Dodaj do ulubionych

WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają?

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.02, 23:29
Dlaczego kamienice w Polsce rozsypią się w pył?
Odpowiedź znajdziesz na www.kamienica.pl
Klasa właścicielska została rozbita przez komunistów.
Ci nieliczni, mocno zastraszeni, poddali się nacjonalizacji.
Pojedyńczy właściciele walczą z prawdziwym komunizmem w Polsce.
Są na wykończeniu.
Opluwają ich wszyscy, z mediami, czwartą władzą w Polsce na czele.
Dlatego jedyną siłą właścicieli jest propagowanie PRAWDY.
Polska, u progu wejścia do Unii, barbarzyńsko depcze wolność i własność,
fundament demokracji europejskiej.
Uczciwy człowieku!
Rozpropaguj stronę WWW.KAMIENICA.PL drogą elektroniczną.
Zrób to za dziennikarzy, którzy tuszują problem.
Wyślij maila na każdy znany Ci adres.
Niech wszyscy czytają !!!
To ważne dla Polski.

Obserwuj wątek
    • dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? 19.06.02, 00:01
      odpowiedz i porade znajdiesz na www.kamienica.pl
      to dobra strona
      Dora
      • Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.02, 23:30
        Gość z Kielc jest innego zdania
        • Gość: peteen Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.02, 23:36
          kamień, proszę cię w imieniu krakforum ( z wyjątkiem twojej fanki dory5, którą
          i tak kochamy ): daj spokój, znowu zaczniesz spamować, a ja naprawdę mam w
          dupie problemy kamieniczników, bo problemami jestem atakowany codziennie: od
          stoczni w szczecinie do olimpiady w zakopanem
          weź se załóż kolejną partię, albo kup choć jednego (p)osła i działaj w sejmie,
          ale nie tu !!!
          • Gość: skks Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.chello.pl / 62.179.0.* 20.06.02, 23:39
            Peteen a co ja mam zrobić z moją ciążą?
            ;-)) skks
            • Gość: peteen Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.02, 23:45
              ciśnij o bruk
              :)))
              • Gość: skks Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.chello.pl / 62.179.0.* 20.06.02, 23:49
                a WC?
                Nie przerywaj!!
                :-))) skks
                • Gość: peteen Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.02, 23:54
                  wc też ciśnij o bruk...
                  :)))

PS. zostaliśmy sami, to idę spać, tylko zachowuj się grzecznie !
                  • Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: beton:* / 192.168.1.* 20.01.03, 08:42
                    dzisiaj.dziennik.krakow.pl/redirect/?link=Malopolska/01/01.html
                    WSZYSTKIEMU WINNA ZMIENNA POGODA kolejna odsłona akt II czyli :
                    krok od tragedii

Niebezpieczne gzymsy
                    Wczoraj w południe z fasady kamienicy przy ul. Sławkowskiej 30 oderwał się
                    spory kawałek gzymsu.

- Niewiele brakowało, a kawał muru przywaliłby starszą kobietę. Zdarzenie
                    odbyło się na moich oczach. Ponieważ gzyms na tej kamienicy nie wygląda zbyt
                    pewnie, próbowałem dodzwonić się na numer 112, by powiadomić o tym wypadku i
                    zasygnalizować potrzebę zabezpieczenia miejsca zdarzenia. Niestety, policjant
                    odesłał mnie na telefon Straży Miejskiej, a pod podanym numerem głucho.
                    Kilkakrotne próby dodzwonienia się nie dały rezultatu, więc zdesperowany
                    poprosiłem kierowcę jednej z sieci taksówkarskich, aby przez swoją centralę
                    powiadomił o zdarzeniu - podaje pan Ireneusz.

O oderwanym gzymsie została powiadomiona straż pożarna, która wkrótce
                    zjawiła się na miejscu. - Ponieważ początkowo nie udało się nam skontaktować z
                    właścicielem czy administratorem obiektu, więc odkuliśmy niebezpiecznie
                    wyglądające fragmenty elewacji, by nie doszło tam do tragicznego zdarzenia -
                    powiedzieli nam strażacy z ul. Westerplatte.

Kilka dni temu, o czym informowaliśmy w "Dzienniku", niewiele brakowało, by
                    duże kawałki elewacji rozbiły głowę przechodniowi na ul. Starowiślnej; tam też
                    interweniowali strażacy, którzy oderwali inne fragmenty gzymsów zagrażające
                    przechodniom (te akcje prowadzono "na koszt straży", czyli nas wszystkich, gdyż
                    nie ma ona możliwości wystawienia rachunku właścicielowi budynku).

Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego, który - jak nam podano - nie ma
                    tylu inspektorów, by na bieżąco badać, pod tym względem, stan budynków w
                    mieście, przypomina, że za stan obiektu odpowiada wyłącznie jego właściciel
                    (administrator); w przypadku zranienia przechodnia sprawą zajęłaby się z
                    pewnością prokuratura.

Tegoroczna zima, ze zmienną pogodą (na przemian mróz i ocieplenie)
                    przyczyniła się do osłabienia elewacji wielu kamienic
                    • Gość: dora5 WWW.KAMIENICA.PL - na Dzień Dobry! IP: beton:* / 192.168.1.* 20.01.03, 08:54
                      Zapowiada się Dobry początek nowego tygodnia?! pewnie tak! i w tym samym czasie
                      Dora
                    • Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: beton:* / 192.168.1.* 20.01.03, 16:10
                      pojutrze...
                      tak mi trudno o tym mówić
                      po prostu boli

O, kocham Kraków - bo nie od kamieni
                      przykrościm doznał - lecz od żywych ludzi,
                      nie zachwieje sie we mnie duch ani zmieni,
                      ani się zapał we mnie nie ostudzi,
                      to bowiem z Wiary jest, co mi rumieni
                      różanym świtem myśl i co mnie budzi
                      Im częściej we mnie kamieniem rzucicie,
                      sami złożycie stos - stanę na szczycie.

z całego serca:
                      Daj Ci Boże szczęście!
        • Gość: dora5 jest IP: beton:* / 192.168.1.* 20.01.03, 01:08
          a w tym miejscu?
          • Gość: dora5 nie IP: beton:* / 192.168.1.* 20.01.03, 01:23
            ...muszę na przykład jutro sprawdzać rachunków, dozorczyni i stanu wodomierzy :)
      • Gość: paweł Głupi temat IP: w3cache:* / 80.48.165.* 16.01.03, 13:39
        Skończcie wreszcie tym.Zajmijcie się ludzie normalnymi rzeczami
        • Gość: Kamień Do Pana Pawła IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.03, 08:42
          Panie Pawle! Czy Pan może jest młodym socjalistą, który pracuje dla Gazety
          Wyborczej jako administrator portalu Forum? Czy to może Panu albo Pana
          szefostwu nie spodobała się dyskusja o prawie własności i obcięliście 99%
          postów z tego wątku? Obecnie otwiera się około 30 postów archiwalnych, reszta
          jest niedostępna. Jeżeli Pan przeczytał wszystkie to wie, że jest tam bogaty
          materiał, choćby medialny dla innych właścicieli kamienic.
          Bardzo proszę o przywrócenie pozostałych postów tego wątku dyskusyjnego.
          A Panu radzę, by:
          1. nie czytał tego, co go nie interesuje lub nie dotyczy;
          2. czekał, aż temat się wyczerpie, wówczas wątek umrze śmiercią naturalną.
          Bogusław Adamczyk
          właściciel kamienicy w Łodzi
          • Gość: Kamień PADŁA NAWET KAMIENICA JANA PAWŁA II IP: 213.17.234.* 20.01.03, 12:31
            arch.rp.pl/a/rz/2002/12/20021230/200212300060.html?k=on;t=2002123020021230
            • Gość: Kamień O REPRYWATYZACJI IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.03, 21:56
              www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=59&w=4276443&a=4276443
              • Gość: Kamień CZERWONI Z WYBORCZEJ UŚMIERCILI TEN WĄTEK ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.03, 22:08
                Ciekawe, co chcieli osiągnąć Czerwoni z Wyborczej, poprzez obcięcie wątku o
                około 700 wypowiedzi i uniemożliwienie załączania dalszych opinii?
                • Gość: dora5 Re: CZERWONI Z WYBORCZEJ UŚMIERCILI TEN WĄTEK ! IP: beton:* / 192.168.1.* 21.01.03, 03:02
                  www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=61&w=2212198&a=4338975
                  jak potrafią tak zrobili, a że w najdurniejszy sposób
      • Gość: dora5 powinno być na pierwszej stronie? IP: beton:* / 192.168.1.* 20.01.03, 01:05
        ?

jak będzie na pierwszej, nie na ostatniej stronie, to może jest to sposób na
        obejście "innowacji"?
        Dobranoc
        Dora
    • Gość: skks Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.chello.pl / 62.179.0.* 20.06.02, 23:34
      Ja sobie wypraszam!!!!
      Sam pracowałem przez 30 lat w PRL-u / dobrze pracowałem/
      Teraz mnie zwolnili z pracy a mam na wychowaniu 6-oro dzieci/ideologia zakazuje
      mi używania prezerwatyw/ i co paskudny Kamienicznik mnie wywali na bruk?
      A co z konstytucją?
      • dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? 21.06.02, 09:28
        Mili Panowie! mnie i innym panstwo "łaskawie oddało" domy. Ok.9 lat to
        wystarczajaco długi czas aby przekonać się że najlepiej to ..najdalej!Bolą
        stracone złudzenia i upokorzenia, brakuje pieniędzy wywalonych w nic.Coraz
        więcej jest chwil kiedy człowiek marzy aby to wszystko sie rozpie..ło.

Najczęściej wstaje o 5.30, straszna pora, długo jeździ się z Dzikich Pól do
        pracy i szkół. XVIII-wieczna chałupa na Podgórzu toz to idealne miejsce na
        winiarnie z dojrzewalnia win, klub jazzowy, studio nagrań; na górze mozna
        mieszkać. Lub wynając sobie mieszkanko z pracownia w trójkącie szkół i pracy.
        To były marzenia, to je nierealne, moim zdaniem równia pochyła ku Argentynie

I nagle pojawia sie Kamień. Niby rycerz w zbroi na czarnym koniu.( nie
        śmiejcie się ze mnie i prosze nie piszcie że i ja mam coś z rycerza, bo wiem
        co...) I walczy. Na forum robi to wyjątkowo hm, nieumiejętnie...mimo to chce
        mu pomóc, bo walcz także i o moje.
        Przepraszam Was za szczerośc, trudno pisać i mówić o niespełnionych snach

serdecznie Was pozdrawiam
        Dora
        • Gość: skks Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 21.06.02, 10:34
          Alez doro!!!
          Wiesz przecież, ze zawsze popierałem i Ciebie i Kamyczka:))
          Wiesz, że mam podobne problemy:)
          Tylko co z tego? Póki nie będzie normalnie to mozemy tylko żartować i zacisnac
          zęby.
          Przykład:
          Zaproponowałem lokatorce co mieszka w 73m2 i nic nie płaci od 2 lat by nic nie
          płaciła na 24m2- dwie ulice dalej w innym budynku - tez ma wszystkie media.
          I zgadnij co? Jaki efekt?
          • dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? 21.06.02, 10:44
            Gość portalu: skks napisał(a):

Póki nie będzie normalnie to mozemy tylko żartować i zacisnac zęby.

wiem:-((( zartuje :-((( zaciskam nie tylko zęby :(( również i sakiewkę bo
            wreszcie zmądrzałam:-)))

Skksie ciesze sie że jesteś, smutno było bez Ciebie
            Dora
          • m.in Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? 21.06.02, 10:51
            skksie! czy już nie najwyższa pora na eksmisję? sprawy sie ciągną jakies dwa
            trzy lata... już czas.
            a kto nad nią mieszka? może by tam robić potańcówki? mam na tym polu niejakie
            osiągnięcia.
            • Gość: skks Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 21.06.02, 10:58
              No ale eksmisja/ już kwity złożone/ nie jest przyjemna nawet i dla drapieżnego
              kamienicznika:)
              ale co mam zrobić, babulec mógł mieszkać za frico do śmierci a tak to pojedzie
              do slamsa za czynsz.:(
              • m.in Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? 21.06.02, 11:11
                w "mojej" sa dwie w planach (tzn kwity też już złożone)
                nie jest miło, ale co zrobić? sami sobie gotuja ten los
                • Gość: skks Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 21.06.02, 11:14
                  A gdzie ich wysyłasz?
                  • m.in Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? 21.06.02, 11:17
                    najlepiej daleko :)
                    jak znam praktyke sąd przydzili im socjalne "z miasta"
                    ale czemu %*%#$^&@ nie płacą????
                    • Gość: skks Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 21.06.02, 11:20
                      Chłopie!!!!!!
                      To poczekasz z 20 lat na socjała:(((
                      To trzeba zrobić inaczej - niestety.
                      • m.in Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? 21.06.02, 11:25
                        no problem, współwłasciciel budynku (w jego części mieszkają, dlatego "mojej"
                        jest w cudzysłowiu) ma praktyke. nie wiem jak to robi, ale jest niezły w te
                        klocki. stawiam: góra trzy lata.
                        • dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? 21.06.02, 12:41
                          we wczorajszym Dz. przeczytałam o ciagu dalszym pałacyku na Podzamczu.
                          Przedszkle sie wyprowadza:-) własciciel odzyskuje własnośc:-) ale z
                          zameldowanym ,hi hi, sorry, że się smieje, z czasów milicji zameldowanym
                          lokatorem;-(((a wiadomo kto zameldowany to więcej niz własciciel
                          Dora
    • Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.02, 23:55
      Do dobra, a jak myślicie, dlaczego Polakom aż tak odbiło z tą ochronką?
      Przecież jak przesłodzisz pyszną herbatę, choćby to była Van Nelle, to przez
      gardło nie przejdzie.
    • Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.02, 00:02
      Taka ciekawostka: zaraz po raz trzeci założę ten wątek na forum: Gospodarka,
      Kraj, Aktualności, Warszawa, Łódź. Wiecie, co robi administrator? Wycina moje
      wątki w pień! Zrobił to już po raz drugi. Ciekawe dlaczego? Co go tak boli w
      tej treści?
      Może sam mieszka u prywaciarza (plugawego).
      Mamy północ, więc zakładam. Może wytrzymają do rana.
      Pozdro
      • Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 22.06.02, 07:58
        dlaczego jest tak a nie inaczej? bo to wypróbowana specjalnosc naszych rzadów:
        skłócic i podjudzać jednych na drugich, a samemu kase kosić. Dlaczego stocznia
        pada?-bo banki nie chca długów umorzyć, dlaczego jest kryzys gospodarczy? - bo
        Balcerowicz nie chce obnizyć stóp procentowych, dlaczego jest zła gospodarka
        mieszkaniowa?- bo w chaosie zbija sie niezłe pieniadze a winny i tak bedzie
        zły kamienicznik. eeeee, nie lubie politykowac, wolę ksiażke poczytac, iść na
        spacer, czy nawet cos smacznego upichcic:-)))))
        Dora
      • mikolaj7 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? 22.06.02, 11:29
        dalej nie widzisz, ze spamujesz w oczach admina?

wykasuj z tytulu watku adres www, wtedy powinny
        zostac dluzej.
    • Gość: r Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.02, 22:42
      • Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.06.02, 22:51
        Gość portalu: r napisał(a):

odezwij sie
        dora
        • Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.02, 00:05
          Co słychać Doro? Jesteś jedną z niewielu uczciwych osób na tym forum. Dobrze
          wiesz o tym. Pomaga Ci fakt, że sama masz nieruchomość. A tak naprawdę, to nie
          powinno mieć żadnego znaczenia. Człowiek albo jest uczciwy, albo nie. Przynasz,
          że 99% forumowiczów pasuje do Europy jak pięść do nosa. Oj, nie wiem co to
          będzie jak nas przyjmą. Myślę, że Unia E. stanie się jeszcze bardziej
          socjalistyczna, niż jest teraz.
          Pozdrawiam!
          • Gość: peteen Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.02, 00:17
            ty zawsze piszesz po nocy, dlaczego, czyżby walka z okropnymi lokatorami
            zajmowała ci cały boży dzień ?
            czy juz jesteś w europie wraz ze swoja kamienicą ( -ami )? opowiedz, jak tam
            jest, albo jeszcze lepiej, co zrobić, żeby dobrze pasować do europy, ty to
            musisz wiedzieć...
            • dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? 26.06.02, 08:50
              Kamień, Kamyk - tak lepiej- nie, nie masz racji.

Ale wypowiem sie tylko o krakowskim podforum. To jest cos w rodzaju
              kawiarenki.Spotykamy sie tutaj od kilku miesięcy - młodzi, sredni, starsi,eee
              starszych nie ma:)). Żartujemy, piszemy wierszyki, rozmawiamy o radościach,
              marzeniach i wspomnieniach, drobnych kłopotach, czasem o niczym. Ot, tak dla
              relaksu i wewnętrznej przyjemności.O prawdziwych problemach nie mówimy...

Kamyk wpadłeś na forum hm, dośc obcesowo.I w głównej mierze to spowodowało
              gwałtowny sprzeciw i reakcje najczęściej obojętna.

Forum nie gwarantuje do końca anonimowości. Bo tak naprawdę to my sie znamy.
              Spotykaliśmy się, piliśmy piwko (nawet jabolka:)) Kraków jest bardzo mały

Kamyk, prosze w swoim imieniu, odzywaj sie!
              Koszmarna rozprawa w majestacie "prawa" juz jutro. Proszę Boga o mądrość.
              serdecznie pozdrawiam
              Dora
              • krotki Do Dory5 26.06.02, 16:03
                Jakieś rok temu w forum które zapoczątkowaly publikacje o bezdusznym
                kamieniczniku - dziś wiemy to Kamień - na temat czy prawo nadmiernie chroni
                osoby NIE PŁACĄCE czynszu spotykałem kilka osób z Krakowa nawiążaśmy kontakty
                prywatne które zaowocowały wieloma cennymi informacjami . Niestety jeden z
                przebrzydłych kaminiczników Krakowskich nie wytrzymał tego i zmarł. Przekazywał
                kilku osobom informacje z Krakowa (głównie sądowe) jeżeli jestes zainteresowana
                napisz (lub inni oczywiście też)
                - b. rzadko sie loguję tylko po to by podac adres
                Pozdrawiam
              • Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.02, 23:22
                A co? Wpadniesz jutro do Łodzi? Lepiej nie. Nie wiadomo, czy wrócisz
                • Gość: pawel UWAGA UWAGA UWAGA IP: *.ists.pl / *.ists.pl 26.06.02, 23:44
                  Dzisiaj byłem w Urzędzie i dowiedziałem się, że jest orzeczenie Trybunału
                  Konstytucyjnego, które nakazuje urzędnikowi zameldować na stałe kogoś kto
                  wypełni tylko wniosek i podpisze w nim, że jest właścicielem lokalu. Bez
                  okazywania dokumentów, zgody współwłaścicieli itp. Po fakcie bezprawnego
                  zameldowania można dochodzić swoich praw w sądzie. Samowola totalna!
                  • Gość: dora5 Re: UWAGA UWAGA UWAGA IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 01.07.02, 17:18
                    polecam artykuł w Rzeczpospolitej na ten temat, a zwłaszcza fragment o
                    dochodzeniu swojego sprzeciwu w sadzie i w swoim domu.Piękny, nie ma co!
                    Obojętne co by nie napisali to i tak ten co zameldowany to więcej niz
                    własciciel.
                    pozdrawaiam
                    Dora
    • dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? 27.06.02, 18:20
      Kamyk! powiedz prosze, jak Ty sie czujesz....(bo to najwazniejsze!)

Czy nieprawdopodobny koszmar w "powadze prawa" odbył się?

Czy pojawiła się przedstawicielka wyższej izby znana z dużej wrażliwości na
      nieszczęscia i cierpienia ludzkie , mająca poparcie komisji (sic!), która toż
      komisja w pełni z oną solidaryzuje ?
      (czemu nie wezna tych nieszczęść i cierpień na własny garnuszek?! do swoich
      domów? na swoje utrzymanie? nie stać ich?!)

Czy dotarł na czas obserwator z Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka?

serdecznie pozdrawiam
      Dora
      • Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.02, 22:23
        Tak, była Pani z Komitetu Helsińskiego w Polsce. Tylko notowała w skupieniu, a
        potem uciekła przed dziennikarzami. Rozprawa trwała trzy godziny. Dzięki
        obecności obserwatora, sąd nie mógł odstawić lipy. Po rozprawie, do Pani
        prokurator podszedł Pan Jerzy Seifert i zapytał tak:
        "A co będzie, jeżeli załóżmy wygracie ten proces? Czy to będzie oznaczało,że
        Pan Adamczyk będzie musiał dofinansowywać lokatorów? Czy Pan Adamczyk będzie
        musiał uruchomić firmę, by ta pracowała na lokatorów?"
        Pani prokurator odpowiedziała następująco:
        "Pan Adamczyk nie musi byc właścicielem tej kamienicy."
        Dokładna treść tej rozmowy pojawi się niebawem na www.kamienica.pl
        Czytajcie! Naprawdę warto! (cyt. Żakowski, Najsztub)

P.S. Byli dziennikarze z Rzeczypospolitej. Jak wyszły im zdjęcia, to może?
        zobaczysz mnie w "Rzepie"
        • Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.06.02, 17:54
          Nie pisano w Rzeczpospolitej, bo....nie pisze się; proces błahy...dotyczy
          jednego człowieka, co tam...

Bagatelizuja - ktos wyraźnie się przestraszył ze kilka tysięcy osób w kraju
          powie: dosc! i ja nie chce byc okradany i nie mam najmniejszej ochoty pracowac
          na zupełnie mi obcych, nigdy niezaproszonych gości.
          I kogo wtedy będą winić? - "Rzeczpospolitą"! to jasne! bo napisała

Powtórzę się: To jest konstytucyjny obowiazek państwa utrzymywać i pomagać za
          nasze pieniądze najsłabszym a nie jednego człowieka za jego pieniądze i jego czas

Fascynuje mnie niezmiernie tolerancja i sympatia dla cwaniactwa i złodziejstwa.
          Słowo złodzieja jest równoznaczne o ile nie większe niz Twoje.A wszystko w imię
          wrażliwości na cierpienia i niedolę.Stara szkoła!

Trzeba ciepło zakończyc post:
          to był dobry pomysł zaprosic wysłannika z Komitetu Helsińskiego!
          pozdrawiam
          Dora
          ps.szkoda że nie było nic w gazecie, po cichu liczyłam że rycerz odsłoni swe
          oblicze :-))))

• Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.02, 22:35
            Teraz skupiam się na zupełnie innej taktyce walki z komunistami.
            Po pierwsze, poszukuję intensywnie renomowanego adwokata z dużym prestiżem
            społecznym. Chcę, by poprowadził sprawę o odszkodowanie (mam podstawy do min.
            10 mln zł i bardzo mocny materiał dowodowy)
            Niebawem spotykam się z Leszkiem Piotrowskim. Rozmawiałem już z kilkoma
            profesorami prawa i wszyscy zapewnili mnie, że są pełne podstawy do
            odszkodowania, tylko strasznie trudno prowadzić proces przy polskich
            uregulowaniach prawnych (konstytucja).
            Jak znasz mocne nazwiska i adresy kancelarii, to bardzo proszę o pomoc.
            Jeszcze raz powtarzam, adwokat musi mieć duży prestiż społeczny, w końcu ma się
            wstawić w imieniu plugawego kamienicznika.
            Po drugie, w przyszłym tygodniu wysyłam maile i listy do unijnych negocjatorów
            z powiadomieniem o łamaniu podstawowych praw ludzkich, jak wolność i własność,
            z prośbą o wywarcie presji na rząd polski. Zdobyłem namiary w pocie czoła, a
            chodzi o negocjatorów nie ze strony polskiej, tylko zachodniej.
            Pozdr!
            P.S. Na poniedziałek mam przyobiecaną rozmowę z Kamilem Durczokiem. Zobaczymy
            • Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.06.02, 11:01
              Kilka lat temu, podczas podobnej debaty w tv, krakowski dziennikarz,młody i
              swiatły, miał jeden problem. Powtórzył go kilkakrotnie: jak zmusic własciciela
              do utrzymywania czystości w kamienicy! Od tamtej pory facet jest dla mnie
              przegrany.Spotkawszy się z jego opinia ze pada deszcz i tak wiem że kłamie.
              pozdrawiam
              Dora
              ps. prosze, zaloguj się i raz wejdz nie jako gośc portalu, lecz na stałym
              adresie.
              • Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.06.02, 09:36
                O dziennikarzach można książki pisać. Oni chyba po to piszą, żeby NACZELNY
                właśnie ich artykuł wpuścił na łamy. Więc jest to wyścig w pluciu, kto dalej.
                Moi znajomi fajnie ragują, jak im opowiadam o sprawie sądowej, którą wniosła
                przeciwko mnie łódzka prokuratura. Po prostu nie wierzą, że w
                Polsce "demokratycznej" może być rozpatrywany pozew o:
                (przymusowe) "złożenie oświadczenia woli..." albo o:
                "stwierdzenie zawarcia umowy pomiędzy..."
                Jak im to opowiadam, to po cichu sobie myślą, że może coś poprzeręcałem albo
                celowo koloryzuję. Dlatego pozew jest zeskanowany w oryginale na
                www.kamienica.pl
                • Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 30.06.02, 10:50
                  Wszyscy kamienicznicy złozyli "dobrowolne" oswiadczenie woli o firmowaniu
                  własnym nazwiskiem oraz zabezpieczaniu własnym majatkiem płatności i wygody
                  obcych ludzi.I sa z tego powodu wyjątkowo "szczęsliwi"...ale wielu nie robi
                  nic albo prawie nic bo wiedza że nie maja szans ( bo były już próby w
                  Krakowie,np. ZWN , a obecnie chodzą szepty o kamieniczniku z Krakowskiej)i
                  poprostu boja sie

Przez zupełny przypadek rozmawiałam z panią która po raz drugi dostała fakture
                  na 5 tys a nie na 1,5 tys zł za wode.I co ona może zrobić jak na rachunku
                  figuruje jej nazwisko a nie tych co wode w kanał wpuścili?! Zapłacic!

Ja też prawie chowam przed moim męzem faktury z jego nazwiskiem, zabezpieczone
                  jego pensja, za nie jego media i rzeczy których on nawet nie widział a które
                  sie należą lokatorom.To czy ja od nich wytrzepie jakiekolwiek pieniądze w
                  takiej czy innej formie to jest juz zupełnie inna bajka.Więc bajką zakończmy:
                  zawsze lubiałam tajemniczy ogród, a Ty?:))))
                  pozdrawiam
                  Dora
                  • Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.06.02, 23:40
                    No ale to co się dzieje, to nie tajemniczy ogród, to polska rzeczywistość, to
                    socjalizm. A nie myślałaś, żeby po prostu wypowiedzieć umowy z wodociągami,
                    ciepłownią czy innymi molochami? Ma zasadzie swobody zawierania i wypowiadania
                    umów. Jeśli choć pomyślisz że tak, to ci podpowiem, jak to się robi w
                    szczegółach.
                    • Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 01.07.02, 17:08
                      Witaj Kamyk! myśle o tym od lat.Każdy chyba myśli, naprawde mam dośc bycia
                      bezpłatnym inkasentem wodociągów i kasą zapomogowo - pożyczkowa dla lokatorów.
                      Wielokrotnie rozmawialiśmy o tym. Ale wiesz że tego nie zrobie, powód tez
                      znasz.Boję sie nawet namiastki tego co Cię spotyka.Taka jest prawda!

Słysząc: "ludzie na chleby ni majo a za wode majo płacic" jednak używam tego
                      argumentu.Skutkuje.Ale ile ja do rachunków własnych pieniędzy dołożyłam...i ta
                      wspaniałomyślnośc wodociągów.Może lokatory by se studnie wykopali?:))))kiedyś
                      była...nie!...chce aby sobie wszyscy gdzies poszli! i nie wrócili

To bardzo stary dom, podłączonego ciepła na szczęście nie ma!!!! i nigdy w
                      życiu!
                      Szalenie interesuje mnie sprawa o wyliczeniu przez sad różnicy miedzy czynszem
                      regulowanym a wolnym. Bardzo Cie proszę napisz mi coś więcej o tym.
                      serdecznie Cię pozdrawiam
                      Dora
                      ..była taka czytanka : chłopiec chyba Sasza mieszkał razem ze swoja chora
                      matka w suterynie.Było im bardzo źle. Któregoś dnia ,jak umilkły strzały,
                      przyszli po nich czerwonoarmiści. Zaprowadzili matke i jej syna na pierwsze
                      piętro i powiedzieli: tu mieszkał własciciel kamienicy a teraz jest to wasze
                      mieszkanie! sorki, Kamyk, ale wszyscy wychowalismy sie na takich opowiastkach
                      w szkole.Co zreszta widac.
                  • zamek Doro, zajrzyj na Forum Łódź, pozdrawiam (no txt) 01.07.02, 00:25
    • Gość: usa-kra Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 01.07.02, 03:53
      odp do Kamienia
      jestem juz od dawna poza Krakowem, ale bede mial kamienice
      w Krakowie i po tej twojej informacji to mi wlosy stanely
      deba na glowie.
      Napisz do mnie na email AmerykaPolska@aol.com

Gość portalu: Kamień napisał(a):

> Dlaczego kamienice w Polsce rozsypią się w pył?
      > Odpowiedź znajdziesz na www.kamienica.pl
      > Klasa właścicielska została rozbita przez komunistów.
      > Ci nieliczni, mocno zastraszeni, poddali się
      nacjonalizacji.
      > Pojedyńczy właściciele walczą z prawdziwym komunizmem w
      Polsce.
      > Są na wykończeniu.
      > Opluwają ich wszyscy, z mediami, czwartą władzą w
      Polsce na czele.
      > Dlatego jedyną siłą właścicieli jest propagowanie PRAWDY.
      > Polska, u progu wejścia do Unii, barbarzyńsko depcze
      wolność i własność,
      > fundament demokracji europejskiej.
      > Uczciwy człowieku!
      > Rozpropaguj stronę WWW.KAMIENICA.PL drogą elektroniczną.
      > Zrób to za dziennikarzy, którzy tuszują problem.
      > Wyślij maila na każdy znany Ci adres.
      > Niech wszyscy czytają !!!
      > To ważne dla Polski.
      >
      >
      >
      >

• Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 01.07.02, 17:13
        Gość portalu: usa-kra napisał(a):

> jestem juz od dawna poza Krakowem, ale bede mial kamienice
        > w Krakowie i po tej twojej informacji to mi wlosy stanely
        > deba na glowie.

Witaj w klubie!:)))))
        Dora
        • Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.02, 23:34
          Cześć Doro!
          Proponuję napisz coś po angielsku albo niemiecku do unijnych negocjatorów.
          Podaję namiary:
          1. Mrs Francoise Gaudenzi - Director of Team Poland
          e-mail: francoise.gaudenzi@cec.eu.int
          2. Mr Eneko Landaburu - Director General European Commission DG Enlargement
          e-mail: eneko.landaburu@cec.eu.int
          Wymyśliłem, że jest to JEDYNA DROGA, by okiełznać komunistów. Im zależy na
          unijnych pensjach wypłacanych w Euro, więc jest szansa, że jak zostaną
          przyciśnięci do ściany, to zmiękną.
          Tymczasem Wyborcza i Rzeczpospolita piszą, że Marek Pol (wielki reformator i
          budowniczy Polski) nie chce nawet słyszeć o podwyżkach czynszów. Podobno
          wszyscy ministrowie są przeciwko niemu, z Belką na czele.
      • Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.02, 23:25
        Hi USA-KRA ! Nie jesteś w klubie. Przed Tobą sporo doświadczeń.
        Masz dwa wyjścia:
        1. siedzisz cicho jak mysz pod miotłą, oznacza to, że co miesiąc dopłacasz do
        państwowych lokatorów (ile? to zależy);
        2. zaczynasz walczyć o swoje .... a wtedy zamieszkasz w sądzie.
        Wybór oczywiście należy do Ciebie
    • dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? 02.07.02, 22:02
      Witaj Kamyk!
      Jak dobrze pójdzie to niedługo wyjezdżam na jakiś czas.Nie ma tam łącza,
      telefonu, Discovery:( Sa za to:ksiązki, słuchowiska, grzyby, las i Babia Góra:)
      oraz duzo czasu aby sobie pewne rzeczy przemyslec.Jezeli masz wstepny tekst
      który zamierzasz wysłac, to proszę przyślij mi go nie na forum, tylko na moja
      poczte dora5@poczta.gazeta.pl

Czytałam któryś juz raz pozwy. To sie naprawde nie mieści w głowie, tego się
      nie da zrozumiec ...

W Krakowie jest bardzo dużo pustostanów, są setki ogłoszeń o wynajmie.A
      ulubiony minister od mrozonych czynszów ( jak napisał marcinK ) buduje se
      mieszkanko na wynajem:c), wiadomo, jak się kamienice rozlecą to jego
      mieszkanie zyska na wartości
      A moze mu tak oddamy (bez odstepnego nawet!) któregos z naszych lokatorów?:)
      nowelizacja przepisów meldunkowych to ułatwiła:(
      serdecznie Cie pozdrawiam
      Dora
      • Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.02, 23:42

Mrs Francoise Gaudenzi

Director of Team Poland

Rue de la Loi 200

B – 1049 Bruxelles

BELGIUM

I come from Poland and I have decided to write this letter to ask you for help.
        The reason for it is that Polish Government deprived me of my property and
        freedom.
        Hereby I request you to include into negotiations concerning Poland
        admission to UE an elementary condition, it is the respect towards the common
        right to having a property and freedom. I would like to ask you to touch upon
        this question in negotiation with Polish government. I am the owner of a
        tenement-house that is situated in Lodz in Aleja Mickiewicza 13 (central
        Poland). My family bought this house for 9 million PLN in May 1948. The house
        was a private property but it was administered by Polish administration. In
        March 1949 Polish government issued a law that demanded to give all properties
        to the right owners. The Lodz City that governed physically in those days
        refused to return them. All petitions to return private properties were turn
        downed. During that time the nation took advantage of renting private
        apartments. Moreover, it was demanded from the tenants to pay additionally for
        all repairs. In January 1970 The Lodz City returned the private properties to
        the right owners. However, six months later after an interventions form Polish
        United Labour Party the properties were taken back unjustly once again.
        It wasn’t until 1999 that I have received the tenement-house. I have
        inherited a ruined tenement-house with tenants who pay a statutory rent far too
        law to pay for maintenance costs.
        This is a dispossession without any damages, which seems to be violation of
        private property right. On the one hand Polish law made me pay high working
        costs (heating, water, waste etc.) for families that live in my house. On the
        other, I was deprived of the possibility to evict debtors from my apartment.
        This is freedom violation because I have to work for strangers. For last two
        years I have been writing letters to RP President, Prime Minister, Seym RP,
        Senate RP but I have not achieved much of a result. In most cases I have not
        received any answers yet. Finally, I have lodged a complaint against Polish
        government to People Rights Court in Strasbourg. Unfortunately, my complaint
        has been turned down because of the unused lawful means that I could take in
        Poland. The Court decision is unreal as far as Polish law is concerned. It is
        extremely difficult to demand one’s rights in Polish Courts. My case is not an
        isolated one. It depicts the situation of all tenement-house owners in Poland.
        Nowadays, an underhand dealings take place in Poland. I mean a private tenement-
        house nationalization. Nationalization has been growing stronger and stronger
        since 1945. The mechanism of nationalization is hypocritical. Polish government
        passes bills that, from the economic point of view, make it impossible to keep
        the tenement-houses in private hands. The owners have two choices. They can
        either give their houses back which is a violation of property rights and it is
        simply speaking nationalization or dispossession , or bear the expense of
        tenants which is freedom violation. Constitutional Tribunal in Poland brought
        in two verdicts. The first one was brought in on 12th January 2000, its
        signature is P 11/98 and it says that regulated rent-charges are not in
        agreement with constitution. The second verdict was brought in on 10th October
        2000. It says that bearing the expenses of strangers by house owners is not in
        agreement with constitution. Tenants protection bill that was passed on 21st
        June 2001 is inconsistent with the verdicts. Generally speaking, Seym, Senate ,
        President RP, trampled RP Constitution and Constitutional Tribunal in Poland
        under their foot. The constitutional Tribunal verdicts can be found on
        157.25.47.13/OTK/otk_dpr.htm
        (P 11/98 and P 8/99) The tenants protection bill from 21st June 2001 can be
        found on ks.sejm.gov.pl:8009/proc3/ustawy/1431_u.htm
        Government lies to the nation claiming that for 56 years it couldn’t find
        solution to bring back freedom and property rights. Polish government creating
        populistic picture of tenants protection necessity secures electorate to
        itself. The weak group of house owners is not an opposition to government. Only
        few owners succeeded in gaining profits from the houses. It refers only to
        those houses that are situated in the cities. They rent the ground-floor
        apartments as shops. But even their rights are violated. They have to bear
        expenses of administration allocation tenants. However, most house owners in
        Poland gain profits only from rent-charges. But those profits are insufficient
        to pay the maintenance costs. The same situation refers to me. The owners that
        want to get back their own property are criticised by mass media. Media spread
        a populistic, anti-house-owners propaganda like in communism era. I have been
        defamed several times by mass media. I belong to a small group of owners who
        protest against the pressure to bear expenses of tenants. Most of the house
        owners are elderly, threatened by system, deprived of financial means and
        health to fight for their own property. I am 41 years old and I can not stand
        it any longer. I would like to ask you for help. I am notoriously harassed by
        the limb of public administration and public prosecutor’s office that issues
        citations and makes accusation against me. I have gathered all press
        publication to prove my truthfulness.
        Summing up, taking a closer look at the problem of private tenant-houses in
        Poland and injustice done to their owners it is easy to answer the question:
        why hasn’t Poland returned to private ownership so far. Threatened owners get
        rid of their tenement-houses. In this way they lose their most valuable
        properties. This kind of behaviour leads to common thinking that all properties
        should be nationalized. My situation has been analysed by Marek Nowicki – the
        leader of People Rights Foundation in Helsinki. In his opinion, in my case
        freedom and property rights have been severely violated. Unfortunately,
        Helsinki Committee, taking into account lawful regulation and political
        atmosphere in Poland, is unable to help me. United Europe aims to constitute
        all civilization achievements and to defy foreign markets. How does European
        Union wants to achieve this goal, closing an eye to a trampling of fundamental
        human rights such as freedom and property right ?

Yours Truly

Bogusław Adamczyk

www.kamienica.pl

• dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? 02.07.02, 23:50
          Kamyk! bardzo dziekuje za tekst.
          Dobranoc:)
        • Gość: Esq. Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.aquanet.co.il 07.07.02, 21:43

Mrs Francoise Gaudenzi
          Director of Team Poland
          Rue de la Loi 200
          B – 1049 Bruxelles
          BELGIUM

Interesujacy list. Jestem adwokatem, nie znajdujacym sie w Polsce, a pracujacym
          wlasnie dla wlascicieli nieruchomosci w Polsce. Jestem do dyspozycji.
          • Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.02, 23:51
            Witam! Wobec tego temat jest Panu bliższy, jak komukolwiek innemu. Może by Sz.
            Pan napisał parę słów do Pani F. Gaudenzi?
            Przechodząc do sedna sprawy, linia obrony ( albo ataku ) jest bardzo trudna.
            Brak jest klarownych zapisów w Konstytucji RP, któe umożliwiałyby zasądzenie
            odszkodowania, a to jedyna droga, by zmusić rząd do praworządności.
            Trybunał w Strasburgu jednogłośnie odrzucił moją skargę na łamanie prawa przez
            rząd polski oraz zadośćuczynienie 3 mln USD, ze względu na niewykorzystaną drogę
            sądową w Polsce. Oznacza to, że mam się procesować ze skarbem państwa o
            odszkodowanie, co jest nierealne.
            Chyba zrobię tak: poprowadzę prostą i z góry przegraną sprawę o odszkodowanie
            tak, by wyczerpać tryb postępowania w kraju. Wówczas Strasburg nie będzie miał
            wyjścia.
            • Gość: Esq. Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.aquanet.co.il 11.07.02, 18:49

> Witam! Wobec tego temat jest Panu bliższy, jak komukolwiek innemu. Może by Sz.
              > Pan napisał parę słów do Pani F. Gaudenzi?
              > Przechodząc do sedna sprawy, linia obrony ( albo ataku ) jest bardzo trudna.
              > Brak jest klarownych zapisów w Konstytucji RP, któe umożliwiałyby zasądzenie
              > odszkodowania, a to jedyna droga, by zmusić rząd do praworządności.
              > Trybunał w Strasburgu jednogłośnie odrzucił moją skargę na łamanie prawa przez
              > rząd polski oraz zadośćuczynienie 3 mln USD, ze względu na niewykorzystaną drog
              > ę
              > sądową w Polsce. Oznacza to, że mam się procesować ze skarbem państwa o
              > odszkodowanie, co jest nierealne.
              > Chyba zrobię tak: poprowadzę prostą i z góry przegraną sprawę o odszkodowanie
              > tak, by wyczerpać tryb postępowania w kraju. Wówczas Strasburg nie będzie miał
              > wyjścia.

Nie ma Pan innego wyjscia jak wlasnie przejsc przez cala procedure w Polsce.
              Ostatni raz jak to przechodzilem (byla to walka o odebranie kamienicy klienta),
              przy kasacji sprawa byla wygrana. Wygrana poniewaz, wiedzieli ze jezeli przegram
              to pojdzie dalej. Jest to bardzo mozliwe ze nie bedzie musial Pan skladac w
              Strasburgu, poniewaz polskie wladze zdaja sobie sprawe ze jedna sprawa przegrana
              za granica, bedzie sprawa przegrana na zawsze i przed wszystkimi.
              Uwazam ze przy kasacji ma Pan bardzo duza szanse na wygrane lub nawet w jakims
              momencie na "polubowne" zakonczenie sprawy, tylko azeby bylo cicho.
            • Gość: Esq. Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.aquanet.co.il 11.07.02, 18:50
              Bede pisal.
    • Gość: dora5 tekst IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 03.07.02, 16:58
      Witaj Kamyk!
      Zdecydowałeś się jednak na przysłanie tekstu na forum a nie na skrzynke.
      Ok. Po zastanowieniu: masz racje.

Moje pierwsze spostrzeżenia:
      Dobry wstęp - krótki i konkretny
      Dobrze sprecyzowana prośba o włączenie do negocjacji unijnych z naszym rządem
      warunku poszanowania prawa do posiadania własności i wolności
      Później troche historii:
      jaka była wartośc dolara w 48 roku? ta oficjalna i ta czarnorynkowa?
      przepis z 49 roku to ten bierutowy na czasokres zniszczeń wojennych? a
      działający do dziś?

Tego nie rozumiem:
      "W tym czasie naród korzystał z wynajmowania prywatnych mieszkań. Ponadto
      wymagano od najemców dodatkowych opłat za wszelkie remonty" z tego co pamietam
      jak mój Tata i ciotka byli na studiach to rarytasem był chleb ze skwarkami,
      nie było pieniedzy bo trzeba było np.rynny wymienic bo sie lokatorom lało

Czy w przeciągu pół roku można było co kolwiek zrobic w 70 r? czy to miało
      związek z Gdańskiem? z odwilżą Gomułki?
      Czy masz protokół z 99 o remontach i obciążeniu hipoteki?

właściwie to wszystko jest przeszłośc, czy to poza nami samymi ma jaką kolwiek
      istote bytu ,sens, znaczenie, ręce opadaja ...było, minęło, trwa nadal...życie
      toczy się dalej...z nami czy bez nas...

Dalej piszesz o pozbawieniu własności bez jakiegokolwiek odszkodowania.
      Następnie o zmuszaniu Cię przez prawo polskie do płacenia wysokich kosztów
      roboczych czyli media za obce rodziny mieszkajace w Twoim domu i jest to
      naruszenie wolności.
      Dalej o dłużnikach,o listach w których prosisz o pomoc- może byc.

Podoba mi się zdanie:
      "Moga oddać swoje kamienice , co stanowi naruszenie prawa własności i mówiąc
      wprost jest nacjonalizacja czyli wywłaszczeniem, albo ponosic koszta
      lokatorów,co jest naruszeniem wolności"

Później piszesz o dwóch werdyktach Trybunału Konstytucyjnego - że obciążenia
      czynszowe i ponoszenie kosztów obcych osób przez kamienicznika sa niezgodne z
      Konstytucją. Przepis o ochronce z 2001 jest sprzeczny z tymi werdyktami.
      Pózniej podejmujesz próbe wyjaśnienia dlaczego rząd przez 56 lat nie umiał
      znaleźć rozwiązania by zwrócic wolność i prawo własności. Krótki przekrój i
      analiza właścicieli, w odniesieniu do ich wieku,stanu zdrowia, ich finansach
      ( bo to kosztuje!) miejca kamienic, lokali uzytkowych oraz roli mediów.
      I smutne, bardzo smutne zakończenie...
      Dora
      • Gość: Kamień Re: tekst IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.02, 00:08
        Mam pisemną opinię jednego profesora prawa z Warszawy, dotyczącą stanu prawnego
        mojej nieruchomości.
        Z opinii wynika, że:
        1. Odszkodowanie bezwzględnie się należy;
        2. Nie wiadomo, jak je zasądzić, ze względu na Konstytucję.
        Komuchy wiedzą, jak się zabezpieczyć przed takimi "pijawkami", jak ja.
        Zdradzę ci tajemnicę. Jeszcze dwa - trzy lata temu nie przychodziło mi do
        głowy, żeby zasądzać pieniądze od skarbu państwa.
        No wiesz, miałem zahamowania historyczne, patriotyczne, etyczne itd.
        Teraz intensywnie pracuję nad pozwem.
        Otworzyły mi się oczy. Każdy widzi najgorszą z możliwych, złą wolę rządu
        polskiego. Rząd wybrał naród, który jest wrogiem własności.
        Teraz nie mam żadnych zahamowań i zrobię wszystko, ny naród oddał to, co mi
        ukradł.
        • Gość: dora5 to nie jest tajemnica! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.07.02, 17:24
          Piekna sprawa z Olsztyna! Europejski Trybunał Praw Człowieka nakazał rzadowi
          polskiemu wypłacic właścicielowi 120 tys euro za bezprawne zagarnięcie jego
          kamienicy. Szczególnie podoba mi sie że:" budynek ma zostac zwrócony w takim
          stanie w jakim został odebrany w 1952r":)))

Masz racje!- to chyba jedyna droga dochodzenia swoich praw - Trybunał w
          Strasburgu! a nie zbieranie podpisów przeciwko rujnujacej domy ustawie o
          ochronie lokatorów.

To nie jest tajemnica i nikomu to nie przychodziło do głowy z przyczyn jakie
          wymieniasz. Dorzuciła bym jeszcze euforie z powodu rozwijania sie demokracji i
          wolności, wiadomo biedny, obciązony długami nasz kraj. O naiwności.....
          Milionowe afery, korupcja na wszystkich szczeblach, koszmarne złodziejstwo,
          wszyscy o tym wiemy! i co? i nic!

Z jednym sie do końca nie zgodze - naród nie jest wrogiem własności. Przy tak
          szerokim rozdawnictwie np.10% ceny mieszkań komunalnych ( czyli nas wszystkich
          Polaków!)lub np.Stocznia Szczecińska, kazdy kto poza głodową pensja, emerytura
          za 45 lat pracy nic nie dostał - to on tez chce! I jest mu zupełnie obojętne
          od kogo i czyje, bo to juz nie jest jego problem.Np. Twoja największa
          dłużniczka tez chce, a jakże! a ..umożliwiaja jej to przepisy. Czyli wracamy
          do początku -czyli do rządu który ustanawia takie a nie inne przepisy!

Pewnie za kilka godzin wyjezdżam. Zabieram ze sobą Twój tekst. Nie wiem kiedy
          przyjade, ale gdy bym nie wróciła przed 18 lipca to z całego serca życzę Ci
          bardzo dużo sił , spokoju i szczęścia. Walczysz nie tylko o swoje ale i o
          moje i innych, którzy uważnie Cię obserwują. A paradoksem jest to ze i
          lokatorzy w całej Polsce bardzo dużo w niedalekiej przyszłosci by zyskali -
          jasne i widne mieszkania za rozsądną cene.
          Jeszcze raz dużo szczęścia:))))
          Dora
          • Gość: Kamień Na Mazury? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.02, 22:16
            Dziś rozmawiałem z Kamilem Durczokiem. Obiecał 2-3 minuty w Wiadomościach i
            rozwinięcie tematu w Monitorze Wiadomości. Termin - do dwóch tygodni, o ile nie
            wybuchnie jekaś bomba. Mam nadzieję, że dotrzyma słowa. Do tej pory tak było..
            Fajnych wakacji !!!
            Pozdr
            • Gość: Leon Kamil Durczok ????? IP: *.com.pl / 192.168.2.* 11.07.02, 22:30
              Obiecał też lokatorom... rozumie ich zmagania z kamienicznikami....
              Ale widaĆ ŻE MOCNO DODAJECIE SOBIE ANIMUSZU...
              Najlepiej to przenieście swoje biznesy do bogatszych krajów - tam będą Wam płacić
              za czynsze ile chcecie (jak znajdziecie takich dających się doić głupków). Tu
              jest rzeczywistość taka a nie inna, tu nie ma porządnie zorganizowanej pomocy
              socjalnej i nie ma nadmiaru mieszkań - więc nie uda Wam się na tych
              nieruchomościach zarabiać. Trudno, dekretem ludzi nie zmusi się do płacenia
              czynszów, jak nie mają czym płacić. A będzie z każdym rokiem gorzej....
            • Gość: Leon Re: Na Mazury? IP: *.com.pl / 192.168.2.* 13.07.02, 08:40
              Biedni kamienicznicy... za co oni pojechali na te wczasy?!
              Najemcy im nie płacą, a wręcz oni muszą do tego "barachła" dopłacać... i jeszcze
              zostało im na wyjazd... no, no!!!
              Te kamienice to jednak dochodowy interes - już teraz rozumiem dlaczego tak walczą
              o ich odzyskanie... wystarczy zwykła znajomość artmetyki!
              A to rozdzieranie właścicielskich szat - to tak dla zasady i dla ... USTAWY, aby
              zagwarantować sobie wyższy zysk!
              A to padanie kamienic to przez samych właścicieli - sama znam przypadki,jak
              porzucano je, bo po cóż się użerać. Przejmowało z konieczności miasto (lata 70.),
              któremu teraz przy zaangażowaniu prawników trzeba było wyszarpać tą swoją
              posiadłość. Więc były długie lata bez jakichkolwiek remontów. Potrzeby remontowe
              nawarstwiły się... I co? Natychmiast trzeba podnieść kosmicznie czynsze (do 20 zł?
              m.kw - program TOK SZOK Najsztub Zakowski w r. 2000.) aby od zaraz restaurować?!
              NIE OD RAZU KRAKÓW ZBUDOWANO !!! Trochę pokory wobec realiów drodzy posiadacze!!!
              • Gość: Kamień Re: Na Mazury? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.02, 22:43
                Szanowna Pani Leon!
                Na Rodos, a nie na Mazury.
                • dora5 Re: Na Mazury? 15.07.02, 22:46

> Szanowna Pani Leon!
                  > Na Rodos, a nie na Mazury.
                  a ja tam wole Teneryfe:-)
              • mikolaj7 Re: Na Mazury? 15.07.02, 22:51
                Gość portalu: Leon napisał(a):

Trochę pokory wobec realiów drodzy posiadacze!
                > !!

powinnas sie przerzucic na forum szczecin, tam jest kilku
                podobnych nawiedzonych.

btw. jak kobieta moze sie podpisywac Leon ?!
                • dora5 Re: Na Mazury? 15.07.02, 22:58
                  mikolaj7 napisał:

> btw. jak kobieta moze sie podpisywac Leon ?!
                  a czemu by nie? moze to nie kobieta? moze facet ?... czy to ma znaczenie:-)
                  pozdrówko
                  • mikolaj7 Re: Na Mazury? 15.07.02, 23:02
                    dora5 napisała:

> mikolaj7 napisał:
                    >
                    > > btw. jak kobieta moze sie podpisywac Leon ?!
                    > a czemu by nie? moze to nie kobieta? moze facet ?...

pisze w formie zenskiej....

> czy to ma znaczenie:-)

zle mi sie kojarzy i tyle :-)
                    • dora5 Re: Na Mazury? 15.07.02, 23:10
                      mikolaj7 napisał:

> dora5 napisała:
                      >
                      > > mikolaj7 napisał:
                      > >
                      > > > btw. jak kobieta moze sie podpisywac Leon ?!
                      > > a czemu by nie? moze to nie kobieta? moze facet ?...
                      >
                      > pisze w formie zenskiej....
                      >
                      >
                      > > czy to ma znaczenie:-)
                      >
                      > zle mi sie kojarzy i tyle :-)
                      mi tez :-)
                      ...sam uczyłes "młodszych"( stazem!) forumowiczów: głeboki ignor :-D
    • dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? 15.07.02, 22:10
      Witaj Kamyk!
      Wku...rzyłam sie! autentycznie! czytając www.kamienice i artykuł w lódzkim
      dodatku GW.
      Wyrok nakazujacy Ci "przywrócić" instalacje gazowa w Twoim domu dla lokatorów
      z najmu zapadł w przeciągu 11 dni!!!! 11 dni - toz to prawdziwy rekord godny
      Księgi Ginessa. Sprawy w polskich sadach ciagna sie miesiącami, latami, a tu
      taka torpeda! a klauzule natychmiastowej wykonalnosci posiada?

Co do artykułu p.Anety Markowskiej i p.Marcina Masłowskiego to chciałam
      zastosowac głeboki ignor. Ale do końca nie moge bo to przeciez forum Gazety
      Wyborczej - kłamstwo które dyskwalifikuje całośc -"Jak twierdzą lokatorzy, ich
      kłopoty zaczęły się trzy lata temu, gdy budynek stał się własnością
      prywatną " ...nie.. jednak nie będę komentowac ani tego ani niczego

Spróbuje skntaktowac sie z jegomościem, który 8? lat temu miał wizyty
      telewizji w swojej kamienicy. A to były początki i wielkie społeczne
      pietnowanie złego kamienicznika.Sprawa wygladała tak: jadna z lokatorek
      poczuła gaz na korytarzu i natychmiast ( prawidłowa postawa społeczna )
      zadzwoniła na pogotowie gazowe, które zamknęło głowny zawór.
      Otrzymał nakaz odtworzenia ( projekt, zatwierdzenie, ekspertyzy takie siakie,
      materiał, robocizna etc. w sumie naprawde cięzkie pieniądze) On mówi że ...nie
      ma! i zasłania sie wyrokiem SN w którym jest mowa o tym ze mozna zmusic
      własciciela do remontów do wysokosci czynszu. (wszyscy mówią od lat o tym
      wyroku ale czy on istnieje to tak naprawde nie wiem)
      Mało tego, zamknał przed lokatorami podwórko( przyłaczył do lokalu użytkowego)
      Został również oskarżony o to przez prokurature. Usiłował mi to wytłumaczyc,
      cos mówił o zamknietych drzwiach na klamke i więzionych przez to biednych
      ludziach, ale nie pojełam.Jak sie skończyły te sprawy, tego nie wiem

Wróciłam z Orawy na kilka dni, 100 kilometrów zakopianką jechaliśmy ponad 4
      godziny. Zawsze jeździmy w góry i dzikie odstępy, nie znam Mazur. Musza być
      piękne...
      serdecznie pozdrawiam
      Dora
      • Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.02, 22:45
        Oczywiście będzie apelacja, ale napisze już adwokat
        • dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? 15.07.02, 22:49
          Tak.
          Dora
      • Gość: Leon PADAJĄ ... BO MAJĄ TAKICH POŻAL SIĘ BOŻE WŁAŚCIC IP: *.com.pl / 192.168.2.* 18.07.02, 20:11
        Udawadniacie wszystkim wokoło, że ten lokator to taka swołocz co to za nic nie
        płaci... i musi płacić za niego państwo z naszych podatków.
        Więc ja się nie zgadzam, aby dopłaty państwa - w moim lokatorskim , póki co na
        razie wypłacalnym imieniu- zasilały waszą właścicielską kieszeń, bo bez względu
        na wysokość w/w dopłat wy i tak nie będziecie tych kamienic remontować!
        Czekacie tylko na łatwy szmal!
        • Gość: Kamień Re: PADAJĄ ... BO MAJĄ TAKICH POŻAL SIĘ BOŻE WŁ IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.02, 00:14
          Pani Leon! Oczywiście, że z przyjemnością przejadam Wasze lokatorskie czynsze.
          Ale nie jest to jednak takie łatwe, jakby się wydawało na pierwszy rzut oka.
          Myślałem, że uda mi się troche przejeść Waszych pieniędzy na wyspie Rodos, ale
          nie było miejsc (last minute).
          Przez to muszę jechać do Egiptu na Płw Synaj, hotel Crown Plaza Resort (5 stars)
          • Gość: Leon Re: PADAJĄ ... BO MAJĄ TAKICH POŻAL SIĘ BOŻE WŁ IP: *.com.pl / 192.168.2.* 21.07.02, 17:07
            Jesteś N I C Z Y M Kamyczku... bezwzględnym, pazernym i cynicznym arogantem!
            Na wszystkich forach o tym napiszę!
            • Gość: Kamień Do Pani Leon - osobiście IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.02, 22:15
              Pani Leon! Właśnie wróciłem z Półwyspu Synaj. Słońce piekło, że trudno było
              znieść, więc często zażywałem kąpieli w licznych basenach pięciogwiazdkowego
              kurortu. Kelnerzy podawali zimne napoje. Restauracje serwowały znakomite frutti
              di mare. Polecam langusty! Dobre są też krewetki panierowane.
              Ratowały też przed upałem kąpiele w morzu. Jakie wspaniałe rafy koralowe!
              Polecam nurkowanie! Dwudniowy kurs kosztuje 350 USD.
              Pani Leon! Robi się tak: od dziś nie płaci Pani czynszu swojemu właścicielowi.
              Jak Pani posiada jego mieszkanie o dużej powierzchni - ponad 100 mkw, to w
              krótkim czasie zaoszczędzi na wycieczkę do Egiptu.
              Za prąd i wodę też niech Pani nie płaci! Oni umarzają długi, trzeba być tylko
              twardym dłużnikiem i udawać niebogatego.
              I niech się Pani nie obawia, Pani Leon, nie wyeksmitują! Jest taka ustawa,
              która ochroni Panią przed największym drapieżnikiem. W najbliższych wyborach
              trzeba głosować na SLD, wtedy będzie miała Pani spokój. Nie daj Boże, by do
              władzy doszła prawica. No, wtedy to wszystko może się wydarzyć ...
              • Gość: lokator Re: Do Pani Leon - osobiście IP: *.sawan.com.pl 29.08.02, 10:13
                Nie daj Boże, by do
                > władzy doszła prawica. No, wtedy to wszystko może się wydarzyć ...
                Prawica też ma was złodzieje w d... Chyba że wasz (bo nie biednego
                społeczeństwa)rzecznik Zoll, wam i sobie pomoże.
                • Gość: Kamień Re: Do Lokatora IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.02, 21:05
                  Lokatorze! Jeżeli zajmujesz prywatne mieszkanie wbrew woli właściciela, jeżeli
                  nic nie robisz żeby to mieszkanie opuścić, jeżeli w dodatku naigrywasz się z
                  właściciela to pamiętaj, jesteś zwykłym złodziejem. Nic tego nie zmieni, tylko
                  twoja wola.
      • Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.02, 21:57
        Czesc Doro! Oczywiscie istnieje taki wyrok. SN oglosil go w czasach
        stalinowskich. Czytaj w uzasadnieniu wyroku TK z 10 10 2000 roku NA STRONIE
        11www.kamienica.pl/p_08_99.doc
        Ponadto musisz wiedziec (jest to tez na www.kamienica.pl)ze przeciwko
        Maslowskiemu wnioslem akt oskarzenia o pomowienie. Sprawa trwa, lecz wiem, ze
        przegram. Na razie sad dwukrotnie probowal umorzyc, ale sie nie udalo.
        Pozdr
        • Gość: dora5 Wyrok SN z 1951r - ADRES - ( str.11) IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.08.02, 18:49
          Jednak naprawdę istnieje ten legendarny wyrok!!!!!!
          Bardzo dobrze. DZIEKUJE ZA ADRES

"problem zakresu obowiązków wynajmującego wobec najemców w sytuacji, gdy
          dochody uzyskiwane z czynszu są niższe od kosztów eksploatacji i remontów
          budynku, pojawił się niedługo po wprowadzeniu po II wojnie światowej
          administracyjnego ustalania wysokości czynszu najmu lokali mieszkalnych.
          W 1951 r., pod rządami dekretu z dnia 28 lipca 1948 r. o najmie lokali (tekst
          jednolity z 1950 r. Dz.U. Nr 51, poz. 479), a więc w okresie, w którym
          założenia polityki mieszkaniowej były inne niż obecnie Sąd Najwyższy
          stwierdził, że istnieje “ograniczony obowiązek wynajmującego ponoszenia kosztów
          eksploatacji i bieżącego remontu” (orzeczenie SN z 15 listopada 1951 r.,
          C.1450/51, PiP 1953, z. 1). W ocenie Sądu Najwyższego “z mocy art. 10 ust. 1 i
          3 dekretu wynajmujący ponosi te koszty tylko w granicach otrzymywanego czynszu
          (ust. 1) lub jego części (ust. 3) i nie obciąża go obowiązek przekraczania tych
          granic z innych źródeł jego dochodów”. Nadwyżki tych kosztów ponad dochody
          uzyskiwane przez wynajmującego z czynszu miały obciążać najemców."

Znam pisma.
          Mam świadomośc że gdybym miała więcej odwagi, w podobnych pismach bylo by moje
          nazwisko.

Nadal nie mogę się skontaktowac z tym panem od inst. gazowej
          Ja miałam jeszcze gorsza sytuacje - bo w moim domu płynął gaz w
          starej,skręcanej instalacji, ukrytej w scianach.Problem rozwiązałam dośc
          hm,niekonwencjonalnie i niepowtarzalnie.Do dzis mi się to czkawka wraca - bez
          sensu, dla kogo i po co (cenzura!!!)

pozdrawiam
          Dora
          • Gość: dora5 Re:WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 17.08.02, 17:09
            Rozmawiałam z przyjaciółmi.
            Maja rozdzielnośc majatkową.
            On jest zameldowany u mamy.
            Wzkazane jest wystapienie o alimenty.
            Po to aby OCHRANIAĆ
            --------------------
            z powodu doskonałych aktów prawnych i ogólnego wzrostu gospodarki zycie
            uczciwych i spokojnych ludzi zmienia sie w piekło,są przerażeni bo maja legalną
            firme (tu wpisz do wyboru) budowlaną, handlowa, usługową. Albo kamienice.
    • dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? 17.07.02, 12:40
      Nie udało mi sie jeszcze skontaktowac z tym panem od drzwi zamknietych na
      klamke i nakazem dostarczania lokatorom gazu.Nadal próbuje...i tu problem.Co
      napisac na forum?...że to dotyczy nas wszystkich bezposrednio i posrednio...że
      kamienice sie rozpadają i koroduje w nich wszystko...że tylko najsłabszych
      winno wspomagac państwo z naszych podatków, a nie wszystkich
      uprzywilejowanych najmem za Twoje i moje pieniasze, czas, życie, siły?! to
      niby wszyscy wiedzą. i co? i nic.

Jest zamówiony hydraulik, bedzie dmuchł i sprawdzał. Moje dopłaty do wody sa
      za duże. Tylko po co?! musze policzyc płatności, ile co zapłaciłam, ile kto mi
      dał, ile ja dołozyłam, ile mi sa winni. A potem iśc i trzepac...i słyszec że
      nie maja. A ja nie lubię tam chodzic wyrzucac śmieci...ja też bym nie
      miała...na komorne.

Coś miłego na koniec...nie będę dzisiaj nic liczyc! Jutro!
      Dora
      ps.jednak policzę, ech
      • Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.02, 21:04
        Wreszcie dziś odezwali się faceci z TV-1, z Wiadomości. W piątek mają kręcić
        materiał. Emisja wstępnie zapowiedziana na środę - czwartek, tak więc jak
        pójdzie gładko, to zobaczymy się przez szklany ekran!
        • dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? 18.07.02, 13:07
          Rok temu, na Orawie, zawołali mnie przed telewizor: coś o czynszach mówią!
          Pobiegłam i zobaczyłam pana z rachunkami w ręce: to są dwie faktury za wode(?
          lub:ciepło?), jedna na 2, druga na 3 tysiące. Kto za to zapłaci?! Oczywiscie
          odpowiedzi nie było. A ja poczułam ogromna sympatie do kogos, kto również i w
          moim imieniu zadaje niewygodne pytanie.
          Potem usłyszałam: żądny zysku. >SZOK!< zysku? z kamienicy? przecież do tego
          się dokłada własne pieniądze i cos cenniejszego - czas. A tu zysk?! Racja,
          kiedyś było inaczej, piszą o tym w książkach.
          Nie pamiętam Cie. Dokładnie za to zapamietałam faktury, którymi zamachałeś. I
          przede wszystkim moje odczucia - chciałam Cie poznac, podejść i podac Ci ręke.

Kilka miesięcy temu szukając paragrafów znalazłam www.kamienica. Pana
          Rozenkowskiego znam z opowiadań. Ucieszyłam się że jest taka strona. Szybko
          też skojarzyłam Pana Z Fakturami. Czytałam przerażona wszystkie pełne chciwej
          nienawiści roszczenia lokatorów.Zobaczyłam że dalej walczysz o swoją i moja
          godnosc i własnośc. I jeszcze bardziej chciałam Cie poznac.
          Ja tylko raz usłyszałam wprost od lokatorki aby jej "dac!" inne mieszkanie.
          Zaczęłam sie głosno śmiac, prawie płacząc ze śmiechu zrewanżowałam sie: ja
          jeszcze bede prosic aby tu mieszkała, bo skądś musze miec pieniądze na remont.

Potem pojawiłeś się na forum. Zdumiona byłam czytając pierwsze wpisy - tak
          moze pisac tylko ...(cenzura). Albo?...ktos, kogo w ten sposób ciągle atakuja
          Reszte juz znasz.
          Dora
          • Gość: Leon Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.com.pl / 192.168.2.* 18.07.02, 20:00
            Te tutaj sentymentalne songi kamieniczników to jakiś materiał na wenezuelski
            serial. Kuchnia, jak wam tak strasznie ciężko podołać utrzymaniu własności to
            ją sprzedajcie.... teraz tak się robi... sprzedaje się las ze zwierzętami!!!
            I przestańcie się w końcu wygłupiać!!! Biedaczyska...tak to jest, jak się
            człowiek bierze za trudny biznes!!!
    • Gość: dora5 Kamień! - ważne -przeczytaj ! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 18.07.02, 21:03
      Jest taka zasada - na chamskie zaczepki stosuje sie cos, co ładnie nazwano na
      forum: GŁĘBOKI IGNOR
      na to się nie odpowiada, bo tego się nie czyta bo tego poprostu nie ma
      • Gość: Leon Biedna DORA z biednym KAMYCZKIEM.... IP: *.com.pl / 192.168.2.* 19.07.02, 17:33
        Już wam współczuje cały świat! Słyszano, że ktoś zainicjował zbiórkę pieniędzy,
        aby wam ułatwić leczenie skołatanych nerwów na dobrych wczasach...
        Nie martwcie się, jak nie będziecie potrzebować na wczasy to wam kupimy ustawę
        o którą wam chodzi... będzie dobrze... no cicho już cichoooo....
    • dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? 19.07.02, 13:20
      Zastanawiam sie czy TV przyjechało. A jezeli tak, to co z tego wyemituja.Można
      w trójsposób pokazac prawde: cała prawde, półprawde i g...o prawde.Ot, jak
      dzisiaj w Łodzi, gdzie celem jest wyłącznie pokazanie jakim to złym
      człowiekiem jesteś i osmieszenie Cie. Moim zdaniem pisał to pismak, który
      specjalnie na tę okolicznośc przybrał manierę mentalnosci Kalego...lub: "to
      nie on-ia tilko leon-ia" Jest to podłe i niesprawiedliwe bo prawdziwy
      dziennikarz winien rzetelnie pokazac w reportażu racje obu stron albo
      zatytułowac "moje zdanie" lub "mój wyrok"
      Jadę za kilka godzin. Jest tam cisza - słychac ptaki, łąke i szum lasu
      Odezwę sie jak wróce.
      Trzymaj sie ciepło :-)))
      Dora
      • Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.02, 00:24
        Dziś kręcili materiał ze mną do Wiadomości na jedynce. Emisja ma być w środę
        (na 99 %) ew. w czwartek lub piątek. Jednak się nie zobaczymy przez szklany
        ekran. W tym czasie będę się wylegiwał na Synaju za lokatorskie pieniądze
        (Rodos nie wypaliła) Jaka szkoda !!! Pozdr
        • Gość: KOM Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.com.pl / 192.168.2.* 22.07.02, 17:42
          oo! ))))))))))))))))))
    • Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 22.07.02, 20:52
      Moja ciocia posiadajaca apartmenty na drugim końcu świata, skarżyła się że
      brakuje jej lokatorów. Zaproponowałam jej swoich. Kusiłam że nawet bez
      odstępnego! Nie chciała:-(((
      Szczęśliwych wakacji i udanych podwodnych łowów fotograficznych wśród
      bajkowych raf koralowych Morza Czerwonego - najpiekniejszego morza w którym
      pływałam
      Dora
      • Gość: KOM Tym posiadaczom padło na psychikę! IP: *.com.pl / 192.168.2.* 22.07.02, 23:29
        Biedni ludzie, albo biznes ich przerósł, albo...
        • Gość: KOM Re: Tym posiadaczom padło na psychikę! IP: *.com.pl / 192.168.2.* 24.07.02, 23:11
          Hop, hop ... jest tam który?
          Wymiotło państwa posiadaczy?
          • Gość: krotki Re: Tym posiadaczom padło na psychikę! IP: 217.96.43.* 25.07.02, 08:35
            Gość portalu: KOM napisał(a):

> Hop, hop ... jest tam który?
            > Wymiotło państwa posiadaczy?

A jak odpowiedziec na nic czyli Twój bełkot typu
            oo! ))))))))))))))))))

Pozdrawiam
        • Gość: ajax posiadacz =! wlasciciel IP: *.ite.waw.pl 20.01.03, 15:32
          Prosze zauwazyc, ze polskie prawo rozroznia pojecia posiadacz i wlasciciel.
          Ktos moze byc wlascicielem domu i nie miec prawa do zamieszkania w nim,
          poniewaz posiadaczem jest lokator, niestety.
    • dora5 p.Kamil Durczok - dziękuje 25.07.02, 22:12
      Chciałam Panu podziękować za rzetelne i prawdziwe ( choc krótkie )pokazanie
      naszego dramatycznego problemu w reporterze wiadomości przed godz.20 w Ipr. TVP
      Dora
      • Gość: KOM Zabrze A ja przeczytałam w jednej z internetowych polemik IP: 213.17.142.* 29.07.02, 22:04
        ...że to była indokrynacja... telewizyjne pranie mózgu...
        Mój Boże, w co Wy wciągacie tego biednego Kamila?!
        Pozdrawiam E.A.
        • Gość: dora5 nie uzywaj wyrazów których nie umiesz napisac IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.08.02, 09:49
          Gość portalu: KOM Zabrze napisał(a):

> ...że to była indokrynacja... telewizyjne pranie mózgu...
          > Mój Boże, w co Wy wciągacie tego biednego Kamila?!
          > Pozdrawiam E.A.

chyba...INDOKTRYNACJA...?
      • Gość: krotki Re: p.Kamil Durczok - dziękuje IP: 217.96.43.* 30.07.02, 10:52
        dora5 - zajrzyj na ten wątek w Toruniu z KOM mi sie tam świetnie dyskutuje!!
        • Gość: KOM Zabrze KOM dyskutuje w Toruniu, Krakowie i Kielcach... IP: 213.17.142.* 30.07.02, 19:10
          I gdzie nas jeszcze zapraszasz?
          Komitety Obrony Mieszkańców są jeszcze w Poznaniu, Wrocławiu, Bydgoszczy i w
          innych miastach też.
          Nigdzie nie walczymy z właścicielami dopóki nas nie atakują.
          Zabiegamy o normalność w prawie mieszkaniowym, tak aby najemcę było stać na
          dach nad głową i aby właściciel mógł prowadzić cywilizowany biznes.
          Chodzi nam o bezpieczeństwo rodzin w swoich mieszkaniach czyli aby nie były
          zagrożone z dnia na dzień niewypłacalnością poprzez uwolnienie stawek
          czynszowych. Czy to złe?
      • Gość: Kamień SKUTKI BRAKU REPRYWATYZACJI W POLSCE IP: 213.17.234.* 20.01.03, 13:09
        arch.rp.pl/a/rz/2002/12/20021219/200212190051.html?k=on;t=2002121920021219
    • Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 30.07.02, 20:42
      Dziaduniu! Pradziadku! Prapradziadku! Co Wy żeście zrobili?!!!!!zostawiliście
      rodzinie kamienice! a na dodatek niedużą i starą!!!!

>Nigdzie nie walczymy z właścicielami dopóki nas nie atakują.<
      jako żywo inny slogan z transparentu:" partia walczy z narodem o lepsze jutro"

ja nie atakuje lokatorów, lokatorzy ze mna nie walcza, lokatorzy tylko
      mieszkaja w moim domu, a mój dom....szkoda mówic

potrzeba ok 200 000 tys aby powstrzymac niszczenie, 3 razy tyle aby był ładny
      (pózny barok, poł.XVIIIw.ogromny, podwójnie łamany, kazimierzowski dach)
      kto mi daaaaa?!!!
      hallo!!! kto da?jest taki chętny? kto mi da za te 50 lat tylko mieszkania ?!
      lokator, ledwie wiązący koniec z końcem mi da?a może KOM mi daaaa?!!! bo ja
      nie mam!
      kredyt? a kto go spłaci?!! i z czego?! KOM go spłaci???!!!!!!!!!!!!!!!

Zastopujcie w swoich roszczeniach, bo niedługo to same kamienice wyjda na bruk
      bo sie rozleca
      • Gość: KOM Zabrze Z Wami nie da się rozmawiać... IP: 213.17.142.* 30.07.02, 23:00
      • Gość: KOM Zabrze Gdzie Rzym, a gdzie Krym ? IP: 213.17.142.* 30.07.02, 23:12
        My o wodzie a Wy o lodzie !
        Nie widzicie nic poza czubkiem własnego nosa!
        Czy Wy macie pojęcie co to są mieszkania zakładowe, które dzięki pokrętnym
        ustawom stały się z dnia na dzień prywatnymi kamienicami.? Bloki z wielkiej
        płyty stały się kamienicami prywatnymi ... zgodnie z prawem! Kapejszen?
        I tak jak Wy uważacie, że Wam się należy sprawiedliwość tak i my uważamy to samo
        Uważamy, że skarb państwa powinien te kilka lat temu - podczas prywatyzacji p.p.
        sprzedać mieszkania nam - wieloletnim najemcom a nie jakiemus spekulantowi,
        który kupił hurtem 1818 mieszkań i zaraz zaproponował nam wykup po 10-cio
        krotnie wyższej cenie. Stąd protest i stąd roszczenia zasadne bo stwierdzone w
        opinii prawnej. Teraz jasne?
    • Gość: KOM Zabrze Dora5 ... zeskanowałaś to ? IP: 213.17.142.* 31.07.02, 20:00
      No to fajnie !
      • Gość: dora5 o co tym razem chodzi?! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 31.07.02, 21:02
        Gość portalu: KOM Zabrze napisał(a):

> No to fajnie !
        czy znowu szukasz zaczepki?
        • Gość: KOM Zabrze O nic... IP: 213.17.142.* 31.07.02, 21:47
          Nie.
          • Gość: Paganini Albo o to, aby przesunąć wątek ku górze! IP: 213.17.142.* 01.08.02, 22:44
            (bez treści)
            • gustlik102 Re: Albo o to, aby przesunąć wątek ku górze! 01.08.02, 22:56
              Gość portalu: Paganini napisał(a):

> (bez treści)

kom vel paganini, jestes wielkim bucem i kutasem
    • Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.08.02, 11:23
      witaj Krotki!:)))))
      nieubłagalnie terminy niezapłaconych lokatorskich rachunków z nazwiskiem
      mojego męza sie rozciągaja:-(((((( musze zliczyc zaległości ( broń boże -
      długi, bo lokator ni ma długów tylko zaległości) i iśc poprosic grzecznie. Co
      by tak kto chciał zrobić zrzutke na np. śmieci.

To co? o czym porozmawiamy? o wypowiedzeniu trzyletnim?
      nie wiem na ile jest to wiarygodne, ale poczta pantoflowa dowiedziałam sie że
      w Krakowie wreczono w sumie niewielką liczbe owych kontrowersyjnych
      wypowiedzeń. Ale jest problem - wypowiedzenia dostali głównie ludzie
      inteligentni. Jak oni będą mieszkac na peryferiach? z marginesem społecznym,
      ze zwyczajna chołota?!!!!!

serdeczne pozdrówko
      Dora
      • kathy38 Dora! 07.08.02, 11:38
        Zajrzyj na forum Dom i wątek założony przez redakcję. Może Cię zainteresuje.
        • dora5 Dzięki Kasiu :-))) 07.08.02, 12:06
          jak wyżej :-D
          Dora
          • Gość: rita Re: Dzięki Kasiu :-))) IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 22:22
            Dora, gdybyś miała do wyboru trzypiętrową kamienicę podzielić na pół, to jakie
            piętra byś wybrała. Parter jest z lokalem.
            • Gość: dora5 Re: Dzięki Kasiu :-))) IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 08.08.02, 22:41
              WZDŁUŻ
              po połowie:-), pół parteru, pół lokalu handlowego, piętra I i II, oraz pół
              dachu i piwnicy, nie zapomnij o podwórku,komórkach,poddaszu i ....widoku przez
              okna i jakie jest natężenie hałasu:-))

a tak poważnie: nie widziałam Twojego domu, nie wiem jakie masz plany co do
              niego.
              I jakie szanse na wykwaterowanie lokatorów, czy jak dach bedzie przeciekał to
              druga połówka bedzie partycypować lub powie że jemu sie nie leje.
              Oraz czy można nadbudowac jeszcze jedno pietro lub adaptowac poddasze.
              Czy chcesz tam zamieszkac jak będzie gdzie?
              uff:))) pozdrawiam Dora
              • Gość: rita Re: Dzięki Kasiu :-))) IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 09.08.02, 21:49
                Gość portalu: dora5 napisał(a):

> WZDŁUŻ
                > po połowie:-), pół parteru, pół lokalu handlowego, piętra I i II, oraz pół
                > dachu i piwnicy, nie zapomnij o podwórku,komórkach,poddaszu i ....widoku
                przez
                > okna i jakie jest natężenie hałasu:-))
                >
                > a tak poważnie: nie widziałam Twojego domu, nie wiem jakie masz plany co do
                > niego.
                > I jakie szanse na wykwaterowanie lokatorów, czy jak dach bedzie przeciekał to
                > druga połówka bedzie partycypować lub powie że jemu sie nie leje.
                > Oraz czy można nadbudowac jeszcze jedno pietro lub adaptowac poddasze.
                > Czy chcesz tam zamieszkac jak będzie gdzie?
                > uff:))) pozdrawiam Dora

Dora - pół to my mamy całej kamienicy na ul. Radziwiłłowskie, tylko, że nie
                można dogadać się z drugą pół i jest sprawa w sądzie o podział - chyba zgodzimy
                się na piętra. Mąż proponuje wziąść I i II piętro bo są to mieszkania i można
                je będzie sprzedać po jednym lub nie, różnie to bywa. Lokal nie ma wzięcia bo
                jest to zły rejon, tymbardziej że4 jak będzie Nowe Miasto to w obrębie tego
                będą lokale. Mamy na odpowiedz jeszcze tydzień czsu. Podsumowując I i II piętro
                będzie w tym wypadku najlepsze. Mieszkania na tych piętrach są najbardziej
                chodliwe - czy dobrze myślę. Dzięki o zauważeniu sprawy podwórka, poddasza i
                piwnic - zaraz z męzem o tym podyskutuję , no i dziękuję tobie za odzew,
                traktyję ciebie jako eksperata w tej sprawie.
                • Gość: dora5 podjęłas juz decyzje? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.08.02, 10:19
                  Witaj Rito?
                  ...no i...podjeta decyzja?
                  Radziwiłłowska to dośc przyjemna ulica w centrum, własciwie same kamieniczki
                  czynszowe. Jezeli dojdzie do wybudowania Nowego Miasta i zniesienia ochronki,
                  to będziesz miała atrakcyjne miezkania do zamieszkania lub wynajmu za godziwe
                  komorne.

A narazie nie daj sie oszukac drugiej połówce.
                  Myslałas o dobudowaniu jeszcze jednego pietra? np. z maleńkimi mieszkanakami do
                  których mozna by przekwaterowac sprawnych lokatorów na czas trwania ustawy o
                  ich ochronie? nie musza mieszkac za prawie darmo na 100 metrach na I pietrze,
                  50 lat wystarczy
                  pozdrawiam
                  Dora
      • Gość: Kamień Wróciłem z Synaju ... IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.02, 22:28
        .. i nie zdjęli mnie na granicy, o dziwo! (Bogusław A. ujęty podczas próby
        ucieczki za granicę ??? ale byłaby checa, a szkoda - jeszcze jedna przygoda a
        ja uwielbiam przygody).
        To wypowiedzenie trzyletnie to nie za bardzo, ale o tym sza. Niech się
        lokatoruchy denerwują.
        • Gość: rita Re: Wróciłem z Synaju ... IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 22:40

> .. i nie zdjęli mnie na granicy, o dziwo! (Bogusław A. ujęty podczas próby
          > ucieczki za granicę ??? ale byłaby checa, a szkoda - jeszcze jedna przygoda a
          > ja uwielbiam przygody).
          > To wypowiedzenie trzyletnie to nie za bardzo, ale o tym sza. Niech się
          > lokatoruchy denerwują.

Wiemy o tym, lepiej nie rozgłaszać tego glośno.
        • Gość: dora5 Re: Wróciłem z Synaju ... IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 09.08.02, 16:36

> .. i nie zdjęli mnie na granicy, o dziwo!
          coś Ty! pani prokurator,( ta od publicznego stwierdzenia że jak Cię nie stac na
          dopłaty dla lokatorów - to wcale nie musisz byc włascicielem tej kamienicy )
          pewnie sama by Ci otworzyła granice.
          Juz widze te nagłówki: Właściciel uciekając przed wymiarem sprawiedliwości
          porzuca swa kamienice!...a potem: Konfiskata mienia - lokatory w ramach
          rekompensaty otrzymuja zajmowane mieszkania na własnośc itd. eeee, a Ty sie
          dziwów dopatrujesz :-)))

Przynajmniej odpoczywałeś z daleka

Lokatoruchy - hi,hi, niby wszystko poprawne, ale pejoratyw znakomity, nie
          znałam tego :c))

pozdrówko
          Dora
          • Gość: Kamień Durczok IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.02, 21:32
            Po powrocie odtworzyłem sobie na video wiadomości i ... szok!
            To, co ONI zrobili ( w stosunku do tego, co chcieli zrobić) jest największą
            manipulacją propagandową, jaką zaliczyłem na własnym kręgosłupie. Nawet
            Jaworowicz tak nie manipulowała, jak ci z wiadomości. Rzecz w tym, że kilka dni
            wcześniej dokonano ze mną nagrania na tle kamienicy P. Seiferta w Katowicach.
            Materiał miał ok. 15 minut. Powiedziałem wszystko to, co chcieli. I NIE PUŚCILI
            NIC!!! Myśle a wręcz jestem pewien, że młodzi dziennikarze chcieli dobrze, ale
            cenzorski beton, który jest nad nimi, nie pozwolił na emisję programu wg
            planowanej formuły. A chodziło o to, by napiętnować łamanie prawa własności,
            prowa wolności, deptanie przez rząd, sejm i prezydenta konstytucji, wyroków
            trybunału i jego autorytetu itd. Udzieliłem wywiadu, uwypuklając te kwestie
            (Polska na tle unii itd). Nic nie puścili, a reportarz sprowadzili do poziomu
            brukowej dyskusji o czynszach, temat klepany od lat w ten sam sposób.
            Pomimo, że wydżwięk był prowłaścicielski, poziom tego reportarzu w stosunku do
            oczekiwanego TO DNO !
            Doro5! Przeciętny Polak nawet nie ma promila świadomości, jak bardzo się nim
            manipuluje. Dokładnie tak, jak za PRL ALBO GORZEJ.
            Pozdr!
            • Gość: dora5 Re: Durczok IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 12.08.02, 11:33
              ...nie wiedziałam...chociaz znajac Ciebie tak dobrze, winnam byla sie
              spodziewac jaki został nakrecony reportaz...przepraszam...

on i tak znacznie róznił sie poziomem od innych,gdzie najwazniejszym problemem
              jest jak zmusic własciciela do utrzymywania czystosci w kamienicy...dlatego
              przyjęłam go dobrze.

wiemy wszyscy skąd wywodzi sie, trafnie przez Ciebie okreslony"cenzorski beton
              z telewizji". Jezeli powiedziałes przed kamerą to co napisałes do negocjatorów
              unijnych: o łamaniu wolnosci, prawa własności, o rzadzie mieniącym się obrońca
              niedoli i cierpień ludzkich. Jeżeli powiedziałes to wszystko w swoim i moim
              imieniu, w imieniu innych którzy nie maja sił i sa zwyczajnie zastraszeni, to
              mozna było przewidziec że materiał trafi na pólke.
              Przez 50 lat nie on jeden, jest przynajmniej w dobrym towarzystwie:-)))

Zastanawiam się jak pozytywnie zakończyc: jaka ładna ta kamienica p.Seiferta,
              jak ja lubie takie stare mury

serdecznie pozdrawiam
              Dora
              • Gość: Kamień Re: Durczok IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.02, 19:46
                Dokładnie powiedziałem to, o czym piszesz. Mówiłem w imieniu właścicieli
                kamienic w Polsce. Nie spodziewałem się, że nagranie trafi na półkę. Mimo wielu
                doświadczeń, nadal jestem naiwny jak dziecko. Ale w końcu oni usłyszeli to, co
                chcieli, mówiłem pod dyktando. Obrzydliwe bagno!!!
    • Gość: KAMIEŃ DO KOMITETU OCHRONY MIESZKAŃCÓW IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.02, 22:41
      Szanowny Komitecie!
      Uprzejmie proszę o wytłumaczenie nie tylko mi, ale jak widzę większości
      forumowiczów podstawowego aspektu konfliktu, jaki się wywiązał na skutek
      sprzedaży mieszkań zakładowych, a mianowicie: DLACZEGO UZURPUJECIE SOBIE JAKIEŚ
      NADZWYCZAJNE PRAWO DO MIESZKAŃ, KTÓRE ZAJMUJECIE?
      Przypominam jedynie, że mieszkanie jest dobrem materialnym, jak samochód,
      lodówka czy bochenek chleba. Można zarobić zarówno na chleb, samochód, jak i na
      mieszkanie. Lub nie. Zależy od operatywności zainteresowanego, pracowitości,
      wykształcenia itd.
      Jeszcze dodam na marginesie, że przeciętny Amerykanim, jakby poznał Wasz
      problem to pękłby ze śmiechu. Uznałby, że przede wszystkim należy zacząć
      rozdawać chleb na ulicach. Głód ważniejszy od dachu nad głową.
      • Gość: KOM Re: DO KOMITETU OCHRONY MIESZKAŃCÓW IP: 213.17.142.* 08.08.02, 23:09
        Gość portalu: KAMIEŃ napisał(a):

> Szanowny Komitecie!
        > Uprzejmie proszę o wytłumaczenie nie tylko mi, ale jak widzę większości
        > forumowiczów podstawowego aspektu konfliktu, jaki się wywiązał na skutek
        > sprzedaży mieszkań zakładowych, a mianowicie: DLACZEGO UZURPUJECIE SOBIE
        JAKIEŚ
        >
        > NADZWYCZAJNE PRAWO DO MIESZKAŃ, KTÓRE ZAJMUJECIE?

żadne nadzwyczajne -tylko oczywiste! Dlaczego obcemu sprzedano a nie nam?
        My chcemy kupić!!! I upominamy się o prawo do własności tych swoich mieszkań!!!
        Gwarantuje to nam KONSTYTUCJA RP. jak każdemu obywatelowi zresztą.

> Przypominam jedynie, że mieszkanie jest dobrem materialnym, jak samochód,
        > lodówka czy bochenek chleba. Można zarobić zarówno na chleb, samochód, jak i
        na
        >
        > mieszkanie. Lub nie. Zależy od operatywności zainteresowanego, pracowitości,
        > wykształcenia itd.

Drogi Kamyczku - widać że wiesz iż dzwonią, ale nie wiesz w którym kościele:
        zapracowaliśmy i chcemy kupić to, w czym mieszkamy!!!!... I pocóż tyle ironii??
        Czyżby zamierzona chęć upokorzenia?

> Jeszcze dodam na marginesie, że przeciętny Amerykanim, jakby poznał Wasz
        > problem to pękłby ze śmiechu. Uznałby, że przede wszystkim należy zacząć
        > rozdawać chleb na ulicach. Głód ważniejszy od dachu nad głową.

Przeciętny Amerykanin żyje w zupełnie innych warunkach ( i coraz mniej mu do
        śmiechu)... a tu jest Europa a nie Ameryka! A co do rozdawania chleba to nawet
        nie mamy pojęcia jak szybko ten czas nadchodzi. Oczywiście, ani sobie ani
        nikomu tego nie życzymy.
    • dora5 byłam na Orawie 11.08.02, 23:05
      • dora5 Re: byłam na Orawie 11.08.02, 23:23
        no nie, nie dośc że strona otwiera sie dziesiac minut, to nie napisane listy
        same sie wysyłaja...na Orawie jest juz prawie jesień, kwitnie pózna odmiana
        goryczki, dojrzewaja ostreznice i brusznica.
        Odprowadzalismy znajomego. Dosc daleka trasa, ale droga znana...zamiast butów
        zalozyłam sandałki. Nie pamietam kto pierwszy zaproponowal skrót. Wpadłam do
        młaki po kostki, wykroty po których poruszalismy sie przypominały Golgote. Jak
        wyszlismy na szlak, okazało sie że drapalismy sie obok własciwej sciezki.
        Ale droga powrotna była nie lepsza, bardzo duzo połamanych drzew, potoki
        popodmywały zbocza. Grzybów bardzo mało. Teraz susze - pachną w całym domu.
        Musze miec na bigos, pyszny bigos z grzybami, jalowcem i suszonymi sliwkami.
        Dobranoc :))))Dora
        • Gość: Kamień Re: Synaj IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.02, 20:36
          Za to ja coś opowiem o półwyspie Synaj. Jestem troszkę rozczarowany faktem, że
          tam nic nie ma! Kupa kamieni posypana piachem. Myślałem, że region jest silniej
          rozwinięty, a w rzeczywistości jest to od wielu lat strefa militarna. Byliśmy z
          rodzinką na samym południu w ...... (zapomniałem, jak się to pisze chyba Sharm
          el Sheikh) Jest to miasto - enklawa, wszystko zrobione pod turystów.
          Gigantyczny teren budowy nowych i bardzo dużych hoteli. Niestety, poza Górą
          Synaj nie ma nic do zobaczenia. Góra Mojżesza robi wrażenie. Wycieczka polega
          na nocnym wejściu (lub po części wjeździe na wielbłądach) na szczyt, któy ma
          2200 metrów i oczekiwaniu na wschód słońca. Granitowe góry są przepaściste,
          więc nocna eskapada robi wrażenie. Klimat zepsuł tłum Amerykanów i Japończyków,
          którzy występowali w takiej ilości, że trudno było znaleźć miejsce do
          siedzenia. Chałasy, śmiechy psuły mistyczną atmosferę kontemplacji. Trzeba
          przyjechać poza sezonem.
          Poza tym pozostało mi wegetować w hotelu, gdyż ani się nie dało wypożyczyć
          samochodu, ani skutera czy motorówki. Pod tym względem Synaj jest do niczego.
          Życie mi uratowały rafy koralowe, wystarczy włożyć głowę i widok jak w filmie
          przyrodniczym. Kiedy płyniesz, otacza cię ławica ryb, całkowicie niepłochliwych.
          Nigdy wcześniej nie widziałem na własne oczy tak dużych i kolorowych ryb.
          Maja córa bawiła się z dzikim delfinem, który na jeden dzień "wpadł" odwiedzić
          naszą przyhotelową rafę. Żółwie, mureny, płaszczki były na porządku dziennym.
          Ale jednak wolę wczasy w ruchu.
          Pozdr!
          • Gość: dora5 Hurghada - zeszłej wiosny IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.08.02, 15:33
            Własnie, ja tez majac glowę pełna marzeń i przygód o starozytnym Egipcie, a w
            oczach dziesiatki reportaży discovery, rozczarowalam się.
            Pewnie za duzo sobie wyobrażałam. W rzeczywistości pełnej turystów, głównie z
            Rosji i upału, nawet magiczny Karnak traci
            Majac zawsze za opiekunów policje turystyczna, łaziłam gdzie sie tylko dało.
            Lubiłam sklepiki, w których sprzedawano perfumy - arabiszynnajt:-)tak nazywali
            prawie każde pachnidło które mi sie podobało
            Natomiast Morze Czerwone ze swoja rafą koralową przeszło moje oczekiwania, cos
            tak wspaniałego nigdy nie widziałam.Ciepłe, czyste, spokojne, o niepowtarzalnym
            kolorycie. Ze złotymi rybkami, które podpływaja i skubia.Bladofioletowe meduzy,
            parza jak je ktos do łapy weźmie, łażące kraby, ślimaki w prześlicznych
            muszlach i wiele, wiele innych...Zawsze było mi zal wychodzic na brzeg a i
            trzeba bylo otrzepać się z zasychajacej soli...
            Zostały zdjęcia, wspomnienia, lecz drugi raz do Egiptu pewnie bym nie
            pojechala,są inne miejsca na swiecie
            pozdrawiam
            Dora
            • Gość: Kamień Re: Hurghada - zeszłej wiosny IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.02, 22:06
              Kilka lat temu bylismy na wycieczce w Egipcie. Zwiedzilismy wszystko od Kairu i
              Aleksandrii po Abu Simbel. Naprawde byla to najciekawsza przygoda zagraniczna
              (poza Ameryka), jakiej doswiadczylem. Bylas w Dolinie Krolow?
              • Gość: dora5 Kair - Abu Simbel IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.08.02, 20:18
                Byłam autokarem.
                Jakies spóźnienia, kłopoty, dosłownie goniono nas w tłumie.
                A ja chciałam sie napatrzyc, napatrzyc, i poczuć...
                W sumie więcej zobaczyłam w tv :-((

Jak widziałeś Kair? a mniej znany Abu Simbel? czy czesc trasy płynęliście
                statkiem? a i wiele innych pytań...
                serdecznie pozdrawiam
                Dora
                • Gość: Kamień Re: Kair - Abu Simbel IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.02, 22:48
                  Świątynia w Abu Simbel ma swoją współczesną historię. Otóż w trakcie budowy
                  zapory - chluby Egipcjan okazało się, że sztucznie stworzone Jezioro Nassera
                  zaleje dwie świątynie. Co zrobiono? Pocięto świątynie na bloki i przeniesiono
                  na wzgórze. Nie byłoby w tym nic dziwnego, bo przecież starożytni budowali
                  wszystko z bloków skalnych, jednakże świątynie te to nic innego, jak wydrążone -
                  góry! A więc dwie góry pocięto i przeniesiono obok. Dobre, co?
                  Podróżując na południe Egiptu zaobserwowałem zjawisko, jakie występuje w
                  Polsce, a na pewno w mojej kamienicy. Otóż w Egipcie Środkowym i Górnym ludzie
                  żyją jak w epoce brązu. Znają metal, ale żyją w błocie przy Nilu razem ze
                  zwierzętami. Mubarak postanowił ucywilizować naród i uruchomił program taniego
                  budownictwa mieszkaniowego. Nastawiał bloków co niemiara, jednak mało kto się
                  przeprowadził. Stoją puste. Z mojej kamienicy ludzie też nie chcą się
                  wyprowadzić. Wolą żyć bez wody i ciepła, razem ze zwierzętami (jedna kobieta ma
                  30 kotów). Prezydent Łodzi dał im mieszkania, ale poza jedną rodziną reszta
                  odmówiła. Robią mi na złość, jak napisali w Przyjaciółce.
                  Widać, każdy ma swoje powody, tak Egipcjanin, jak i Polak. W końcu nikt nie
                  powiedział, że Egipcjan i Polaków nic nie łączy. Prymitywizm w różnych
                  odmianach?
                  • Gość: dora5 Re: Kair - Abu Simbel IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 18.08.02, 15:11
                    Koty? z gracją wdzięczą sie do obiektywu na maskach samochodów, ale 30? Jeżeli
                    połowa z nich to kotki, niedługo moze byc ich 75. Chyba ze lokatorka prowadzi
                    kalendarzyk dla kazdej z osobna. Mamy kota. Jednego. I tak jest z nim dosc
                    kłopotów np. przy zawozeniu do szczepienia.
                    Usiłuje oddac klimat starej częsci Hurghady; takie straszne dziadostwo, taka
                    leniwa bieda; wszechwładny brud przybrany kolorowymi ozdobami. Osiołek o
                    krzywej nózce ciągnacy drewnianą dwukółke. Na wózku pieczywo, nad słodkimi
                    plackami rój ogromnych much.
                    Egipcjanie sa niedościgłymi mistrzami w targowaniu, ulubiona ich czynnośc to
                    fajka wodna; ulubione słowo: bakszysz.
                    My jesteśmy doskonali w zawistnej niezyczliwości. Ulubiona czynnosc - postawa
                    zebraczo-roszczeniowa, ulubione słowo: sie nalezy.
                    Po wydarzeniach w Luxorze, Egipt opustoszał. Turyści przestali przyjeżdżac,
                    inwestorzy uciekli, zostawiajac place budowy. Szybko wprowadzono zbrojne
                    konwoje i policję turystyczna.Pomogło.A u nas kiedy skończy sie okres
                    przejsciowy? za 117 lat?!!!!
    • Gość: Kamień FORUM ZABRZE IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.02, 21:25
      Warto odwiedzić Zabrze, gdzie rozwija się dyskusja z KOM-em.
      • Gość: dora5 Re: FORUM ZABRZE IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.08.02, 13:13
        > Warto odwiedzić Zabrze, gdzie rozwija się dyskusja z KOM-em.

odwiedzilam, przeczytałam, nie chce, nie lubie, ale jednak dalej bede czytac

Możliwe iz domyslam sie o co im chodzi...
        Nie tyle że roszczą sobie specjalne prawa do zajmowanych mieszkań, nie tyle że
        blokowisko kupiono, tylko moim zdaniem problem tkwi w niskiej cenie, jaka
        państwo uzyskało, zadowolone że szybko pozbywa sie klopotu

O ile mi wiadomo, w tych dniach zostala odrzucona ich skarga (albo jedna z nich)

Jaka bedzie dalsza przyszłośc, nie wiem
        mozna "zabawic sie" w proroka i zerknąc na akt kupna: jezeli sprzedano same
        bloki, to sprawa nie jest jeszcze dla nich beznadziejna.
        Ale jezeli sprzedano za czapke gruszek ziemię + stara zabudowa do remontu to
        dokładnie widac gdzie geszeft. Nikt dobrowolnie nie bierze sobie na garnuszek
        tysiące ludzi, płacac jeszcze za to pieniadze

Zaznaczam, okresliłam tylko swoje zdanie, troche niechetnie, bo znam tylko
        wybiorcze fragmenty
        • Gość: dora5 Re: FORUM ZABRZE IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.08.02, 08:26
          > Zaznaczam, okresliłam tylko swoje zdanie, troche niechetnie, bo znam tylko
          > wybiorcze fragmenty

cha, cha, cha, cha...(...)
          tak trzeba śmiac sie ze mnie

i jeszcze mi zaspiewać:
          " oj naiwna, naiwna jak dziecko we mgle"
    • dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? 15.08.02, 20:25
      Cała nadzieja właścicieli nieruchomości oraz młodych ludzi chcących założyć
      rodziny w mieszkaniach do wynajmu w oczekiwanym orzeczeniu Trybunału
      Konstytucyjnego. Orzeczenie to, mamy nadzieję że da szansę przetrwania starym
      kamienicom po czasie deptania prawa własności przez lata powojenne.
      Oczekiwanie na wyrok mąci jedynie obawa czy Sędzia sprawozdawca - sądząc po
      zgłoszonym zdaniu odrębnym do poprzedniego orzeczenia - zna problemy prawne,
      finansowe i stan techniczny z tego wynikający w starych kamienicach. Inwestorzy
      patrzą i czekają czy nadchodzi czas na remonty i budowanie mieszkań do wynajmu,
      aby stać się właścicielami nieruchomości - bo pogardliwie zwanymi
      kamienicznikami oni nie będą.

to słowa p.Rozenkowskiego, nic dodac nic ując.

Czytam zdanie odrebne i oczy przecieram.W jakim kraju ja żyje.Tylko isc na
      wóde,a kamienica niech sie wali dalej
      • Gość: jacek 2 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.abo.wanadoo.fr 17.08.02, 22:55
        dora5 napisała:

> Cała nadzieja właścicieli nieruchomości oraz młodych ludzi chcących założyć
        > rodziny w mieszkaniach do wynajmu w oczekiwanym orzeczeniu Trybunału
        > Konstytucyjnego. Orzeczenie to, mamy nadzieję że da szansę przetrwania starym
        > kamienicom po czasie deptania prawa własności przez lata powojenne.
        > Oczekiwanie na wyrok mąci jedynie obawa czy Sędzia sprawozdawca - sądząc po
        > zgłoszonym zdaniu odrębnym do poprzedniego orzeczenia - zna problemy prawne,
        > finansowe i stan techniczny z tego wynikający w starych kamienicach.
        Inwestorzy
        >
        > patrzą i czekają czy nadchodzi czas na remonty i budowanie mieszkań do
        wynajmu,
        >
        > aby stać się właścicielami nieruchomości - bo pogardliwie zwanymi
        > kamienicznikami oni nie będą.
        >
        > to słowa p.Rozenkowskiego, nic dodac nic ując.
        >
        > Czytam zdanie odrebne i oczy przecieram.W jakim kraju ja żyje.Tylko isc na
        > wóde,a kamienica niech sie wali dalej
        Zyjesz w kraju w ktorym jest zdecydowanie wiecej lokatorow niz kamienicznikow!
        Co wyjasnie reakcje wladz(socjalistow wierzacych lub nie)oni licza sie jako
        wyborcy z ich glosami! Amen ! Na odwrocenie tej tendencji trzeba co najmniej 2
        pokolen! W tzw miedzyczasie kamienice sie rozleca!
    • Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.08.02, 14:57
      Rozmawiałam z drugim współwłaścicielem. Gazu brak od 10 lat. Sprawy sadowe
      umorzone. Było to dawno. Nic istotnego nie udało mi sie usłyszeć. Dlatego
      jeszcze raz dziekuje za adresy wyroków sadowych i aktów prawnych na
      www.kamienica.
      Dora
      jakże cenna jest dobra informacja
      • Gość: Kamień Sądy za lokatorami IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.02, 22:30
        Na sądy nie ma co liczyć. Jak się sędziemu nie podstawi pod nos oczywistych
        dowodów, z których nie będzie w stanie się "wylizać", to NA PEWNO uwali
        właściciela kamienicy. Tak jest w całym kraju i w kazdej instancji. A wyjątkowo
        prolokatorski jest OBECNY Sąd Najwyższy. Tu polecam dzisiejszą Rzepę, w której
        opisany jest wyrok SN w sprawie dziedziczenia najmu. Otóż pewien gość po 13(!!!)
        latach upomniał się o prawo do lokalu po zmarłej babci, położonego w prywatnej
        kamienicy. W rejonowym przegrał (przedawnienie po 10 latach), w apelacyjnym
        wygrał, kasacja właściciela odrzucona (lub odwrotnie-polecem lekturę dodatku
        prawnego Rzepy). Sąd Najwyższy uzasadnił, że prawo do lokalu nie ulega
        przedawnieniu. Tak więc nasze dzieci, wnuki, prawnuki i praprawnuki będą mieć
        państwowych lokatorów na własnych barkach, na wieki wieki amen.
        Osobiście uważam, że taki sposób myślenia najwyższych autorytetów w Polsce jest
        kolejnym dowodem na to, jak liczne spustoszenia w mentalności narodu poczyniły
        zabory, wojny i socjalizm. Poczucie krzywdy wyłazi wszystkimi otworami (za
        nasze pieniądze). TYLKO WIELOMILIONOWE ODSZKODOWANIA są w stanie przywrócić
        trzeźwość myślenia tego chorego narodu.
    • Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.08.02, 09:07
      Wreszcie wyjeżdżamy na tygodniowy urlop:)))))
      serdecznie Cie pozdrawiam
      Dora
      • Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 21.08.02, 23:00
        Udanego urlopu! A ja ciągle jestem pod wrażeniem wizyty Papieża w Polsce.
        Przemądry i przemiły to człowiek, pierwszy po Bogu. Niestety, serce mi się
        kraje, jak wyczytuje w prasie przeróżne pokrętne interpretacje jego słów.
        Wszyscy na siłę chcą zobaczyć w Papieżu pogromcę liberalizmu, fałszując jego
        przekaz do narodu. Kiedy Papież powiedział, że należy uważać na liberalizm
        szerzący się po Europie i przelewający do Polski, to demagodzy uchwycili
        kontekst polityczny i społeczny jego słów, podczas gdy Papieżowi chodziło o
        kontekst moralny (manipulacje genetyczne,klonowanie ludzi małżeństwa
        homoseksualistów, itd). Kiedy Papież powiedział, że "życzy bezrobotnemu, aby
        spotkał pracodawcę" itd, to wszyscy niemalże stwierdzili, że Papież jest
        socjalistą.
        To po raz kolejny pokazuje gorzką prawdę, że Polacy są nieuczciwi ponad
        wszelaką miarę.
        • Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.08.02, 23:31
          Własnie wróciliśmy :( jeżeli o mnie chodzi to wakacje mogły by sie dopiero
          zaczynac :)))
          Jednym tchem przeczytałam Twoja apelacje. Doskonała!!!!
          wiecej napisze jutro
          Dobranoc
          Dora
          • Gość: Kamień Apelacja? Kasacja! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.02, 23:09
            Właściwie to z góry mogę zapowiedzieć kasację. Łódzkie sądy nienawidzą mnie. Z
            prasy wiem, że rzecznik Sądu Okręgowego w Łodzi solidaryzuje się z lokatorami.
            To znaczy, że Sąd Okręgowy w całości solidaryzuje się z nimi.
            To jest walka bogów z demonami. Ja tam żadnym bogiem nie jestem ale wiem, że
            jestem uczciwy. Nigdy ręki nie podniosłem na cudzą własność. Pamiętam z czasów
            studenckich, ile zeszytów i skryptów straciłem, bo naiwnie pożyczałem, a nikt
            nie oddawał. Ja oddałem wszystkie w dokładnie umówionym terminie.
            To jest walka uczciwych ze złodziejami. Tych ostatnich jest przytłaczająca
            większość.
            Jak wakacje? Gdzie byłaś? Chyba musiało być super, bo tak stabilnej, ładnej
            pogody dawno w Polsce latem nie było. A może gdzieś za granicą?
            Pozdrówka!
            • Gość: dora5 Re: Apelacja? Kasacja! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.08.02, 21:18
              To był zasłuzony, pierwszy w tym roku urlop męza. Ale i tak spedzilismy go
              pracowicie - dom jeszcze nie jest całkiem wykończony.
              Cenił sobie syte popołudnia na deskach tarasu, spogladajac na Babia Góre;
              prawie jak by spacerował po jej zboczach :)
              A ja w tym czasie biegałam po lasach, gąszczach i potokach, zbierajac całe
              kosze prawdziwków, podgrzybków i ulubionych - rydzów. Lubisz rydze? z patelni,
              na maśle, ze słowackim chlebem - pychota!
              Wyjechalismy kolejką linowa na Małą Fatre. Podchodząc na Krywań przy pięknej,
              słonecznej pogodzie, dziękowałam za to, że świat taki piękny. Obiecana
              filizanka kawy w Wiedniu musi poczekac, nie wystygnie:)
              Pozdrawiam
              Dora
              Tak! - kasacja!!!!!
              • Gość: dora5 Re: Apelacja? Kasacja! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.08.02, 21:49
                dla mnie pojecie KASACJA to: skasowanie! zniesienie, zniszczenie i tak winno
                byc z Twoim wyrokiem!!

pojecie prawne kasacji: odwołanie w postępowaniu sadowym od orzeczenia sadu
                nizszej instancji do sądu wyzszej instancji, zmierzajace do uchylenia
                orzeczenia zaskarżonego z powodu przepisów prawa.

apelacja: odwołanie się do sądu wyzszej instancji o ponowne rozpatrzenie
                sprawy, w celu zmiany lub uchylenia wyroku

teraz widze róznice
                serdecznie pozdrawiam
                Dora
              • Gość: Kamień Re: Apelacja? Kasacja! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.02, 22:23
                Znam Velki Krivan, ale od strony nart. Pamiętam zjawisko atmosferyczne,
                polegające na płaszczu chmur, przykrywających szczelnie doliny. Pod chmurami
                ponura mrzawka, wiecznie mokre drogi. Ze szczytu było widać lity, idealnie
                płaski ocean chmur. Z oceanu wystawały szczyty innych gór, co wyglądało
                dokładnie jak wyspy na morzu. Słońce jak kryształ, gorąco i ani jednego
                podmuchu wiatru. I tak przez cały tydzień. Czegoś tak cudownego i niesamowitego
                nie widziałem nigdy później. Pamiętam też najtrudniejszą trasę czarną, biegnącą
                bezpośrednio pod krzesełkami, oblodzoną i z takimi muldami, że można się było
                schować.
                Co do jutrzejszego dnia - zero stresu. Jestem doświadczonym recydywistą.
                W 1996 roku prokuratura w Katowicach wniosła p-ko mnie akt oskarżenia o to, że
                powiesiłem reklamę świetlną na elewacji swojej kamienicy, w której mam firmę.
                Dostałem grzywnę 500 złotych na cele dobroczynne.
                W 1998 roku ta sama prokuratura wniosła akt oskarżenia o to, że zniesławiłem
                Urząd Miasta Katowice, ale tu nawet nie było rozprawy - sąd umorzył.
                Spokojna głowa!
                Pozdr!
                • Gość: dora5 Re: Apelacja? Kasacja! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 30.08.02, 21:37
                  Jak slicznie piszesz. Jestem oczarowana. Szczerze mówiąc, przypominajac sobie
                  jak prosiłam Cie o rozmowe, to sama nie wiem skad miałam tyle
                  smiałości.Przeciez nawet nie wiedziałam tak naprawde. Zaufałam intuicji.
                  Poznałam następna zaletę Twojego charakteru - ja sie martwie i licze godziny -
                  a Ty-mnie-uspokajasz.
                  Nie znalazłam żadnego artykułu z dnia dzisiejszego!!!?

Raz zapłaciłam. Przyjechało dwóch brysiów w mundurach z mandatem w wysokości
                  ceny taniej paczki papierosów. Za nieskuty lód. Na co poszły moje pieniądze? na
                  benzyne?
                  Znałam nazwy szczytów Fatry, pamietam że z chaty na Gruni jest przepiękny widok
                  na Rosudziec.
                  pozdrawiam
                  Dora
                  • Gość: Kamień Re: Apelacja? Kasacja! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 31.08.02, 00:09
                    Jeszcze mnie nie zamkneli. Nic nie było w gazetach, bo dziennikarze są znudzeni
                    tą sprawą. Była tylko TVN i lokalna kablówka TOYA. Za miesiąc 30-go kolejny
                    termin. Niektórzy lokatorzy wpadli jak śliwki w kompot. Chodzi o tych, w
                    imieniu których prokuratura złożyła akt oskarżenia o groźby. Wymyślili, że jak
                    dostarczą zaświadczenia lekarskie o trwałej niezdolności do poruszania się, to
                    unikną przesłuchania. Nic z tego. Sąd zasądził przesłuchanie przez sędziego
                    wizytatora na miejscu w mieszkaniu lokatora!!! Ja też jadę, choć nie muszę.
                    ALE CHECA!!!
                    • Gość: dora5 nieobecni nie mają racji IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 31.08.02, 19:34
                      Jedź.
                      Sad mając tak "niezbite dowody winy" wysyła sedziego wizytatora. Juz sobie to
                      wyobrazam: sędzia w całej okazałosci, Pan Własciciel jak zwykle nienaganny,
                      trzymajacy sie paragrafów prokurator, protokolant(ka), i kto tam
                      jeszcze...rozlega się głos: obiecał że nie doczekam końca swych dni w jego
                      kamienicy a ja chcę mu zrobic własnie na złość
                      Chyba nie powinnam była tego napisac, ale z dokumentów wynika ze zamieszkuje
                      tam 1 (słownie: jeden) kaleki mezczyzna, który odmówił wprawdzie przyjęcia
                      mieszkania od prezydenta Łodzi, ale za to jest bardzo sprawny w swoich
                      żądaniach i roszczeniach. Drugim kaleką sam sie zaopiekowałes, płacac nawet
                      jego rachunki.

To nie jest heca - to jest obrzydliwe, odrazajace. To plugawienie, chamskie
                      obrzucanie błotem, a jak sie nie udaje to branie na litość, to płaszczenie sie
                      w tym błocie właśnie bez jakiegokolwiek kręgosłupa. A wszystko po to aby
                      wydrzec, ukraśc, aby cos kapło. Ochyda! To jest to czego najbardziej niecierpię
                      u ludzi - zdrowych czy chorych, wykształconych lub nie!
                      Masz racje. Kolejny raz czytam artykuł p.Wojciechowskiego. Coraz wyraźniej
                      widze jak działa ten mechanizm.

Coś miłego na koniec?...juz wiem! moja ciocia koniecznie chce kupic i zabrac do
                      siebie szczeniaka. Nawet przywiozła specjalna torbe i zabukowała miejce w
                      samolatach. Nie było by nic dziwnego, gdyby nie to ze to ma byc...owczarek
                      podhalański, a ona mieszka w Vegas.
                      pozdrawiam
                      Dora
                      • Gość: Kamień Re: nieobecni nie mają racji IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 31.08.02, 20:43
                        Ten kaleka był pierwszy w sądzie miesiąc temu. Wymachiwał kukitami rąk
                        opowiadając, jak to mu groziłem pismem Do bojówki..." Tymczasem okazało się,
                        że tego pisma wogóle nie dostał, bo ja je rozniosłem w kopertach (zamiast
                        wysyłać - koszty) 28 grudnia 2001, a ten gość od listopada był w domu opieki
                        społecznej. Zwykły oszust. Jego list do mnie jest na www. Żąda nowego
                        mieszkania w pełni wyposażonego w zamian za wyprowadzkę. Poszukaj sobie pod
                        hasłem Pismo, Pismo, Pismo ... Na www jest lekki bałagan, ale znajdziesz.
                        Ten gość jest największym betonem dawnego systemu PRL. Był redaktorem naczelnym
                        Głosu Robotniczego przez wiele lat. Możesz sobie wyobrazić, jak ściśle był
                        powiązany z Komitetem PZPR, z ubecją itd. Kto wie, czy mu tych rąk nie ...
                        Na www jest też chyba moje doniesienie do prokuratury na dziennikarza Trybuny
                        Łódzkiej za pomówienie, który napisał że: lokator - kaleka bez rąk i nóg (ma
                        nogi, widziałem w sądzie) z winy właściciela musiał opuścić kamienicę i
                        zamieszkać w domu poieki społecznej, gdzie po kilku dnieach zmarł. Tak napisał
                        dziennikarz. Wniosek, że lokator cudownie ożył, by mnie oskarżyć.
                        Inny lokator po raz drugi nie stawił się na rozprawę bez usprawiedliwienia,
                        jednak pokawił się dwie godziny później na innej rozprawie, która go
                        interesowała. Złożyłem szybko wniosek o ukaranie grzywną. Zobaczymy, raczej
                        kaktus mi wyrośnie, jak ukarają lokatora. On nie przychodzi no wię, że ja
                        dojeżdzam z daleka, rozciąga sprawę w czasie.
                        Z miłych spraw: byłaś w Las Vegas, bo ja tak! Ale cioci w La Mirage albo u
                        Cezara nie widziałem.
                        Pozdr!
                        • Gość: dora5 Re: nieobecni nie mają racji IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.09.02, 13:53
                          > Z miłych spraw: byłaś w Las Vegas, bo ja tak! Ale cioci w La Mirage albo u
                          > Cezara nie widziałem.
                          ...a skąd wiesz?a moze nawet rozmawiałes? muszę ja o to zapytac!
                          Jak mam Ci napisać że majac liczna najblizszą rodzine w Vegas ja tam nie byłam?
                          Mało tego, uraziłam ich proszac o przesunięcie terminu wyjazdu w odległą
                          przyszłość. Miałam jechać tej wiosny. Ale piekielnie żałuje że nie wyjechałam
                          (potem ze nie wyjechalismy)na stałe. Zawsze cos mi stawało na przeszkodzie,
                          zawsze mam jechac, tylko troche później...Za duzo obowiązków. Szczerze mówiąc
                          nie była bym zdziwiona widząc Cie po raz pierwszy własnie w Las Vegas:)
                          Jak podoba Ci sie to przedziwne, nierealne miasto gdzie nie ma nocy? tam gdzie
                          dolary płyna jak woda?(wygrałes cos?) bo nawet moja babcie skusiło pare razy,
                          do dzis sie z tego smieje.
                          pozdrawiam
                          Dora
        • Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 02.09.02, 21:58
          Głębokie przemyslenia madrego i dobrego Papieża,trudno jest ogarnać zwykłemu
          człowiekowi. Nawet wieloletnie przygotowanie filozoficzne pozwala pojąć jego
          nauki tylko w pewnym zakresie, rzadka umiejetnosc wnikliwej obserwacji życia,
          charyzma oraz umiejetnośc przewidywania skutków sa niezbędne. Choc prawdy w
          Jego kazaniach sa głoszone w sposób prosty większośc ludzi słyszy to co sam
          chce lub umie usłyszec, a nie to co On ma nam do przekazania. Dziwne że jeszcze
          nie napisano iz jest zwolennikiem ustawy o ochronie lokatorów, skoro mówił o
          bezdomności.

Mój mąz uczestniczył w przygotowaniach pielgrzymki przez wiele tygodni
          wcześniej nim Ojciec Święty przyjechał. Przez cztery dni z dumą nosił czerwona
          akredytacje. Bywajac gościem w domu opowiadał, opowiadał...
          pozdrawiam
          Dora
          • Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.02, 22:40
            Zrozumieć do końca słowa Papieża to tak, jak zrozumieć do końca słowa Chrystusa.
            "Niech pierwszy rzuci kamień ten, kto słowa Pana zrozumiał do końca" - to takie
            moje małe internetowe świętokradztwo.
            Lokatorzy słuchający Papieża z pewnością uznali, że jest przeciwko eksmisjom i
            za czynszem regulowanym w wysokości 2,31 zł za metr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka