m.in 27.02.05, 23:47 TVN, program Uwaga! poświecony nadbudowie przy ul. Szerokiej na Kazimierzu zapraszam.... ------------ przy okazji oświadczam, ze nie jestem pracownikiem TVN :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mrug Ponoć wstrzymali... 27.02.05, 23:55 miasta.gazeta.pl/krakow/1,35812,2566572.html Odpowiedz Link Zgłoś
m.in e tam..... 28.02.05, 00:27 decyzja decyzją a wykonanie decyzji idzie innym trybem przechodze Szeroką codziennie, "udarówki" łomocą non stop BTW ponieważ "na architekturze" pojawiły sie głosy, ze giwu zamieszcza stare zdjęcia to tutaj: www.kazimierz.com/archit/szeroka/szeroka122004.JPG jest nowsze dzisiaj wyglądało to podobnie - tyle ze na nowo stoja rusztowania Odpowiedz Link Zgłoś
zielonki Re: e tam..... 28.02.05, 00:52 ja tez codzienniesłyszę te udarówki. www.radiomaryja.pl/trwam/poniedzialek.htm niestety w pn. nie moge. Odpowiedz Link Zgłoś
mrug Re: Poniedziałek, 19:45 28.02.05, 15:16 Nadbudowa, nadbudową. A blokiem koło Synagogi Izaaka jakoś się nikt nie zainteresuje. To dopiero jest kur...stwo! Odpowiedz Link Zgłoś
mrug Re: Poniedziałek, 19:45 28.02.05, 20:03 Oglądałem... Abstrahując od tego, że ta nadbudowa jest ewidentnym skandalem, to poziom dziennikarstwa śledczego w TVN-nie jest porażający. Stronniczość, chaos i ogólnie fuszerka. I mój ulubiony kwiatek: końcowa rozmowa - facet zaczyna się tłumaczyć, reporter mu przerywa: "przepraszam, kończy nam się czas, pan jest winny". Odpowiedz Link Zgłoś
m.in Re: Poniedziałek, 19:45 28.02.05, 22:11 drogi mrug otóż jesteś w takim błędzie, ze go tylko wielbłądem można nazwać :) blok przy Kupa był "na tapecie" rok temu, były materiały prasowe, dyskusje z udziałem dewelopera i dziennikarzy a także nielicha awantura na TYM forum ;) sprawa nie do ruszenia, bo kwity są w porządku aby cie pocieszyć uprzejmie informuję, ze jest to PIERWSZY blok następny "w drodze" Kupa 6 no miedzy nimi pozostaje miejsce na dwa nastepne (sa już nawet narysowane, jesli masz duzo czasu to na www.kazimierz.com w archiwum newsów znajdziesz opis i rendery) + zostają dwie wolne parcele od Jakuba co będzie? pewnie bloki Odpowiedz Link Zgłoś
mrug Re: Poniedziałek, 19:45 28.02.05, 22:42 Drogi m.in Eeeee tam nie do ruszenia... Parę ładunków w odpowiednich miejscach... Zaburza mi perspektywę... Odpowiedz Link Zgłoś
mrug Re: Poniedziałek, 19:45 28.02.05, 22:48 Swoją drogą to przerażające, co piszesz o tych pozostałych parcelach. Odpowiedz Link Zgłoś
m.in Re: Poniedziałek, 19:45 28.02.05, 22:54 no co? taka teraz filozofia (i prawo) jak tylko powiesz coś nie tak o "inwestorze" to zaraz zostajesz "skansenistą", który za pieniądze manipuluje opinią publiczną parafrazując Benedykta Chmielowskiego: Kamienica jaka jest kazdy widzi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
m.in Re: Poniedziałek, 19:45 28.02.05, 23:04 znalazłem obrazek przyszłości dla wschodniej pierzei ulicy Kupa: www.kazimierz.com/img/temp/kupa.jpg jest tam jedna zasadnicza niekonsekwencja: otóż plastuś GDK kamienicom przy Kupa 8 i 10 narysował SKOŚNE DACHY byc może dlatego, ze GDK zakupiło jeno parcele 6 i 12, więc PT Sąsiadom narysowali takie dachy, na jakie sami sie nie zdecydowali bo w sumie w imię czego tracic kilka sreb... ups! przepraszam! euro oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
mrug Re: Poniedziałek, 19:45 28.02.05, 23:08 Czy mi się zdaje, czy ten blockhouse przy synagodze jest dużo większy niż na załączonym obrazku? Bo tutaj wyglądają jak równorzędne budynki. Odpowiedz Link Zgłoś
m.in Re: Poniedziałek, 19:45 28.02.05, 23:21 jest bardziej masywny stąd wrazenie ze większy kalenica bloku (ów) jest równo z kalenicą synagogi wobec braku planu miejscowego dla Kazimierza jest to - niestety - dopuszczalne Odpowiedz Link Zgłoś
o13y taki urok 01.03.05, 11:09 developerskich obrazków. Proporcje są odwrotne do tego, co potem "w naturze" powstaje. Ale zanim powstanie, to takimi obrazkami sie przed prasa dokumentuje, że "pasuje" do istniejącej zabudowy. Aby nie być stronniczym- praktyka jest powszechna u wszystkich developerów. Nie tylko tego jednego. Odpowiedz Link Zgłoś
gph ten program to straszna kupa była 01.03.05, 11:37 klasyczna publicystyka z tezą. gdybym nie znał sprawy, to w sumie niejedno mógłbym sobie pomyśleć. a wejście na żywo z szerokiej było po prostu żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
trudny2002 reasumując... 01.03.05, 13:07 zmiana geometrii dachu to ciekawe spojrzenie. Powiedzmy tak, zmienimy geometrię dachu Sukiennic, jak obszył łatwo uzyskac kubaturę dla niejednego hotelu. Panowie- Rzecznik prezydenta i Inwestor, jakby jednym głosem mówią o sprawie. Należy przypuszczać w sposób uzasadniony, ze coś ich łączy. Dalej nalezy przypuszczać, ze nie jest bezzasadne usuniecie się w cień pana Prezydenta. Domniemywałbym iż również nie jest to dlań sprawa obojętna. I nie myśle o konsekwencjach, a o dopuszczniu do obecnego stanu... A może trzeba przyjrzeć się aktualnej geometrii innych krakowskich dachów? Mam wrażenie , że w samym Centrum takze dochodzi do zmian geometrii... trudny Przy zmianie geometrii dachu Kościoła Mariackiego , można swobodnie uzyskać kilka pięter , a zważywszy iż dach moze być płaski, to nawet ładnych kilka. Wyglada to na rywalizację między hotelowymi inwestorami z poważnym zaangażowaniem właściwych urzędów i urzędników. Pochwalać nalezy inwestycje i to nie podlega dyskusji, ale nie podlega też dyskusji że dewastacja substancji o niebagatelnym znaczeniu historycznym jest skandalem. I nie ulega watpliwości, ze bez tak zwanego korumpowania w tym przypadku się obeszło. Czy jednak ktos potrafi wykazać i dowieść z punktu widzenia prawa, ze doszło tu do przestępstwa? W potocznym pojmowaniu to oczywiste, ale obawiam się że prawnie dość trudne... trudny Odpowiedz Link Zgłoś
m.in POST SCRIPTUM 01.03.05, 21:46 niżej nowy text Fijałka z giewu a teraz dwie uwagi wejscie na zywo żenujące, ale po pierwsze koncepcja minutowego wejscia na żywo jest kiepska a po drugie Maciek to nie jest "zwierzak telewizyjny" i wyraźnie był stremowany ;) giewu jak zwykle zapomina napisac kto rozkminił sprawę no ale juz sie do tego przyzwyczaiłem Prokuratura sprawdzi nadbudowę na ul. Szerokiej 12 ire, kf 01-03-2005 Krakowska prokuratura zbada, czy urzędnicy nie popełnili przestępstwa, dopuszczając trzypiętrową nadbudowę zabytkowej kamienicy przy uli. Szerokiej 12 - Poleciłem sprawdzić, jak doszło do tej inwestycji i czy w związku z nią nie mamy do czynienia z przestępstwem urzędniczym - zakomunikował we wtorek Bogusław Słupik, prokurator apelacyjny z Krakowa. Postępowanie spowodowała seria artykułów "Gazety" o podejrzanej przychylności urzędników magistrackich i konserwatora zabytków dla prywatnego inwestora. Ich decyzje doprowadziły do nadbudowy kilkusetletniej kamienicy, czego efektem jest zniszczenie historycznego charakteru części Kazimierza. Prokuratura nie wyklucza, że wydając pozwolenia budowlane, urzędnicy przekroczyli uprawnienia. Niedawno wystąpiła do nadzoru budowlanego o przekazanie dokumentacji oraz ekspertyz kominiarskich i architektonicznych. W trybie pozakarnym zamierza prześledzić zasadność i prawidłowość postępowania administracyjnego i ewentualnie podważyć bezprawne decyzje. W połowie lutego - jak informowaliśmy - wojewoda małopolski wstrzymał już pozwoleniu budowlane wydane przez prezydenta Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś