Dodaj do ulubionych

Nowa matura: schematyczna, jałowa, nie całkiem ...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 17:56
Twoja egzaltacja przeszkodzila w zadaniu sobie pytania - a jaka byla stara
matura? Czy naprawde lepsza? bardziej miarodajna? a moze promujaca zdolnych,
mlodych milosnikow literatury i jezyka polskiego? Chyba nie...No coz - to
tylko egzamin, radze sie tak nie przejmowac...
Obserwuj wątek
    • Gość: Bartek Kiczmal Re: Nowa matura: schematyczna, jałowa, nie całkie IP: *.salbis.pnet.com.pl 19.01.05, 20:35
      Wnikliwa analiza sytuacji i atmosfery panującej w V-zakładzie.
      Ograniczenie roli abiturienta do "maszyny"odpowiadającej według narzuconego
      modelu!
      Ograniczenie do minimum TWÓRCZEJ pracy!!
      Do środowiska Pedagogów, Specjalistów, wysokiej klasy Polonistów--->Refleksja
      Wskazana!!
      • Gość: Wiola Re: Nowa matura: schematyczna, jałowa, nie całkie IP: 192.168.* / *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.05, 20:43
        ja mature mam dopiero za rok, ale juz sie boje!!:( mam nadzieje, ze nie bedzie
        ona jednak taka straszna! pozdrawiam serdecznie, szczegolnie Anie B. :)
    • Gość: autorka :-)) Re: Nowa matura: schematyczna, jałowa, nie całkie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 20:40
      Cóż... ja naprawdę nie jestem z tych co się ogólnie za bardzo przejmują... i
      chciałabym przejść nad tą maturą do porządku dziennego. Oczywiście, nie znam
      starej matury z autopsji, chciałabym jednak podkreślić, że ona nie miała
      absolutnie wpływu na to, czy dostaniemy się na studia wyższe. Chodziło o to,
      żeby zdać. W tej chiwli nikt nawet nie zaprząta sobie głowy problemem zdania,
      bądź nie. Chodzi o to, żeby mieć jakiekolwiek szanse na dalsze budowanie
      własnej przyszłości... Pozdrawiam. Całe szczęście, że masz już to za sobą...
      • Gość: misia Re: Nowa matura: schematyczna, jałowa, nie całkie IP: 62.233.214.* 04.02.05, 00:49
        owszem, miała czasami wpływ na dostanie się na studia - na niektóre kierunki organizowane były konkursy świadectw, a np. w tym roku akadamickim na Akademię Pedagogiczną na kierunek matematyka bez egzaminu przyjmowali byli wszyscy abiturienci z oceną celującą z egzaminu dojrzałości z matematyki. to tylko tak gwoli ścisłości...
    • Gość: izzka Re: Nowa matura: schematyczna, jałowa, nie całkie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 20:40
      Do poprzedniczki-> Łatwo powiedziec "to tylko egzamin" - komuś, kto pisał starą
      maturę i najwidoczniej nie ma pojęcia o zasadach rekrutacji na studia w 2005
      roku. Dla przypomnienia: nowa matura to nie "tylko" egzamin dojrzałości - od
      tego jak ją napiszemy (lub raczej - jak nam ją ocenią), zależy to, czy w ogóle
      dostaniemy sie na studia - przykre, ale prawdziwe...
      • Gość: aaa Re: Nowa matura: schematyczna, jałowa, nie całkie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 11:30
        Do imienniczki :) coz, ja pisalam mature wcale nie tak dawno, a od wynikow i
        ocen zalezalo dosc duzo, to byly punkty za swiadectwo brane pod uwage na
        uczelniach! - paranoja moim zdaniem...Stara matura byla bez sensu, kompletnie
        nieobiektywna...Nowa jak mi sie zdaje, tez nie jest dobra, mam siostrzenice
        ktora wlasnie bedzie "krolikiem doswiadczalnym" nowej matury.Wiem na czym
        polega...Problem w tym raczej,ze nie mozecie (wy maturzysci, uczniowie)
        poradzic sobie z metodologia nowego egzaminu...bo nikt was tego nie
        uczy...Zawsze mialam marne zdanie na temat kadry nauczycielskiej...
    • Gość: slomka Re: Nowa matura: schematyczna, jałowa, nie całkie IP: *.salbis.pnet.com.pl 19.01.05, 20:42
      do gościa <aaa>!!!!mówiąc o egzaltacji zdaj sobie sprawe z Tego że stara matura
      była esencja wiedzy gromadzonej podczas 4lat nauki!!!!obecna matura jej model i
      sposób egzekwowania wiedzy jest dla jednostek niskich lotów!!Wielka sztuka jest
      rozpoznanie na cześci historycznej obrazku z koloseum w tle!!!!:)
      ps..ale i tak z tym były problemy!!
    • Gość: Wojtek Re: Nowa matura: schematyczna, jałowa, nie całkie IP: *.salbis.pnet.com.pl 19.01.05, 20:53
      Ludziki od tego pseudo-maturalnego egzaminu zależy czy bedziemy odwiedzać
      szacowne mury Krakowskiach uczelnii!!!!
      Bardzo mi nas żal, ale Coż takie życie!!Naszczęście V lo ma wspaniała kadre!!!

• Gość: zonia Re: Nowa matura: schematyczna, jałowa, nie całkie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 21:47
        Wojtku, niestety .. nawet kadra nie pomoze. Bo napewno (mam nadziej) nasza kadra
        nie bedzie nikogoo dmóżać specjalnie do nowej matury ... Ciekawe zatem, jaka
        taktyke przyjma nasi polonisci na kolejne lata...

Aniu! dziekuje za ten list. To nasz "manifest" :)
    • Gość: Kama Re: Nowa matura: schematyczna, jałowa, nie całkie IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 19.01.05, 22:18
      dołączam się do manifestu (chciaż wiem, że my w przyszłym roku będziemy mieli
      dużo gorzej, jak zwykle :///) takie życie...... :( viva prof H!
    • Gość: tusia Re: Nowa matura: schematyczna, jałowa, nie całkie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 23:47
      Najgorsze jest chyba to, ze w zasadzie od pierwszej klasy liceum stawiano na
      oryginalnosc prac, wlasnie na jej nieschematycznosci i ciekawy koncept. prawda
      okazala sie brutalna i jak kazdy tegoroczny maturzysta wie, nic ale to nic nie
      mozna na to poradzic, ze ludzie nazwijmy sie "zwykli" pisza lepiej i wykosza
      nas na egzaminach wstepnych. taka brutalna prawda.

Aniu, podpisuje sie w pelni pod Twoimi slowami
      • Gość: musubi Re: Nowa matura: schematyczna, jałowa, nie całkie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 17:46
        Aniu jesteś wielka, jestem Twoim fanem ,moja matura za rok może coś się zmieni
        narazie krzyczę razem z Kamą-Viva prof.H.!
    • Gość: autorka :-)) Re: Nowa matura: schematyczna, jałowa, nie całkie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 00:48
      Tusia, Zonia, wszyscy - dziękuję... wiem, że pewnie nic to nie zmieni... Ale
      przynajmniej to możemy zrobić. Koniec z milczeniem.
    • Gość: baba-jaga Re: Nowa matura: schematyczna, jałowa, nie całkie IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 20.01.05, 21:38
      Brawo Aniu! Zgadzam sie z Toba, Choc maturę zdawałam 40 lat temu. to sledząc
      zmagania tegorocznych naturzystów mam wrażenie, że zbyt poźno zorientowliście
      sie, ze teraz lepiej być sprytnym niż mądrym. No więc to ci sprytni wymyśli
      klucz! A klucz? czy tego wczesniej nie było!!Wraca stare!!
    • Gość: autorka :-)) to niesamowite IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 22:11
      Nigdy bym się nie spodziewała tak wielu miłych i pozytywnych reakcji!!! Dzięki
      Wam wszystkim widzę, że może cokolwiek ma jeszcze sens i że warto walczyć.
      Cieszę się, że nie jestem sama, że ktoś podziela moje zdanie. Dziękuję za
      wsparcie przyjaciół tych, których znam na codzień oraz wszystkich tych, którzy
      pomimo tego, że mnie nie znają zdecydowali się mnie poprzeć. Pozdrawiam
      młodszego fana z II klasy i panią, która zdawała maturę 40 lat temu. To
      wspaniałe uczucie być zrozumianym i docenionym. I za to dziękuję!
      • Gość: ja Re: to niesamowite IP: *.despolnet.pl 21.01.05, 07:53
        Tylko to zdanie: "Przychodząc do liceum, moja humanistyczna świadomość podatna
        była na ciągłe kształtowanie się". Boże, czy Ty naprawdę jesteś uczennicą klasy
        humanistycznej !!!???
        • Gość: kooko Re: to niesamowite IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 08:53
          Gość portalu: ja napisał(a):

> Tylko to zdanie: "Przychodząc do liceum, moja humanistyczna świadomość
          podatna
          > była na ciągłe kształtowanie się". Boże, czy Ty naprawdę jesteś uczennicą
          klasy
          >
          > humanistycznej !!!???

No właśnie... Nie dziwię się, że uczennica z tak ciężkim stylem może mieć
          problemy z maturą, starą czy nową! Ja w tym mocno wypoconym akapicie (uczy ktoś
          poprawnej organizacji tekstu?!) nie widzę ani lotności umysłu, ani
          nieszablonowości.
          Wydaje mi się, że problem z Nową Maturą polega na tym, że test wymaga precyzyji
          myśli i ich wyrażania. A z tym uczniowie przyzwyczajeni do gorących dysput,
          pewnie polegających na nawijaniu na temat bez ładu i składu, aby tylko
          nauczyciel z potoku bełkotu, mógł coś "oryginalnego" wyłowić, mają na pewno
          niemałe problemy.
          • Gość: marta Zgadzam się całkowicie z Kooko IP: 5.2.* / *.chello.pl 21.01.05, 09:13
            Młodzież absolutnie nie myśli./mówię o myśleniu logicznym, wyciąganiu wniosków.
            Piszą wg. nich mądrze i dużo ale tak naprawdę bez sensu leja wodę.Więcej co o
            tym myślę napisałam w poście o słabych wynikach próbnych matur
    • Gość: g/. Re: Nowa matura: schematyczna, jałowa, nie całkie IP: *.gov.pl 21.01.05, 15:00
      Ja wiem jedno. Zmuszanie mlodziezy do czytania tomisk pie..nie pomaga POlsce
      w walce o dobre miejsce we wspolczesnym swiecie. Niedawno dowiedzialem sie o
      zmieniejszeniu liczby godzin z fizyki. Zgroza!!! Nie znam nowej matury (i nie
      chce pozna) ale stara, ktora ja robilem to bylo pomieszanie carskiej
      pseudodyscypliny z profilem tajnych kompletow z czasow zaborów. A wyniki?
      Polskie szkolnictow jest prawdopodobnie najgorsze w OECD, a moze nawet i wsrod
      wszystkich krajow o podobnym dochodzie na swiecie. Gardze polskimi szkolami!
      • Gość: nc Re: Nowa matura: schematyczna, jałowa, nie całkie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 18:34

Gość portalu: g/. napisał(a):

> Ja wiem jedno. Zmuszanie mlodziezy do czytania tomisk pie..nie pomaga POlsce
        > w walce o dobre miejsce we wspolczesnym swiecie. Niedawno dowiedzialem sie o
        > zmieniejszeniu liczby godzin z fizyki. Zgroza!!! Nie znam nowej matury (i nie
        > chce pozna) ale stara, ktora ja robilem to bylo pomieszanie carskiej
        > pseudodyscypliny z profilem tajnych kompletow z czasow zaborów. A wyniki?
        > Polskie szkolnictow jest prawdopodobnie najgorsze w OECD, a moze nawet i
        wsrod
        > wszystkich krajow o podobnym dochodzie na swiecie. Gardze polskimi szkolami!

i głosisz te prawdy z domeny gov.pl ???
        to się czyba nazywa schizofrenia :(
    • Gość: matura to pryszcz Krzyżyk na drogę panienko! IP: *.crowley.pl 21.01.05, 15:21
      Jako, jak twierdzisz, inteligenntna jednostka, powinnaś bez trudu nauczyć się
      podpasowywać swoje wypowiedzi pod wymogi egzaminu, jeśli nie, to Twój problem
      • Gość: musubi Re: Krzyżyk na drogę panienko lub Tobie zdławiony. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 15:51
        Czy właśnie o to chodzi, by podpasowywać swoje doznanie, odczytanie obrazu pod
        konstatacje ustalone przez komisja, co nawet nie zna mojego imienia. Jak tacy
        ludzie mogą zawrzeć moje myśli. Ja w takiej sytuacji czuję się, jakgdyby ktoś
        kopnął mnie w krtań. Czuję że moja myśl jest zduszona. To ma buć sensowny
        sposób nauki?? Schematyzacja i zamknięcie na KLUCZ(lub w nim).
    • Gość: janek Ale mądrala się wypowiedziała :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 16:21
      Za dużo filozofujesz :)
    • Gość: Krzychu Czy tylko polski jest na maturze ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 16:23
      Są inne przedmioty, dla których formuła nowej matury jest jak najbardziej
      odpowiednia, więc nie wypowiadać się tylko tak, jakby istniał jedynie język polski.

Za chwilę ktoś powie, że matura jest zła, bo np. na matematyce uczeń nie może
      pokazać swojej kreatywności, bo wszystkim musi wyjść ten sam wynik :)
    • Gość: Wiseguy Dziewczynko, nie dziw się, że masz słabe wyniki IP: *.bj.uj.edu.pl 22.01.05, 13:51
      Dziewczynko, nie dziw się, że masz słabe wyniki z matury, skoro w tak krótkiej
      notce popełniłaś kilkanaście błedów, głównie frazeologicznych, stylistycznych i
      interpunkcyjnych:

1. "monotonnie wpatruję się"
      monotonnie można wykonywać jakąś czynność związaną z ruchem, działaniem etc., a
      na pewno nie jest taką czynnością wpatrywanie się.

2. zdania rozpoczynające się od "albowiem" cechują styl Biblii; w wypowiedziach
      prasowych należy tego spójnika unikać.

3. nie znany jest w j. polskim zwrot frazeologiczny "szczyt paranoi"; chodziło
      tu zapewne o szczyt nonsensu.

4. "przychodząc do liceum, moja humanistyczna świadomość..."
      Kto przyszedł do liceum? Twoja humanistyczna świadomość? Nie umiesz używać
      imiesłowów na "-ąc" - tutaj lepiej dać zdanie okolicznikowe czasu: "gdy
      przyszłam do liceum..."

5. "moja humanistyczna świadomość podatna była na ciągłe
      kształtowanie się"
      Nie rozumiem - sama się ta świadomość kształtowała? Czy była podatna na
      kształtowanie przez kogoś innego (w domyśle: nauczycieli, wychowawców etc.)?
      Jeśli to drugie (a tak sądzę na podstawie następnych zdań tej wypowiedzi) to
      poprawnie powinno być: "moja humanistyczna świadomość podatna była na ciągłe
      kształtowanie" (bez "się").

6. "wszechstronne kierunki" to chyba jakiś neologizm... Kierunek nie może być
      wszechstronny, bo zawsze jest ściśle określony (tj. wskazuje np. drogę w tylko
      jedną stronę).

itp. itd.

Resztę swoich błędów znajdź sama...
      • Gość: autorka Re: Dziewczynko, nie dziw się, że masz słabe wyni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 16:37
        Nie wiem ile masz lat, ale przypuszczam, że już osiągnąłeś wiek co najmniej
        dojrzały nazywając mnie "dziewczynką". Skromny zapewne nie jesteś, nazywając
        siebie samego Wiseguy, no ale cóż... chyba wystarcza pogratulować, tego zapewne
        oczekujesz, olśniłeś wszystkich obecnych swoją nieomylnością. Ja jednak jestem
        człowiekiem, a człowiek nie jest nieomylny. Poza tym dopiero się uczę, czego
        nie mam zamiaru ukrywać, szczerze mówiąc, współczuję Ci z całego serca, musisz
        być chyba osobą, która nie wybacza błędów i chyba ciężko Ci się żyje na tym
        świecie. Obawiam się, że jest mnóstwo osób które popełniają o wiele więcej
        błędów, których ewidentnie, czepiasz się na siłę, niż ja, a w maju muszą zdać
        tą maturę, przeznaczoną najwidoczniej dla ludzi takich jak Ty. Może pomożesz
        nam wszystkim swoją wszechstronną wiedzą i dasz jakąś cudowną radę, jak stać
        się takim ideałem jak Ty??
    • Gość: autorka raz jeszcz lekcja skromności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 17:03
      ...I jeszcze jedno. Uważam, że nowa matura jest wspaniałą lekcją skromności,
      polecam ją KAŻDEMU kto, podobnie jak niektórzy goście tego forum, myślą, że
      wiedzą już wszystko i nikt ich nie zaskoczy. Moja odpowiedź? Nowa matura Was
      zaskoczy!!! Ostatnie sondaże pokazują, że trudności z dopasowaniem się do
      klucza mają nawet niektórzy profesorowie polonistyki, co na pewno nie świadczy
      o ich niewiedzy, a raczej o absurdzie nowej formy egzaminu dojrzałości... tu
      nie chodzi o wiedzę, nie chodzi o inteligencję... chodzi o użycie konkrentego
      słowa, osobiście nie podoba mi się to, że moja "wiedza" będzie oceniana w ten
      sposób. Ps. Wypowiedź Wiseguy'a, która zachwyciła nas wszystkich idealnym
      stylem, ma się nijak do nowej matury, tak więc proponuję jednak wrócić do
      tematu.
      • Gość: ...::niniel::... Re: lekcja skromności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 22:51
        Matura... hasło które od zawsze budziło lęk w sercu... ale teraz to już
        podwójny lęk , bo dwa słowa - Nowa Matura...
      • Gość: ...::niniel::... Re: lekcja skromności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 23:06
        mnie matura narazie nie dotyczy, ale jeżeli to rzeczywiscie aż tak wygląda to
        może sie okazać, że osoby słabsze, no powiedzmy prawde- osoby troszke mniej
        inteligentne, mogą napisać mature lepiej od naprawde zdolnych uczniów. Taki
        cieńszy człowiek na konkretne pytanie odpowie "tak" lub "nie" a reszta zacznie
        sie rozpisywać... niestety "Klucz" jest leniwy i nie chce mu się sprawdzać
        dłuższych, mądrych tekstów. On akceptuje odpowiedź kilku literową. Krótką.
        Logiczną. Jakże wielce sprawdzającą wiedze na dany temat...
        Masz napisać "Co poeta miał na myśli?" a tak naprawde nikt nie przemujmuje się
        co ty miałeś na myśli pisząc takie a nie inne, zgodne z kluczem słowo, taki a
        nie inny, zgodny z kluczem tekst...
        • mirka18 Re: lekcja skromności 23.01.05, 10:03
          I takie powinny być odpowiedzi krótkie , logiczne, zwięłe. Rozpisywać to sie
          można pisząc swój pamiętnik. Nie zgadzam się , będzie podobnie ja na testach w
          gimnazjum , lepiej napiszą osoby błyskotliwe o dużej inteligencji. Duża ilośc
          tekstu wcale nie świadczy o zdolności czy inteligencji wręcz przeciwnie.U nas w
          gimnazjum najlepiej napisali zdolni laureaci i finaliści olimpiad z różnych
          przedmiotów, chociaż wcale nie mieli świetnych ocen.
          • Gość: forrest gump test iq IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 22:48
            znowu swietny ubaw - z calosci

tylko mnie nie pobijcie za bledy i stylizacje

rozumiem, ze u was przy maturze, test iq jest gratis...

a 'zdolni olimpijczycy' to oksymoron? trza bylo: 'urodzeni geniusze,
            inteligentni, blyskotliwi, glupi, nie-kujacy, bez wiedzy - olimpijczycy'

hehe

pozdrawiam, tych, co wyzej cenia logike nad synonimicznosc z kluczem:):):)
    • Gość: chmurka Re: Nowa matura: schematyczna, jałowa, nie całkie IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 24.01.05, 19:33
      nie zapominajmy rowniez o tym, ze wspanialy klucz-bog zawieral BLEDNE
      odpowiedzi do zadan zamknietych!
      i o tym, ze problem dowolnosci i dobrej woli w ocenianiu dotyczy nie tylko
      polskiego, ale tez innych przedmiotow (i to nie tylko w czesci rozszerzonej),
      np. wosu - podam przyklad z mojej pracy odnosnie wyborow wiekszosciowych,
      zadanie polegalo na wpisaniu ich wady - moja odpowiedz: "opozycja moze nie
      dojsc w sejmie do glosu"; ocena: "nalezy inaczej sformulowac - mozna uznac, ze
      chodzi o mownice - a przeciez nie to jest sensem". coz dodac...
      ania, podziwiam za determinacje!
    • Gość: niezgodna gabi Re: Nowa matura: schematyczna, jałowa, nie całkie IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.01.05, 21:58
      Mam uczucie,że zawsze gram epizody dramatyczne w jakiejś wielkiej
      farsie.Niestety w tym roku przyjdzie mi wystąpić w sztuce tragikomicznej pod
      wdzięcznym tytułem "Nowa matura".Cóz nam z szerokich horyzontów(poszerzanych w
      czasie nauki w V zakładzie), najczęściej można je odsłonić tylko w najwęższym
      kręgu.Mimo tej smutnej świadomości, gdybym wybierając liceum miała świadomość
      na czym polega nowa matura, nie wybrałabym gorszegolo, które być może lepiej
      przygotowałoby mnie do nowej matury.Jestem wdzięczna wspaniałym pedagogom i
      mądrym kolegom za to, że przede wszystkim nauczyli mnie jak być "lepszym
      człowiekiem".Myśle, że to liczy sie tak naprawde. Aniu jesteś zaiste waleczna!
      Całkowicie Cie popieram i pozdrawiam.
    • Gość: xxx Re: Nowa matura: schematyczna, jałowa, nie całkie IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.01.05, 22:01
      Wszystkim Lepperom, Giertychom i Kluczom mówimy NIE!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: szary człowiek Re: Nowa matura: schematyczna, jałowa, nie całkie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 15:46
      Każda wypowiedź pisemna nie jest obiektywna. Nie ma jednakowych kryteriów
      nadających się do oceny dwóch różnych prac. Niestety matura z polskiego bez
      wypracowania wielu ludziom wydałaby się niepełna. Dlatego starano się stworzyć
      system obiektywny. W takim systemie nie ma miejsca na indywidualizm. Nie należy
      starać się odkryć nowych wartości. Wystarczy napisać to co było na lekcjach.
      Różnice w ocenie pozostały, ale są zniwelowane do minimum, ponieważ oceniana
      jest wiedza, a nie indywidualizm.

"postępów w nauce nie określały wyznaczniki wyszczególnione w ściśle określonym
      kluczu" - maturzysta nie ma dokonywać postępu, a jedynie polazać, że posiada
      wystarczającą wiedzę, aby mógł się dalej kształcić i być może w przyszłości
      dokonać postępu.

Oczywiście nawa matura ma wiele wad (np. dotyczących przywilejów dla dyslektyków
      wymienbionych w artykule), jednak słuchając na lekcjach przez 3 lata, znając
      epoki literackie i główne lektury, można napisać przyzwoicie maturę bez
      większego problemu (nie wiem czy również np. na 90% - jestem w klasie
      matematycznej). Dotyczy to wszystkich przedmiotów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka