Dodaj do ulubionych

Radny Pietrzyk - stanowisko z rozmowy tel.

14.01.05, 17:53
Witam,

Rozmawiałem przed chwilą z radnym Sławomirem Pietrzykiem z SLD i usłyszałem co następuje:
- jest on generalnie przeciwny pomysłowi budowy całego osiedla komunalnego
- widzi natomiast problem "kolejki oczekujących" szczególnie w kontekscie uwolnienia czynszów i obawia się, że sam wykup pojedynczych mieszkań może być niewystarczający
- proponuje rozwiązanie kompromisowe, czyli budowę małych bloków komunalnych (rozmawialiśmy o ok 20 mieszkaniach) w różnych miejscach Krakowa
- jest również za wzmocnieniem kontroli doboru osób i przyspieszeniu wysiedlania problematycznych rodzin na peryferia Krakowa

Poprosiłem go również o propagowanie tej ideii wśród innych radnych i dostałem zapewnienie, że zostanie to w powyższy sposób przedstawione klubowi SLD.

Nie wiem jak wy to odbieracie, ale wg mnie jest to co najmniej pozytywne.

Pozdrawiam,
mpolix
Obserwuj wątek
    • walo74 Na ruczaju tez takie bloczki tez by stanely 14.01.05, 18:03
      Zapomniales ze na Ruczaju tez by taki blok (bloki) stanely , chodzi o to zeby
      proporcjonalnie ropraszac po calym krakowie
      • mpolix Re: Na ruczaju tez takie bloczki tez by stanely 14.01.05, 18:19
        Witam,

Tak czy inaczej jest to już lepszy pomysł niż całe osiedle. A co najważniejsze być może klub SLD będzie przeciwny budowie osiedla. Generalnie przeciwko budowie osiedla każdy głos się liczy.

Pozdrawiam,
        mpolix
      • ruczaj.x a ty nadal nie chcesz zrozumieć tego protestu... 14.01.05, 18:41
        Nie wolno dopuścić do koncetracji, czy to będzie jeden blok czy całe osiedle pozostaje ten sam problem...
        Optymalnym rozwiązaniem jest rozpraszanie... 1 max 2 rodziny na klatkę.

Żadne bloki tego typu zwyczajnie nie powinny powstawać, zresztą taka jest idea Planu Kośmidera - max 20% w budynku mogą stanowić mieszkania komunalne.

pozdrawiam
        • mpolix Re: a ty nadal nie chcesz zrozumieć tego protestu 14.01.05, 18:58
          Witam,

To jest oczywiste. Przekaz był taki: SLD (a przynajmniej radny Pietrzak) tez jest za koncepcją rozpraszania i bedzie innych przekonywał. To co podnosił, to czy koncepcja całkowitego rozproszenia jest wykonalna w obecnym położeniu miasta. Być może jest (i to jest nasze optimum), ale mogą być z tym problemy.

Pozdrawiam,
          mpolix
    • mama.kota tia jeden bloczek 14.01.05, 18:57
      a co w tym bloczku? 5 rodzin zwykłych 4 patologiczne i jedna członków SLD "na
      ochotnika" do resocjalizacji...
      pomysł budowy :specjalnego: bloku/osiedla czy innego skupiska jest zły. Zły i
      głupi.
    • amb25 Re: Radny Pietrzyk - stanowisko z rozmowy tel. 17.01.05, 08:44
      a gdyby zaproponować miasu, że jak juz muszą coś wybudować to niech wybdują
      tam TBS-y? Oczywiście z zachowaniem "Planu Kośmidera".
      • ruczaj.x Re: Radny Pietrzyk - stanowisko z rozmowy tel. 17.01.05, 09:54
        Ja bym powstrzymał się przed jakimikolwiek ofertami z naszej strony.

Można sobie wyobrazić scenariusz w którym jest zgoda na TBS-y...
        po czym... ze względu na "obiektywne trudności budżetowe oraz potrzeby miasta" - Prez. zmienia inwestycje na mieszkania komunalno-socjalne.
        Jak już zaczną budowę, możliwości blokowania inwestycji spadają praktycznie do zera.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka