Dodaj do ulubionych

Univers Developer

IP: *.alan.krakow.pl 05.12.04, 21:38
Witam,

jutro jestem umówiony na podpisanie umowy rezerwacyjnej na nieistniejące
jeszcze mieszkanie przy ulicy Chełmońskiego.

Wszystko zdawałoby się być OK, aż do momentu kiedy zacząłem przeglądać forum
(a przejżałem dzielnie wątki wstecz do czerwca br), i w zasadzie wszystkie
dyskusje, jakie się pojawiały, to wątki negatywnie opiniujące tą firmę.

Większość z nich dotyczyła jednak bloku przy ulicy Wybickiego, i szczerze
mówiąc nie wiem, czy ten blok, a właściwie jego brak to jedyna wpadka
developera, czy jest to regułą również przy innych ich inwestycjach.

Bardzo prosiłbym o odpowiedź na poniższe pytania (oczywiście może być tylko
na część z nich):

1. Czy blok na Wybickiego jest już oddany? (ostatnie wpisy były bodaj z
września br, wtedy budowa stała)
2. Czy jest ktoś, kto sprawdził tę firmę bardziej niż pobieżnie?
3. Czy prawdą jest, że budowa pierwszego etapu przy Chełmońskiego jeszcze nie
zaczęła się (opóźnienie mniej więcej jaki e jest?)
4. Czy ktoś wpłacił wymagane 10 tys. PLN na rezerwację przy Chełmońskiego?
Jeśli tak, a chciał je odzyskać, to czy udało się to w miarę płynnie?
5. Czy mieszka ktoś w jakimkolwiek z budynków przez nich oddanym, kto mógłby
poinformować o ich wykończeniu, terminowości, etc.

uff...

dzięki z góry, ale w końcu mam zamiar w mieszkanie władować naprawdę sporo
pieniędzy, zatem obawy są duże.

dzięki z góry, pozdrawiam,
Grzesiek
Obserwuj wątek
    • Gość: Grzesiek Re: Univers Developer - opinie IP: *.solidex.com.pl / *.solidex.com.pl 07.12.04, 10:20
      Hej,

nikt z Was niczego nie wie?...

Naprawdę bardzo mi zależy na opini o nich...

dzięki,
      Grzesiek
      • Gość: pola Re: Univers Developer - opinie IP: *.agh.edu.pl 07.12.04, 12:00
        My też interesowaliśmy się inwestycjami tej firmy ze względu na dobre
        lokalizacje jakie proponują, ale w miarę jak się dowiadywaliśmy coraz więcej o
        kondycji firmy odpuściliśmy sobie. Przede wszystkim należy sprawdzić czy
        posiadają pozwolenie na budowę. Ja ich widzę na każdych targach nieruchomości
        zawsze z tą samą gatką, że pozwolenie będzie za miesiąc czu dwa. Jeśli nie ma
        pozwolenia to dajcie sobie spokój bo będziecie czekać na to mieszkanie latami.
        Podobno firma podzieliła się na spółki-matki i należałoby sprawdzić czy lada
        chwila nie ogłoszą bankructwa. Nie przypominam sobie, żeby w ostatnim czasie
        coś oddali do użytku więc skąd czerpią pieniądze? Rezerwacja 10tys? Zadatek czy
        zaliczka? Radzę sprawdzić. Wydaje mi się, że to trochę za dużo jak na
        rezerwację.
        Powodzenia!
    • Gość: życzliwy Re: Univers Developer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 16:25
      omijaj tą firmę szerokim łukiem, to oszuści i krętacze
      • Gość: Boniek Re: Univers Developer IP: *.solidex.com.pl / *.solidex.com.pl 08.12.04, 09:17
        Witam,

i nie zdecydowałem się - zbyt dużo ale. Wczoraj rozmawiałem z dyrektorem bodaj
        technicznym, i w zasadzie nie jest wiadomo, kiedy, i czy w ogóle, otrzymają
        zgodę na budowę na Chełmońskiego.
        Proteskty mieszkańsów Styki trwają już 13 lat, zmieniło się tam dotychczas 4-
        ech developerów, i szczerze mówiąc nie ma powodu, dla którego można wieżyć, że
        zakończy się to w skończonym czasie - no, może poza zmianą prawa budowlanego,
        ale konflikt jest rozwiązywany zgodnie ze starym prawem.
        Poza tym - kapitał sp. z o.o. to zaledwie 300 tys. PLN - mało. Każdą budowę
        prowadzi inna spółkla córka.
        Nie oddali niczego (poza kilkoma mieszkaniami na Boy'a - Żeleńskiego wkrótce)
        od dłuższego czasu, a w planach mają inwestycje o ogromnych kosztach.

W zasadzie nie mają przychodów, nie licząc oczywiście wpłat z tytułu opłat
        rezerwacyjnych.

Sumując - szanse istnieją, ale to miejsce raczej polecałbym osobom, które mają
        czas, by czekać.

Ja nie mam,a kolejną okolicznością jest fakt, iż od kilku lat stoją już
        fundamenty, i niszczeją - nie są jakoś bardzo szczególnie zabezpieczone.

Gdyby ktoś był zainteresowany to wczoraj zwolniło się mieszkanie które ma być
        oddane w pierwszym etapie - 30m na parterze, i 25m na I piętrze (planowałem
        zakup łączny, i połączenie ich schodami wewnętrznymi - z tym nie powinno być
        problemu wg. Universu). Cena - około 175 tys. PLN. Do tego ogród i piwnica.

pzdr,
        Grzesiek
        • Gość: klops Re: Univers Developer IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 14.12.04, 12:17
          ja tez z nimi gadalem o "chelmonskiego". sympatycznie i na tym koncza sie zachwyty. jakos bez zaufania po obejrzeniu placu budowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka