Dodaj do ulubionych

Pomóżcie wybrać miejsce

IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 08.03.05, 02:53
Cześć.
Mam zamiar kupić mieszkanie, ponad 60 metrów, 3 pokoje, na piętrze i co
najważniejsze w spokojnej okolicy z widokiem na tereny zielone, oddalone od
ulic, centrów handlowych itd. Mogą być peryferie Krakowa jestem
zmotoryzowany. Szukam po ofertach i jestem trochę zagubiony -))) Jeżeli ktoś
doradzi to będę wdzięczny.
Obserwuj wątek
    • Gość: bilbao Re: Pomóżcie wybrać miejsce IP: *.autocom.pl 08.03.05, 08:31
      zaglądnij:
      www.dominium.pl/
    • olka_krakow Re: Pomóżcie wybrać miejsce 08.03.05, 08:44
      Zdecydowanie Ruczaj, Obozowa.
      • doko1 Re: Pomóżcie wybrać miejsce 22.03.05, 22:51
        Jestem zainteresowana inwestycja "Zielony Stok" na BANACHA/KUŹNICY
        KOŁĄTAJOWSKIEJ czy moze ktos napisac cos o tej lokalizacji (chodzi mi o
        komunikacje z centrum, bezpieczenstwo itp.)
        Z gory dzieki
    • ruczaj.x Re: Pomóżcie wybrać miejsce 08.03.05, 09:35
      zdecydowanie Ruczaj (Polana Żywiecka) Obozowa, ewentualnie Lubostroń, Chmieleniec lub Europejskie...
      na pewno te rejony!
    • Gość: henio Re: Pomóżcie wybrać miejsce IP: 217.153.199.* 08.03.05, 10:37
      Pychowice - ja tam kupuje. To miejsce ma swoje wady i zalety. Mysle ze to jest
      to czego szykasz. Najlepiej samemu tam pojechac i sprawdzic.
    • polana_zyw Re: Pomóżcie wybrać miejsce 08.03.05, 10:40
      Ja też polecam Ruczaj. Mi najbardziej spodobała się ulica Obozowa. Cicho,
      zielono, ładnie.
    • Gość: Ivo Re: Pomóżcie wybrać miejsce IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 09.03.05, 00:24
      Dziekuje za wszystkie wskazowki - )))
    • Gość: tralla Re: Pomóżcie wybrać miejsce IP: *.crowley.pl 09.03.05, 13:18
      Zdecydowanie odradzam Ruczaj, zwlaszcza jesli jestes zmotoryzowany. Fatalny
      dojazd, bez widokow na rychla poprawe. Stanie w korkach tutaj to istny koszmar.
      Warto pomyslec nad N.Huta lub jesli masz grubszy portfel, to cos w Krowodrzy
      znajdziesz na pewno.
      • ruczaj.x Re: Pomóżcie wybrać miejsce 09.03.05, 14:24
        nie wiem o czym mówisz, codziennie korzystam z komunikacji miejskiej i nie narzekam:

Od Chmielniec-Bobrzyńskiego są dwa autobusy do centrum 114, 194... przystanek dalej dochodzi 124, 128, 428... (za kilka miesięcy dojdzie jeszcze jeden autobus do Mistrzejowic).
        Bardzo szybka rozbudowa Kampusu UJ (docelowo 10 tys. studentów) gwarantuje, bardzo dobrą komunikacje w tym rejonie.

W przeciągu 2-3 lat budowana ma być linia szybiego tramwaju.
        Dodatkowo planowe jest rozszerzenie ulicy Bobrzyńskiego do 2 pasów w każdym kierunku oraz budowa trasy Pychowickiej (od Grota Roweckiego poprzez Most Pychowicki, aż do Armii Krajowej), więc nieprawdą jest jakoby nie było widoków na poprawę).

Od Kobierzyńskiej nie ma co prawda bezpośredniego połączenia, ale 106,116,166,206 jeżdzą wystarczająco często (szczególnie w godzinach szczytu:
        godz. 5 -> 01 16 24 30 36 41 54
        godz. 6 -> 02 10 18 25 32 39 45 50 55
        godz. 7 -> 05 12 18 24 29 39 45 53
        godz. 8 -> 07 15 22 29 42 54
        po przesiadce można korzystać z 114, 124, 128, 194, 8, 10, 11, 18, 19, 22, 23.
        Na Kobierzyńskiej dodatkowo dostępne są bardzo często jeżdzących busy ze Skawiny do centrum.

O korkach w którym konkretnie miejscu mówisz... jeżdze od strony Kobierzyńskiej... i jedyny w tych okolicach "korek" (na 5-10 samochodów) mamy przed skrzyżowaniem z Grota Roweckiego.

Z moich uwag, jeśli masz zasobniejszy portfel na pewno dobrą inwestycją są okolice Zamojskiego i Kalwaryskiej, ewentualnie Łobzów... no ale te ceny :~

a jeśli nie, to tylko Ruczaj :D
        • Gość: trall Re: Pomóżcie wybrać miejsce IP: *.crowley.pl 09.03.05, 14:45
          > nie wiem o czym mówisz, codziennie korzystam z komunikacji miejskiej i nie
          narzekam:

Mowie o sytuacji kiedy ktos ma samochod, perspktywa korzystania w MPK w tym
          rejonie tylko mnie by bardziej przerazila, bo okolica jest o dobre 40 minut
          drogi autobusem od centrum.

> Bardzo szybka rozbudowa Kampusu UJ (docelowo 10 tys. studentów) gwarantuje,
          bardzo dobrą komunikacje w tym rejonie.

Z prawdy wywodzisz falsz, rozbudowa kampusu tylko pogorszy komunikacje bez
          znaczacych inwestycji w infrastrukture - praktycznie niewykonalne bo jest tylko
          jeden ciag komunikacujny - ulica Kobierzynska.

> W przeciągu 2-3 lat budowana ma być linia szybiego tramwaju.
          > Dodatkowo planowe jest rozszerzenie ulicy Bobrzyńskiego do 2 pasów w każdym
          kierunku oraz budowa trasy Pychowickiej (od Grota Roweckiego poprzez Most
          Pychowicki, aż do Armii Krajowej), więc nieprawdą jest jakoby nie było widoków
          na poprawę).

Pozyjemy, zobaczymy, na razie jest dramat i jako posiadacz samochodu mowie -
          stary daj sobie spokoj, juz wolalbym mieszkac w Hucie.

> O korkach w którym konkretnie miejscu mówisz... jeżdze od strony
          Kobierzyńskiej... i jedyny w tych okolicach "korek" (na 5-10 samochodów) mamy
          przed skrzyżowaniem z Grota Roweckiego.

Najlepiej przyjechac sobie, pojezdzic w roznych porach dnia i wyciagnac samemu
          wnioski.

Nie wspomnialem wczesniej o perspektywie mieszkan komunalnych, ktore spowoduja
          niewatpliwie degradacje tej okolicy w kontekscie cen gruntow i mieszkan.
          Jeszcze raz: zastanow sie pare razy zanim sie zdecydujesz.
          Swoja droga jakby cie interesowalo mniejsze mieszkanko (41m) na Ruczaju, to daj
          kontakt, odpisze na priwa, wlasnie sie stad wynosze.

• ruczaj.x Re: Pomóżcie wybrać miejsce 09.03.05, 15:34
            > > nie wiem o czym mówisz, codziennie korzystam z komunikacji miejskiej i ni
            > e
            > narzekam:
            >
            > Mowie o sytuacji kiedy ktos ma samochod, perspktywa korzystania w MPK w tym
            > rejonie tylko mnie by bardziej przerazila, bo okolica jest o dobre 40 minut
            > drogi autobusem od centrum.

kiedyś już prowadziłem taką dyskusje:)

40 min?
            przykłady z życia:
            Obozowa komunikacją miejską np: 8:15 autobus do Łagiewnik...
            8:25 na Lipińskiego wsiadasz do 124... pod Bagatelą o 8:45 -> 30 min.

jeszcze szybciej busem, których jest mnóstwo: 15-20 min.

od strony kampusu:
            Na Bobrzyńskiego wsiadasz do 114 o 8:00, pod Cracovią jesteś 8:22.

polecam przejażdzkę, może nie jest tak źle jak z nowohuckiej perspektywy Ci się wydaje

> > Bardzo szybka rozbudowa Kampusu UJ (docelowo 10 tys. studentów) gwarantuj
            > e,
            > bardzo dobrą komunikacje w tym rejonie.
            >
            > Z prawdy wywodzisz falsz, rozbudowa kampusu tylko pogorszy komunikacje bez
            > znaczacych inwestycji w infrastrukture - praktycznie niewykonalne bo jest tylko
            >
            > jeden ciag komunikacujny - ulica Kobierzynska.
            Nie prawda, mamy dwa ciągi komunikacyjne Bobrzyńskiego (Grota Roweckiego) i Kobierzyńska. Ma być i będzie budowany trzeci Nowoobozowa.

> > W przeciągu 2-3 lat budowana ma być linia szybiego tramwaju.
            > > Dodatkowo planowe jest rozszerzenie ulicy Bobrzyńskiego do 2 pasów w każd
            > ym
            > kierunku oraz budowa trasy Pychowickiej (od Grota Roweckiego poprzez Most
            > Pychowicki, aż do Armii Krajowej), więc nieprawdą jest jakoby nie było widoków
            > na poprawę).
            >
            > Pozyjemy, zobaczymy, na razie jest dramat i jako posiadacz samochodu mowie -
            > stary daj sobie spokoj, juz wolalbym mieszkac w Hucie.
            na codzień nie korzystam z samochodu, bo nie mam za bardzo gdzie parkować, ale skoro autobusy radzą sobie bez problemu to i z samochodem nie powinno być źle.

>> O korkach w którym konkretnie miejscu mówisz... jeżdze od strony
            >> Kobierzyńskiej... i jedyny w tych okolicach "korek" (na 5-10 samochodów) mamy
            >> przed skrzyżowaniem z Grota Roweckiego.

> Najlepiej przyjechac sobie, pojezdzic w roznych porach dnia i wyciagnac samemu
            > wnioski.
            :DD hmm... ciekawa odpowiedź... tak jakoś mało konkretna tylko

No ja tak właśnie zrobiłem i Ci spisałem... teraz na Ciebie pora,
            w którym konkretnie miejscu masz problem z korkami na Ruczaju?

> Nie wspomnialem wczesniej o perspektywie mieszkan komunalnych, ktore spowoduja
            > niewatpliwie degradacje tej okolicy w kontekscie cen gruntow i mieszkan.
            Żadne osiedle komunalne nie powstanie... a biorąc pod uwagę ilość nowych inwestycji w tym rejonie, można oczekiwać jedynie dalszego szybkiego wzrostu cen.

Zresztą wszedzie w Krakowie, poza 'wielką płytą' i 'terenami przyprzemysłowymi' można oczekiwać znaczącego wzrostu wartości.

> Swoja droga jakby cie interesowalo mniejsze mieszkanko (41m) na Ruczaju, to daj > kontakt, odpisze na priva, wlasnie sie stad wynosze.
            twoja sprawa, jak dla mnie najlepsze osiedle w poza centrum

mogę się mylić, ale coś ściemniasz stary :D

pozdrawiam...
            nieco rozbawiony R.X :)
            • Gość: tralla Re: Pomóżcie wybrać miejsce IP: *.crowley.pl 10.03.05, 12:40
              > mogę się mylić, ale coś ściemniasz stary :D
              >
              > pozdrawiam...
              > nieco rozbawiony R.X :)

Zero ściemy, mieszkam tu (tam?) jeszcze (formalnie) - w jednym z najstarszych
              blokow na Ruczaju (domysl sie gdzie). I wcale nie lansuje tutaj N.Huty, moj
              prywatny poglad jest taki, ze N.Huta jest alternatywa dla kogos
              zmotoryzowanego. Dalej, uwazam, ze ta skadinad piekna, widokowa okolica duzo
              utracila w ciagu ostatniego dziesieciolecia. Ale coz, takie mamy czasy, ze to
              portfele ludzi okreslaja w glownej mierze jak jest ksztaltowana przestrzen
              urbanistyczna.
              Ruczaj moglby byc w innych czasach i okolicznosciach takim krakowskim "Beverly
              Hills". I tak moglo byc, gdyby nie to ze mieszkamy w biednym kraju.
              • ruczaj.x no ale nie rozumiem twoich narzekań... 10.03.05, 13:48
                na komunikacje miejską czy dojazd samochodem z os. Ruczaj-Zaborze, przecież tam dojazd jest rewelacyjny zarówno samochodem jak i autobusem... a jak wybudują tramwaj to będzie idealnie.

To, że przestrzeń urbanistyczna nowych osiedli (bo w równym a nawet większym stopniu dotyczy to Górki Narodowej czy Halszki) w Krakowie wygląda jak wygląda nie wynika z biedy, a raczej postępowania polityków i urzędników...
                No chyba, że założymy, że bieda wpływa na wybieranie takich właśnie polityków... wtedy się można z Tobą zgodzić.

pozdrawiam serdecznie
            • Gość: roman Re: Pomóżcie wybrać miejsce IP: 195.136.30.* 14.03.05, 19:20
              tiaaa....nie rozśmieszaj mnie!
            • Gość: morfinka a jednak nie jestem sam w myśleniu o Ruczaju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.05, 13:26
              moje argumenty są dziś podnoszone przez innych. a ty nadal przytaczasz swoje.
              Twoje oczywiste prawo. Ale naprawdę Ruczaj nie jest dobrym miejscem.
        • jenny1 Re: Pomóżcie wybrać miejsce 10.03.05, 12:35
          Co nie zmienia faktu ,ze Ruczaj to totalne zadupie i co gorsze z wizją coraz
          większego spadku wartości tamtejszych mieszkań, kto tylko może z moich
          znajomych szybko przeprowadza się w inne rejony, osobiście nie chciałabym , by
          moje mieszkanie było warte coraz mniej niz kwota wyjściowa , którą na nie
          wydałam, a i jeszcze jedno bardzo jest mi i wielu innym na rękę ,gdy ktos
          tak "zachwala" ruczajowskie zakole dla zawracajacych wron, będzie bezpieczniej
          i na poziomie w innych mniej hałaśliwych i spokojniejszych dzielnicach.
          • ruczaj.x demagogia 10.03.05, 13:50
            bez argumentów
    • ruczajj.x Troche pobredzilem, a teraz sczerze 09.03.05, 17:53
      Kup sobie mieszkanie w fajnym miejscu takie mieszkanie to dobra lokata kapitalu
      kupisz gdzies na peryferjach w szczerych polach i nie bedziesz wiedzial co Cie
      czeka
      Dobre lokalizacje to napewno: Krowodrza, Bronowice, Olsza itp
      Mozna pchac sie na Kurdwanow, Prokocim, Ruczaj ale to sa sypialnie Krakowa
      chociaz jak juz patrzymy na peryferia to pewnie najlepszy jest Ruczaj

pozdrawiam serdecznei
      • Gość: troll Re: Troche pobredzilem, a teraz sczerze IP: *.crowley.pl 09.03.05, 22:21
        >Troche pobredzilem, a teraz sczerze

Rzeczywiscie, brednie opowiadasz, zwlaszcza o Ruczaju

> Mozna pchac sie na Kurdwanow, Prokocim, Ruczaj ale to sa sypialnie Krakowa
        > chociaz jak juz patrzymy na peryferia to pewnie najlepszy jest Ruczaj

Rzeczywiscie, mozna wybierac, w ostatecznosci i w tej wlasnie kolejnosci.
        • ruczaj.x istotnie jesteś Trolem 10.03.05, 09:05
      • ruczaj.x widzę, że admin nadal nie zajął się Tobą 10.03.05, 09:06
        ... pewnie zaraz coś z tym zrobi... :)
      • Gość: morinka z tą wypowiedzią się zgodzę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.05, 13:27
        z najgorszych dzielnic ta jest najlepsza
    • Gość: pan janek busem do kobierzyna. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 22:36
      ruczaj ex to megaloman. ruczaj kobierzyn, kobierzyn ruczaj jak zwał tak zwał
      okolica i tak skazana na porazkę za kilka lat. bedzie gosc busem jezdził. po
      krakowie jezdzą takie busy do Urzedu pracy na wąwozoej , czy to ta sama nyska
      która wozi elyty do kobierzyna?. w śmierdzącym autobusie , zapchanym busie
      mozna miec wypacznony obraz swiata otaczającego nas. to wyjasnia twoje
      problemy z pojmowaniem rzeczywistosci, twoje poglądy itp.

ruczaj nie ma szans . to tylko podła sypialnia kobierzyna.
      • Gość: urzednik Re: busem do kobierzyna. IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 10.03.05, 08:56
        Kazdy rejon Krakowa tylko nie ruczaj,juz teraz jest to wstretne blokowisko
        zamieszkale w wiekszosci przez bufonow,ktorzy uwazaja ze mieszkaja na w/g
        nich "eksluzywnym osiedlu'.Juz teraz po tym ich osiedlu wlucza sie watachy
        ogolonych na lyso mlodziencow zaczepiajacych kazdego kto przechodzi/sam bylem
        kilka razy zaczepiany/ , a co bedzie jak dorosna obecnie 10-12 latki,ktorych
        jest conajmiej 1000 a ktorzy juz proboja nasladowac swoich starszych
        kolegow.Ruczaj jest bardzo popularny wsrod wiejskiej biedoty,ktora zdobyla za
        darmo /czyt.za nasze pieniadze/wyksztalcenie w naszym krolewskim miescie udalo
        im sie znalesc prace dobrze platna / chwala sie ze zarabiaja 4000 zl/ i tak jak
        kazdy prymityw z duza kasa innych maja za nic.Czepiaja si pana prezydenta,
        ktory m.in.dal im moznosc zdobycia wyksztalcenia.
        • ruczaj.x wystarczy was poczytać 10.03.05, 09:09
          i już wiem, że chce mieszkać tam gdzie mieszkam...
          jak najdalej od Was

co za kultura, o matko
          • Gość: urzednik Re: wystarczy was poczytać IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 10.03.05, 10:14
            i znowu Ty madralo na zasadzie " uderz w stol to sie nozyce odezwa"
          • Gość: tralla Re: wystarczy was poczytać IP: *.crowley.pl 10.03.05, 12:33
            > i już wiem, że chce mieszkać tam gdzie mieszkam...
            > jak najdalej od Was

Czytaj: Na Ruczaju, w siedlisku krakowskiej inteligencji i kultury, lol
            • Gość: krakowiak Re: wystarczy was poczytać IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 10.03.05, 12:58
              ktorej sloma z butow wychodzi
            • ruczaj.x to są twoje słowa 10.03.05, 13:51
            • landmark1 Re: hehe, dajcie spokój z tymi siedliskami kultury 12.03.05, 23:20
              dajcie spokój z tymi siedliskami kultury itp.-jakiś procent chołoty i tak się
              tam zawsze wciśnie, zreszta jeśli juz mowa o snobistycznych zapędach na
              najlepszą lokalizację to polecam Wolę Justowską :P.
              Ja mieszkam od 6 lat na os. Złocień...tak tak-daleko. Ale za to chwale sobie
              zielone tereny wokół osiedla, spokój i miłe sąsiedztwo. I powiem wam, że to
              całkiem estetyczne architektonicznie osiedle- konsekwentnie zaprojektowane, bez
              eklektycznych, nie pasujących do siebie form będących "dumą" niejednego osiedla
              w krakowie. I powiem jeszcze jedno, chcę kupić większe mieszkanie ale mam
              dylemat bo tak czy owak każde osiedle to blokowisko. Z sentymentem myślę o
              zamieszkaniu w kamienicy, w miejscu które ma swoja historię. Mam dosyć
              nowych, "plastikowych" mieszkań. Pozdrawiam
        • Gość: klops Re: busem do kobierzyna. IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 10.03.05, 17:09
          jakem warszauer rodowity... myslalem ze tu kultura kwitnie a tu masz... blotko
          galicyjskie i uwielbienie dla Jasnie Panujacego /niezaleznie kto by nim byl/. no
          i jeszcze gorsze samouwielbienie niz u "warszawiakow" importujacych sie nam
          ciaglym strumieniem. a co do ruczaju to tamnawet calkiem milo moze byc, tylko
          zeby tak plany zagospodarowania zrobili i opanowali ten urbanistyczny chaos...
        • m_i_k Re: busem do kobierzyna. 10.03.05, 17:32
          > Juz teraz po tym ich osiedlu wlucza sie watachy
          > ogolonych na lyso mlodziencow zaczepiajacych kazdego kto przechodzi/sam bylem
          > kilka razy zaczepiany

hihi:) rozbawiłeś mnie - zwłaszcza tymi watahami przez "ch":))) brawo - twórz
          dalej obraz "wykształconego" ksenofoba, tylko proszę - nie opowiadaj, że jesteś
          z Krakowa... bo ja się zaczynam wstydzić...

do merytorycznej zawartości się nie ustosunkuję, bo to żenujące...

-------
          M. i K.
    • doko1 Re: Pomóżcie wybrać miejsce 22.03.05, 22:53
      Jestem zainteresowana inwestycja "Zielony Stok" na BANACHA/KUŹNICY
      KOŁĄTAJOWSKIEJ czy moze ktos napisac cos o tej lokalizacji (chodzi mi o
      komunikacje z centrum, bezpieczenstwo itp.)
      Z gory dzieki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka