02.12.04, 12:27
Szukam i szukam i znaleźć nie mogem, gdzie "wybiurcza" porusza temat
podniesienia czynszów w mieszkaniach komunalnych autorstwa radnego Kośmidra.
Ciekaw jestem co sądzicie o tym "genialnym" pomyśle?
dla niezorientowanych:
dzis.dziennik.krakow.pl/?2004/12.02/Krakow/a02/a02.html
Obserwuj wątek
    • luckystrike Re: Czynsze 02.12.04, 12:43
      a tak w skrócie :
      radny (sam lub z grupą kolegów) wymyślił, ze lokatorzy mieszkań komunalnych będą
      płacić czynsze takie jak Ci w kamienicach prywatnych. Następnie z tej nadwyżki,
      którą pan Kośmider zapewne wyliczy będzie się dopłacało tym których na to nie
      stać. Jak zrozumiałem z wczorajszej wypowiedzi radnego w TV Kraków , chodzi o to
      żeby dopaść tych co zamieszkują w lokalach komunalnych a zarabiają 3000 pln . i
      mając taką furę kasy płacą śmiesznie niskie czynsze. to się im zabierze i odda
      biednym. Po pierwsze ciekawe czy radny policzył ilu jest tych co zarabiają te
      3000 w mieszkaniach komunalnych , a ilu mniej zarabiajacych . Czy radny widział
      moze te mieszkania , zwłaszcza w kamienicach. może się przejdzie do paru i
      porozmawia na miejscu z lokatorami. Zapyta kiedy miasto ostatnio dokonało
      remontu, Jak tam z ogrzewaniem? I potem podzieli sie swoim pomysłem . Och
      chciałbym zobaczyć jak Mu okazują wdzięczność:)
    • bo98 Re: Czynsze 02.12.04, 14:41
      ZADZIWIAJĄCY W SWOJEJ SOCJALISTYCZNEJ POETYCE POMYSŁ
      • luckystrike Re: Czynsze 03.12.04, 10:31
        bo98 napisał:

> ZADZIWIAJĄCY W SWOJEJ SOCJALISTYCZNEJ POETYCE POMYSŁ

no, a lsd jest przeciw. Widać radny Kośmider jest barsziej socjalistyczny od nich :)
        • ruczaj.x Re: Czynsze 03.12.04, 11:06
          neeee... nic nie wyjdzie z tej podwyżki!
          Wygra pomysł zamiany kilkudziesięciu hekatarów miejskiej ziemii na kilkasetek nowych mieszkań socjalnych.

miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,2426158.html
          Bardzo podoba mi się tekst:
          "...Radni chcą też zobowiązać prezydenta do przedstawienia wieloletniego programu budownictwa socjalnego. Zakłada się, że budynki stawialiby i utrzymywali prywatni inwestorzy, a gmina kierowałaby do nich lokatorów i dopłacała do eksploatacji domów..."
          [ale o co chodzi?]

Powodzenia w szukaniu inwestorów chętnych do utrzymywania mieszkań socjalnych. ;)
          • luckystrike Re: Czynsze 03.12.04, 11:21
            o chętnych inwestorów mradni sie nie muszą martwić. pomyśl , budujesz bloki i
            miasto jeszcze Ci przysyła lokatorów i za nich płaci. Tylko kwestia ustalania
            stawki czynszu, a to sie przecież wynegocjuje. Trzeba się tylko dobrze
            "przygotować" do rozmów. I obie strony będą zadowolone, a mieszkańcom Krakowa
            się wytłumaczy, że moze się to wydawać dużo ale to i tak jest taniej ...blabla
            bla itd.
            • nogaj77 Re: Czynsze 03.12.04, 11:58
              A mnie się podoba.Sam znam takich lokatorów ,którzy niby są komunalni a mają
              własne inne mieszkania.I co ?.Mam do nich dopłacać ? .Niech płacą normalny
              czynsz albo się wyniosą . A w sprawie inwestorów - chyba lepiej ,żeby ci
              najbiedniejsi mogli mieszkań w wynajmowanym niż kupować dla nich nowe
              mieszkania. Socjalizm to jest teraz,wszyscy równo i nie ma dla najbardziej
              potrzebujących. A to co jest proponowane to jakby kontrolowane przejście od
              obecnego socjalizmu do normalności kapitalizmu . Przecież to lepiej niż
              zostawić tak jak jest i nic nie robić .
              • Gość: Dyzio Re: Czynsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 12:07
                Zostawić jak jest czy zmienić ? Przecież czynsze i tak pójdą w górę w
                mieszkzniach kwaterunkowych . Czynsze w góre to socjalizm ? . A dopłaty do
                socjalnych są w najgłębszym kapitalizmie,np w Nowym Jorku też pewni mieszkańcy
                dostają socjal w tej postaci .A nie pomysleliście sobie przedmówcy ,że w ten
                sposób za jakiś czas mieszkania komunalne będą dla biednych jak w całym
                cywilizowanym świecie? Oczywiście kapitalistycznym .Bo socjalizmie mieszkanie
                komunalne było dla tych wybranych . Najwyższy czas na normalnośc,a to idzie w
                stronę normalności .
                • luckystrike dyzio , a kumasz Ty o co chodzi? 03.12.04, 12:22
                  Podwyżka ma iść na dopłaty dla innych! to nie jest tak , że utrzymuje się niskie
                  czynsze i się do nich dopłaca , tylko podnosi się wszystkim i oddaje części.
                  poczytaj dokładnie , przymyśl i wtedy zabierz głos.
            • ruczaj.x Re: Czynsze 03.12.04, 12:51
              Oki.. widze, że ich rozumiesz, więc wytłumacz mi.

Inwestor dostaje ziemie, żeby wybudować te mieszkania socjalne.
              Teraz bierze powiedzmy 10 mln. kredytu na budowe, buduje te całe budynki.

Czyli teraz w czynszu ma się mieścić cała spłata kredytu (no bo przecież inwestor nie będzie tego spłacał) oraz czynsz za utrzymanie budynku + media.
              Jestem bardzo ciekawy jakie będą wobec tego czynsze, chyba dosyć mało socjalne.

dobrze rozumiem?
              • luckystrike Re: Czynsze 03.12.04, 13:09
                ależ będą!!! tzn. ta część płacona przez lokatorów, a reszte dołoży miasto,
                czyli inni lokatorzy naszego miasta.
                • ruczaj.x Re: Czynsze 03.12.04, 13:18
                  czyli miasto dam im mieszkania, a później my będziemy płacili za nich czynsz - bardzo interesujące.
                  • luckystrike Re: Czynsze 03.12.04, 13:28
                    To się nazywa obowiązek zapewnienia potrzeb mieszkaniowych. Obowiązek okej,
                    tylko co do pomysłów na realizacje.....
                    • ruczaj.x Re: Czynsze 03.12.04, 13:49
                      miałbym taki pomysł dla nich:

Zamiast zapewniać ludzią lokum tymczasowe na osiedlach socjalnych, zdecydowałbym się na sprzedaż działek na wolnym rynku.
                      Podarowanie ludzią 40% wkładu (na kupienie mieszkania na wolnym rynku czy inwestycji miasta), a nastepnie poręczenie przez miasto kredytu rozłożonego na 25-30 lat.
                      Dla typowego prostego mieszkania o wartości 100tys. zł.
                      Kredyt na 60 tys. zł na 30 lat to jakies 250zł miesięcznie... tyle, że ludzie
                      czują, że to jest ich własność, dbają o otoczenie, wiedzą że jak zniszczą to będzie problem ich albo ich dzieci. I to już jest
                      nauka elementarnej odpowiedzialności za własność. Tworzenia jakieś wspólnoty, elminowania zabójczej tymczasowości.
                      Dalej z pozostałych pieniedzy można łożyć na jakieś staże czy cokolwiek, aby zaktywizować ich zawodowo. Jeśli już się nic się nie
                      da w temacie pracy, na kredyt mogą pracować wykonując prace porządkowe... czy cokolwiek dla miasta.
                      Dawanie mieszkań socjalnych w zamkniętych gettach naprawdę niczego nie rozwiąże, a jak pokazują ekspertyzy UMK znacznie pogorszy
                      sprawę.

jak się podoba?
                      • Gość: belfer Re: Czynsze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.04, 15:16
                        Średnio. Bo oprócz spłaty kredytu są jeszcze opłaty eksploatacyjne, podatki,
                        fundusz remontowy itp. Skromnie licząc drugie tyle. Tego już część naszych
                        podopiecznych, zwłaszcza starszych może nie udźwignąć. I co wtedy? Zarówno z
                        tym kredytem (poręczonym przez miasto), jak i z dachem nad głową dla tych ludzi?
                        Argument, że o swoje się dba, a o cudze nie, jest w zasadzie słuszny. Ale na
                        jakiej podstawie chcesz robić tym ludziom takie darowizny (na zawsze)? Co
                        innego system owego czasowego „najmu”, owszem, na preferencyjnych zasadach, ale
                        jak się komuś sytuacja socjalna poprawi, to może z systemu wybyć.
                        • ruczaj.x Re: Czynsze 03.12.04, 15:33
                          W takich przypadkach powinien być zastosowany system dopłat (tak jak to jest obecnie, bodajże jeśli czynsz przekracza 30% dochodów).

Wiesz może jak kształtują się obecnie czynsze w komunalnych, coś mi się zdaje, że to jest więcej niż moje przykładowe 250zl + czynsz.
                          • Gość: Dziubek Re: Czynsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 22:20
                            Człowieku ,Ty chyba nie wiesz o czym mówisz.Czynsz w mieszkaniach komunalnych
                            to 3-4 zł za mkw,czyli dla 50 mkw - 150-200 zł ,dopłata w ramach tzw dodatków
                            mieszkaniowych jest na poziomie uzależnionym od dodchodów ale jest to około 50-
                            70 zł ,jak słyszałem .Dopłata jeżeli wydatki czynszowe przekroczą 30% to jest
                            właśnie pomysł o którym mowa. A poręczenie kredytu? Wyobraż sobie ,że 60 tys zł
                            poręczenia dla jednego to 60 mln zł dla 1000 rodzin,tych potrzebujących jest
                            kilka tysięcy czyli poręczenie miasta dotyczyło by kilkaset milionów.A Kraków
                            ma 1,5 % wolnej rezerwy na kredyty czyli jakieś 20-30 mln zł . Do bani z takim
                            pomysłem .I jeszcze umaili byśmy naszych biednych miesięcznymi wydatkami .Na
                            dodatek jeśli kredyt 60 tys zł to odsetki na poziomie 8 % to miesięcznie
                            60,000*8%/12= 400 zł same odsetki a jeszcze kapitał . Człowieku chcesz zrobić
                            miasto i tysiące ludzi bankrutami ???????????
                        • Gość: Student Re: Czynsze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.04, 15:35
                          Chyba o to chodzi .Przecież podobno gmina i tak kupuje lokale dla
                          biednych,podobno po 2800 zł za metr.No to lepiej wynajmować i płacić tym co
                          trzeba a nie wszystkim. A jak się gostkowi polepszy - to odejdzie bo bedzie
                          musiał więcej płacić .Kurde ,przecież to jest kapitalizm i o to chodziło .
                          • ruczaj.x Re: Czynsze 03.12.04, 15:49
                            Tylko z tym odchodzeniem z mieszkań komunalnych to chyba nieco zbyt idealistyczne. Prawda jest taka, że takie mieszkania rodziny dostają raczej dożywotnio, więc po co potrzymywać fikcje, dajmy im jakąś cześć, resztę pomóżmy spłacić. Zawsze to jakaś motywacja do pracy.

Co do kapitalizmu, nie wiem czy zbyt wielu osobom w Polsce o niego akurat chodziło ;)

pozdr.
                            • Gość: Nawigator Re: Czynsze IP: *.pl / *.pl 03.12.04, 18:16
                              Jest idealistycznie bo taki system funkcjonuje.Czy się stoi czy się leży
                              mieszkanko się należy !!!
                              Obecnie czynsz w komunalnce to około 3-4 zł . I mam w bloku takich faciów co
                              płacą 3,50 zł za metr a potem wynajmują za 10-15 zł .I to juest w porządku ?
                              Pomysł aby podnieść czynsze do normalnego poziomu i dopłacać do
                              potrzebujących / ale naprawdę ,z PIT em w ręku - to jest rozwiązanie !!!!
                              Super !!!!. I wtedy kto biedny bierze pomoc ,kogo na to stać płaci normalnie .
                              A takie rozwiązanie widziałem też w Stanach - tylko dla ludzi z kartą
                              socjalną.takim specjalnym socjalem. Jak tam działa to może i u nas ???
                • Gość: Dyzio Re: Czynsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 19:54
                  A przy niskich czynszach to miasto nie dokłada ? Jeszcze wiecej dokłada i to do
                  wszystkich . A lokatorzy w mieszkaniach komunalnych to nie są tylko biedni
                  których nie stać na mieszkanie komercyjne .A także tacy których stać na inne
                  mieszkania . I niech oni dopłacają a nie korzystają z moich - podatnika
                  pieniędzy. Przecież to jest kapitalizm w czystej postaci . Panowie poprzednicy -
                  chyba chyba myślicie na opak .Socjalizm to jest wtedy kiedy komunalne
                  mieszkanie jest dla wybranych i tanie i dla bogatych i dla biednych .Trzeba
                  było znaleść dojście - to się dostało tanie i dobre .A kapitalizm to jest wtedy
                  kiedy mieszkanie kosztuje bo jest towarem a jak kogoś nie stać to dostaje pomoc
                  socjalną . Proste i nieskomplikowane.A drugi pomysł to odczytuję jako próbę
                  powstania na rynku mieszkań czynszowych także dla biednych i gmina by do nich
                  dopłacała.Ale i tak dopłaca fundując za 2800 zł metr kwadratowy nowego
                  mieszkania.Jeżeli spółdzielnie czy TBS będą miały wolne lokale - a mają - to
                  może im się będzie opłacało wynajmować. Czynsz w TBS z kredytem ,eksploatacją
                  itd jest tak 7-9 zł . No to oznacza dopłatę 3-5 zł,mieszkanie 50 mkw to dopłata
                  roczna 1800-3000 zł .To oznacza,że zamiast kupić mieszkanie za 140 tys zł można
                  dopłacić do mieszkańców w takim TBS dla 40-60 osób .To sie opłaca .I dla TBSu i
                  dla miasta i dla tych którzy w ten sposób dostaną mieszkania- i to nie 1 ale 40-
                  60 . I tu będzie potrzebna pomoc Państwa i kredyty z KFM.
                  • excaliburek Re: Czynsze 03.12.04, 21:11
                    Słusznie prawisz Dyzio. Panowie myślą ,że jak coś nazwą socjalizmem to tak
                    będzie a jak rzeczywistość jest inna to tym gorzej dla rzeczywistości.Socjal w
                    postaci niskich czynszów może być ale wyższe czynsze i pomoc to nie . A miasto
                    i tak dokłada i to dużo . Więc może lepiej żeby dokładało do tych naprawdę
                    potrzebujących bo wtedy tacy potrzebujący więcej dostaną ? . Więc może lepiej
                    aby pomoc miasta była do tych którzy naprawdę jej potrzebują a nie do
                    wszystkich którzy mieli szczęście trafić do mieszkań komunalnych .jakoś nikt
                    nie widzi problemu w uwolnieniu czynszów i wypowiedzeniach najmu . A to jest
                    poważny problem i poważna propozycja . Panowie lucky/b98 raczej tego nie kumają
                    i wolą sobie powybrzydzać . Podałeś Dyzio przykład ,który często nazywa się
                    dźwignią .Zamiast płacić jednokrotnie nielicznym lepiej zapłacić za większą
                    liczbę potrzebujących przez dłuższy czas.I też uważam ,że teraz to niewiele
                    będzie takich mieszkań ale za jakiś czas to może byc niezły pomysł dla
                    pustostanów także w prywatnych kamienicach . Róbcie to panowie radni i nie
                    przejmujcie się biadolakami . Oni będą tylko narzekać,wy powinniście ten
                    problem rozwiązywać .Powodzenia
                    • Gość: Dziubek Re: Czynsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 22:25
                      Działać Panowie,działać ,bo inaczej nasi domorośli mądrale jak ruczaj czy
                      luckystrike wymyślą już coś tak fenomenalnego że nam ręce z szelestem opadną a
                      miasto popadnie w taki stan że tylko się pochlastać.Socjalizm bez twarzy czyli
                      tanie czynsze, duże dopłaty ,jeszcze kredyty dla biednych i ogólna
                      szczęśliwość. Tylko księgowy w mieście popełni harakiri a po normalność
                      będziemy jeździć do Niepołomic albo i Wieliczki .
                      • ruczaj.x Re: Czynsze 03.12.04, 23:10
                        ty chyba nie wieszz co miasto planuje...
                        • Gość: Dziubek Re: Czynsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 01:01
                          Musiałem przewinąć małego i zobaczyłem co w internecie .I co widzę ? Strach i
                          przerażenie !!!. Bo ma być normalnie ? .Bo dla biednych dodatki a dla
                          normalnych normalnie ? . Bo jestem przeciwny- co zresztą było wcześniej - Twoim
                          pomysłom bez pojęcia .Wybacz,ale nie boję się normalności i nie boję się
                          krzyków .Boję się braku odwagi ,boję się populizmu,boję się braku perspektyw
                          dla mnie i moich dzieci . Boję się stagnacji i duszenia inicjatywy.Radni
                          wymyślili pomysł,a nawet dwa . Teraz go będą weryfikować . I bardzo dobrze.
                          Może z tego coś wyjdzie dobrego ,może znajdziemy rozwiązania dla tych
                          przerażonych ludzi,którzy dostają wypowiedzenia i wyższe czynsze .Szczerze- nie
                          chce mi się dalej gadać ,i to nie tylko ze względu na późną porę i kolejną kupę
                          małego.Nie chce mi się gadać bo Ty nic nie chcesz zrozumieć.Nie chcesz
                          zrozumieć że jest to pomysł na normalność i normalne,jak ktoś powiedział
                          kontrolowane przejście ze stanu - mieszkania dla wybranych szczęśliwców - do
                          stanu - mieszkania dla potrzebujących.Nie chcesz zrozumieć ,że jak to się
                          sprawdziło na zachodzie europy to może warto zacząć u nas w Krakowie. Nie
                          chcesz zrozumieć ,że kończy się czas udawania ,także w mieszkalnictwie.
                          Przepraszam,ale to na tyle . Mały śpi i mnie tęskno do łóżka .Dobranoc
                          • Gość: belfer powrót z gwiazd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.04, 12:25
                            Cześć Dziubek, fajnie napisane. Jak tam Mały, spał spokojnie? – pozdrowienia
                            dla całej familii. A przy przewijaniu nie patrz w monitor, bo irytacja rodziców
                            zawsze udziela się dzieciom - sadzą potem kupę za kupą - a co one winne?

A z tym powrotem do normalności jest jak z wyprawą na Marsa - dolecieć
                            stosunkowo łatwo, ale co dalej? Grawitacja trzyma, energii brak, a Marsjanie
                            nic tylko śpiewają tę swoją Marsyliankę i nie chcą współpracować.

Wracając na ziemię (Ziemię) - to może warto się tutaj jakoś zorganizować, bo
                            oni w końcu wrócą, niewykluczone że w towarzystwie. Może zatem jakaś PZPN
                            (Polska Zjednoczona Partia Normalnych) albo coś w tym rodzaju? Skrót wydaje
                            się zgrabny, tylko że mogą się pod niego podszywać ci z Polskiej Zjednoczonej
                            Partii Nienormalnych. No to może coś innego?
                          • ruczaj.x Re: Czynsze 04.12.04, 20:44
                            No ale ja nie rozumiem za co konkretnie mnie krytykujesz w tym momencie.
    • Gość: ANNA Re: Czynsze IP: *.aine.pl 04.12.04, 13:00
      Czynsze w mieszkaniach lokatorskich powinny być podniesione i to bardzo.
      Dlaczego ja za swoje własne mieszkanie, na które musiałam długo oszczędzać i
      wydać góre pieniędzy, musze płacić o wiele więcej niż ktoś kto mieszka w
      mieszkaniu komunalnym????
      Nie dość że płace za swoje, to jeszcze płacąc podatki dopłacam do takich
      lokatorów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka