Dodaj do ulubionych

dla chory z nienawiści do majchrowskiego

26.01.05, 11:17
polecam artykuł z polityki o kulisach wyzwolenia krakowa przez Koniewa

polityka.onet.pl/artykul.asp?DB=162&ITEM=1212121&MP=1
Obserwuj wątek
    • peteen czyli majchower był człowiekiem koniewa? 26.01.05, 11:18
      wiedziałem!
    • Gość: tEq Re: dla chory z nienawiści do majchrowskiego IP: 195.136.143.* 26.01.05, 11:21
      Zwycięstwa Armii Czerwonej
      Armia Czerwona od swojego powstania była narzędziem sowieckiego imperializmu.
      Jej historia to historia wojen agresywnych, toczonych na obcym terytorium w
      celu jego zdobycia. Jedyna wojna obronna w historii ZSRR – wojna z III Rzeszą w
      l. 1941–1945 - szybko przekształciła się w podbój Europy Wschodniej.
      Inwazje dokonywane przez Armię Czerwoną zawsze pociągały te same skutki:
      masakry cywilów, deportacje, obozy koncentracyjne, niszczenie dziedzictwa
      kulturalnego, gwałty i grabieże. Łamano międzynarodowe konwencje stosując
      tortury i zakazane rodzaje broni.
      Działania prowadzone przez Armię Federacji Rosyjskiej na terytorium republiki
      Czeczenii pokazują, że mimo zmiany nazwy, te metody się nie zmieniły.
      Wystawa „Ludzie, którzy zwyciężyli wojnę”, otwarta 26 stycznia w Oddziale
      Muzeum Narodowego w Arsenale przedstawia żołnierzy Armii Czerwonej jako
      wyzwolicieli Polski, walczących wraz z Polakami ze wspólnym wrogiem. Niestety,
      niewiele ma to wspólnego z prawdą.
      Żołnierze Armii Czerwonej, oddziałów NKWD i jednostek specjalnych „Smiersz”
      walczyli w l. 1944-45 nie tylko z Niemcami. Zabili około 50 000 Polaków –
      żołnierzy AK, drugie tyle zesłali do obozów koncentracyjnych. Zwycięstwo Armii
      Czerwonej w 1945r. oznaczało dla Polski utratę suwerenności, połowy terytorium
      i deportacje setek tysięcy ludzi.
      Armia Czerwona od swojego powstania była narzędziem sowieckiego imperializmu.
      Jej historia to historia wojen agresywnych, toczonych na obcym terytorium w
      celu jego zdobycia. Jedyna wojna obronna w historii ZSRR – wojna z III Rzeszą w
      l. 1941 – 1945 szybko przekształciła się w podbój Europy Wschodniej.
      Inwazje dokonywane przez Armię Czerwoną zawsze pociągały te same skutki:
      masakry cywilów, deportacje, obozy koncentracyjne, niszczenie dziedzictwa
      kulturalnego, gwałty i grabieże. Łamano międzynarodowe konwencje stosując
      tortury i zakazane rodzaje broni.
      • volkswagenbank niech rżną tych czeczenów 26.01.05, 11:29
        bo nam będa bombki podkładać. Oni sa niezdolni do utworzenia państwa. porywaja
        dla okupu, podkąłdają bomby terorysci pope..ni razem z tymi idiotami z wolnego
        kaukzu. zdelegalizowac wolny kaukaz!!!!!
        • Gość: tEq Re: niech rżną tych czeczenów IP: 195.136.143.* 26.01.05, 11:58
          Nas też nie było ponad 100 lat na mapach, a pierwszą zamach terrorystyczny też
          nasi zrobili traktując bombka Mikołaja I.
          • volkswagenbank nas nie było 123 lata 26.01.05, 13:06
            ale oni nadal sa dzikusami i porywają w górach ludzi dla okupu
            • ruczaj.x jak by u nas rządziła rosyjska mafia... 26.01.05, 13:09
              też przypuszczalnie na nartach w Zakopcu to ty byś raczej nie pojeździł
              • volkswagenbank chyba ci się coś w głowie 26.01.05, 13:18
                pokreciło i chciałes cos napisac ale za bardzo nie wiedziałes co.
        • Gość: rw Re: niech rżną tych czeczenów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 15:35
          to prowokacja? bo takim idiotą być nie można, trzeba go udawać
          • volkswagenbank żadna prowokacja 26.01.05, 18:38
            pałować ile wlezie ten wolny kaukaz to bandyci i teroryści
            • Gość: ergo Re: żadna prowokacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 01:55
              volks czy jak ci tam

co ty wiesz o ludziach z Komitetu Wolny Kaukaz??

NIC

wiec zamilcz burku
              • volkswagenbank to są zwykli przestępcy 27.01.05, 09:17
                którzy dorabiają sobie ideologie do zadymy. zdelegalizowac tych terorystów bo
                za niedługo zrobią nam WTC tylko dlatego ze reszta społeczeństwa
                ich "nierozumie". Na pewno wiem cos o tobie że jesteś chuliganem.
      • volkswagenbank a która armia nie dokonywał grabiezy 26.01.05, 13:23
        deportacji, gwałtów, zniszczeń, masakr cywilów itd? Wymień choc jedną. Niemcy
        nie łamali międzynarodowych konwencji? Trzeba być niezłym nieukiem zeby takie
        bzdury pisac albo chorym z nienawiści.
    • antekl3 ciekawe co by powiedzieli 26.01.05, 11:30
      Ciekawe co by powiedziało na to 200 tys. wymordowanych podczas powstania mieszkańców Warszawy.
      Ciekawe co powiedzieli by na sowiecką odmowe dla lądowania dla brytyjskich samolotów z pomocą dla powstańców.
      Ciekawe co powiedzieli by o wymordowani w Katyniu i innych miejscach kaźni oficerowie.
      Ciekawe co powiedziali by żołnierze AK bezwzględnie niszczeni przez sowiecką okupanta.

wiwat Stalin! wiwiat rewolucja! wiwat braterska pomoc! wiwat PZPR!

Nasza świadomość społeczna nadal zatruwana jest przez byłych funkcjonariuszy SB, a zresztą o czym my tutaj mówimy skoro nawet Prezydent Krakowa jest w stanie czcić poczynania gen. Jaruzelskiego.
      Teczki na stół! zobaczymy kto zostanie w grze.
      • volkswagenbank następny chory z nienawisci 26.01.05, 13:08
        powiedzieliby dziekujemy za ocalenie Krakowa i Częstochowy
        • Gość: Jacek to TY? Re: a może ktos z biura peo\romocji miasta? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 15:38
          a może duch stalina upomniał się o swoich braci ....
          • volkswagenbank to ja, skąd wiedziałeś? 26.01.05, 16:43
            • Gość: nie masz nic do lepszego do roboty IP: *.poldim.pl 26.01.05, 20:21
              Do magistratu Ci nie pozwolili wejść. Przecież Putin to nie Bush, w włansego
              Wawelu jak tamten Cię nie wyrzuci
              • volkswagenbank mam właśnie zapraszam wolny kaukaz 27.01.05, 09:18
                do więzienia. tam ich miejsce
    • krzychut Re: Leszek Mazan 26.01.05, 11:36
      Już lepiej niech pisze o dzielnym wojaku Szwejku albo o dziadku, który na końcu
      i tak dostaje lopatą w dupę.
      Pisze wtedy z dystansem i poczuciem humoru.
      Nie jestem rusofobem ani germanofilem, ale myślę, że gdyby hitlerowcy chcieli
      zniszczyć zabytki Krakowa, to żaden manewr Koniewa by im nie przeszkodzil.
      • pilly Nie doczytałeś do końca 26.01.05, 12:03
        Mazan pisze, że oszczędzenie Krakowa przez Rosjan i Niemców było wynikiem
        zabiegów dyplomatycznych kurii krakowskiej i londyńskiego rządu.
        • ruczaj.x to może im podziękujemy... 26.01.05, 12:05
          .
          • pilly Komu? b/t 26.01.05, 12:07
            • ruczaj.x sam zacytowałeś komu powinniśmy... 26.01.05, 12:23
              "oszczędzenie Krakowa przez Rosjan i Niemców było wynikiem
              zabiegów dyplomatycznych kurii krakowskiej i londyńskiego rządu."
              • pilly Bez nadinterpretacji proszę. 26.01.05, 12:33
                Czemu w cytacie zgubiłeś: "Mazan pisze"?
                Po prostu po przeczytaniu tego artykułu w całości uznałem za stosowne zauważyć,
                że teza w nim zawarta rozmija się z jego tytułem. To wszystko.
                • ruczaj.x wszak w tytule napisałem, że zacytowałeś... 26.01.05, 12:48
                  pozdrawiam
        • krzychut Re: Nie doczytałeś do końca 26.01.05, 13:42
          pilly napisał:

> Mazan pisze, że oszczędzenie Krakowa przez Rosjan i Niemców było wynikiem
          > zabiegów dyplomatycznych kurii krakowskiej i londyńskiego rządu.

Mylisz się. Ja zawsze czytam do końca.
          • pilly Racja 27.01.05, 11:46
            krzychut napisał:
            > Mylisz się. Ja zawsze czytam do końca.

Sorry, to ja nieuważnie przeczytałem twój post. Stwierdzenie na jego podstawie,
            że nie przeczytałeś artykułu do końca było rzeczywiście nieuprawnione.
      • volkswagenbank takie twoje gadanie 26.01.05, 13:10
        jakby babcia miała wąsy to byłaby dziadkiem
        • ruczaj.x moc twoich argumentów zwaliła mnie właśnie pod... 26.01.05, 13:39
          biurko.
    • ruczaj.x Polityka jako niezależne źródło prawdy histor... 26.01.05, 12:04
      Polityka jako niezależne źródło prawdy historycznej?

ależ się ubawiłem

pozdrawiam serdecznie
      • volkswagenbank tak Wyborcza Michnika to jedyne 26.01.05, 13:15
        niezalezne źródło prawdy. każda inna gazeta kłamie
        • ruczaj.x nieco nadinterpretujesz moją wypowiedzi 26.01.05, 13:40
          nieco nadinterpretujesz moją wypowiedź

pozdrawiam serdecznie
          • volkswagenbank mozna nienawidzić ruskich 26.01.05, 16:45
            niemniej niż terorystów czeczeńskich ale cężko zaprzeczyc że Kraków przez
            ruskich nie został zbombardowany zniszcony i obrabowany
            • ruczaj.x podobnie jak i przez Nazistów.. ale jakoś nikt.. 26.01.05, 17:00
              > cężko zaprzeczyc że Kraków przez
              > ruskich nie został zbombardowany zniszcony i obrabowany

Podobnie jak i przez Nazistów... ale jakoś nikt
              nie proponuje, żeby uczcić pamięć niemieckich żołnierzy, prawda?
              • volkswagenbank I wniosek z tego taki że żołnierze niemieccy 26.01.05, 18:40
                więcej cierpienia i gwałtów i grabieży przysporzyli niż rosjanie bo nawet nikt
                nie chce ich uczcić
                • ruczaj.x nikt sowietów nie chce czcić 26.01.05, 19:23
                  no może poza Majchowskim.. i jeszcze kilkoma kolesiami tak czy inaczej związanych z PZPR czy ogólnie PRLem

mało logiczne to twoje rozumowanie
                  • volkswagenbank ja swieczke na grobie rosjanina żołnierza zapalę 26.01.05, 22:34
                    ty z pewnością nie bo nie stac cie na zwykłe ludzkie odruchy. tak jak kiedyś
                    napisłem że kupiłbyś spokój za każda cene tylko dlatego że jesteś majętny tak
                    teraz dodam ze jestem przekonany że sprzedałbyś sie za każdą cene i to nawet
                    rosjanom. Rosjanie w Polsce nie zakładali. Niemcy polski nie wyzwalali czytaj
                    żołnierze
                    rosyjscy oddawali zycie w walce z niemcami na terenie Polski i dlatego anlezy
                    im się czesć i pamięć.niemcy tego nie robili
                    • ruczaj.x Re: ja swieczke na grobie rosjanina żołnierza zap 26.01.05, 22:54
                      Zapal też nad grobem Niemców... wtedy będzie uczciwie.
                      • volkswagenbank dla mnie nie ma problemu 26.01.05, 23:05
                        a dla ciebie z pewnością jest
                        • ruczaj.x ja jeśli pozwolisz zapalę świeczkę nad grobem 26.01.05, 23:10
                          zamordowanych w walce Polaków...
                          dobrze?
                          • volkswagenbank jesteś wolny (dopiero od 1989r) 27.01.05, 09:29
                            więc rób co uważasz za słuszne i mnie nic do tego (udzielania ci pozwolenia).
                            szkoda tylko ( pewnie jesteś sporo starszy ode mnie )ze mimo uzyskania wolnosci
                            politycznej nadal masz zniewolony umysł.
                            • ruczaj.x Re: jesteś wolny (dopiero od 1989r) 27.01.05, 10:29
                              jestem całkiem młody.. a umysł mam wolny, naszczęście
                              • volkswagenbank u nas w kobierzynie 27.01.05, 11:59
                                wszyscy wielu twierdzi że sa wolni
                                • ruczaj.x :D 27.01.05, 13:01
                              • volkswagenbank ruczaj.x bez urazy w tym wcześniejszym żartowałem 27.01.05, 12:00
                    • ruczaj.x Re: ja swieczke na grobie rosjanina żołnierza zap 26.01.05, 23:13
                      tłumacze Ci, że wcale nie jestem majętny... bardzo wiele mi do tego brakuje.

Naprawdę myślisz, że Rosjan czy Stalina interesował los Polaków?

Jeśli chcesz palić świeczki zapał też nad grobami Niemców...
                      są równie wini jak i Rosjanie (kojarzysz układ Ribentrob-Mołotow).
                      • volkswagenbank na pewno nie interesował los polaków 27.01.05, 09:25
                        tak samo jak przeciętnego żołnierza rosyjskiego ideologia. on musiał walczyć i
                        często oddawać życie (pod przymusem - kulą w łeb).Jednym z takich miejsc jest
                        sandomierz z ogromnym cmentarzem żołnierzy rsosyjskich poległych w wwalce o
                        przyczółek baranowsko-sandomierski. Tam co roku władze miasta bez względu na
                        opcję polityczną skałdają cześć, przychodza naobchody ludzie, zapraszani sa
                        przedstwiciele szkół ect. i jakoś nikt nie doszukuje sie bóg wie jakich
                        podtekstów. I o tyle sa mądrzejsi od krakowian. A sandomierzanie tez ucierpieli
                        od komuny.
        • Gość: tEq Re: tak Wyborcza Michnika to jedyne IP: 195.136.143.* 26.01.05, 15:59
          Wyborcza Michnika to taki sam brukowiec obecnie jak SE czy FAKT... pamiętam jak
          kiedyś na każdego kto domagał się aby nie mówić polskie obozy koncentracyjne
          wyzywała od faszystów i antysemitów, a teraz sama bije na alarm że tak sie
          przyjęło, a przyjęło sie tak bo nikt nie protestował.
          • Gość: obiektywny Re: tak Wyborcza Michnika to jedyne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 18:52
            Pogięło cię?! Kiedy to było, podaj jakieś przykłady! Natomiast owszem, jak by
            nie było, to Majchrowski na pewno maczał w tym palce.
            • volkswagenbank majchrowski na pewno mial na 26.01.05, 18:55
              myśli rosyjskie obozy w polsce. pzrecież kazdy wie że nie były niemieckie i z
              emajchrowski byl równiez w to zamieszany
              • ruczaj.x rosyjskie obozy z Polakami.. były..ale na Syberii 26.01.05, 19:26
                bardzo dalekiej Syberii.

wpisz sobie w googlach "ŁAGRY"

albo Grudzińskiego poczytaj... może Ci to nieco odświeży pamięć, kto był kim w tej bajce
                • Gość: obiektywny Re: rosyjskie obozy z Polakami.. były..ale na Syb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 21:56
                  Tylko widzisz, archipelag miał szereg kręgów, jak u Dantego, te najbardziej
                  zewnętrzne były do zniesienia - niektóre przypominały nawet Ruczaj.
                  • ruczaj.x pod względem ilości zielenii ? ;) 26.01.05, 22:02
                    nie wiem, nie byłem na szczęście na Syberii...

chcesz mi opowiedzieć o co dokładnie Ci chodzi?

:D
                    • volkswagenbank szkoda bo powinieneś byc 26.01.05, 22:45
                      moze spotkanie z innymi ludzmi nauczyłoby cię troszkę szacunku np. dla
                      biedniejszych posznowania np. na pzrykłąd mogił poległych
                      • ruczaj.x ale ja chce szanować mogiły poległych... 26.01.05, 22:50
                        nawet bardzo je szanuje...
                        tylko nie potrafię zaakceptować mieszania polityki z ich pamięcią... jak to chce czynić Majchrowski i jemu podobni.

Szacunek dla żołnierzy!! oni NIE BYLI odpowiedzialni za politykę Stalina... tyle.

ciszej nad tymi mogiłami...

pozdrawiam serdecznie
                        • volkswagenbank a co myslisz że jak majcher 26.01.05, 22:55
                          pódzie nagroby ruskich z dzieciakami to zaraz ktoś doniesie putinowi i majcher
                          z tego bedzie miały profity polityczne. No chybaś zgłupiał do reszty
                          • ruczaj.x Re: a co myslisz że jak majcher 26.01.05, 23:08
                            wszystko pomieszałeś...

Ale jak poznasz troszkę historii to pewnie zrozumiesz, że pewni politycy będą się starli Ci wmówić, że Polska w latach 44-89 była demokratyczna i niepodległa... jak się zapewne domyślasz inaczej mogli by być posądzeni o kolaboracje (tak defakto powinniśmy to nazywać).

A jak się rodakom wmówi, że Rosjanie nas wyzwolili.. to historia własnego, czerwonego życia wygląda już nieco lepiej... można zapomnieć o 'bratniej' pomocy dla Czechów czy Węgrów... można zapomnieć o niszczeniu opozycji... można zapomnieć o wielu innych przewinieniach.
                            • volkswagenbank czyli opozycjoniści też 27.01.05, 10:51
                              byli według ciebie kolaborantami w 1989r bo zawarli kompromis, układ z władzą z
                              sowietami, komuchami. I dzisiaj Michnik z Urbanem najlepsi koledzy na kolacji
                              wspominają jak to dawniej było. AWS - SLD albo PO - SLD zawierajaca pakty
                              społeczne w energetyce, koalicje w poszczególnych miastach. Nikt nikogo nie
                              morduje nie wywozi na sybir, do reichu. Czy oni mogą być posądzeni o
                              kolaborację? Michnik i inni chyba skutecznie zapomnieli o tym co
                              piszesz 'bratniej' pomocy d
                              > la Czechów czy Węgrów... można zapomnieć o niszczeniu opozycji... można
                              zapomni
                              > eć o wielu innych przewinieniach.

a dlaczego, bo teraz mozna i trzeba robić kasę. Kazdy z każdym bez względu na
                              przekonania polityczne i poglądy a tym bardziej historię. i nikt rodakom
                              niczego nie musi wmawiac. Pójda w odpowiednim czasie zagłosowac a twarze i tak
                              u koryta sie nie zmienią. No chyba ze sie komuś umrze.

• ruczaj.x Re: czyli opozycjoniści też 27.01.05, 13:08
                                > byli według ciebie kolaborantami w 1989r bo zawarli kompromis, układ z władzą z
                                >
                                > sowietami, komuchami. I dzisiaj Michnik z Urbanem najlepsi koledzy na kolacji
                                > wspominają jak to dawniej było. AWS - SLD albo PO - SLD zawierajaca pakty
                                > społeczne w energetyce, koalicje w poszczególnych miastach. Nikt nikogo nie
                                > morduje nie wywozi na sybir, do reichu. Czy oni mogą być posądzeni o
                                > kolaborację? Michnik i inni chyba skutecznie zapomnieli o tym co
                                > piszesz 'bratniej' pomocy

i to jest właśnie hańba...

przypuszczalnie dlatego mamy w Polsce jak mamy...
                                • volkswagenbank właśnie ty piszesz o innej wolności 27.01.05, 13:35
                                  a ja o innej. O tej o której ty piszesz - ona jest juz jest historyczna i
                                  grzebanie czasemtylko prowadzi do czegoś sensownego, a ja piszę o tej wolnosci
                                  która realizuje sie teraz chociaż nikt nikogo fizycznie nie unicestwia. Problem
                                  że majcher buduje osiedla na ruczaju dla biednych albo czci ruskich na
                                  cmentarzu to bzdeta. Problemem jest dlaczego oni są biedni i musza miec
                                  komunalne i dlaczego będa karść. Ano dlatego ze są biedni.
                                  • ruczaj.x Re: właśnie ty piszesz o innej wolności 27.01.05, 14:09
                                    wolność narodu nie jest pojęciem, które można relawityzować

A budowa osiedli komunalno-socjalnych to jakaś totalna bzdura...
                                    co to za pomysł, że biednych zamykać w gettach w jednym rejonie Krakowa.. kiedy równie dobrze (za te same pieniądze) można im kupić mieszkania na wolnym rynku i zafundować życie w normalnych warunkach.
                                    Nie widzisz tego, że tutaj chodzi o jakąś grubsza kasę, czy też inne interesy?

pozdrawiam serdecznie
                                    • volkswagenbank na wolnym rynku 27.01.05, 14:13
                                      to im można kupić np. miejsca pod mostem grunwaldzkim albo tym nowszym z
                                      takimi metalowymi koksownikami w zimie
                                      • ruczaj.x c dokładnie co chciałeś powiedzieć.?? policz 27.01.05, 14:45
                                        nowe mieszkania budowane na raczej drogiej ziemi to cholernie droga inwestycja jak na potrzeby komunalne...

może zacytuje mojego posta:
                                        KOSZTY MIESZKAŃ KOMUNALNYCH:

Zalesie/Magnolii I etap 300 mieszkań:
                                        - ziemia 3 ha ~ 8 mln. zł
                                        - osiedle 25 mln. zł

Zalesie/Magnolii II etap 400 mieszkań:
                                        - ziemia 3 ha ~ 8 mln. zł
                                        - osiedle ~ 35 mln. zł

Prawie 80 mln. zł na nowe mieszkania komunalne...

Koszty społeczne nie możliwe do określenia!! Patrząc na inne, ale znacznie mniejsze tego typu inwestycje - można powiedzieć, że koszty społeczne będą gigantyczne!

Koszty związane ze spadkiem wartości okolicznych mieszkań:
                                        MINIMALNIE można założyć 300zł na m2
                                        powierzchnia mieszkań w okolicy około 300 000 m2
                                        300 000m2 x 300zł/m2 = 90 mln. zł

ŁĄCZNY KOSZT powstania 700 mieszkań komunalnych:
                                        conajmniej 170 mln. zł (0,17 mld zł)
                                        + 20 tys. maksymalnie wkurzonych okolicznych mieszkańców

brawa dla Wydziału Mieszkalnictwa! yupppiii!
                                        prawdziwe złoty interes!
                                        • volkswagenbank [...] 28.01.05, 23:49
                                          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                  • Gość: obiektywny Re: rosyjskie obozy z Polakami.. były..ale na Syb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 22:15
                    Takie tam - klasowo jednolite, środowiskowo nadaktywne i pojęciowo uwarunkowane.
                    • ruczaj.x musisz się jaśniej wyrażać... 26.01.05, 22:38
                      bo ja jestem z Ruczaju...:)
                • volkswagenbank napisałem że niemieckie obozy były w Polsce 26.01.05, 22:30
                  rosjanie w Polsce nie zakładali. Niemcy polski nie wyzwalali czytaj żołnierze
                  rosyjscy oddawali zycie w walce z niemcami na terenie Polski i dlatego anlezy
                  im się czesć i pamięć.niemcy tego nie robili
                  • ruczaj.x znaczy się... 26.01.05, 22:46
                    > Niemcy polski nie wyzwalali
                    Rosjanie również... oni zwyczajnie zajmowali kolejne terytorium... a że przy okazji przepędzili Niemców

> czytaj żołnierze
                    > rosyjscy oddawali zycie w walce z niemcami na terenie Polski
                    > i dlatego anlezy
                    > im się czesć i pamięć.niemcy tego nie robili
                    a Niemcy nie oddawali życia w walce z Rosjanami na terenie Polski?
                    rozumiem, że im również należy się pamięć?

pozdrawiam serdecznie
                    • volkswagenbank jakoś francuzi i angole nie spieszyli 26.01.05, 22:53
                      z pomocą zwłaszcza w 1939. Idąc twoim tokiem rozumowania to dlaczego polacy nie
                      zajmowali skoro mieli doskonale rozwinięte struktury AK, AL, BCH. Wytłumacz mi
                      o co masz do tych ruskich takie pretensje skoro na konferencjach Teheran,
                      jałta, Poczdam oddali nas w strefe wpływów rosyjskich ci nasi "sojusznicy".
                      • ruczaj.x Re: jakoś francuzi i angole nie spieszyli 26.01.05, 23:02
                        wcale nie pochwalam tego co stało się w Jałcie czy Poczdamie. Przy czym nie możemy zapominać kto na tych konferencjach był stroną ofensywną?

> zajmowali skoro mieli doskonale rozwinięte struktury AK, AL, BCH.
                        Przypuszczalnie nie mieli tych struktur tak doskonale rozwiętych.

> Wytłumacz mi
                        > o co masz do tych ruskich takie pretensje skoro na konferencjach Teheran,
                        > jałta, Poczdam oddali nas w strefe wpływów rosyjskich ci nasi "sojusznicy".
                        Coż mieli zrobić Amerykanie czy Brytyjczycy.. rozpętać 3 wojnę światową, żeby wyzwolić Polskę czy Czechy... woleli wierzyć w kłamstwa Stalina.

Może powtórze to co mówiłem na początku tej dyskusji..
                        gdyby Polska zachowała się w stosunku do Rosji tak jak Czesi na początku wojny w stosunku do Niemców.. czyli zwyczajnie się poddała (z oczywistych powodów).

Pamiętajmy o poległych, ale niech Majchorowski opamięta się z napastliwym politykierstem - bo to jest kolejna świadoma próba zakłamania historii (przerabialiśmy to przez ostatnie dziesięciolecia i chyba czas z tym skończyć).

pozdrawiam serdecznie
                        • ruczaj.x Re: jakoś francuzi i angole nie spieszyli 26.01.05, 23:12
                          > gdyby Polska zachowała się w stosunku do Rosji tak jak Czesi na początku wojny
                          > w stosunku do Niemców.. czyli zwyczajnie się poddała (z oczywistych powodów).
                          tam chyba nie powinno być: "gdyby"

gdybyśmy walczyli i leżeli nieco dalej na wschód... spotkałby nas za pewne los Czeczenów
                          • volkswagenbank bzdury to co piszesz 27.01.05, 09:12
                            Historia nie była taka prosta jak ty piszesz 44-89 polska była podległa.

gdybyśmy walczyli i leżeli nieco dalej na wschód... spotkałby nas za pewne los
                            > Czeczenów

Moja odpowiedź brzmi: nie sptkałby nas los czeczenów bo ukraińcy ostatnio
                            wybili się na niepodległść i wcale nie mieli łatwej sytuacji arosjani enie
                            zaczeli ich wyrzynać i okupować choć mieli ku temu powody zgodnie z twoją
                            logiką. Widzisz Białorusini nie moga a dlaczego skoro mają takie same
                            uwarunkowania jak ukraińcy. odpowiedź: bo nie ma w nich jakby to napisać ducha
                            narodu tak samo jak u czeczenów. Oni nie sa na tyle rozwinięci jako struktury
                            państwa zeby mogli wybić sie na niepodległość. Tam rządza jeszcze klany, ludzie
                            nie mają swiadomosci państwowej. I dlatego nas Polaków, ukraińców, gruzinów nie
                            spotkałby los czeczenów.
                            • ruczaj.x teraz to się mogą wybijać... 27.01.05, 10:27
                              ja mówie o latach powojennych...

no zastanów się co by było, gdyby Polska nie poddała się radzieckim okupantom...
                              czy wszystkich Polaków spotkałby los żołnierzy AK?

z drugiej strony co by było gdyby Polska poddała się na początku wojny Niemcom (można się spodziewać, że spotkał by nas los Czechów)

więc proszę NIE WYRÓŻNIAJ ANI STALINA ANI HITLERA...

bo wbrew kłamliwej propagandzie to właśnie reżim sowiecki i komunizm przyczyniły sie do śmierci największej ilości ludzi w historii
                              • volkswagenbank ja też pisze o latach powojennych 27.01.05, 10:41
                                jakby sie nie poddała to zgodnie z twoją logiką wymordowano by polaków co do
                                jednego. Około 30 mln. Nie wiem co byłoby jeżeli poddałaby się. Moze lasy
                                Polski i swiata potoczyłyby się zupełnie nieoczekiwanie i dzisiaj bylibyśmy
                                częściom imperium sowieckiego lub bogatym landem Rezszy. Nie wiadomo. Jednak
                                myśle ze gdybyś ty brał udział np. w obradach okrągłego stołu z ramienia
                                opozycji i twoje bezkopromisowe stanowisko poparte nienawiścia do sowietów,
                                komuchów odgrywałoby kluczową rolę to niechybnie historia potoczyłaby sie
                                inaczej. Nawet w 1989 odzyskana wolnosc, wybory itp odbyły się w oparciu o
                                kompromis. O kompromis zawarty pomiędzy opozycja a rządzącymi.
                                • ruczaj.x Re: ja też pisze o latach powojennych 27.01.05, 13:06
                                  sowieci wymordowali by tyle ile by było konieczne (było konieczne wybicie AK no i to zrobili).

> inaczej. Nawet w 1989 odzyskana wolnosc, wybory itp odbyły się w oparciu o
                                  > kompromis. O kompromis zawarty pomiędzy opozycja a rządzącymi.
                                  kompromis był niezbędny do pokojowego oddania władzy przez reżim, czy polityka grubej kreski była dobra... patrząc co się działo w Polsce przez ostatnie 15 lat śmiem więcej niż wątpić (szczególnie w mediach tzw. publicznych).

pozdrawiam serdecznie
                                  • volkswagenbank właśnie putin spotkał sie z kwaśniewskim 27.01.05, 13:13
                                    Nim kur trzy razy zapiał a posty longwehicla i bo98 nie zdążyły wystygnąć
                                    (zniknąc albo przejść na następną stronę) a putin zrobił na złość longwehiclom
                                    i innym bo 98 i spotkał się z kwachem zktórym nikt się jużnie liczy hahahhaha.
                                    • ruczaj.x co to ma do rzeczy.. co ty jesteś jakiś rosyjski 27.01.05, 13:17
                                      agent?
                                      Biuro do spraw promocji sprawy rosyjskiej w Polsce?
                                      • volkswagenbank nic taka dygresja 27.01.05, 13:22
                                        jestem jewsy, peteen, longwehicle, seven, kasica, bo98, O.D., szpionem i
                                        cholera wie kim jeszcze.

Bawi mnie jak życie weryfikuję lub "sytuacje czasami potrafią zakpić" z tych
                                        którzy zieją nienawiścią i wyrażaja jedynie słuszne prawdy.
                                        • ruczaj.x ale o co Ci konkretnie chodzi 27.01.05, 14:06
                                          Nie akceptuje zakłamania historii jakie probują nam serwować niektórzy politycy.. tyle.. gdzie tu nienawiść?

Ty jesteś oczywiście obiektywny i masz racje?
                                          • volkswagenbank nie ja tylko tak sobie 27.01.05, 14:11
                                            za bardzo sie doszukujesz drugiego dna, ideologii i czegos tam jeszcze.
                                            pzreciętny obywatel miasta karkowa nie doszukuje sie podtektów.
    • Gość: ofiara na Ruczaju bez zmian IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 14:18
      No to drugą wojnę (wraz z przyległościami) mamy już rozpracowaną. Proponuję
      przejść do pierwszej.
      • ruczaj.x cudowne te twoje argumenty 27.01.05, 14:47
        ...
        • Gość: ofiara Re: cudowne te twoje argumenty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 14:54
          Wiem, ale Ciebie nikt nie przebije.
    • bo98 Re: dla chory z nienawiści do majchrowskiego 27.01.05, 15:32
      „Bodaj najczęściej (kilka wznowień) wydawaną pod Wawelem książką był od 1970 r.
      „Manewr, który ocalił Kraków” Ryszarda Sławeckiego"

Pamiętam, chodziłem do szkoły

Dyr. Sławecki popełnił jedną książkę, skądinąd ciekawe, czy sam.
      Pan Mazan też mi pasuje.

Chyba faktycznie jestem chory z nienawiści, ale okazuje się, że lubię chorować
      :--))))
      • volkswagenbank nie bedę wnikał skąd 27.01.05, 15:52
        masz takie dokładne dane o ukazujacych sie publikacjach od 1970r. A twoja
        chorobe zdiagnozowałbym "zniewolony umysł". A tak na marginesie skoro ty zyjesz
        to chyba twoim przodkom za komuny nie powodziło sie tak okropnie.

I putin sie jednak nie ograniczył:

Putin pokazał Kwaśniewskiego fucka!!,to kara za jego zaangażowanie w wyborach
        na Ukrainie.Wczorajsza absencja,daje dużo do myślenia!!!.Poprostu Putin
        ograniczy się do przylotu do Krakowa,bezpośredniej jazdy do Oświęcimia-bez
        jakichkolwiek rozmów.To kara za "podskakiwanie "i pokazanie mu gdzie jego
        miejsce.Putin wykona gest w stronę rosyjskich więżniów,rosyjskich żydów i na
        tym się skończy.Nie wróży to dobrych czasów w stosunkach polsko-rosyjskich.
        Panie Prezydencie!!!.
        Czas kończyć ,nikt się z Panem nie liczy!!!

To choruj sobie ale nie zarazaj nienawiscia innych
        • bo98 Re: nie bedę wnikał skąd 28.01.05, 12:47
          Co tam Pan wie o chorowaniu i diagnozowaniu
          • volkswagenbank [...] 28.01.05, 13:04
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka