Dodaj do ulubionych

Pomysły ode mnie

05.01.05, 00:48
Mam propozycje dwie:
1. Musimy zacząć zbierać podpisy o zwołanie referendum w sprawie odwołania
pana Majchrowskiego z funkcji prezydenta. Musi wiedzieć, że to on jest dla
ludzi a nie ludzie dla niego.
2. Proponuję blokady rozpoczęcia budów. Niedawno takie metody
(blokady dróg) dawały rezultaty.

Pozdrawiam
Człowiek z Ruczaju
Obserwuj wątek
    • crassus Re: Pomysły ode mnie 05.01.05, 17:34
      ad 1.
      Nie sądzę byśmy byli w stanie zebrać znaczącą liczbę podpisów - zarówno jeśli
      chodzi o ilość konieczną ze względów proceduralnych, jak i o tzw. nośność
      propadangową - wszak temat dotyczy części mieszkańców Ruczaju, krakowianie z
      innych rejonów miasta chętnie "upchną" niewygodny problem byle dalej od siebie.

Ad. 2
      To działanie bezprawne. Do zastosowania w ostateczności i pod pewnymi
      warunkami - o ile wogóle.

Moim zdanie droga obrana przez naszych organizatorów jest słuszna: należy jak
      najszybciej powołać stowarzyszenie (sam chętnie przystąpię) i podjąć
      zdecydowane działania prawne - wydaje mi się, iż również indywidualne. Tak
      naprawdę dla urzędników (w tym dla Majchrowskiego) temat zaistnieje, gdy
      zostaną wszczęte postępowania w sprawach. Jakich? To pole do popisu dla nas.
      Może zaskarżenie WZiZT, a może i inne - wszak zgodnie z Kodeksem postępowania
      administracyjnego stroną w sprawie może być każdy, którego interesu prawnego
      ona dotyczy. Postępowanie w sprawie może zostać wszczęte z urzędu ale również i
      na wniosek strony. Myślę też, iż trzeba śmiało korzystać z możliwości jakie
      daje ustawa o informacji publicznej i zasypywać prezydenta (a w praktyce UMK)
      gradem pytań.
      • ruczaj.x zgadzam się... na odwołanie nie ma najmniejszych 05.01.05, 18:22
        szans...

Na razie metody prawne, 'uwalnie' WZiZT, następnie być może wniosek do NIK: niegospodarność oraz jawne działanie na szkodę mieszkańców.

Spokojnie wierzcie mi zwyciestwo jest blisko!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka