muzaaa 05.06.02, 17:33 Moze ktos zapodalby jakis przepis na cos do jedzenia dobrego. Niedlugo bede glodna i nie chce smetnie zagladac do lodowki. Ma ktos jakies propozycje? Szybko i smacznie:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yogy Re: Kacik kulinarny 05.06.02, 17:35 Kacik kulinarny? A może kacyk kulinarny...?;-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
muzaaa Re: Kacik kulinarny 05.06.02, 17:39 Kucyka nie chce jesc. Mam tendencje wegeterianskie, a kucyk to kawal miecha. Oczywiscie Ci, co mamy dla nich gotuja, nie beda miec nic do powiedzenia, wiec... siarap:)) Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Kacik kulinarny 05.06.02, 17:56 muzaaa napisał(a): > Kucyka nie chce jesc. Mam tendencje wegeterianskie, a kucyk to kawal miecha. > Oczywiscie Ci, co mamy dla nich gotuja, nie beda miec nic do powiedzenia, > wiec... siarap:)) jaki kucyk? ja tam wyzej czytam kacyk ! :-))) idz zjesc nachosy, ja sie ostatnio nimi obzarlem... mmm... z serem jeszcze ... :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
yogy Re: Kacik kulinarny 05.06.02, 18:11 muzaaa napisał(a): > Kucyka nie chce jesc. Mam tendencje wegeterianskie, a kucyk to kawal miecha. > Oczywiscie Ci, co mamy dla nich gotuja, nie beda miec nic do powiedzenia, > wiec... siarap:)) teraz mamy nie ma, a ja siedzę głodny:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
muzaaa Re: Kacik kulinarny 05.06.02, 18:40 Na nachos to nigdzie nie musze wychodzic. Przygotowanie wyglada w ten sposob, ze bierzesz talerz (wielkosc zalezy od ilosci jaka masz zamiar zjesc), nastepnie nasypujesz na niego nachos, posypujesz serem zoltym i wkladasz do mikrofali na minute moze jedna i pol (zalezy jaki ser itp.) Dip, najlepiej jak masz gotowy w sloiku (salsa), to biale co podaja w Twojej ulubionej restauracji to po prostu kefir pomieszany ze smietana z dodatkiem soli, pieprzu i czosnku. Proste jak drut. Ja chyba jednak zjem jakis omlet, ze szparagami na przyklad. Jakos nikt mi nie pomaga:) Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Kacik kulinarny 05.06.02, 18:53 proste, ale zacznijmy od tego, ze nachosow porzadnych w polsce nie uswiadczysz. poza tym nachosy to i tak tylko przystawka... mmm... no i lepiej, jak ktos lata wokol mnie nizbym mial sam robic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joseph Re: Kacik kulinarny IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 06.06.02, 10:40 muzaaa napisał(a): > Moze ktos zapodalby jakis przepis na cos do jedzenia dobrego. Niedlugo bede > glodna i nie chce smetnie zagladac do lodowki. Ma ktos jakies propozycje? > Szybko i smacznie:) Jako b. pracownik gastronomii a obecny kucharz nieetatowy gotów jestem udzielić wszelkiej nieodpłatnej pomocy, zwłaszcza rodakom oddzielonym przez ocean od dobrodziejstw płynących z występowania barów mlecznych. Szybko, smacznie i wegetariańsko wymaga jednak uściślenia: 1.) Jak szybko to jest odpowiednio szybko? 2.) Jak bardzo wegetariańsko (czy np. ryby lub białe mięso wchodzą w grę?) Pzdr. i mam nadzieję, że szparagi były smaczne:-) Odpowiedz Link Zgłoś
tomcrac Re: Kacik kulinarny 06.06.02, 10:47 Tez mam ten problem, wlasnie nie wiem co sobie upichcic na sniadanie :( > 1.) Jak szybko to jest odpowiednio szybko? Bardzo szybko!! > 2.) Jak bardzo wegetariańsko (czy np. ryby lub białe mięso wchodzą w grę?) Moze byc wegetariansko, bo ostatnio za duzo zwierza zjadlem ;) Sugeruj sie skladnikami z typowej polskiej lodowki =) Thx from the moutain za kazda potrafke glodny tomCrac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joseph Re: Kacik kulinarny IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 06.06.02, 11:01 Potrzebny czas: 15 min. Składniki: jajka na twardo, cebulka dymka, groszek i kukurydza, majonez, ser żółty, reszta jak kto lubi Technologia: jajka ugotować na twardo. W tzw. międzyczasie drobno posiekać cebulkę, wymieszać z majonezem, groszkiem, kukurydzą, pieprzem i solą, mozna doprawić odrobiną musztardy, posiekanego ogórka itp. jak kto lubi. Drobno utrzeć ser. Po ugotowaniu jajek szybko posiekać je na drobne kawałki (najlepiej kratką do sałatek) i wymieszać z pozostałymi składnikami. Powinno się jeść jeszcze gorące. Bon apetit! Odpowiedz Link Zgłoś
tomcrac Re: Kacik kulinarny 06.06.02, 11:13 groszek i kukurydza chlip chlip nie mam :( Przepis zapisalem i jutro sprawdze rezultaty :))) a dzisiaj to po polskiemu paroweczki z musztarda sobie upichce :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joseph Re: Kacik kulinarny IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 06.06.02, 11:17 tomcrac napisał(a): > groszek i kukurydza chlip chlip nie mam :( Przepis zapisalem i jutro sprawdze r > ezultaty :))) a dzisiaj to po polskiemu paroweczki z musztarda sobie upichce :) > > Mam nadzieję że nie SOJOWE?!! (tfy, zgiń przepadnij!). Smacznego:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
tomcrac Re: Kacik kulinarny 06.06.02, 11:20 "po polskiemu" wyklucza paroweczki sojowe :))) Kotleciki sojowe sa calkiem smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
tomcrac Innowacje 06.06.02, 11:17 Czy macie jakies bardzo oryginalne dodatki do pospolitych dan, jakies super innowacyjne dania, ktorych poza Wami nikt nie chce nawet sprobowac? :) Moja pierwsza innowacja, ktora kiedys opatentuje jest pizza z majonezem, miod nie pizza!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joseph Re: Innowacje IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 06.06.02, 11:30 Zabrzmi to dziwnie, ale niezła jest też jajecznica z majonezem, najlepiej usmażona z dodatkiem b. drobno posiekanego fileta z kurczaka. Odpowiedz Link Zgłoś
tomcrac Majonez dobry na wszystko! 06.06.02, 11:35 Ja po sukcesie z pizza i majonezem, sprobowalem dodac tego skladniku do paroweczek i jezeli bedzie sie stosowalo z umiarem to smakuje wysmienicie (dzisiaj jednak zdecydowalem skonsumowac sledzie po goralsku + majonez :) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Majonez dobry na wszystko! 06.06.02, 11:39 Tomcrac, bo ja dojdę do wniosku, że jesteś w ciąży, czytając te wszystkie Twoje innowacje.. Się bierze sałatę, pomidory, paprykę, ogórek świeży (to wtedy i oliwki) albo kiszony (bez oliwek), fetę, małe, białe cebulki, kroi wszystko i miesza ze sobą. Zalewa się zalewajką z oliwy, soku z cytryny, rozgniecionego czosnku, soli i może być malutko musztardy. Znowu się miesza. Zostawia na czas jakiś - w sytuacji ekstremalnej na czas pokrojenia chleba. Ukrywa przed rodziną i żżera samemu lub samej :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joseph Re: Majonez dobry na wszystko! IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 06.06.02, 11:42 Mmm, ale się rozczuliłem (może to ja jestem w ciąży?). A może by tak jeszcze do tego odrobinę jogurtu lub chudego twarożku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kathy38 Re: Innowacje IP: 149.156.58.* 06.06.02, 11:43 Mizeria z ogórków w słodkim sosie jogurtowym. Kurcze, takie to dobre a nikt w domu nie chce jeść. Podobnież sałata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dżemol Re: Innowacje IP: 195.150.144.* 06.06.02, 11:48 tomcrac napisał(a): > Czy macie jakies bardzo oryginalne dodatki do pospolitych dan, jakies super inn > owacyjne dania, ktorych poza Wami nikt nie chce nawet sprobowac? :) Moja pierws > za innowacja, ktora kiedys opatentuje jest pizza z majonezem, miod nie pizza!!! Osobiście polecam: lody (każde) z dżemem, koniecznie wiśniowym, ciasto biszkoptowe z dżemem wiśniowym, cwibak z dżemem wiśniowym, pieczywo dietetyczne z dżemem a w ogóle najlepszy jest dżem z dżemem (wiśniowym oczywiście). Uwaga , jeden warunek ! Dżem musi być niskosłodzony (najlepiej na posadzce w piwnicy). Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Innowacje 06.06.02, 11:53 Cóż, przypomniała mi się koleżanka z lat dziecięcych, której ulubionym pożywieniem w sezonie był chleb z masłem, na to połówki renklod (bez pestek :) posmarowane musztardą i lekko posypane cukrem.. Prawdę mówiąc, kiedyś spróbowałam i złe to nie było :))) Odpowiedz Link Zgłoś
tomcrac Re: Innowacje 06.06.02, 12:08 Ja sobie przypomnialem kolezanke, ktora uwielbiala kromeczke z maselkiem, polewana smietana i posypywane sukrem mniam! W ciazy nie jestem! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kathy38 Re: Innowacje IP: 149.156.58.* 06.06.02, 12:23 Test sobie robiłeś, że taki pewien jesteś? A i testy 100% pewności nie dają. Odpowiedz Link Zgłoś
tomcrac Re: Innowacje 06.06.02, 12:51 Ehhhhh ta kobieca ironia ;) Wszystko co przychodzi mi na mysl, jako ewentualna riposta, nie miesci sie w granicach dobrego smaku, wiec narazie powstrzymam swe zadze :))) Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 proste 06.06.02, 12:07 wojna domowa: zolty ser z musztarda prosta potrawa: kilo sloniny kroimy na drobne wrzucamy na patelnie topimy dorzucamy pokrojona cebulke (mozna tez kawalki jablka) duzo przypraw jakie tylko sie nawina do tego chlebus prosto z piekarni i kiszony ogor- palce lizac jeszcze prostsze kupujemy leczo w postaci mrozonki, rzucamy na patelnie , dorzucamy kawal pokrojonej kielbachy, kilo przypraw i wcinamy az sie nam uszy trzesa Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: proste 06.06.02, 13:01 Skuter, Ty masz cholernie oryginalną wizję wegetariańskich potraw.. Muzaaa niewątpliwie rzuci się biegiem do kuchni z porad skorzystać :))) Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: proste 06.06.02, 13:05 jottka napisał(a): > Skuter, Ty masz cholernie oryginalną wizję wegetariańskich potraw.. Muzaaa > niewątpliwie rzuci się biegiem do kuchni z porad skorzystać :))) pierwsz potrawa byla calkowicie wegetarianska a leczo tez moze byc bez kielbasy smalec to tez nie jest mieso:_) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: proste 06.06.02, 13:14 Właśnie koncern MacDonald's płaci ciężkie miliony wegetarianom w Stanach za to, że w ramach wegetariańskich frytek używał łoju zwierzęcego jako "wzmacniacza smaku". To jest ugoda w ramach zadośćuczynienia za krzywdy moralne, bo ew. odszkodowania sądowe przeraziły MacHamburgera :))) Odpowiedz Link Zgłoś