Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.08.02, 23:16 Już za 33 godziny kolejny koszmar, cos co trudno sobie nawet wyobrazic... Z całego serca zyczymy Ci duzo sił i mądrości,trochę szczęścia. Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawka Lokatorzy są OK - dogęścić mieszkania IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 29.08.02, 04:44 W pewnym okresie państwo zafundowało lokale potrzebującym w kamienicach i nadmetrażowych mieszkaniach. To było sprawiedliwe! I jakoś się trzyma do dzisiaj. Teraz też powinno tak być!!! Postuluję, żeby bezdomnych i tych, którzy mają trudne warunki życiowe domeldować do mieszkań i domków powyżej 50 m2 na rodzinę. W pierwszej kolejności posłom i senatorom, potem innym kapitalistom. Jak sprawiedliwość, to sprawiedliwość! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 01.09.02, 23:11 Dzis mielismy prawdziwe "Pozegnanie z latem" :) Dobranoc Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 02.09.02, 09:32 Gość portalu: dora5 napisał(a): > Dzis mielismy prawdziwe "Pozegnanie z latem" :) Teraz juz - wczoraj, ale ten czas leci :( Jak zawsze bardzo miło,z przyjaciółmi, ale jest cos co rzuca strach na wszystko.Są na skraju bankructwa. Ich majatek jest zastawiony. Nie maja szans na przetargach, duza firma z parkiem maszynowym stoi, biora kazda robote, nawet ponizej kosztów. Zaczęli zalegac ze spłatami rat, sa dłuzni pieniądze.Biora rozwód, bo separacja w swietle przepisów to za mało,jedno z dzieci usłyszało.. Nigdy nikomu nic nie byli dłuzni. Nigdy nic od nikogo nie chcieli. Pomagali innym. Paradoksem jest wlokąca sie od prawie dwóch lat sprawa w sadzie. Jeden z państwowych molochów winny jest im za wykonana pracę kilkaset! tysięcy złotych. Co miałam powiedzieć?! tylko tyle aby sie modlili o pozytywne orzeczenie 4 wrzesnia. Bo moze wtedy ruszy pomału budowa na wynajem i remonty kamienic. Bo kto o zdrowych zmysłach buduje dzis na wynajem? Bo kogo dzis stac na remont starej kamienicy z lokatorami płacacymi 2,50 za metr ( lub częsciej nie płacacymi, bo po co!)? Wydaje mi sie że dziś pierwszy, chłodny ale słoneczny, jesienny dzień. Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.02, 22:56 No to są w branży budowlanej. Znam ten temat, bo mój kolega ma ten sam problem. Sprzedaje wełnę mineralną na całą Polskę, obsługuje większość dużych inwestycji. Jest zadłużony na prawie milion, bo mało kto płaci. Moja teoria brzmi: w pewnym momencie socjaliści spod znaku Solidarności, zwanej AWS - Prawicy, zaczęli mieć za dużo do powiedzenia. Na fali robotniczych roszczeń powstało w Polsce szereg socjalistycznych ustaw, które załamały plan Balcerowicza. Narodowe przyzwolenie do ochrony państwowych firm, a brak przyzwolenia do prywatyzacji to gwóźdź do trumny. Teraz mamy gospodarkę rynkową sterowaną przez komunistów. Paradoks? Może byłoby równie dynamicznie w Polsce jak w Chinach, jednak nasz rząd to matołectwo, które pokończyło uniwersytety w Pacanowie (np. Marek Pol). A dlaczego? Bo naród jest pełen matołów, jak nigdzie indziej. Ciekawe były dzisiejsze sondaże prasowe, dot. poparcia wejścia do Unii. Jesteśmy zaraz za Węgrami na "tak". Cóż za świadomość, pomyślał by kto. Ja uważam, że Węgrzy to przemyśleli, a Polakom się wydaje, że po połączeniu dostaną piniądz. Ot, co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 03.09.02, 21:20 Polityka - nie lubie tego tematu. Moze dlatego że ja nic nie jestem w stanie zrobic aby cokolwiek zmienic. To taka walka z wiatrakami. Zawsze popieram prof.Balcerowicza i jego doskonałe reformy. Wielokrotnie, ku mojemu zdumieniu, okazywane przeze mnie poparcie jego reform i polityki wywołuje gwałtowne reakcje negatywne. Cała energia jak Ty to ładnie określiłes: matołectwa! skupia sie na efektywnym gnojeniu go i skutecznym odsuwaniu. Ot,tak aby w Polsce było coraz gorzej, ale lepiej dla nich. Czy lepiej? kolejni kolesie rozdzielaja pomiedzy soba wszystko co sie da, kradna gdzie się da, ale chca byc ogólnie szanowanymi, nobliwymi i praworzadnymi obywatelami. Wiec co? ustawa abolicyjna, sankcjonujaca przestępstwo. I co z tego ze ja zawołam NIE !? Udało mi sie dzis odstawic na 1,5 godziny obowiazki i robotę - poszłam do ogrodu botanicznego. To taki prawie mały raj w centrum Krakowa. Alejki wśród wielkich drzew i krzewów z całego świata, stawy z kwitnacymi liliami, ławki wśród róz.Wiesz ze mój pra..cos tam wuj był botanikiem i jakies 150 lat temu dwukrotnie podrózował po Afryce, zbierajac i katalogując jej roslinnosc. Bez telefonów komórkowych, samolotów i antybiotykow! Zycie zakończył jako wykładowca we Lwowie. Niepozorny lecz sliczny szafran spiski został nazwany jego nazwiskiem. Podoba mi sie ta postac. serdecznie pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.02, 00:45 Gdzie jest ten ogród botaniczny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.09.02, 17:19 Znajduje się przy końcu ulicy Kopernika, pod numerem 27. Bardzo go lubie, bo to zupełnie inny swiat. Jak byłam mała wydawał mi sie duzo większy i piekniejszy, ot prawdziwy Tajemniczy Ogród. Pisząc też o nim miałam mozliwość przedstawić Ci się. Teraz kiedy oficjalna prezentacja została ukończona moge powiedzieć - Miło mi było Pana poznać! Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.09.02, 17:26 Znajduje się przy końcu ulicy Kopernika, pod numerem 27. Bardzo go lubie, bo to zupełnie inny swiat. Jak byłam mała wydawał mi sie duzo większy i piekniejszy, ot prawdziwy Tajemniczy Ogród. Pisząc też o nim miałam mozliwość przedstawić Ci się. Teraz kiedy oficjalna prezentacja została ukończona moge powiedzieć - Miło mi JEST Pana poznać! Dora (forum jest jak zółw) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.02, 20:34 Cała przyjemność po mojej stronie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 07.09.02, 17:05 A jednak zainteresowałam Cię łacińskim herbarium. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.09.02, 12:11 - Nadal jest głód lokalowy, a konstytucja nakłada na państwo obowiązek zaspokajania potrzeb mieszkaniowych - podnosił prok. Ryszard Stefański, przedstawiciel prok. generalnego, wnosząc o uznanie przepisów za zgodne z konstytucją. O to samo prosił pos. Wojciech Szarama, przedstawiciel Sejmu. Nie wiem...mimo że NIE jestem zaskoczona, jednak nie mogę pojąć perfidii prokuratury (generalnej!!!!!!!Boże drogi!) i sejmu wraz z senatem "wrażliwym na cierpienia i niedole ludzką" A Trybunał? dlaczego odwleka? Od rana licze zaległe czynsze i nieswoje płatności. Najpierw było po świętach Wielkanocnych, potem przed wakacjami, teraz jest szkoła, następnie bedzą Zaduszki, zaraz potem święta. Dlaczego jestem ZMUSZANA do zaglądania obcym do garnka?!! n i e z n o s z e t e g o !!!! Obok stoi podobny dom (wyłączony spod kwaterunku) 100 lat młodszy od naszego.Miło tam popatrzec, zwłaszcza na podwórko. Moje by mogło tak same śliczne. Na całej długości kończy sie wysoka skarpą wapienna parku - w najładniejszym miejscu pod nad wyraz gustownym daszkiem śmietnik, wisza sznury prania, rezydują lokatorki pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 nasi dziadkowie mieli racje! a my? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.09.02, 15:48 "Dlaczego właściciele, skoro nie dają rady, nie chcą się pozbyć takiego kłopotu? Bo jest nasz, rodzinny! Jak mawiał dziadek, "swojego masz prawo bronić siekierą". Po usłyszeniu brutalnych słów dziadka zrozumiałem, czym jest własność. Nieuznawanie prawa własności jest pogwałceniem praw " To fragment listu wydrukowanego w GW To mój komentarz na forum Dom: Nasi dziadkowie mieli swietą racje, tak jak świeta jest własnosc"Nie kradnij" - które to przykazanie?!! Ale o tym sie nie pisze, bo jesteśmy kulturalni i wykształceni, wychowani w poszanowaniu prawa i godności.Wiesz co zrobił mój drugi dziadek w późnych latach 60? któregos dnia zwyczajnie nie wytrzymał i ...wziął siekierę do ręki.Kazał sie lokatorom(dentystka i bodaj sekretorz) WYNOSIĆ, a był mężczyzną nie tylko krzepkim acz i głos miał donośny. Wiesz jak sie to skończyło? wprawdzie podczas rewizji bezpieki zrywano nawet podłoge, ale do tygodnia lokatory poszły sobie do własnej willi. A tyle lat byli o to proszeni - głupota prosic lokatora o cokolwiek! A my? remontujemy, naprawiamy, płacimy, prosimy, godzimy sie na okradanie przez tyle lat!!!czekamy,czekamy, czekamy...... Aby nie było watpliwości: to także mój komentarz do wczorajszego odwleczenia Ty zaś używasz pióra, aby pisac: WON!! z mojej własności Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: nasi dziadkowie mieli racje! a my? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.02, 00:40 Jak widać, właściciel z Gdyni należy do KLUBU (czytałem, a jakże!) To jest oczywiste, że w kamienicach następuje zderzenie kultur. Chamstwo, przybyłe zze Uralu kontra wielopokoleniowa inteligencja. Naturalnym odruchem człowieka jest ustąpić gburowi i spowodować, by życie toczyło się z dala od niego. Dlatego właściciele masowo ustępuja i poddają się rzeczywistości. Inna kultura, inny poziom, inny światopogląd. "Chcesz złodzieju za wszelką cenę ukraść, to masz, udław się, ale daj mi spokój" Gdyby partner był na poziomie, uczciwość, honor, poczucie wstydu przywróciłyby właścicielom ich własność, o nic nie musielibyśmy walczyć. Ja do takich ludzi jednak nie należę. Odbieram kradzione, za wszelką cenę. Gburami gardzę. Pod wszystkim się podpisuję. Kiedyś na to wszystko zwymiotuję i opuszczę kraj (szkoda córki - 7 lat), ale jeszcze nie czas. Moi dziadkowie nie przysłużyli się nauce, raczej biznesowi i Polsce. Zawsze robili pieniądze, ale jak wybuchła wojna, cała rodzina wstąpiła do AK. Wojna wszystko zabrała. Po wojnie dziadek wylądował na Syberii, za ukrywanie własnych synów przed reżimem stalinowskim. Gdyby nie dziadek, pewnie by mnie nie było na świecie, a lokatorzy w Łodzi mogliby spokojnie okupować cudzą własność. Właściciele nie mają szans wygrać. Przeciwko nim są niemalże wszyscy, włącznie z elitami. Karmione propagandą, trzymają duży dystans. Zarażone socjalizmem, pogrążone są w fałszywym poczuciu winy wobec słabszych, biedniejszych. Elity utraciły trzeźwość oceny sytuacji. Propaganda obecnie działa silniej, jak za komuny, w sprawach właścicielskich oczywiście. Wczoraj rozmawiałem z Kamilem Durczokiem ... coś okropnego! To wszystko co nas otacza, to fałsz. Mało kto w Polsce potrafi w sposób wyważony ocenić rzeczywistość. To może zrobić przybysz z zagranicy. A ten śmieje się z nas i mówi, że chyba rozumy potraciliśmy. Vegas? Pewnie, że zagraliśmy! Oczywiście przegraliśmy - 10 dolców. Trybunał? P. Seifert ma nast. koncepcję: będą tak długo odwlekać, aż rząd zmieni ustawę, a wtedy skarga będzie wycofana (nie wierzę, myślę, że TK ślimaczy się w swoim stylu, a może coś kombinuje pod wybory???) Pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
krotki Re: nasi dziadkowie mieli racje! a my? 06.09.02, 08:02 Gość portalu: Kamień napisał(a): > . Kiedyś na to wszystko zwymiotuję > i opuszczę kraj (szkoda córki - 7 lat), ale jeszcze nie czas. A ja chcę opuścić kraj właśnie dla dziecka by nie rosło w tym zaścianu chamstwie i posługiwałao sie biegle kilkoma językami > Po wojnie dziadek wylądował na Syberii, mój też > Właściciele nie mają szans wygrać. przesadzasz wygrywasz czytałem w łózkiej gazecie!!! o b. dobrze Wczoraj rozmawiałem z Kamilem > Durczokiem ... coś okropnego! Kamil? P. Seifert ma nast. koncepcję: będą tak długo odwlekać, aż rząd > zmieni ustawę, a wtedy skarga będzie wycofana (nie wierzę, myślę, że TK > ślimaczy się w swoim stylu, a może coś kombinuje pod wybory???) też tak uważam gdziś to pisałem zmiana 9,3 spowoduje umorzenie!! i zabawa od nowa!!! ale spoko tylko konsekwentnie !! jest jescze kilka szańców!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień NIEUCZCIWOŚĆ ELIT IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.02, 20:46 Najbardziej bolesna jest nieuczciwość najwyższych autorytetów w państwie, ludzi pochodzących ze ścisłych elit. To pozbawia nadziei, jak nic na świecie, to zabija wiarę w cokolwiek. Jeżeli ktoś jest mi w stanie powoli, acz precyzyjnie wyjaśnić, dlaczego Trybunał Konstytucyjny w Polsce odrzucił skargę Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Właścicieli Nieruchomości w Gdyni, to będę wdzięczny. Skarga jest zamieszczona na www.kamienica.pl - link "Trybunał Konstytucyjny", skarga z Gdyni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: NIEUCZCIWOŚĆ ELIT IP: 217.96.43.* 09.09.02, 16:00 bo mamy głupia konstytucję - to w skrócie szerzej prywatnie jutro ok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Konstytucja IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.02, 19:41 O.K! Z drugiej strony myślę, że najlepiej wykładać "kawę na ławę" na forum. Niech poczytają, co inni myślą o konstytucji. Rzecz jasna, że to akt prawny, który jedną nogą stoi w PRL-u. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.09.02, 17:09 Dlaczego rząd utrzymuje obecny stan? dlaczego poprzednicy zrobili tak mało? Elektorat? Napewno też.Zakładając nadrzędne cele jakim są pieniądze i utrzymanie władzy nie widze innego wytłumaczenia. To tak jak z ustawą abolicyjną: robi zamieszanie i skutecznie odwraca uwage od tego co sie naprawdę dzieje( w sprawie pieniędzy, oczywiście)Numer stary i nudny aż do obrzydliwości, lecz ciągle chodliwy i skuteczy. To samo dotyczy ustawy o ochronce - będzie tak długo obowiązywać aż ktos u góry policzy że na jej zmianie może zarobić. Nie podejrzewam że nasz rząd w swojej wrażliwej na niedole i cierpienia mądrości uruchomi gigantyczną armie bezrobotnych do budowy i remontów czynszówek. Prościej jest z naszych pieniędzy fundować zasiłki i głodowe świadczenia w opiece. Tak naprawde niewielkie mają znaczenie nasze protesty ( które muszą być!) i wrzaskliwe roszczenia lokatorskie o ochrone prawną dobra nabytego i dziedzicznego jakim jest najem. Tu chodzi o cel wyższy. Jak go ktos u samej góry znajdzie - decyzja zapadnie I obym się myliła.... pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.02, 21:25 Dziś mój kolega, który stawia kamienicę w Sosnowcu, zadał mi pytanie: czy nie uważam, że rząd Millera do tej pory nic nie zrobił, a dobrze się zanosiło? Umarłem ze śmiechu. On buduje, gazet nie czyta, telewizji nie ogląda. Jest więc podatny na to, co mu w ucho wpadnie. A wpadły widocznie obietnice Millera sprzed kilku miesięcy. Dla mnie jest oczywiste, że każde słowo, wypowiedziane przez tych ludzi z rządu, to kłamstwo. Dla mnie jest również oczywiste to, że ten pseudokomunistyczny rząd nie jest w stanie zrobić NIC, z wyjątkiem obalenia gospodarki (oby nie zdążył!) Osobiście nie wierzę temu rządowi w nic! Ten rząd, oprócz tego, że jest nieuczciwy, nie jest w stanie wypracować jakiegokolwiek zysku. To może zrobić jedynie gospodarka kapitalistyczna, a ten rząd jest jej zaprzeczeniem. Ten rząd może jedynie rozdać tak, jak to robił Gierek. LUD, który dominuje w Polsce, jest żądny takiego rozdawnictwa, dlatego mnie nie szokuje nostalgia LUDU do Gierka i PRL. Miller wie, że to droga do kariery politycznej i utrzymania się przy władzy, więc rozdaje. Ponieważ powoli kończą się możliwości rozdawania, więc rząd próbuje pozyskać dalsze środki. Gierek pożyczał pieniądze z Zachodu, rząd pożycza, pogłębiając gigantyczny dług wewnętrzny, poprzez drogą sprzedaż obligacji. Deklaracje majątkowe, a w ślad za tym prześladowania zamożnych i grabienie ich majątków, mają służyć pozyskaniu środków do rozdania. Każdy rozsądny spyta, jak długo można odbierać, kieszeń to nie worek bez dna. Komuniści nad tym się nie zastanawiają, gdyż ich kadencja niebawem wygaśnie, a ponadto po połączeniu z Unią, posady będą mieli zapewnione, a o nic innego im nie chodzi. Osobiście uważam, że Polska obecnie przejada resztki kapitału, zarobionego i zgromadzonego za czasów Leszka Balcerowicza. Lokaty osób indywidualnych gwałtownie kurczą się (dane makroekonomiczne), zgromadzony majątek firm ulega dekapitalizacji. Wzrost gospodarczy, o którym teraz mowa, najlepiej obrazują półroczne wyniki finansowe spółek giełdowych, gdzie ok. 80% generuje straty finansowe, liczone w milionach złotych. Na granicy upadku jest szereg dalszych firm, np. Mostostal Zabrze. Komuniści mówią, że to nie ich wina, podczas gdy właśnie oni są temu winni w całości. Opowieści o wpływie gospodarki zachodniej, która jest w recesji, do mnie nie trafiają. Estonia jakoś potrafi się tym wpływom oprzeć i generować siedmioprocentowe wzrosty PKB. Uważam, że przed nami tyle lat socjalizmu, ile było (rodzącego się) kapitalizmu za Leszka Balcerowicza, więc dla właścicieli nie ma nadziei na najbliższe lata. Jedyną drogą są pozwy o odszkodowania i ja tą drogą idę. Przepraszam za wykład dot. tak oczywistych kwestii polityczno-ekonomicznych. Po prostu mam nadzieję, że ci, którzy po cichu podczytują nasze posty, jakąś wiedzę z tego wyniosą. Pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 06.09.02, 21:55 Popieram, popieram ale jestem szarą myszką, czytającą Najwyższy Czas, Angorę, szczególnie Szpaków, JKM i co z tego , pogadamy ,poczytam a jutro byś może umrzemy. Dziękuję za wyklad, przynajmiej umrę z wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 07.09.02, 20:30 Miałam o tym nie pisac, nie mówic, ale jednak musze. Najbardziej cennymi, najbardziej ukochanymi na świecie sa moje dzieci. To stało sie wczoraj rano. Jak zwykle pojechali autem do szkół. Pierwszą odwieźli Weronikę. Pod szkołe Andrzeja przyjechali za wcześnie, czekali w aucie. Pare minut przed dzwonkiem czternastoletni syn stanął pod drzwiami, mąz odjechał. Zadzwonił z pracy że dzieci w szkołach. Za moment drugi telefon. Przerażony informacja od dyrektorki:Andrzeja pobito. W radiu wszystkich zszokowało, do szkoły błyskawicznie przyjechał wozem z reporterem miejskim. Stało juz pogotowie i radiowóz. Małego odwieziono na ostry dyżur do Prokocimia, dzięki Bogu przeswietlenie i badanie dna oka nie wykazało zmian.Juz wczoraj było ok. Najbardziej ucierpiała jego godnośc i duma. w poniedziałek ma na popołudnie i kategorycznie powiedział że idzie sam. Policja szybko ujęła bandziora, zaangażowanych jest wiele osób. Co będzie dalej , nie wiem. Wierzę w mądrośc i umiejętnośc dyrektorki szkoły. Szkoły w scisłym centrum Krakowa. Szkoły która jest monitorowana, pilnowana przez patrole w mundurach i bez. Gdzie do jego klasy( matematycznej) część dzieci dojezdża z całego Krakowa bo chcą sie tam uczyc. A wiesz jak to sie stało? Bandziorowi nie spodobały sie sandały na nogach Andrzeja. Walnął go za to pięścią w twarz i oko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.02, 22:22 Otóż właśnie dlatego długo się zastanawialiśmy z żoną, do jakiej szkoły posłać nasze maleństwo. W grę wchodziła społeczna szkoła podstawowa, znajdująca się w budynku Pałacu Młodzieży w centrum Katowic, bo najbliżej naszego domu, a poza tym poziom wysoki, wszystkie dzieci idą po ich gimnazium na studia. Natomiast zniechęcało nas to, że jest to obiekt całkowicie otwarty, więc z bezpieczeństwem jest na bakier. Po budynku wałęsa się sporo różnych wyrostków, którzy np. handlują narkotykami. W lutym przeszliśmy do działania i postanowiliśmy zapisać Agusię do Katolickiej Szkoły Społecznej. A tu szok! Na jedno miejsce czwórka chętnych, jak na studiach. Zapisaliśmy ją na listę rezerwową, a dzięki dobrym wynikom testu kwalifikacyjnego, zajęła na tej liście pierwsze miejsce. Nie było wyjścia, zaczęliśmy szukać innej podstawówki. I tak trafiliśmy do Pałacu Młodzieży, gdzie nie zapisywali nawet na listę rezerwową. Skończyło się na państwowej szkole podstawowej. Aga zaliczyła akademię, spotkanie organizacyjne i pierwszą lekcję nazajutrz, kiedy zadzwoniła znajoma i powiedziała, że w Pałacu Młodzieży zwolniło się miejsce. Wparzyliśmy na przerwie i porwaliśmy dziecko za rękę opowiadając, że na pewno szkoła się spodoba. W czwartek przelatujący korytarzem dzikus przewrócił Agę tak, że wylądowała w szpitalu na prześwietleniu ręki. Wszystko O.K, ale uraz do szkoły pozostał. Co będzie w poniedziałek? Morał z tego taki: szczęście trzeba mieć, szczęściu trzeba pomagać, ale wszystko z umiarem. Niezbadane są nasze losy, nasza przyszłość, a wszystkim kieruje Palec Boży. Ateiści nazywają to przeznaczeniem. Pamiętam z przeszłości, że bójki się zdarzały i to nie tak rzadko. To jest normalne w każdej szkole, bez względu na jej poziom. Poza tym nie wiem, czy to takie dobre trzymać dziecko pod kloszem. Życie płata różne figle, a takie zdarzenia rozwijają odporność. Ale powtarzam, szczęście trzeba mieć. Nad nami mieszkają muzycy, grający w Narodowej Orkiestrze Symfonicznej. Młode małżeństwo z trójką dzieci, żyją w całkowitym oderwaniu od rzeczywistości i tak też wychowują dzieci (na muzyków, rzecz jasna!?!?) Ania i Marysia są nadzwyczaj spokojnymi duszyczkami. Pewnego dnia rozciągnęły ekspander (guma z hakami do mocowania bagażu na dachu samochodu), młodsza Marysia puściła ... i oko Ani zmiażdżone. Obecnie ledwo widzi, cudem nie straciła gałki ocznej. Doro, nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Oko syna całe? Gdyby były jakieś powikłania, to załatwię ci wejście do jednej z najlepszych klinik okulistycznych w Polsce. Pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 08.09.02, 16:35 Tak mi przykro że Twoja córeczka została boleśnie potłuczona. I to jeszcze na poczatku szkoły. Moze wychowawczyni poprosi dzieci, a zwłaszcza dziewczynki by sie nią zaopiekowały? Jest jeszcze taka maleńka! żeby nie siedziała samotna i przestraszona. Może ma juz kolezankę? Widzisz, to nie była bójka. O bójce to ja bym nawet nie wspomniała. Bardzo, bardzo Ci dziękuje, na szczęscie oko całe, wszystko w porządku. Lecz też zastanawiam sie co będzie w poniedziałek i przez najbliższe dni... Moje dzieci skończyły pobliską podstawówkę, szkołę która uczy wszystkiego tylko nie jak sie uczyć. O gimnazjum przy państwowym Liceum Plastycznym na Salwatorze dowiedziałam się przypadkowo.Znając zdolności manualne Niki, obserwując ją jak godzinami nie tylko maluje i rysuje ale lepi cacuszka z modeliny, zrobiliśmy wszystko aby tam się dostała. Przez trzy lata mając normalny program gimnazjum i ok.9 godzin tygodniowo więcej: malarstwa, rzeźby itp. wracała do domu popielata. Automatycznie jest teraz tam w pierwszej licealnej. Ale warto, zwłaszcza że mają świetnego poloniste. Jeżeli idzie o Andrzeja, na zwróconą mu uwagę że się nie uczy,usłyszałam :po co? przecież ma dobre oceny i zawsze odrobione lekcje (fakt).I ze jak będzie miec motywacje to sie zacznie uczyc. Zagotowało się we mnie, choc w duchu musiałam przyznać rację.Ale juz w listopadzie, w piątej klasie, zaczęłam szukać szkoły. Uśpiła mnie telefoniczna rozmowa z urzednikiem odpowiedzialnym za gimnazja w Krakowie: nie ma rejonizacji,liczy się świadectwo i decyzja dyrektora o wyborze ucznia. Jak przyszedł termin składania dokumentów, okazało sie że jednak jest rejonizacja. Bo w poprzednim roku były przypadki że dzieci mieszkające blisko szkoły nie dostały się do niej i musiały gdzie indziej dojeżdżac. Skąd my to znamy?!!!! Andrzej został przyjęty dokładnie tam gdzie chcieliśmy. Na tróje musi sie uczyć, na czwórkę nauczyc a na piątkę nieźle popracowac.Ambicja wzięła górę, ma wreszcie swoją motywację! serdecznie pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.02, 21:40 Wybierając szkołę dla małej, kierowaliśmy się m. in. kadrą nauczycielską. W przypadku pierwszoklasisty najistotniejszą rolę odgrywa wychowawczyni, przynajmniej przez pierwsze trzy klasy. Następnie istotny jest poziom nauczania i poziom dzieci. Przede wszystkim nie chcieliśmy, by się uczyła według utartych reguł, jakie panują w przeciętnej państwowej szkole podstawowej. Ten schemat nauczania, połączony z obojętnością nauczycieli, daje skutek przeciwny do oczekiwanego, raczej zniechęci dziecko do nauki, zamiast zachęcić. Przytrafiła nam się szkoła, która miejmy nadzieję, spełni nasze oczekiwania. Program nauczania jest dość intensywny, oczywiście jest to zabawa, a nie nauka. Idea jest taka, żeby dziecko polubiło szkołę i naukę, więc szkoła stawia na rozwijanie zainteresowań. Sam Pałac Młodzieży taki jest. Znajduje się tam szereg pracowni, zarówno z przedmiotów ścisłych, jak i humanistycznych, muzycznych, plastycznych, do których dzieci chodzą po godzinach. Aga uwielbia chodzić do szkoły, lubiła chodzić do przedszkola, na angielski, więc liczę na to, że będzie wszystko O.K. Pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki o zamku IP: 217.96.43.* 08.09.02, 21:36 Szkoda dzieciaka, to mnie czeka za pewien czas - szkoła podstawowa itp tez sie boje a propos co to za figura - raczej kreatura -niejaki "zamek" z łodzi dostał alergii na mnie ni stad ni z owad przy zupełnie innym temacie walnął oto tak Re: Do wszystkich, którym los forum nie jest obcy Autor: zamek@NOSPAM.gazeta.pl Data: 08-09-2002 15:48 + odpowiedz na list + odpowiedz cytując -------------------------------------------------------------------------------- Cóż, Krotki, przeczytałem sobie ów tekst i przyznaję, że żadnych treści karalnych w nim nie znajduję. Najwyraźniej czytasz coś, co nie jest tam napisane, a co chcesz przeczytać. Ale rozumiem - poniekąd wszyscy biorący stronę Adamczyka (vel Kamień) w jakiejkolwiek sprawie mają z gruntu zachwiane poczucie sprawiedliwości i praworządności. Pozdrawiam Sarenkę & Jej Druhów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień W Łodzi wszystko jest możliwe IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.02, 21:50 Nawet to, że kiedyś znajdzie się tam jeden antykomunista. Ale przechodząc do rzeczy, pewnego dnia ogarnęła mnie trwoga na myśl, że muszę wpuścić swoje ukochane dziecko w system edukacji, który przeżywa niemniejszy kryzys, jak służba zdrowia. Jest to problem - uprzedzam. Nie wiadomo, co wybrać. Czy zwykłą podstawówkę, co jest teoretycznie najbezpieczniejszym rozwiązaniem, czy eksperymentować na szkołach społecznych. Wybraliśmy drugi wariant, oby się sprawdził! Rzecz jasna, podstawowym zagrożeniem dla dziecka jest bufonada, jaka się szerzy w szkołach prywatnych oraz układy, jakie sobie wypracowują zamożni rodzice dla swoich pociech. Dlatego przed dokonaniem wyboru, należy przeprowadzić wywiad środowiskowy i to w możliwie najszerszym kręgu rodziców, którzy posyłali dziecko do danej szkoły (nie każdy rodzic jest obiektywny). Myślę, że w Toruniu, czy Krakowie jest w czym przebierać??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: W Łodzi i Krakowie wszystko jest możliwe IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 08.09.02, 22:22 Jest duzy wybór, lecz zdecydowanie wole starannie dobraną klase w państwej szkole. Dobrzy i wykształceni nauczyciele niewiele sa w stanie zrobic jeżeli w klasie jest paru aroganckich tumanów. Jeżeli jeszcze pieniadze wysypują sie im z kieszeni to ich negatywny wpływ na pozostałe dzieciaki jest jeszcze większy. A to przecież nie o to chodzi. Przyjaźnie zawarte w szkole sa czesto na całe życie. Całą mądrością jest nauczyc dziecko własciwego wyboru kolegi, z bogatego czy biednego domu, liczą sie cechy charakteru, lojalność, uczciwośc, pracowitośc No tak ale zaraz mozna powiedziec że ten który madry i pracowity to jednoznacznie jest majetny. Szkoły społeczne istnieja za krótko aby tak do końca miec określona opinie o nich. pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
krotki Re: W Łodzi i Krakowie wszystko jest możliwe 09.09.02, 11:26 sam wychowany jestem w państwowych i to wszystkie szkoły wybierano mi najbliższe nie były wcale najlepsze, był tam różny element,ale jak np. nie paliłem papierosów tak nie palę, i jak nie piłem alkoholu tak..... już majac sporo powyżej 18 spróbowałem i teraz robię w towarzystwie( tylko- bo nie napawde!!!! wiem tylko tyle jak mało wiem na ten temat) za znawcę win ciężkich , czyli szkoła nie zepsuła czy dała dobrego nie wiem , przeszedłem wszystkie szczeble szkolnictwa , przede mną ewentualnie (w systemie polskim) jeszcze tylko jeden egzamin, wolalbym by moje dziecko chodziło jednak do bezpiecznej szkoły marzy mi się integracyjna z ON tak by wiedział że to są normalni ludzie- na studiach przyjaźniłem się z wózkowiczką - cała bandą chodzilismy po górach,dyskotekach i nikomu przez myśl nie przyszło że ona miała by nie jechać- w Toruniu niestey małym mieście kiepski wybór ale mam jeszcze kilka lat, odnośnie zamka to chodzi o to że niejaka sarenka napisała na forum polonia www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=44&w=2877991 niestey zamek zna pojęcie tylko groźby karalnej zapomina o sprawstwie kierowniczym (nie wie) a niestey oferowanie menelowi 10 zł za postraszenie X które kończy sie śmiercią bo np. menel nie zrozumał jak mocno ma postraszyć skutkuje nieco innnymi art. k.k. i oczywiście jest to nadal groźba karalna A zupełnie rozśmieszył mnie teksetm z uogulnieniami że jak kroś kamienia to wszyszcy i itp. zatem odpłaciłem mu się ta sama monetą uogulniłem - widac zabolało - teraz wie jak to jest może coś zrozumie- wątpię Pozdrawiam PS 1/ze strzelania nici!! 2/ będę w Krakowie -19-22 09 czy dzieje się tam coś extra? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 co ciekawego w Toruniu? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 08.09.02, 22:45 Witaj Krotki! dawno z Toba nie rozmawiałam. A przeciez pisałam Ci ze na forum kazdy pisze co i jak chce! Jezeli cos mi sie nie podoba, z gruntu nie pasuje, to nie odpowiadam, nie czytam bo to dla mnie nie istnieje. Z zasady nie lubię sie kłócic, nie forsuję własnego zdania na siłe, chamstwo omijam szerokim łukiem. Raz jeden rozmawiałam z Zamkiem, wiem o co mu chodzi. i co kolwiek bym nie napisała, nic nie zmieni. Jak Twoje zawody strzelnicze?( bo zdecydowanie wolę ten temat)ustrzeliłes juz cos lub...kogoś? pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
zamek witaj Doro 09.09.02, 02:22 Przychodzę tu troszkę wywołany do odpowiedzi, bo w sumie o mnie mowa, a mnie nie ma. Mógłbym rozpisać się o tym, że Krótki nadinterpretuje prawo w swoim toruńskim wątku, że doszukuje się treści nieobecnych, że wreszcie ostatecznym argumentem jest dla niego wysłanie mnie do Ikonowicza, wpakowanie do wora z komunistami i przyznanie miana towarzysza. Jak już nie da się inaczej - polityczna łata. Mógłbym zazdrościć tak prostego sposobu na pojmowanie świata, ale chyba raczej mnie to niepokoi. Żem pismak - co w tym złego, że lubię się dzielić swoimi myślami? Widocznie mam o czym pisać. Inni u nas też mają. Poczytajcie Kropkę - ma dużo więcej postów ode mnie, za to przenikliwość umysłu - naprawdę do pozazdroszczenia. Ale to wszystko jest na wzruszenie ramion. Żałuję, że łódzka redakcja w nadgorliwości usunęła naszą niegdysiejszą dyskusję, ale bardzo się cieszę, że ją pamiętasz. Pozostałem niewzruszony w moich przekonaniach, że ewidentna groźba - nawet sformułowana w słusznej sprawie - jednak groźbą pozostaje. Niby nie a propos, a jednak - kto czytał Ewangelię, pamięta dialog między Chrystusem a Piłatem o prawdzie. Nuże, niechże się ten i ów odważy powtórzyć za Nazaretańczykiem "Ja jestem prawda". Ja tej odwagi nie mam. Pozostawiam do przemyślenia. Natomiast z radością czytam Wasze - Twoje i Kamienia - opinie o szkolnictwie prywatnym i społecznym. Niestety, w szkołach prywatnych dydaktykę i wychowanie kształtuje pieniądz wpłacany przez rodziców. Nierzadko słyszy się: "Proszę Pani, ja tyle płacę na tą szkołę, że Państwu nie wolno jest męczyć mojego dziecka" albo coś w tym stylu - na przykład a propos banalnego odrabiania lekcji. Nauczyciele i zarządy szkół są nieraz bezradne - jak tu się postawić, gdy grożą, że zabiorą dzieci i zarazem dochody? Z przyjemniejszych rzeczy - za kilka dni odwiedzę Kraków. Już zapraszam na koncert muzyki dawnej 22-go; jeśliś ciekawa, napiszę Ci, gdzie i o której się odbędzie (jeszcze nie wiem). Łatwo mnie poznasz - jedyny mężczyzna o słowiańskich rysach w altówkach :) Pozdrawiam Ten Zły Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Panie Adamczyk, nie zrozumiałem... 09.09.02, 20:56 ...co Pan sugeruje? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: Panie Adamczyk, nie zrozumiałem... IP: 217.96.43.* 09.09.02, 22:33 to akurat oczywiste Odpowiedz Link Zgłoś
zamek do krotkiego (czemu ja czas tracę, tego nie wiem) 10.09.02, 00:19 1) Pisałem do Adamczyka, nie do ciebie. Czemu się wtrącasz? 2) Obejrzałem sobie troszkę twoich postów w Toruniu. Wcale taki bezstronny i tylko zbrojny w paragrafy na Sarenkowym wątku nie byłeś. Zwalczasz ją nagminnie. A co ona ci złego zrobiła? Dzieci na komunistów przekabaciła i nie możesz przeboleć? 3) Zabolało, ale sądząc po jednym z toruńskich postów - ciebie chyba bardziej. Mam makiawelistyczną satysfakcję ;) 4) "Uogólniać" - pierwsze u otwarte, drugie ó z kreską. Potrenuj. Dobrze robi. Miałbym parę innych argumentów (to a propos twojej opinii o zwracaniu uwagi na orty), ale, dalibóg, szkoda mi czasu. Może tylko jeden - prawdziwy Polak pisze bez błędów! Aha, i rozróżniaj niedociśnięcie alta od nieznajomości ortografii. Nie ośmieszaj się więcej, niż już Ci się to udało. 5) (do Adamczyka też) Gdy sięgnąłem po Ewangelię, jedyną waszą argumentacją stało się "wyjdź". I tym razem już makiawelistycznej radochy wcale nie mam. Dwóch żałosnych trefnisiów udających klasę średnią, przebranych jeszcze w dopasowane poglądy i przekonania. Ach, wasza święta racja, wasza "wszechpolskość", wasza wreszcie spełniona nadzieja, że TKM (rozwinięcie - Lech Kaczyński, odsyłam). A tu nagle - cisza... Przeraziliście się? Zabrakło kamieni do rzucania czy ośmiorga sprawiedliwych? Czy może nagle okazało się, że tak za bardzo nie wypada lżyć w obliczu Prawdy (Jego, nie mojej)? Może słyszeliście o panu, który jest krakowianinem i nazywa się Jerzy Stuhr. Może widzieliście wyreżyserowany przez niego film "Duże zwierzę" - o facecie nazwiskiem Sawicki, który trzyma przy domu wielbłąda, co niezbyt się podoba społeczności miasteczka, w którym mieszka. Ta społeczność któregoś dnia przychodzi pod jego dom - wydaje się, że będą krzyczeć, protestować; tymczasem gdy nadchodzi Sawicki, milczą. Tylko ponad którymś z tylnych szeregów pokazuje się jeden transparencik ze słowem "Precz". Jak widzicie, tę rolę ktoś już kiedyś zagrał. Oryginalni nie jesteście. Ale nie bójcie się, opisałem wam powyżej, gdzie mnie znaleźć. Przyjdźcie i powiedzcie mi wszystko twarzą w twarz. Powiedzcie o pieniaczu, towarzyszu, pismaku, kreaturze, o wszystkich książkach, które spaliłem..., och, dużo tematów będzie, zanosi się na zajmujacą rozmowę. Albo przynieście transparenty i oflagujcie koncert. A może wy po prostu, mimo jakże wyrazistej i niezłomnej postawy moralnej, nie macie nic do powiedzenia?... Husarskie skrzydła ślicznie szeleszczą na wietrze, ale nic przecie powiedzieć nie potrafią. Krótki, skoro nalegasz - pozdrawiam. Dobrej nocy. Pozdrowienia dla Dory :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: do krotkiego (czemu ja czas tracę, tego nie w IP: 217.96.43.* 10.09.02, 08:13 Faktycznie tracisz czas - żeby pisać takie songi dla samego bicia piany?? trzeba mieć problem? medyczny! zamek napisał: > 1) Pisałem do Adamczyka, nie do ciebie. Czemu się wtrącasz? a po co Ty wtrącasz sie np do kwestii sanenki a propos nadal nie zrozumiałeś że A. po prostu Cię olał > 2) Obejrzałem sobie troszkę twoich postów w Toruniu. > Wcale taki bezstronny i tylko zbrojny w paragrafy na > Sarenkowym wątku nie byłeś. Zwalczasz ją nagminnie. ją czy jej poglady - i to niektóre Odpowiedz Link Zgłoś
dora5 Krotki! prosze przestań sie kłócic!!! 10.09.02, 08:59 Mam 2 ( słownie - dwa!) ulubione watki: ten i o Kazimierzu. Bardzo starannie wybieram tych z którymi rozmawiam, wystarcza mi to zupełnie!!! ______________________________________________________________________________ Myślałam że napiszesz cos prawie dla nieletnich, TK, samej konstytucji, ładnej pogodzie Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: Krotki! prosze przestań sie kłócic!!! IP: 217.96.43.* 10.09.02, 11:30 To on mnie zaczepił, ja pierwszy nie nawiązywałem z nim znajomości, to on w pierwszym poście na forum Toruń napisał do mnie. te słowa "Ale rozumiem - poniekąd wszyscy biorący stronę Adamczyka (vel Kamień) w jakiejkolwiek sprawie mają z gruntu zachwiane poczucie sprawiedliwości i praworządności" a w następnym - zważ drugim!!!!!! "Wprawdzie to poniekąd poniżające dyskutować z tobą" a później sam przyplątał się tu, na ten wątek , nie proszony , musi cierpieć na tle Kamienia - i pewnie moim - jakiś kompleks obraża, wypisuje jakieś androny - pewnie grafoman !!! A kłócić się z nim nie mam o co, on tylko zaczepia mnie a tak dla samego zaczepiania nawet nie wiem jaki ma on poglady nie czytuję jego innych postów lecz jest oczywiste że on czytywał moje i się przyczepił!! odnośnie TK czekamy, choć nie na wyrok - ten jest oczywisty - tylko na vacatio legis przewidzałem ten problem już w sierpniu 2001 (publikacja w listopadzie cóż jak na nasze warunki błyskawiczna i tak - ominąłem klejke ponad pół roczną !!) interesującą analizę i wyciągi z poprzedniego wyroku podesłąłem Rozenkowskiemu umieścił część na stronie - wiem że jest czytana w TK zatem służy nam, jak pisałem będę 19-22 września w Krakowie czy cos extra się wóczas u was dzieje ?? wprawdzie będziemy "myk" od Krakowa ale zawsze wpaść można. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: do krotkiego (czemu ja czas tracę, tego nie w 10.09.02, 11:34 Obiecuję się streszczać: 1) Wysyłanie mnie do lekarza i sugerowanie schorzeń jest obelżywe. 2) Zajmuję się wątkiem Sarenki, gdyż znam ją osobiście, lubię i wiem, że ją krzywdzisz takimi sformułowaniami. 3) Jakim prawem zwalczasz czyjeś poglądy? Stalinizm? 4) Moja satysfakcja - moja sprawa. Nic ci do tego. 5) Zdecyduj się - Ikonowicz i Rydzyk to rozbieżne kierunki. I w ogóle jakim prawem wysyłasz mnie do tych panów? 6) Komentarz "bełkot" tylko potwierdza moją opinię o tobie (co do p. Adamczyka - nie wiem, bo się nie odezwał). 7) Rozróżniaj pojęcie "słowiańskie rysy" i "jedyny prawdziwy Polak". Mało jest mi rzeczy tak obcych, jak nacjonalistyczna retoryka. Napisałem o tych rysach, aby Dora mogła mnie rozpoznać - poza mną w altówkach grają dwie dziewczyny i kolega z Rumunii, który rysów słowiańskich nie posiada. Ostatni raz coś współnego z orkiestrą TW w Łodzi miałem w 1995 roku i na razie nie planuję powrotu, zatem z kimś mnie mylisz. 8) Znam zasady polskiej pisowni i tylko w stosunku do pewnych osób nie piszę zaimków osobowych z wielkiej litery. Jesteś w tym towarzystwie. Jednak cię nie pozdrowię. A ty nie sil się na pozdrowienia dla mnie, gdyż są mi na nic. PS. Doro, bardzo Cię przepraszam za śmiecenie w wątku. Niestety, muszę odpierać zarzuty i pomówienia, choć czynię to z największym niesmakiem. Mam nadzieję na Twoje wybaczenie i jeszcze raz zapraszam na koncert. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 machina "sprawiedliwości"?!?!?!?!!!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 09.09.02, 15:40 Przed chwila miałam telefon z policji aby przyjśc złozyc zeznanie lub nie. Na moje wahanie że tamten ma juz wyrok za podobną sprawę,że dla mnie nadrzedną sprawą jest dobro i ochrona Andrzeja,ze szkoła jest monitorowana, a policja bezsilna usłyszałam by: nie obarczac wina policji za to co sie stało, a winne jest obowiązujące prawo.Zatkało mnie. Więc po co mam składac zeznanie?! Ale koszmar trwa nadal: syn musi osobiscie złozyc zeznanie.Czy to konieczne bo on nie chce mówic na ten temat? tak, ale w sądzie już nie musi! Zapytałam czy bedzie obecny psychlog? nieee, pani prowadząca sprawe skończyła uniwersytet, ale trudno jest jej ze mna rozmawiac przez telefon bo mnie nie widzi!!!! To jakas ślepa machina prawa, jej tryby niszczą wszystkich tylko nie bandziorów Mamy czas do środy-czwartku. Jutro zebranie w szkole i cała moja nadzieja w mądrości i takcie dyrektorki. Ja chyba to zostawie w spokoju, nie chce ponownego dręczenia syna, nie chce zeznań, sądu, obcesowych pytań. Dopiero wczoraj wieczór wymknąło mu sie że to było kilka ciosów pięscia. On chce o tym zapomniec!!!I ma rację!!!!! Protestował ale odprowadziłam go prawie pod szkołe, widziałam jak wchodzi do niej, zwyczajnie cieszył sie ze tam idzie, maz go odbierze samochodem. Moze tak byc codziennie. Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: machina 'sprawiedliwości'?!?!?!?!!!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.02, 20:23 Machinę sprawiedliwości poznałem nie tylko od strony kamienicy, gdzie do tej pory miałem ponad 50 spraw (muszę policzyć z ciekawości). Poznałem ją również od strony firmy. Moje jedyne wnioski, jakie odruchowo nasuwają się po dotychczasowych doświadczeniach: 1. Sądy cywilne idą na całość w obronie lokatorów, mam na to mnóstwo niezbitych dowodów; 2. Sądy cywilne robią wszystko, żeby ochronić państwowe przedsiębiorstwa przed windykacją zadłużenia, czyli często ukradzionych lub wyłudzonych z premedytacją prywatnych pieniędzy; 3. Sądy cywilne przechodzą same siebie w niszczeniu tych powodów, którzy próbują zasądzić odszkodowanie od skarbu państwa lub gminy; 4. Sądy pracy na głowie stają, żeby pracodawca (por. właściciel kamienicy) przegrał KAŻDĄ sprawę z pracownikiem (por. lokatorem); statystyka wynosi ponad 90% przegranych spraw przez pracodawców (właścicieli); nie wolno zwalniać dyscyplinarnie (próbować eksmitować), to się zawsze przegrywa; obecnie dyscyplinarki wypisują prawnicy, bo wystarczy, że przedsiębiorca źle postawi kropkę i koniec. Rzeczywiście porównanie lokator - pracownik jest jak 1:1. 5. Sądy administracyjne stają na uszach, żeby nie oddawać własności, szczególnie tej wywłaszczonej w dawnych czasach; spychają powodów do sądów cywilnych, gdzie wpis kosztuje 8% wartości przedmiotu sporu i trwa w nieskoczoność. Oto obraz moich osobistych doświadczeń. Oto obraz Polski. Nie rozumiem, dlaczego taki kraj jeszcze nie splajtował. Myślę, że chodzi o "efekt tankowca", od ruchu sterem do początku skrętu mijają długie godziny. Potem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: machina 'sprawiedliwości'?!?!?!?!!!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 10.09.02, 18:04 TO JEST STRASZNE!!!! pamiętam jak odsyłałes mnie na www.kamienica, mówiąc ze jest tam co nieco. "Co nieco"! juz od samego początku, jak pierwszy raz przez przypadek znalazłam, wiało grozą. I podziwem. Do Ciebie. Pana Z Fakturami. Bo nie dośc ze robisz to o czym ja marzę od lat i tylko mówię, ale robisz to mądrze i z sensem. Mało: z sensem - perfekcyjnie! na wszystko masz paragrafy, argumenty,papierowe podkładki. Mówisz: to jest prawda, a to fałsz i kłamstwo - na wszystko masz dowód. Pod wszystkim się podpisujesz z odkryta twarzą. Boze mój! jaki musisz miec kręgosłup, ile silnej woli aby głowy nie opuścić, aby to wszystko przezyć z godnością i honorem. Jak Agusia w szkole? ma miłą koleznkę? lubi opowiadac tak jak moje dzieci, co się waznego i ciekawego wydarzyło? pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: machina 'sprawiedliwości'?!?!?!?!!!!! IP: 217.96.43.* 10.09.02, 19:00 Gość portalu: dora5 napisał(a): >Pod wszystkim się podpisujesz z odkryta twarzą. Boze > mój! jaki musisz miec kręgosłup, ile silnej woli aby głowy nie opuścić, aby to > wszystko przezyć z godnością i honorem. a juści silny jest i chwała mu za to. Pozdrawiam doro5 ja jestem zdecydowanie słabszy włażą mi na głowę - do czasu!!!! niestety jestem cierliwy!!!!!! Tomaszowice to daleko??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Kraków IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.09.02, 08:35 Poczekaj, prosze poczekaj, próbuje rozeznac sie co bedzie w Krakowie w tych dniach. Ale jedno Ci powiem: tu jest zawsze extra, nawet jeżeli ogranicza sie do spacerów uliczkami Starego Krakowa i Kazimierza. Jest co ogladac, a jak przymrużysz oczy, masz wrażenie że przeniosłeś sie w czasie. Czym przyjeżdżacie? Wierzchosławice leżą w ślicznej, jednak troche oddalonej okolicy od Krakowa. pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Tomaszowice z pięknym dworem IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.09.02, 08:49 Jest przysłowie: śpiesz sie powoli. Własnie! a myślami juz jestem nie tylko w szkole u Andrzeja, ale W Białym Domku gdzie na 99,99% nie złożę doniesienia o sciganie. Nie ma zadnego argumentu "za", to wszystko kpina!!!!! jeszcze raz serdecznie pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Konstytucja IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.02, 22:40 A może rozpocząć pogawędkę o konstytucji? Proponuję konkurs: "Co Cię najbardziej rozbawiło w Konstytucji RP?" (komuchy pewnie spróbują mnie przymknąć za lżenie najwyższego aktu prawnego RP). Otóż osobiście pękam ze śmiechu, trzeba mnie polewać zimną wodą bym doszedł do siebie, kiedy czytam o "społecznej gospodarce rynkowej". Datę tego zapisu, tj. datę uchwalenia Konstytucji RP określam jako początek Wielkiej Choroby Narodu Polskiego - schizofrenii. Polega ona na tym, że wszystkie pojęcia w Polsce posiadają irracjonalne definicje, psa nazywa się kotem, a krowę jeleniem. Na tej drodze np. AWS nazwano PRAWICĄ. Obecnie polska schizofrenia przechodzi KULMINACJĘ, Kaczyńscy mówią jak komuniści, Lepper jak konserwatyści. Nie wiadomo, kto jest kto. Kiedy włączę telewizor, czuję się jak w klatce z kameleonami. W ten sposób w Polsce powstał nowy twór (nowotwór) - KAPITALIZM SOCJALISTYCZNY (niebawem pod przewodnictwem PZPR - patrz: chołd narodu polskiego dla Edwarda Gierka). I tak moja firma (powtarzam: MOJA) jest w służbie narodu polskiego. Jej zadaniem jest stworzyć miejsca pracy oraz spełnić obywatelski obowiązek wobec społeczeństwa - zapewnić tanie dobra materialne i usługi. Broń Boże bym się wzbogacił - zaraz głowę utną! Tak myśli minimum 80% społeczeństwa. Doro, przemyśl to Las Vegas. Pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień www IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.02, 23:01 Trochę szkoda, że nie chce mi się założyć własnej www. Wpakowałbym tam całe archiwum jako potwierdzenie, że współcześni Polacy to ... Trochę też szkoda, że Pan Rozenkowski nie daje na www tego minimum, które mu przesyłam. Ostatnio ponownie dostał komplet materiałów na lokatorów Adamskich i z zupełnie niezrozumiałych powodów nie umieścił tego na www??? A jest to koronny dowód na to, że właściciel kamienicy, poświęciwszy pieniądze i czas, nie jest w stanie wyegzekwować NIC, i to w imię prawa, gdyż sądy polskie są przeciwko niemu. Jest to przykład zamożnych lokatorów, którzy w latach 1995- 1999 okradali państwo polskie nie płacąc czynszu (bo po co?), a w latach późniejszych i do dnia dzisiejszego okradają mnie. Lokatorzy ci mają zasądzony w roku 2000 wyrok na bruk ( o dziwo!?!), nie wykonany do dziś z winy polskiego wymiaru sprawiedliwości, który ich chroni za wszelką cenę. Tak więc jest to koronny dowód na to, że wymiar sprawiedliwości chroni złodziei najcięższego kalibru. To powinno być na www, a nie jest? Polska rzeczywistość napawa obrzydzeniem. Przyczyna jest prosta - powrót socjalizmu. Chodzi nie tyle o polski rząd czy parlament, co o mentalność narodu polskiego. Socjalizm zawsze napawał obrzydzeniem (oczywiście tych, co posiadają zmysły (węchu, wzroku, słuchu, dotyku, smaku i powonienia) Pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: www IP: beton:* / 192.168.1.* 12.10.02, 19:37 Obie decyzje str.1 i str.2 po "zabiegach" są ładne i czytelne. Natomiast kiełbasa pojawia się jako nikły zarys kartki papieru. Dlaczego te trzy dokumenty są w cpt?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 www IP: beton:* / 192.168.1.* 27.10.02, 10:51 Ustawiłam ot tak sobie opcję sortuj wg.tematu, zamieliło, zaszumiało, wyswietliło...i znalazłam coś takiego. ALE HECA! to ja juz w marcu pisałam nie tylko o www.kamienica ale i o Tobie www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=61&w=1403429 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 machina "sprawiedliwości"?!?!?!?!!!!!..ciąg dalszy IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.09.02, 20:05 Dla mnie na czasie art.30 o tym ze przyrodzona i niezbywalna godność człowieka jest nienaruszalna, a jej poszanowanie i ochrona jest obowiązkiem władz publicznych. Otóz jak ono wyglada: po rozmowach w szkole (pani dyrektor nie zawiodła!) i z innymi, czas na sekcję dla nieletnich i patologii. Przedstawiłam sie. Pani syn został pobity. Tak, bo miał sandały. Nagle zupełnie innym tonem: czemu pani nie przyprowadziła syna!? Odwróciłam sie: bo Andrzej nie bedzie składac zeznań. Siadając słysze: on MA składac, wezwanie wysłano! Czujac ze prostuje mi sie wszystko w srodku, wstałam: co takiego!? MA SKŁADAC, WEZWANIE WYSŁANO. W tym momencie wyszłam, nie - wyparzyłam! bo faktycznie wezwania by szły ale w zupełnie innej sprawie. Przeleciałam przez Kraków, nawet żałując że nikt mnie nie zaczepił,że nikomu moje buty nie przeszkadzały. Po powrocie wezwanie, a jakże! było. Andrzej złapał się za głowę: co sobie listonoszka o mnie pomyśli?! Konstytucja gwarantuje mi równiez poszanowanie moich metod wychowawczych- art.48: rodzice maja prawo do wychwywania dzieci zgodnie z własnym przekonaniem. Czy ja faktycznie musze tam iśc z synem, aby on złożył oświadczenie że nie będzie składac zeznań? jak mi poradził prywatnie przez telefon znajomy oficer? .Bo inaczej będą przez szkołę wzywać.To jakaś paranoja Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Art. 30 Konstytucji RP został podeptany IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.02, 22:13 w aspekcie, którego dotyczy ten wątek. Jeżeli ustawodawca nakazuje mi poświęcać swoją własność dla dobra obcych ludzi, jeżeli w dodatku każe mi na nich pracować, to wolność jest pogwałcona. Tak jest w przypadku mojej kamienicy w Łodzi. Ustwodawca podeptał moją "przyrodzoną i niezbywalną godność". Ustawodawca naruszył jej nienaruszalność Ustawa jest "źródłem niewoli i bezprawia". Władza publiczna nie spełniła konstytucyjnego obowiązku ochrony mojej godności. Artykuł 30 Konstytucji RP został podeptany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień 11 września ... oddaję hołd ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.02, 22:17 Byłem na dachu World Trade Center .... czuję ból, rozpacz i bezsilność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Art. 30 Konstytucji RP został podeptany IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 12.09.02, 09:58 Tak. ale: masz art 75 , a zwłaszcza 76 i w imie wyzszych celów państwo ma prawo, ba,obowiazek ograniczyc art.30, patrz art.31 punkt 3. a ze jakas Istota (art.64 ust.3)zostanie naruszona, nawet zbeszczeszczona to mozna mówic o przejściowych trudnościach i ze nie jest z nią aż tak źle jak wyglada. Przyznaję, wczoraj po raz pierwszy przeczytałam konstytucję od początku do końca. Zdumiała mnie data: 1997 rok. I ten tekst komuchów o Bogu: że jest On źródłem prawdy, sprawiedliwości, dobra i piękna. Nie mamy nowej konstytucji? nie było czasu? Wcale nie tak łatwo kupic podhalańczyka z rodowodem który okurat chciałby miec odpowiednia wage w dniu odlotu. Psy wiedza co robią. pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: Art. 30 Konstytucji RP został podeptany IP: 217.96.43.* 12.09.02, 10:40 wiecie co derneruje mnie jedno od początku lat 90-tych ciągle sie mówi iż zasobach prywatnych jest ok. 600 tys. mieszkań zajetych przez lokatorów wywodzących tytuł prawny z decyzji, wyroku czy innych rzeczy. Ale płacących czynsz urzędowy, wówczas, później regulowany (obecnie już nikt nie wie jaki)- tak podawało ministerstwo w 1992 roku - dokonałem analizy zasobów własnych i tych którymi zarzadzam, przeliczyłem dla uproszczenia na procenty i tak w 1992 roku - ok 16% było za cynszem wolnym reszta tj. 84 %urzedowy - zważcie pojawia się możliwość wolnego najmu dopiero od stycznia 1988!!!!! dla mieszkań zwolnionych !!!. Czyli te 16% powstało w tym czasie, teraz mamy 2002 roku i mam dokładnie po 50% czyli "wyszło" spod czynszu regulowanego do wolnego w 10 lat 34 % - wychodzi na to że na 5 lat ok 16 % czyli teoretycznie za 15 lat pożegnam decyzje ( oczywiście to tylko statystyka a nie życie) Ale hodzi mi o co innego statystyka pracuje nie tylko u mnie ale w ogóle zatem te 34 % powinno również "zejść" z tych 600 tys zatem teraz powinno być ich max 400 tys a to juz 200 tys głosów + rodziny mniej w wyborach moim zdaniem trzeba to uswiadomić politykom, iż problem dotyczy coraz mniejszej grupy ludzi, wowczas mniej beda zabiegali o ich głosy Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień KOMUNISTA MAREK WIELGO IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.02, 21:52 BRAWO KRÓTKI! Właśnie nie dalej jak dziś rano mówiłem księgowej, że dla komunistów to zawsze jest 600 tysięcy rodzin lokatorskich, a właścicieli można policzyć na palcach jednej ręki. Taki zasmolony komuch, jak Marek Wielgo (jedno z największych nazwisk w Gazecie Wyborczej), mąci w głowie nawet sędziemu TK Panu Safjanowi. Nie dalej jak wczoraj czy przedwczoraj był jego artykuł, wywiad z Panem Safjanem, w którym wyolbrzymia problem lokatorski, marginalizując problem właścicielski. Właśnie tam wspomniał, że lokatorów jest 600 tysięcy. Parszywy komuch!!! Nawet Trybunałowi mąci w głowie! Trybunał potem powtarza słowa tych czerwonych propagandzistów i zamiast orzekać o konstytucyjności lub niekonstytucyjności zapisów ustawy, dokonuje jałowych "konsultacji społecznych". Oczywiście i u mnie statystyka jest taka, jak u ciebie. Większość rodzin wyprowadziła się z moich kamienic lub została wyeksmitowana. Tak samo jest w kamienicach wszystkich moich znajomych. Ale jak komunista ma przedstawić prawdę, że lokatorów jest poniżej 300 tysięcy, a właścicieli prawie 100 tysięcy? Jak te proporcje będą wyglądały na łamach prasy? Lud, kierujący się zasadą, że racja jest po stronie większości, może nabrać wątpliwości (jednostkę należy spalić, ale unicestwić sto tysięcy to już problem). Trzeba by jakoś ośmieszyć tego komucha, może go A. Michnik wywali z roboty i będzie spokój z mącicielem. Teraz widzisz, jaki jest mechanizm propagandy. Ludzie potem czytają te wymioty i są przeciwko tobie. A przy okazji, rok temu złożyłem doniesienie do prokuratury o pomówienie przez dziennikarkę Dziennika Łódzkiego Monikę Pawlak (art 212 kk - do dwóch lat więzienia)- chyba jst na www. Oczywiście obie prokuratury wysłały mnie do lasu. Złożyłem więc akt oskarżenia prywatnego za 300 złotych. I wiesz, jak mnie uwalił POLSKI SĄD, UCZCIWY, A JAKŻE!? Otóż pierwszą rozprawą jest rozprawa pojednawcza. Na termin się nie stawiłem (a słowo daję, jestem najpilniejszą i najrzetelniejszą stroną w łódzkich sądach, jestem na wszystkich terminach!) bo zachorowałem. Przedstawiłem L4. Sąd zakwestionował. Ściągnął z Katowic moje akta chorobowe!Powołał biegłego lekarza w Łodzi!!! Stwierdził, że ze stanem zapalnym oczu i gorączką mogłem przyjechać do Łodzi. Mój akt oskarżenia umorzył i wpakował koszty 1200 złotych. Na wszelkie zażalenia, Sąd Okręgowy okazał się głuchy. Podtrzymał stanowisko Sądu Rejonowego. Adwokaci śmieją się z łódzkich sędziów. Uważają ich za idiotów albo komunistów ( na jedno wychodzi). Dla nich jest oczywiste, że nie posiadałem zdolności procesowej i tyle. Tak więc potem Marek Wielgo czuje się nietykalny i pisze taką sieczkę, jaka mu przyjdzie do głowy, a nawet jak napisze, że jako właściciel jesteś związany z Baraniną z gangu pruszkowskiego, to i tak sądy go obronią. A teraz popatrz, jak ten sam sąd (inny wydział) chroni po trupach lokatora. Jedna baba w Łodzi nie płaci mi już dwa lata. Zrobiłem eksmisję do socjalu. Gmina dała lokal natychmiast. Ta baba do dziś się nie przeprowadziła, już upływa rok. Ma socjal!!! A jednak woli okupować moje mieszkanie (teraz złożyłem wniosek do komornika, czekałem tak długo, bo szkoda pieniędzy na komornika, liczyłem że baba w końcu zmądrzeje, ale nic z tego) Tymczasem sąd wydał nakaz zapłaty - za zaległy czynsz. Sprawa oczywista, bo na tej podstawie wcześniej był wyrok - eksmisja do lokalu socjalnego. Ale baba złożyła zarzuty - jakieś brednie. Nie zmieściła się jednak w terminie, bo po dwóch tygodniach złożyła, ale na złym druku (pomylenie druków położyło mi jedną sprawę). DOBRY SĄD jednak wezwał babę, by złożyła na właściwym druku i dał jej dodatkowe dwa tygodnie. W sumie baba złożyła zarzuty po miesiącu!!! A więc przekroczyła termin, narzucony przez KPC. Dla niewtajemniczonych ostrzeżenie - wystarczy się spóźnić z terminem o jeden dzień i sprawa położona!!! Jestem na etapie kolejnego zażalenia, tym razem do Departamentu Sądów w Ministerstwie Sprawiedliwości. W każdym razie zapewniam cię, bo mnie zapewnili adwokaci, że po przekroczeniu terminu sprawę się przegrywa i koniec. To co robi łódzki sąd, zwie się niedopuszczalnością drogi sądowej. Naprawdę odczuwam, że CAŁY NARÓD jest przeciwko nam. Dlatego nawołuję właścicieli do zasądzania odszkodowań, co sam intensywnie robię w sposób najbardziej profesionalny, an ile w Polsce się da. Oczywiście przy TAKICH UCZCIWYCH SĄDACH, jakie mamy w Polsce, nie ma co liczyć na wygraną. Chodzi o wyczerpanie drogi sądowej w Polsce, potem Strasburg. Pozew o odszkodowanie należy składać z wnioskiem o zwolnienie z opłat sądowych. Jak zwolnią, a bardzo często zwalniają (o dziwo!), to wówczas sądzisz się za pieniądze LUDU. I o to chodzi! To jedyna droga, żeby ubić tę cholerną wielką bandę złodziei i oszustów. Pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: KOMUNISTA MAREK WIELGO IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.02, 21:58 Przepraszam za ortografię, ale tak to jest, jak się pisze dużo i szybko Odpowiedz Link Zgłoś
dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? 13.09.02, 09:03 Dzień dziś ładny w Krakowie. Zimne słońce swieci, drzewa zaczynają żółknąc. W domu na półmiskach kusza winogrona i brzoskwinie, jabłka i gruchy . Jesień, śliczny czas. Wagary mi po głowie chodzą, tak na spacer do Lasku Wolskiego- alejkami od klasztoru, polany pod debiną do kopca Piłsudskiego, a może na Panienski Skałki? juz 9! a mnie się za robotę brac jakoś mało ochoczo chce..trza będzie przywołac swą motywacje do pionu eeeh pozdrawiam serdecznie Dora, ta która uważa że praca dzis to nie najlepszy pomysł zresztą w Starym Testamencie Adam i Ewa po wypędzeniu z raju zostali ukarani praca. Praca więc jest karą za grzechy! Odpowiedz Link Zgłoś
drgin Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? 13.09.02, 09:11 dora5 napisała: > Dzień dziś ładny w Krakowie. > pozdrawiam serdecznie > Dora, ta która uważa że praca dzis to nie najlepszy pomysł > zresztą w Starym Testamencie Adam i Ewa po wypędzeniu z raju zostali ukarani > praca. Praca więc jest karą za grzechy! Oczywiście , co za absurdalny pomysł aby unieszczęśliwiać się w taki piękny dzionek pracą.Starotestamentowe mądrości sa wiecznie żywe :)) A więć idz i nie grzesz więcej...a unikniesz tej kary. pozdrgin :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
drgin Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? 13.09.02, 09:23 dora5 napisała: > Dzień dziś ładny w Krakowie. > pozdrawiam serdecznie > Dora, ta która uważa że praca dzis to nie najlepszy pomysł > zresztą w Starym Testamencie Adam i Ewa po wypędzeniu z raju zostali ukarani > praca. Praca więc jest karą za grzechy! Oczywiście . Co za niedorzeczny pomysł aby dołować się pracą w taki słoneczny dzionek !!! BTW madrości starotestamentowe są wiecznie żywe :)) A więc; idz i nie grzesz więcej... a unikniesz kary, tej kary. pozdrgin :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
drgin Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? 13.09.02, 09:25 co się dzieje z tym forum. Obłed . co chwile wyskakuje "niedostepne". Informatycy gw jesteście...:(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.02, 00:58 Już starożytni na to wpadli. Ale kto na nas będzie pracował? Chętnych brak. Najpierw trzeba zmienić ustrój w Polsce. Na razie to my pracujemy na LUD. Dlatego ciężko się wybrać, by poobserwować wschodzącą jesień. Pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.09.02, 01:40 myślałam że tylko ja nie śpię o tak dziwnej porze...jesienna nostalgia? nie wiem dobranoc Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: 213.17.234.* 14.09.02, 15:22 Jesień w Bieszczadach! Och, w zeszłym roku nie wytrzymałem i "wyrwałem" córę z przedszkola (a siebie z pracy) i pojechaliśmy na 5 dni w Bieszczady. Maleństwo po raz pierwszy poczuło prawdziwe góry. Och, ta noc na podłodze w schronisku na Wetlińskiej, mycie w deszczówce, ostre wejscie na Rawkę, bezdroża, dzikie lasy, a przede wszystkim ta jesienna feeria barw, którą ujrzy Twe oko tylko w Bieszczadach ... chyba znów ruszę. Szkoda, że padła kolejka wąskotorowa, ciuchcie zostały rozkradzione, jeździ jakaś podróba z reklamami RMF FM. Jednak uważam, że Bieszczady trudno zepsuć, zawsze będą działać jak magnes. Tymczasem jutro żagle na Jeziorze Żywieckim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.09.02, 22:37 Mój tata majac 16 lat zapisał sie do PTTK, jest do dziś z zamiłowania przewodnikiem beskidzkim. Na studiach zarabiał np.malujac szlaki, prowadził wycieczki, budował schronisko na Hali Krupowej. Z mamą poznali sie w górach. Potem wędrowali ze mna, najczęsciej nosząc mnie w plecaku. Pamietam wieczorne ich rozmowy z przyjaciółmi w schroniskach - zawsze się śmiali.Do dzis istnieje ta serdeczna więź ludzi kochajacych góry. Rozległe przestrzenie i geste,ciemne lasy niewiele sie zmieniły.Moze troche jednak zmalały,jest za duzo turystów. Zdecydowanie najpiękniejszą porą jest jesień, późne lato, zima...śmieję się że moje dzieci to dzikie dzieci, wychowane w lasach i na halach. Bieszczady znam dużo mniej. Pogoda popsuła się w Krakowie, może nad jeziorem będzie jednak ładnie?! dobranoc Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: 217.96.43.* 14.09.02, 08:21 Gość portalu: Kamień napisał(a): > Już starożytni na to wpadli. Ale kto na nas będzie pracował? Chętnych brak. > Najpierw trzeba zmienić ustrój w Polsce. Na razie to my pracujemy na LUD. > Dlatego ciężko się wybrać, by poobserwować wschodzącą jesień. > Pozdr! Kamień ma rację ostro pracuję na LUD ostatnio prawie w ogóle nie zaglądam na forum - tyle roboty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Krótki ściemnia! IP: 213.17.234.* 14.09.02, 15:04 Krótki! Nie ściemniaj, że zamiatasz ulice z liści. Od tego jest LUD. To jest właśnie POLSKI PROBLEM. LUD nie wie, gdzie JEGO miejsce. LUDOWI wydaje się, że JEGO miejsce jest OBOK INTELIGENTA. LUB musi zrozumieć(albo to my musimy zmusić LUD do zrozumienia), że JEGO miejsce jest ZA INTELIGENTEM. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Krótki ściemnia! 14.09.02, 15:08 Gość portalu: Kamień napisał(a): > Krótki! Nie ściemniaj, że zamiatasz ulice z liści. Od tego jest LUD. > To jest właśnie POLSKI PROBLEM. LUD nie wie, gdzie JEGO miejsce. > LUDOWI wydaje się, że JEGO miejsce jest OBOK INTELIGENTA. > LUB musi zrozumieć(albo to my musimy zmusić LUD do zrozumienia), że JEGO > miejsce jest ZA INTELIGENTEM. co to za brednie..? kamien, ty sie uwazasz za takiego inteligenta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Krótki ściemnia! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.09.02, 19:24 To przeciez ironia, smutna i gorzka. Bo cóż pozostało? Kazdy właściciel kamienicy, zarówno tej wielkiej jak i małej tak jak moja, bardzo dokładnie zna smak upokorzeń. Lata całe głównym problemem było jak zmusić kamienicznika do utrzymywania czystości, bo to on odpowiada do dzis za czystośc na klatce i chodniku. Nie zawsze wpływy z komornego pozwalaja na zatrudnienie dozorcy. Nikomu z nas nie jest obca praca miotła i łopatą do śniegu.Ktokolwiek z mieszkających lokatorów kiedykolwiek pomógł? Nigdy! Pamietam jak przyjechali do mnie na Dzikie Pola.W mundurach, z mandatem za nieskuty lód na chodniku, przy dwudziestokilku stopniowym mrozie. pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: Krótki ściemnia! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.02, 01:15 Doro5! Ty jesteś jak balsam na broczące krwią rany Prometeusza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Krótki ściemnia! Kamień tez! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 15.09.02, 10:43 Taaak?! i czym jeszcze? może zimną wodą źródlaną u jego ust? Kto sie przyzna że postac w walonkach i zgrabnej kufajce, ale w czapce bezpiecznie na oczy nasuniętej, machający z wdziękiem miotłą, to własciciel kamienicy? bo patrzec na brud już nie moze, bo dozorca zachlał jak dzik,albo brakuje pieniedzy lub ich zal wydac bo łatanie dziur w kamienicy wazniejsze? Teraz jest klawo, bo tyczy chodnika.Tam jeszcze krawęznik, kratka ściekowa. Ale jeszcze niedawno, przez kilkadziesiat lat obowiazkiem było pół jezdni. Pół jezdni.Pół jezdni po której jezdżą samochody, fajne! i kto to wie? pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: Krótki ściemnia! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.02, 15:05 Po przeczytaniu postu do Mikołaja dojdziesz do słusznego wniosku, że wcale nie ironizowałem. Tymczasem pogoda pokrzyżowała szyki. Marzyły się żaglówki na Żywieckim, a tu nic z tego. Katowice troszkę (ciut ciut tyci tyci) różnią się od Krakowa. Tu po prostu nie ma nic do roboty. Można czytać książki, jak na wsi. Co za okropne miasto, które wyrosło z LUDU. LUD nadal rządzi tym miastem. Średni współczynnik inteligencji władz miejskich nie przekracza 80, dlatego miasto jest fatalnie zarządzane. Brak jakichkolwiek inwestycji, brak przebudowy rynku, bez którego reszta nie ma sensu. Na ulicach nie ma się co pokazywać po 20-tej, centrum miasta jest wówczas opanowane przez ciemnych typów, prostytutki i narkomanów. LUD GÓRĄ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 nil novi sub sole IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 15.09.02, 21:58 że przyznaję Ci racje. Widziałeś jaki śnieg spadł w górach? we wrzesniu czas pomyslec o nartach?! Przejeżdżaliśmy nie tak dawno dwa razy przez Katowice, tam i z powrotem. Za każdym razem inną drogą, mąz jeździ na pamięc, a tam się zwyczajnie poplątał.A jak wygląda rynek? co może byc ładnego w Katowicach? pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: nil novi sub sole IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.02, 22:12 NIC. Nic nie ma do obejrzenia w Katowicach. Ale rynek rzeczywiście warto zobaczyć. Jeden raz. Tylko po to, żeby się zastanowić, czy gdzieś kiedyś widziało się w życiu równie brzydki rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: nil novi sub sole IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.09.02, 08:36 Nie, dziekuje tego nie warto. Po przeczytaniu tekstu p.Majcherka umiesciłam jego fragment na watku o Kazimierzu. Właśnie tam, w tej starej dzielnicy gdzie sie urodziłam, widac zmiany. I to jak widac! Eleganckie, odnowione kamieniczki- śliczne poprostu! z zachowanym stylem i duchem czasu, mieszają sie z podupadajacymi bardziej lub mniej ruderami. Wyraźnie widac co mozna zrobic, gdy sie nie ma garba i kuli u nogi w postaci lokatorów z najmu. Pieniądze zgadzam sie, jest to kwestia szybkości i wygody. Ale one nie muszą byc takie wielkie, zupełnie inaczej odbudowujesz dla siebie, co innego wtedy sie czuje - radośc i siły. Cieszy każda cegła palcówka, kamień wapienny na podwórku, stara jabłoń z jabłkami.No tak, ale nas się zmusza do oddania swego majątku dla dobra ogółu, bo oni biedni bo im się należy. I wtedy dom wygląda tak jak wygląda, bo ręce opadaja. Jak długo jeszcze, nawet się nie zastanawiam. Kiedys przecież oni musza z tamtąd odejść, jest tyle ogłoszeń o wynajmie.Ale po prawie darmowe locum zawsze bedzie kolejka. Ide, może jakieś pieniądze na zaległe rachunki uda mi sie wyegzekwować. pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: nil novi sub sole IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.02, 21:31 Nie ma wyjścia, trzeba chodzić i błagać lokatorów o jałmużnę. Lokator to PANISKO, może zapłacić lub nie. Według własnego uznania. Jego status nie ulegnie zmianie, i tak go nie wyeksmitujesz. A to wszystko tym razem zafundował nam Trybunał Konstytucyjny. Tak, to on orzekł 4-go kwietnia 2001 roku o zakazie eksmisji na bruk. To był najgorszy dzień w historii Trybunału, tak uważam. Wydał wyrok W CAŁKOWITYM ODERWANIU OD RZECZYWISTOŚCI. W Polsce taki wyrok, na tym etapie rozwoju społeczeństwa, nie powinien był zapaść. Kto to zainspirował? Dziennikarze Gazety Wyborczej! Sami się do tego przyznali! Z Markiem Wielgo na czele! Na www.kamienica.pl jest mój ironiczny list do tego chorego socjalisty. Oni podgrzali atmosferę, podchwycił to Rzecznik Praw Obywatelskich i złożył feralny wniosek do Trybunału. Ciekawe, że wtedy Trybunał nie konsultował problemu ze społeczeństwem, a teraz w przypadku podwyżek czynszów tak. Powiem Ci, Doro, że nie mam już prawie do nikogo zaufania. Rzecznik to zupełnie chory człowiek. De facto ustawę o ochronie praw lokatorów opracował syn Rzecznika Fryderyk Zoll, doktor Uniwersytetu Jagiellońskiego. Na www jest mój list do niego pt."Panie Mądry Bolszewiku". Teraz ojciec zaskarża ustawę syna, w której zapewne sam maczał palce. To się nazywa schizofrenia. Nie mam również zaufania do Trybunału Konstytucyjnego. Czuję, że wszyscy niezdrowo kombinują, za nasze pieniądze oczywiście. Podsumuje to historia i mam nadzieję liczne wyroki zasądzające odszkodowania dla właścicieli. Ale żebyś mnie dobrze zrozumiała, ja nie jestem za niszczeniem ludzi.Natomiast uważam, że: 1. dawno powinny w Polsce ruszyć mechanizmy, które stopniowo pozwoliłyby właścicielom odzyskać ich własność, bo: a) jest to podstawą praworządności każdego demokratycznego państwa, powinna obowiązywać jakaś "socjoetyka", nie wiem jak to nazwać; b) kamienice w końcu rozlecą się i lokator i tak trafi do ciepłociągu; 2. w każdym zdrowym państwie powinny obowiązywać rygory, mobilizujące społeczeństwo do działania. I tak rygor, jakim była eksmisja na bruk, mobilizowała polską rodzinę do uczciwej pracy, by temu zapobiec. A jak kogoś nie było stać na utrzymanie np. dużego nadmetrażu, to szukał rozwiązań, polegających na zamianie na mniejsze lub wyprowadzce do gorszej dzielnicy na przedmieściach (to chyba jasne, że mercedesem jeździ ten, kogo na to stać, a nie ustawowo każdy Polak). Automatycznie pojawiłby się szacunek do właściciela, dbałość o cudzą własność i szereg cech, których teraz brak. Robotnicza brać, rozzuchwalona ustawą o ochronie praw lokatorów oraz kodeksem pracy, gra na nosie właścicielom kamienic oraz właścicielom firm. Mało kto rozumie, jak demoralizujące i niszczycielskie są te komunistyczne ustawy. Doro! Niestety, na wszystko mam dowody. Na www pojawiła się historia Adamskich. Oj, mrożąca to krew w żyłach opowieść. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: nil novi sub sole IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 17.09.02, 21:18 Zaczęłam czytać Adamskich i przy nr2 na stronie pojawił mi sie kod programu, została Adamska od 13 do 17. Niestety, nie myliłam sie co do wyegzekwowania prawomocnych, po latach uzyskanych wyroków sadowych, czysta fikcją jest wypowiedzenie trzyletnie. Bo prawo jest tylko dla tych, którzy chcą je przestrzegać. Co ona takiego złozyła, ze pomimo DWÓCH prawomocnych wyroków!! komornik zawiesił eksmisje? i gdzie? nawet oddanie sprawy do NSA NIE wstrzymuje wykonania eksmisji( a przynajmniej tak było ) wiem, bo byłam u sedziego NSA z tym pytaniem. Sędzia najpierw głośnym głosem oznajmił swój sprzeciw : ze nie jest biurem porad prawnych dla urzędników,etc...potem popatrzył i powiedzial ze ja mam rację. Urzednik nie uwierzył, zaproponowałam aby sam zadzwonił i zapytał. Obok stali inni z naczelnikiem - musiał zadzwonic i to do tego samego sędziego którego przed momentem zirytowałam. To było piękne!!!juz wiem co to gorąca linia. Ale uwierz mi, wątpliwe sa takie "sukcesy" serdecznie pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Komentarz dot. Adamskich IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.02, 22:42 21 czerwca 2000 zapadł wyrok -eksmisja 3-pokoleniowej rodziny (złodziei i oszustów) na bruk. Istotna jest ostatnia strona uzasadnienia - wyraźna odmowa prawa do lokalu socjalnego (warto przeczytać, sąd wyczuł, co to za ptaszki). Na stronie 2 lub 3 Sąd Oręgowy drwi z Sądu Rejonowego, że "zbyt dowolnie dobiera sobie fakty na własny użytek" czy coś w tym stylu. Taki wyrok uprawomocnia się automatycznie (zgodnie z KPC) po 3, maximum 4 tygodniach. Kasacji od wyroku eksmisyjnego nie ma. Nie słyszałem, by kiedykolwiek Sąd Najwyższy orzekał w kwestii eksmisji (może kiedyś?) Ten sam Sąd Okręgowy, który wydał wyrok na bruk dla 3-pokoleniowej rodziny Adamskich, wstrzymał (w sierpniu 2000 roku) bez uzasadnienia jego wykonanie (odmowa nadania klauzuli natychmiastowej wykonalności) na 2 miesiące. Zrobił to inny skład sędziowski. Po co? Abym doczekał okresu ochronnego z Adamskimi na karku, co się zresztą stało. A dlaczego? Bo kiedyś usłyszałem, że dopóki broni ich mec. Lach, to ich nigdy się nie pozbędę. Widać, facet ma plecy w okręgowym. Okres ochronny jest od 1 listopada do 1 kwietnia. Komornik wyznaczył termin eksmisji na 18 04 2001 roku. Trybunał orzekł zakaz eksmisji na bruk 4 04 2001 roku. Adamska złożyła zarzuty na czynności komornika, a ten zawiesił egzekucję. Adamska (rękami Lacha) oddała ponownie sprawę do sądu, powołując się na wyrok TK. W lipcu 2001 roku Sąd Okręgowy oddalił jej skargę! Uzasadnienie było szokujące: pozwana nie może stać się powodem w tej samej sprawie. Tego wyroku nie ma na www, bo i tak za dużo wszystkiego tam już jest. Niezwłocznie złożyłem wniosek do komornika o odwieszenie post. egzekucyjnego. Komornik odmówił! Uzasadnił, że już nie zdąży wyeksmitować przed okresem ochronnym, a to było w sierpniu! Jedyne, co mogłem zrobić, to pisać zażalenia do sądu na komornika. Oczywiście sąd potraktował moje zażalenia tak, jakby ich nie było. Tymczasem we wrześniu 2001 mec Lach wystąpił do Sądu Rejonowego w imieniu Adamskiej z pozwem przeciwko Gminie Łódź o przyznanie lokalu socjalnego na podst. wyroku TK. Sąd niezwłocznie wydał postanowienie o wstrzymaniu egzekucji komorniczej do czasu rozpatrzenia pozwu. Tak więc mam Adamskich na karku do dziś. Podobno kilka dni temu zapadł wyrok przydzielający im socjal, pomimo że Sąd Okręgowy wyraźnie odmówił socjalu w wyroku eksmisyjnym z 2000 roku. Oj, pogański to kraj! TYLKO ODSZKODOWANIA PRZYWRÓCĄ ROZUM DECYDENTOM. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Komentarz dot. Adamskich IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 18.09.02, 20:26 'Wydaje sie ze Sąd zbyt dowolnie dobiera fakty pod kątem ich przydatnosci dla określonego rozstrzygnięcia." Czytam, czytam i nie wiem czy płakać czy smiac się. Gdzie ja żyję!!! Dobrze ze napisałeś krok po kroku,wyraźnie, pomału i dokładnie, ale nadal tego wszystkiego nie mogę zrozumieć!...trzeba czytac dalej... Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Do Mikołaja IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.02, 14:54 Mikołaju! Nie zrozumiałeś mojej lapidarnej wypowiedzi? Nie zakładam tego. Raczej nie zgadzasz się z moimi poglądami. Wobec tego przypomnę Ci, że oprócz mnie jest jeszcze kilka osób w Polsce, które myślą podobnie. Do nich choćby należą ci, którzy zmienili nazwę naszego kraju. Nie bez powodu Polska miała nigdy więcej nie być Polską LUDOWĄ. Ponadto odsyłam Cię na www.kamienica.pl do lektury tekstu, ukrytego pod linkiem "Wyprowadzić lud ze śródmieścia" Bogusław Adamczyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: Krótki ściemnia! IP: 217.96.43.* 15.09.02, 18:50 Gość portalu: Kamień napisał(a): > Krótki! Nie ściemniaj, że zamiatasz ulice z liści. Od tego jest LUD. mały problem, a nawet dwa, a nawet trzy!! 1/ aby LUD zamiatał trzeba mu ZAPŁACIĆ a czym z tych czynszów, 2/ ubezpieczyć żeby ktoś inny połacił - nic z tego ubezpieczają od osób trzecich i do pewnej kwoty czyli jak lokator łamienoge to TY kamienicznikuu płacisz!!!!!!! a jak obcy ubezpieczyciel ale tylko do pewnej kowty i tylko od danej ilości zdarzeń - czysty pic na wodę 3/zapłaćic ale jak legalnie - inaczej i tak ponosisz odpowiedzialność TY , umowa zlecenie - -20% podatek ( do pewnej niskiej kwoty) leć z pitami, na żadne dozorostwo nie wolno!!!!!! musi byc zwykła umowa o pracę czyli PIT ZUS lataj co miesiąc tak jak Huta Katowice z kwitami!!!!!!! > To jest właśnie POLSKI PROBLEM. LUD nie wie, gdzie JEGO miejsce. wie doskonale!!! jest przewodnią siła narodu juz nie pamuiętasz to Ci całe PZPR przeroobione na elektorat SLD - Millery, Oleksy, icala ta zgraja cwaniaków > LUDOWI wydaje się, że JEGO miejsce jest OBOK INTELIGENTA. nad kolego nad > LUB musi zrozumieć(albo to my musimy zmusić LUD do zrozumienia), że JEGO > miejsce jest ZA INTELIGENTEM. inteligient co nic nie znaczy może lepiej kułak(rolnik), handlarz (kupiec), lichwiarz Bankowiec), Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Krótki ściemnia! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 15.09.02, 21:38 > umowa zlecenie - -20% podatek ( do pewnej niskiej kwoty) leć z pitami, na żadne dozorostwo nie wolno!!!!!! musi byc zwykła umowa o pracę musi być zwykła umowa o prace?!!!!! a umowa zlecenie przy zbiegu swiadczeń?! a odnawialna umowa o dzieło, której jutro treśc i zasady musze poszukać?! pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: Krótki ściemnia! IP: 217.96.43.* 15.09.02, 22:05 Gość portalu: dora5 napisał(a): > > umowa zlecenie - -20% podatek ( do pewnej niskiej kwoty) leć z pitami, na > żadne dozorostwo nie wolno!!!!!! musi byc zwykła umowa o pracę > > musi być zwykła umowa o prace?!!!!! a umowa zlecenie przy zbiegu swiadczeń?! a > odnawialna umowa o dzieło, której jutro treśc i zasady musze poszukać?! > pozdrawiam > Dora poszło na skrzynke a tu niestety jeśli ma charakter umowy o prace zawsze wchodzi ZUS - poza wiadomo 250%???? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Krótki rozjaśnia:) IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.09.02, 08:46 > > > umowa zlecenie - -20% podatek ( do pewnej niskiej kwoty) leć z pitami > , na żadne dozorostwo nie wolno!!!!!! musi byc zwykła umowa o pracę musi byc zwykła umowa o pracę?! >tu niestety jeśli ma charakter umowy o prace co to znaczy? > zawsze wchodzi ZUS - przy zbiegu jest to kwota nie wysoka, przy umowie o dzieło do kwoty cos ok.138 zł nie ma > poza wiadomo 250%???? jakie 250% , mówisz o kwocie bazowej? + reszta? pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: Krótki rozjaśnia:) IP: 217.96.43.* 16.09.02, 10:06 z strony www.zus.pl/niusy/nzubesp.htm Umowy agencyjne, umowy zlecenia lub inne umowy o świadczenie usług, do których zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, a obowiązek ubezpieczeń społecznych W myśl nowych przepisów obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym podlegają osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są osobami wykonującymi pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia, albo innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, oraz osobami z nimi współpracującymi. Oznacza to, że każda ze wspomnianych umów, bez względu na okres, na jaki została zawarta oraz współpraca przy jej wykonywaniu, rodzi obowiązek zgłoszenia osoby ją wykonującej do ubezpieczeń emerytalnego i rentowych, jeżeli ubezpieczenia te są dla niej obowiązkowe oraz obowiązek zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego. Uwaga! Dla osób wykonujących pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia, albo innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, oraz osób z nimi współpracujących ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. 1998 nr 137, poz. 887 z późn. zm. - ostatnia: Dz.U. 1999 nr 110, poz. 1256) ustaliła następujące zasady podlegania ubezpieczeniom chorobowemu oraz wypadkowemu: 1) osoby podlegające obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym: podlegają dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu, podlegają obowiązkowemu ubezpieczeniu wypadkowemu, jeżeli umowa lub współpraca są wykonywane w siedzibie lub miejscu prowadzenia działalności zleceniodawcy, 2) osoby podlegające dobrowolnym ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym: nie podlegają ubezpieczeniu chorobowemu, podlegają obowiązkowemu ubezpieczeniu wypadkowemu, jeżeli przystąpiły do ubezpieczeń emerytalnego i rentowych, a umowa lub współpraca wykonywane są w siedzibie lub miejscu prowadzenia działalności zleceniodawcy. Przykład 1 Zakład pracy zawarł jednodniową umowę zlecenia z osobą, dla której jest to jedyne źródło utrzymania. Umowa taka rodzi obowiązek zgłoszenia do ubezpieczeń emerytalnego i rentowych oraz ubezpieczenia zdrowotnego na formularzu ZUS ZUA oraz wyrejestrowania z tych ubezpieczeń na formularzu ZUS ZWUA. Przykład 2 Zakład pracy zawarł jednodniową umowę zlecenia z osobą, która w tym samym czasie wykonuje pracę na podstawie innej umowy zlecenia zawartej z innym zleceniodawcą i z tytułu tej umowy została zgłoszona do obowiązkowych ubezpieczeń emerytalnego i rentowych. Jednodniowa umowa zlecenia stanowi tytuł do dobrowolnych ubezpieczeń emerytalnego i rentowych oraz obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego. W przypadku nieprzystąpienia przez zleceniobiorcę z tytułu tej umowy do ubezpieczeń emerytalnego i rentowych, zleceniodawca jest zobowiązany do zgłoszenia zleceniobiorcy do ubezpieczenia zdrowotnego na formularzu ZUS ZZA. Nie ma natomiast obowiązku dokonania wyrejestrowania na formularzu ZUS ZWUA. Jak pisałem nie problemem są pieniądze ale papiery których sporo trzeba składac bo ZUS ZZA i PIT niby niewiele ale lataj po urzędach - prościej zarzeć umowę z wyspecjalizowana firmą dostajesz rachunek i spokój ale płacisz , VAT jak nie kijem to pałą Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Krótki rozjaśnia:) IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.09.02, 17:54 OKi! opacznie zrozumiałam z Twojego pierwszego postu ze wprowadzono jakies nowe wytyczne co do zatrudniania dozorcy. U mnie była sprawa prosta: zbieg swiadczeń.Teraz zrezygnowała z pierwszej umowy (moja była druga)i aby nie utonac w kosztach wymysliłam i musze podpisac umowe o dzieło. fajne, nie? dziełem są wyszorowane schody lub na taczkach kunsztownie ułozone liście, a o tym jakie to dzieło mozna wykonac ze sniegu lub malowniczo wiszacych sopli, o! to juz zostawiam Waszej wyobraźni i serdecznie pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: Krótki rozjaśnia:) IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.02, 20:58 Ja się w tym bagienku taplam od roku 1990, kiedy uruchomiłem swoją pierwszą działalność gospodarczą. Wtedy się okazało, co to jest formalizm. Ale podobno w państwach Unii jest taki sam formalizm lub większy. Mam nadzieję, że ten co nadejdzie wraz z połączeniem z Unią, pomimo że zabierze równie dużo cennego czasu na jałową babraninę w papierach, jednak okaże się logiczniejszy i rzeczywiście potrzebny do funkcjonowania dużego cywilizowanego społeczeństwa. W przypadku firmy, trzeba się liczyć po prostu ze zwiększonymi kosztami księgowości, która za ciebie to wszystko załatwi. Polski formalizm jest w wielu przypadkach głupi i całkowicie zbędny. Komuchy wymyśliły go m. in. po to, żeby mieć większą kontrolę nad społeczeństwem. Czy wiecie na przykład, że po zakupie używanego auta, sprzedający i kupujący muszą wypełnić 4-stronicowy PIT? Jeszcze parę lat temu wystarczyła zwykła umowa oraz opłata 2% podatku. Teraz PIT, i to podpisany przez obie strony!!! Więc kiedy pojechaliśmy z żoną po samochód do Słupska (!) w maju tego roku, to o mało co nie wróciliśmy tam po podpis sprzedającego na dok. PIT (załatwiłem listownie). Inaczej nie zarejestrują, to taki hak na czupurnych rodaków. I tak sobie bajka leci... Chyba nigdy, my, Polacy, nie wykaraskamy się z tego bagienka, które sami sobie narychtowaliśmy. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Krótki rozjaśnia:) IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.09.02, 22:01 Bajka leci, leci kabarecik...o Pitach nie miałam pojecia - swietne zabezpieczenie! bez dwóch zdań, zwłaszcza w przypadku mojego auta rok temu. Oprócz trzech róznych blokad, które nam utrudniały dostanie sie do niego, miało tez ok.trzech tygodni. To było głupie uczucie jak wyparowało niczym poranna mgła. Lecz najbardziej podobała mi sie maszyna do pisania marki chyba Łucznik, na której zeznanie wystukiwał dyzurny. Zapytałam gdzie te komputery? w odpowiedzi machnął ręką. Zgadzam sie co do formalizmu i kontroli. Bo jak wytłumaczyc to że ja w swojej małej pracowni miałam az dwie kontrole z US? wszystkie księgi,dokumenty, amortyzacja,rachunki, wpisy, umowy etc. A sama prowadze i ksiegowość i administrację, ech, ile to zbędnego czasu zajmuje... serdecznie pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: Krótki rozjaśnia:) IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.02, 01:06 Oj, o policji też miałbym co nieco do powiedzenia. Wielokrotnie okradziono moją firmę. W końcu okratowałem ją jak więzienie. Jest ohydna z zewnątrz przez te kraty, ale nie było wyjścia. I cóż? Pewnego dnia, a właściwie nocy znów zawył alarm i uruchomiło się powiadomienie, które mam w domu. Ryczałem do słuchawki dyżurnemu, żeby natychmiast wysłał radiowóz (w promieniu 500 metrów od firmy są 3 komisariaty, w tym komenda wojewódzka!). Okazało się później, że również sąsiad ryczał do słuchawki, który mieszka naprzeciwko firmy. W takich sytuacjach gliny zwykle przyjeżdżały natychmiast pod moją firmę. Wtedy przyjechali po 12 minutach, a słynnego "Oscara" nadali po 20 minutach. 12 minut akurat potrzebowali złodzieje, żeby w centrum Katowic wyłamać drzwi wejściowe łomem, rozwalić atestowane kłódki zamykające kraty i wynieść kilkanaście komputerów do czarnego Audi. Uwierz mi, że 12 minut to bardzo długo. Potem się dowiedziałem, że czarne Audi grasuje od pół roku po całym Śląsku i rabuje przede wszystkim firmy komputerowe. Czarne Audi grasowało jeszcze następne pół roku, okradło np. sklep RTV w centrum. Włam w ten sam sposób (znam opis z prasy-ktoś ich widział) w późny poranek Bożego Ciała. Złożyłem doniesienie do prokuratury okręgowej o popełnieniu przestępstwa przez katowicką policję z podejrzeniem o współpracę ze złodziejami. Było to w lutym 2000 roku. Do końca 2001 przerzucaliśmy się umorzeniami i zażaleniami, potem prokuratra skierowała sprawę na drogę sądową. Do dziś nie ma wezwania na rozprawę. Będą próbowali umorzyć, ze względu na przedawnienie. Znam doskonale ich metody działania. Te maszyny do pisania .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 śnieg i szorowanie schodów a umowa odzieło IP: beton:* / 192.168.1.* 15.10.02, 09:14 www.graczyk.com.pl/teksty/tekst026.html www.gate.pl/offline/getin-prawo/prawne/umowa-prawne-dzielo-print.html Podane informacje są proste i przystępne. Cóż wiecej trzeba? chyba tylko aby to było nadal aktualne. Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Adamczyk! Po lokatorach czas na drzewa?? Brawo!!! 16.09.02, 23:53 www1.gazeta.pl/kraj/1,34309,1019245.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Po nazwisku to po pysku chamie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.02, 01:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Naucz się czytać gburze IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.02, 22:23 arch.rp.pl/a/rz/2002/09/20020903/200209030039.html?k=on&t=2002090320020903 Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Dziękuję za link :) 22.09.02, 21:38 Cóż, panie Adamczyk, jak widać jeszcze nie całe zło tego świata można złożyć na pańskie barki. Ulga? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Szrotówek Kasztanowcowiaczek IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.09.02, 16:12 Walczyć z larwami szrotówka kasztanowcowiaczka można na kilka sposobów. We Wrocławiu opracowywana jest metoda wiercenia otworów w drzewie i wprowadzania przez nie środków owadobójczych, które są następnie rozprowadzane po całym drzewie. Larwy giną, gdy tylko rozpoczną żerowanie. To fragment z Rzeczpospolitej Nie wiem czy przezyją krakowskie kasztanowce, może te w Ogrodzie Botanicznym.Z tego co wiem cały czas prowadzone są tam badania. Giną stare kasztanowce na Plantach, we wszystkich parkach, w Lasku Wolskim Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: Szrotówek Kasztanowcowiaczek IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.02, 22:56 Wszędzie giną przez szrotówka, w Łodzi przez mnie. Łódź to dziiiiiiiwne miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 17.09.02, 14:45 Jak mozna sie czuć tyle razy okradany...jak mozna się pozbierać moralnie, psychicznie i finansowo...12 minut!!!!czekania na radiowóz który stoi prawie za rogiem! To sie nie miesci w głowie, niestety znam podobne "przypadki".w pracowni tez mam kraty i zamki i kłodki i wyjec, bo taki był wymóg PZU. Zabezpieczenia sa niczym dla złodzieji, a ja musze chodzic z cięzkim pękiem kluczy i ze swiadomością że jak będzie chciał to i tak wejdzie. I to szybciej niz ja. Po przeczytaniu Twojego drugiego postu długo rozmawialismy z męzem w nocy. Krótko: MASZ RACJĘ. WSZYSTKO co cały czas piszesz jest PRAWDĄ. A PRAWDA kłuje w oczy. Zresztą takie zdanie o Panu Z Fakturami mamy juz od roku. Że ja zapamiętałam tylko te rachunki...tak byłam wtedy zszokowana tym co mówisz, i jak mówisz! Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.02, 23:06 Dot: pana z fakturami. I pomyśleć, że ja przez okrągły rok kalendarzowy jak lew walczyłem o to, żeby było ogrzewanie w kamienicy, ale rozliczane indywidualnie. Wyszedłem z założenia, że skoro ja potrafę rozliczyć lokatorów za zużyte ciepło bez liczników ciepła, to i ciepłownia może to zrobić w ten sam sposób i to najwyżej ona będzie co miesiąc stratna kilka tysięcy złotych z powodu zaległości czynszowych, a nie ja. Pisałem do: 1. Zespołu Elektrociepłowni w Łodzi o przejście na indywidualny system rozliczeń; 2. Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów; 3. Dwukrotnie do Rzecznika Praw Obywatelskich; 4. Do Prezydenta RP Wszyscy powiedzieli mi NIE. Więc wypowiedziałem umowę dostawy ciepła (czynność prawna - swoboda zawierania umów). Gdybym tego nie zrobił, miałbym obciążoną hipotekę budynku. Równie dobrze ciepłownia, postawiona w obliczu faktów dokonanych, mogła zacząć ich jednak rozliczać indywidualnie, we własnym zakresie. Ale ciepłownia pokazała lokatorom ... Od tego czasu wszyscy nazywają mnie bandytą, co gnębi lokatorów i chce się ich pozbyć, bo odcina ciepło. Moje serce do lokatorów miało być bardziej miękkie niż serce ciepłowni. I tu się ci wszyscy pomylili, ja chciałem się ich pozbyć ale w inny sposób niż poprzez ciepło i wodę. Tu poszło tylko i wyłącznie o pieniądze oraz o to, że nie lubię, jak ktoś szuka we mnie frajera. Mogą mnie nazywać jak im się podoba. Mogę być Kubą Rozpruwaczem, Marchwickim, zaplutym karłem reakcji, terminatorem. Hasła wymyślają dziennikarze. Dziennik Zachodni (lokalna gazeta w Katowicach) nazwał Pana Seiferta na czołowej stronie POSTRACHEM CHORZOWA, a papier toaletowy o nazwie NIE nazwał go SZKALEM DOMOWYM. Ja mogę być krzyżówką skorpiona i pirani, co wypija krew i zatruwa naraz. Spływa to po mnie, ponieważ pogardzam tymi ludźmi (głównie dziennikarzami) bardziej, niż sobie to wyobrażają. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 18.09.02, 10:38 Czytam Twoje ostatnie cztery listy i czytam...Jak zwykle druknęłam, bo lepiej mi wtedy wczuć się w ich treść i sens. Ręce zwyczajnie opadły, gapię się przez okno, nie wiem co napisać bo znów brakuje mi słów. Spróbuję zacząć: dobrze że piszesz. Bo o tym się milczy. Bo o tym się nie wie. Jezeli ktoś próbuje powiedzieć lub powie! tylko powie - nie: zrobi! natychmiast zostaje obrzucony błotem i gnojem. I zagłuszony lamentem o krzywdzie i niedoli. Co za ohyda!!! Serdeczne dzień dobry dla Ciebie i Pana Seiferta. Kilka zrujnowanych krakowskich kamienic czeka na niego. Moze sie doczeka... Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.02, 21:45 Doro! Przepraszam, że Cię wpędziłem w pesymistyczny nastrój. Tak na pocieszenie - to wszystko się zmieni! Polska idzie drogą nieodwracalną. To po prostu kwestia czasu i trzeba wytrzymać! Przeżyje ten, kto to wytrzyma. W każdym kraju na świecie, na każdym etapie historii, zawsze byli i będą ludzie nieuczciwi. Najważniejsze, by ci ludzie nie decydowali o losie innych ludzi, a tak jest niestety w przypadku naszego kraju. Do władzy doszli najwięksi hochsztaplerzy, z Kwaśniewskim na czele. Proste szelmy myślą tylko o własnym ogonie, działają pod płaszczem chorej ideologii. Plenią schizofrenię. Ci faceci z Ligi Polskich Rodzin już sami nie wiedzą kim być, jaką skórę przywdziać, żeby tylko mieć elektorat. Szkoda tylko, że AWueSiaki też po trupach szli w kierunku licznego elektoratu, zamiast mocnej, konkretnej idei. Nie czytali książek, taka linia ostatecznie zawsze źle się kończy. I skończyło na poziomie 1% poparcia. Myślę, że gdyby Buzek twardo szedł drogą kapitalizmu, wówczas nie doszłoby do tak lawinowego spadku popularności koalicji AWS. Uważam tak, gdyż: 1. klarowna ideologia rządu zjednałaby licznych zwolenników, którzy chcą reform; przy tak masowym kamuflarzu wszystkich partii politycznych w Polsce, że w końcu nie wiadomo kto jest kto, partia idąca prostą drogą według konkretnej linii politycznej, miałaby liczne poparcie, ze względu na deficyt uczciwości; 2. kapitalizm przyniósłby ludziom pieniądze, a jak widać Polacy to konsumenci, lubią pieniądze, nowe samochody, pralki, lodówki... Tymczasem Buzek wymyślił, że jak nie pchnie ustawy o ochronie praw lokatorów, to straci resztę poparcia. Ustawę pchnął, poparcie stracił. Polak mądr po szkodzie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 19.09.02, 09:56 Zmieni, tak. Kiedyś. Na pewno. Jedno mnie zastanawia: pluto na Urbana, ten ocierał gębe i mawiał że deszcz pada a rząd się sam wyżywi.Czytaja NIE: w tramwaju, w domu, w pracy.Podsunięto mi, przejrzałam.Czegoś tak plugawego nie miałam nigdy w ręce. Czym wytłumaczyć poczytność? miłością chłopa do batiuszki-cara? W Krakowie jesień chłodna i ładna. A na Orawie zimno! minusowa temperatura przez drugą noc,ale snieg nie spadł jeszcze na Babiej.Na Winiarczykówce było uroczyste odebranie przejscia granicznego. To ułatwi i znacznie skróci nam przejazd. Nie trzeba bedzie zjeżdżać przez Jabłonke na Chyżne. Czyli idzie ku lepszemu, a ja ku swojej pracy. Ale nie dla LUDU-wyłącznie dla pieniędzy i dlatego że lubię to co robię. Jejku jak juz późno, serdecznie pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień NIE Urbana IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.02, 22:05 Zawsze się zastanawiałem, kto to czyta. Wyobrażałem sobie kategorię zgorzkniałego, butnego, prostego Polaka, w wieku minimum 50 lat. Człowieka, który nigdy nie ustępuje w przejściu. Człowieka, który na ulicy będzie ci wygrażał, że trąbisz na niego, kiedy przechodzi na czerwonym świetle, a Ty mało co go nie przejechałaś. Człowieka, który po powrocie do domu jest Hitlerem dla swoich bliskich. Człowieka, któremu życie się nie udało, a on się z tym nie może pogodzić. Człowieka, którego ŻYCIE nie jest w stanie nauczyć pokory. Tymczasem pewnego dnia przejeżdżałem koło rektoratu Uniwersytetu Śląskiego. Obok wejścia jest kiosk ruchu. Wokół zawsze gromadzi się tłum studentów. Co trzeci ma w ręce NIE. Bez komentarza. Orava? Bliska Ci mieścina? A może masz rodzinę? Ja mam najbliższą ciocię w Bratysławie. Wszystko jest możliwe na tym Świecie, nawet ślub Polki ze Słowakiem! Dziś pchnąłem bardzo poważny temat w kwestii odszkodowania za bezprawne władanie moją kamienicą przez 50 lat. Nie będę się rozpisywał na formum w tej kwestii z dwóch powodów: 1. sprawa za świeża i można zapeszyć; 2. sprawa zbyt delikatna, żeby wszyscy czytali. Przeczytasz o tym w gazetach. Mam nadzieję, że niedługo (jeszcze w tym roku) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.09.02, 09:32 O Buzku moge powiedziec tylko tyle ze poza czystym zyciorysem jest słabym politykiem. Zabrakło tego o czym piszesz, niestety. A potrzebujemy nie tylko uczciwego ale mądrego i przede wszystkim: silnego! oto jak wygląda w moich oczach polityka, na której się nie znam, ale z uwagą czytam co piszesz. Przyswajam sobie Twoje poglądy? pewnie tak. Ale nie zgodzę sie z Tobą ze Polacy to konsumenci. Może część, ci bez zainteresowań. Ale tak jest na całym świecie.Obserwuje poziom zycia moich ciotek-wedrowniczek i swój.Nie ma co porównywać! nie tylko pod względem materialnym i wygodą życia, ale również od strony dostępności do wiedzy,informacji, kultury, do wszystkiego. Moje dzieci nie popełnią tego błędu co ja. One skończą szkoły i wyjadą. A ja? pewnie będę mieszkać w dwóch miejscach na swiecie. Zaskoczyłeś mnie trochę: Orava? mieścina? szczerze mówiac nie wiem gdzie jest. Oravski Potok, Oravskie Vesele, cos tam jeszcze i Oravice z basenem termalnym. Taplaja się tam ludziska, czerwone i rozmiękczone,błe.Raz tam bylismy w zimie. Wtedy, poza sezonem, było w porządku,właściwie nie było ludzi. Bawiłam się śnieżkami z dziećmi i pływałam w goracej wodzie,geste opary siarki mieszały sie z wielkimi płatami sniegu, który padał i padał. Oravice są w odległosci ok.40km od naszego domu, w lini prostej jakieś 28? Nie mamy rodziny na Orawie,rodzice po przejściu na emeryture tam zamieszkali, nie likwidując krakowskiego domu. Wujek Słowak? moze być! Najbardziej podoba mi sie żona jednego z moich, lasvegańskich kuzynów:śliczna Włoszko-Wietnamka, ciekawe jakie bedą miec dzieci? Tak, czułam że o tym piszesz. Ile trzeba mieć siły i wiedzy, aby przeciwstawić,próbować zmienić komunistyczny, ogólnie akceptowany i przyjęty dogmatyzm! pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień FRYDERYK ZOLL, SYN RZECZNIKA, TWÓRCĄ USTAWY IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.02, 22:17 arch.rp.pl/a/rz/2001/08/20010823/200108230056.html?k=on&t=2001022020020919 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: FRYDERYK ZOLL, SYN RZECZNIKA, TWÓRCĄ USTAWY IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.09.02, 20:45 Artykuł mozna zakończyć czytac zaraz po wstępie. F Zoll jest w pełni swiadom szkodliwości swojej ustawy. I od razu szuka winnych: to nie on to posłowie. Jednak za wysoką, zbyt wysoką cene próbuje bronić swojego bubla. Za cene swojego nazwiska. Interpretuje Konstytucję na siłę udawadniając wyzszośc jednych przepisów nad innymi.Czyli mozna bezkarnie zrobic to odwrotnie, taka sama scieżka rozumowania lecz w drugą strone.Ciekawa jestem z którego biura pośrednika nieruchomości czytał te umowy najmu. Przeraził sie ich formą i treścia bo niezgodne z obowiązującymi przepisami. Ale nie popatrzył przez okno na krakowskie kamienice. Nie poszedł na spacer zaułkami Kaźmierza, dalej przez most na Stary Podgórz.Nawet chyba nie był na Krupniczej w Domu Literatów. Nie, on postanowił uszczelnic ochronkę lokatorów i jest zadowolony że trudno ją obchodzić, czyli zrobił: a ku ku! Tylko tak naprawdę komu? Mam wrażenie że F.Zoll jest całkowicie oderwany od otaczającej nas rzeczywistości. pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: FRYDERYK ZOLL, SYN RZECZNIKA, TWÓRCĄ USTAWY IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.02, 22:53 Na www jest ekstra artykuł pt. "Kierunek bezdomność". Polecam! Pojawi się też trochę moich materiałów, w tym nowy pozew prokuratury o to samo. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: FRYDERYK ZOLL, SYN RZECZNIKA, TWÓRCĄ USTAWY IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.09.02, 22:05 Ale Danuta Orlewska napisała szczerą prawdę - tak jest w Krakowie!!!!!! to sa mieszkania lokatorów bo oni je zajmują!!!!osobiście dzisiaj spotkałam sie z opinią o biednym pracowniku naukowym, zajmujacym 100metrowów w centrum. Dostał trzylatkę, wprawdzie mieszka gdzie indziej, ale w mieszkaniu zostały antyki i córka z dziećmi. A to są ludzie kulturalni, a jakże! przywykli do komfortu! i co sie z nimi stanie? no przecież pójda pod most bo z 2tys.pensji co on znajdzie? socjal na peryferiach?! Długo trzeba było czekać na cytowanie słów Papieża? nie! Jaki dorobek całego zycia??!!! co ona pieprzy? tyle ogłoszeń o wynajmie, a mój dom się sypie. Jak ja bym chciała tam zamieszkać!!i co z tego? lokator ma pierwszeństwo,jemu sie nalezy. A ja? dla mnie jest nowa faktura za wodę. Ciekawam ile teraz dołoże. A Twoje piekło?!!czy mnie tez czeka, czy dalej sie będę godzić i płacić. Pieniędzmi. Zyciem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: FRYDERYK ZOLL, SYN RZECZNIKA, TWÓRCĄ USTAWY IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.02, 13:24 Doro! Ależ wcale nie musisz się użerać ze swoją kamienicą!!! Ja nieraz usłyszałem, jakie jest rozwiązanie tej trudnej dla mnie sytuacji. Podczas nagrania programu w telewizji kablowej Plus w Warszawie pani Iwona Różewicz, wiceprezes Polskiej Unii Lokatorów, z wyglądu i ogłady dystyngowana hrabianka w podeszłym wieku powiedziała mi, że mogę przecież kamienicę oddać państwu. W trakcie poprzedniego procesu o wodę i ciepło pani prokurator Dorota Derezdarz powiedziała, że nie muszę być właścicielem tej kamienicy. Doro! Jedna decyzja i jesteś uwolniona od ciężaru! Ale to nieważne, że akurat Ty, najważniejsze, że lokatorzy będą wolni - na wieki wieków, AMEN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: FRYDERYK ZOLL, SYN RZECZNIKA, TWÓRCĄ USTAWY IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 22.09.02, 16:54 To jest hrabianka?! może baronowa? z tych Czerwonych Baronów? wobec tego ja jestem sierotka Marysia i Kopciuszek w jednej osobie. A co do pomysłu, to nie jest on wcale nowy. My bylismy pierwsi. Przy kilku awariach którym towarzyszyły fontanny wody a różowe glisty miały się dobrze w cieknących fekaliach, słyszelismy z ust litosciwych lokatorów o dobrodziejach co to naprawiają a potem państwu przekazują. A państwo przekazuje to następnym dobrodziejom. Nie upewniona w tym przekonaniu, serdecznie Cie pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.09.02, 21:12 to juz nawet imię Twojej Mamy szargali......... _______________________________________________ Jakiś czas temu zawezwano pod rygorami do urzedu właścicielkę kamienicy. Starszą damę przywiózł autem wnuk, jednoczesnie administrator. Sprawa okazała sie błaha, padło pytanie czy mozna zaliczyc w administrację koszta niepotrzebnej przejażdżki.Wiesz co usłyszeli z ust urzędnika? cytuję dosłownie:"nie będzie se kamienicznik dupy woził za pieniadze lokatorów" Znów masz pozew prokuratury o zapewnienie lokatorom wody i ciepła, tym razem jest wiecej paragrafów z kpc i kc. Najemcy maja prawo i obowiazek do korzystania z wszelkich urzadzeń stanowiących częsc składową ICH nieruchomości. W przepisach,w pozwie, to nie ma nic wspólnego z pieniędzmi.Sie należy lokatorowi i koniec.Oj panie Zoll to jest ta pańska ochrona lokatora idealnego, to jest ten rdzeń ustawy. Cos miłego...czy z Turcji mozna przywieść np.wielbłąda? ciotki-wędrowniczki właśnie z tamtąd wracają, podhalańczyki maja nie taką wage jak trzeba,na koty nie dała sie namówić a specjalną torbę i miejsce w samolocie trzeba wykorzystac! serdecznie pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Wialbłąd i pani prokurator IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.02, 21:35 Wjazd na rynek na wielbłądzie? To by było coś!!! Sława medialna murowana! Ciekawe, czy by nie wlepili mandatu, bo na rynku obowiązuje zakaz ruchu, ale tylko dla ruchu kołowego, a wielbłąd nie ma kół? Ale czy strażnik miejski jest w stanie to zrozumieć? Pozew? Zwróć uwagę, że roszczenie jest w ...... jednak wykasowałem to, co przed chwilą napisałem. A jeśli nasze posty czyta łódzka prokuratura? Co JA, mały kamyk, bądę IM, WIELKIM PROKURATOROM podpowiadał, radził!? Przecież ONI wiedzą wszystko najlepiej. W każdym razie oni to już przegrali, choć się jeszcze nie zaczęło. Tek to jest, jak się pisze pozwy pod praesją SLD, Leszka Millera poprzez senator Janowską. Potem te pozwy są ..... eeeee, nie podpowiem. Pani prokurator! Jeżeli Pani czyta nasze posty, serdecznie pozdrawiam! Nie mogę się powstrzymać od jednej uwagi: ja bym ten pozew lepiej napisał, słowo daję. Do zobaczenia na sali sądowej! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - "KIERUNEK BEZDOMNOŚĆ" IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.02, 21:43 Czytałaś na www? Jak porównasz z treścią pozwu to wyjdzie na to, że lokatorzy i prokuratura nadają na tych samych falach. MA BYĆ I KONIEC! TAK, JAK MY CHCEMY. Wiesz Doro, oni muszą wymrzeć, jak dinozaury. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - 'KIERUNEK BEZDOMNOŚĆ' IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.09.02, 22:42 Własnie czytałam jak pisałeś. I Twoje pozwy kolejny raz. Przyznaje, nie wytrzymałam, poszłam po szklanke wina. Tego nie da sie czytać...juz wiem! bez wielbłąda! jeździłam na nim w Egipcie, moge i po rynku w Krakowie.Pani prokurator ..ja lepiej juz nic nie pisze dobranoc Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: WWW.KAMIENICA.PL - 'KIERUNEK BEZDOMNOŚĆ' IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.02, 13:28 Spokojnie, to powrót komunizmu, który trzeba przetrwać. Ci ludzie pójdą w niepamięć, poza kilkoma wilkami, jak Oleksy, Cimoszewicz, Kwaśniewski ... Ale u nich być może zajdą mutacje i sie dostosują do demokratycznego środowiska naturalnego, w któym przyjdzie nam niebawem żyć. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - 'KIERUNEK BEZDOMNOŚĆ' IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 22.09.02, 16:35 Spokojnie?! gdzie spokojnie?!ależ ja jestem najspokojniejszą osobą pod słońcem. Powrót komunizmu? on trwa nadal i ma się dobrze. Wiesz co sie dzieje na spotkaniach przedwyborczych?...z głupotą nawet bogowie walczą nadaremno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Sędzia - komunista IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.02, 20:30 Znajomy prowadzi działalność gospodarczą - serwis komputerowy. Zatrudnił 20- latka, który pracował u niego jakiś czas. Rozstali się podpisując rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron. Po kilku dniach przyszła mama z awanturą. Że synusiowi się należy to i tamto, kiedy odchodzi z pracy. Znajomy zadał kilka zwięzłych pytań: 1. Czy pani syn jest pełnoletni? Tak; 2, Czy widzi pani, że podpisał rozwiązanie za porozumieniem stron? Tak; 3. No to do widzenia Baba oddała sprawę do sądu pracy. W sądzie syn zeznał, że w dniu podpisania rozwiązania fatalnie się czuł i nie wiedział co robi. Zeznał też, że pracował we wszystkie soboty w miesiącu a nie w jedną, jak podpisał na liście obecności. Sąd dał wiarę, pomimo precyzyjnej dokumentacji. Znajomy sprawę przegrał i ma do zapłacenia kilka tysięcy złotych z tytułu odszkodowania i szeregu innych świadczeń. Komunizm? Tak, ale w mentalności sędziów polskich (niezawisłych - och, jaki to piękny zawód!) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Sędzia - komunista IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 22.09.02, 23:05 Tak, jest to ostatnio bardzo popularne.Nie tak dalej jak wczoraj znajoma opowiadała o swojej sprawie. Przy renowacji drewnianego domu legalnie zatrudniła robotnika. Pracował kilka miesięcy, prawie traktowany jak domownik. Jak to u nas zaczyna być falą, zbankrutowali.I to straszliwie!cały dorobek życia! to nie była spółka zoo. Zwolniony stolarz oddał sprawę do sądu pracy i wygrał coś ok.6 tys. Dobranoc Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Sędzia - komunista IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.09.02, 10:07 > Znajomy sprawę przegrał i ma do zapłacenia kilka tysięcy złotych z tytułu > odszkodowania i szeregu innych świadczeń. nie wiem czy teraz bzdur nie napiszę, nie jestem prawnikiem, ale: jeżeli definitywnie już wisi nad głową wyrok, to żeby kosztów nie podwyższać nie dopuszczając do złożenia u komornika, wystąpić z ugodą płatności,poprosić o rozłozenie na raty z powodu złej kondycji finansowej firmy. Skoro my mamy obowiązek umarzać odsetki od długów lokatorów to może i tu znajdzie sie paragraf. W efekcie spłacać po np.100zł miesięcznie, dając stałe zlecenie do banku aby ominąć wysokie koszta przelewu. To wszystko fajne, alimentacja jak z mariażu na długie lata, ma to sens jeżeli nie rosną odsetki, bo one mogą każdego powalić. W Krakowie zimno, mokro,śpiąco, ceni się filizankę z gorącą białą kawą. Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki po pobycie w Krakowie IP: 217.96.43.* 23.09.02, 12:35 juz wróciłem czasu8 faktycznie nie było tylko w niedziele podjechalismy do centrum i 2 godziny połaziliśmy po Krakowie nie byłem z 10 lat zmian jest troche ale nie sa powalające, sporo domów jeszcze do odnowienia wiadomo nasze kochane ustawy ale i pewnie problemy własnościowe, jedno co mnie troche zmartwiło to to że w niedziele o 10 rano niew idziałem ani jednego policjanta na rynku pierwszych spotkaliśmy dopiero pod Wawelem - czy moze macie kamery?? obrady były nader owocne przezylismy szok gdzy opkazało sie ze nasza popujacja powiększyła sie prawie dwukrotnie. Renesans czy co?? fakt że na "nowa" połowa to sami młodzi ludzie spowodował pozytywna zazdrośc z strony gości zagranicznych oraz naszych - pracujacych za granica - a jest ich sporo w Australi mówi sie o polskiej "mafii" podobno niektóre zebrania robia po polsku (tak twierdzili!). Wróciłem do Torunia mała w oknie czekała - radość wielka. Z przecieków z TK to wiem że sie pożarli na temat formuły uchylenia - próbuja znaleśc forme tworzenia prawa ale sie boja - i słusznie, na razie Pozdrawiam PS Ten zamek znowu sie mnie czepia - widac jakiś kompleks ma na moim tle , urojenia nebezpieczna rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: po pobycie w Krakowie IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 24.09.02, 08:40 Witaj Krótki! smucic czy cieszyć że znajdujesz Kraków niezmienionym? chyba jednak smucić, takie miasto winno byc pięknym i zadbanym. A jakie jest? to kazdy widzi za wyjatkiem twórców ustawy o ochronie. Ale oni zyja w innym,wydumanym świecie,nawet mieszkajac w Krakowie.Sprawy uregulowania własności też są problemem niejednej kamienicy.Daleko szukac! w moim domu wisi kilkanascie procent masy spadkowej, praktycznie nie do ruszenia. Z przełomu ubiegłego wieku, porozjezdżali sie po całym dosłownie swiecie. A wiesz dokładnie co to znaczy. Co do policajów to pewnie byli na sumie, monitoring za nich pilnuje porządku. "temat formuły uchylenia - próbuja znaleśc forme tworzenia prawa " CO TO JEST?! formuła uchylenia?w tym wypadku nowa wersja szczególnego trybu najmu? a nowa forma tworzenia prawa? równe i równiejsze?proszę! napisz mi co więcej ale jezykiem prostym, czystym i zrozumiałym. Ale i tak najwazniejsze w życiu jest to że wróciłeś tam gdzie na Ciebie czekają.Ja też zawsze jestem w oknie jak codziennie wyjeżdżaja, potem z radością wracaja. Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: po pobycie w Krakowie IP: 217.96.43.* 24.09.02, 09:17 Gość portalu: dora5 napisał(a): . > "temat formuły uchylenia - próbuja znaleśc forme tworzenia prawa " > CO TO JEST?! formuła uchylenia? to autentycznie b. skomplikowane - tak po ludzku chodzi o to by wyrok był wiążący ale jednocześnie nie stworzył twz. luki prawnej czyli zamiast stwierdzić "tylko" niezgodność ustalic nowe reguły np stopniowe podnoszenie do 3 % - a tego się teoretycznie nie da ale TK juz kiedys odpalił podobny numer ale wówczas "za karę" w konstytucji z 1997 odebrano mu prawo wykładni teraz orzeka tylko o zgodności lub nie - ciągle to żargon ale może tak nie wolno mu tworzyc prawa - od tego jest Sejm - a chce!!!@ w tym wypadku nowa wersja szczególnego trybu > najmu? nie to z tym nie ma nic wspólnego a nowa forma tworzenia prawa? równe i równiejsze? to właśnie ich problem!!!!!!!!!!!! proszę! napisz mi co > więcej ale jezykiem prostym, czystym i zrozumiałym. pewnie się nie udało!!! A Kraków no cóż to kawałek Polski z plusami i minusami , ale w porównaniu z Wrocławiem czy Poznaniem trochę wolno idzie to w Krakowie - pewnie głownie przez problemy własnościowe, ponoc są włąściciele 1/1760 nieruchomości i mieszkają w Brazyli - wesoło nie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: po pobycie w Krakowie IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 24.09.02, 15:58 > proszę! napisz mi co > > więcej ale jezykiem prostym, czystym i zrozumiałym. > > > pewnie się nie udało!!! > > > ...nie wiem. Spróbuje: 1.TK ma wyłącznie stwierdzić zgodność lub nie z Konstytucją. To jest aksjomat. 2.TK (nie chce, ma w tym interes / własny, społeczny,przedwyborczy, jest wrażliwy na krzywdę ludzką/ boi się) wydac orzeczenia zgodnego z Konstytucją. 3.TK zastanawia się jak wydac orzeczenie zgodne z ich praworzadnym sumieniem (bo nie godzi się kłamać) ale jednocześnie utworzyć nowe przepisy rozciągajace w czasie kiedy to ich orzeczenie będzie wiążące a nie wolno mu tego zrobić. Co w praktyce nie znaczy że tego nie zrobi. Krótki! masz chwilkę czasu i ciut cierpliwości? hhhhm? wytłumaczysz mi dlaczego nie można wyeksmitować mimo dwóch prawomocnych wyroków? Przecież stosuje się prawo jakie obowiązywało w dniu wydania klauzuli wykonalności. Dlaczego komornik wstrzymał wykonanie do czasu rozpatrzenia nowej sprawy w sądzie rejonowym? przeciez nawet oddanie sprawy do NSA nie wstrzymuje wykonania wyroku.I jak to jest że oferowane im dwa mieszkania : socjalne od gminy i zamienne od własciciela, stoja puste a oni dalej latami mieszkają nie płacąc? Własnie wróciłam, korki takie nieludzkie, każdy się gdzieś śpieszy, ślimakowa pogoda, zimno. Myślę że po dobrym obiedzie każdy poczuje sie ciepło.Prawda? Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: po pobycie w Krakowie IP: 217.96.43.* 24.09.02, 16:09 Gość dora5 > Krótki! masz chwilkę czasu i ciut cierpliwości? hhhhm? wytłumaczysz mi dlaczego > > nie można wyeksmitować mimo dwóch prawomocnych wyroków? Przecież stosuje się > prawo jakie obowiązywało w dniu wydania klauzuli wykonalności. Dlaczego > komornik wstrzymał wykonanie do czasu rozpatrzenia nowej sprawy w sądzie > rejonowym? przeciez nawet oddanie sprawy do NSA nie wstrzymuje wykonania > wyroku.I jak to jest że oferowane im dwa mieszkania : socjalne od gminy i > zamienne od własciciela, stoja puste a oni dalej latami mieszkają nie płacąc? > to nie takie proste każda sprawa jest inna ale opisz na skrzynke -ok? > Własnie wróciłam, korki takie nieludzkie, każdy się gdzieś śpieszy, ślimakowa > pogoda, zimno. Myślę że po dobrym obiedzie każdy poczuje sie ciepło.Prawda? a u nas piekna pogoda własnie wróciłem z koni córa zaczyna iśc moimi śladami - tata pekał z dumy(ja) . az przybyło w obwodzie!! no moze przez co innego!1 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień TK i Adamska IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.02, 21:33 TK - mam cynk ze Stolycy, że Trybunał ma orzekać w pełnym 13 - osobowym składzie. Podobno poprzedni wyrok zapadł w 7 - osobowym składzie? Trzeba by zajrzeć i sprawdzić. Adamska - szczerze mówiąc jest mi to już powoli obojętne, dlaczego po dwóch wyrokach baba dalej mieszka. Właśnie wróciłem z Warszawy. Podpisałem umowę z min. K. Łaszkiewiczem. Teraz idę na całość w kierunku odszkodowania 12 milionów. Prawnicy stwierdzili, że są pełne podstawy, jak nigdzie indziej. Teraz szukam wszelkich źródeł, z których by wynikało, ile straciła moja rodzina licząc tylko od roku 1990. Tak więc jeżeli masz/macie pomysł, jak zdobyć dane o cenach wynajmu lokali użytkowych na przestrzeni 1990 - 2002, choćby szacunkowe, będę wdzięczny. Co już zdążyłem przerobić: 1. Woj. Urząd Stratystyczny - nic tam nie ma; 2. Jestem na etapie obróbki biur pośrednictwa nieruchomości, ale te podobno (tak mówią przez telefon) nie archiwizują starych transakcji najmu; 3. Jak dotrzeć i jak przekonać zarządców nieruchomości, żeby udostępnili stare umowy najmu? 4. Organizuję wyprawę do archiwum Gazety Wyborczej (ogłoszenia) - zobaczymy, co mają Jestem otwarty na wszelkie inne pomysły, jak znaleźć dane!!! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: TK i Adamska IP: 217.96.43.* 25.09.02, 07:41 Gość portalu: Kamień napisał(a): > TK - mam cynk ze Stolycy, że Trybunał ma orzekać w pełnym 13 - osobowym > składzie. Podobno poprzedni wyrok zapadł w 7 - osobowym składzie? Trzeba by > zajrzeć i sprawdzić. nie trzeba poprzedni był w całym składzie 15 osób ten początkowo miła byc w 5 (nie ma 7) ale zdecydowali sie na 15 > Adamska - szczerze mówiąc jest mi to już powoli obojętne, dlaczego po dwóch > wyrokach baba dalej mieszka. Właśnie wróciłem z Warszawy. Podpisałem umowę z > min. K. Łaszkiewiczem. Teraz idę na całość w kierunku odszkodowania 12 milionów > . > Prawnicy stwierdzili, że są pełne podstawy, jak nigdzie indziej. > Teraz szukam wszelkich źródeł, z których by wynikało, ile straciła moja rodzina > > licząc tylko od roku 1990. Tak więc jeżeli masz/macie pomysł, jak zdobyć dane o > > cenach wynajmu lokali użytkowych na przestrzeni 1990 - 2002, choćby szacunkowe, > > będę wdzięczny. > Co już zdążyłem przerobić: > 1. Woj. Urząd Stratystyczny - nic tam nie ma; > 2. Jestem na etapie obróbki biur pośrednictwa nieruchomości, ale te podobno > (tak mówią przez telefon) nie archiwizują starych transakcji najmu; > 3. Jak dotrzeć i jak przekonać zarządców nieruchomości, żeby udostępnili stare > umowy najmu? mam umowy ale to w Toruniu na biura i na warsztat krawiecki cenowo było kiepsko - Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 art.14ust.2pkt.8 ustawy z 1991 upd IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 25.09.02, 09:07 arch.rp.pl/a/rz/2001/10/20011006/200110060077.html?k=on&t=2000062620011225 nie wiem czy bedzie aktywny, jest to artykuł w Rzepie pt.Rodzinna uprzejmośc kosztuje z dnia 2001 10 06 w "prawie" "Tylko gdyby oddała ona ten budynek nieodpłatnie do używania komuś obcemu, urząd skarbowy ustaliłby wartość czynszową i określił przypadający od niej podatek." czyli wynika jezeli prawdą jest co pisze Rzeczpospolita US ma takie dane.Moze wystarczy pójśc do nich i powiedziec ze potrzebujesz ich bo musisz wprowadzic korekte do ksiegowości. Interesuje Cię Kraków? mam tam iśc i spróbowac sie dowiedzieć? telefon mają stale zajety. Myślę że nie znajdziesz ani jednego biura posredników w Polsce którzy zgodzili by się udostępnic swoje archiwa jako dowód w sprawie. Patrz art.F Zolla. Spróbuje odszukac umowe najmu z PGM na wynajem dozorcówki + komórki z czynszem wolnym. Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: art.14ust.2pkt.8 ustawy z 1991 upd IP: 217.96.43.* 25.09.02, 09:54 mam propozycje aby uruchomic nowy wątek bo ten otwiera sie czasem koszmarnie długo i szukanie jesli nie jest na dole post uciążliwe!1 kieruje to do kamienia jako założyciela aaa i jerszcze jedno może by na forum nie wiem dom czy jakims innym - jest wiele spraw właścicielskich które warto omawiac a niepotrzebnie inni sie wcinają i obrzucaja błotem Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 różnica! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.02, 20:41 Okazuje się ze jest duzo łatwiejsza droga, a urzednicy dokładnie znają różnice miedzy czynszem za mieszkanie a lokalem użytkowym. "Zgodnie z Uchwałą nrIV/32/90 Rady Miasta Krakowa z dnia 27.VII.1990 i art.659 paragraf 1 kc czynsz najmu za lokal użytkowy przeznaczony na działalność handlowo-usługową, obliczony wg.tabeli stawek czynszowych strefy "C" wynosi: stawka bazowa 15 000 zł za metr kwadratowy, obnizona o 30% z tytułu: pom.od podworca, wynosi 10 500zł" Tyle umowa najmu zawarta 8.02.1991.Natomiast na wykazie dołączonym do protokołu zdawczo-odbiorczego przy odbieraniu przez nas domu od PGM w dniu 4.05.1993 naliczany jest czynsz w wysokości 15 000 zł.Ciekawostką jest równiez ta sama stawka za metr przynaleznej komórki. W wykazie są min. trzy rubryki: pow.użytk(całe mieszkanie), pow.mieszk., pow.ponad norm. Wyliczyłam stawki: pewna jest kwota 2280 zł.Ona sie powtarza. Oraz: 1200, 1560, 1920 zł za metr kwadratowy . Do naliczanego wg.tych stawek czynszu za całe mieszkanie doliczano dodatkowo za pow.ponad normatywną ok 4600 zł za metr.Oczywiście protokoły mogą byc do Twojej dyspozycji, wystarczy włożyć do koperty i nakleić znaczek Przyznam Ci się że różnice są szokujące. Nigdy nie zdawałam sobie z tego sprawy, nigdy tego tak nie policzyłam. Zwracam uwage na hipotekę. Każdy koszt wszystkiego był tam wrzucany, odsetki to najprawdopodobniej 1% w skali roku, nie wiem jak waloryzowana, nie wiem co zostało umorzone. Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień 2-go orzeka TK - do Dory i Krotkiego IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.02, 23:40 Wlasciciele podobno wybieraja sie do Warszawy w poniedzialek pod budynek Trybunalu Konstytucyjnego. Mowia, ze bedzie mozna wejsc na sale. Jedziecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: 2-go orzeka TK - do Dory i Krotkiego IP: 217.96.43.* 28.09.02, 08:14 Gość portalu: Kamień napisał(a): > Wlasciciele podobno wybieraja sie do Warszawy w poniedzialek pod budynek > Trybunalu Konstytucyjnego. Mowia, ze bedzie mozna wejsc na sale. > Jedziecie? wyrok w środę!!!!Sygnatura: K. 48/01 Termin: 2 X 2002 godz. 10.00 odroczone z 4 IX 2002 Wnioskodawca: Rzecznik Praw Obywatelskich o stwierdzenie niezgodności: Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: 2-go orzeka TK - do Dory i Krotkiego IP: 2.4.STABLE* / 192.168.1.* 28.09.02, 16:07 Prawdę mówiąc: nie wiem. Trudno mi się dzis zorientowac czy ktoś ze znanych mi krakowskich właścicieli jedzie. Poza tym nie bardzo widzę zasadność mojego pobytu w W-wie. Gdybym miała cień cienia szansy że moja obecność cokolwiek wpłynie na sędziów - przyjechała bym i to nie tylko tam ale i do Łodzi. Wiem jednak na pewno że z całego serca jeszcze raz życzymy Ci dużo sił i szczęścia. Aby ten koszmar przetrzymać. By to piekło wreszcie się skończyło. Juz w poniedziałek rano. O 8.30 Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: 2-go orzeka TK - do Dory i Krotkiego IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.02, 22:01 Nie jadę. Leżę chory w łóżku. A szkoda, bo to niezła przygoda intelektualna. Ta sprawa bardzo mi się podoba. Wiesz czemu? Bo uwielbiam szachować głupich lokatorów pytaniami, na które te osły nie potrafią odpowiedzieć albo mówią coś, co świadczy przeciwko nim. Wszystko każę protokołować. Nawet jak sąd mnie skaże i da np. grzywnę, to i tak w aktach będzie NAGA PRAWDA. Nawet nie wiesz, jak oni głupio zeznają. Co by nie powiedzieli, wszystko świadczy za moją niewinnością i dowodzi, że lokatorzy są w zmowie. Najbardziej mi się podoba wyciąganie kłamstw. Lokator Banasiak, WIELKI BANKIER zeznał, że pismo "Do bojówki..." dostał listem poleconym w grudniu, który osobiście odebrał. Tymczasem pisma te rozniosłem wraz z dozorczynią, wtykając w drzwi. Wcześniej bankier zeznał, że z powodu zimna nie mieszkał w kamienicy od jesieni, bo wyprowadził się do innego mieszkania. Listu więc ewidentnie nie dostał, do czego w końcu się przyznał. To jest jeden z przykładów wpadek, jakie lokatorzy zaliczają na rozprawie. Dlaczego? Bo są głupi i gubi ich nienawiść do mnie. W środę nie pojadę do Warszawy, bo będę dalej chory, przypętało się zapalenie płuc. Jedzie Pan Seifert, bo nie może wytrzymać nerwowo tego wszystkiego. Rozumiem go w pełni. W roku 1981 też nie umiałem wytrzymać w domu, kiedy pacyfikowali kopalnię Wujek. Wówczas spędziłem tam 3 dni. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: 2-go orzeka TK - do Dory i Krotkiego IP: 217.96.43.* 30.09.02, 10:08 cos się dzieje szykują grunt po dziwadło- niekorzyste moim zdaniem www.rp.pl/gazeta/wydanie_020930/prawo/prawo_a_5.htmlzobaczcie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: 2-go orzeka TK IP: 2.4.STABLE* / 192.168.1.* 30.09.02, 20:56 Zapalenie płuc?!NIE!!!Przynajmniej wiesz gdzie się tak załatwiłeś?!Dwa lata temu jesienią, nie włączyłam całego pieca w pracowni(durne oszczedności) i prawie nic nie jadłam(linia).W trakcie nieudanego leczenia biegałam bo tyle spraw. W efekcie 9 dni i nocy spedziłam na kroplówce.Prosze! pozwól pierwszy raz coś doradzić: zostań w łóżku tak długo jak trzeba. O stanie wojennym nic nie wiedziałam. Moi rodzice wybyli do Zakopca, a ja mając cały dom dla siebie rozłożyłam ciemnie w łazience.Całą noc wywoływałam zdjęcia. Nawet nie przypuszczałam co się dzieje...Byłes TAM trzy dni?!! Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: 2-go orzeka TK IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.02, 22:38 Jako obserwator z zewnątrz. Nie brałem udziału w walkach, ale wspomagałem ich na duchu. Baaaardzo tego potrzebowali. No i wieści z zewnątrz. Czy Szczecin się trzyma? Co z Gdańskiem? W końcu zostali sami w całym kraju. Jak Hubal ze swoim oddziałem. Rzeczywiście byli twardzi. Pokazywali mi przez płot swoją broń. Zaostrzone długie pręty zbrojeniowe, węże z metalowymi końcówkami (przy uderzeniu rozwalały tarczę ZOMO na pół), itd. Po drugiej stronie muru WOJSKO POLSKIE!!! Chłopcy w wozach pancernych i czołgach. Mówili, że są równie zdeterminowani, jak górnicy. Jak trzeba będzie, to rozwalą ich na rozkaz i tyle. Dlaczego? Bo rozkaz, to rozkaz. W końcu wojsko odegrało niewielką rolę, przy użyciu czołgu rozwalili mur ceglany, żeby ZOMO mogło się wedrzeć do środka. Potem strzały... Mój wujek operował rannych postrzelonych górników pod obstawą tajniaków. Wszystko w pełnym utajnieniu. Oto historia na żywo. Zapalenie płuc - na razie nie mogę wychodzić z domu, bo jestem załatwiony na amen. Ale jak tylko się lepiej poczuję ... Należę do tych, którzy nie umieją wysiedzieć w miejscu, niestety. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: 2-go orzeka TK IP: 2.4.STABLE* / 192.168.1.* 01.10.02, 21:44 W Krakowie mówiono że wojsko odmówiło atakowania górników. Zachowanie zomo budzi do dziś grozę. Jakże starannie musiały być dobrane ich odziały - bandy zwyrodnieńców. Najczęściej czekali na Małym Rynku, potem maszerowali Sienną, głośno stukajac buciorami o kocie łby. Szli bić wychodzacych z Koscioła Mariackiego. Albo na miasteczko studenckie. Na Nowa Hutę, pod monument kroczącego Wodza Rewolucjii. Prawdziwe, polskie gestapo. Pewnie teraz są kombatantami z niezłym uposażeniem. Próbowałam im robić zdjecia, rodzice zakazali, szkoda że posłuchałam. Z ploteczek: krakowski hit nie istnieje, ponoc jego miejsce zajęło tesco. Na następne 7 lat. Aby nie płacic podatków. Ja musze płacić. Najwięcej za komórki na podwórku, udostępnione mocą prawa lokatorom za darmo.Ciekawa jestem jutra. Trzymaj się ciepło, łykaj mikstury i pigułki i aby zastrzyki Cię ominęły!! Dobranoc Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: 2-go orzeka TK - do Dory i Krotkiego IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.02, 22:20 Ten adres nie naprowadza na nic konkretnego. Możesz sprecyzować o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: 2-go orzeka TK - do Dory i Krotkiego IP: 217.96.43.* 01.10.02, 00:03 Gość portalu: Kamień napisał(a): > Ten adres nie naprowadza na nic konkretnego. Możesz sprecyzować o co chodzi? po pierwsze sieć na dupie i sie nie ruszaj!!!! zdrowie ważneQQQQ po drugie za skomplikowany wyw ód ale coskombinuja ( wiem prywatnie)ale nie wychodzi im!!!!! wyrom prawedopodobie zgodny z K. ale kuriozalny np. zróbci e to bo!!! czyli dla nasz nic nie wnoszący!!!! Pozdrawiam PS tez chory ale z innych względów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: 2-go orzeka TK - do Dory i Krotkiego IP: 2.4.STABLE* / 192.168.1.* 01.10.02, 09:32 arch.rp.pl/a/rz/2002/09/20020930/200209300075.html?k=on&t=2002092920021001 www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=25&w=2880043&a=3124513 -------------------------------------------------------------------------------- acha, jeszcze ten: www.koty.pogodzinach.net/chory.html z serdecznymi pozdrowieniami Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Profesor Safjan IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.02, 21:26 Już rano przeczytałem wypowiedż prof. Safjana, zbieram wszystkie Rzepy z całego tygodnia i w weekend czytam. Przeczytałem wnikliwie artykuł i w pełni się zgadzam z internautą, chyba Ajaxem??? Myślę, że Pan Profesor jest symbolem obecnych czasów. Jego mentalność poddała się panującym trendom, zgodnie z kierunkiem rzeki. Nikt się nie oprze populizmowi, występującemu stale, długo i z dużym nasileniem. Trzeba mieć cholernie dużo dystansu do rzeczywistości, żeby prawidłowo ją oceniać. Mnie gubi, a jednocześnie naprawdę ratuje nadmiar dystansu. Gubi, bo wielu mi zarzuca, że się nie odnajduję w dzisiejszych czasach, że jestem z innej bajki. Ratuje, bo jestem sobą. Rzeczywiście jestem dumny, że rzeczywiście jestem z innej bajki. Jeszcze kilku takich, jak Ty, ja i Krótki i w Polsce będzie porządek, dobrobyt i szczęście. Oczywiście NIEDOCZEKANIE NASZE. Ten okręt jest dziurawy jak sito, załoga pijana, więc musi utonąć. W najlepszym razie będzie się kołysał na falach targany burzami. Koty wpisalem do Ulubionych. Dzięki! Jutro dam do przeczytania mojemu maleństwu. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Profesor Safjan popatrzył przez okno? IP: 2.4.STABLE* / 192.168.1.* 02.10.02, 12:45 Pamiętasz jak pisałam o F.Zollu? że:"...nie popatrzył przez okno na krakowskie kamienice. Nie poszedł na spacer zaułkami Kaźmierza, dalej przez most na Stary Podgórz.Nawet chyba nie był na (pobliskiej ulicy) Krupniczej w Domu Literatów. A Profesor Safijan? czyżby patrzył przez okno :)) "...i może abstrahować od rzeczywistości, która roztacza się poza oknami siedziby Trybunału." i co zobaczył? Coś mi robota ani rachunki dzisiaj nie idą - jednak czekam.Duzo od tego zależy.Czekam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 CZYNSZE NIEKONSTYTUCYJNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 2.4.STABLE* / 192.168.1.* 02.10.02, 17:14 www.rzeczpospolita.pl/dodatki/popo_021002/popo_a_1.html JEST!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: CZYNSZE NIEKONSTYTUCYJNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.02, 23:29 Trybunał zmiażdżył sejm i same przepisy. Tego się nie spodziewałem. Populistyczna konsultacja, jaka miała miejsce na sali, źle wróżyła. Sędzia Biruta Lewaszkiewicz-Petrykowska zadała szereg trudnych pytań, z których płynęło uzasadnienie dla zaskarżonego przepisu. Sędzia miała najgorsze referencje w środowisku właścicielskim. Uznana została jako socjalistkę, nie posiadającą elementarnej wiedzy o rachunku ekonomicznym kamienicy. To ona się wyraziła, że gdyby był czynsz 3% stawki odtworzeniowej, to właściciel po 33 latach z tych pieniędzy mógłby wybudować nową kamienicę. Trybunał dalej odpytał Mirosława Szypowskiego, Tomasza Urbasia (strona właścicielska) oraz prezeskę Polskiej Unii Lokatorów. Wszyscy się roześmiali, kiedy kobieta ta znalazła złoty, prosty środek na rozwiązanie trudnego problemu. Na zadane pytanie: "jak właściciele mają sobie poradzić w sytuacji, kiedy zasobność ich portfela nie pozwala na dalsze dofinansowywanie kamienicy?" Odpowiedź: "Właściciel przecież może wziąć kredyt" Albo:(sędzia) "Czy dobrze zrozumiałem, że ponieważ lokatorów jest więcej niż właścicieli, więc racja leży po ich stronie?" Odpowiedź: "Noooo, chyba się źle wyraziłam i Wysoki Trybunał mnie źle zrozumiał" Sędzia Biruta Lewaszkiewicz-Petrykowska odpytując Szypowskiego na zakończenie powiedziała: "I na zakończenie chcę zadać następujące pytanie: co Unia Właścicieli Nieruchomości robi i jak reaguje na działania tych właścicieli, którzy działają niezgodnie z prawem i odciają na przykład centralne ogrzewanie poprzez wypowiadanie umów z dostawcami?" (tu: lodowaty wzrok Temidy prosto w oczy) Odpowiedź Szypowskiego: "Unia ma ograniczony wpływ na właścicieli niezrzeszonych" Ta sama sędzia Biruta Lewaszkiewicz - Petrykowska w zdaniu odrębnym do wyroku TK z 12 01 2000 roku powiedziała: (kto nie wierzy, może sprawdzić na www) "10- letni okres przejściowy został ustanowiony po to, żeby najemcy lokali położonych w kamienicach będących własnością osób fizycznych, UREGULOWALI WŁASNĄ SYTUACJĘ MIESZKANIOWĄ WEDŁUG WŁASNYCH MOŻLIWOŚCI MAJĄTKOWYCH" Oznacza to wprost, że lokatorzy mają się wynieść za swoje pieniądze i państwo im nie pomoże. Przypominam o wszechobecnym zjawisku schizofrenii, gdzie de facto Rzecznik Praw Obywatelskich zaskarżył do Trybunału ustawę, której sam jest twórcą. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki DO Kamienia 7.07 3 Października IP: *.torun.mm.pl 03.10.02, 07:26 przeskoczmy na forum DOM tam jest wątek z odsyłaczem do artykułu prasowego- dobrze byłoby by ten tekst tam sie znalazł!!! tam sie wypowiem!! Gość portalu: Kamień napisał(a): > Trybunał zmiażdżył sejm i same przepisy. Tego się nie spodziewałem. > Populistyczna konsultacja, jaka miała miejsce na sali, źle wróżyła. Sędzia > Biruta Lewaszkiewicz-Petrykowska zadała szereg trudnych pytań, z których > płynęło uzasadnienie dla zaskarżonego przepisu. Sędzia miała najgorsze > referencje w środowisku właścicielskim. Uznana została jako socjalistkę, nie > posiadającą elementarnej wiedzy o rachunku ekonomicznym kamienicy. To ona się > wyraziła, że gdyby był czynsz 3% stawki odtworzeniowej, to właściciel po 33 > latach z tych pieniędzy mógłby wybudować nową kamienicę. > Trybunał dalej odpytał Mirosława Szypowskiego, Tomasza Urbasia (strona > właścicielska) oraz prezeskę Polskiej Unii Lokatorów. Wszyscy się roześmiali, > kiedy kobieta ta znalazła złoty, prosty środek na rozwiązanie trudnego > problemu. Na zadane pytanie: "jak właściciele mają sobie poradzić w sytuacji, > kiedy zasobność ich portfela nie pozwala na dalsze dofinansowywanie kamienicy?" > > Odpowiedź: "Właściciel przecież może wziąć kredyt" Albo:(sędzia) "Czy dobrze > zrozumiałem, że ponieważ lokatorów jest więcej niż właścicieli, więc racja leży > > po ich stronie?" Odpowiedź: "Noooo, chyba się źle wyraziłam i Wysoki Trybunał > mnie źle zrozumiał" > Sędzia Biruta Lewaszkiewicz-Petrykowska odpytując Szypowskiego na zakończenie > powiedziała: "I na zakończenie chcę zadać następujące pytanie: co Unia > Właścicieli Nieruchomości robi i jak reaguje na działania tych właścicieli, > którzy działają niezgodnie z prawem i odciają na przykład centralne ogrzewanie > poprzez wypowiadanie umów z dostawcami?" (tu: lodowaty wzrok Temidy prosto w > oczy) > Odpowiedź Szypowskiego: "Unia ma ograniczony wpływ na właścicieli > niezrzeszonych" > Ta sama sędzia Biruta Lewaszkiewicz - Petrykowska w zdaniu odrębnym do wyroku > TK z 12 01 2000 roku powiedziała: (kto nie wierzy, może sprawdzić na www) "10- > letni okres przejściowy został ustanowiony po to, żeby najemcy lokali > położonych w kamienicach będących własnością osób fizycznych, UREGULOWALI > WŁASNĄ SYTUACJĘ MIESZKANIOWĄ WEDŁUG WŁASNYCH MOŻLIWOŚCI MAJĄTKOWYCH" > Oznacza to wprost, że lokatorzy mają się wynieść za swoje pieniądze i państwo > im nie pomoże. > Przypominam o wszechobecnym zjawisku schizofrenii, gdzie de facto Rzecznik Praw > > Obywatelskich zaskarżył do Trybunału ustawę, której sam jest twórcą. > Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 do Krótkiego ..i nie tylko IP: 2.4.STABLE* / 192.168.1.* 03.10.02, 09:10 Gość portalu: krotki napisał(a): > dobrze byłoby by ten tekst tam sie znalazł!!! TAK!!!List jest po prostu ŚWIETNY.Juz przesłałam go zainteresowanym znajomym. > przeskoczmy na forum DOM tam jest wątek z odsyłaczem do artykułu prasowego- Proszę bardzo: www.kamienica.pl/scan_wielgo.jpg oto odpowiedź na Ten i wszystkie inne artykuły Tego Pana > tam sie wypowiem!! skoro musisz... Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: CZYNSZE NIEKONSTYTUCYJNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 2.4.STABLE* / 192.168.1.* 03.10.02, 10:49 Przepiękne! Doskonałe! Można go czytac i czytać.Wydrukować i w ramke oprawic.Powiększyć i na bramie kamieniczki zawiesić. Dzieciom jak zwykle musiałam pewne kwestie wyjaśniać.I tak bardzo duzo rozumieją. Od wczoraj u nas panuje radosny chaos. Widac to po moich wczorajszych listach. Krótki troche narzekał na vacatio legis ale i tak wypiłam z nim wieczorem wirtualna lampkę wina - szklanka mojej wody mineralnej zamieniała sie w marsalę, podobno słodką i pyszną. Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień vacatio legis IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.02, 22:23 Nie rozumiem... czy nie wiecie, że nie ma vacatio legis? Wyrok wchodzi w życie z dniem ogłoszenia. Prawnie - z dniem opublikowania w dzienniku ustaw. Trybunał obiecał, że to się odbędzie do dwóch tygodni. Jeszcze do dziś dźwięczą mi w uszach słowa Prof. Marka Safiana. A stawialiśmy na 6 miesięcy. Na szczęście zaproszony został Pan Tomasz Urbaś z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Właścicieli Nieruchomości w Gdyni. Znam tego człowieka, stawiałem na niego jak na czarnego konia. I udało się! Myślę, że jego uzasadnienie mogło mieć decydujący wpływ na wejście w życie wyroku wraz z dniem ogłoszenia. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
krotki Re: vacatio legis 03.10.02, 22:41 Gość portalu: Kamień napisał(a): > Nie rozumiem... czy nie wiecie, że nie ma vacatio legis? Wyrok wchodzi w życie > z dniem ogłoszenia. Prawnie - z dniem opublikowania w dzienniku ustaw. Trybunał > > obiecał, że to się odbędzie do dwóch tygodni. Jeszcze do dziś dźwięczą mi w > uszach słowa Prof. Marka Safiana. A stawialiśmy na 6 miesięcy. ja nawet na 9-12 Na szczęście > zaproszony został Pan Tomasz Urbaś z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Właścicieli > > Nieruchomości w Gdyni. Znam tego człowieka, stawiałem na niego jak na czarnego > konia. I udało się! Myślę, że jego uzasadnienie mogło mieć decydujący wpływ na > wejście w życie wyroku wraz z dniem ogłoszenia. > Pozdrawiam! tez ne moge jeszcze uwierzyć Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: vacatio legis IP: 213.17.234.* 04.10.02, 16:25 Po prostu Trybunał wściekł się na ustawodawców i stąd taka determinacja. Tak odczytuję treść ustnego uzasadnienia. W sumie Trybunał obronił własny honor. Już teraz rozumiem, skąd ten pozorny populizm Trybunału, te "społeczne konsultacje". Nikt teraz nie zarzuci Trybunałowi, że jego wyroki zapadają w izolacji od polskiej rzeczywistości, pod dyktando suchych, nieludzkich dogmatów prawa. Nikt nie jest w stanie nic zarzucić wyrokowi, zapadł przy pełnym składzie trzynastu sędziów. Ten wyrok ma inny wymiar, niż myślałeś. Znacznie poważniejszy, i to trzeba nagłośnić. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: vacatio legis IP: 217.96.43.* 04.10.02, 21:39 słusznie znaleźli się pod obstrzałem i nie zdzierżyli !!!! ciekaw jestem fragmentów uzasadnienia moga byc bardzo osobiste!! poczekam a z innej beczki (odnosnie szczgółów z TK za kilka dni na privie ) czy nie zdziwiło Cie że wymiotło naszych adwersarzy szczekali, szczekali i jak przegrali ogony podkulili , powiadomilem kilku dyskutantów i zaprosiłem na DOM i nic nikt sie nie odezwał , ostatnia sprawa a co Tam u Ciebie miało byc cos 30 września nic nie wiem Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: vacatio legis IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.02, 21:49 Z pieskami tak już jest, tupniesz i uciekają. 30-go byłem obłożnie chory, miała być kolejna sprawa o GROŹBY KARALNE. Uuuuchchch, aż się boję wymawiać te słowaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: CZYNSZE NIEKONSTYTUCYJNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.02, 23:09 www.kamienica.pl/pdf/relacja.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: CZYNSZE NIEKONSTYTUCYJNE!!!!!! - ciąg dalszy IP: beton:* / 192.168.1.* 10.10.02, 18:18 Po prawdzie - żal mi, bo też jestem zainteresowana bez prawa głosu ( a przysłowie mówi tylko o rybach!) Wyobrażałam sobie, że to będzie drętwe i nie przystające do rzeczywistości gadanie w stylu zdania odrębnego i surowe dysputy prawne. Szkoda, nie widziałam Szanownego Posła, który tak widocznie był pewny przewodniej siły partii i narodu, co to go wybrał, więc sam nie musiał nic wiedzieć i przygotować. Ale dziwi mnie stronnicza postawa przedstawiciela Prokuratury. Nawet nie wiem, kto na dzień dzisiejszy piastuje tam najwyższy urząd?! Lokator z najmu? Co do przedstawicielki PZL to ja zupełnie rozumie jej argument większościowy, powiem więcej: wagowy. Nie mam szans, jeżeli na jednej szali wagi usiądę ja, a na drugiej którakolwiek z "moich" lokatorek - jej waga zawsze będzie większa i przeważy. A poza tym pomyliła mi się z ulubioną Sędzią Sprawozdawcą. Na szczęście!że to ta pierwsza zaoferowała chęć bycia jedynym poręczycielem kredytów dla właścicieli. Serdecznie pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Profesor Safjan popatrzył przez okno Trybunału IP: 2.4.STABLE* / 192.168.1.* 02.10.02, 20:26 Jednak. Słyszałam jego wypowiedź w TVP. Nie wiem co dalej.Ale tak się cieszę. Bo coś drgnęło, coś się ruszyło.Nagle pojawiła się szansa że moje lokatory sobie pójdą. Może bedę mogła tam w jakiejś nieodległej przyszłości tam zamieszkać,przenieść pracownie z piętra na parter. Zrobić razem z ciocia śliczne podwórko.Wiesz jaka tam jest piwnica? wykuta w wapieniu, ze stałą temperaturą, jeszcze przed wojną dojrzewało tam wino. Komentarzy męza nie napisze.Nie nadają się na forum. Cieszę się.Cieszymy się wszyscy. Serdecznie Was pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew Zupełnie nie na temat doro:)) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 20:34 Ale mam nadzieję, że wybaczysz:)) Zmienił Ci się dostawca internetu ostatnio miałaś adsl a teraz jakieś STABLE. Możesz powiedzieć co to teraz jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Zupełnie nie na temat doro:)) IP: 2.4.STABLE* / 192.168.1.* 03.10.02, 09:16 Pewnie że mogę:)) Dostawca jest ten sam - tepsa. To juz nie jest neostrada tylko DSL (podobne ale brak literki a) ze stałym IP (1MB/s) Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: WWW.KAMIENICA.PL - dlaczego kamienice padają? IP: 2.4.STABLE* / 192.168.1.* 04.10.02, 08:30 Wiem ze nie ma vacatio legis.Sam wyrok jest szokiem.Zupełnie nie byłam przygotowana na cos tak prostego, oczywistego.Spodziewałam sie typowo komunistycznego gniota: tak, niezgodna, ale...A tu okazuje się ze jednak mamy mądrych i uczciwych ludzi w kraju. Po 60 latach! A co na to nasz litościwy i wrazliwy na krzywdę ludzką rząd? szybciutko i cichutko: www.gazetaprawna.pl/numery/19202-797/biznes.html?id=7926 Jeszcze żaden z "moich" lokatorów mnie nie dopadł by wypłakac swój ciężki żywot.Nie zrobili NIC przez te 9 lat. NIC! wyłączna konsumpcja. Juz poprzednio, jak miała wejśc ustawa, twierdzili zgodnie że komorne musi byc niskie bo dom stary.Obśmiałam z góry na dół:właśnie dlatego że stary, bedą bardzo wysokie.Bo to nie jest czynszówka a ktoś musi zapłacic za remonty.Im właściwie jest wszystko jedno jak mieszkają, byle ich nie ruszć.Teraz mając taki oręż wreszcie mogę pomyśleć o trzylatce.A może prędzej doczekam się dużego pokoju z wejściem zaraz od bramy.Wtedy usłyszałam: aaaa, na cóż oon paaaniii... To nic, ale co teraz musi dziać się w Twojej kamienicy!!! Net jest fenomenalną sprawą!!!!! Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Wypowiedź w trójce IP: 213.17.234.* 04.10.02, 16:12 Dziś pomiędzy 12.00 a 13.00 była w radiowej trójce audycja o czynszach, ze słuchaczami na żywo. Wypowiadali się m. in. Pan Andrzej Rozenkowski oraz Pan Tomasz Urbaś. Udało mi się dodzwonić, moja wypowiedź była na końcu i mam nadzieję, że dzięki temu utkwi wszystkim w pamięci. Powiedziałem mniej więcej tak: "..... Rozmowa się toczy o stawkach czynszu oraz czy maja być wolne czy regulowane. Dla mnie, jako właściciela kamienicy w Łodzi istnieje inny aspekt sprawy, a mianowicie problem braku bezpieczeństwa prawnego, polegającego na niemożności pozbycia sie dłużnika z lokalu. Cóż mi po wyższej stawce czynszu, ta może być dowolna, skoro nie ma eksmisji i w dalszym ciągu jestem zmuszony utrzymywać finansowo obcych mi ludzi. I to jest odpowiedź na pytanie wszystkich zainteresowanych, czy w mojej kamienicy w Łodzi kiedykolwiek będzie ciepło i woda, których nie ma od ponad roku, na skutek wypowiedzenia umów z dostawcami. Nie będzie, dopóki takie bezpieczeństwo prawne nie zostanie ustawowo zapewnione". Dziennikarz był w stanie powiedzieć tylko tyle: "Rzeczywiście jest to prawdziwy węzeł gordyjski" i zamknął audycję. A może słyszałaś??? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Wypowiedź w trójce IP: 2.4.STABLE* / 192.168.1.* 04.10.02, 21:04 Niestety! bardzo żałuje.Zaraz bym napisała.Trójki słucha dużo rozsądnych ludzi w Polsce.A to o czym mówiłeś, to jedyny powód dla którego nie wręczyłam trzylatek.W dniu w którym je otrzymają zupełnie przestaną płacić.To 3 lata. 2 w sądzie. Razem 5, oczekiwanie na socjal 8. Łącznie jakieś 13 lat utrzymywania i staropolskiej gościnności. Decyzja str 1 i decyzja str 2 są w cpt. Nie mając Photo-painta, importowałam je do Corela, zmieniłam format na WMF i wkleiłam do Photoshopa. I tu są ładne i czytelne. Lubię piątkowy wieczór. Weekendową prasówkę też - co ciekawsze fragmenty głośno czytane oraz własne komentarze. Zadziwiające, skad ja to znam... Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: Wypowiedź w trójce IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.02, 21:59 W audycji w trójce był sondaż opinii społecznej na temat czynszów. Pytanie brzmiało: czy jesteś za pełnym uwolnieniem czynszów? Zgadnij, jaki był wynik po godzinie??? . . . . . . . . . . za: 72% !!!!!!!!! A teraz wyobraź sobie ten sam sondaż na antenie Radia Maryja Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: Wypowiedź w trójce IP: 217.96.43.* 04.10.02, 22:39 ciszej!!!!!!!!!!! jestem z parafi RM i do nie dawna moja parafianka była św. Alicja. Słuchaj policzyłem podnosze czynsz 50 % (bo reszta ma wolne) z tego 10 % zwoli mieszkania 20% będzie chciało i musiało szukac tańszego (potencjalni nie płacący ale bez przesady) 30% przełknie jak sie dowie że to koniec podwyżek ( w Toruniu too fakt to będzie juz prawie cena rynkowa) - nie płacących mam 5 % ale wsród wolnych czynszów. Zatem trochę ruchów będzie ale w efekcie spod ochronki wyjdzie mi kolejna 30% mieszkań , Kwotowo ani mnie to parzy ani ziebi po prostu więcej będę miał roboty z chałpami bo będe musiął pilnowac remontów!!! Do kieszeni raczej nic nie wezmę!!! ( nie lubię Kołodce oddawać 40% a w tyle wpadam z pracy zawodowej) Odezwę sie za kilka dni bo teraz młyn w robocie/. Pozdrawiam PS Przy okazji Ciebie Doro bo ten post także do Ciebie. Ps Ty wodą oblewałeś sukces?? a nie winem? ja czyms lepszym, moja ulubioną whyski z uwagi na okazje ( i zmniejszenie akcyzy a w przyszłości cła!! od stycznia!!!)uruchomiłem ze średniej pólki - 12 letnia , najlepsza poszla na urodziny córki - 18 letnia, zatem okazja ze średnich ;}}} Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Wypowiedź w trójce IP: 2.4.STABLE* / 192.168.1.* 05.10.02, 15:48 W czasie mojej szpitalnej pokuty za beztroskie podejście do zapalenia płuc rozmawiano głównie o pomyśle oddania na własność mieszkań zajmowanych przez lokatorów. Kobiety, przeważnie starsze i niezamożne, słuchaczki RM, zwyczajnie były oburzone. One wydały na wykup prawie wszystkie oszczędności, a takie lumpy i nieroby mają je otrzymać darmo?! Wydaje mi się że szum robi, niestety, głównie średniozamożna i zamożna inteligencja.To drugie i trzecie pokolenie - prawnicy, pracownicy naukowi, urzędnicy. Bo albo sami mieszkają prawie darmo w pięknych, dużych i cudzych mieszkaniach, albo ochraniają kogoś z rodziny. I może właśnie tu tkwi sedno ustawy o ochronce. Jestem bardzo ciekawa całego uzasadnienia wyroku TK. Z przyjemnością przeczytam to co Profesor Safjan ma nam wszystkim do powiedzenia. Nie wiem czy nie za wcześnie pytać jak radzisz sobie z zapaleniem płuc? Czy już lepiej się czujesz? czego Ci szczerze życzę. Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień TK IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.02, 18:18 Szukałem w internecie, ale jeszcze nie ma. 157.25.47.13/OTK/otk_dpr.htm Zapalenie płuc dogasa. Ciekawe, czy lokatoruchy zrobią tak, jak zapowiedziała ich szefowa, Pani Sarzyńska, czyli czy zaskarżą wyrok do Strasburga? Znając ich tępotę umysłową, niebywałą arogancję i tupet, wszystko jest możliwe. Wówczas sędziowie w Strasburgu wreszcie dowiedzą się, z kim mają do czynienia. Polscy sędziowie już wiedzą. Do dziś mi dzwonią w uszach jej słowa, że wypompowany z pieniędzy właściciel ma wziąć kredyt ( żeby miał z czego dalej dopłacać) Ciekaw jestem, iloma głosami zapadł wyrok? Tego nie powiedzieli. Myślę, że po takich wypowiedziach nawet najzagorzalsi prolokatorscy sędziowie nie powinni mieć wątpliwości. Uwielbiam dobrą whisky!!! 18-letni J.W. jest miodzio! Nie pogardzę 12 Chivas Regal. Ech, idę sobie nalać!! Polecam to samo! I pozdrawiam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: TK IP: 217.96.43.* 06.10.02, 21:02 Gość portalu: Kamień napisał(a): > Szukałem w internecie, ale jeszcze nie ma. > <a href="http://157.25.47.13/OTK/otk_dpr.htm"target="_blank".25.47.13/OTK/o > tk_dpr.htm</a> > Zapalenie płuc dogasa. > Ciekawe, czy lokatoruchy zrobią tak, jak zapowiedziała ich szefowa, Pani > Sarzyńska, czyli czy zaskarżą wyrok do Strasburga? > Znając ich tępotę umysłową, niebywałą arogancję i tupet, wszystko jest możliwe. > Wówczas sędziowie w Strasburgu wreszcie dowiedzą się, z kim mają do czynienia. > Polscy sędziowie już wiedzą. > Do dziś mi dzwonią w uszach jej słowa, że wypompowany z pieniędzy właściciel ma > > wziąć kredyt ( żeby miał z czego dalej dopłacać) > Ciekaw jestem, iloma głosami zapadł wyrok? Tak to ciekawe a nawet poza sporem o vacaTO LEGIS JEDYNE INTERESUJĄCE Tego nie powiedzieli. Myślę, że po > takich wypowiedziach nawet najzagorzalsi prolokatorscy sędziowie nie powinni > mieć wątpliwości. odnośnie eksmisji to niestety EU jest na wskroś socjalistyczna , nioe odbiegamy tu od tego ale jest nadzieja jest wyrok Strasburga na temat wykonalności wyroku uznaje on, iż wykonanie -zatem i eksmisja - wyroku jest jego integralną częścią zatem mozna domagać sie odszkodowania n8ie tylk na podstawie ustawy o ochronie lok. ale tez w Strasdburgu!! za przewlekłość!! nie ma co narzekac trzeba dla bezpieczeństwa zawsze dbac o socjal dla loktora- a później szarpac gmine - daje to efekty jak w tym roku zrobiłem 50% wyroków samym postraszeniem!! w krótkim czasie 2 miesiecy pare mieszkań to sukces Gmina reaguje tylko na siłę - i pewnie co innego ale to nie odemnie!! > Uwielbiam dobrą whisky!!! > 18-letni J.W. jest miodzio! Nie pogardzę 12 Chivas Regal. Ech, idę sobie nalać! 18 JW poszła na córę Chivasa lubie ale jest za łagodny wole Ballantinesa ciekawej jak nam akcyza i cło obniż w styczniu ceny ponoc 7-10 zł na butelce whyski juz jest po akcyzie 1L Ball... stoi w geancie po 95 jeśli będzie po 85 to miłe a jak spadnie do 60-70 - 1l czyli o,7 -45-50 to mam Niemcy tam 11 Euro!! Kuruj sie!! Pozdrawiam PS Czy w TVN gdy mówili o czynszu 300 zł za 2 pokoje to było u Ciebie? A jeśli nie to moze wiesz ile to było m.kw. - ja dałem 54 m za 300zł, z piecami, wspólny korytarz Jeśli to jest podobne ok 45 - 55 m.kw. to w T. i Ł. mamy juz rynek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Media IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.02, 22:54 Ni emam pojecia o czym mowili w TVN. Na NICH trzeba uwazac. Wiesz, jacy ONI sa? W piatek dzwonila do mnie redaktorka G. Wyborczej Katarzyna Klukowska (co tydzien cos pisze), z polecenia Marka Wielgo (ten socjalista boi sie do mnie dzwonic bo wie, co o nim mysle - patrz:www.kamienica.pl) i prosila o dane odnosnie kosztow eksploatacyjnych mieszkan w mojej kamienicy w Lodzi. Nie podalem, chocby dlatego ze od roku nie ma ciepla i wody. Od slowa do slowa i wyszlo, co planuja!!! Za wszelka cene chca udowodnic, ze teraz lokatorow nie bedzie stac na czynsz. To sa medialni gangsterzy, robia ludziom wode z mozgu. Dam przyklad: jest jasne, ze bankiera, ktory u mnie mieszka, bedzie stac na kazdy czynsz. Jest tez jasne ze babci, ktora zajmuje sama 120 mkw, nie bedzie stac na utrzymanie tego "lotniska". Rozumiesz, na czym polega ich oszukancza manipulacja? Za wszelka cene chca wycisnac czytelnikom lzy z oczu, omijajac PRAWDE. Nienawidze ich w duchu. Ja jakbym byl dziennikarzem, na pewno nie robilbym z siebie takiego smiecia, nie sprzedalbym sie za pieniadze, chocby nie wiem co. Czytaj jutrzejsza G. Wyborcza! Ciekawe, co napisza???? Pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: TK IP: 2.4.STABLE* / 192.168.1.* 07.10.02, 13:32 Jestem bardzo zadowolona że dogasa. Kredyt? w sumie doskonały pomysł! Proponuje ogólnopolskie hasło by kazdy własciciel kamienicy z lokatorami z najmu wziął go. Pod warunkiem że żyrantem i jedynym gwarantem spłaty bedzie Pani Sędzia Sprawozdawca. No to co? bierzemy pieniadze?! Po ostatnim przyglądnięciu się kamieniczce mam żałosną refleksje - najlepszy buldożer. Zrównać z ziemią, zostawiajac piwnicę i stara jabłoń na skarpie. Dużo taniej by chyba wyszło. Niestety, od 1964 roku mamy nad soba konserwatora zabytków.I sentyment nie tylko do starych murów, ale i do dobrego duszka,mieszkańca tego domu Zawsze zdziwiona jestem komentarzami mojego taty i meża przy szklaneczkach whisky. To nie znaczy że nie lubię jej działania. Dzis w Rzeczpospolitej (warto) www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_021007/nieruchomosci_a_1.html oraz z Gazety Krakowskiej pod tytułem Pytania bez odpowiedzi, zostawię bez komentarza, (jak adres nie wejdzie to nie warto szukac) krakow.naszemiasto.pl/wydarzenia/214198.html to tak samo www1.gazeta.pl/kraj/1,34392,1050933.html Serdecznie pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: TK IP: 217.96.43.* 07.10.02, 16:48 świetne podejście - napisałem pare słów tam ale ważne jest co innego jak zobaczyli ze nikt nie chce za nich głowy kłaśc tooo sie rozeszli czyli przyszli dowiedziec sie czy dobre czasy się już skończyły jak się dowiedzieli poszli - rewelacja tacy sa ludzie!1 z tym buldożerem poczekaj!!! wszystko powoli się odbuduje domy stoja setki lat kiedys nikt nie będzie pamiętał Pozdrawiam PS1 czy Twój adres działa - opisałbym Ci sytuację b. podobna do Twojej i jak z niej wyszedłem tu wole nie bo iedentyfikacja była by łatwa PS2 czego nie rozumesz jak Twoi panowie pija whyski??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Dzień w Łodzi IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.02, 00:38 Dzień jak co dzień w Łodzi. O 10.00 urzędnicy powiedzieli, że oddadzą wreszcie wywłaszczony ogródek przylegający do kamienicy (1976 rok, na cel budowlany, nie zrealizowany, ogródek zrujnowany - m.in. ogrodzenie z kutej stali, zarośnięty samosiejkami, miejska sikalnia i pijalnia taniego wina, zabudowany kolektorem cieplnym bez jakiejkolwiek i kogokolwiek zgody, odszkodowanie nie pobrane - na szczęście, walka trwa od połowy 1999); O 12.00 usiadłem na ławeczce sądowej czwartego wydziału karnego, do sali wszedłem o 13.00; rozprawa z mojego aktu oskarżenia p-ko dziennikarzom Gazety Wyborczej w Łodzi (Masłowski, Kwintkiewicz) o pomówienie, art. 212,2 kk. Może będzie ugoda - opublikują przeprosiny oraz obszerne sprostowanie mojego autorstwa; mooooooże??? O 15.00 usiadłem w archiwum G.W. i przejrzałem gazety z roku 1991 (nostalgia!!!) Brak jakichkolwiek cen wynajmu!!! Absolutnie nieliczne oferty wynajmu! Okazało się, że wówczas jak ktoś miał lokal, to był PAN (ogłoszenie: "mam lokal 80 mkw, oczekuję propozycji, oferty na skrzynkę...") O 18.45 obejrzałem półgodzinny program na żywo na lokalnej trójce - wyścigi w pluciu na mnie. Udział wzięli: senator Zdzisława Janowska, posłanka Platformy Obywatelskiej, Pan Rozenkowski, dwaj agresywni dziennikarze. Nie zamieniłbym na Muppet Show za nic w świecie. O wiele lepsze, postacie równie groteskowe. Ot, zwykły szary dzień w Łodzi Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: Dzień w Łodzi IP: *.torun.mm.pl 08.10.02, 07:37 Gość portalu: Kamień napisał(a): > O 18.45 obejrzałem półgodzinny program na żywo na lokalnej trójce - wyścigi w > pluciu na mnie. Udział wzięli: senator Zdzisława Janowska, posłanka Platformy > Obywatelskiej, Pan Rozenkowski, dwaj agresywni dziennikarze. Cała piątka??? P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Dzień w Łodzi IP: beton:* / 192.168.1.* 08.10.02, 17:23 Walka. Samotna walka o godność, honor, rodzinny majątek. Ciężko wypracowany przez Dziadków, Rodziców, Ciebie. Majątek, którego nie ukradłeś, nikomu nie zabrałeś, nie wyłudziłeś. Piękny i duży majątek, który winien nie tylko zarobić na siebie, ale zapewnić bezpieczny byt Twojej Rodzinie. I to od dziesiątków lat. A Twoje życie?! Twój czas?! czy masz spędzać poranki na dojazd do Łodzi, przecież to daleka droga. Dni w sądach i urzędach. Wieczory na powrót do domu. Noce na pracy i przemyśleniach. Rodzina. Firma, którą lubisz.Przecież tylko tam winna iść cała energia i radość życia. Dlaczego życie zmusza do walki, której nie powinno być? przeciwko zwykłemu złodziejstwu, wyłudzaniu i dewastacji. Da dobry Bóg, że to się niedługo skończy. A wyrok TK w tym pomoże. Czego życzę i Tobie i sobie, Krótkiemu, Ajaxowi i wszystkim właścicielom,którzy są od lat okradani i upokarzani. Nie oglądałam. Jeżeli chodzi o telewizję, to śmieje się, że moje dzieci nauczyły się czytać z programu telewizyjnego. Jeżeli chciały włączyć, musiały udowodnić, że jest coś ciekawego. I ściśle, co do minuty. Wyłączały same zaraz po bajce. Tak zostało do dziś. Teraz, poza Discovery i dobrymi filmami, o które trudno, oglądamy (jak się nie zapomni) Ale plama. Bardzo rzadko wiadomości i informacje. A co do whisky,eee,ona jest dla mnie, delikatnie mówiąc, niesmaczna. Tak, że ja całkiem spokojnie mogę pić samą wodę źródlaną. Przypomniał mi się teraz Janusz Weiss telefonicznie sprzedający wódkę bezalkoholową. Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Jutro kolejny szary dzień w Łodzi IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.02, 21:15 O 10.00 eksmisja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu, powiało grozą. Za samo wypowiedzenie tego słowa powinni oskarżyć o kierowanie gróźb karalnych. Jadę wywalić głupią babę, która rok temu dostała socjal, ale się nie przeprowadziła. Uważa, że to jej mieszkanie i basta. Od 2 lat nie płaci. Zmusiła gminę do remontu, ma socjal jak złoto, ale i tak twardo siedzi u mnie. Najlepsze, że ten socjal jest technicznie lepszy od mojego, bo teraz zajmuje 1 pokój ze wspólną używalnością reszty (komuna dzieliła mieszkania jak ser). Baba dostanie koszty eksmisji, Myślę, że przy okazji "upuszczą" szafę albo jeszcze coś. Szkoda słów, jaki tępy naród. Moja córa też musi precyzyjnie wskazać program do oglądania. Na video karmimy ją Misiem Puchatkiem, klasyką Disney`a (Mała Syrenka, Kopciuszek itd). Whisky??? Toż to niemalże woda źródlana!!! Pozdrawiam! (i polecam Teachersa na początek) Odpowiedz Link Zgłoś
krotki Re: Jutro kolejny szary dzień w Łodzi 08.10.02, 21:55 poczytajcie na DOM i jeśli macie podobne przykłady dawajcie cynk - Pozdrawiam Pewnie, że żródlana ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Wyrok TK dot. czynszu -Dz..U. 168 z 10 X 2002!! IP: proxy / *.torun.mm.pl 09.10.02, 10:21 Założyłem to na DOM - warto pisac tam jak się i co dzieje w terenie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Wyrok TK dot. czynszu -Dz..U. 168 z 10 X 2002 IP: beton:* / 192.168.1.* 10.10.02, 08:14 www.abc.com.pl/serwis/publik.htm Nie ma jeszcze 168 na tym adresie, a szkoda. Innego nie znam. Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Jutro kolejny szary dzień w Łodzi IP: beton:* / 192.168.1.* 09.10.02, 11:49 Jak by tu napisać...późnym wieczorem, gdy z głośników popłynęła niespodziewanie radosna pieśń o budowie nowych domów, kliknęłam link od dyskusji. Ja nie wiedziałam. Znaczy się: nie - wiem. Ale Twoje słowa są tak naturalne jak naturalnym jest to, że po nocy wschodzi słońce. Rozmawiając z Tobą zdarza mi się zapominać ze nie pisze tylko do Ciebie. Powinnam zrobić poprawkę. Eksmisja. Wieje grozą. Naprawdę. Zazwyczaj odbywa się gwałtownie i przykro. Ale każdy powinien znać swoje miejsce. Jakiś czas temu dwóch lumpów wprowadziło się do dozorcówki. Taty ani męża nie było, liczył się czas. Nie podnosząc głosu, mając przed oczami rozgrzaną do czerwoności maszynkę na drewnianej podłodze, nakazałam wyjść. Jeden próbował być agresywny, ale wyobraź sobie, a to jest najdziwniejsze, usłuchali mnie. Poszli pod most. Żal mi ich było. Południe, może już po eksmisji, a kobieta jest w sumie zadowolona z nowego, wyremontowanego mieszkania. Tam, gdzie dalej będzie mogła sobie spokojnie żyć za darmo na koszt państwa a nie jednego człowieka. Taak, źródlana, o posmaku starej, dębowej beczki i jeszcze czegoś nie określonego bliżej. Serdecznie pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Samotna baba wyrwała wszystko IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.02, 23:17 Baba wyrwała wszystko. Wyrwała wszystkie gniazdka i wyłączniki światła, ale to standardowe zachowanie dłużnika. Natomiast nie przypuszczałem, że zerwie i zabierze całą glazurę z łazienki, sedes, umywalkę i spłuczkę. Widać, należało jej się. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 To ja jednak zupełnie nie znam brudów życia... IP: beton:* / 192.168.1.* 10.10.02, 08:38 Przecież to odrażające i zupełnie jakieś nielogiczne. Jeżeli ja jestem komuś cokolwiek dłużna to dosłownie wychodzę z siebie, aby to oddać, wyrównać, podziękować, przeprosić. A tu się po tylu latach prawie darmowego mieszkania w nieswoim domu wyrywa i niszczy. Wydrapuje. Dlaczego w takiej krańcowej sytuacji babie brakuje odrobiny człowieczeństwa? Dlaczego musisz być narażony na cos tak podłego i brudnego? Dlaczego Senator Janowskiej tam nie było? nie chce widzieć, co eksmitowany po sobie zostawia? Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: To ja jednak zupełnie nie znam brudów życia.. IP: proxy / *.torun.mm.pl 10.10.02, 09:02 Niestety nie znasz ;) ale życzę ci żebys poznała bo po tym momencie jest juz tylko lepiej. Ja w tym roku kilka razy miałem taką przyjemnośc, przy ostatniej eksmisji nawet zdziwiłem sie że została muszla klozetowa!!!. A tak na powaznie to i tak wszystko jest do wyrzucenia, zatem oni robia nam złośliwośc a de facto uprzejmośc zabierając śmieci i jeszcze się cieszą - niech ida byle dalej. Pozdrawiam Rzeczpospolita podaje treśc D.U następnego dnia a skany sa na stroniewww.infor.pl/index.html tez gdzies 1 -2 dni później - informacja pochodzi z drukarni! po prostu zadzwoniłem tam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Eksmisja - kabaret IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.02, 21:12 Rzeczywiście, do niczego nie jest już potrzebny brud, jaki lokatorzy zostawiają po sobie. I tak wszystko nadaje się do skucia. Eksmisja - c.d. Stanąłem naprzeciwko komorniczki, odzianej w futro do kostek. Był z nią jeszcze gość od pisania protokołu. Popatrzyliśmy na siebie przy zamkniętych drzwiach wejściowych, a ona mówi: Na co pan czakasz? Wołaj ślusarza, niech otwiera drzwi! JA mówię: a gdzie wasz ślusarz od drzwi i faceci od wynoszenia gratów? Cooooooooooooooooooooooo ??????????????? PANIE, TO PANA ROLA !!! Więc pytam: za co bierzecie po 700 złotych od pomieszczenia? Z tego, co wiem, to bierzecie po 700 od OPRÓŻNIENIA pomieszczenia? Nie, proszę pana, od spisania protokołu. I TO WSZYSTKO !!! Więc wykopałem drzwi osobiście, a mieszkanie okazało się puste. A Janowska jest głupsza od tej baby, co wygryzła kafelki, zapewniam Was. Pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Eksmisja - kabaret IP: beton:* / 192.168.1.* 11.10.02, 07:21 nie dobrze że piszesz, trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Eksmisja - kabaret IP: beton:* / 192.168.1.* 11.10.02, 14:28 Te parę słów napisanych...nie mogę o nich przez cały dzień zapomnieć. Zawsze znane są budzące współczucie opowieści o biednych lokatorach. Nikt, nigdy nie zastanowił się, że o wiele większym, tak, naprawdę większym dramatem jest udział właściciela w eksmisji. Jego osobiste, niczym nie chronione uczestnictwo w walce o egzekwowanie prawa do swojego majątku. Jakże słodko można go opluwać przy pełnej aprobacie społeczeństwa. Rozkosznie obrzucać wyzwiskami i błotem. Przeżyłam dwie wyprowadzki. Pierwszy raz, lokator z wyrokiem sadowym, trzęsący się o swoje rupiecie, sam je zabrał do 7 (słownie: siódmego!) przydzielonego socjalu. Ale nie zabrał wszystkiego, mąż nie pozwolił mi tam wejść. Później, przez przypadek dowiedziałam się, co zostawił. Nie potrafię tego napisać. Drugi raz - artista i biznesmen. Podnajmował Ruskim, sam dwa lata nic nie płacił. Najpierw brał na litość, potem chciał się bić. Mnie "tylko" wyzywał na ulicy, że jestem nienormalna i mam się leczyć psychicznie. Widzisz więc, że permanentne wysyłanie do psychiatryka nie jest niczym nowym ani odkrywczym. Nawet przy tam małym domu jak nasz. Skala porównawcza jest, co najwyżej do amplitudy występowania - im większy dom tym częściej. Nigdy nie wracam do tego pamięcią. Teraz to zrobiłam, raz jeden i ostatni. To błoto nadal boli. Smutno, czas wracać do dnia dzisiejszego, a mamy dziś piątek. Lubię piątek.Wiem! upiekę ciasto: sernik albo szarlotkę. Trzymaj się ciepło! Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajax załamanie gospodarcze IP: *.ite.waw.pl 11.10.02, 08:51 Na forum ekonomicznym www.money.pl/gospodarka/www znalazłem coś takiego: www.money.pl/Gospodarka/WW/index.html?ttid=1033994683 Polecam ten tekst jako przykład skrajnego uwstecznienia funkcji mózgowych. Facet twierdzi, że z powodu wyroku TK polskiej gospodarce grozi teraz kryzys. On by chciał coby "kamienicznicy" pokornie finansowali "swoich" lokatorów po to, aby inni mogli sobie spokojnie zarabiać, na przykład na giełdzie. Pozdrowienia dla internetowych przyjaciół, szczególnie dory5, kamienia i krótkiego. ajax Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: załamanie gospodarcze IP: beton:* / 192.168.1.* 11.10.02, 09:12 www.money.pl/Gospodarka/WW/index.html?ttid=1033994683 o tym później, a na razie : jaka miła niespodzianka! Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Trudno uwierzyć jaki DEBIL !!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.02, 23:18 Przeczytałem, wydrukowałem, schowałem do archiwum. Dzięki! Mam kolejny eksponat do kolekcji. Uzbierałem dwa segregatory od roku 2000. DWA SEGREGATORY POLSKIEGO DEBILIZMU Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Konstytucyjny obowiązek zapobieganiu bezdomności IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.02, 23:23 newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=11485 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Konstytucyjny obowiązek zapobieganiu bezdomno IP: beton:* / 192.168.1.* 12.10.02, 18:54 To mi tylko potwierdza moje przypuszczenia, że za zachowaniem starych zwyczajów odpowiada drugie i trzecie pokolenie tz.inteligencji rządzącej. Z tym ze ja byłam dość łagodna myśląc, iż chodzi wyłącznie o dobra nabyte. Mam jakieś wrażenie, że orzeczenie TK zaczyna odsłaniać wyłaniający się z brudnych odmętów czubek wierzchołka góry lodowej korupcji i sobiepańskich przywilejów. Teraz już wiem, dlaczego gmina nie chce podnosić czynszu, zasłaniając się, że jej nie stać na dopłaty dla najuboższych. A przecież to kłamstwo, bo są na to pieniądze. Ale "sobie" będzie podwyższać?! nigdy! Przecież to jest jakieś mętne. Nie znam dokładnie krakowskiego zadłużenia z tytułu niezapłaconego komornego, ale wiem ze jest to kwota astronomiczna. Co więc robi gmina? nic, ot sporadyczne eksmisje. Więc co jest grane? tak jest po prostu wygodnie i dla swoich najlepiej. Stare kamienice popadają w ruinę, nowe i wyremontowane zasiedlają krewnymi i znajomymi królika. Oczywiście z czynszem porównywalnym. Bo co to jest różnica nawet kilkudziesięciu groszy na metrze? Kpina! Spacer po orawskim błotku w mokrym lesie...niestety, nikogo nie udało mi się namówić. Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Najem administracyjny to cuchnące bagno IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.02, 22:48 Rozdawanie mieszkań swoim, to jeden zapach bagna. Inny to EWIDENTNA KIEŁBASA WYBORCZA. Zgłosiłem problem, będzie poprawka na www artykułu "kiełbasa wyborcza". Warto przeczytać. Może lepiej się nie zbliżać do tego bagna, cuchnie tak, że można się udusić. Można nawet wpaść ...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Najem administracyjny to cuchnące bagno IP: beton:* / 192.168.1.* 13.10.02, 12:14 Gość portalu: Kamień napisał(a): > Może lepiej się nie zbliżać do tego bagna, cuchnie tak, że można się udusić. > Można nawet wpaść ...? do bagna? nieee Właśnie budujemy kładkę z solidnymi poręczami, a TK w masce przeciwgazowej rozpoczął ten proces. A wpaść to można np. z wizytą lub jak śliwka w kompot! Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Trudno uwierzyć jaki DEBIL !!! IP: beton:* / 192.168.1.* 13.10.02, 12:08 Twórca powinien udać się na kurs czytania ustaw ze zrozumieniem, nie mówiąc już o rachunkach czy ekonomii: mentalność właściciela glinianej skarbonki. Martwi się tylko by świnka nie spadła mu na nos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Trybunal Konstytucyjny to Filip z konopi IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.02, 00:37 Ciągle jestem pod wrażeniem tego artykułu. Nie mogę zgłębić jednej prawdy. Czy głęboki kretynizm, jaki cechuje tego dziennikarza, jest skutkiem: 1. rusyfikacji polskiego społeczeństwa na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat; 2. rusyfikacji polskiego społeczeństwa sięgającego daty pierwszego rozbioru; 3. eksterminacji inteligencji polskiej w w/w okresie; 4. upadku szkolnictwa polskiego w czasach realnego socjalizmu; 5. tępoty i kompleksów rodziców, którzy go wychowali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: Trybunal Konstytucyjny to Filip z konopi IP: proxy / *.torun.mm.pl 14.10.02, 07:25 Gość portalu: Kamień napisał(a): > Ciągle jestem pod wrażeniem tego artykułu. Nie mogę zgłębić jednej prawdy. > Czy głęboki kretynizm, jaki cechuje tego dziennikarza, jest skutkiem: > 1. rusyfikacji polskiego społeczeństwa na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu > > lat; > 2. rusyfikacji polskiego społeczeństwa sięgającego daty pierwszego rozbioru; > 3. eksterminacji inteligencji polskiej w w/w okresie; > 4. upadku szkolnictwa polskiego w czasach realnego socjalizmu; > 5. tępoty i kompleksów rodziców, którzy go wychowali. Nie on jeden w Toruniu jaki jeden matoł opisała trudna sytuacje rodziny bp.... musi podgrzerwac woda w piecyku!! gazowym i jeszcze inne brednie cóz trzeba sie z tym pogodzić jest kewne kwantum debili także i wśród dziennikarzy - no może wsród nich nieco większe ;) Pozdrawiam Wicze potrzebe ustalenia jakichoś miejsca by informowac sie wzajemnie o realiczacji wyroku TK - czekam na propozycje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: Trybunal Konstytucyjny to Filip z konopi IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.02, 21:50 Realizuję wyrok zgodnie z prawem: wszystkim podwyższam czynsz i tyle (5,93 za metr) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: Trybunal Konstytucyjny to Filip z konopi IP: proxy / *.torun.mm.pl 14.10.02, 21:54 Gość portalu: Kamień napisał(a): > Realizuję wyrok zgodnie z prawem: wszystkim podwyższam czynsz i tyle (5,93 za > metr) nie różnicując w kwestii standardu?? Pozdrawiam Jak cos wiesz powiadamiaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: Trybunal Konstytucyjny to Filip z konopi IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.02, 22:00 Jakiego standardu? Przecież ustawa jest sztywna: 3% i koniec? Bez względu na to, co masz (od pałacu do kórnika) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Trybunal Konstytucyjny to Filip z konopi IP: beton:* / 192.168.1.* 15.10.02, 20:39 Przejeżdżając przez Śląsk zapamiętałam szaro-brudne, często niezamieszkałe kamieniczki, wywołujące mój gwałtowny sprzeciw blokowiska, oraz ogromne superhipermarkety z setkami samochodów dookoła. Tak, to kraj absurdów. Kiełbasa nadal nie wchodzi. Może to mój komputer? DOSKONAŁYM posunięciem jest zamieszczenie zdjęć Twojej kamienicy. To naprawdę robi wrażenie!! inaczej jest jak się tylko czyta, a zupełnie inaczej jak się WIDZI i CZYTA. I ten drański tekst pani prokurator, że nie musisz być właścicielem TEJ kamienicy. Cóż to za podłość, która nie ma sobie równej!!! Zastanawiam się, kiedy lokatory zajmujące nasz dom przejdą z postawy budzącej permanentna litość do agresji i ataku. Myślę, że już niedługo. A ja wtedy pomyślę o Tobie i Panu Seifertcie. Może nawet przestanę się tego tak obawiać. Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: Trybunal Konstytucyjny to Filip z konopi IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.02, 22:04 Masz jakiś patent na wyjście ponad 3%????????????? Jestem OTWARTY na każdą śmiałą, pełną fantazji propozycję. Byle szybko, bo jutro wysyłam wypowiedzenia do lokatoruchów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Czynsz IP: beton:* / 192.168.1.* 14.10.02, 12:44 Nowy tydzień. 2 zaległe rachunki za śmieci i faktura za wodę. Część zapłaciła, reszta nie. Ile jeszcze można naciągnąć terminy, aby nie było odsetek? Znowu założyć? aż mnie mdli! 6,71 - w przypadku naszego domu to jest kropla w morzu. To nigdy nie była i nie będzie kamienica czynszowa. Zastanawiam się jak wprowadzić podwyżkę. Pisemnie? oznaczałoby to że godzę się na pobyt tych ludzi. Zawsze byli tylko informowani o wprowadzeniu przez gminę nowej ceny metra kwadratowego mieszkania przez nich zajmowanego, w domyśle: okupowanego. Nigdy nie podpisywałam z nimi żadnej umowy na wynajem mieszkania, oni są tam wbrew mojej woli. Może to wreszcie odpowiedni czas na połączenie podwyżki z trzylatką dla wszystkich. Tylko jak wypowiedzieć coś, czego się nigdy nie zawierało? i co to zmieni? zamiast marazmu będzie Twoje piekło? może ono lepsze... Piękna pogoda w Krakowie, nie mogło być tak ładnie wczoraj? Serdecznie pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Czynsz, a cena odtworzeniowa? IP: beton:* / 192.168.1.* 14.10.02, 14:40 Czy istnieje coś,co się nazywa Dziennik Urzędowy Wojewody Małopolskiego w którym podane są aktualne ceny jednostkowe odtworzenia substancji 1 metra kwadratowego mieszkania zlokalizowanego w Krakowie. Oraz czy te ceny są zależne od lokalizacji: dzielnicy, a nawet ulicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajax Re: Czynsz, a cena odtworzeniowa? IP: *.ite.waw.pl 14.10.02, 15:02 Na internetowej stronie wojewody malopolskiego jest obwieszczenie z 25 marca 2002 roku "w sprawie ogloszenia wysokosci wskaznika przeliczeniowego kosztu odtworzenia 1 m^2 powierzchni uzytkowej budynkow mieszkalnych dla poszczegolnych powiatow z obszaru wojewodztwa malopolskiego na okres 6 miesiecy, od dnia 1 kwietnia 2002 roku". ... Dla miasta Krakowa na prawach powiatu w kwocie 2,682 zl, dla miasta Tarnowa na prawach powiatu 1,755 zl, ..... . (2682*3%/12 = 6,705 zl/m^2.miesiac). Jak sie wydaje ten wskaznik nie byl zmieniony po 6 miesiacach obowiazywania i nadal jest w mocy. W Warszawie tez zrobilo sie ladnie. Rano bylo paskudnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aguś Re: Czynsz, a cena odtworzeniowa? IP: nat:* / 192.168.2.* 15.10.02, 00:49 Widzę, że kisicie się we własnym sosie, biedacy. Popieram was, mimo że stoję po drugiej stronie. Wynajmuję mieszkanie na wolnym rynku od właścicielki kamienicy. Płacę 600 zł. za kawalerkę w centrum Krakowa, dobrze utrzymaną. Uważam, że cena jest niewygórowana. Moim zdaniem to jakaś paranoja, że właściciele kamienic muszą dopłacać do swojego interesu. Dla mnie to absurdalne. Nie powinniście mieć absolutnie żadnych skrupułów przed podwyższaniem czynszów na maksa. Ja jestem praktycznie bezdomna - nie mam własnego mieszkania, dlatego muszę wynajmować wolnorynkowo. Uważam, że to normalna sytuacja. Podkreślam, że czynsz zabiera mi połowę pensji, jednak nie narzekam - chcę mieszkać w Krakowie i dlatego płacę. Jeżeli państwa X nie stać na wynajmowanie mieszkania w Krakowie, to niech spadają na drzewo. Nikt przecież nie będzie za nich płacił! W Sosnowcu można wynająć super mieszkanie za 500 zł. - niech się przeprowadzą! Jeśli i na to ich nie stać, niech mieszkają u rodziców. Kogo to obchodzi?! Ja płacę i chcę, żeby inni też płacili. To wy powinniście zrobić porządek! Jeśli pozbędziecie się nieporządanych lokatorów, skorzystacie na tym wy i uczciwi wynajmujący. Będziecie mogli obniżyć wolnorynkowe czynsze, ai tak zarobicie. Wtedy wielu normalnych ludzi będzie stać, żeby u was mieszkać. Nie chciałabym, żeby to zabrzmiało rasistowsko, ale wiadomo, kto okupuje wasze kamienice i nie płaci za nie. Wystarczy pójść na krakowski Kazimierz. W moich rejonach też nie jest wesoło. Dlaczego centra pięknych starówek są zamieszkiwane przez lumpów? Wiadomo dlaczego. Bo na nich łożycie. Na pewno nie dlatego, że wszyscy normalni wyprowadzili się na przedmieścia. Kto ma, ten się buduje. A tych, co chętnie zamieszkaliby w kamienicy odstrasza ich standard i wygórowane wolnorynkowe ceny. Ja płacę 600 zł i też pośrednio łożę na tych, co nie płacą mojej właścicielce. Kobita musi przecież z czegoś żyć. Pozdrawiam was i czekam, aż zabierzecie się do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aguś Re: Czynsz, a cena odtworzeniowa? IP: nat:* / 192.168.2.* 15.10.02, 02:14 Mimo późnej pory dodam jeszcze parę słów. Przeczytałam sobie teraz większość wypowiedzi. Min. ludzi broniących praw lokatorów. Wiadomo, nawet złodziej ma swoje prawa. Ale co to za argument, że właściciel jeździ mercedesem? Czy to znaczy, że ma tolerować, że kradną mu radio? Co za paranoja! Oprócz lokatorów z przydziału są jeszcze lokatorzy wolnorynkowi. Nie zapominajcie o nich - to silne lobby. Oni chcieliby wiedzieć za co płacą, mieć normalnych sąsiadów i czystą klatkę schodową. Wynajmowałam kiedyś mieszkanie w innej kamienicy. Właściciel wynajął mi je po normalnej, wolnorynkowej cenie. Wszystkich sąsiadów miałam za wrogów - mieli pretensje do właściciela, że nie wynajął mieszkania ich znajomym po śmiesznej cenie. Zamiatali mi śmieci pod wycieraczkę. Czy ci ludzie są normalni?! Moja obecna właścicielka ma sporo mieszkań, które wynajmuje wolnorynkowo. Kamienica jest dobrze utrzymana, sąsiedzi są O.K. - ostatnio wspólnymi siłami założyliśmy lokalną sieć, potem stałe łącze. Przecież każdy lokator by tak chciał. Nie znam kompletnie prawa dotyczącego nieruchomości. Po prostu nie mieści mi się w głowie, że ktoś może mieszkać u kogoś i nie płacić czynszu, dlatego pozwalam sobie na wypowiedź. Przecież jak ktoś nie płaci prądu, to mu odłączają. Czy ktoś kłóci się z dostawcą prądu, że postępuje niehumanitarnie?! Nóż mi się w kieszeni otwiera, jak słyszę o kobicie, która nie płaci od dwóch lat na 70 metrach. Pewnie myśli, że ta chata jej się należy. Ludzie mają porąbane w głowach tak myśląc. Ja chyba jestem za młoda, bo kompletnie tego nie rozumiem. Komunizm nieżle namieszał w mentalności ludzkiej. Niestety, żeby coś się zmieniło, muszą poumierać stare nawyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: Czynsz, a cena odtworzeniowa? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.02, 21:48 Adamska nie płaci od 1995 roku włącznie. Najpierw państwowemu zarządcy, potem od roku 1999 mojej rodzinie. Mieszka do dziś. Mam wyrok na bruk z czerwca 2000 roku. Jest oprawiony w ramki i straszy gości. Wszystko znajdziesz na www.kamienica.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: Czynsz, a cena odtworzeniowa? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.02, 21:57 Możesz potwierdzić telefonicznie to, co napisał Ajax. Zadzwoń na informację urzędu wojewódzkiego i spytaj o pokój, który się zajmuje tymi sprawami. Tam sobie zadzwoń i potwierdź wysokość stawki dla Krakowa. W Katowicach nie ma rozbicia na powiaty, bo nigdzie nic się nie buduje! Więc trudno określić stawkę z rozbiciem, jest jedna na całe województwo śląskie. Kraj absurdów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Czynsz, a cena odtworzeniowa? IP: beton:* / 192.168.1.* 15.10.02, 08:17 Dziekuje Wam. Wczoraj telefony były zajęte, rano dopiero uzyskałam potwierdzenie, ale też jakoś tak nie do końca. 2686 stawka odtworzeniowa nowego, podkreślono - nowego budynku na terenie całego Krakowa. A w przypadku ustalania czynszu w kamienicy potrzeba zróżnicować samemu!(?)w zależności od potrzeb, utrzymania, kosztów.Taaak!zwłaszcza remontów. TO tkwi wszedzie. Odebrałam wrażenie że oni są poprostu przestraszeni. Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajax wartosc odtworzeniowa IP: *.ite.waw.pl 15.10.02, 11:38 Witaj, Na stronie internetowej wojewody: www.uwoj.krakow.pl/new/wskazik.htm jest obwieszczenie: >>>>>>>>>>>>>>>>>> OBWIESZCZENIE Wojewody Małopolskiego z dnia 25 marca 2002 r. sprawie ogłoszenia wysokości wskaźnika przeliczeniowego kosztu odtworzenia 1 m2 powierzchni użytkowej budynków mieszkalnych dla poszczególnych powiatów z obszaru województwa małopolskiego na okres 6 miesięcy, od dnia 1 kwietnia 2002 r. Na podstawie art. 9 ust. 9 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego (Dz. U. Nr 71, poz. 733) ogłaszam ustaloną zarządzeniem Wojewody Małopolskiego nr 48/02 z dnia 25 marca 2002 r. wysokość wskaźnika przeliczeniowego kosztu odtworzenia 1 m2 powierzchni użytkowej budynków mieszkalnych dla powiatów znajdujących się na obszarze województwa małopolskiego jak niżej: 1) dla miasto Krakowa na prawach powiatu — w kwocie 2,682 zł 2) dla miasta Tarnowa na prawach powiatu — w kwocie 1,755 zł 3) dla miasta Nowego Sącza na prawach powiatu — w kwocie 1,774 zł 4) dla powiatu tatrzańskiego — w kwocie 2,661 zł 5) dla powiatu chrzanowskiego — w kwocie 2,039 zł 6) dla powiatu olkuskiego — w kwocie 2,039 zł 7) dla powiatu oświęcimskiego — w kwocie 2,039 zł 8) dla powiatu bocheńskiego — w kwocie 2,365 zł 9) dla powiatu brzeskiego — w kwocie 2,365 zł 10) dla dąbrowskiego — w kwocie 2,365 zł 11) dla powiatu gorlickiego — w kwocie 2,365 zł 12) dla powiatu krakowskiego — w kwocie 2,365 zł 13) dla powiatu limanowskiego — w kwocie 2,365 zł 14) dla powiatu miechowskiego — w kwocie 2,365 zł 15) dla powiatu myślenickiego — w kwocie 2,365 zł 16) dla powiatu nowosądeckiego — w kwocie 2,365 zł 17) dla powiatu nowotarskiego — w kwocie 2,365 zł 18) dla powiatu proszowickiego — w kwocie 2,365 zł 19) dla powiatu suskiego — w kwocie 2,365 zł 20) dla powiatu tarnowskiego — w kwocie 2,365 zł 21) dla powiatu wadowickiego — w kwocie 2,365 zł 22) dla powiatu wielickiego — w kwocie 2,365 zł WOJEWODA MAŁOPOLSKI: J.Adamik <<<<<<<<<<< A wiec nie 2,686 zl, tylko 2,682 zl dla Krakowa. Nie znajduje w ustawie i obwieszczeniu slowa o standardzie lokalu. Ciekawe, jak mocno podwyzki czynszu wplyna na przyszloroczna wartosc odtworzeniowa m^2 lokali w gminach ? Mysle, ze wojewoda wkrotce skoryguje wskaznik, ale kolejna podwyzke czynszu bedziemy mogli zrobic dopiero za 6 miesiecy. W obwieszczeniu intryguje mnie termin "powierzchnia uzytkowa". Pamietam, ze dawniej mowiono o "powierzchni mieszkalnej" obejmujacej pokoje, wc, kuchnie i przedpokoj. Tam gdzie mieszkam (wspolnota mieszkaniowa) wlasciciele mieszkan placa nie tylko za swoje mieszkanie, ale i za klatke schodowa, piwnice, strych, tzw. powierzchnie wspolna (ogrzewanie, oswietlenie, itp). Jak prawnicy interpretuja termin "powierzchnia uzytkowa" ? Co ona obejmuje ? Milego dnia ajax Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: wartosc odtworzeniowa IP: beton:* / 192.168.1.* 15.10.02, 20:43 Mojemu informatorowi, co do rozbicia stawki bazowej wartości odtworzeniowej metra kwadratowego coś się pomyliło. I to chyba wiem, z czym. Przy kolejnych gminnych podwyżkach trzeba było kupować w Magistracie dziennik z formularzem. Dodawało się lub odejmowało punkty i procenty + wyraźny podział Krakowa na strefy z wymienionymi ulicami. Pamiętam, są dwa różne określenia: powierzchnia użytkowa i mieszkalna. Czy podwyżki czynszu wpłyną na zmianę wartości odtworzeniowej metra w lokalach gminnych? nie wiem, jaka będzie ich polityka. Stawka amortyzacyjna w US jest już chyba któryś rok nie zmieniana. Na pewno realizacja wyroku TK wpłynie na rzeczywista cenę sprzedawanych mieszkań nowych i tych na wtórnym rynku. Ruszy, wreszcie ruszy pomału budownictwo. Rozpoczną się remonty, będą nowe miejsca pracy.Czyli zaczną się pojawiać zapracowane pieniądze a nie zapomogi. Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
krotki Re: wartosc odtworzeniowa 15.10.02, 21:47 Gość portalu: dora5 napisał(a): > > Pamiętam, są dwa różne określenia: powierzchnia użytkowa i mieszkalna. eraz jest jedna mieszkalna wszystko mierzone poza szafami i balkonami , oraz piwnicami!!!! > Czy podwyżki czynszu wpłyną na zmianę wartości odtworzeniowej metra w lokalach > gminnych? nie wiem, jaka będzie ich polityka. Stawka amortyzacyjna w US jest > już chyba któryś rok nie zmieniana. dokładnie od 1995 roku , ale mam cynki z MF że UE wymusi zmiany bo to jest przepis UE - poczekajmy! Na pewno realizacja wyroku TK wpłynie na > rzeczywista cenę sprzedawanych mieszkań nowych i tych na wtórnym rynku. Ruszy, > wreszcie ruszy pomału budownictwo. Rozpoczną się remonty, będą nowe miejsca > pracy.Czyli zaczną się pojawiać zapracowane pieniądze a nie zapomogi. Wybacz szczerośc ale to naiwność przeciez tych ludzi ineresuja właśnie zapomogi darmocha a nie praca!! wiem coś o tym!!! za 8 zł (netto!!) nie mogę znaleść ludzi do prostych prac!!! Po prostu za nich zapłacimy wszyscy razem pracujący Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: Czynsz, a cena odtworzeniowa? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.02, 21:58 Oczywiście stawka odtworzeniowa dotyczy średnich kosztów budowy NOWEGO BUDYNKU. Bardzo trudno byłoby wybudować STARY BUDYNEK, trzeba by zastosować teorię względności Einsteina, a ta może by nie wystarczyła. Baba z urzędu ma Zespół Downa, nie przejmuj się. Oczywiście do Twojej starej kamienicy stosuje się stawkę odtworzeniową dla nowego budynku. Powierzchnia użytkowa - tak jak napisał krótki, nie wchodzą również klatki schodowe. Lokatorowi wyliczasz według powierzchni całkowitej lokalu, jaką zajmuje (z komórkami i korytarzykami włącznie). W końcu budowa korytarzyka też kosztuje. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Czynsz, a cena odtworzeniowa? IP: beton:* / 192.168.1.* 16.10.02, 08:58 Gość portalu: Kamień napisał(a): > Oczywiście stawka odtworzeniowa dotyczy średnich kosztów budowy NOWEGO BUDYNKU. > Bardzo trudno byłoby wybudować STARY BUDYNEK, trzeba by zastosować teorię > względności Einsteina, a ta może by nie wystarczyła. Swietne! juz dawno tak się nie śmiałam. Można śmiało a nawet wzkazane! umieścić jako złotą myśl na zawiadomieniu o podwyżce. Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień NOWY CZYNSZ IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.02, 22:00 Ja już wysłałem wypowiedzenia (za potw. odbioru oczywiście), a Wy? Pewnie lokatoruchy wpadną na mój pomysł i nie odbiorą. Ja bym oczywiście tak zrobił, bo Najwyższy wydał ODPOWIEDNI WYROK. Pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień A jednak mogą nie odbierać ! IP: 213.17.234.* 16.10.02, 09:59 www.rp.pl/gazeta/wydanie_021016/prawo/prawo_a_1.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: A jednak mogą nie odbierać ! IP: proxy / 217.96.43.* 16.10.02, 10:16 problem w tym że to nie dotyczy nas!!! a tylko urzędniczych jest metoda ale trzeba robic to poprzez Sąd P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajax ZPO IP: *.ite.waw.pl 16.10.02, 12:01 Czy dobrze zrozumielem ? Lokatorom wyslalem nowa stawke czynszu pocztowa przesylka polecona, ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru (ZPO). A jesli lokatorzy nie beda laskawi odebrac przesylki z poczty, to co ? Bede musial jechac z Warszawy do Krakowa i tam ganiac sie z nimi po Plantach ? A jak zdolam ich dogonic, to oni zwyczajnie moga pisma ode mnie nie przyjac ? A jak zdolam im je wepchnac do reki, to bede musial miec na to dwoch postronnych swiadkow, korzystnie mundurowych ? Moze jeszcze mam im to pismo wyraznie przeczytac, wraz z litania przyslugujacych im praw obywatelskich ? Przeciez to jakis ABSURD. Dotad 2-tygodniowe ZPO bylo traktowane jako skuteczne doreczenie. "Moi" lokatorzy z zasady nie przyjmuja z poczty moich przesylek. Widac maja taka umowe z listonoszem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 może dozorca, ale wyłacznie od komornika lub sądu IP: beton:* / 192.168.1.* 16.10.02, 12:34 Dzwoniłam.Tak, niestety. Dotyczy jak się dowiedziałam wyłącznie urzędu: sądu, policji, komornika. Polega na pozostawieniu przesyłki na poczcie i wręczeniu zawiadomienia osobie, która nie jest przeciwnikiem w sprawie. Może to być np. domownik, sołtys, DOZORCA. Jest to regulowane przepisami kk, kpc i coś tam jeszcze. Pytając się starannie omijałam słowo" urzędowe" Niestety! panienka dobrze wiedziała o co chodzi i była dobrze przygotowana. Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Re: może dozorca, ale wyłacznie od komornika lub IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.02, 21:54 Jednak sądy uwalają lokatorucha, któremu wysłałaś list ZPO, a on nie odebrał. Pod tym względem sądy są O.K. (no chyba że masz inne doświadczenia?) Sąd zawsze może zapytać, dlaczego lokatoruch nie odebrał listu z poczty. Jak udowodni, że go rzeczywiście nie było w domu (wakacje, wyjazd za granicę itd) to wówczas jest kłopot. Mnie tak uwalił Prezes NSA w Warszawie, do którego złożyłem rewizję nadzwyczajną od kulawego wyroku NSA w Łodzi (odmowa zwrotu wywłaszczonego gruntu w Łodzi). Napisał, że przekroczyłem półroczny termin do złożenia rewizji. Uzasadnił to w ten sposób, że nie liczy się data rzeczywistego odbioru wyroku NSA w Łodzi, tylko data wczesniejszego awizo na poczcie. Ciekawa to historia, więc w dwóch słowach: wysłali wyrok w połowie października 2000. Nie odebrałem go, bo byłem na rejsie po Morzu Egejskim. Wysłali ponownie i wówczas odebrałem go 11 listopoda 2000 roku. Nie wiedziałem wcale, że wyrok próbowali doręczyć w październiku. Byłem przeświadczony, że do złożenia rewizji mam czas do 10 maja 2001. Rewizję wysłałem na początku maja. I odrzucili. Oj, pogański to kraj. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: NOWY CZYNSZ IP: beton:* / 192.168.1.* 17.10.02, 11:44 Jeżeli chodzi o podwyżki mam już przygotowane. Zupełnie inaczej brzmi: sześćpięćdziesiątdziewięć niż sześćsiedemdziesiątjeden. A i odpada argument o maxie. Ale wstrzymuje się do po 25 października. Zdecydowałam się na asa, czyli przesłałam informację cioci i poprosiłam o przyjazd. Mąż ciągle w pracy, tata jest spokojny i życzliwy całemu światu, (ale się najeży jak to przeczyta). Natomiast cioci nawet ja schodzę z drogi (jak przystało na ułożoną bratanice, oczywiście!) tak długo dopóki mój argument nie jest mocniejszy niz. jej. A jest dobra w tym! I nauczona! - lekarz psychiatra. Poza tym nie widzę powodu, dla którego sama mam wyciągać kasztany. Natomiast nadal nie wiem czy ich tylko poinformuje, jak zawsze, czy zdecyduje się podpisać coś, na co cały czas się nie godzę i sprzeciwiam. Nie wiem czy teraz bzdurek nie napisze. Ale czy w świetle obowiązującego prawa nie można kogoś zupełnie postronnego notarialnie upoważnić do przesłania ZPO z podwyżką? dla tych lokatoruchów (śliczny pejoratyw)którzy pism nie odbierają od nas? Serdecznie pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Eksmisje we Francji - proszę o komentarz IP: 213.17.234.* 16.10.02, 10:10 www.rp.pl/gazeta/wydanie_021016/publicystyka/publicystyka_a_3.html Odpowiedz Link Zgłoś
krotki Re: Eksmisje we Francji - proszę o komentarz 16.10.02, 22:04 załozyłem forum prywatne na temat nieruchomości www2.gazeta.pl/forum/790620,30353,790602.html?f=10096 jesli macie ochote wpadnijcie zobaczymy czy się rozwinie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajax Re: Eksmisje we Francji - proszę o komentarz IP: *.ite.waw.pl 18.10.02, 09:47 Francja jest ostoja socjalizmu, wiec sie nie dziwie. Slyszalem natomiast jak wyglada eksmisja w USA : Wlasciciel mieszkajacy na Florydzie (ma jeszcze inne nieruchomosci rozsiane po calych stanach i wynajmuje je dla zysku) przestal dostawac czeki od lokatora (Pennsylvania) z oplatami czynszowymi. Lokator - kierowca trucka byl nieuchwytny (pewnie gdzies w trasie). Nie zaplacil tez za drugi miesiac. Wlasciciel zatelefonowal do miejscowego szeryfa i powiadomil go o problemie. Szeryf przyjechal pod wskazany adres i mieszkanie zaplombowal. Lokator po paru dniach byl laskaw sie pojawic. Nie odwazyl sie zerwac z drzwi plomby szeryfa (pewnie grozi za to krzeslo elektryczne). Jedyne co mogl zrobic, to w asyscie szeryfa zabrac z mieszkania swoje rzeczy. "Szybko i z fasonem". Wlasciciel stracil czynsz za 2 miesiace (pewnie moglby dalej sadowo scigac dluznika, ale to klopotliwe, czasochlonne i w USA mozna latwo sie ukrywac), za to mogl szybko wynajac mieszkanie nowym, uczciwym lokatorom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Eksmisje we Francji - proszę o komentarz IP: beton:* / 192.168.1.* 16.10.02, 23:37 Przedpola Elizejskie - przeczytałam. Szokują dane! Jutro napiszę oraz zaglądne z wizytą na nieruchomości. Teraz chciałam powiedzieć: Dobranoc Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Eksmisje we Francji - proszę o komentarz IP: beton:* / 192.168.1.* 17.10.02, 11:53 Szokują liczby. Sady w nieporównywalnie bogatszym kraju niż nasz, z silnymi zapewnie osłonami socjalnymi, wydają prawie oiemdziesiat tysięcy eksmisji rocznie. Można policzyć i wyciągnąć wniosek ze dwie trzecie wyroków jest wykonywanych możliwie szybko, w danym roku. Kloszardzi, rozumiem, w Krakowie jest ich wielu, bardzo wielu. Czy im to odpowiada? nie wiem. Ale jak się ma pół miliona bezdomnych do mieszkańców zrujnowanych domów, którym władze mają zapewnić socjala, tego w artykule nie ma. Kiełbasa chodzi ekstra, zaraz przeczytam. Krótki! nie gniewaj się, ale nie podoba mi się motto przewodnie Twojego foruma. Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 kulą w płot, czyli skrobanie IP: beton:* / 192.168.1.* 17.10.02, 08:29 i kto to napisał? . .. ... .......dzisiejsza Rzeczpospolita cytata: "Radni ustalając ich wysokość, będą musieli rozważać dylemat, czy lepiej podnieść czynsze i ponosić większe wydatki na dodatki mieszkaniowe, przy niepewności co do dotacji z budżetu, czy też zostawić czynsze na umiarkowanym poziomie i ponosić większe koszty utrzymania budynków" cały artykuł jest cytatą www.rp.pl/gazeta/wydanie_021017/prawo/prawo_a_6.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: kulą w płot, czyli skrobanie IP: beton:* / 192.168.1.* 18.10.02, 13:32 Zagrożone? na pewno. Zablokują? nie wiem, chyba nie, chociaż znając ich draństwo...Myślę, że cały spokój w tym, który ma/chce zająć miejsce Solany. Oglądnęłam fragmenty z sejmu i konferencji. Cyrk i żenada. Niesmak i wstyd, tylko dlaczego mój?! Zabrakło Twoich komentarzy... Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień Polskie sądy są do dupy - mówi Holandia i Irlandia IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.02, 23:00 Nie było na sali obserwatora z Helsńskiej .... i to wystarczyło, by doszło do skandalu w łódzkim sądzie. Wczoraj odbyła się pierwsza (i ostatnia) rozprawa o przymusowe dostarczanie wody i ciepła do mojej kamienicy. Chcą mnie przymusić za wszelką cenę. Pozwy wnosi prokuratura w imieniu lokatorów. Treść pozwu jest na www.kamienica.pl Prokuraturę popycha SLD rękami senator Zdzisławy Janowskiej. Powody ich uporczywości są dwa: albo Janowska mści się za to, że kiedyś właściciel wywalił ją na pysk z prywatnego mieszkania; albo Miller każe "zrobić porządek" z kamienicą stojącą w ścisłym centrum Łodzi. Opuściłem salę sądową w trakcie rozprawy. Wyglądało to tak, jakby prokuratorka była w zmowie z sędzią. Wynik procesu był znany od początku, kwestią było przeprowadzenie postępowania dowodowego. I sąd zaczął badać dowody. Spytał lokatorkę, jak się żyje bez wody. Czy ciężko? (pewnie ciężko, ale nikt nie zapraszał). Ile trudu sprawia noszenie wody w wiadrach na piętro (pewnie sporo). Jak ciężko umyć się, kiedy woda nie leci z kranu (niewiele ciężej). Czy korzysta z pralki, skoro nie ma wody w kranie? (pewnie nie, można stracić gwarancję na pralkę, piorąc na sucho). WSZYSTKO KAZAŁ PROTOKOŁOWAĆ. Wstałem i głośno zaprotestowałem przeciwko uprawianiu populizmu na sali sądowej wskazując, że takie pytania nie mają nic do rzeczy. Sąd zignorował mój protest i jakby nigdy nic, pytał dalej ile stopni jest w mieszkaniu, kiedy nie grzeją kaloryfery (zgodnie z prawami fizyki zależy to od temperatury na zewnątrz). Wstałem i powiedziałem, że do dyspozycji lokatorów prezydent miasta Łodzi oddał 135 lokali gminnych, z czego prawie wszyscy skorzystali, a część już się wyprowadziła. Wobec powyższego choćby z tego powodu proces jest bezcelowy (trudno nakazać dostarczanie wody do pustej kamienicy). Sędzia na chwilę stracił grunt pod nogami, ale wymyślił, jak z tego wyjść. Zadał lokatorce pytanie, czy kiedykolwiek myślałaby o opuszczeniu kamienicy, gdyby w niej była woda i ciepło. Lokatorka odpowiedziała, że nigdy w życiu taka myśl nie przyszła by jej do głowy i mieszkałaby spokojnie po wsze czasy ( i jeszcze dłużej, gdyby dało się mieszkać za darmo). SĘDZIA KAZAŁ WSZYSTKO PROTOKOŁOWAĆ. Wówczas w tym kontekście ja zadałem pytanie, czy jest jej znana umowa społeczna, zapisana w ustawie o najmie lokali z dnia 2 07 1994 roku mówiąca o tym, że lokatorzy zajmujący prywatne lokale mają 10 lat na to, by uregulować swoją sytuację mieszkaniową przy pomocy własnych możliwości majątkowych (cytat ze zdania odrębnego do wyroku TK z 12 01 2000 r, o umowie wspomniał też TK 2 10 2002) SĘDZIA UCHYLIŁ PYTANIE, KTÓREGO NIE ZAPROTOKOŁOWANO. No to powiedziałem im do widzenia i opuściłem salę sądową. Po moim wyjściu sędzia sprawdził obecność wszystkich lokatorów, wyczytując każdego z nazwiska, kazał potem wstać i chóralnie spytał o to samo wszystkich naraz. Ci odpowiedzieli chóralnym tonem. że mieszkaliby u mnie do dziś i na wieki wieków amen. A nie mówiłem kiedyś, że tu by się przydał Sławomir Mrożek i sztuka "LOKATORZY"? Niezwłocznie złożyłem skargę i wniosek o zmianę sędziego. Wszystko niebawem będzie na www. Oczywiście "orzekał" ten sam sędzia, co poprzednio. Wówczas nie mógł odstawić popeliny, bo na sali był obserwator z Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka. Orzekł, że jest swoboda zawierania umów i oddalił powództwo prokuratury. Tym razem ten sędzia stanął na rzęsach, żeby mnie ubić. Pomimo trybu zażaleniowego i skargowego, o czym uprzedziłem, sądzia wyznaczył termin ogłoszenia wyroku na 28 10 2002. Poprzednio wydał wyrok w 11 dni od rozprawy. Sędzia był głuchy na wszystko, co mówiłem. Przede wszystkim na mój wniosek o odrzucenie powództwa, ze względu na przepis o powadze rzeczy osądzonych. A to wszystko dlatego, że nie było obserwatora.... Teraz Irlandia i Holandia nie chcą nas do Unii, bo m. in. polskie sądy są do dupy. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Re: Polskie sądy są do dupy - mówi Holandia i Irl IP: beton:* / 192.168.1.* 19.10.02, 11:26 Próba myślenia, ale to kierunek na drogę do nikąd.Sejm przy wprowadzaniu bubla? nie negowano 3%, mówiono, że musi do niego dojść, tylko:kiedy? to był najlepszy lokatorski majstersztyk - czas. Nie wiem czy to było w starej ustawie, czy w kpc, czy prawie budowlanym. Czy obowiązuje nadal, czy w ogólę był!? Jak przez mgłe pamiętam, że zastanawiałam się nad różnica miedzy remontem kamienicy a jej modernizacją. Pomijając przeprowadzkę na koszt właściciela ( pieniądze rosną na wierzbie) w tym pierwszym przypadku przepisy dot. zakończenia remontu sa raczej sztywne. Natomiast w przypadku modernizacji nie znalazłam żadnego określenia czasu jej trwania. Ostatnia awaria, kiedy woda zalała dwa piętra, świadczy, że instalacja jest w bardzo złym stanie. Nie opłaca się łatać starych rur, bo znowu mogą pęknąć, trzeba wymienić na bardzo kosztowną np.miedz. A to jest chyba modernizacja. To samo tyczy się zlikwidowanej instalacji gazowej. Instalacji wybudowanej wbrew przepisom prawa budowlanego, bez właściwych ciągów kominowych, bez zgody nadzoru budowlanego, bez zgody kogokolwiek z właścicielem włącznie. Grożącej wybuchem!!!!!. Niewyobrażalnie astronomicznie kosztowna modernizacja. Już nie wspomnę o kaloryferach i instalacji doprowadzającej ciepło. Stare i zarośnięte kamieniem grożą niebezpieczna awarią. A nowa kotłownia zamiast drogiego na rachunku przyłącza?. Czas czyli kierunek na drogę do nikąd. Chodzę od wczesnego świtu z Twoim listem. Wyjście z sądu a moje z komendy nie ma żadnej skali porównawczej, ale znam to uczucie, aż do bólu. Nie mieści mi się w głowie, że sędzia sam nie szanuje swojego wyroku. Jak to możliwe? aby taki człowiek nie szanujący własnego zdania, własnego wyroku miał prawo osądzać innych?! i to sędzia?! autorytet?!! nie to jakaś chorągiewka, która przez przypadek przywdziała przywianą wiatrem togę. Powaga rzeczy osądzonych - czyżby w łódzkim sądzie ten termin był nie znany? a może obca jest mu jakakolwiek powaga? nawet dla samego siebie? Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora5 Polskie sądy są do dupy - mówi Holandia i Irlandia IP: beton:* / 192.168.1.* 19.10.02, 19:51 . . Jak można zmusić do dobrowolnego finansowania zupełnie obcych ludzi?!! . . Jak można zmusić jednego człowieka by ten dobrowolnie płacił rachunki obcych ludzi bez jakiejkolwiek gwarancji zwrotu własnych pieniędzy?!! . . Jak można zmusić do dobrowolnego podpisania umowy cywilnej?!!!! . . . . jak widać, bardzo prosto w majestatycznej powadze sadu i prokuratury: POGWAŁCAJĄC KONSTYTUCYJNE PRAWO DO WOLNOŚCI I GODNOŚCI ___________________________________________________________ Zabrakło obserwatora z Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień CZEŚĆ DORA ! ŚCIĄGNIJ POCZTĘ ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.02, 15:14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamień ODRZUCIŁO POCZTĘ WYSŁANĄ NA "NOSPAM..." IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.02, 15:15 Odpowiedz Link Zgłoś
dora5 nie pierwszy raz... 21.10.02, 09:34 Często korzystam ze skrzynki i adresu męża. Zwłaszcza jak są ważne sprawy lub wysyłam/odbieram załączniki. Pozdrawiam Dora Odpowiedz Link Zgłoś