Dodaj do ulubionych

Napisali o komunalkach na Ruczaju :)

29.11.04, 11:41
dzis.dziennik.krakow.pl/?2004/11.29/Krakow/01/01.html
kocham wolna prase

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • inezja21 Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) 29.11.04, 12:57
      Zapewnienia zapewnieniami,a realia jakie będą,sami zobaczymy...
      A z tym starannym dobieraniem najemców,to co ma być? Teleturniej urządzą dla
      nich czy quiz?:)
      • Gość: ja Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) IP: *.autocom.pl 29.11.04, 13:47

Ja mam wrażenie, że to będzie raczej "randka w ciemno";)
        Gadka Szmatka, ale dobrze, że wogóle coś napisali.
        • axina Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) 29.11.04, 14:12
          oby na pisaniu sie tylko nie skończyło ...
          wiem coś o rodzinach wysiedlanych z prywatnych kamienic , które "odnalazły "
          włascicieli - i sorry , ale w większości i to zdecydowanej, są to ludzie z
          marginesu .
          wystarczy mi ich sasiedztwo na kazimierzu - podpalane wycieraczki pod drzwiami,
          obesrane (przepraszam za wyrażenie)klatki schodowe, poniszczone samochody,
          kilkuletnie dzieciaki okradające klientów sklepów ....
          • Gość: ja Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) IP: *.autocom.pl 29.11.04, 14:20
            Tylko, że aby na pisaniu się nie skończyło trzeba coś z tym robić!
            Jak myślicie - znajdą się tacy co podpiszą petycję?
            • rozaola Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) 29.11.04, 15:53
              nikt tai sie nie znajdzie. Wybudowanie slamsow socjalnych pod nosem ludzi jest
              zbyt abstrakcyjnym zagrozeniem, zeby ludziom ccialo sie ryuszyc tylkiem w swoim
              wlasnym niteresie. Co innego, gdyby juz cos bylo w trakcie budowy albo gdyby
              wysiadl prad albo cos rownie namacalnego i konkretnego - wtedy moze byc sie
              ktos zmobilizowal, chociaz tez niekoniecznie. taka chora polska mentalnosc.
              Przeciez trzeba miec na co opzniej narzekac, prawda? na to ze nam wybudowali
              pod nosem slamsy. jaki piekny bedzie powod do frustracji i zlosci na
              uzrednikow. Ale zeby zapobiec i nie dopuscic- od tego to my nie jestesmy, my
              jestesmy od narzekania.

A trzeba by: zorganizowac Komitet Protestacyjny przeciw Mieszkaniom omunalnymna
              Ruczaju, przeleciec sie po domach na Pszczelnej, Obozowej i Podhalanskiej plus
              po domkach jednorodzinnnych w okolicy, zeby pozbierac od ludzi podpisy - to
              jest praca na kilka-kilkanascie dni. Zastanowic sie i przygotowac na formy
              protestu, kiedy spychacze i buldozery wejda na te tereny, zeby zdzierac darn
              pod budowe. Plus wiele innych rzeczy.

Pozdrowienia

Roza
              • ruczaj.x Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) 29.11.04, 16:44
                Kurcze piszę o tej sprawie od kilku dni wszedzie gdzie się da i praktycznie zero odzewu mieszkańców. Dzisiaj jest sukces dzieki DP.

Musimy protestować, gdzie się da, dlaczego w ludziach tak mało wyobraźni?
                Przecież nikt inny nie zrobi tego za nas.

A teksty władz w stylu "będziemy uważnie dobierać mieszkańców" można wsadzić sobie między bajki.
                ONI DOKŁADNIE WIEDZĄ CO NAM SZYKUJĄ! Chcą wyrzucić problem jak najdalej od centrum.

Co ich obchodzą ludzie, że władowali oszczedności całego życia... że mają kredyty na następne 15-30 lat? Dla nich liczy się, że w czasie kampanii będą mogli powiedzieć "zapewniliśmy tyle a tyle mieszkań komunalnych".

Mają przecież swoje ogrodzone i strzeżone wille na Woli Justowskiej... reszta się nie liczy.

Ja w każdym razie będę protestował tak długo jak się da.
                • Gość: PREZYDENT Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.04, 17:25
                  Napisali o tym w Dzienniku i wydaje mi się że jest to duży sukces. Trzeba
                  nagłośnić tę sprawę jak najbardziej, jeszcze na etapie prac przygotowawczych.

Widziałbym tutaj szeroko zakrojoną walkę na wielu frontach o nasze osiedla:

1.Jako mieszkaniec Os. Raciborska postaram się zgłosić kontrowersje wokół
                  pomysłu do naszego Zarządcy tak aby oni również się w to włączyli. Postaram się
                  również zainteresować tym firmę PROINS, która wybudowała w tym rejonie dosyć
                  sporo i ma dalsze plany inwestycyjne ( powinni być zainteresowani ponieważ
                  ewentualni „trudni sąsiedzi” spowodują problemy ze sprzedaż mieszkań).
                  2. Mieszkańcom Szuwarowje również poleciłbym zainteresowanie problemem zarządcy
                  oraz firmy INTERBUD, która powinna również właczyć się aktywnie w zwalczaniu
                  tego pomysłu.
                  3. Wizyty, rozmowy ( jak najwięcej szumu informacyjnego), podpisy zbierane
                  wśród mieszkańców domków jednorodzinnych - ja postaram się pogadać z ludźmi
                  którzy rok temu kupili na Raciborskiej szeregówki – oni też niech się włącżą.
                  4. Można zainteresować tematem inne osiedla *- BRE LOKUM, Os. Europejski. W
                  końcu oni to oni dostali nagrodę za jedno z najpiękniejszych krakowskich
                  osiedli - niech deweloper ( a jest nim izraelska ( sic!) firma NOVO-
                  MAR) zapyta się prezydenta po co wręczał nagrodę jeżeli ma zamiar zniszczyć w
                  najbliższym czasie otoczenie tegoż osiedla.
                  3. Maila, telefony oraz wizyta w Radzie Dzielnicy wraz z zebranymi podpisami.
                  Radni.
                  Dzielnicy w tym momencie powinni zostać jak najszybciej zaktywizowani – w
                  końcu za to są odpowiedzialni i opłacani z naszych podatków.

Wszystko to powinno spowodować że w magistracie zaczną się zastanawiać nad tym
                  pomysłem – może temat stanie na Radzie Miasta a ona potrafi przystopować
                  prezydenta.
                  Postarajmy się również działać konstruktywnie a wiec podsuńmy im ( władzom,
                  radnym, prasie) pomysły w stylu: sprzedajcie cenne działki na Ruczaju i kupcie
                  za to dwa razy wiecej mieszkań na rynku wtórnym w różnych dzielnicach.

Wydaje mi się że największy udział w blokowaniu tego typu decyzji mogą mieć
                  deweloperzy – to oni mają kasę, władzę, prawników, wpływy i kontakty.

I jeszcze jedno – postarajmy się ucinać głupie pyskówki z ludźmi, którzy chcą
                  coś udowodnic na tym forum. Sami wiemy jakie osiedla tutaj powstały ostatnio i
                  nie ma sensu kłócić się i udowadniać komuś że tak nie jest.
                  • tomaszek193 jacy to deweloperzy? 29.11.04, 18:14
                    będzie to pewnie wylglądać tak, że taki deweloper, część mieszkań w jego
                    inwestycji odda miastu jako mieszkania komunalne. Dlatego należy ostrzegać
                    ewentualnych nabywców pozostałych mieszkań w tych budynkach i osiedlach przed
                    kupowaniem mieszkań w takim sąsiedztwie. Ciekawe, czy taka reklama przysporzy
                    deweloperom klientów? Warto więc się dowiedzieć jakie to firmy są tą ofertą
                    zainteresowane.
                    • ruczaj.x Re: jacy to deweloperzy? 30.11.04, 10:17
                      Napisałem już do Proins i Interbudu, ale coś nie bardzo wyrazili zainteresowanie, niestety.
                  • Gość: ja do prezydenta IP: *.autocom.pl 29.11.04, 19:09
                    Jak się z Tobą skontaktować? My juz działamy - daliśmy protest do Radnych,
                    dzwonilismy do prasy - Dziennik Polski już napisał teraz czekamy na odzew
                    innych. Zróbmy petycję! Tylko potrzebujemy pomocy - razem możemy więcej!

Chyba muszę założyć skrzynkę na gazecie.
                    • ruczaj.x Re: do prezydenta 29.11.04, 21:37
                      Alice - no najwyższy czas:)
                      Prezydent tez moglby cos wykombinować.
                      W sumie troszke już straciłem nadzieje, że jakieś media się tym zajmą, a tu taka
                      niespodzianka:)

pozdrawiam bardzo, bardzo serdecznie wszystkich mieszkańców naszego spokojnego osiedla, jestem pewny, że możemy coś zdziałać!

Podoba mi się pomysł z 'powiadamianiem' mieszkańców ul. Magnolii i Zalesie o planach miasta. To właśnie ich projekt dotknie najbardziej.
                      • Gość: ja Re: do prezydenta IP: *.autocom.pl 29.11.04, 21:55
                        A Ty wogóle odbierasz pocztę? Mam nowe wieści, ale jeszcze "nieklepnięte" więc
                        publicznie nie powiem. W każdym razie ja nadal działam.
                        • Gość: Raciborska Re: do prezydenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 11:09
                          Dużo ludzi już wie. Prezydencie z RAciborskiej!proponuję zostawić petycję
                          (protest) do podpisania w naszym kiosku z gazetami lub sklepiku(na Szuwarowej
                          można w Mrówce).
                          Też dzwoniłam do naszych radnych dzielnicy 8 ale mi powiedzieli, że nie dostali
                          żadnego projektu do zaopiniowania. Może w ogóle nie dostaną...Ważne że my
                          działamy.
                          Napisałam też do progamu Uwaga TVN-nie odpisali ale po artykule dziennika też
                          jestem w lepszym nastroju, chociaż staranny dobór najemców rozśmieszył mnie do
                          łez...
                          Pozdrawiam energicznie!
                          • Gość: ja Re: do prezydenta IP: *.autocom.pl 30.11.04, 12:11
                            Pisałam do Uwagi juz przeszło tydzień temu - też cisza. Ale może jeśli
                            zostaną "zalani" listami do się skuszą?
                            Pamiętajcie, że aby podpisy były ważne musi być imię nazwisko i adres lub numer
                            pesel. Same nazwiska to za mało.
                            • ruczaj.x Re: do prezydenta 30.11.04, 12:28
                              moze nie przesadzajmy:))
                              Tak źle nie jest.. (jeszcze), oni zajmują się raczej bardzo poważnymi i chwytliwymi tematami. Przyjadą jak komuś spalą mieszkanie:)

Poza tym jak dobrze wiemy, sama idea budowania mieszkań jest w miare słuszna (no może nie dla mnie, ale dla większości wychowanego w socjalizmie narodu)
                              więc raczej cieżko oczekiwać wsparcia z tej strony.

Sugerowałbym raczej skoncetrowanie się na radnych miejskich (dzielnicowi jak się dowiedzieliśmy "są za mali, żeby o czymkolwiek decydować").

pozdrawiam
                              • rozaola Re: do prezydenta 01.12.04, 10:51
                                Brawo! Z tegoco piszecie widac ze cos robicie. Fajnie. Mam siostre na Polanie
                                ZYwieckiej, ciekawe czy tam ludzie wiedza o tym pomysle Majchrowskiego i czy
                                uwazaja, ze dla nich to tez niekorzystne.

Pozdrowienia i trzymam kciuki

Roza
                  • Gość: Robert Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) IP: *.in.uj.edu.pl 13.12.04, 14:45
                    chciałbym się przyłączyć, tylko proszę podać na jakim jesteśmy etapie!
                    algazali@o2.pl
    • ruczaj.x radni decyduja o przyszlosci 01.12.04, 10:02
      dzis.dziennik.krakow.pl/?2004/12.01/Krakow/e4/e4.html
      Podniesienie czynszów w dotychczasowych mieszkaniach komunalnych, pieniadze z podwyzki pojda na dodatki mieszkaniowe.
      Drugie rozwiązanie już znamy, budowa mieszkań socjalnych w ramach 'partnerstwa publiczno-prywatnego'. Ciekawe jak to się skończy;)
      • Gość: Frajer Re: radni decyduja o przyszlosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 10:22
        Nic się w tym kraju nie zmieni dopóki z pomocy społecznej w majestacie prawa
        będą korzystać przede wszystkim ludzie, ktorym się przez całe życie nie chciało
        nic oprócz alkoholu i płodzenia dzieci. Ja przyznam szczerze czuję się jak
        frajer. Cały dzień w pracy, wieczorem trochę czasu dla dziecka. Wystarczyłoby
        siedzieć z założonymi rękami w kamienicy czynszowej i czekać na uwolnienie
        czynszsów. Przecież nasi radni już wymyślają komu zabrać żebym mógł sobie
        mieszkać wygodnie, w jakiejś ładnej okolicy -może Ruczj???
        • Gość: Frajer Re: radni decyduja o przyszlosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 10:23
          Nie zapominając o starannym doborze najemców...
          • ruczaj.x Re: radni decyduja o przyszlosci 01.12.04, 11:55
            witaj;)
            tez sobie chyba zmienie ksywke na frajer

pozdr.
          • Gość: olka Re: radni decyduja o przyszlosci IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 05.12.04, 18:38
            Ciekawe w jaki sposob beda dobierac najemcow?
            Moze zaproponuja im, na przyklad, rozwiazanie testow na intyligencje.
            • ruczaj.x Re: radni decyduja o przyszlosci 05.12.04, 19:16
              koło fortuny ;) na TVP3 będzie leciało
              Cóż to by była za zabawa dla lokalnej gawiedzi.

Tak na poważnie, dobór będzie następował w oparciu o dochody i sytuacje... czym kto biedniejszy, a sytuacja jego bardziej beznadziejna tym większa szansa otrzymanie mieszkania. Chrzanienie o uważnym doborze można wsadzić sobie między bajki.

Do czytelników, żeby było jasne, nie walczymy tutaj z budownictwem socjalnym, które jest BARDZO SŁUSZNYM POMYSŁEM i w pełni je popieramy (przynajmniej ja).
              Nie możemy jednak zaakceptować próby tworzenia slumsów na kilka tysięcy ludzi w jednej okolicy. Jeśli mamy wspierać biednych, rozłóżmy ciężar po równo na wszyskich mieszkańców, a nie tylko ulicy Zalesie (czy okolicy).

Walczmy! naprawdę kończy nam się czas, później będzie już za późno na protesty.

pozdr
    • Gość: Raciborska Ruczaj X !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 22:37
      Ruczaj X

Warto zapoznać się z projektem uchwały Rady Miasta (nie wiadomo, czy taki był
      jej ostateczny kształt).
      Z uchwały tej wynika, iż obecne działania nie są przypadkowe i stanowią
      realizację wcześniej ustalonej polityki.
      Na stronie 51 uchwały podano szczegółowe plany budowy mieszkań komunalnych.
      W naszym rejonie planuje się aż trzy skupiska na łącznie ok. 1400 mieszkań!!!

www.cyfronet.krakow.pl/mk/bip/rada/zarzadzenia/pliki/zp_1429_03.pdf
      • Gość: Inny z Ruczaju Re: Ruczaj X !!! IP: *.kim.pl 01.12.04, 23:07
        Coz za rozumowanie w tej naszej Radzie, rece opadaja:

"Porównując powyższe wykresy [chodzi o srednie ceny mieszkan i srednie
        zarobki w roznych miastach] można zauważyć, iż ceny zakupu mieszkań na rynku
        wtórnym i pierwotnym w Krakowie są najwyższe w Polsce, poza cenami występującymi
        w Warszawie. Natomiast dochody mieszkańców Krakowa są mniejsze nie tylko od
        mieszkańców stolicy. Efektem tego jest fakt, iż statystyczny mieszkaniec Krakowa
        może ze swoich dochodów zaspokoić potrzeby mieszkaniowe w mniejszym zakresie niż
        mieszkańcy innych dużych miast na terenie Polski. Powoduje to konieczność
        większej pomocy mieszkaniowej ze strony Gminy Miejskiej Kraków."

Zamiast zrobic tak zeby dochody mieszkancow byly wieksze (przyjazne
        srodowisko dla firm pragnacych zainwestowac pieniedze w Krakowie)
        to bedziemy dawac jalmuzne. Ryba zamiast wedki.

--
      • Gość: Inny z Ruczaju Re: Ruczaj X !!! IP: *.kim.pl 01.12.04, 23:53
        Wydaje sie ze ostateczna uchwala RM w sprawie polityki
        mieszkaniowej (UCHWAŁA NR XXXIV/295/03 Rady Miasta Krakowa
        z dnia 17 grudnia 2003 r.) zmienila troche kierunek:

www.cyfronet.krakow.pl/mk/rmk/uchwaly/show_pdf.php?id=14946
        W szczegolnosci, wyrzucono czesc rozdzialu 7, m.in. wspomniany fragment
        wymieniajacy miejsca inwestycji.

Przy okazji, obecny pomysl wydaje sie byc sprzeczny z zalozeniami
        przyjetej polityki (strona 69 powyzszego dokumentu):

"Negatywnie oceniana jest koncepcja koncentracji lokali mieszkalnych o obniżonym
        standardzie przeznaczonych na lokale socjalne. Skupianie w jednym miejscu osób i
        rodzin o niskim statusie socjalnym, często patologicznych przy współistniejących
        innych obciążeniach dysfunkcyjnych, niekorzystnie wpływa na egzystencję
        wszystkich mieszkańców tych miejsc, jak i szerszej społeczności lokalnej
        [...]
        Tak więc polityka mieszkaniowa nie może stwarzać warunków, aby istniejący już
        niski status ekonomiczny rodzin wynikający np. z bezrobocia czy stanu zdrowia
        powodował popadanie tych rodzin w nędzę i abnegację, pojawianie się mechanizmów
        uruchamiających procesy narastania nierówności społecznych, polaryzacji
        ekonomicznej i kulturalnej prowadzącej do tworzenia „podklasy” osób żyjących
        poniżej granicy ubóstwa.
        Nie można zatem w pełni uznać za udzielenie pomocy przyznanie lokalu socjalnego
        w budynku zamieszkiwanym prawie wyłącznie przez osoby zmarginalizowane ludziom,
        którzy z niezależnych od siebie przyczyn nie są w stanie zapewnić sobie mieszkania."

----
        Gość portalu: Raciborska napisał(a):

> Ruczaj X
        >
        > Warto zapoznać się z projektem uchwały Rady Miasta (nie wiadomo, czy taki był
        > jej ostateczny kształt).
        • Gość: Inny z Ruczaju Re: Ruczaj X !!! IP: *.kim.pl 02.12.04, 00:05
          Sorry, mam na mysli rozdzial IV, p. 7

----

Gość portalu: Inny z Ruczaju napisał(a):

> W szczegolnosci, wyrzucono czesc rozdzialu 7, m.in. wspomniany fragment
          > wymieniajacy miejsca inwestycji.
        • ruczaj.x super! 02.12.04, 00:31
          punkt 8.2 to arcydzieło

jesteś wielki!
      • ruczaj.x Re: Ruczaj X !!! 02.12.04, 00:06
        3 skupiska... a więc pojawi się jeszcze jedno - 1400 mieszkań, a razem więc około 5000 ludzi, to zabije to miejsce to pewne. Jak mogą coś takiego zrobić, no jak?? Pozostaje mieć nadzieje, że będą to mieszkania bardziej komunalne a mniej socjalne - tyle, to nie jest przypadkowa polityka.
        Wiedzą, że ta dzielnica dopiero się buduje i nie będziemy wstanie skutecznie protestować.

Dobrze do rzeczy:
        zastanawia mnie wykres na stronie 11:
        wynika z niego, że średnia cena mieszkań na rynku wtórnym wynosi 2210zł a pierwotnym 2550zł za m2. Zastanawie mnie wobec tego chęć kupowania przez miasto mieszkań na rynku pierwotnym.
        Następny wykres też może zastanawiać - skoro cena minimalna (jak rozumiem na dalekiej NH) wynosi 1700 za m2 czemu właśnie tam nie dokonuje się zakupów mieszkań, a wybiera się defakto kupno nowych mieszkań na najdroższym osiedlu podmiejskim w Krakowie (średnia cena około 3 tys. zł)??

Szczególnie podoba mi się lokalizacja na ul. Lubostroń. Ciekawe co powiedzą ludzie płacący po 3600za m2 na os. Europejskim czy nowych osiedlach Skanska.

Bardzo podoba mi się ten fragment:
        "Mając na uwadze względy społeczne należy umożliwić wydawanie skierowań do
        wcześniejszego zawarcia umowy najmu lokalu socjalnego w sytuacji, gdy:
        − należy wyeksmitować osobę występującą w sposób rażący lub uporczywy przeciwko
        obowiązującemu porządkowi domowemu albo która przez swoje niewłaściwe
        zachowanie czyni uciążliwym korzystanie z innych lokali lub nieruchomości
        wspólnej,
        − stan zdrowia osoby uprawnionej lub członków jej rodziny przemawia za
        wcześniejszym przekwaterowaniem z lokalu o złym stanie technicznym,
        potwierdzonym przez organy nadzoru budowlanego, opinie mikologiczne, itp.,
        − za wydaniem skierowania przemawia potrzeba poprawy struktury społecznej
        mieszkańców bloków uznawanych za „patologiczne”..."

Podpunkt 1 i 3 powiada więc, że im ktoś bardziej patologiczny dla swojej wspólnoty tym wcześniej trzeba go wywalić [na Ruczaj].

Dalej autor analizy przekonuje, że mieszkania socjane będą przyznawane osobą najbiedniejszym. Bardzo to pocieszające.
        • m.in sprzeczności w dokumentach 02.12.04, 00:54
          przyjętych przez RMK czy tez UMK to nie rzadkość niestety
          a wykazanie tej sprzeczności nie powoduje zmiany decyzji
        • Gość: Raciborska Re: Ruczaj X !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 10:10
          Ruczjku X nie załamuj się! W UM powiedzieli, że po publikacji w prasie zrobił
          się szum dookoła inwestycji. Sprawdzają czy się jednak nie rąbneli...:)))
          Dopóki to są plany możemy skutecznie protestować! Mamy racjonalne, a przede
          wszystkim ekonomiczne argumenty.
          Pozdrawiam
          • ruczaj.x piszmy petycje, teraz jest najlepszy czas 02.12.04, 10:41
            Coś takiego, mówisz, że jest jakaś szansa?
            Byłbym najszczęśliwszym człowiekiem gdyby udało nam się coś zdziałać.

Wiesz argumenty są bardzo mocne, ale tutaj chodzi o politykę całego miasta i przypuszczam, że bez trudu są w stanie poświęcić jakiś rejon dla tymczasowego rozwiązania problemu. Padło na nas.

ale walczymy dalej... Jestem absolutnie przekonany o tym, że Nowy Ruczaj ma szansę być jedną z najładniejszych dzielnic Krakowa.

ślijcie proszę gdzie się da protesty [koniecznie podpisane, z adresem, to ważne]

Tutaj macie skład komisji mieszkalnictwa:
            www.krakow.pl/samorzad/rmk/rada.php?dzial=komisje&info=czlonkowie&id=505
            oraz
            KOMISJA RODZINY I POLITYKI SPOŁECZNEJ
            www.krakow.pl/samorzad/rmk/rada.php?dzial=komisje&info=czlonkowie&id=513
            Każdy głos się liczy.

pozdrawiam serdecznie
            • Gość: hoop do goory n/t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 00:38
    • ruczaj.x No i już mamy mieszkania SOCJALNE 02.12.04, 12:34
      Tak jak podejrzewałem w pewnym momencie propozycja budowy mieszkań komunalnych zostanie zamieniona na mieszkania socjalne.
      Co właśnie ma miejsce.
      www.krakow.pl/art/archiwum/?id=2004120104
      • Gość: ja Re: No i już mamy mieszkania SOCJALNE IP: *.autocom.pl 02.12.04, 12:45
        Co nie zmiania faktu,że nadal protestujemy przeciw budowaniu ich na Ruczaju!
        Tym bardziej!
        • gosiab10 Re: No i już mamy mieszkania SOCJALNE 02.12.04, 13:03
          czy istnieją juz jakieś listy, petycje, gdzie można sie podpisywać?
          • ruczaj.x Re: No i już mamy mieszkania SOCJALNE 02.12.04, 13:56
            Wg mnie wcześniej trzeba przeprowadzić akcje informacyjną. Czy to poprzez rozklejanie informacji (w najważniejszych punktach przystankach, sklepach).
            Następnie można się pokusić o zbieranie podpisów pod petycją, ludzie muszą dokładnie znać temat.
            Miałem pomysł, żeby każdy rozwiesił informacje w każdej klatce na swojej ulicy.
            Pracy na 2-3 godziny, ale powinno być bardzo skuteczne.

Na dzisiaj dobrze by było pisać listy czy dzwonić do radnych miejskich (oni o wszystkim decydują).

pozdrawiam
            • Gość: Raciborska Re: No i już mamy mieszkania SOCJALNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 14:15
              RuczajuX!
              Pisałeś już wielokrotnie o tym,że podejmując decyzję o budowie mieszkań
              socjalnych właśnie na Ruczaju:
              -wybrali jedną z droższych lokalizacji a są tańsze
              -działają niezgodnie z założeniami uchwały, którą sami podjęli (zapobieganie
              patologiom przez kumulację rodzin z marginesu)
              -i jeszcze coś celnego

móbłyś to zebrać do kupy w jeden post i opublikować go na tym forum jeszcze
              raz? W ten sposób będzie mi łatwiej sporządzić "ulotkę informacyjną" do
              rozklejenia na mojej ulicy.
              INNI MAM NADZIEJĘ ZROBIĄ TO SAMO !!!!!!!!!!
              • ruczaj.x Re: No i już mamy mieszkania SOCJALNE 02.12.04, 14:58
                hmm.. myśle, że dobrze by było stworzyć w miare spójną (w miare możliwości jedną wersje) informacje.

Myśle, że w miare dobrym materiałem do pracy może być apel jaki wystosowaliśmy do radnych dzielnicowych (na dole strony).
                Pojawiły się nowe fakty, więc będę musiał go troszke przeredagować.
                Dodatkowo bardzo dobrze było by zamieścić wydruk punktu 8.2 i 8.3.
                Razem powinno się zmieścić na 3 kartach (to w wersji do rozdawania).
                Do rozwieszania na klatkach powinien wystarczyć sam apel.

popracuje nad tym wieczorem

pozdrawiam serdecznie

"Do Radnych dzielnicy VIII Krakowa

W sprawie projektu , który przedstawił radnym Prezydent Miasta Krakowa Jacek
                Majchrowski, dotyczącego budowy mieszkań komunalnych przy ul. Promienistych,
                ul. Balickiej oraz w rejonie ul. Komuny Paryskiej, ul. Magnolii, ul. Zalesie
                i ul. Sąsiedzkiej.

Miasto planuje zapewnić w 2005 roku 760 mieszkań socjalnych w naszym
                bezpośrednim sąsiedztwie. Najwięcej mieszkań otrzymają wnioskodawcy o
                niezaspokojonych potrzebach mieszkaniowych (w tym m.in. bezdomni,
                mieszkający w wyjątkowo trudnych warunkach oraz wychowankowie placówek
                opiekuńczo - wychowawczych). Nie trzeba też tłumaczyć jaki wpływ na porządek
                i bezpieczeństwo będzie miało zamieszkanie w jednym skupisku kilku tysięcy 'ludzi z socjalnego przydziału'. Oznaczać to będzie ni mniej ni więcej koniec tego osiedla w
                obecnej formie. Osiedla, na którym obok jednorodzinnej zabudowy powstały
                spokojne osiedla domów wielorodzinnych. Większość z mieszkańców wydała na
                nie oszczędności całego swojego życia, wielu zaciągnęło kredyt nawet na
                kilkadziesiąt lat po to aby mieszkać na spokojnym i bezpiecznym osiedlu. Na
                osiedlu położonym w pobliżu Kampusu UJ, Bibioteki Papieskiej oraz
                planowanego Ogrodu Botanicznego, ekskluzywnego Osiedla Europejskiego oraz
                mającego w przyszłości powstać Miasteczka Studenckiego. Wybierali
                lokalizację w nadziei zapewnienia sobie i swoim dzieciom godnych a nade
                wszystko spokojnych warunków życia na wiele lat.

W naszej okolicy nie buduje się szkół, przedszkoli, ani obiektów
                użyteczności publicznej, nie tworzy parków, mimo gwałtownego wzrostu liczby
                mieszkańców nadal nie mamy bezpośredniego połączenia autobusowego do centrum
                a mimo to planuje się tego typu inwestycję.

Podobny "eksperyment" przeprowadzono już budując 200 mieszkań na Górce
                Narodowej. Cyt. Z forum: "Lokatorzy to w większości typowy margines. Gdy
                pociechy wyjdą na ulice jest ich chyba z setka. I zaczyna się niszczenie co
                popadnie, za nasze pieniądze zrobione trawniki , drzewka itp. Do tego KS ,
                TS i młodzieżowe naklejki gdzie popadnie. Tak zmieniło się życie na chyba
                najspokojniejszym osiedlu w ciągu kilku miesięcy ..." Podobną sytuację można
                zaobserwować na osiedlu Ruczaj, gdzie w jednym z budynków są mieszkania
                komunalne. Efektem tego jest gromada, wiecznie pijanych bezrobotnych
                przesiadujących pod osiedlowym sklepem Koral, zaczepiających
                przechodniów, wracające ze szkoły dzieci a także pragnących zrobić zakupy
                normalnych mieszkańców osiedla. Sytuacja ta, wg Straży Miejskiej,
                wielokrotnie wzywanej do tych przypadków, jest nie do rozwiązania. Natomiast
                spokój mieszkańców został bezpowrotnie zakłócony. Nie możemy dopuścić do
                podobnej sytuacji na obszarze okolicznych osiedli, ale na dużą większą
                skalę, gdyż z prostego rachunku wynika, iż mieszkać tam będzie około 3
                tysięcy osób "z socjalnego przydziału". Obawiamy się też, że jedyny obszar
                rekreacyjny w tym rejonie zostanie bezpowrotnie stracony.
                Już w przeszłości realizowane były podobne eksperymenty (ul .Komuny Paryskiej 3,ul. Wąska 4-8, ul. Józefińska 24a, ul. Rybitwy 133, os. Górali 5, os. Złotej Jesieni 11 A i B, os. Szkolne 13, Kantorowice i Zastów). Efekty każdej z tych inwestycji są opłakane. Czy chcemy aby do tej listy dołączył cały Nowy Ruczaj?

Dodatkowym palącym problemem jest absolutny brak miejsc w szkołach i przedszkolach w naszej okolicy. Czy ktokolwiek analizował problem kilkuset dzieci, które gdzieś będą musiały się uczyć. Czy miasto planuje dowożenie dzieci do szkół w okolicznych dzielnicach?

Od Radnych naszej dzielnicy, wybranych przez nas w wyborach, kategorycznie
                domagamy się podjęcia skutecznego przeciwdziałania zainstniałemu zagrożeniu tj.
                zaniechania tej inwestycji. Biorąc pod uwage katastrofalne efekty tego typu eksperymentów
                w innych rejonach Krakowa, żądamy zabezpieczenia spokoju i bezpieczeństwa nam i naszym dzieciom. "
          • Gość: Radny Pieróg. Re: No i już mamy mieszkania SOCJALNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 14:43
            Tak listy już są . W szpitalu w Kobierzynie. Oddział nie jest dla was
            ważny.Kanalie.
            • ruczaj.x Re: No i już mamy mieszkania SOCJALNE 02.12.04, 15:05
              Skąd w Tobie tyle agresji?
              Poczytaj proszę analize ekspertów z UMK na temat planów budowy osiedli komunalnych, a później powiedz na spokojnie co o tym sądzisz.

poniżej zacytuje fragment:
              "...Jak wspomniano, obowiązkiem gminy jest podejmowanie odpowiednich działań
              pomocowych w formie budowy i utrzymania mieszkań socjalnych, tymczasowych dla grup
              ekonomicznie i socjalnie marginalizowanych przez ograniczony niedostatkiem dostęp
              do dóbr społecznych, materialnych, kulturowych i politycznych. Nie powinno to
              jednak oznaczać tworzenia enklaw biedy poprzez budowę czy pozyskiwanie i adaptację
              już istniejących budynków, przeznaczonych wyłącznie na mieszkania socjalne, lecz
              umożliwiać wynajem rodzinom wymagającym resocjalizacji pojedynczych lokali w
              budynkach
              zamieszkałych przez osoby prawidłowo funkcjonujące społecznie.
              Negatywnie oceniana jest koncepcja koncentracji lokali mieszkalnych o obniżonym
              standardzie przeznaczonych na lokale socjalne. Skupianie w jednym miejscu osób i
              rodzin
              o niskim statusie socjalnym, często patologicznych przy współistniejących innych
              obciążeniach dysfunkcyjnych, niekorzystnie wpływa na egzystencję wszystkich
              mieszkańców
              tych miejsc, jak i szerszej społeczności lokalnej, ponadto:
              1. powiela negatywne wzorce, nasila proces tworzenia gett przestrzeni miejskiej,
              zjawisko
              wyobcowania w społeczeństwie,
              2. naraża rodziny społecznie zdrowe lub tylko ubogie na celowe umieszczanie w
              bliskim
              sąsiedztwie osób funkcjonujących patologicznie (uzależnienia i przestępczość).
              W konsekwencji spotykają się z negatywną i wrogą reakcją otoczenia, które ulega
              stereotypom i jednoznacznie kojarzy biedę z dewiacją,
              3. tworzy zjawisko naznaczenia społecznego, stygmatyzacji i patologizacji
              wszystkich
              członków rodziny przez otoczenie lokalne, co ogranicza możliwość poprawy ich szans
              życiowych na funkcjonowanie w społeczeństwie (znalezienie pracy, wychowanie
              i wykształcenie dzieci),
              4. sprzyja rozwojowi zjawisk z pogranicza przestępstw kryminalnych, spowalnia czy
              wręcz
              uniemożliwia resocjalizację osób z takich skupisk, które nie identyfikują się z
              miejscem
              zasiedlenia jako zamieszkaniem i nie dążą do poprawy warunków mieszkaniowych czy
              estetyki miejsca pobytu.
              Tak więc polityka mieszkaniowa nie może stwarzać warunków, aby istniejący już niski
              status
              ekonomiczny rodzin wynikający np. z bezrobocia czy stanu zdrowia powodował
              popadanie
              tych rodzin w nędzę i abnegację, pojawianie się mechanizmów uruchamiających procesy
              narastania nierówności społecznych, polaryzacji ekonomicznej i kulturalnej
              prowadzącej do
              tworzenia „podklasy” osób żyjących poniżej granicy ubóstwa.
              którzy z niezależnych od siebie przyczyn nie są w stanie zapewnić sobie mieszkania.
              Przedstawione względy natury socjologicznej kategorycznie przemawiające przeciwko
              koncentracji w jednym miejscu osób o niskim statusie społecznym, zagrożonych
              patologią,
              pozostają w istotnej sprzeczności z dramatyczną sytuacją mieszkaniową Krakowa, nie
              wystarczającymi funduszami przeznaczanymi na budownictwo, notorycznym brakiem
              substancji lokalowej, ponad dwutysięczną ilością wniosków oczekujących na
              sfinalizowanie,
              dysproporcją pomiędzy rosnącymi potrzebami a coraz bardziej ograniczonymi
              możliwościami
              ich zaspokojenia.
              Opisane realia wymuszają stosowanie rozwiązań doraźnych, możliwych do
              zastosowania w warunkach deficytu i rosnących obciążeń.
              Względy ekonomiczne przemawiają za budową i pozyskiwaniem budynków w całości
              socjalnych, nawet zgrupowanych w osiedlach. Obniża to znacznie koszty inwestycji,
              uzbrojenia terenu i sporządzenia projektu architektonicznego oraz wymaganej
              dokumentacji.
              Zdecydowanie tańszym i szybszym sposobem od budowy nowego obiektu jest
              zaadaptowanie do celów mieszkalnych np. byłego hotelu robotniczego, którego
              przeważnie
              duża kubatura, wielkość i konfiguracja usytuowanych w nim pomieszczeń, pozwala na
              wygospodarowanie mniejszym kosztem wielu lokali socjalnych.
              Wynajem uzyskanych w ten sposób mieszkań znacznie skraca kolejkę osób
              oczekujących, niejednokrotnie uciążliwych i skonfliktowanych z rodziną i sąsiadami,
              którzy
              interweniują i czynią wszechstronne starania o przyspieszenie przekwaterowania.
              Ponadto należy również wspomnieć o prawnie przyznanych roszczeniach
              odszkodowawczych od gminy, przysługujących właścicielom prywatnych posesji będących
              64
              wierzycielami eksmisji za nie dostarczenie przez gminę lokalu socjalnego osobie do
              tego
              uprawnionej na mocy zapadłego wyroku. Tak więc, skrócenie okresu oczekiwania na
              lokal
              socjalny w ramach realizacji orzeczenia sądowego, eliminuje lub znacznie obniża
              wysokość
              żądanego odszkodowania, którego wypłata obciąża finanse gminy.
              Przedstawione argumenty wykazujące powody dla których tworzenie budynków
              o charakterze socjalnym nie jest pozbawione uzasadnienia ekonomicznego i
              celowościowego,
              pozostaje jednak w sprzeczności z racjami psychologii społecznej i socjologii.
              Można
              zaryzykować twierdzenie, że rozstrzygnięcie tej trudnej kwestii jest funkcją
              dobrobytu i
              zasobności społeczeństwa.
              Ważną koncepcją przeciwdziałania patologiom społecznym oraz przejawem
              humanitaryzacji zabudowy socjalnej jest stosowany w krajach Europy Zachodniej model
              integracyjny budownictwa socjalnego, zaspokajający potrzeby mieszkaniowe z
              programem
              rewitalizacji zachowań społecznych wspierających aktywność życiową i zawodową osób
              biednych. Idea socjalnych osiedli integracyjnych polega na realizacji zabudowy
              parterowej
              o wysokiej intensywności, z zielenią i układem urbanistycznym separującym
              mieszkańców.
              Pozwala to na wyzwolenie impulsów zaangażowania zarówno grupowego ( przynależność
              do
              grupy, wspólne inicjatywy polepszające komfort życia) jak i indywidualnego ( wpływ
              na
              jakość otoczenia, identyfikacja z posiadanym domkiem). Mieszkańcy osiedli
              integracyjnych
              pozostają pod opieką i w ścisłym kontakcie z profesjonalnymi pracownikami
              socjalnymi,
              realizującymi program adaptacji do warunków życia i funkcjonowania w
              społeczeństwie.
              Warianty rozwiązania problemu.
              Możliwości przeciwdziałania patologii społecznej w naszym mieście powinny
              koncentrować
              się w dwóch sferach :
              A. pozyskiwania właściwych budynków i mieszkań w drodze zakupu, inwestycji
              i adaptacji
              B. dyspozycji substancją mieszkaniową poprzedzoną kategoryzacją lokali pod względem
              ich standardów, usytuowania i wyposażenia technicznego oraz oceną sytuacji socjalno
              – bytowej potencjalnych najemców i ich rodzin.
              W ramach działań przewidzianych w pierwszej sferze, wskazanym staje się zaniechanie
              pozyskiwania dużych budynków o ponad trzydziestu mieszkaniach, których standard
              determinuje ich funkcję jako wyłącznie socjalną. Optymalnym rozwiązaniem jest
              nabywanie i
              budowa mniejszych, pojedynczych domów, z lokalami o różnym standardzie usytuowanych
              w wielu punktach miasta, co stworzy lepszą gwarancję indywidualnej resocjalizacji
              rodzin

patologicznych między innymi poprzez sąsiedztwo z osobami nie obciążonymi
              dysfunkcjami
              społecznymi.
              Nawiązana zostanie współpraca z organizacjami pozarządowymi, które działałyby na
              rzecz społeczności lokalnej zamieszkałej w budynkach socjalnych. Współpraca powinna
              dotyczyć rozbudzania świadomości zamieszkałych tam osób w zakresie dbałości o
              powierzone mienie, integracji tej społeczności ze środowiskiem tam zamieszkałym jak
              również udzielania pomocy w rozwiązywaniu trudnych problemów życiowych..."

pozdrawiam serdecznie
              • Gość: Radny Pieróg. Re: No i już mamy mieszkania SOCJALNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 22:08
                Powiem tak. Agresji u mnie nie ma wcale, jest tylko zażenowanie.Robisz z igły
                widły . Przeca to pewne ze to nie wypali. Na mój rozum to było tak Interbud
                główny budowniczy Ruczaju, jak powszechnie wiadomo realizuje remont rynku
                głównego. Panowie prezesi podsuwają urzedasom swoje pomysły . jednym takim
                pomysłem może byc inwestycja miasta w mieszknia komunalne wybudowane na Ruczaju
                przez Interbud.W tej sprawie jest więcej niż pewne że póki mieszkania będą
                sprzedawały się jak swiże bułki Interbud nie wejdzie w komunalne. A za dwa lata
                wybory samorządowe i wątpię byMajchrowski przeżył reelekcję.
                Pozdrawiam
                • ruczaj.x Re: No i już mamy mieszkania SOCJALNE 02.12.04, 23:04
                  Było by przecudownie gdybyś miał racje.
                  Niestety fakty są inne, widziałem zbyt dużo dokumentów w których znajdowały się plany budowy tych osiedli. Jak zwykle w przypadku socjalistów mnóstwo w nich hura-optymizmu, a zupełny brak myślenia o konsekwencjach.
                  Dzisiaj spacerowałem w okolicy i właśnie zaczął się remont zupełnie zaniedbanej dotychczas ulicy Zalesie i Studzianki, w przyszłym roku rusza budowa przebiegającej obok ulicy Nowoobozowej. I to nie jest przypadek.
                  Z pewnych źródeł wiem, że do wykonania osiedla zgłosiła się już firma Wawel-Service.

Na skutek niechybnie zbliżającego się momentu uwolnienia czynszów, miasto pod względem mieszkań socjalnych znajdzie się w sytuacji conajmniej cieżkiej.
                  www.krakow.pl/art/archiwum/?id=2004120104
                  Od kilku miesięcy badane były możliwości wykonania tego projektu, wczoraj odbyło się pierwsze czytanie projektu, od tego już tylko krok do jego zatwierdzenia.
                  Pod uwage brane były różne rozwiązanie, zdecydowano się na poświęcenie nowego osiedla.
                  Jeśli dodamy do tego fakt, że od kilku dni pan prezydent 'chwali' się przygotowaniem tegoż projektu - dla mnie jest prawie pewne, że te 800 mieszkań socjalnych zostanie wybudowanych. W dalszej perspektywie budowane będą następne duże osiedla tego typu w okolicy Ruczaj-Lubostron, nieopodal osiedla Europejskiego. To skończy się bardzo, bardzo smutno. Wg mnie efekt będzie dokładnie taki jak przewidują eksperci z UMK. Na nowych osiedlach powstaną wyższe płoty i ochrona - ludzie pozamykają się w swoich twierdzach. I to na Boga nie powinno tak wyglądać!

Co do Interbudu nie bardzo rozumiem. Fakt, Interbud odkrył to miejsce. Jednak obecnie jest mnóstwo inwestorów: NovoMaar - osiedle Europejskie docelowo 2000 mieszkań, Proins ma kupione kilkanaście hektarów i będzie rozbudowywał swoje osiedle na Obozowej, dużo buduje się w okolicy ul. Chmielniec, już sprzedawany jest drugi etap osiedla Panorama, na ulicy Kobierzyńskiej powstaje osiedle Pod Olchami. Nowy Ruczaj rozwijał się dotychczas bardzo dynamicznie ludzi przyciąga bezpieczeństwo, zieleń i brak starych blokowisk.
                  Boję się, że ten projekt zniszczy tę okolicy, i naprawde nie potrafie się z tym pogodzić.

I po stokroć powtarzam elitarność tej okolicy to zwyczajna bzdura (z lubością powtarzana przez przeciwników). Nie o to w tym chodzi.

pozdrawiam serdecznie
                  • Gość: sąsiadka Re: No i już mamy mieszkania SOCJALNE IP: *.autocom.pl 02.12.04, 23:17
                    Gdzie można zobaczyć plany tych nowych osiedli? Będę wdzięczna za informacje.
                    Doświadczenie podpowiada, że samo forum nie pomoże. Szkoda, że wybory
                    samorządowe nie odbędą się za wiosnę... .
                    • ruczaj.x Re: No i już mamy mieszkania SOCJALNE 03.12.04, 09:24
                      Nie ma konkretnych planów architektonicznych. Są plany co do lokalizacji:
                      Teren pomiędzy ul. Zalesie, Sąsiedzką i Magnolii i dalej na ul. Zalesie.
                      W innym dokumencie przeczytałem, że w dalszej perspektywie okolice ul. Lubostroń i Kolistej.
                  • axina Re: No i już mamy mieszkania SOCJALNE 03.12.04, 09:57
                    no cóż, obok remontu ul. Studzianki , juz w ubiegłym roku rozpoczęło się
                    osuszanie terenu pomiędzy Kobierzyńską a Studziankami - czyli zasypywanie
                    bagienek....
                    Wtedy jedyne (naiwne... ) skojarzenie - kto wybuduje na takim gruncie bloki i
                    kto kupi w nich mieszkania? no tak ,ale nie brałam pod uwagę opcji że to ma być
                    w prezencie - a darowanemu koniowi w zęby się nie patrzy.
                    A swoją drogą może komuś zależy również i na tym aby, obniżyć wartość działek w
                    tej okolicy..
                  • rozaola Re: No i już mamy mieszkania SOCJALNE 04.12.04, 20:26
                    >w przyszłym roku rusza budowa przebiega
                    > jącej obok ulicy Nowoobozowej. I to nie jest przypadek.
                    > Z pewnych źródeł wiem, że do wykonania osiedla zgłosiła się już firma Wawel-
                    Ser vice.

Czy moglbys napisac wiecej o tych pewnych zrodlach? Slyszalam ze budowa
                    Nowoobozowej ma ruszyc dopiero za ladnych kilka lat, najpozniej za 10.

>>na ulicy Kobierzyńskiej powstaje osiedle Pod Olchami.

w ktorym dokladnie miejscu? Przy skrzyzowaniu Szuwarowej, Kobierzynskiej i
                    Torfowej?

pozdrawiam serdecznie
                    roza

Nowy Ruczaj rozwijał się dotychczas bardzo dynamicznie ludzi przyciąga bez
                    > pieczeństwo, zieleń i brak starych blokowisk.
                    > Boję się, że ten projekt zniszczy tę okolicy, i naprawde nie potrafie się z
                    tym
                    > pogodzić.
                    >
                    > I po stokroć powtarzam elitarność tej okolicy to zwyczajna bzdura (z lubością
                    p
                    > owtarzana przez przeciwników). Nie o to w tym chodzi.
                    >
                    > pozdrawiam serdecznie
                    • ruczaj.x Re: No i już mamy mieszkania SOCJALNE 04.12.04, 22:35
                      Miałem sprawę do radnego dzielnicy IX Adama Migdała, w czasie rozmowy wspomniał o projekcie budowy ul. Nowoobozowej. Stwierdził, że od kilku lat sugestie rady dzielnicy były odrzucane, a w tym roku spotkały się ze zrozumieniem - co jak wspomniał bardzo go zdziwiło.
                      Na ten temat mam dwie teorie... wiem, że są plany budowy bardzo dużego osiedla [2000 mieszkań pomiędzy ul. Podhalańską, Obozową i Zdunów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=412&w=17479640 ] i ktoś odpowiednio zmotywował władze, żeby zrobiono porządek z drogą. Ewentualnie władze chciały poprawić dojazd do planowanego osiedla socjalnego. A może obie te sprawy, nie wiem.

Osiedle pod Olchami powstaje na przeciwko Szuwarowej po drugiej stronie Kobierzyńskiej. 2 kameralne bloczki 3 pietrowe, osiedle będzie monitorowane, teren zamknięty z portiernią przy wjeździe.
                      www.dominium.pl/inwestycje/?id=4&inw=364
                      pozdrawiam serdecznie
                      • Gość: Sąsiadka Re: No i już mamy mieszkania SOCJALNE IP: *.autocom.pl 04.12.04, 23:55
                        rozumiem, że przy okazji wybudowana zostanie szkoła, żłobek, przedszkole, place
                        zabaw i przychodnia. No i oczywiście dwupasmówka, żeby nie stać rano w korkach.
                        To jakieś czyste szaleństwo!!!!
                        • ruczaj.x Re: No i już mamy mieszkania SOCJALNE 05.12.04, 12:05
                          No nie da się ukryć, że władze mają ten obszar w głebokim poważaniu... być może mieszka tutaj 65 tys. ale politycznie bardzo słabiutko... oj bardzo. Na tą chwilę mogą sobie robić z nami co im się podoba, a później będzie już za późno. Mam nadzieje, że pod wpływem takich protestów coś mi się w tej sprawie uda zmienić.

Pozdrowienia dla naszych radnych dzielnicowych, widać że "ciężko" pracujecie, miejmy nadzieje, że wyborcy odwdzięczą się za państwa zaangażowanie w sprawy okolicy.
                      • ruczaj.x Re: No i już mamy mieszkania SOCJALNE 05.12.04, 11:59
                        przepraszam...
                        powinno być 1000 mieszkań

pozdr.
                • ruczaj.x Re: No i już mamy mieszkania SOCJALNE 03.12.04, 09:17
                  miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,2426158.html
                  • Gość: Raciborska CZytaliście? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 21:17
                    dzis.dziennik.krakow.pl/?2004/12.03/Krakow/16/16.html
                    Pozdrawiam
    • ruczaj.x Szukam chętnych do rozwieszania informacji.. 05.12.04, 16:13
      Witam!

Szukam kilku osób chętnych do rozwieszania listu do mieszkańców okolic Obozowej, Magnolii, Szuwarowej oraz innych sąsiadujących z ul. Zalesia.
      Pracy nie jest dużo, wystarczy wydrukować list, i porozklejać po klatkach na swojej ulicy.
      Potrzebujemy mocniejszego nacisku na władze, a w kilka osób będzie nam bardzo cieżko. Ludzie muszą się dowiedzieć o planach miasta, a może co ważniejsze o konsekwencjach.

bardzo proszę o kontakt mailowy osoby zainteresowane
      ruczaj.x@gazeta.pl

pozdrawiam serdecznie
      • Gość: ja Re: Szukam chętnych do rozwieszania informacji.. IP: *.autocom.pl 06.12.04, 22:12
        napisałam
      • Gość: mieszkaniec okolic Re: Szukam chętnych do rozwieszania informacji.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 22:13
        Pamiętacie taki artykuł w wyborczej o byłym radnym co paraliżuje magistrat
        ciągłymi pytania odnośnie podejmowanych działań? urzędasy są zobligowane do
        odpowiedzi i już mają dość, dlatego proponuje zrobić tak samo z tym projektem.
        • ruczaj.x Priorytetowe inwestycji miasta Krakowa. 06.12.04, 23:45
          No tak tylko, ze mają 4 tyg. czasu na odpowiedz, a przy tym tempie sprawa na początku przyszłego roku może być już klepnięta i będzie po sprawie. W sumie pewnie jest juz jest po sprawie.

Ostatnio znalazłem plany budowy tych osiedli strategii rozwoju Krakowa:
          www.krakow.pl/samorzad/strategia/folder_strategia.pdf (3MB) na dole są cele
          priorytetowe... w mieszkalnictwie mamy:
          "Rozwój budownictwa komunalno-socjalnego na obszarze Ruczaj-Zalesie"

No tak tylko mają 4 tyg. czasu na odpowiedz, a przy tym tempie sprawa na początku przyszłego roku może być już 'klepnięta' i będzie po sprawie.
          [obawiam sie, ze juz jest po sprawie a moje dzialania sa wyrazem skrajnej naiwnosci ;]

Ostatnio znalazłem plany budowy tych osiedli strategii rozwoju Krakowa:
          www.krakow.pl/samorzad/strategia/folder_strategia.pdf (3MB) na dole są cele
          strategiczne... i w mieszkalnictwie mamy:
          Rozwój budownictwa komunalno-socjalnego na obszarze Ruczaj-Zalesie.

poniżej lista - dla każdego coś miłego, a dla nas 'niespodzianka'.

"Przedstawione zadania - projekty mają charakter
          inwestycyjny. Wskazane są tu przedsięwzięcia
          priorytetowe, zasadnicze dla rozwoju Krakowa.
          Katalog ten nie obejmuje więc całości zadañ
          inwestycyjnych realizowanych lub planowanych
          przez Miasto, jak też nie obejmuje obszernego
          pakietu zadañ programowych, nie opierających
          się na przedsięwzięciach inwestycyjnych
          w rozumieniu ?budowy?. Dotyczy to np. obszaru
          spraw społecznych, bezpieczeñstwa, edukacji,
          wspierania gospodarki i przedsiębiorczosci,
          integracji europejskiej, współpracy zagranicznej,
          promocji Miasta i szeregu innych, w których
          inwestowanie? ma inne znaczenie. Zadania
          w tych dziedzinach są opisane w poszczególnych
          programach sektorowych, o których była mowa
          w punkcie poprzednim.
          Zapraszamy do dyskusji nad przyszłoscią
          naszego Miasta!

Pełny tekst projektu aktualizowanej Strategii
          Rozwoju Krakowa do otrzymania na żądanie.
          Uprzejmie prosimy o przekazanie uwag i postulatów.
          Urząd Miasta Krakowa
          Wydział Strategii i Rozwoju Miasta
          pl. Wszystkich Świętych 3/4
          tel. 61-61-597, fax 61-61-717
          e-mail: piatkowo@um.krakow.pl

Zadania
          Układ drogowo-transportowy
          Budowa Krakowskiego Szybkiego Tramwaju wraz z Systemem Sterowania Ruchem
          Budowa nowych linii tramwajowych: północnej oraz do III Kampusu UJ
          Budowa inwestycji Krakowskiego Centrum Komunikacyjnego
          Budowa Trasy Centralnej
          Budowa Trasy Nowopłaszowskiej
          Budowa Trasy Zwierzynieckiej
          Budowa Trasy Nowohuckiej
          Budowa Trasy Łegowskiej
          Wymiana taboru tramwajowego i autobusowego
          Rozwój systemu parkingów naziemnych
          i podziemnych
          Rozbudowa systemu scieżek rowerowych
          Budowa Regionalnego Dworca Autobusowego
          Budowa Satelitarnych Dworców Autobusowych
          Budowa Szybkiej Kolei Aglomeracyjnej
          Rozbudowa Portu Lotniczego Kraków-Balice
          Budowa infrastruktury technicznej tanich linii
          lotniczych
          Infrastruktura techniczna
          Modernizacja systemu ciepłowniczego
          Realizacja inwestycji programu 'Woda dla
          Wszystkich'
          Modernizacja infrastruktury wodno-kanalizacyjnej
          (w tym budowa dolnego kolektora terasy Wisły)
          Budowa III etapu składowiska oraz kompostowni Barycz
          Budowa Zakładu Termicznej Utylizacji Odpadów i Sortownii II
          Budowa Oczyszczalni ścieków Płaszów II
          Realizacja inwestycji przeciwpowodziowych, w tym podwyższenie wałów ochronnych
          Budowa spopielarni zwłok
          Aktywizacja gospodarcza
          Rewitalizacja obszaru Kraków-Wschód
          Rewitalizacja obszaru Zabłocia
          Rewitalizacja obszaru Płaszowa
          Rewitalizacja obszaru Bonarki
          Aktywizacja gospodarcza rejonu Balic
          Budowa Centrum Wystawienniczo-Targowego
          Aktywizacja naukowo-technolog.
          Rozbudowa III Kampusu UJ w Pychowicach
          Budowa II Kampusu AGH w Mydlnikach
          Rozwój Parku Technologicznego w Pychowicach
          Rozwój Parku Technologicznego w Czyżynach
          Rozwój Parku Technologicznego w Branicach
          Budowa Centrum Koncertowo-Kongresowego
          Kultura i dziedzictwo kulturowe
          Rewitalizacja zespołu urbanistycznego Kazimierza
          Rewitalizacja zespołu urbanistycznego Starego Podgórza
          Rewitalizacja zespołu urbanistycznego Nowej Huty
          Utworzenie Parku Kulturowego - Lotnisko w Czyżynach
          Utworzenie Parku Kulturowego - Wzgórze Swiętej Bronisławy
          Utworzenie Parku Kulturowego - Krzemionki Podgórskie
          Utworzenie Parku Kulturowego - Bodzów-Kostrze
          Zagospodarowanie zabytkowych obiektów techniki
          Zagospodarowanie Bulwarów Wisły
          Utworzenie Centrum Kwartał św. Wawrzyñca
          Rozbudowa Opery Krakowskiej

Edukacja
          Budowa szkolnych obiektów sportowych
          Rozwój informatyzacji szkół

Mieszkalnictwo
          Rehabilitacja zabudowy blokowej z lat 60-80
          Budownictwo komunalno-socjalne
          (Ruczaj Zaborze-Zalesie)
          Rozwój terenów mieszkaniowych w obszarze
          Kraków-Wschód

Turystyka, sport, rekreacja
          Budowa Wielofunkcyjnej Hali Widowiskowo--Sportowej
          Modernizacja krakowskich stadionów sportowych
          Utworzenie Krakowskiego Osrodka Sportów Wodnych (rozbudowa Toru Kajakarstwa Górskiego)
          Zagospodarowanie obiektów fortecznych
          Twierdzy Kraków
          Rewitalizacja Parku Strzeleckiego
          Rewitalizacja Parku Kościuszki

Hip hip hurrra nasza dzielnica zostala skazana na slumsy... na pewno wszyscy o tym marzyli kupujac tu mieszkania;)
          • inezja21 Re: Priorytetowe inwestycji miasta Krakowa. 07.12.04, 09:00
            z listy którą podałeś jasno wynika że faktycznie Ruczaj został jak
            gdyby "skazany" i wciąż zadaję sobie pytanie:u licha,dlaczego?
            Poza tym projekty naprawdę odważne i piękne,szczególnie spodobało mi
            się "Budowa spopielarni zwłok"
            ciekawe gdzie mają wybudować to krematorium i komu ono będzie przypominać
            żywcem zapachy z Oswięcimia:(((
            Juz nie wiem,co gorsze....:(((
            • ruczaj.x Re: Priorytetowe inwestycji miasta Krakowa. 07.12.04, 11:24
              Popielarnia zwłok miała być wybudowana w Nowej Hucie, nieopodal jakiegoś szpitala, jak można było się domyśleć spotkało się z gwałtownym protesami mieszkańców. Obecnie sprawa utknęła.

Słuchajcie wyrok jeszcze nie został "klepnięty", kwestia nacisku na władze... kilkaset podpisów pod protestem, propozycja jakiegoś inne rozwiązania, może chociaż wezmą pod uwagę ograniczenie skali inwestycji.
              To naprawde bardzo ważne, żeby już na etapie projektu pokazać swój sprzeciw.

popatrzcie jak ludzie z centrum potrafią walczyć o jakiś byle swer
              miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,2432527.html
    • ruczaj.x hehhe - ostre! potwór się budzi? 09.12.04, 00:20
      polecam zerknięcie na zarządzenie pana prezydenta zawierające negatywną opinie ekspertów... www.cyfronet.krakow.pl/mk/bip/rada/zarzadzenia/pliki/zp_1429_03.pdf
      nie ma jej, ciekawe?!

szukam w googlach:
      www.google.com/search?q=zp_1429_03.pdf&sourceid=opera&num=0&ie=utf-8&oe=utf-8
      i co mamy, wyskakuje stronka z tytułem nomen omen: 'Are You suprised?'

Matrix działa, czy jak? :)
      nie, nie jestem zaskoczony

'kochana' władzo to jest wasz blamaż, działacie na szkode mieszkańców, ta sprawa według mnie nadaje się do sądu, dokument oczywiscie mamy

co ciekawe, żadne inne zarządzenie pana Majchowskiego nie zniknęło:
      www.cyfronet.krakow.pl/mk/bip/rada/zarzadzenia/pliki/zp_1425_03.pdf
      www.cyfronet.krakow.pl/mk/bip/rada/zarzadzenia/pliki/zp_1426_03.pdf
      www.cyfronet.krakow.pl/mk/bip/rada/zarzadzenia/pliki/zp_1427_03.pdf
      www.cyfronet.krakow.pl/mk/bip/rada/zarzadzenia/pliki/zp_1428_03.pdf
      www.cyfronet.krakow.pl/mk/bip/rada/zarzadzenia/pliki/zp_1430_03.pdf
      ale to na pewno przypadek...

pozdr.
      • Gość: ja Re: hehhe - ostre! potwór się budzi? IP: *.autocom.pl 09.12.04, 00:46
        wiesz kto;) Masz wiadomość;) w swojej poczcie

Proszę prześlij mi kopie tych ustaw, bo nie mogę się do tego
        dobrać;) "Wywaliło" mnie około 21;)tuż przed wciśnięciem "ściągnij"

Czekam
      • ruczaj.x Re: hehhe - ostre! potwór się budzi? 09.12.04, 14:32
        o jest OK.. bardzo dziękuje...

'Are You suprised?' na googlach zostało :)

pozdrowienia
    • Gość: Inny z Ruczaju Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) IP: *.crowley.pl 09.12.04, 11:56
      Wydaje się że tego typu walki o lokalizację osiedli komunalnych/socjalnych nie
      są nowością w Krakowie. Na stronie Stowarzyszenia Lokatorzy w Obronie Prawa

www.lokatorzy.org.pl/s1spraw.html#4
      jest opis spotkania z 2002 m. in. z Dyr. Wydziału Architektury, Geodezji i
      Budownictwa, gdzie mówi on:
      "Mamy również w planach, proszę Państwa, dosyć duże inwestycje związane z
      mieszkaniami socjalnymi, zamiennymi. Nazwaliśmy to hasło inwestycyjne jako
      "budowa osiedli integracyjnych". Mieliśmy zarzuty i Miejskiego Ośrodka Pomocy
      Społecznej i również Państwa środowisk, żeby tych ludzi, którzy nadają się
      lokali socjalnych, nie grupować wszystkich w jednym miejscu. To się kojarzy ze
      slamsami, nieciekawy element miesza się z ludźmi, którzy są naprawdę
      nieszczęśliwi, których nie stać na mieszkanie i w związku z tym staramy się temu
      jakoś przeciwdziałać, próbując, tak jak mówię, robiąc te osiedla integracyjne,
      czyli wymieszać mieszkania socjalne z zamiennymi, z innymi formami mieszkań,
      zmienić po prostu strukturę mieszkańców. Są to w tej chwili zamierzenia
      inwestycyjne wieloletnie, jako że środki, które Gmina przeznaczyła na
      budownictwo mieszkaniowe, nie pozwalają na dosyć szybkie uzyskanie efektów
      mieszkaniowych, w związku z tym jest to inwestycja kilkuletnia z efektami
      rocznymi rzędu 150 - 200 mieszkań. Chcemy wykorzystać, proszę Państwa, działki
      po uchylonym, jak na pewno Państwo z prasy wiecie, programie Konsorcjum. Mamy
      dwie działki w rejonie ulicy Kobierzyńskiej, konkretnie jedna Kolista-Lubostroń,
      druga Sąsiedzka-Zalesie, próbujemy wdrożyć tą procedurę inwestycyjną . W tym
      miejscu chciałem Państwa poinformować, że mamy bardzo duże kłopoty. Każda
      lokalizacja takiego osiedla - my to nazywamy integracyjnego - gdzie są
      mieszkania socjalne i zamienne, powoduje protest Rady Dzielnicy. Rada Dzielnicy
      sobie po prostu nie życzy, takiego elementu wśród swoich substancji
      mieszkaniowych. Mieliśmy już przykład taki na ulicy Wadowskiej, gdzie
      zaprojektowanemu osiedlu sprzeciwiła się Rada Dzielnicy. W tej chwili mamy
      sygnały, że proponowana przez nas lokalizacja może być oprotestowana . Jest to
      powód do rozpoczęcia dyskusji , gdzie planować i budować takie osiedla."

Czyli przez radnych dzielnicy może jednak coś da się z tym zrobić?
      Jak inne dzielnice oprotestowały to może Ruczaj też?
      • ruczaj.x spotkanie: czwartek 9.XII.04 godz.17,ul.Praska 52 09.12.04, 12:13
        Oczywiście, że Rada Dzielnicy może oprotestować tą lokalizacje, trzeba tylko naszym radnym pokazać jak jesteśmy zdeterminowani.
        Weźmy sąsiadów, znajomych... to naprawde nic nie kosztuje, a efekt będzie piorunujący.

Dzisiaj na spotkaniu, wreszcie dowiemy się jaka jest opinia rady dzielnicy.
        Od następnego poniedziałku/wtorku rozwieszamy informacje po klatkach na okolicznych ulicach.
        Musze jeszcze doczytać, ale skądinąd wiem, że poprzez protesty sąsiedzkie można zablokować takie inwestycje na długie miesiace, a później może zmienii się prezydent, może wreszcie będzie ktoś rozsądny. Dalej już na etapie pozwolenia na budowe można skierować sprawę do NSA... i tak dalej i tak dalej.
        Wbrew pozorom naprawde nie jesteśmy bezsilni :)
        • olka_krakow Re: spotkanie: czwartek 9.XII.04 godz.17,ul.Prask 09.12.04, 13:45
          > Dzisiaj na spotkaniu, wreszcie dowiemy się jaka jest opinia rady dzielnicy.

Napiszcie, prosze, po zebraniu jaka jest opinia rady dzielnicy. Bardzo chetnie
          bym poszla na to zebranie, ale niestety pracuje do 20.00.

• Gość: grypa Re: spotkanie: czwartek 9.XII.04 godz.17,ul.Prask IP: *.autocom.pl 09.12.04, 19:27
            nie bójmy się głośno powiedzieć, że takich mieszkańców po prostu nie
            chcemy!!!!!!!!!! Dlaczego? Ponieważ stanowi to zagrożenie dla naszego mienia,
            zdrowia, a nawet życia. Tylko tyle i aż tyle. I niech nikt nie opowiada, że
            współczucie jest obcym mi uczuciem. Ciekawa jestem gdzie mieszkają ci wszyscy,
            którzy pozytywnie opiniują takie projekty. Jak nazywają się ci radni, z którymi
            było to spotkanie? Jaki efekt?
            • znowu_ja PO SPOTKANIU 10.12.04, 10:53
              Było to spotkanie mieszkańców z radnym Wojciechem Kurzejowskim.
              Krótko:
              1. Radni są lub udaja niezorientowanych w temacie
              2. Zaopiniowali pozytywnie projekt architektoniczny dotyczacy zagospdarowania
              terenu - UCHWAŁA NR XXVII/235/04 RADY DZIELNICY VIII z dnia: 28.04.2004 r.
              w sprawie: lokalizacji zespołu budynków wielorodzinnych wraz z niezbędnymi
              usługami i parkingami w rejonie ulic: Magnolii, Zalesie, Sąsiedzkiej.
              www.dzielnica8.krakow.pl/
              3. Problem porusza na najbliższej Sesji Rady Dzielnicy, która odbędzie się w
              środę 15.12.2004 o godzi. 17.30. Mieszkańców zapraszaja na godzinę 18.45.
              4. Zostanie zorganizowane spotkanie mieszkańców z Radnymi Dzielnicy oraz
              przedstawicielami Rady Miasta aby ustalić szczegóły planowanej inwestycji i
              przedstawić nasze tj. mieszkańców stanowisko w tej sprawie.

Czy nas poprą? Nie wiem!

Krótkie sprawozdanie ze spotkania pojawiło się w dzisiejszym Dzienniku Polskim
              w Kronice Krakowskiej.

Jedno jest pewne - mieszkańcy domków jednorodzinnych okolic planowanego osiedla
              są przerażeni - dwoma rękami podpisza się pod petycja a jesli będzie trzeba
              cyt. "pójda stać z transparentem na Plac Wszystkich Świętych".
      • znowu_ja Inny z Ruczaju proszę napisz do mnie szybciutko:) 09.12.04, 12:29
        • Gość: tomek Re: Inny z Ruczaju proszę napisz do mnie szybciut IP: *.autocom.pl 10.12.04, 13:47
          Doprowadza mnie to do szału, na moje 50 m mieszkanie pracuję od świtu do nocy,
          będę je spłacać jeszcze przez 13 lat, co za sprawiedliwość, żeby inni dostali
          nowiutkie mieszkania za darmo , w jakim my świecie żyjemy,może warto być
          dzisiaj menelem, stać cały dzień pod budką z piwem.... widac to się opłaca
    • znowu_ja trochę szczegółów 10.12.04, 10:38
      Zamówienia Publiczne Urzędu Miasta Krakowa
      Ogłoszenie o zamówieniu o wartości przekraczającej 130 000 Euro dla dostaw lub
      usług,
      lub 5 000 000 Euro dla robót budowlanych

Rodzaj zamówienia: roboty budowlane
      (...)
      SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I.1) Oficjalna nazwa i adres zamawiającego:
      GMINA MIEJSKA KRAKÓW, URZĄD MIASTA KRAKOWA,
      (...)
      SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Opis
      II.1.1) Rodzaj zamówienia na roboty budowlane:
      Projektowanie i wykonanie

II.1.4) Czy jest umowa ramowa? Nie
      II.1.5) Nazwa zamówienia nadana przez zamawiającego: Zaprojektowanie i
      wybudowanie zespołu budynków mieszkalnych wielorodzinnych wraz z infrastrukturą
      towarzyszącą na gruntach stanowiących własność Gminy Miejskiej Kraków
      II.1.6) Opis/przedmiot zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest zaprojektowanie
      i wybudowanie, zespołu budynków mieszkalnych wielorodzinnych wraz z niezbędnymi
      usługami, parkingami na terenach stanowiących własność Gminy Miejskiej Kraków.
      Teren objęty inwestycją to działki o numerach 743/11, 743/13, 743/15, 743/17,
      743/21, 743/26, 743/27, 744/2, 744/3, 744/4, 744/5, 744/7, 744/8, 744/9, 744/10
      położone w rejonie ulic: Magnolii, Zalesie, Sąsiedzkiej obr. 33 Podgórze o
      łącznej pow. 2.9880 ha.
      Przedmiotowy teren jest niezabudowany, bez ogrodzeń, niezagospodarowany,
      porośnięty trawą, miejscami zadrzewiony.
      Planowana inwestycja to osiedle mieszkaniowe dla około 1000 mieszkańców.
      Zamierzenie inwestycyjne obejmuje budowę:
      - budynków mieszkalnych wielorodzinnych czterokondygnacyjnych z usługami w
      parterach,
      o powierzchni zabudowy około 6.000 m2,
      - około 300 miejsc parkingowych.
      (...)
      Wykończenie i wyposażenie lokali:
      Lokale mieszkalne w pełni wykończone i wyposażone.
      Lokale użytkowe do samodzielnego wykończenia.
      Wymagany standard zagospodarowania terenu - zgodny z obowiązującymi przepisami
      Prawa budowlanego i rozporządzeń wykonawczych.

II.1.7) Miejsce wykonania robót budowlanych, usług lub miejsce dostaw: Kraków,
      rejon ulic: Magnolii, Zalesie, Sąsiedzkiej obr. 33 Podgórze
      (...)
      SEKCJA IV: PROCEDURA
      (...)
      IV.3.3) Termin składania ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w
      postępowaniu: 15/11/2004
      Godzina: 16:30
      IV.3.4) Wysłanie zaproszenia do skladania ofert do wybranych kandydatów
      Przybliżona data: 28/12/2004
      (...)
      SEKCJA VI: INNE INFORMACJE
      (...)
      VI.5) Data wysłania ogłoszenia: 08/10/2004

całość: www.bip.krakow.pl/zamowienia/umk/bip_ogloszenie.php?id=1077
      • Gość: urzednik Re: trochę szczegółów IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 10.12.04, 14:50
        mezesz byc na 100% pewna,ze tamzostanie wybudowane osiedle na conajmiej 1000
        mieszkan bez wzgledu na to czy sie to ,komus podoba czy nie.To wlasciciel
        dzialki decyduje o tym co na niej wybuduje,chyba ze byloby to niezgodne planem
        zagospodarowanie przestrzennego,a nie jest.
        • ruczaj.x eh... 11.12.04, 20:51
          Panie nowohucki madralo, może w twojej socjalistycznej mentalności jest zgadzanie się na wszystko co oglosi wladza. Tym się różni to osiedle od innych, że zwyczajnie na to nie pozwolimy.
          Nie zgadzamy sie na działanie na szkodę mieszkańców!!!

Co do tego czy sąsiedzi nie mają nic do gadania, proponuje sobie doczytać.
          Może wreszcie zajmiesz się tematem 'upiekszaniem' placu Regana, czy budową spalarnii śmieci - czyli czymś co dotyczy twojego miejsca. Wkurzająca jest prezentowana przez Was Schadenfreude.
          Życze Ci żeby przypadkiem kiedyś i ciebie coś takiego nie dotkneło.

Ciekawe co powiesz jak Ci pobiją dzieciaka pod sklepem, bo nie dał menelowi na piwo.
          • inezja21 Ruczaj masz priva ode mnie. 11.12.04, 20:53

• Gość: Pan Janek Nie każdy ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 21:33
            Trzeba być nie lada kloszardem by każdego z Nowej Huty określać mianem
            myślących w socjalistyczny sposób. Ale ok. przyjmuję ten tok rozumowania i
            powiem tak ,, trzeba śmierdzieć prowincją by mieszkać na ruczaju,,.
            • ruczaj.x Re: Nie każdy ... 11.12.04, 23:08
              proponuje wziac sobie kurs nauki czytania (koniecznie ze zrozumieniem), bo jakos nie moge w moim tekscie znalezc odniesienia do wszystkich z NH, pisałem jedynie do przedmówcy.
              O pana kulturze nie będę się wypowiadał, bo sam pan przecież rozumie jak 'wysoki' jest jej poziom. Jeśli chce pan zrobić coś pożytecznego dla NH sugeruje pohamować nieco swoje emocje, bo obawiam się, że swoimi wypowiedziami potwierdza pan sterotyp człowieka z NH, a przecież tam mieszkają zupełnie normalni ludzie.

Jak zwykle serdecznie pozdrawiam panie Janku i powodzenia w życiu
              • Gość: Pan Janek Re: Nie każdy ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 07:51
                Jeśli odpowiadasz osobie której nie znasz i przypisujesz jej socjalistyczny
                sposób myslenia a dodatkowo przypadkowa osoba ta mieszka w Nowej Hucie to racją
                mam ja.
                • Gość: Pan Janek Re: Nie każdy ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 07:58
                  Panie nowohucki madralo, może w twojej socjalistycznej mentalności jest
                  zgadzanie się na wszystko co oglosi wladza. Tym się różni
                  to osiedle od innych, że zwyczajnie na to nie pozwolimy.

Ruczi IKS ja myślę sobie tak. Pozazroscili mieszkańcy Zaborza, Kobierzyna tego
                  entuzjazmu ukraincom i tez robią swoją rewolucję . Aż miło patrzeć jak na
                  naszych oczach powstaje społeczeństwo obywatelski(nie socjalistyczne) po przeca
                  tylko na ruczaju mieszkają najpracowitsi ludzie tego miasta. Oj tak potwierdza
                  się stereotyp młodzi ambitni wieśniacy zmienają oblicze miasta, yego miasta.
                  • ruczaj.x Re: Nie każdy ... 12.12.04, 11:48
                    ty to masz jakies kompleksy z tym wieśniakami

podrawiam serdecznie
                    • Gość: Pan Janek Re: Nie każdy ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 21:01
                      No ... wszędzie ich pełno.A ty masz problem z uzależnieniem od sieci. Wiecznie
                      czuwasz nad wypowiedziami.
      • Gość: ruczajka Re: trochę szczegółów IP: *.poldim.pl 11.12.04, 23:23
        Witam
        Poszukuje kontaktu do osób zajmujących się oprotesowaniem projektu budowy
        osiedla socjalnego. Mieszkam przy Kobierzyńskiej 120 i jak rozumiem, "cudo
        architektury" ma nam powstać za okem. Mieszkańcy bloku są dobrze zorganizowani
        i mam czas na zebranie podpisów, tyle tylko że nie wiem co z tym dalej zrobić.
        Będę wdzięczna za kontakt na mejla lub na stacjonarny 269 23 05.
        Ruczajka
        • ruczaj.x Re: trochę szczegółów 12.12.04, 11:58
          wyślij do mnie maila na ruczaj.x@gazeta.pl

co byś mogła zrobić?
          zapraszam serdecznie na sesje Rady Gminy - spotkanie z radnymi ma się odbyć w środę (15 XII) o godz. 18:45 ul. Praska 52, wez jak najwięcej osób
          na spotkaniu powinni się pojawić Radni Miejscy i Dzielnicowi.. i będzie to bardzo dobra okazja, żeby zaprotestować przeciwko tym planom.
          pozdrawiam
        • znowu_ja Re: trochę szczegółów 12.12.04, 18:00
          Witamy w szeregach:)
    • ruczaj.x Mieszkańcy, ulotki.. i troszkę zabawy :) 11.12.04, 21:30
      Witam wszystkich, miałbym pomysł, żeby we wtorek porozwieszać po okolicznych ulicach informacje o planach miasta. Dobrze, żebyśmy rozwiesili to wszystko jednego dnia, w środę obraduje Rada Gminy, dodatkowe kilkanaście osób powinno dobrze wpłynąć na ich motywacje do podejmowania korzystnych dla nas decyzji.
      Osoby które już się ze mną skontaktowały dostana maila z informacją.

pozdrawiam

• cezary44 Re: Mieszkańcy, ulotki.. i troszkę zabawy :) 13.12.04, 19:39
        Jeżeli masz jakiś plakat to mozesz mi wysłać - chętnie wydrukuję rozwieszę na
        Raciborskiej i okolicach.

cezary44@gazeta.pl
        Pozdrawiam.
      • Gość: Cezary Re: Mieszkańcy, ulotki.. i troszkę zabawy :) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.04, 20:22
        Na Raciborskiej plakaty rozwieszone :))
        Powodzenia na spotkaniu z radnymi!!!
    • ruczaj.x Kolejne spotkanie z radymi: 14.12.04, 22:05
      15.XII 18:45 ul. Praska 52

pozdrowienia
      • Gość: cibor Re: Kolejne spotkanie z radymi: IP: *.lurgi.pl 15.12.04, 12:52
        Przeczytałem dziś rano (podejrzewam) twój tekst, za chwilę mnie pewnie wywalą z
        pracy bo dalej cztam (tym razem na forum). Nie chce wpadać w panikę choć moja
        żona już jest przerażona, dlatego chciałbym poznać trochę więcej szczegółów w
        tej sprawie. Postaram się być na spotkaniu z radnymi. Jak cię poznać?
        • znowu_ja Re: Kolejne spotkanie z radymi: 15.12.04, 13:40
          Napisz na ruczaj.x albo do mnie:)
      • ruczaj.x no i kolejny projekt... 15.12.04, 14:56
        dzis.dziennik.krakow.pl/?2004/12.15/Krakow/04/04.html
        Czyżby ktoś podjął strategiczną decyzje o zamienie Ruczaju w dzielnicę socjalno-komunalną??

Dlaczego kupują TAK DROGIE MIESZKANIA (prawie 2,8 tys. za m2????)
        Czy nie lepiej było zamienić te drogocenne lokale (Floriańska) na mieszkania po 2 tys. zł za m2???

Gdzie tu logika?
        • Gość: prosty Re: no i kolejny projekt... IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 15.12.04, 22:35
          Boże, mieszkam przy Obozowej, sto metrów od Gwieździstej. Chyba rzeczywiście
          uwzieli się na tę dzielnicę. Jak tego nie powstrzymamy to sie wyprowadzam.
      • chichocik Re: Kolejne spotkanie z radymi: 15.12.04, 17:00
        Witam sąsiadów (i nie tylko ;)).
        Ja z takim wnioskiem racjonalizatorskim. Wprawdzie na dziś wieczór już się
        pewnie nie uda, ale może byłby ktoś w stanie zobić parę fotek istniejących już
        bloków komunalnych, ich otoczenia, klatek schodowych, etc. i najbardziej
        przemawiających do wyobraźni przykładów ich dewastacji? I albo zrobić odbitki,
        albo np. wydrukować na folii (tak, aby można było je rzucić rzutnikiem ;))?
        Skoro słowa i protesty nic nie dają, to może obrazy poruszą wyobraźnię?
        Dodatkowo może dałoby się zrobić jakąś stronę internetową z opisem planów miasta
        i spodziewaną galerią "efektów"?
        Pozdrawiam,
        • o13y zyczę Wam powodzenia 15.12.04, 18:24
          strona internetowa jest dobrym pomysłem.
          Tak naprawdę, to naszych radnych (chyba wszystkich dzielnic) bardziej fascynują
          podziały polityczne w mieście, bo każdy ruszany temat zawsze szybko wchodzi w
          dywagacje "wynik głosowania/stanowiska będzie taki-a-taki, gdyż , gdyż przewagę
          ma tu partia xy, a oni chcą tak-a-tak"
      • Gość: alosza Re: Kolejne spotkanie z radymi: IP: *.ramtel.com.pl 15.12.04, 19:56
        Żałuję, że nie dowiedziałam się wcześniej; na następnym spotkaniu na pewno się
        zjawię
        • Gość: prosty Re: Kolejne spotkanie z radymi: IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 15.12.04, 22:44
          Następne spotkanie już z radnymi miejskimi, w radzie miasta pok. 339 lub 340,
          poniedzialek, 15.30. Przybywajcie tłumnie.
          • Gość: Chmiel Kolejne spotkanie z radymi 15.30 bardzo śmiesznie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 22:54
            ha ha ha
            Ale Rada Miasta się wysiliła ..
            O 15.30 to wiekszość normalnych ludzi pracuje, Państwo Radni Miejscy.
            Między innymi na wasze pieprzone diety....
            • Gość: prosty Re: Kolejne spotkanie z radymi 15.30 bardzo śmies IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 15.12.04, 22:58
              No sorki, ale lepsze to niż nic. I tak jestem zdziwiony, że jest jakies. Jeden
              radny dzielnicy przy nas wyciągnął telefon i poumawiał sie z jakimiś znajomymi
              z RM. Chwała mu i za to. Niech przyjdzie kto może.
              • Gość: alosza Re: Kolejne spotkanie z radymi 15.30 bardzo śmies IP: *.ramtel.com.pl 16.12.04, 13:50
                Gdyby coś się zmieniło co do godziny czy terminu następnej rady, to bardzo
                proszę o informację. To rzeczywiście niezbyt mądra godzina (chodzi mi o tych,
                którzy pracują), dlatego tym bardziej trzeba się zmobilizować, chociaż ci, co
                mogą!
    • ruczaj.x Było doskonale.. wielkie dzięki za udział 15.12.04, 21:50
      i zabieranie głosu.

Radni dosłownie czuli nasz oddech na plecach :DDD
      • Gość: Chmiel Re: Było doskonale.. wielkie dzięki za udział IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 22:26
        Napisz coś więcej prosze na temat zebrania.
        Ludzie z Chmieleńca też są zainteresowani :)
      • Gość: prosty Re: Było doskonale.. wielkie dzięki za udział IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 15.12.04, 22:40
        Czy zauważyłeś może sciemę radnych? Niby zaopiniowali ozytywnie, choć nie
        wiedzieli co, a potem z wypowiedzi dwoch pań radnych, tych 'wrażliwych
        spolecznie' wyszlo że calkiem dobrze wiedziały na co się zgadzają
        • ruczaj.x dokładnie!! 16.12.04, 00:15
          też na to zwróciłem uwage, ale nie chciałem już zaogniać i tak byli przyparci do muru...
        • Gość: Fantomas Re: Było doskonale.. wielkie dzięki za udział IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.04, 19:31
          Dzisiaj w „Dzienniku Polskim” napisano komentarz nt. planów budownictwa
          komunalnego na Ruczaju. Autor
          Stwierdził ze cześć radnych zaczyna się wyłamywać i zastanawia sie czy
          budowanie w takim miejscu komunalek będzie miało sens.
          Wydaje mi się ze sprawa jeszcze nie jest do końca przegrana.
          Jeżeli udowodnimy radnym że ziemia tutaj jest zbyt droga na takie budownictwo (
          1 ar = 20 000 ) i zaproponujemy inne konstruktywne rozwiązania ( sprzedaż
          ziemię deweloperem i dzieki temu wybudować lub kupić dwa razy wiecej mieszkań w
          miejscu alternatywnym) to wydaje mi się ze można spowodować żę
          inwestycja zostanie zastopowana.
          Pamiętajcie że pół roku temu inwestor planował wybudować na Wesołej Polanie (
          Zwierzyniec) osiedle mieszkaniowe, które jednak zostało przystopowane przez
          mieszkańców i radę osiedlową.
          Dlatego oprócz kluczowego „NIE” ze strony rady miasta ( która jest przeważnie
          w opozycji do Majchrowskiego) będziemy potrzebować jasnego i jednoznacznego
          protestu ze strony rady dzielnicy. Spotkajmy się ponownie na sesji rady i ostro
          postawmy im ultimatum – albo coś zrobią i będą protestować ( czytaj: wystąpią w
          imieniu mieszkańców dzielnicy czyli wypełnią swój mandat) albo opublikujemy
          teraz internecie przed wyborami internecie ( i nie tylko) nazwiska osób które
          pozytywnie zaopiniowały budowę osiedli komunalnych, Wydaje mi się iż są w tym
          wypadku konieczne ostrzejsze działania ( w końcu bronimy swojej własności –
          czyli wartości nowo zakupionych mieszkań oraz spokoju dla naszych dzieci).
          Konieczne jest użycie każdego środka, który zastopuje ten pomysł. Jeżeli znacie
          jakieś ważne osoby w Urzędzie Miasta, lub jeżeli znacie radnych, starajcie się
          ich zainteresować tą sprawą.

ZBUDUJMY W KOŃCU SPOŁECZEŃSTWO OBYWATELSKIE .

POZDRAWIAM I DO ZOBACZENIA JUTRO NA RADZIE MIASTA – GODZ. 15.30 !!!
      • Gość: wojt Re: Było doskonale.. wielkie dzięki za udział IP: *.pl / 212.244.43.* 15.12.04, 22:57
        Dzisiaj rano przeczytałem ogłoszenie na drzwiach. Wcześniej nic o tym nie
        wiedziałem. Poszedłem na spotkanie.
        Mam zamiar poruszyć te kontakty jakie mam, aby zrobić jak najwięcej celem
        powstrzymania budowy tych inwestycji. I proszę innych zróbcie to samo, na pewno
        kogoś znacie, mieszka nas tutaj kilka tysięcy w końcu.

W piątek jest spotkanie z radnymi dzielnicowymi, ale chyba nic nie wskóramy.
        Spotkajmy się w piątek w okolicy stadniny, tylko jak ktoś wie, niech poda
        dokładną lokalizacje, bo niestety nie znam. Proponuję godzinę 19.00.

Jutro można na klatce wywieśić informacje o spotkaniu. Chętnie wieczorem to
        zrobię w swojej okolicy. Ustalimy kto i gdzie będzie przez weekend chodził po
        mieszkaniach i zbierał podpisy, ustalimy wspólną formę protestu.Aby na
        poniedziałek mieć listę osób podpisanych pod protestem. Gdyż o godzinie 15.30
        jesteśmy już z kilkoma radnymi umówieni na spotkanie. I wtedy potrzeba wielu
        osób, aby zaprotestować. Pokazać, że jest nas bardzo dużo, bo jest, w końcu.
        • Gość: ruczajka Re: Było doskonale.. wielkie dzięki za udział IP: *.poldim.pl 15.12.04, 23:18
          wszystkich zainteresowanych i chętnych do zbierania podpisów ew. chcących być w
          kontakcie proszę o przesyłanie swojego mejla, nazwy ulicy gdzie mieszkacie i
          gdzie moglibyście zebrać podpisy pod protestem, prosze przesyłać na mój adres
          ruczajka@poczta.onet.pl. Kto chętny, a ma możliwości proszę o podanie jakie
          siły czytaj media, osoby władne może poruszyć, co może zorganizować, zrobić
          (strona www). Pozdrawiam!
          • Gość: Tadeusz Re: Było doskonale.. wielkie dzięki za udział IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 15.12.04, 23:48
            wstepna wersja strony juz dziala www.protest.itour.pl jest to wersja wstepna i
            niedoskonala. Wszelkie uwagi prosze kierowac na adres protest@itour.pl (nie
            wiem dlaczego nie ma polskich znakow)
        • jaskaw Re: Było doskonale.. wielkie dzięki za udział 16.12.04, 11:58
          Popieram obiema rękami, ja też nie chce takiej inwestycji!!!Pozdrawiam
        • Gość: abc Re: Było doskonale.. wielkie dzięki za udział IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 12:30
          a czy tworzene osiedli socjalnych - tj. zakwaterowanie w jednym miejscu wielu
          rodzin biednych, patologicznych i przestępczych nie jest naruszeniem
          Powszechnej deklaracji Praw Czlowieka? - watości podstawowych prawa do
          bzpieczeństwa oraz prawa do godności (ale to drugie to chyba z euroejskiej
          deklaracji praw człowika). Rodziny biedne oraz okliczni mieszkańcy będą
          bezpośrednio narażeni na negatywny wpływ tych ostatich. Taki skpisko powoduje
          kumulację negatywnych wzorców, przez co uniemożliwia się właściwą
          resocjalizację i powrót do normalnego funkcjoowania. Nie można tak
          ostentacyjnie wyrzucą ludzi z problemami poza nawias społeczeństwa a przyjmując
          to rozwizanie Prezydent tak właśnie robi. Czy to jest poszanowanie godności
          ludzi biednych? No i czy zachowane tu zostanie nasze tj. dotychczasowych
          mieszkańców oaz nowych meszkańców enklaw prawo do bezpieczeństwa?
          Oto cytaty z Powszechnej Deklaraci Praw Człowieka:
          art. 3 "... Każdy człowiek ma prawo do życia, wolności i bezpieczeństwa.."
          art. 7 ".. wszyscy są uprawniei do jakiejkolwiek ochrony przed jakąkolwiek
          dysryinacją..."
          art. 22"... każdy człowiek jako członek społeczeństwa ma prawo do ...
          korzystania z praw ekonomicznych, socjalnych i kulturalnych, nieodzownch do
          jego godności i swobodnego rozwoju swoje osobowości." (tan na marginesie ja
          można swobodnie rozwijać sowją osobowśc w slumsach?)
          art. 25 "ażdy ma prawo do poziomu życia zapewniającego zdrowie i dobrobyt jemu
          i jego rodzinie... "
          art. 26 "Macierzyństwo i dzieciństwo upoważniają do specjalnej opieki i
          pomocy" (tu jest i będzie mnóstwo matek z dzićmi)
          art. 28 "... każdy człowiek jest uprawniony do takiego porządku
          społecznego ..., w którym prawo wolności wyłożone w niniejsze deklaracji mogą
          być w pełni realizowane."
          • Gość: asia Re: Było doskonale.. wielkie dzięki za udział IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 18:07
            Zgadzam sie z toba w 100%
      • Gość: jj Re: Było doskonale.. wielkie dzięki za udział IP: *.pl / 212.244.43.* 16.12.04, 12:34
        Czy jest gdzies na Internecie plan tych proponowanych osiedli pana
        Majchrowskiego? Dokladna lokalizacja.
        • ruczaj.x Re: Było doskonale.. wielkie dzięki za udział 16.12.04, 12:40
          Zarządzenie Prezydenta
          www.cyfronet.krakow.pl/mk/bip/rada/zarzadzenia/pliki/zp_1429_03.pdf

Na stronie 51 masz ulice oraz ilość mieszkań... na 80 potencjał, działki pomiędzy tymi ulicami są w całości własnością miasta.

pozdr.
    • Gość: abc Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 10:47
      CZy Prezydenta można oskarżyć o niegospodarnośc soro sa inne ożwości
      zapewnienia mieszkań na tańszych gruntach?
      • Gość: dobre Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) IP: *.autocom.pl 16.12.04, 11:19
        a nawet bardzo dobre pytanie! Chetnie poznam odpowiedź.
        • ruczaj.x Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) 16.12.04, 11:29
          Na pewno dowiemy się w poniedziałek, mam nadzieje, że uda się ściągnąć powyżej 100 osób (chociaż wiem, że będzie cieżko).

pozdr.
          • Gość: di Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) IP: *.pl / 212.244.43.* 16.12.04, 20:19
            Nie martw się ja będę na pewno.
        • Gość: lukas Tylko garstka krzykaczy jest nie tolerancyjna IP: *.ists.pl / *.ists.pl 16.12.04, 11:33
          Mieszkam na Szuwarowej i wiem ze to tylko garstka krzykaczy robi te afery,
          wiekszosc nas mieszkancow szuwarowej i okolic to ludzie tolerancyjni, nie mamy
          kompleksow.Nie pozwolimy na to zeby przez garstke krzykaczy pozostali
          mieszkancy krakowa zaczeli nas traktowac jak ludzi z kompleksami nie
          rozumiejacych potrzeb innych. Mieszkania komunalne musza byc i to jest
          zrozumiale i chwala miastu ze chce sie troszczyc o tych najbiedniejszych.
          Wydaje mi sie ze to element naplywowy ktory nie dawno ganial gaski po polach
          nagle chce sie poczuc krakusami i nie pozwoli by inni mogli zyc godnie.
          Szanowny elemencie naplywowy krakusem nie staniesz sie nawet jak otoczysz sie
          murem , Krakus to ktos dla kogo licza sie tez inne wartosci, kto zostal
          wychowany w duchu tolerancji i zgody spolecznej
          • Gość: prosty Re: Tylko garstka krzykaczy jest nie tolerancyjna IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 16.12.04, 11:45
            Szanowny Lukasie, tylko zacietrzewiony krzykacz zabiera głos, gdy nie wie o co
            chodzi. To mają być, zauważ proszę różnicę, mieszkania SOCJALNE a nie
            komunalne, i to 760 w jednym miejscu. Tworzenie takiego getta to nie pomoc
            ludzom, tylko skazywanie ich na trwanie w tym dole. A zupełnie na marginesie,
            to jestem Krakowianinem z rodziny mieszkającej tu od pokoleń, a na Obozową
            przeniosłem się z Salwatora. Acha, Krakus ceni też sobie dobre wychowanie, więc
            nie będę zgadywał co Ty i gdzie dotąt, być może wciąż, ganiasz.

Pozdrawiam, życzę otrzeźwienia.
          • ruczaj.x Re: Tylko garstka krzykaczy jest nie tolerancyjna 16.12.04, 11:46
            Jaki ty myśku-pyśku jesteś pocieszny... zajmij się swoją spółdzielnią, nie długo też może będziecie walczyli, żeby uwolnić się od prezesa - więc lepiej czytaj sobie i się ucz.

pozdrawiam serdecznie

ehh....
          • jaskaw Re: Tylko garstka krzykaczy jest nie tolerancyjna 16.12.04, 12:04
            Coś ty z choinki się urwał?? Chyba nie wiesz czym grozić może obecność
            zamknietej enklawy dla ubogich? Nie mam nic przeciwko ludziom, lecz tworzenie
            czegoś z takiej postaci jest niebezpieczne i grozne nie tylko dla nas lecz
            także dla mieszkanców takiego osiedla.
          • Gość: Gelarth Re: Tylko garstka krzykaczy jest nie tolerancyjna IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 16.12.04, 12:05
            Trochę ci się pochrzaniło - nikt z nas nie jest przeciwny idei, problem w tym że
            nie pomaga się ludzim zamykając ich w enklawie biedy, gromadząc kilkaset rodzi
            ubogich w jednym miejscu, często razem z wysiedlancami, kryminalistami czy
            alkoholikami. Jak w takim otoczeniu mają żyć normalnie????
            • jaskaw Re: Tylko garstka krzykaczy jest nie tolerancyjna 16.12.04, 15:39
              Nic mi sie nie pochrzaniło, ale dlaczego piszecie od razu , ze tam beda
              mieszkac kryminalisci? co wy jesteście nazistami. każdy chce zyc i byc
              szczesliwy. mnie tylko nie odpowiada zamnkniecie ludzi (ubogicz, czy jak
              twierdzicie kryminalistow) w jednym miejscu. a co do dzieci top mam na mysli
              fakt przepelnienia klas w szkolach!!!
              • Gość: Gelarth Re: Tylko garstka krzykaczy jest nie tolerancyjna IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 16.12.04, 15:44
                Pisałem re do wypowiedzi lukasa a nie do ciebie
          • Gość: alosza Re: Tylko garstka krzykaczy jest nie tolerancyjna IP: *.ramtel.com.pl 16.12.04, 13:58
            Mam uwierzyć, że te młode małżeństwa z dziećmi, które stanowią większą część
            mieszkańców nie tylko Szuwarowej, ale całej okolicy,nie mają nic przeciwko?????
            Jakoś nie mogę...:/
          • Gość: di Re: Tylko garstka krzykaczy jest nie tolerancyjna IP: *.pl / 212.244.43.* 16.12.04, 20:30
            A czy dla wspaniałego Krakusa Lucasa liczy się ortografia? Np. znajomość
            pisowni "nie" z przymiotnikami? Jak nie masz tak podstawowych wiadomości to nie
            ma nic dziwnego w tym, że nie odróżniasz mieszkań socjalnych i komunalnych.
    • Gość: jaskaw Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 11:51
      Coż się porobiło w tyn Krakowie? Takie ładne osiedla chca zniszczyć, a co za
      tym idzie to i niższa wartośc naszych mieszkań. Czy po to kupowalismy je za
      grupe pieniądze aby inni, którym sie pracować (często sie zdarz, a wiem to z
      autopsji) nie chce dostawali mieszkania za darmo i to w takiej okolicy?? Ja
      osobiście się na to nie godzę!!! Panie Majchrowskki czys pan rozum stracił??
      Chce pan narazic miasto na liczne powództwa w związku z utrata wartosci dzialek
      i mieszkań? Przecież jest pan prawnikiem, chyba ze pan zapomnial o co w tym
      wszystkicm chodzi? A może to decyzja polityczna? Rozmawial pan z mieszkancami
      okolicznych osiedli? cos mmi sie zdaje ze nie. Jako prezydent Miasta Krakowa
      zawiodł mnie Pan i to srodze.
      A co będzie z przepełnionymi szkołami (przecież tam mieszka mnostwo rodzin z
      dziecmi)? To co mnie najbardziej drażni w całej tej sprawie to utworzenie
      czegoś na wygląd slamsów, zamknietej enklawy dla ubogich, a i często dla osób z
      marginesu społecznego. Nie wydaje się Panu, ze gromadzenie w jednym miejscu
      okreslonego typu osobników jest grozne i niebezpieczne! czyż nie lepiej
      stworzyc male osiedla lub nawet pojedyncze mieszkania ale rozproszone po całym
      mieście? Przeciez to lepiej ze zwgledu na psychike tych ludzi.
      mam nadzieję ze jest pan z siebie dumny i to pana dzieci lub wnuki (albo i pan)
      bedą mieszkali w poblizu podobnych miejsc! Zapraszam pana do dyskusji na ten
      temat, chyba ze pana ma w nosie dobro mieszkanców krakowa?
      • Gość: abc Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 13:28
        a czy doczytałeś w innym rozdziale, że mają to być osiedla integracyjne
        odizolowane pasem zieleni od otoczenia (to nie jest enklawa i izolacja?)
        Mieszkańcy tych osiedli mieliby mieć stały kontakt z pracownikami służb
        socjalnych i organizacji pozarządowych celem min. nauczenia ich gospodarowania
        mieniem !!!!
        • Gość: Gelarth Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 16.12.04, 13:38
          To napisano pod tabelami drobnym drukiem
          Uwaga: szacunkowe wielkości mieszkań dostosowano do intensywności zabudowy jej
          charakteru (wysoka, niska, budownictwo komunalne) przy założeniu maksymalnego
          wskaźnika intensywności zabudowy
          A to było pod moim tekstem
          Zaprezentowana sprzeczność pomiędzy stanowiskiem socjologii i psychologii
          społecznej zdecydowanie opowiadających się przeciwko tworzeniu budynków z
          założenia socjalnych a dotychczasowymi działaniami Miasta pośrednio tworzącego
          adresy domów o złej sławie, takie jak: ul .Komuny Paryskiej 3, ul. Wąska 4 – 8,
          ul. Józefińska 24a,
          ul. Rybitwy 133, os. Górali 5, os. Złotej Jesieni 11 A i B, os. Szkolne 13,
          Kantorowice
          i Zastów jest wysoce niepokojąca. Niemniej jednak należy zaznaczyć, że zjawiska
          powstawania gett i kryminogennych skupisk biedy są generalnym problemem
          wszystkich miast, nawet tych zamożnych.
          A na koniec to na co sie powołujesz nie jest u nas planowane ,tylko zostało
          wymienione jako koncepcja stosowana w Europie Zachodniej( a to nie Polska)
          Zresztą przejedź sie pod wymienione adresy i zobacz czy chcesz tam mieszkać...
      • Gość: bestJA Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) IP: *.ramtel.com.pl 16.12.04, 14:39
        Jaskaw, zgadzam się w 100% . Jeśli to jest sposób na walkę z patologią, to jest
        mi wstyd za tych, którzy wpadli na ten "błyskotliwy" pomysł.
    • Gość: Gelarth Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 16.12.04, 13:13
      Najfajniesze z tej uchwały jest:Załącznik do uchwały Nr XXXIV/295/03
      Rady Miasta Krakowa z dnia 17 grudnia 2003r.
      cytat:8.2. Patologia społeczna.
      Jak wspomniano, obowiązkiem gminy jest podejmowanie odpowiednich działań
      pomocowych w formie budowy i utrzymania mieszkań socjalnych, tymczasowych dla
      grup ekonomicznie i socjalnie marginalizowanych przez ograniczony
      niedostatkiem dostęp do dóbr społecznych, materialnych, kulturowych i
      politycznych. Nie powinno to jednak oznaczać tworzenia enklaw biedy poprzez
      budowę czy pozyskiwanie i adaptację już istniejących budynków, przeznaczonych
      wyłącznie na mieszkania socjalne, lecz umożliwiać wynajem rodzinom wymagającym
      resocjalizacji pojedynczych lokali w budynkach zamieszkałych przez osoby
      prawidłowo funkcjonujące społecznie.
      Negatywnie oceniana jest koncepcja koncentracji lokali mieszkalnych o obniżonym
      rodzin
      o niskim statusie socjalnym, często patologicznych przy współistniejących
      innych obciążeniach dysfunkcyjnych, niekorzystnie wpływa na egzystencję
      wszystkich mieszkańców tych miejsc, jak i szerszej społeczności lokalnej, ponadto:
      1. powiela negatywne wzorce, nasila proces tworzenia gett przestrzeni miejskiej,
      zjawisko wyobcowania w społeczeństwie,
      2. naraża rodziny społecznie zdrowe lub tylko ubogie na celowe umieszczanie w
      bliskim sąsiedztwie osób funkcjonujących patologicznie (uzależnienia i
      przestępczość).
      W konsekwencji spotykają się z negatywną i wrogą reakcją otoczenia, które ulega
      stereotypom i jednoznacznie kojarzy biedę z dewiacją,
      3. tworzy zjawisko naznaczenia społecznego, stygmatyzacji i patologizacji
      wszystkich członków rodziny przez otoczenie lokalne, co ogranicza możliwość
      poprawy ich szans życiowych na funkcjonowanie w społeczeństwie (znalezienie
      pracy, wychowanie
      i wykształcenie dzieci),
      4. sprzyja rozwojowi zjawisk z pogranicza przestępstw kryminalnych, spowalnia
      czy wręcz uniemożliwia resocjalizację osób z takich skupisk, które nie
      identyfikują się z miejscem zasiedlenia jako zamieszkaniem i nie dążą do poprawy
      warunków mieszkaniowych czy estetyki miejsca pobytu.
      Tak więc polityka mieszkaniowa nie może stwarzać warunków, aby istniejący już
      niski status ekonomiczny rodzin wynikający np. z bezrobocia czy stanu zdrowia
      powodował popadanie tych rodzin w nędzę i abnegację, pojawianie się mechanizmów
      uruchamiających procesy narastania nierówności społecznych, polaryzacji
      ekonomicznej i kulturalnej prowadzącej do tworzenia “podklasy” osób żyjących
      poniżej granicy ubóstwa.
      którzy z niezależnych od siebie przyczyn nie są w stanie zapewnić sobie mieszkania.

W ramach działań przewidzianych w pierwszej sferze, wskazanym staje się
      zaniechanie pozyskiwania dużych budynków o ponad trzydziestu mieszkaniach,
      których standard determinuje ich funkcję jako wyłącznie socjalną. Optymalnym
      rozwiązaniem jest nabywanie i budowa mniejszych, pojedynczych domów, z lokalami
      o różnym standardzie usytuowanych w wielu punktach miasta, co stworzy lepszą
      gwarancję indywidualnej resocjalizacji rodzin patologicznych między innymi
      poprzez sąsiedztwo z osobami nie obciążonymi dysfunkcjami społecznymi.

A mimo to proponuje sie wybudowanie w jednym miejscu:
      Kolista - Lubostroń(2000 mieszkań)
      Sąsiedzka - Zalesie (450)
      A kto ma pierszeństwo do zasiedlenia w tych mieszkaniach:
      Mając na uwadze względy społeczne należy umożliwić wydawanie skierowań do
      wcześniejszego zawarcia umowy najmu lokalu socjalnego w sytuacji, gdy:
       należy wyeksmitować osobę występującą w sposób rażący lub uporczywy przeciwko
      obowiązującemu porządkowi domowemu albo która przez swoje niewłaściwe zachowanie
      czyni uciążliwym korzystanie z innych lokali lub nieruchomości wspólnej,
       stan zdrowia osoby uprawnionej lub członków jej rodziny przemawia za
      wcześniejszym przekwaterowaniem z lokalu o złym stanie technicznym,
      potwierdzonym przez organy nadzoru budowlanego, opinie mikologiczne, itp.,
       za wydaniem skierowania przemawia potrzeba poprawy struktury społecznej
      mieszkańców bloków uznawanych za “patologiczne”,
       komornik sądowy przeprowadził eksmisję bez prawa do lokalu (na bruk),
      a w późniejszym okresie sąd orzeka o uprawnieniu tej osoby do otrzymania lokalu
      socjalnego,
    • Gość: wojt ludziom chorym sie pomaga, a nie izoluje. IP: *.pl / 212.244.43.* 16.12.04, 18:21
      Propozycja miasta została już potwierdzona poprzez statystyki policyjne, opinie
      ekspertów, i dodatkowo zakwestionowana w tej samej uchwale, która mówi o
      budowie getta. Czyli uchwała zaprzecza sama sobie.

Jak pisałem, ludziom w dołku trzeba podać rękę by ich z tego dołka wyciągnąć, a
      nie budować im dach nad dołkiem co by im nie kapała woda, bo oni ten dach i tak
      zniszczą, ale z dołka nie wyjdą.

Te pieniądze, można zainwestować inaczej, są o wiele lepsze metody pomagania
      ludziom z marginesu. Ubogich trzeba edukować, uczyć ich jak zasadzić jabłoń
      która da im owoce do zycia. Do tego trzeba ekspertów, których jest u nas masa
      od wszystkiego, niezaprzeczalnie, a więc problemów nie bedzie.
      Aktywizować zawodowo, niech zaczną zarabiać i dawać im dodatek w postaci
      dopłaty do wynajmu mieszkania, na przykłąd.

Kryminalistom trzeba pomagać, nie karać ich, ale pomagać.
      Trzeba ich wyizolować ze społeczeństwa bo zagrażają jego bezpieczeństwu i w
      zakładach naprawczych przepełnonych specjalistami, lekarzami, ekspertami,
      ludzmi po prostu MĄDRYMI, resocjalizować, i nie wypuszczać z tych zakładów
      dopuki kilkunastu psychologów nie stwierdzi, że został naprawiony i nie zagraża
      społeczeństwu.

Na te i inne rozwiązania powinny isć pieniądze, a na pewno sie zwrócą.
      Bo to co miasto proponuje to jest marnotrawienie naszych pieniędzy.
    • rozdzinski_janusz Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) 16.12.04, 23:34
      a czemu na ulicy Chmieleniec ogłoszenia "ZAGROŻONY RUCZAJ " wisiały tylko jedną
      noc i juz rano ich nie było ? kto usunął je ze wszystkich bloków ? i jakim
      prawem , to nasze mieszkania .
      • Gość: polo Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 17.12.04, 00:20
        Na Obozowej tez wisialy tylko jedna noc, ale mam zamiar je ponowic.
        • Gość: olka Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 17.12.04, 00:35
          Gdzis na Obozowej chodzil gosc i przeprowadzal ankiete o tolerancji spolecznej.
          Czyzby to sie wiazalo z budowa osiedli socjalnych? Czy w Wasze bloki tez odwiedzil?
          • Gość: marta Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) IP: *.ists.pl / *.ists.pl 17.12.04, 09:59
            Tak odwiedzal, z tego co wiem te ankiety sa przekazane do urzedu miasta,
            wiekszosc z nas opowiedziala sie za tolerancja i to ze ludzie potrzebuja
            mieszkan i urzad miasta to wykorzystuje. Ponadto z tego co wiem na listach
            przeciwnym budowie jest duza podorbionych podpisow i masa prowokatorow za
            ktorych np podpisaly sie inne osoby i taka osoba bedzie mowic ze nigdy nie
            widziala listy, chca nas zalatwic jak za czasow PRL-u
            • ruczaj.x JAKICH ZNOWU LISTACH?????? 17.12.04, 10:28
              NIE MA ŻADNYCH LIST.. .prowokatorem to jesteś ty..
              piszesz coś o podrobionych podpisach... jakich podpisach, jakich listach???

nie było jeszcze żadnej akcji zbierania podpisów, dopiero jest planowana!
              • Gość: abc Re: JAKICH ZNOWU LISTACH?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 11:16
                widocznie zrobił ją ktoś inny, nie wiadomo w jakim celu
              • Gość: marta Re: JAKICH ZNOWU LISTACH?????? IP: *.ists.pl / *.ists.pl 17.12.04, 12:04
                Nie wiem czy piszesz do mnie czy do OLka ?
                ja odpisywalam na jego post, napisalam co wiem, wiem ze takie ankiety byly
                robione, wiem tez ze osoby ktore zbieraly podpisy przeciw budowie zachowywali
                sie bardzo nie kulturalnie i ludzie byli wsciekli.
                Jesli chodzi o scislosc to tez jestem przeciw tej budowie w takiej ilosci,
                wiec jesli list byl do mnie to mnie prosze nie obrazaj, bo faktycznie zamiast
                sobie zjednywac ludzi, zaczniecie miec wrogow rowniez w tych co sa przeciwni
                tej budowie,
                Mam propozycje zebyscie przekazali sprawe ludziom ktorzy zalatwia ta sprawe w
                sposob cywilizowany bo mozna wiele zalatwic ale troszke inaczej
                • ruczaj.x Re: JAKICH ZNOWU LISTACH?????? 17.12.04, 12:18
                  1. Nie obrażaj się, ale na forum raczej nie sposób poznać kto mówi prawdę, a kto zwyczajnie prowokuje. Prawda?
                  2. Tak jak powiedziałem od nas żadnego zbierania podpisów JESZCZE nie było, więc jak możesz nam zarzucać, że robimy coś nie profesjonalnie czy z brakiem kultury - skoro NIC NIE ROBIMY W TYM TEMACIE.
                  3. Bardzo bym chciał, żeby osoby odpowiedzialne za tą dzielnicę (radni) wzieli się do roboty - tylko, że tak się składa, że akurat oni nie kiwneli nawet palcem (może z drobnymi wyjątkami) a los Nowego Ruczaju mają... w głębokim poważaniu.
            • olka_krakow Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) 17.12.04, 14:26
              Ponadto z tego co wiem na listach
              > przeciwnym budowie jest duza podorbionych podpisow i masa prowokatorow za
              > ktorych np podpisaly sie inne osoby i taka osoba bedzie mowic ze nigdy nie
              > widziala listy, chca nas zalatwic jak za czasow PRL-u

Skad wzielas, ze byly robione jakies listy? Czy u Was w bloku zbierali podpisy?
              Wiem, ze zbieranie podpisow jest dopiero w planach.
      • Gość: zyta Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) IP: 62.121.136.* 17.12.04, 10:21
        Na ul. Chmieleniec było to różnie.
        W blokach BRE wisiały do wczoraj, nie wiem jak "Pod Pergolami", natomiast w
        blokach "Zadworza" rano sprzątnęły służby sprzątajace.
        • Gość: Gelarth Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 17.12.04, 14:09
          na obozowej też wisiały wczoraj- dziś znikły
          • Gość: prosty Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 17.12.04, 14:12
            ja nawet wczoraj nie widziałem. "Krasnoludki" musiały bardzo szybko sprzątać.
    • Gość: olka Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 17.12.04, 00:32
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2451094.html
    • Gość: jolka Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) IP: *.autocom.pl 17.12.04, 14:33
      A może zwrócić się do firm budujących teraz na Ruczaju o poparcie protestu,
      przecież teraz po rozglosie w zwiazku z tą sprawą oni tez stracą, kto im teraz
      będzie chchciał kupić nowe mieszkanie za ponad 3 tys. w takiej okolicy.
      • o12345 Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) 17.12.04, 14:59
        Interbud już się wlączył - dzisiaj była Pani z lista protestacyjną ..
        No wlasnie kto bedzie chciał kupic od interbudu mieszkanie za 3 tys. netto jak
        w okolicy pojawi się budownictwo komunalne????
      • Gość: janek Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) IP: *.ists.pl / *.ists.pl 17.12.04, 17:28
        Zanim sie zwrocimy do developerow proponuje do nich zadzwonic podac sie za
        ewentualnego kupujacego udawac zainteresowanego kupnem a potem wyjechac ile
        zejda z cena w zwiazku z tym ze obok beda mieszkania komunalne czy tam socjalne
        Na marginesie moze mi ktos wytlumaczy czy jest jakas roznica bo nie wiem
        Mysle ze jak troche takich telefonow do developerow czy firm sprzedajacych
        mieszkania bedzie to ta informacja dotrze do kierownictwa. Inaczej to nic z
        tego nei bedzie
    • rozdzinski_janusz Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) 17.12.04, 17:41
      może popytac u developrów (spóldzielniach ) czemu zrywali plakaty . Internet ,
      internetem ale mysle ze sporo osob po prostu może nie wiedziec co sie dzieje i
      co planujemy etc. Moze im pomóc kolejna akcja plakatowa . Jezeli plakaty
      sciagane sa przez administratorów osieli (dlaczego ? ) to najlepiej rozklejac w
      sobote wieczorem , jest szansa że w niedzielę ktos to przeczyta (w poniedziałek
      znowu zerwą) .
      • Gość: janek Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) IP: *.ists.pl / *.ists.pl 17.12.04, 18:21
        Nastepna sprawa trzeba sobie zdac sprawe ze na pewno wiadomo juz kto te bloki
        komunalne bedzie budowac tzn wiadomo pewnie kto ma wygrac przetarg a ze sa
        to wielkie pieniadze dlatego napotykamy opor i pewnie dlatego te bloki sa w
        jednym miejscu bo wygra to jedna firma a nie kilka w wypadku gdyby byly to
        mieszkania w roznych miejscach. A jak chodzi o wielka kase to nie ma
        sentymentow i musimy sobie wszyscy zdac z tego sprawe.
        Miejcie swiadomosc ze czesc osob to moze wiele kosztowac bo jesli ktos ma
        stracic miliony tylko dlatego ze jego zdaniem nam sie ubzduralo ze nie chcemy
        tych blokow. To nie bedzie sentymentow (trzeba uwazac na samochody, mieszkania)
        bo faktycznie to nie sa zarty
        • Gość: prosty Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 17.12.04, 18:25
          Ze chodzi o kasę to pewna, ale proszę, nie straszmy się, że nas tu będą
          napadać. Brzmisz, jakbyś chciaj pozniechęcać ludzi; o to Ci chodzi?
          • Gość: janek Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) IP: *.ists.pl / *.ists.pl 17.12.04, 18:46
            Cos TY :)) nie chce nikogo zniechecac bo tylko w duzej ilosci nas sila, ale
            trzeba zdac sobie sprawe ze to bedzie ciezka sprawa bo to sa wielkie pieniadzei
            nie ma sentymentow. Tym bardziej jak czytam ze ktos zrywa listy w nocy, jak
            slysze ze radni maja to w du.ie, jak slysze ze juz ktos chodzi i zbiera podpisy
            a okazuje sie ze jeszcze Wy nic nie zbieracie, to wnioski nasuwaja sie same ze
            za duzo ludzi tam na gorze ma interes w tym zeby te bloki powstaly w jednym
            miejscu. A w takiej sytuacji wszystkie argumenty logiczne nie maja sensu bo tu
            nie chodzi o dobro tych ludzi tylko o kase a jesli ktos tego nie rozumie to
            albo jest jeszcze bardzo mlody, albo nie wie w jakim kraju zyje
            • Gość: marta Tylko bedziemy miec klopoty przez ten szum IP: *.ists.pl / *.ists.pl 18.12.04, 15:08
              Wydaje mi sie ze robienie szumu nie ma sensu bo za wielu waznym osobom zalezy
              zeby te bloki byly w jednym miejscu, i pan Janek ma racje ze za chwile zaczna
              nam szkodzic, na zlosc nie zrobia chodnikow itp a wszystko przez to ze sie kiku
              osobom ubzduralo ze nie mozna kolo nich blokow budowac
              • ruczaj.x Re: Tylko bedziemy miec klopoty przez ten szum 18.12.04, 15:24
                przestań Mydlić oczy...

zwycięstwo jest blisko!
              • Gość: prosty Re: Tylko bedziemy miec klopoty przez ten szum IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 18.12.04, 16:46
                Stop czarnej propagandzie!
                Trzeba pokazac "wielu ważnym osobom" że obywatel też ma cos do powiedzenia. Nie
                jesteśmy w rosjii, nie musimy spełniać życzen batiuszki cara. Ludzie narzekają
                na kiepską demokrację i brak społeczenstwa obywatelskiego, a jak przyjdzie co
                do czego to boją się, albo im sie nie chce, korzystac ze swoich praw. Skończmy
                z tą czerwoną mentalnością, PRL i decydowanie ponad naszymi głowami się musi
                skończyć.

Nie pękać, a wygramy.
                • ruczaj.x Re: Tylko bedziemy miec klopoty przez ten szum 18.12.04, 16:50
                  dobrze mówi dać mu piwa!

Rany i tak to co zrobiliśmy to rzecz absolutnie niesamowita, zebrać tyle obcych osób, i walczyć o wspólną sprawę!!
                  Chyba zaczynamy tworzyć zręby społeczeństwa obywatelskiego i ten patriotyzm lokalny..
                  jak to się wszystko uda musimy zoganizować jakąś wiekszą imprezę w Łysych Koniach, ode mnie pierwsza kolejka!
                  powaga!

pozdrawiam wszystkich!
                  • prosci Re: Tylko bedziemy miec klopoty przez ten szum 18.12.04, 19:40
                    Dzieki, Ruczaj, dzieki, stawię się niezawodnie.
                    • ruczaj.x Re: Tylko bedziemy miec klopoty przez ten szum 29.12.04, 12:14
    • Gość: pszczelna Re: Napisali o komunalkach na Ruczaju :) IP: *.tele2.pl 17.01.05, 22:06
      Ale jaja, na mój list do prezydenta M odpisał jego vice!!!
      Nie myślałem
      • radnybk Raport kolejny 17.01.05, 22:40
        Witam
        Ciężko pracujemy aby nasze-wasze-wspólne zwyciężyło .Musimy przekonać
        przezydenta ,że zwarte osiedla to zły pomysł. I myślę,że wszystko jest na
        dobrej drodze.Teraz trzymajcie kciuki aby powstał kompromis.
        Pozdrawiam
        • radnybk Informacja polityczna 17.01.05, 22:41
          Rzadko o tym piszę ,ale teraz trzeba:
          My tu gadu,gadu a w międzyczasie przestałem być już członkiem Unii Wolności.Z
          żalem ale zrobiłem ten krok . Pewnie i o powodach kiedyś opowiem . Teraz żal
          serce ściska bo to było 12 lat ,trochę sukcesów ,dużo porażek a wiele,wiele
          porządnych i prawych ludzi .Może nie skutecznych ,może trochę naiwnych ale
          bardzo porządnych,przyzwoitych a takich teraz bardzo mało . Żegnam się z nimi
          także na tym forum bo mimo łez i problemów dobrze mi z nimi było . Ale wszystko
          ma swój kres.Żegnaj Unio ! . Piekna byłaś Pani ale ktoś zbrukał Twoje oblicze .
          Może kiedyś się odnajdziemy ,Pa - Bogdan Kośmider
          • nagus3 Re: Informacja polityczna 17.01.05, 22:47
            ten dowcip nie jest smaczny
            • ruczaj.x musze Cie zaskoczyc... 17.01.05, 22:59
              to żaden dowcip

pozdrawiam serdecznie
          • ruczaj.x ale, ale... 17.01.05, 22:58
            Pożegnanie było jak rozumiem z UW... tylko a nie znami mieszkańcami.

Bardzo dziękujemy za wszystko co Pan zrobił dla tego miasta!
            I mam nadzieje, że to dopiero początek... teraz jak rozumiem w PO. :)

pozdrawiam serdecznie
            • radnybk Re: ale, ale... 18.01.05, 00:48
              Pewnie że nie z wami się żegnam,wręcz przeciwnie.A jeśli chodzi o przejscie do
              Po ,to nie tak szybko .Nie będę dawał satysfakcji tym ,których nie cenię ... .
              A to jest rzeczywiście początek ,może czegoś zupełnie nowego i wspaniałego .
              Wierzę ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka