Gość: Ryczypisk IP: *.golebia.clarus.com.pl 17.11.04, 22:00 jestem za! to jeden z najlepszych projektow uchwaly jaki zdazylo mmi sie ostatnio poznac Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rybka sondaz IP: 62.225.152.* 18.11.04, 09:15 co za kretyn wymyslil tekst dla tych, ktorzy sa "za". Co ma zmanipulowana genetycznie kukurydza z "postepem cywilizacji"?? Czy te zapasione wieprze amerykanskie o sredniej wadze 150 kg, wypasione na zmanipulowanej zywnosi - sa przykladem cywilizacji??? Jedno jest pewne, ta tzw. "cywilizacja" sluzy nabijaniu kas zapasionym Amisom, ktorzy te swoje "wynalazki" opatentowali, a teraz probuja zalac tym swiat. Jak se wyprodukowali, to niech sie nimi rozkoszuja i nie zalewaja swiata tym szkodliwym dziadostwem. Propagatorzy manipulacji genetycznych siedza w kieszeni glownie amerykanskich firm. Zdrowie i niezaklocona natura - to absolutnie obce pojecia dla tej przestepczej bandy. Zyczylabym sobie i milionom Polakow tego co ma Poludniowy Tyrol. Oni szczyca sie tym, ze na ich lakach i polach, rosna nie manipulowane i nie chlapane chemia rosliny. Ale jak to mawial Staudynger: Trzeba dojrzec, zeby dojzec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx W brzesku juz jest modyfikowana kukurydza IP: 195.243.100.* 18.11.04, 09:33 W Brzesku moj Tato zebral pol hektara zmodyfikowanej kukurydzy. Przywiozlem ja z targow Agrotechnica w Hanowerze :), opacalo sie zbiory byly o 30% wieksze!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: W brzesku juz jest modyfikowana kukurydza IP: 5.5R3D* / 151.193.220.* 18.11.04, 12:49 A ile Twój Tato zapłacił za prawo do zastosowania kukurydzy autorowi patentu? Ile zapłacą jego sąsiedzi za swoje zbiory zapylone opatentowanym pyłkiem? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krovo Re: Gmina Łapanów (Małopolska) nie chce na swoim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 10:55 Nie tylko gmina Chmielnik Panie Redaktorze Niedoinformowany. Całe województwo Podkarpackie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ICPPC Całe Podkarpacie decyzją sejmiku też jest "Strefą" IP: *.visp.energis.pl 18.11.04, 12:00 Całe Podkarpacie decyzją sejmiku też jest "Strefą" - więcej na www.gmo.icppc.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Buhahahaha!!! 18.11.04, 12:10 A teraz proszę mi wyjaśnić dlaczego "normalnej" kukurydzy nie uznajecie za zmodyfikowaną genetycznie :-DDD Brutalna prawda jest taka, że praktycznie nic z tego, co od tysiącleci lub stuleci lub dziesięcioleci jemy nie występuje w czystej postaci w tzw. naturze - bo praktycznie wszystko powstało drogą zastosowania inżynierii genetycznej, choć początkowo nader prymitywnej. Pozdro i więcej rozumu życzę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Żadne "Buhahahaha!!!", Kapitanie! IP: 5.5R3D* / 151.193.220.* 18.11.04, 12:56 Różnica jest, i to zasadnicza. Jeśli właściciel patentu wykryje w Twojej kukurydzy opatentowane przez siebie geny, to każe sobie za nie zapłacić. Poza tym, to normalna roślina. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk :-) 18.11.04, 13:11 Witam. Po prostu nie mogę nie ryczeć z uciechy nad ludźmi, którzy rozdają certyfikaty: z takim a takim genem roślina lub zwierzątko jest "ekologiczne" a takim innym - "nieekologiczne", czyli, w domyśle, trujące niczym jabłuszko złej królowej. Jako żywo przypomina mi to praktyki rozmaitych wyznań ortodoksyjnych, w których jedzenie jest np. koszerne lub trefne w zależności od cyklu miesiączkowego kucharki, ilości łusek na ogonie ryby czy kształtu kopytka ssaka. Ot, zabawa jak każda inna, ale przedstawianie jej reguł jako naukowych prawd obiektywnych jest nieodmiennie zabawne. A propos, skoro jest możliwe - jak twierdził jeden z Przedmówców - że obcych genów można nabyć od samego sąsiadowania ze "zmodyfikowaną" uprawą, to żadne opłaty patentowe nie wchodzą tu w grę, bo właściciel praw do genotypu musiałby wszak najpierw udowodnić, że "ukradło" mu się opatentowane DNA celowo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś