tangel 22.12.04, 12:30 Bardzo mi potrzebny przepis na wigilijną zupę kwaśnicę. Jadłem ją kiedyś w Zakopanem. To nie kapuśniak, tylko kwaśna zupka z fasolą. Proszę o pomoc panie z Podhala. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: anulcia73 Re: kwaśnica IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 22.12.04, 12:35 Mam dwa przepisy. Myślę, że można dodać fasolkę. wędzony boczek,kości lub inne mięso (np. golonka),włoszczyzna,cebula,30 dag kapusty kwaszonej,czosnek,ziemniaki,grzyby suszone,czosnek,kminek,liście laurowe,ziele angielskie,sól,pieprz. Wrzucić do garnka pokrojony boczek i mięso, gotować do otrzymania wywaru. Zarumienić cebulę (najlepiej na oliwie z oliwek, chociaż niektórzy powiedzą, że to nie kawśnica) i razem z kapustą wrzucić do garnka z wcześniej przygoto- wanym wywarem mięsnym. Pokroić grzyby i ugotować a następnie dodać z wywarem do garnka z mięsem i kapuchą. Gotujemy aż kapucha będzie miękka. W tym czasie gotujemy ziemniaki w mundurkach, obieramy i kroimy w kostkę. Zupę przyprawiamy do smaku i przed podaniem dodajemy ziemniaki. Przepis 2: 75 dag kapusty kwaszonej,2 litry wody,cebula, 0.5 dag grzybów suszonych,ok. 1 kg schabu z kością,25 dag włoszczyzny,ząbek czosnku sól,pieprz czarny mielony Ugotować schab z włoszczyzną. Mięso oddzielić od kości. Udusić kapustę z rozdrobnioną cebulą. Ugotować grzyby i pokroić w paski. Wyporcjowały schab, kapustę i grzyby wrzucić do wywaru otrzymanego z gotowania schabu. Doprawić czosnkiem roztartym z solą i Pieprzem czarnym mielonym. Zagotować. Podawać z ziemniakami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anulcia73 Re: kwaśnica IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 22.12.04, 12:39 Wigilijną kwaśnicę proponuję zrobić na wywarze warzywnym bez mięsa. Pewnie też bedzie nadawala sie do zjedzenia. A na wigilię to kapusta z grzybami może lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
tangel Re: kwaśnica 22.12.04, 12:44 to jest przepis na kapuśniak. Wigilijna kwaśnica , to zupełnie inna zupa. Wiem napewno , że z soku z kapusty , ale nie wiem jak sie go gotuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anulcia73 Re: kwaśnica IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 22.12.04, 12:54 takie przepisy znalazłam jakis czas temu nic innego nie było. Może pomoże jakaś góralka? Może na forum Zakopane, albo jakaś inna typowo górska miejscowość. Sama chetnie bym skorzystała z przepisu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś