu pomysły mają szanse realizacji. Mogę Ci przypomnieć, że tego typu pomysły pojawiały się w przypadku mieszkań spółdzielczych... i co?? I nic... zbyt silne lobby. Spółdzielnie i ich wszechwładni prezesi mają się doskonale. Wg mnie nawet jeśli na dzisiaj nie masz odpowiednich dochodów dla uzyskania kredytu warto się wstrzymać rok czy dwa i kupić mieszkanie na własność. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rino Re: jak sprawdzić TBS? IP: *.plusgsm.pl 08.11.04, 22:20 Ja akurat kupuję mieszkanie własnościowe, budowane przez PTBS, ale i tak muszę sprawdzić wszystko, co da sie skontrolować. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najemnik Re: jak sprawdzić TBS? IP: *.bphpbk.pl 09.11.04, 09:23 Witam, również chcę kupić mieszkanie w PTBS, dlatego mam prośbe czy już coś sprawdzałeś i gdybys mógł napisac jak to tam wygląda oraz czy masz umowę zakupu nazwaną jako "umowa o dzieło", oraz czy punkt 11. tej umowy mówiący o konieczności zażądzania budynkiem jako wspólnota przez PTBS też sie tobie nie podoba. czekam na mial jasiuha@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś