17.06.02, 16:08
jak to jest: stocznia została sprywatyzowana tz. komus oddana za jakies
pieniadze duże- małe lub kredyt, jest kilkadziesiat spółek z kilkudziesięcioma
prezesami , dwa razy tyle wiceprezesów, + zastepy sekretarek i księgowych. I
długi. Jakas abstrakcyjna dla mnie kwota, jak to sie jeszcze podzieli przez
dolary to wrażenie jest większe. I co teraz? długi będą darowane, pensje dla
tychże wymienionych wyżej ludzi wypłacone z państwowych czyli naszych
pieniedzy, a oni wyżej wym. założą w tym samym miejscu nowe spółki i tak dalej
za jakiś czas znowu ten sam scenariusz?! ja nic z tego nie rozumię
Obserwuj wątek
    • Gość: TRUDNY Re: Stocznia IP: *.sp / 192.168.5.* 17.06.02, 16:39
      I nie chciej rozumieć, bo to temat trudny. Jak cholera.
      Załóż kiosk sprzedający rydze marynowane. Kooperuj z wieloma zbieraczami i
      marynownikami w różnych regionach kraju. Weź bardzo duży kredyt...potem jeszcze
      jeden i jeszcze. Załóż sieć spółek które ...na koniec splajtują.
      Pewnie państwo pomoże Ci nie upaść. Przecież wielu zbieraczy straci pracę,a
      marynownicy?
      Popieprzone pomysły jakichś domorosłych ekonomistów z rzekomym
      renacjonalizowaniem. A kto to wymyślił? Kaczmarek? Piechota? Pol? Czy może
      orzeł ekonomii politycznej z kariera od elektryka do sekretarza?
      Zawracanie głowy i pieprzenie o dobrym sercu władzy dla ludzi , którzy mogą
      stracić pracę. Pieniądze jako zapłata za prace nie biora się z dobrego serca,
      to musza byc pieniądze realnie wypracowane, przyjęte za coś co posiada wartość
      jaką ktoś inny gotowy jest zapłacić. A zapłacić można za to co jest potrzebne.
      Już był taki roztropek premier Pawlak co to ocalał Poloneza jako cudowny twór
      motoryzacji i co ? I gówno. Takie samo jak to auto.
      Następni ratuja stocznie? Może jeszcze uratują kopalnie i potem będą ratować
      upadajace kioski w których sprzedaje się marynowane rydze.
      Jasne , że władzy nie sprawują ludzie mądrzy, Ci wszak mają co robić i
      zajmowanie się zagnojona polityka ich mało interesuje. Ale że sprawuja ją takie
      półmózgi i najzwyklejsi oszuści? To możliwe, nawet u tych sprawujących
      najwyższe urzędy ustalenie rozumienia poziomu wykształcenia nie było łatwe.
      trudny
      • drgin Re: Stocznia 17.06.02, 16:54
        Typowy przykład populizmu antypatycznego.Z jednej strony władza nie tak dawno
        ludowa puszcza w eter baka o nazwie "my się z troską pochylimm nad uciskanym
        ludem",który i tak z mozolnym trudem gnębiliśmy ca 50 lat.A przy okazji
        podatnika ograbimy bo to umiemu najlepiej, a przy okazji damy swoim prezesom
        dooobrze zarobić/ vide zarobki tzw kadry kierowniczej w jssp/majace sie nijak
        do wyniku finansowego.A potem od nowa polska kapitalisty... Ech przerabiałem to
        na swojej skórze jeszcze za pierwszego Kaczmarka.
      • dora5 Re: Stocznia 17.06.02, 16:57
        czyli dużo dużo taniej bylo dać pensje dla robotników i poprosic ich aby
        zostali w domu. I bron Boże, aby przypadkiem nie pojawiali sie w stoczni, bo
        nas no to nie stac?!
        • Gość: trudny Re: Stocznia IP: *.sp / 192.168.5.* 17.06.02, 17:17
          To trzy dni później po pensję za siedzenie w domu przyjdzie ten - pożal sie
          Boże rolnik, potem włokniarka i wszyscy po kolei...
          Nie trzeba żadnych pensji nikomu dawać za darmo. Jest trudniej na rynku ale
          nikt nigdy nigdzie nikomu nie obiecywał, że będzie łatwo, chociaż zdarzają się
          bęcwały, ktore coś bełkotają o gruszkach na wierzbie.
          Ja tam wiem , że gruchy to się ciapie;)a wierzbową witką należaloby dość
          boleśnie bęcwałów popędzić po naukę do jakiej poważnej szkoły. Choć to może być
          już za późno...:)
          trudny
          trudny
          • dora5 Re: Stocznia 17.06.02, 18:04
            dobrze, ale ja nadal nie pojmuje legalnego złodziejstwa spółek - matek z
            córkami i wnuczkami, opiekujacymi się robotnikami.Przecież to tyle pieniędzy!:(
            jesteśmy biednym krajem, durnym
            • drgin Re: Stocznia 17.06.02, 20:04
              ANO! tO W NASZYM KRAJU WYMYŚLONO perwersyjno maniakalną formę jssp ?dla
              niekumatych tj. jednoosobowa spółka skarbu państwa. Czyż ktoś kiedykolwiek
              widział spółkowanie jednoosobowe?
              I dlatego jest cały czas do d... albo do innej cześci ...HEEEEEEJ:-(((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka