11.01.05, 17:30
Po ulicy Pszcelnej( przypuszczam, że nie tylko)chodi arogancki pan (okulary i
wąsy)zrywa z drzwi plakaty, co więcej był wyjątkowo zainteresowany
zawartością skrzynek na listy.
Obserwuj wątek
    • xed Re: Plakaty 11.01.05, 18:48
      Powies je jeszcze raz :)
      Może arogancki Pan spotka innego Pana niearoganckiego, ktory tez nosi okulary i
      moze troche się zdenerwuje i zrobi się arogancki.

• ivko24 Re: Plakaty 12.01.05, 08:40
      Znowu ktoś zerwał na Pszczelnej. Ten palant musi być zdesperowany, chodził
      między 22 a 7 (mieszkam na parterze, więc starałem się obserwować bramkę żeby
      przynajmniej spytać się palanta o co mu chodzi, No ale spać kiedyś muszę;).
    • innyzruczaju Re: Plakaty 12.01.05, 09:56
      Starszy pan z wąsami, powiadasz?
      Hmm, czyżby Majchrowski? ;)

• inezja21 Re: Plakaty 12.01.05, 13:28
        Majchrowski nie ma okularów:D

www.impresje21.republika.pl

Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu.
    • ruczaj.x czyżby to nasz prowokator... ;) 12.01.05, 10:05
      ciekawe, ciekawe
    • chichocik Re: Plakaty 12.01.05, 12:10
      Ale nie zrywa we wszystkich blokach - nie wiem czemu. W jednej z klatek przy 40a
      plakat został zerwany (i zastąpiony nowym), 40b - ciągle pięknie wisi. Dziwne.
      • ivko24 Re: Plakaty 12.01.05, 12:56
        chichocik napisał:

> Ale nie zrywa we wszystkich blokach - nie wiem czemu. W jednej z klatek przy
        > 40 a
        > plakat został zerwany (i zastąpiony nowym), 40b - ciągle pięknie wisi. Dziwne.

Jak ktoś gościa spotka w czasie dzisiejszego nocnego obchodu to trzeba mu
        powiedzieć że niedokładnie pracuje ;))))
    • inezja21 Re: Plakaty 12.01.05, 13:29
      Ja bym podeszła i zapytała,dlaczego to robi,no chyba ze jest z jakiś służb
      porzadkowych:)
    • krancm Re: Plakaty 12.01.05, 21:47
      Uwazam ze akcja protestacyjna "Ratujmy Ruczaj" jest calkowicie niesluszna!
      Powinnismy dolozyc wszelkich staran aby wychowankowie z osrodkow opiekunczo-
      wychowawczych i osoby bezdomne mnialy szanse na socjalizacje oraz
      resocjalizacje. Danie im mieszkania, oczywiscie na odpowiednich warunkach, moze
      stac sie dla nich jedyna szansa na rozwoj, rozpoczecie normalnego zycia.
      Warunki o jakich mowie to m.in. praca na rzecz miasta, spolecznosci itp. Nic
      nie dajemy za darmo!! Tego jeszcze nikogo nic dobrego nie nauczylo. Uwazam, ze
      mamy obowiazek dbac o wyrownywanie szans dla ludzi najbardziej potrzebujacych
      pomocy. Nie tworzmy spolecznych rozdzialow na ludzi bardzo bogatych i biednych
      (co ostatnimi czasy staje sie powszechne). Bylaby to dla nas droga do
      samodestrukcji spolecznej, ludzkiej. Apeluje do obywateli dzielnicy Ruczaj!
      Otworzcie oczy na szanse rozwoju polityki socjalnej naszego miasta! Dajcie
      ludziom potrzebujacym szanse rozwoju! Stancie sie przez to obywatelami
      odpowiedzialnymi za cale spoleczestwo, na wzor spoleczenstw zachodniej Europy!
      • nadia1 Re: Plakaty 12.01.05, 22:05
        Ze tak zapytam, czy drogi(a) krancm mieszkasz na Ruczaju?
        Bo ja juz dokladnie takie same glosy slyszalam od ludzi mieszkajacych np. na
        Zabincu...
        Pewnie, za fajnie pomagac ludziom, kosztem innych... (byleby nie swoim).
        • krancm Re: Plakaty 12.01.05, 22:13
          Nadio1! Oczywiscie ze mieszkam na Ruczaju. Dlatego tak usilnie zalezy mi
          ROZWOJU tej dzielnicy i ich obywateli, nas. Bowiem nie czym innym jak tylko
          rozwojem nazwac moge takie dzialania, ktore daja szanse innym i traktuja innych
          jak ludzi godnych wlasnego rozwoju.
          Pozdrawiam
      • innyzruczaju Re: Plakaty 12.01.05, 22:13
        krancm napisał:
        > Nie tworzmy spolecznych rozdzialow na ludzi bardzo bogatych i biednych
        > (co ostatnimi czasy staje sie powszechne).

Brawo! Nie budujmy wydzielonego osiedla dla ubogich!
        • nasz.ruczaj Re: Plakaty 12.01.05, 22:24
          Już jedziemy na Pszczelną. Zajmiemy się Panem w okularach. Jeśli uda się nam go
          spotkać to zapewniam, że jutro już nie będzie zrywał ulotek. Pozdrawiam.
        • krancm Re: Plakaty 12.01.05, 22:27
          Drogi "innyzruczju"!
          W tym rzecz, ze tworzenie tych domow dla ubogich w takiej dziellnicy jak Ruczaj
          (a miejmy nadzieje, ze w innych takze)jest jednoznaczne z walka z tworzeniem
          sie spolecznych rozdzialow na ludzi bardzo bogatych i biednych. Nie tworzmy
          enklaw "snobobow i bogatych" obywateli nie zdolnych otworzyc sie na naglace
          potrzby speleczne!
          • mama.kota drogi krancmie to już było to odgórne wymieszanie 12.01.05, 22:49
            z rozkazu władzy....
            żeby biednym było lepiej a bogaczom na pohybel ;)
            w ZSRR od listopada 1917 r. a w reszcie demoludów cirka od 1946/1948 r. na
            Kubie i w Korei Północnej eksperyment odgórnej urawniłowki trwa nadal...biednym
            co prawda przez te pare pokoleń sie nie polepszyło, spier... natomiast całą
            resztę...
            tu mamy maleńki eksperyment według starych marksistowskich (nie mylić z
            marksowskimi) wzorców.
            Proponuje lepsze przygotowanie teoretyczne, zanim zaczniesz walczyć o lepszy
            byt dla innych...i generalnie czerpanie z lepszych wzorców niż złote myśli Che,
            Fidela, i innych sprawiedliwych społecznie.
          • obozow-y No no, szczerze Pana podziwiam! 13.01.05, 00:40
            No, no mam "nadzieję", że pan zrobi (a najpewniej już zrobił) dużą karierę
            polityczną?! Takiej dawki cynicznej demagogii podlanej optymistycznym i
            pseudokonstruktywnym sosem dawno nie widziałem! Naprawdę szczerze podziwiam i
            gratuluję! Osoba nie znająca problemu rzeczywiście może zostać tym przekonana!
            No rewelacja! A już przeszedł Pan samego siebie mówiąc że rozwój dzielnicy ma
            polegać na jej (nieuniknionym) zdewastowaniu i spadku wartości o 30%! A
            dowartościowanie ubogich mieszkańców poprzez stworzenie im getta-obozu
            koncentracyjnego! Tak apropo's - czy to Pan wymyślił ten napis "Arbeit macht
            frei"?
            Jeszcze raz wyrazy podziwu i uznania!
          • innyzruczaju Re: Plakaty 13.01.05, 09:12
            Drogi Panie "krancm"!
            Gdzie Pan widzi tych "snobów i bogatych" na Ruczaju? Jakim
            snobizmem jest posiadanie mieszkania w czystym bloku
            w bezpiecznej okolicy??? Dla mnie to jest niezbędne
            minimum a nie ekstrawagancja. Snob w bloku, cha cha.
            Miło mi że ktoś nazywa mnie bogaczem bo stać mnie na ...
            kredyt, który będę spłacać przez X lat po prostu pracując.

Zapewniam Pana że ogrodzone osiedla na Ruczaju i w innych
            miejscach powstają nie z chęci odgrodzenia się "bogatych"
            od "biednych" a tylko z chęci chronienia swoich rodzin
            i majątku od ludzi którym poszanowanie cudzych praw jest obce.

Nie przeszkadzają mi ludzie biedni. Przeszkadzają mi wszelkie
            patologie. Niestety, kumulowanie ludzi z problemami na jednym
            osiedlu musi prowadzić do patologii. Wystarczy trochę pomysleć
            i przestać wierzyć w sowieckie bajki "jak biedny to szlachetny"
            a "jak bogacz to zły".
      • ruczaj.x proszę bardzo 13.01.05, 00:01
        > Uwazam ze akcja protestacyjna "Ratujmy Ruczaj" jest calkowicie niesluszna!
        każdy może mieć swoje zdanie

> Powinnismy dolozyc wszelkich staran aby wychowankowie z osrodkow opiekunczo-
        > wychowawczych i osoby bezdomne mnialy szanse na socjalizacje oraz
        > resocjalizacje. Danie im mieszkania, oczywiscie na odpowiednich warunkach, moze > stac sie dla nich jedyna szansa na
        rozwoj, rozpoczecie normalnego zycia.
        I uważasz, że umieszczenie kilku tysięcy ludzi tego typu to jest najlepszy sposób na ich resocjalizacje. Przecież to będzie całe
        osiedle... skąd Ci ludzie mają brać pozytywne przykłady, jakie wzorce postępowań dostaną ich dzieci.
        Przecież oczywistym jest, że 100 razy lepiej, żeby taki wychowanek domu dziecka zamieszkał pośród normalnej tkanki społecznej...
        taki najprostszy przykład: sąsiadzka pomoc przy znalezieniu pracy.
        To naprawdę będzie dla nich korzystniejsze.

> Warunki o jakich mowie to m.in. praca na rzecz miasta, spolecznosci itp. Nic
        > nie dajemy za darmo!! Tego jeszcze nikogo nic dobrego nie nauczylo.
        Niesposób się z Toba niezgodzić... gdyby miasto potrafiło za rozdawane lokale wymagać pracy na rzecz społeczności, czy
        kontrolowało czy lokale nie są dewastowane - było by cudownie.. ale miasto tego nie robiło i nigdy nie będzie robić.

> Uwazam, ze
        > mamy obowiazek dbac o wyrownywanie szans dla ludzi najbardziej potrzebujacych
        > pomocy. Nie tworzmy spolecznych rozdzialow na ludzi bardzo bogatych i biednych

a jak myślisz jaki efekt wywołało by postawienie getta biedy pośród bogatych osiedli? podpowiem Ci... momentalnie powstaną wysokie
        płoty po placach zaczną kręcić ochroniarze... na tym skończyłaby się integracja.

> (co ostatnimi czasy staje sie powszechne). Bylaby to dla nas droga do
        > samodestrukcji spolecznej, ludzkiej. Apeluje do obywateli dzielnicy Ruczaj!
        > Otworzcie oczy na szanse rozwoju polityki socjalnej naszego miasta!
        mamy bardzo szeroko otwarte oczy, szczególnie na efekty tej polityki np. Marczyńskiego czy Złotej Jesienii.

> Dajcie
        > ludziom potrzebujacym szanse rozwoju!
        uważasz, że tworzenie zamkniętego getta biedy to pomaganie ludzią???
        To ja Ci proponuje wycieczkę na os. Złotej Jesieni... dwa bloki.. popytaj ludzim, jaki model bardziej im odpowiada: mieszkanie
        wśród biedniejszych, czy normalnych ludzi. Zapytaj też czy czują się bezpiecznii! Czy może chcieli by się przeprowadzić.
        Świetny eksperyment.

> Stancie sie przez to obywatelami
        > odpowiedzialnymi za cale spoleczestwo, na wzor spoleczenstw zachodniej > Europy!
        Tak się składa, że od 10 lat w Europie Zachodniej wyburza się tego typu enklawy, one zwyczajnie się nie sprawdziły (bo sprawdzić
        się nie mogły, wystarczy odrobina zdrowego rozsądku żeby domyślić się dlaczego!).

Wiem, że ten protest można łatwo zaszufladkować... ale naprawdę zastanów się co będzie najlepsze dla najbiedniejszych!

pozdrawiam serdecznie
      • amb25 Re: Plakaty 13.01.05, 08:59
        My własnie te oczy otworzyliśmy.
        Miasto CHCE dać mieszkania za darmo, właśnie tak jak piszesz. Nie ma żadnych
        planów, projektów takiej pomocy, nie ma zagwarantowanych funduszy także na
        pomoc o jakiej piszesz (rozumiem, że zasiłki z MOPS-u, czy dodati do czynszu to
        nie jest pomoc o jaką Ci chodzi). Młodzież z uboższych rodzin po porostu nie
        będzie miała tu co robić - w okolicy NIE MA; OGOLNODOSTĘPNYCH boisk, placów
        zabaw, żadnego miejsca gdzie młodziez z uboższych rodzin mogłaby spędzić czas,
        nie ma miejsc w przeszkolach, szkołach, nie ma dogodnego (a w efekcie tańszego)
        połączenia z Centrum. W budżecie nie przewidziano żadnego nowego przedszkola w
        okolicy (w założeniach projektowych do budowy osiedla slumsów, też nie, wbrew
        temu co twierdzi miasto), nie przewidzano nowej szkoły (stare nie przyjmują
        wszystkich dzieci), nie przewidziano poprawy komunikacji w rej ul.
        Kobierzyńskiej. Tu nie ma wielu miejsc pracy.
        Miasto chce poprostu ludzi potrzebujących upchnąć "do jednego wora" i koniec
        z problemem.
        Więc Ja APELUJĘ do Ciebie i ludzi o Twoich poglądach - pomagajmy ludziom w
        gorszej sytuacji - pomagajmy im sensownie. Dawanie mieszkań za darmo, zamykanie
        ich w osiedlach "z góry naznaczonych" nie jest pomocą. To niedźwiedzia
        przysługa.
        Miasto ma obowiązek dabać o KAŻDEGO obywatela, więc także o takich jak my -
        protestujących przeciwko kumulacji osiedli mieszkalnych. Dlaczego my, którzy
        wzięliśmy kredyty a każdy grosz idzie właśnie na ich spłatę, mamy brać na swe
        barki dodatkowe koszty związane z funkcjonowaniem osiedla komunalnego - to nas
        pozbawi się poczucia bezpieczeństwa, my będziemy narażeni na ataki tych 20-30%
        patologii jakie zdarzają się w zasobach komunalnych, my będziemy obiektem
        rozrywek nudzącej się młodzieży (gdzie oni bedą spędzać czas w braku pieniędy,
        gdzie bedą szukac pieniędzy jeśli nie będą mieli możliwości podjęcia pracy
        itp. - własnie na naszych osiedlach. Full wypas.").

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka