Dodaj do ulubionych

List otwarty uczniów II LO

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 21:30
niech ta gazeta nie zgrywa glupa... jasne ze, jak sie to mowi, kreują zly
wizerunek szkoly. przeciez nawet jesli nie oceniaja czegos, to samo
umieszczenie artykulu w odpowiednim miejscu powoduje pewne skojarzenia- w tym
przypadku negatywne. po prostu niech sie naucza pisac obiektywnie a nie takie
cos.. rzeczywiscie ''wielka gazeta''.
Obserwuj wątek
    • Gość: spoko Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 17.12.04, 22:20
      Fajny list pan(i) od polskiego wam poprawił(a): jakoś tak mało zgrabnie na
      koniec wygląda...
      • Gość: ktos List otwarty uczniów II LO IP: 195.150.18.* 17.12.04, 22:53
        Rzeczywiscie, bardzo ładny list podyktowało lub spreparowało grono pedagogiczne,
        starające sie za wszelką cenę bronić dobrego imienia podupadającego już od dawna
        liceum (żałosne,że podpisują się pod tym uczniowie-brak odwagi Gronu
        Pedagogicznemu niosącemu przed narodem oświaty kaganek???). Coż, zdarzenie miało
        miejsce przed II Liceum Ogolnokszłatcącym, brali w nim udział uczniowie tego
        liceum!!! nazywający się czasami (chyba dla wywołania salwy smiechu, po takich
        zdarzeniach) elitą krakowskiej młodzieży. Tylko czekać jak Dyrekcja zacznie
        dowodzić, że w Sobieskim nigdy nie było, nie ma i nie będzie narkotyków.
        Królewskie imię nosi ta szkoła, ale maniery obrony iście prostackie!
        • Gość: 2 lo Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.chello.pl 17.12.04, 23:35
          oj chłopcze jak ty mało wiesz.... akurat tak sie składa że list był inicjatywą
          uczniów a nie nauczycieli...ale Ty nie mając kompletnie pojęcia o całym procesie
          towarzyszącym powstania listu zabierasz głos na forum. Moim zdaniem żenujące.
          I jeszcze jedna ogólna uwaga to , że Ty sie podpisujesz odrazu pod tym co Ci
          dają nauczyciele nieznaczy ,że inni też tak robią to chyba jest dość
          oczywiste...(wystarczy tylko pomyśleć)
          Pozdrawiam II LO
        • Gość: KK Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 10:18
          Ten list to sprzeciw uczniów wobec kreowania nieprawdziwego wizerunku naszej
          szkoły.Jest naszym (uczniowskim) głosem w tej sprawie. To my go napisaliśmy, my
          się pod nim podpisujemy i bynajmniej nie jest to brak odwagi z naszej strony a
          raczej pokazanie jej, pokazanie tego, że umiemy bronić naszego LO i nikomu nie
          pozwolimy pisać w dużej mierze nieprawdziwych informacji. Faktem jest, że w
          naszym liceum doszło do tego incydentu, ale to nie oznacza iż odpowiadamy za
          niego wszyscy, włączając grono pedagogiczne. Nie możemy obwiniać nauczycieli,
          gdyż kiedy doszło do sprzeczki między chłopcami, trwały już lekcje. Nie wiem
          też co cię śmieszy w tym, że nazywani jesteśmy elitą krakowskiej młodzieży.
          Nasza szkoła naprawde jest wspaniała, ale jak w każdej szkole może znaleźc
          się "czarna owca", która dokona takiego czynu. Do takich incydentów nie
          dochodziło wcześniej, ale czy to nasza wina, że zaistniał teraz. Wszyscy piszą,
          że II LO podupada, że młodzież coraz gorsza. Przecież jeżeli młodzi ludzie są
          coraz bardziej agresywni i niebezpieczni (zdaniem niktórych) to nie tylko w
          naszym liceum, ale każdym innym nie tylko Krakowskim. Nawet jeżeli stajemy się
          coraz gorsi (co jest nieprawdą, niech sobie dorośli przypomną co oni w naszym
          wieku wyprawiali) to czyja to wina? Sami sobie na to pytanie odpowiedzcie! Sami
          się przecież niewychowywujemy!
          • Gość: Paweł Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.chello.pl 18.12.04, 11:26
            Witam,

Na poczatątek fragment wypowiedzi uczestnika dyskusji:
            "[...]Nie możemy obwiniać nauczycieli,
            gdyż kiedy doszło do sprzeczki między chłopcami, trwały już lekcje.[...]"

Nie wiem kto napisał list, nie wiem kto sie pod nim podpisał i nie wiem w jakich
            okolicznościach powstawał. Tego nie będę negował. Ale powyższy cytat świadczy
            już chyba o zapyziałej postawie uczniów tego L.O. Z całym szacunkiem, ale o
            dobrym imieniui szkoły nie świadczy jego patron, a II L.O. nie jest tylko i
            wyłącznie dojrzewalnią przyszłych elitarnych grup społeczeństwa.

Powyższy cytat juz mnie bardzo zastanawia. Człowieku - nie broń grona
            nauczycielskiego w taki sposób. Co z tego, że trały już lekcje - dlaczego Ci
            uczniowie na lekcjach nie byli ? (jednym z obowiązków nauczyciela jest
            dopilnowanie, aby uczeń dotarł na lekcje. Grono pedagogiczne jest odpowiedzialne
            za to co się dzieje z ich wychowankami w czasie przerw i w czasie lekcji - i
            bynajmniej nie jest to mój wymysł - poczytajcie swój własny regulamin i statut
            szkoły. Zachęcam także do odwiedzenia choćby witryny kuratorium oswiaty).
            Dlaczego, skoro jesteście tacy piękni, śliczni i charakteryzujecie się
            obywatelksą przykładna postawą - nie staraliście się przerwac tej bójki, która
            przecież trwała już przez jakiś czas.

Sam jestem obsolwentem XI L.O. Sam byłem świadkiem pewnej bójki. Trwały juz
            lekcje, gdy nagle ktoś z klasy zauważył, że przed szkołą ma miejsce jakaś
            "kłótnia". Nim zdązyli zadać sobie kilka siniaków - ochroniarz wyleciał ze
            szkoły z niesamowityp pędem, złapał obu pod swoje skrzydła (ramiona ;-) ) i
            zaprowadził do wętrza szkoły. Po kilku minutach pojawił się samochód policji.
            Jaki był koniec całej sprawy - nie wiem - ale mam nadzieję, że powyższy opis da
            wam trochę do myślenia. Napisaliście, że skoro w takim liceum jak wasze doszło
            do bójki, a w poblizu jest komisariat policji - nic nie mogło powstrzymac tej
            sytuacji. Wyście juz chyba naprawdę postradali rozum - chyba nie zdajecie sobie
            sprawy z powagi całej sytuacji. W wolnym tłumaczeniu wasze słowa znaczą:
            "Nasza szkoła ma renomę, i ci którzy tutaj zdobywają wiedzę nie byli, nie są i
            nie będa agresywni. Jeśli coś jest nie tak - to już nie była nie jest i nie
            będzie nasza wina. Policja była obok i niczego nie zrobiła. Dziennikarze
            zarzucają nam i naszym uczniom, że [...]" Nie uciekajcie od odpowiedzialności i
            nie starajcie sie zrzucać winy na inne osoby. Gdyby nie dziennikarze - dzisiaj
            zamiast zastanawiać się jak rozwiązać ten problem - ludzie żyli by w
            przekonaniu, że wszystko jest w nalezytym porządku i że posyłając swoje dzieci
            do II L.O. nic złego sie nie wydarzy. Może i dobrze, że do takiej sytuacji
            doszło właśnie u was (osbiście nie mając żadej urazy do uczniów II. L.O.) - może
            wreszcie ludzie zdadzą sobie sprawę, że na świat nie można patrzeć przez różowe
            okulary.

Powiem wam jeszcze, że kilka lat temu w Nowej-Hucie zginął chłopak. "Oficjalnie"
            za konsole do gier. Ja znam inną wersję - "podobno chłopak był dealerem i miał u
            wszystkich długi". Nie wiem jak było naprawdę i czy to co usłyszałem jeszcze za
            czasów szkolnych było faktem, nie mniej jednak - zawsze jest jakas przyczyna,
            która prowadzi do tragedii. Nie można jednoznacznie stwierdzić, że wszystko było
            OK, że chhłopak jest z dobrej rodziny i wszyscy znają go od dobrej strony.
            Ponieważ sprawca pchnięcia był ormianinem pozwala mi to wysunąc hipotezę (nie
            tezę), że stał się on w szkole obieketm zainteresowania ze strony kilku osób.
            Resztę dopowiedzcie sobie sami - sam byłem uczniem, sam słucham i sam obserwuję
            - wiem jak to bywa...

I na zakończenie - niech nikt tego wywodu nie traktuje jako atak, oszczerstwo
            itp dot. danej persony. Ten jeden cytat na samym poczatku zainspirował mnie
            (stał się natchnieniem ;-) ) do napisania kilku słów własnej opinni na ten
            temat. Jeżeli tym tekstem komuś coś uświadomię - to było warto.

Z wyrazami szacunku
            P.W.
            • Gość: 2LO Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 11:43
              Do Pawła: Co ty wogóle człowieku rozkminiasz. Chyba masz jakieś problemy, z
              którymi powinieneś się do lekarza udać. Z tego co piszesz wynika, że nauczyciel
              powinien doprowadzić każdego ucznia na lekcje. Wogóle powinien sobie kupic
              autobus i zabierac kazdego po drodze<---nie komentuje bo brak słów.
              A co do listu to my(uczniowie) go wymyśliliśmy a później napisaliśmy. Do tych,
              którzy nie wierza w to, że to uczniowie napisali ten list pisze: W II LO
              UCZNIOWIE POTRAFIĄ PISAĆ TEGO TYPU LISTY. A tak naprawdę to, że niektórzy
              wątpią w to, że to uczniowie są autorami tego listu możemy uznać po prostu za
              KOMPLEMENT. Pozdrawiam dwójkę
            • Gość: K Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 13:10
              Może i masz rację nauczyciele poniekąd są odpowiedzialni za uczniów w czasie
              lekcji i przerw, ale ludzie w liceum są już prawie dorośli. Nikt nie będzie
              chodził za każdym uczniem krok w krok a każdy na lekcje w końcu może się
              spóźnić, w szczególności na tą zaczynającą się o 7.30.
            • Gość: Uczennica 2LO Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 18.12.04, 15:52
              Pawle! Znam z twojej szkoły bardzo dużo osób i wiem jakie incydenty maja tam
              miejsce. Nie będe ich wypisywać ponieważ tak jak ty nie chce by ta wypowiedź
              była formą ataku!! Nikt z nas nie uważa się za kogoś lepszego ( chociaż pod
              jednym z komentarzy na tej stronie dałam upust swoich nerwów i kogos bardzo
              przykro potraktowałam tak jakby był on kimś gorszym ale jestem w stanie się do
              tego przyznać) i prawda jest taka że to mogło się zdarzyc w każdym liceum ale
              niestety trafiło na moje! Nie chce stawać za gronem pedagogicznym ale jak ty
              sobie wyobrażasz że 50 nauczycieli ma upilnować ponad 1000 uczniów by dotarli
              do szkoły! Każdemu z nas zdaża sie spóźnić a nauczyciel nie jest w stanie na to
              poradzic nic a nic. Żadna szkoła nie jest święta i każda ma swoje grzeszki,
              tylko że u nas zdażyło się to po raz pierwszy i mam nadzieje że ostatni, a
              jeśli chodzi o ta sprawe z chłopakiem zabitym " za konsole" to masz racje,
              przynajmnej ja tesh to słyszałam ( od kolegi z jego klasy) ale naprawde ten
              chłopak z narkotykami nie miał nic wspólnego a posądzenie o to że to mogło byc
              na tle rasistowskim też nie koniecznie jest prawda b tak naprwde nikt oprócz
              policji( najprawdopodobniej) nie zna nazwiska i imienia sprawcy, więc skąd
              wiadomoże był on ormianinem, pierwsze słysze szczerze mówiąc!! Z uszanowaniem
              Uczennica!
              • Gość: Paweł Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.chello.pl 19.12.04, 01:06
                Witam,

Małe sprostowanie:

"[...]jednym z obowiązków nauczyciela jest
                dopilnowanie, aby uczeń dotarł na lekcje. Grono pedagogiczne jest odpowiedzialne
                za to co się dzieje z ich wychowankami w czasie przerw i w czasie lekcji[...]"

Ze szczególnym nasiskiem na ostatnie zdanie - macie chyba dyżury w swojej
                szkole... ? Co do listu - napisałem, że go nie neguję. Najbardziej dojrzała
                opinia z tych trzech - jest właśnie ta ostatnia (autorstwa Uczennicy "dwójki").

Nie napisałem też, że obowiązkiem nauczyciela jest odprowadzanie ucznia z domu
                do szkoły... - maiłem na myśli sam fakt, iż uczeń znajdując się już na terenie
                szkoły, po dzownku - chce czy nie - ma trafić do klasy (i tutaj ma to chyba
                związek z tym wydarzeniem - jakby nie było - bójka zaczęła się na terenie
                szkoły). Wiem - bywało róznie za czasów szkolnych (droga do sali czasem się
                wydłużała) ;p

Jako absolwent XI L.O. powinienen bronić jego dobrego imienia ;p - nie wiem co
                słyszałaś o tej szkole - pewnie różne rzeczy. Ja wiem, że w tym roku wprowadzona
                bardzo restrykcyjne zapisy do regulaminu szkoły co niewątpliwie spotkało sie z
                oporem uczniów. Opisując przypadek bójki w Xi L.O. chciałem zwrócić uwagę na
                reakcję, której u was zabrakło.

Pisząc o (ja to nazywam kompleksem wyższości) - chciałem zaznaczyć ton
                wypowiedzi co poniektórych uczniów. Sama chyba przyznasz, że tak niestety jest...

Wspominając zaś o wydarzeniach sprzed kilku lat nie zamierzałem kogokolwiek
                posądzać o to, ze i w tym wypadku pojawiły sie narkotyki. Miałem na myśli
                sytuację, w której wychodzi na jaw drugie oblicze człowieka. Nikogo tutaj nie
                bronię i nie osądzam... [sytuacja nie wzięła się sama z siebie].

Sprawa jest świeża, targają wami emocje - ale starajcie się stonować swoje
                wypowiedzi ponieważ znaczna część wypowiedzi na tym forum nikomu nie służy.
                Emocje są widoczne w waszych wypowiedziach - ich treść wskazuje jakby na to, że
                nie do końca rozumiecie co ktoś inny starał się wam przekazać. I tak jest
                właściwie w tym przypadku.

Pozdrawiam
                Paweł W.
            • Gość: zdenerwowana Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.04, 13:56
              przepraszam cie bardzo
              jedyną rzecza jaką nauczyciel moze zrobić to sprawdzić obecnosć
              przecież nie będzie do cholery wydzwaniał do domu ucznia z zapytaniem dlaczego
              nie ma go w szkole
              • Gość: Uczen 2 Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 20:02
                zagadzam sie w calej rozciaglosci- uczniowie w naszym LO sa traktowani jak
                ludzie dorosli-lub prawie dorosli i jesli jakis nauczyciel zobaczy ucznia na
                przerwie przed lekcjami(w trakcie tez) to raczej go nie zaciaga za ucho do
                klasy na lekcje-w koncu to sprawa ucznia czy przyjdzie na lekcje i czy sie chce
                czegos nauczyc.pozdro dla II LO
            • Gość: borowka Re: List otwarty uczniów II LO IP: 5.2.* / *.chello.pl 19.12.04, 18:37
              do Pawła
              "Co z tego, że trały już lekcje - dlaczego Ci
              uczniowie na lekcjach nie byli ? (jednym z obowiązków nauczyciela jest
              za to co się dzieje z ich wychowankami w czasie przerw i w czasie lekcji - i
              bynajmniej nie jest to mój wymysł - poczytajcie swój własny regulamin i statut
              szkoły."
              Gosciu ale piszesz glupoty regulamin regualminem a zycie zyciem.
              Chodziłes do szkoly... czy byles uczniem XILO na papierze? Wiesz ja swoje
              kochane VIII LO skonczylam ponad 20 lat temu i jak ktos nie chcial isc na
              lekcje to nie szedl i nauczyciel nie mial na to wplywu i swiadomosci ze dany
              delikwent jest gdzies w szkole lub poza nia. No chyba ze w XI czekaja (albo
              czekali bo nie wierze ze jest tak teraz) na was belfrowie w szatni i oddaja
              (oddawali) was sobie po kazdej lekcji. Poza tym o ile mi wiadomo w II nie ma
              ochrony wiec i tak nie mialby kto ich zgarnac. Acha do II chodzi moja latorosl
              i ja jestem zadowolona z tej szkoly... malo wazne czy elitarna czy nie grunt,
              ze ucza i jak ktos chce to moze duzo z niej wyniesc... zwlaszcza niejaki
              profesor Dymel. Gdyby takich pasjonatow bylo wicej w tej szkole... heh
              rozgadalam sie a mialo byc o pilnowaniu ucznow... drogi Pawle zanim napiszesz
              cos nastepnym razem zatanow sie najpier co :> bo z logika u ciebie jest
              krucho :>
            • Gość: uczennica II LO Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.ists.pl / *.ists.pl 21.12.04, 19:21
              Jak wynika z opisu bójki i natychmiastowej reakcji ochroniarzy takie sytuacje
              nie były w waszej szkole precedensem, u nas natomiast zdarzyło się to po raz
              pierwszy. Pragnę również zauważyć, że incydent ten miał miejsce w liceum, a nie
              w przedszkolu. Nauczyciele nie chodzą po korytarzu i nie szukają uczniów,
              którzy są nieobecni. Bądźmy poważni – obowiązkiem pedagoga, jest sprawne
              przeprowadzenie lekcji, a nie bieganie po korytarzu i wyłapywanie uczniów
              (zwłaszcza na pierwszej lekcji).
            • Gość: uczeń II LO Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 22:42
              Nie ma się co oszukiwać. 90% mitów które krążą o naszej szkole, tworzą osoby z
              góry wrogo nastawione do niej. Zaliczani są do nich: absolwenci, którym
              wydawało się, że szkoła wbije im do głowy materiał na maturę, dziennikarze
              wcześniej w niej pracujący,a następnie zwolnieni za niewypełnianie obowiązków,
              uczniowie, którzy się do niej nie dostali, bądź osoby mające zły stosunek do
              sobieszczaków spowodowany przez kłótnie, zresztą tak często występujące między
              młodymi ludźmi. Niestety szkoła nie jest w stanie obronić się przed zmasowanym,
              nagłaśnianym przez media atakiem oszczerstw. Moim zdaniem, sprawa o tak
              szerokiej rzeszy ludzi podzielonych na dwie przeciwstawne strony powinna być
              oceniona przez niezależnych obserwatorów. Myślę, że w ineteresach mediów leży
              OBIEKTYWNE PRZEDSTAWIENIE zdarzenia. Walczą wkońu o zaufanie u telewidzów.
          • Gość: Sobieszczak Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.bochnia.pl / *.bochnia.pl 18.12.04, 16:06
            poza tym czemu niekt sie nie rozpisuje o poziomie szkol w nowej hucie i o tym,
            ze takie sytuacje sa tam codziennoscia.
            • Gość: Uczennica 2LO Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 18.12.04, 16:12
              Ponieważ ludzi nie można oceniać po tym czy są z nowej huty czy też nie!! Jak
              widać nr. szkoły tesh nie siadczy o człowieku!! W każdej zdażają sie czarne
              owce tak jak u nas, ale u niektórych tych owieczek jest więcej u niektórych
              mniej! Każdy człowiek ma wolną wolę i to on decyduje co zrobi ze swoim życiem!
              Wiem ze to przeczy mojej odpowiedzi na jeden z komentów, ale za to też już
              PRZEPROSIŁAM!
        • Gość: Uczeń 2-ki Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.04, 12:40
          Jad sączy się z Tywch ust.Spreparownay?-Wbrew pozorom uczniowie dwójki
          dysponują inicjatywą,by samodzelnie stworzyć ową kompozycję."Po takich
          zdarzeniach"? Przepraszam,czy nie mówimy o odosobnionym przypadku?Policja
          zdecydownie wyklucza "motywy narkotykowe",skąd więc ten obraz szkoły-siedliska
          wszelkiego zła?Radzę dokładnie zapoznać sie z oficjalnym stanowiskiem przed
          rozpowszechnianiem plotek.Pozdrawiam.
        • Gość: Uczennica 2LO Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 18.12.04, 15:36
          Dla twojej wiadomości ten list pisaliśmy wspólnie, a redagowała go mojaj
          koleżanka z klasy, nie było Cie przy tym więc proszę Cię NIEOŚMIESZAJ SIĘ! Może
          poprostu ty chodziłeś do jakiegoś miernego liceum w którym narkotyki, ataki to
          rzecz normalna ale w naszym liceum taki incydent był po raz pierwszy, a to że
          pewnie całe życie było Ci zazdrośc że ty nie możesz do niego chodzić nie
          pozwala Ci powiedzieć obiektywnie co tak naprawde u nas się dzieje!! Z
          uszanowaniem Uczennica!
          • Gość: Bąblak z 2LO Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 15:53
            uuuu...ktoś wkurzył Zuziaczka...nie radze...;) na przyszłość ;]
            • Gość: Uczennica 2LO Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 18.12.04, 16:18
              Bąbel co ty znowu o mnie wypisujesz!!Ktoś źle zinterpretuje twoje słowa i
              stwierdzi że ja to jakiś gangster i będą mieć kolejny powód by na nas troche
              ponajeżdżać!I stwierdzą że nasza szkoła to ewidentne zbiorowisko gangsterów!!
              Hahahahaha! Jak mnie nie które komenatrze naprawde śmieszą, a wszczególności
              ludzi którzy nigdy nie byli w naszej szkole ale najlepiej wiedzą co u nas się
              dzieje!!
              • Gość: Bablak Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 17:07
                no co ty Zuziak!!...przecież nawet prof. Szpilska stwierdziła że nasza klasa to
                JEDNA WIELKA MAFIA...lol...ludzie opanujcie się!! wszędzie zdarzają się jakies
                wypadki-wpadki, czemu nie napiszecie o innych szkołach w których takie rzeczy
                sa na porządku dziennym...:|
        • Gość: sobieszczak Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.bochnia.pl / *.bochnia.pl 18.12.04, 16:03
          No wlasnie. Ciekawe czy byles na tym zebraniu, ze masz prawo twierdzic, ze list
          dyktowalo nam grono pedagogiczne. no ale skoro wiesz lepiej... to wspolczuje
          podejscia:)
        • Gość: Uczennica 2LO Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 18.12.04, 16:05
          Chciałam przeprosić że tak ostro zreagowałam na list "ktosia" ale bardzo mnie
          poniosło bo taki komantarz może cżłowieka wyprowadzić z równowagi!! Z
          uszanowaniem Uczennica!
        • Gość: Paskuda Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.pp.com.pl 23.12.04, 12:51
          Jestem uczennicą trzeciej klasy II L.O. i muszę,z przykrośćią stwierdzić,że
          oskarżenie, że List Otwarty "podyktowało lub spreparowało grono pedagogiczne"
          jest krzywdzące dla moich kolegów i koleżanek.List nie powstał w gabinecie
          Dyrektora ani w pokoju nauczycielskim, lecz na nadzwyczajnym zebraniu Samorządu
          Szkolnego.Co więcej, nad Listem pracowały nietylko "politologi" i "humany" ale
          również "mat-fizy". Zapewniam, że w mojej szkole uczą się osoby bardzo
          zdolne,inteligentne i ambitne a napisanie takiego Listu z pewnością nie
          przekracza ich zdolności intelektualnych.Oczywiście nie mam na myśli wyjątków,
          prostackich, bo takie zdarzają się w każdym srodowisku, nieliczne elementy są i
          niestety psują to nad czym pracuje cała reszta "Sobieszczaków". Mam nadzieję,
          że koszmarny incydent sprzed tygodnia będzie ostatnim pretekstem to
          tego,żeby "Sobieski" musiał walczyć o swoje dobre imię.Aha, co do narkotyków to
          nie twierdzę, że ich niema(w obecnych czasach są niestety wszędzie) ale wiem,że
          jeśli już występują to niezwykle sporadycznie i wcale nie są mile widziane
          przez tą lepszą większość,o której pisałam wyżej.Jestem przewodniczącą swojej
          klasy od trzech lat i mam kontakt osobisty z innymi przewodniczącymi a także z
          większością uczniów ( zwłaszcza z mojego rocznika)i nie spotkałam sie jak dotąd
          z nikim kto zażywałby narkotyki a co gorsza byłby od nich uzależniony. Jeśli
          ktoś nie zna szkoły "od kuchni" to nie powinien kształtować swojej opini na
          podstawie aferowych artykułów, opini innych...Zapraszam do podejścia z innej
          strony i zweryfikowania swojej opini.
      • Gość: ::::OBIEKTYWNY:::: SAMA JESTEŚ SPREPAROWANA(Y) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 00:03
        fajnie masz w domu, to nasz list.
    • Gość: Alia Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.compower.pl 18.12.04, 11:06
      Szkoda że tak dużo osób jest negatywnie nastawionych do tej szkoły i naprawdę
      nie wiem z czego to wynika. Może wyrażają swoją opinie tylko na podstawie
      gdzieś zasłyszanych plotek i artykułów z gazet? Bo właśnie w tym momencie, my
      wszyscy uczniowie II LO jesteśmy świadkami manipulacji mediów. Sprawa została
      przedstawiona naprawdę w złym świetle i podano wiele informacji niezgodnych z
      prawdą przez co prawdopodobnie rodzice poszkodowanego wytoczą Gazecie Wyborczej
      sparwę w sądzie. Nie sądzę aby tą szkołę można było porównywać do nowohuckiego
      technikum gdyż wystarczy porównać progi punktowe, które gwarantują przyjęcie do
      tej szkoły. Nie mówię, ze punkty świadczą o człowieku, ale poznając kilku
      uczniów dwójki dosatrzega się u nich kulturę i otwartość. Ten list jest
      napisany przez uczniów i wyłącznie z ich inicjatywy. Czujemy związani z tą
      szkołą i gdy ktoś narusza jej dobre imię narusza nasze własne. Dlatego staramy
      sie zrobić wszystko aby II LO nie było przedstawiane w mediach w złym swietle -
      mediach które szukają sensacji. Mam nadzieję, że nikt nie będzie wyrażał opini
      o tej szkole nie znając ani jej i ani jej uczniów.
      • Gość: kk Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.crowley.pl 18.12.04, 11:50
        Co za bzdury z tym dobrym imieniem i postawą uczniów. Tak się składa, że byłem
        w hali Wisły podczas meczu z V LO /jako obsługa tego zdarzenia/. Podpici piwem
        uczniowie, ktorzy gdy ktoś rzucił hasło o porannym zdarzeniu tylko usmiechali
        się pod nosem.....
        • Gość: Uczennica 2LO Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.kolornet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 15:58
          ja tesh pełniłam role organizacyjną...i jakoś słabo mi się wydaje by któs
          był "podpity" a już nie wspomne że nawet jakby coś takiego miało miejsce to to
          są pojedyncze przypadki nieodpowiedzialnych ludzi, i na tej podstawie nie można
          oceniac ponad 1000 innych osób!! Z uszanowaniem Uczennica!
    • Gość: uczennica II Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.chello.pl 18.12.04, 12:01
      wydaje mi się że każdy powinnien się zgodzić z jednym cała sprawa mogła mieć
      miejsce wszędzie i powinniśmy skupić sie na tym co się dzieje z młodzieżą ...
      bo przepraszam bardzo podobnych przypadków jest coraz więcej. A list Otwarty
      był naszą inicjatywą, napisaliśmy go samodzielnie wiem bo chodzę do II. A jeśli
      ktoś mówi że imienia tej szkoły nie szarga to się grubo myli bo nagłówek typu
      Narkotykowe Porachunki w Krakowskich Liceach zakrawa o kpine ... nic nie
      wiedząc mówicie takie rzeczy, oczerniacie chłopaka o którym sami nic nie
      wiecie. Podajecie suche fakty ale w bardzo umiejętny sposób ... tak że nagle
      cała dyskusja rozwija sie wokół tematu degeneracji II, narkotyków, alkoholu w
      szkole. Przepraszam bardzo a propo czego to wszystko???? Miała miejsce bójka a
      nie zbiorowe picie alkoholu i handlowanie narkotykami ... A ludzie opinie o II
      będą mieć taką jaką im podadzą dziennikarze, i wątpię w to że ktoś zastanowi
      się nad tym czy to prawda czy nie. Najśmieszniejsze jest to że my sami
      (uczniowie II LO) często wiemy mniej niż uczniowie innych szkół. dziękuję
      bardzo i postawcie sobie w końcu pytanie dlaczego tak sie dzieje w Krakowie w
      Polsce na świecie a nie dlaczego tak sie dzieje w II jak byśmy byli źródzłem
      wszelkiego zła.
      • Gość: K Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 13:24
        Święta prawda, ale i tak co byśmy na ten temat nie powiedzieli i jak bardzo
        byśmy nie bronili szarganego imienia naszej szkoły znajdzie się kilka osób,
        którzy będą wypisywać głupoty nie znając sytuacji prawie wogóle szukając okazji
        by się wtrącić, wypowiedzieć tak naprawde nie mając nic do powiedzenia. Oni
        wiedzą wszystko najlepiej, jaka jest dwójka, jacy tam ludzie chodzą. Ludzie z
        II są wspaniali! Może ktoś wreszcie zauważy, że ten problem tak naprawde nie
        dotyczy tylko II, ale całej młodzieży. Szacunek dla poprzedniczki.
    • Gość: Gość Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 13:16
      Szanowna gazeto, oczywiście, ze kreujesz określony wizerunek szkoły, takie
      wydarzenie to gratka dla gazety. Założenie jest proste: im bardziej sensacyjny
      tytuł, tym lepiej.Dobrze wie o tym ,,Fakt" i nie czarujmy się, że jest
      inaczej.TYLE, że od Wyborczej oczekuję czegoś więcej.Dziennikarstwo, co z żalem
      stwierdzam ,,spsiało",liczy sie tanią sensacja, bo to daje kasę. Młodzieży II
      LO chciałabym pogratulować zaangażowania, choć to niemodne, gratuluję pasji i
      szczerości. Podoba mi się postawa odpowiedzialnosąci za samych siebie, nie
      zrzucają winy na nauczycieli, nie stosują,,spychotechniki", to Oni wykazują
      dojrzalość, mówią "poczekajmy z osądami",nie feruja wyroków zbyt wcześnie,
      bronią tego, który nie może sie sam bronić.Odpowiedzialnosć za siebie w wieku
      17 lat! to cenne. Tyle auterytetów wokół nich legło w gruzach,a Oni mówią;TO
      JEST ,,NASZA SZKOŁA", nauczyciele są różni,mają nas prowadzić za rączki? Z jaką
      pasją piszą na postach o turnieju, o festiwalu teatralnym, o tym, co lubią w
      tej szkole.Mam tylko jedną uwagę drodzy sobieszczacy,czasami stosujecie metodę
      dyskusji ,,ad personam", (no coż klaniają sie tu wzorce z wyzszych sfer
      politycznych), atakujcie problem nie osobę, nawet jeśli nazwiecie kogoś zerem,
      głupkiem, to po pierwsze on od tego nie zmadrzeje, po drugie na tej
      płaszczyżnie nie rozwiążecie spornej sprawy. Pozdrawiam wszystkich.
      • Gość: z II LO Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 13:29
        Wielkie dzięki i za poparcie i za cenną uwagę.
        • moke KILKA UWAG 18.12.04, 13:59
          1.)Wiekszosc uczniow II LO to na prawde elita intelektualna.

2.)W mlodszych rocznikach pojawiaja sie jednak wybryki nautry.

3.)To dwoch "poszlo na solo" tylko, ze jeden okazal sie glupszy i bardziej prymitywny od drugiego.

4.)Czy ktos ma kontakt z narkotykami czy nie ma i tak sie broni i zaprzecza wszystkiemu bo za posiadanie groza 2 lata.

5.)Najlepsza obrona jest atak. Fakt, ze gazeta przesadzila i bezpodstawnie oskarzyla moze niewinnego chlopaka, ale najlatwiej napisac jest, ze gazeta klamie, a dziennikarze sie uwzieli, zamiast spojrzec prawdzie w oczy.

6.)Nie mowie, ze ci maja cos wpsolnego z trawa, ale posty na forum "jak wyjdziesz ze szpitala to skoczymy na lola" o czyms swiadcza.

7.)Wypowiedzi nauczycieli o spokojnych uczniach sa niepowazne. Widza nas tylko na lekcjch, bo naprzerwie uciekaja do pokoju nauczycielskiego az sie kurzy. Po lekcjach nie chca widziec, bo jeszcze jak zwroca uwage to im sie krzywda stanie. Zamiast wziasc za uszy chama, ktory przepycha sie w drzwiach lub sklepiku i jest wulgarny, do dyrekcji przyprowadzaja tych, ktorzy sie ubieraja nieregulaminowo. Czerone spodnie jeszcze nikomu krzywdy nie zrobily, za to chamstwo i agresja nie pierwszy raz dotknely uczniow i nauczycieli.

• Gość: Gandzialfo Re: KILKA UWAG IP: 62.111.139.* 19.12.04, 20:04
            Wiesz jakos nie chce mi sie wierzyc ze pierwszo klasista( ktroy nie nosil noza)
            zaatakowal nic nie wiedzącego o tym biednego drugo klasiste ktory nic nikomu
            nie wadzi i jest wzorem do nasladowania.:D zostawiam przemyslenia a co do tego
            jak pisze to ja nie jestem najlepszy z polaka
        • Gość: uczen II Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 20:09
          dolaczam sie do podziekowan:)
    • Gość: inny Drugi Zakład IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 18.12.04, 14:13
      Czytam te listy i posty od obecnych uczniów dwójki i wnioski mam następujące:

1. Ortografia świadczy o tym, że poziom szkoły upadł zupełnie. Dwadzieścia lat
      temu coś takiego jak błąd ortograficzny w tym liceum było nie do pomyslenia a tu
      co chwila czytam przemyślenia jakiegoś za przeproszeniem "dysletyka".

2. Styl wypowiedzi wskazuje, że poloniści dwójki mają jeszcze dużo do zrobienia.

3. Nie wiem, czy lekcje religii i etyki są prowadzone w Drugim Zakładzie, ale
      rezultatów nie przyniosły. Po takiej tragedii po prostu wypada odwołać imprezę i
      kropka. Być może zresztą jest to rzecz, której nauczyć nie można bo albo się ma
      cohones, albo nie. W tym wieku wypada już mieć.
      • Gość: Uczennica 2LO Re: Drugi Zakład IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 18.12.04, 15:29
        Twoje wnioski są poprostu śmieszne...
        Nie wiem kim jesteś, ale poprostu temat naszej ortografii do tej tragedi ma
        tyle wspólnego co nic!! 1)widząc podobne opinnie jak twoja człowiek może
        naprawde się zdenerwować i w tedy pisze się pod wpływem emocji i naprawde w
        tedy ktoś mało uwagi poświeca ortografi i to na dodatek pisząc szybko na
        klawiaturze. 2) A impreza obyła się przynajmniej moim zdaniem z tego powodu że
        chcielismy pokazać że nie można tak łatwo nas nastraszyć i dlatego że chcemy
        walczyć z takim postępowaniem jak to sie stalo we czwartek. Możesz mi wierzyć
        albo i nie, wszyscy byliśmy wstrząśnięci ale to nie jest powód by przestać
        normalnie żyć gdyż to nie cofnie czasu! A nas żal z tego powodu nosimy w
        sercach a nie na zewnątrz, nie na pokaz!!
      • Gość: Babelek =) z 2LO Re: Drugi Zakład IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 15:38
        człowieku!!!...spox...ortografia, ortografią, ale to chyba najmniejszy
        problem!! Problemem jest psucie imienia tej szkoły...ale wydaje mi się że to
        nie powinien być najwazniejszy temat, tej dyskusij!! Dzieje, się coś złego!!
        Uczniowie krakowskich liceów ( w tym i ja --> "słynne" 2LO <--), powinni
        zastanowić sie nad sowimi znajomkami, skoro doszło do takiego przykrego
        incydentu!! Przecież takie rzeczy nie dzieją się tylko tutaj!!...Kosa kosą, ale
        to się jakoś kiedyś zaczyna...właśnie takie głupie pchnięcie w drzwiach, czy
        też "sp*** głupi ch***" do koleżki na korytarzu...to wszystko jest początkiem
        tzw. chamówy...zastanówcie się nad tym...co do Turnieju Gwiazdkowego...pomyśl
        człowieku logicznie!! spróbuj w 2 godziny ułóożyć plan godzin dla około 2000
        ludzi którzy uczą się dwuzmianowo!! Pozatym mogłoby to spowodowac panikę i
        przeszkadzać w śledztwie...i oczywiście najważniejsze!!! Kozi --> bo chyba
        tak<
        • Gość: inny Re: Drugi Zakład IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 18.12.04, 19:34
          Gość portalu: Babelek =) z 2LO napisał(a):

> człowieku!!!...spox...ortografia, ortografią, ale to chyba najmniejszy
          > problem!! Problemem jest psucie imienia tej szkoły...

Owszem - między innymi przez młodego człowieka atakującego kolegę nożem, co jest
          aktem kryminalnym oraz - oczywiście w zupełnie innym ymiarze - przez
          występujących na tym forum ludzi przedstawiajacych się jako obecni jej uczniowie.

Nie potraficie poprawnie po polsku sie wyrażać i formułować myśli, co rusz
          zdarza się wam poważny błąd ortograficzny czy składniowy - a wydawało mi się że
          w Drugim Zakładzie coś podobnego jest niemożliwe, że takie rzeczy się zdarzająw
          zawodówkach i jakichś podrzędnych liceach z samymi tzw. spadami.

Jednakowoż bardziej od ortografii intryguje mnie wasz sposób myślenia. Jest to
          dla mnie niestety esencja tego, co popularnie określa się "dresiarstwem". Mam
          wrażenie, że najchętniej byście ten nożowniczy incydent z udziałem waszych
          kolegów zamietli pod dywan i rozwiązali problem we własnym gronie (albo wręcz
          przemilczeli) tak, żeby "miasto" o Was nie dyskutowało.

Ale to modus operandi sił nieczystych - mafii, gangów, różnych klanów. A
          przecież wasza szkoła jest szkołą publiczną i jesteście częścią społeczeństwa a
          nie gangu, prawda?

Przy czym być może rzeczywiście jest to wrażenie dla was - obecnych uczniów -
          niesprawiedliwe, więc nie będę się wypowiadał na razie więcej w tym wątku i
          tylko poczytam wasze opinie.

> ale wydaje mi się że to
          > nie powinien być najwazniejszy temat, tej dyskusij!! Dzieje, się coś złego!!
          > Uczniowie krakowskich liceów ( w tym i ja --> "słynne" 2LO <--)

Słynne z żenienia kosy? Bo nie słyszałem, żeby słynne z czegoś jeszcze w
          ostatnich latach.
          • Gość: Bąbelek =) Re: Drugi Zakład IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.04, 15:55
            Przepraszam, bardzo, ale w tym momencie postępujesz niedokońca fair...wyciąłeś
            niektóre elementy mojej wypowiedzi, które nie świadczą wcale o całości...dalej
            napisałam :
            „Problemem jest psucie imienia tej szkoły...ale wydaje mi się że to
            nie powinien być najważniejszy temat, tej dyskusji!!”
            co do słynnego LO, chodziło mi właśnie o całą tą aferę...nie chciałam
            powiedzieć, że jesteśmy święci i w ogóle wspaniali, ale podkreślić, że jest coś
            NIE TAK...i spróbować zwrócić tory tej dyskusji na próbę wymyślenia czegoś, co
            zapobiegnie następnym takim incydentom...jak widać pomyliłam się...niektórzy
            odbiorcy są za bardzo zapatrzeni w swoje racje...i nie da się z nimi zacząć
            logicznie myśleć...co do składni zdania...to....cóżżżż...
            „że takie rzeczy się zdarzająw
            zawodówkach” ß to chyba nie jest za bardzo gramatyczne =)...ale może się mylę...
      • garg_ul Drogi interlokutorze, 18.12.04, 23:40
        po pierwsze, Ty najwyraźniej także jesteś
        dys. "Dysletykiem", "dysortogryfikiem" i nie-wiem-co-jeszcze-dys.

Czepianie się ortgrafii, czy interpunkcji w postach na forach internetowych
        mija się z celem. Błędy nie muszą być kwestią niedouczenia - mogą wynikać z
        niedoskonałości sprzętu (jak moja, sprawiająca mi niezwykłą przykrość swoim
        zachowaniem, klawiatura na ten przykład).

Po drugie, styl listu był całkiem na poziomie, a uwzględniając fakt, że pisali
        to licealiści, to rzekłbym nawet, że była to przyzwoicie skonstruowana
        wypowiedź. Może umiesz płodzić poprawniejsze i piękniejsze epistoły, obawiam
        się jednak, że tego nie widać...

A po piąte przez dziesiąte, nie mam bladego pojęcia, co ma z tym wszystkim
        wspólnego lekcja religii. Gdyby to się wydarzyło, nie pod szkołą, ale gdzie
        indziej (np. pod domem któregoś z bohaterów tragedii), to też należałoby
        odwoływać imprezę? A gdyby to się skończyło podbitym okiem i siniakami też
        należałoby odwołać? A gdyby to nie była bójka, tylko chłopak miałby wypadek
        samochodowy? A gdyby zmarła mu babcia? A gdyby zwiędła paprotka w pokoju albo
        herbata wylała się na dywan?

Gdyby to była jakaś ostra strzelanina, to rozumiem. Ale bójka z feralnym
        zakończeniem, dotycząca dwóch osób (nie całej szkoły)...

W PEWNYM WIEKU należy odróżniać tragedię od chuligaństwa. I tego można się
        nauczyć, jak się nie umie. Ale generalnie raczej W PEWNYM WIEKU wypada umieć.
      • Gość: Gandzialfo Re: Drugi Zakład IP: 62.111.139.* 20.12.04, 19:34
        Coz jestem dopiero uczniem a wydaje mi sie, ze mam wieksza inteligencje niz ty.
        Ale moze wydaje mi sie tylko. Co do twojego postu to osobiscie uwazam, ze
        pier...isz bo nie masz nic do powiedzenia i nikt Cie nie chce sluchac. Bledow
        stylistycznych w liscie nie ma. A co do lekcji religi czy etyki, to przez twoje
        slowa plyna teksty ojca Rydzyka. Przeciez takie rzeczy jak zachowanie podczas
        gdy ktos cie zaczepia mlodziez powinna wynosic z domow. Ja osobiscie ciesze sie
        ze rodzice mnie jako tako wychowali. Choc z gory przepraszam za wulgaryzmy czy
        bledy jezykowe.
    • Gość: Adia Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 18:18
      Moja propozycja bo GW: zacznijcie zamieszczać na ostatniej stronie gołe cycki,
      wtedy już na pewno znajdziecie się na tej półeczce medialnej na którą od dawna
      powinniście trafić! Jesteście najbardziej szmatławą gazetą jaka jest w tym
      kraju! A artykuły takie jak ten wstrętny, tendencyjny tekst o zajściu przed LO
      nr 2 mam ochotę spożytkować w tej najbardziej osobistej części mojego
      mieszkania!!!
      • Gość: komizm żenująca obrona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 18:46
        1.)Szkoła - II Liceum Ogólnokształcące im. Króla Jana III Sobieskiego - co roku
        coraz słabszych uczniów. Na rekrutacji jak widzimy progi lecą w dół "na łeb na
        szyje".
        2.)Małą uwagę przywiązuje się do ucznia jako jednostki, pewnie Wasi nauczyciele
        słąbo wiedzą jak kto się nazywa... ale tak to jest w stajniach olimpijczyków,
        gdzie najważniejsze są cyferki w rankingach...
        3.)To e bronicie tej szkoły to normalne. Dostaliście sie do niej i ie chcecie
        słyszeć na mieście że to szkoła dla bandytów, lecz chcecie słyszeć iż
        uczęszczacie do elitarnej placówki, ale cóż widocznie mieliscie za mało punktów
        by wybrać coś lepszego.
        4.)Winny zawsze sie broni, to do informacji nadambitnej drekcji

Pzodrawiam

i nie ekscytujcie się bo będziecie mieli takie nerwice jak wasi dwaj koledzy
        • Gość: z II LO Re: żenująca obrona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 20:18
          Bardzo przepraszam, ale to że ktoś nie wstydzi się faktu, że chodzi do tej
          właśnie szkoły ( a wręcz przeciwnie) nie oznacza wcale, że ma manię wielkości i
          uważa się za pępek świata...na marginesie laureaci olimpiad przedmiotowych
          mogli wybrać dowolne liceum,a jednak...A co do tych stajni - bez przesady,
          większość uczniów II to fajni, inteligentni ludzie i przykro mi czytać opinie
          m.in.niektórych absolwentów sprowadzające się do tego,że szkoła "schodzi na
          psy". Nie wiem jak było tu wcześniej-możliwe że poziom był wyższy, a dyscyplina
          z pewnością większa, ale czy nie uważacie, że to dosyć typowe, może nawet
          naturalne, że każdemu wydaje się że za czasów jego młodości było wyjątkowo, a
          teraz to już tylko gorzej?
          Stała się straszna rzecz i naprawdę nam przykro,ale tak jak napisał już ktoś
          wcześniej - to mogło stać się wszędzie, a że stało sie akurat u nas powinno
          chyba zwrócić uwagę na fakt, że ten PROBLEM nie dotyczy tylko jakichś
          patologicznych środowisk, a nie powinno być źródłem roztrząsań typu czy
          uczniowie II LO to banda zarozumiałych inteligencików czy też może jednak
          głupawych prymitywów...
        • garg_ul Re: żenująca obrona 18.12.04, 23:43
          > Winny zawsze sie broni, to do informacji nadambitnej drekcji

Obśmiałem się jak norka.

Zaczniesz płacić podatki, to się błyskawicznie przekonasz, jak łatwo stać się
          niewinnym tłumaczącym swoją niewinność. Najczęściej bezskutecznie.

Hawgh.
    • Gość: absolwent 2 Dalej chleje się na umór na tym turnieju?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 22:45
      Czy może zaczeli już sprawdzać trybuny, turinej bez wódy nie był by tym samym.
      • Gość: ja z II LO hmmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 23:14
        pozwolę sobie zauważyć, że większość z was wypowiada się na teamt, o którym nie
        ma zielonego pojęcia... Wczoraj zebalismy się w około 10 osób. Ludzi z klas II
        i III. Częśc z nas pisała list, a część usiłowała zorganizować konferencję
        prasową. Udało nam się jedno i drugie! jesteśmy z siebie dumni! i teraz tak..
        warto zauwazyć, że to co robimy robimy dla: naszej szkoły (bo jest ona
        oczeerniana, na podstawie jednego zdarzenia ludzie mówią, że nie możemy się
        czuć u nas w szkole bezpiecznie), dla Michała i jego rodziców (dla niech stała
        się rzecz straszna, a gazety wchodzą im z butami w życie oczerniając ich), jak
        i dla tego, który zadał ten cios. Nie oszukujmy się... nikt z nas nie zna
        prawdy, ani my, ani gazety. Nikt z nas nie może wyciągać jakiś wniosków. My
        chcemy bronioć tego, aby mówiono prawdę, a nie przedstawiano wszystko w
        subiektywny sposób. Weźnie pod uwagę, że tego chłopaka nie znaleźli, nie
        wiadomo gdzie jest i czy coś mu się nie stało. Przecież to pierwsze takie
        zdarzenie w jego życiu (wiem to), na pewno przeżył straszny wstrząs psychiczny.
        różnica między nim a Michałem jest taka, że to ona zadał ostateczny cios i, że
        to nie onjest teraz w szpitalu.
        To co robimy, robimy dla bronienia prawdy i nie wyciągania wniosków, przed
        czasem. Bo możemy się bardzo pomylić i będzie nam baaardzo głupio. Zanim
        będziemy mieć dokogokolwiek pretensje, poczekajmy na wyjasnienie sprawy. Na
        razie brońmy prawdy i tego, co pozostało jeszcze po naszej szkole.
        Pozdrawiam...
        • Gość: AsiA z II Re: hmmm IP: *.autocom.pl 19.12.04, 11:19
          może lepiej nie kłóćmy sie z gazetami, bo i tak bedą o nas pisać tak jak
          pisali, tylko zajmijmy się przećiwdziałaniem.. zorganizujmy jakąś
          ogólnokrakowską akcję .. pozdr! licze na łagodny osąd ;-)
          • Gość: racaiile_sound_11 proste że się dużo pije chociaż nie tyle co kiedyś IP: *.77.classcom.pl 19.12.04, 18:00
            ....a to dlatego że odeszli absolwenci. Oni pokazywali nam klasę w wyścigach
            trunkowych. W obecnycm 'sezonie' poziom wyraźnie sie obniżył.
          • Gość: ja z II LO Re: hmmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 18:55
            buntujemy się przeciwko mediom, dlatego bedzie list, dlatego bedzie konferencja
            prasowa i bardzo możliwe, że pod naszym listem będą zbierane podpisy nie tylko
            w naszej szkole, a także w innych krakowskich liceach... będzie dobrze ;D

To bedzie taka nasza ogólnokrakowska akcja z siedzibą w II LO!!
            • Gość: Absolwent 2 to dobre liceum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 20:27
              Dwójka to dobre liceum. Sam je skończyłem , razem z kolegami skończyliśmy w tym
              roku prawo na UJ z ocenami bardzo dobrymi.

Chlanie, ćpanie ? A w którym liceum tak nie jest? No chyba nie w I, gdzie chlali
              moi koledzy z roku ? Powiem więcej - pili 3x więcej od nas.
              Teraz II jest na świeczniku, ale każdy wie, że w innych szkołach wcale nie jest
              lepiej, Kto tak twierdzi jest slepy.

Inna kwestia to noszenie broni - każdy chłopiec ma w życiu taki okres że lubi
              mieć nóż, kastet i tak dalej, dlaczego ? Bo w tym wieku jest narażony
              najbardziej na skopanie przez osiedlowych blokersów - z wiekiem problem mija,
              przestaje być zaczepiany. Zarazem nie jest na tyle dojrzały żeby przewidzieć
              konsekwencje swoich czynów... Tu doszło do jakiejś tragicznej sprzeczki - ale
              nie oszukujmy się - to mogło się stać też w I czy V

Pozdrawiam wszystkich dwójkowiczów
              • Gość: Marcin też po II Re: 2 to dobre liceum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 21:36
                I co z tego, że skończyłeś prawo? Będziesz po tym pracował w punkcie ksero??
                • Gość: Absolwent :-) IP: *.traple.pl / *.krakow.sdi.tpnet.pl 20.12.04, 16:16
                  Tak się składa że nie pracuje w punkcie ksero, pozdrawiam i życzę sukcesów w
                  życiu zawodowym ;-)
            • Gość: Absolwent PS 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 20:28
              Nie buntujcie się przeciwko mediom - ich relacja była obiektywna.
              Lepiej zapytać Leszka.L :-) jak zapewni wam bezpieczeństwo
              • moke Re: PS 2 19.12.04, 22:08
                Haha... drogi Absolwencie, wszyscy wiedza jak nam bezpieczenstwo zapewni nasz ojciec dyrektor:

- legitymowanie przy wejsciu,
                - monitoring,
                - w przyszlosci planowane ograniczenia dot ubioru i makijazu...

W PANSTWIE POLICYJNYM CZLOWIEK ZARAZ CZUJE SIE BEZPIECZNIEJ ;)
                • Gość: Absolwent :-) IP: *.traple.pl / *.krakow.sdi.tpnet.pl 20.12.04, 16:21
                  dlaczego? punkty 1 i 2 da się przeżyć (palić można przeciez w innym miejscu niz
                  szkolna brama :-)

3punkt trzy - faktycznie - z tym ZAWSZE były problemy , a to przecież nie jest
                  sedno problemu - problem lezy w jakosci "materiału". Niech ktoś mi wytłumaczy :
                  skąd w II wzięło się tyle dresów ? Jak ja tam chodziłem aż tak źle to nie
                  wyglądało ...

PS. Co do kompetencji Ojca Dyrektora, to wiem jak one wyglądają, bo miałem
                  okazję poznać je osobiście (dalej opowiada szandarowy kawał o węglu?) ;->

• moke Re: :-) 20.12.04, 20:34
                    Absolwencie,

cos chyba musi w tym byc, ze obecne trzecie klasy to ostatni rocznik przyjmowany przez walca, a on na punkcie ubioru mial swira (inspekcje w srodku lekcji - nawet na polskim <lol>) wiec pewnie nie tylko kolorom ale i jakosci materialow sie przygladal :)

Co do maharadży imperatora to nie wiem czy opowiadal o weglu bo przez 2 lata nauki sluchalam go tylko na dwoch pierwszych lekcjach. Po tym jak drugi raz uslyszalam pytanie "jakiego koloru sa te drzwi?" przenioslam sie na koniec sali i na kazde jego pytanie az do konca mej edukacji geograficznej odpowiadalam "TO ZALEZY" - dzieki temu zebralam duza ilosc plusow, ktore umozliwily mi zakonczenie tego jakze chwalebnego etapu w moim zyciu ;)
                    Teraz spotykam go tylko na przewach i zawsze mnie o cos opieprza - bo przeciez latwiej jest zwrocic uwage komus, kto nie wyciagnie kosy, nie?

pzdr
        • Gość: II tak trzymać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 20:30
          wiara czy cuda , działajcie
    • Gość: gość Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 12:55
      gratuluję uczniom II LO, że potrafią bronić dobrego imienia szkoły. Takie
      zdarzenia niestety są częste w innych liceach. To w II LO zostało opisane bez
      sprawdzenia faktów, do czego teraz trudno się Gazecie przyznać, ale to typowe
      dziennikarstwo.
      • Gość: trzecioklasista Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.crowley.pl 20.12.04, 21:21
        Tak sie ostatnio zastanawialem skad tyle zlych komentarzy o szkole wsrod
        uczniow i doszedlem do wnioskuze byc moze nie byloby ich tyle, gdyby bylo
        troche inne podejscie do nas. Niestety czesc z nas dowiaduje sie wiekszosci
        informacji wlasnie z mediow, mimo ze jestesmy uczniami tej szkoly. W srode
        bedzie np konferencja prasowa z udzialem mediow i policji, na ktora ze strony
        szkoly moga wejsc tylko nauczyciele, dyrekcja i samorzad. Niestety gdyby ktos
        inny chcial sie czegos dowiedziec lub wyrazic opinie, to dowie sie, ale za juz
        z gazet lub telewizji...

PoZdrRo DlA WsZyStKiCh
        • Gość: Bąblak=] SZCZEGÓŁY CO DO ŚRODOWEJ KONFERENCJI....=] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.04, 19:24
          Wejście na to spotkanie jest wolne...każdy może przyjśc...co prawda nie każdemu
          bedzie udzielony głos -->, że tak to ujme, w tym tygodniu zbierano wszelkie
          argumenty itp. rzeczy od uczniów...każdy kto chciał w jakiś sposób sie dołączyć
          mógł.., wystarczyło podejść do któregoś z nas (wiele osób tak robiło)...jest
          wybrane kilka osób z grona uczniowksiego, które będą prezentować zdanie "naszej
          szkoły"...inne rozwiązanie było niemożliwe z powodów organizacyjnych...tak więc
          ŚRODA (22.12.)..godz. 10.00 AULA W 2 LO...ZAPRASZAM!!
          • Gość: uczen II LO KONFERENCJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 00:20
            Według mnie wprowadzenie sprawdzania legitymacji bylo krokiem wrecz
            bezsensownym i tylko swiadczy o braku jakichkolwiek argumentow.
            Bąblak napisał: co prawda nie każdemu będzie udzielony głos.
            Moja odpowiedź na to: pewnie przeciez wszystko musi byc u nas cenzurowane. Bo
            jakby ktoś powiedział coś nie po myśli wielkiego szanownego potężnego dyrektora
            LUPY to media miały by kolejny pretekst do najeżdzania na naszą szkołę.
            Zresztą wg. mnie "walka" z mediami jest pomysłem wręcz tragicznym. Z mediami
            nie wygra nikt. Dowodem na to jest odpowiedź "wybiórczej" na list otwarty.
            Gazeta pisząc parę zdań zrobiła z uczniów II LO kretynów. Tak samo będzie po
            konferencji. Oczywiście nie uważam, że powinniśmy siedzieć cicho i zachowywać
            się jak tchórze. Powiniśmy pokazać, że nasza szkoła nie jest zła, a wręcz
            przeciwnie. Ale na pewno nie osiągniemy tego przez sprawdzanie legitymacji czy
            zainstalowanie dodatkowych kamer. Z mediami mogą wygrać tylko media. To smutne
            ale prawdziwe. Prasa, telewizja, radio są bezkarne.
        • Gość: skrzat II LO Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 23:58
          jak jesteś biedaku niedoinformowany to nam przykro - wstęp na konferencję jest
          jak najbardziej OTWARTY i wszyscy mile widziani, jedynym argumientem
          ograniczającym są rozmiary szkolnej auli. acha i jeszcze bardzo prosimy o
          kulturę - jeśli ktoś przychodzi, musi liczyć się z tym, zę nie ma tam wolności
          wypowiedzi w potocznym pojęciu - jest prowadząca i kilka osób które dokładnie
          wiedzą co chca powiedzieć i co mają do przekazania. reszta jest widownią - to
          nie ma byc dyskusja o nieprzewidywalnym przebiegu, bo takie cudo nie
          zadziałałoby raczej na naszą korzyść.
          jeszcze raz zaprawszamy wszystkich
          aula, godz. 10.00

organizacja konferencji
    • garg_ul Nie na temat to będzie, a o WILKOŃSKIEJ 21.12.04, 00:48
      Polecam www.pbi.edu.pl/katalog/book_reader.php?id=1:3403

Wilkońska istniała, ale co miała wspólnego z chłopami, tego nie wiem.
    • Gość: Szmaragdowa Re: List otwarty uczniów II LO IP: *.devs.futuro.pl 22.12.04, 01:55
      Przeczytałam list i tekst gazetowy. Doprawdy nie rozumiem w jaki sposób ma być
      szkalowane to "dobre imię szkoły". Chłopaki zrelacjonowali co usłyszeli i tyle.
      W ogóle nie pomyślałam, że ta szkoła jest jakaś zła. Nie wiem czy ja czytam bez
      zrozumienia, czy wpisujący się Waleczni. A na marginesie: lektura wypowiedzi
      na forum wskazuje, że warto by niektórym uczniom nieco zmiękła rura. Przeraża
      zajadłość, dobre samopoczucie i przekonanie o własnej racji. Pocieszające jest
      to, że potem i tak się okazuje, że my idioci jakoś sobie w życiu radzimy, a
      elity co chwilę mają jakiś problem . Może czytamy z pokorą i zrozumieniem...
      Nie wiem.
    • Gość: SoczeFFKa 16 grudnia.....///22 grudnia=solidarność IP: *.pl / 212.244.43.* 22.12.04, 15:57
      Fakt faktem, z mediami nikt nie wygra.Nie mozna siedziec z założonymi rękami i
      nic nie robic - tylko krytykować,besztać,wyzywać i smiać się.Trzeba próbować
      coś robić.I my tak właśnie robimy - próbujemy,bo czujemy się
      pokrzywdzeni.Dlaczego dla gazet najważniejsze jest to, ze to II LO, a nie fakt,
      ze Michał jest ranny i ledwo uszedł z życiem?Dzis odbyła się
      konferencja.Wszyscy spodziewali się tysięcy pytań i tego ze dziennikarze
      nas "zgnoją".Ale pytań było kilka (najwyrażniej wyczerpalismy
      temat),nauczyciele nas wspierali,a my staraliśmy się pokazać,ze tez potrafimy
      walczyć.Pan Dariusz Nowak nas zachwycił zrozumieniem i pomocą, a przemówienia
      przewodniczącego dzielnicy nic nie pobije!!!Dziekujemy ;)
      Według mnie się udało.Zobaczymy efekty jutro w gazetach i telewizji.Moja
      wychowawczyni powiedziała ze prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie i
      myślę ze dzisiejszy dzein był najlepszym dowodem na to ze II LO takich
      przyjaciół ma.Pozdrowienia dla Kuzi,Bumcyka,Jagody,Marty,Gosi,Moniki i
      całego "sztabu kryzysowego"
      • Gość: uczen II LO Re: 16 grudnia.....///22 grudnia=solidarność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 17:06
        To smutne.Krytyczne slowa i niezadowolenie przez 3lata,a teraz taka nagla chec
        do obrony... .Czemu?Tak bardzo boimy sie opinii jaka zyskala teraz szkola,ze
        zostanie nam przyklejona etykietka inna niz ta z haslem ,,porzadna mlodziez,,?
        Szukamy winnych nie tam gdzie trzeba,bo boimy sie skonfrontowac to co napisala
        GAZETA z prawda!Ze w ,,renomowanym,,liceum do czegos takiego doszlo,ze to mogl
        byc nasz kolega z klasy,ze najpewniej ktos wczesniej wiedzial o klopocie i ze
        uczniowie jak w kazdej innej szkole maja stycznosc z narkotykami.Zapewne teraz
        myslimy,ze po publikacji listu i konferencji wszystko jest OK?Wg mnie nie,bo
        wierzyc mi sie nie chce,ze wszyscy nauczyciele w naszej szkole beda sklonni do
        otwartej dyskusji,rozmowy z uczniami naszej szkoly,tym bardziej,ze do tej pory
        bardziej tepiony jest ubior i fryzura niz chamskie zachowanie jakie coraz
        czesciej zauwazam w II L.O.
        Mam jednak nadzieje,ze sie myle i szkola ponownie zyska sobie opinie szkoly
        dobrej i renomowanej,ale nie listami otwartymi czy konferencjami ale sukcesami
        uczniow ktorych ostatnio brak,a o ktorych trudno napisac ,,krzywdzacy,, artykul.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka