Dodaj do ulubionych

ArchiSzopa_2

21.06.02, 07:35
trudno mi uwierzyć, że nikt nie oddał głosu na hotel Campanilla !!! Hotel przy
ul. św.Gertrudy wcale nie jest taki zły - porównajcie chociażby podobną próbę
na ul. Zwierzynieckiej-nie udaną zresztą/.Zwróćcie uwagę, że w niewielu
remontowanych budynkach wymienia się okna na drewniane. I tu propozycja dla
Organizatorów - skoro już "dostrzeżono" hotel przy św. Gertrudy - to może
uwzględnić więcej obiektów zabytkowych na liście nominowanych do AS, które
dostały się niekoniecznie w ręce architektów - i zostały pozbawionej swojej
urody przez plastikowe okna ? pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: Joseph Re: ArchiSzopa_2 IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 21.06.02, 12:06
      Polecam artykuł Sz.P. Warszawskiego Architekta, który wypowiadał się dziś w GW
      przy okazji Archi Szopy. Sam przez jakiś czas byłem warszawiakiem, ale to co
      ten obywatel wypisuje jest okrrrrrropne i niesprrrrrrawiedliwe. Ze względów
      czysto odwetowych aż chce mu się przypomnieć wspaniałości nowej architektury
      warszawskiej, choćby wszystkie te półokrągłe i trójkątne, czysto warszawskie w
      stylu wieżowce, autorstwa samej śmietanki architektów tureckich, koreańskich i
      Bóg wie jakich jeszcze.
      • m.in Re: ArchiSzopa_2 21.06.02, 12:12
        joseph! np ing na placu 3 krzyży jest niezły, buda GW też
        a wieżowce to faktycznie ohyne mają
        co do okien: mi najbardziej przeszkadza, ze jesli już się zmienia okna to
        bardzo czesto właściciele poszczególnych mieszkań robią to jak chcą (maja prawo
        bo nie wszystko w kraku to zabytek) i czesto np w jednej kamienicy jest 5
        rosdzajów stolarki, w róznych kształtach, kolorach i z róznych materiałów!
        obrzydliwe!
        • Gość: Joseph Re: ArchiSzopa_2 IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 21.06.02, 12:33
          m.in napisał(a):

> np ing na placu 3 krzyży jest niezły, buda GW też
          > a wieżowce to faktycznie ohyne mają

Ja też się nie czepiam, żeby się czepiać, bo dobrej architektury faktycznie u
          nich sporo i chyba rzeczywiście więcej niż u nas :-((( Raził mnie sam ton i
          stwierdzenia tego typu, że etap tak złej architektury W-wa przeszła już dziesięć
          lat temu. Otóż g... prawda, bo szkaradzieństw buduje się tam proporcjonalnie
          wcale nie mniej, a jeżeli autor artykułu widzi jakąś transcendentalną wyższość
          warszawskiej Plazy nad krakowską, to pogratulować spostrzegawczości, bo ja nic
          takiego nie jestem w stanie dostrzec.

> co do okien: mi najbardziej przeszkadza, ze jesli już się zmienia okna to
          > bardzo czesto właściciele poszczególnych mieszkań robią to jak chcą (maja prawo
          >
          > bo nie wszystko w kraku to zabytek) i czesto np w jednej kamienicy jest 5
          > rosdzajów stolarki, w róznych kształtach, kolorach i z róznych materiałów!
          > obrzydliwe!

Fakt, ale chyba nie ma na to rady. Czy np. administracja budynku może mieć prawo
          do wyznaczenia jakiejś jednej firmy instalującej takie same okna na koszt
          lokatorów? Jakieś to chyba trochę niekonstytucyjne, no i korupcją pachnie...
          • m.in Re: ArchiSzopa_2 21.06.02, 12:58
            Gość portalu: Joseph napisał(a):
            Czy np. administracja budynku może mieć praw
            o do wyznaczenia jakiejś jednej firmy instalującej takie same okna na koszt
            lokatorów? Jakieś to chyba trochę niekonstytucyjne, no i korupcją pachnie...

właśnie ciekaw jestem, najbardziej mnie kiedys ubodło jak zobaczyłem, ze
            administrator kamienicy (w której akurat ma mieszkanie) zmienił sobie okna na
            obrzydliwe i całkowicie inne niz pozostałe w budynku! (róg kupa i warszauera) +
            dodał sobie klime (na elewacji)
            znaczy ryba psuje sie od głowy, buuuuuuuuuuuuuuu
          • Gość: Krakfan Warszawiacy (niektórzy), jacy oni są mądrzy ... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.02, 00:43
            Gość portalu: Joseph napisał(a):

> Ja też się nie czepiam, żeby się czepiać, bo dobrej architektury faktycznie u
            > nich sporo i chyba rzeczywiście więcej niż u nas :-((( Raził mnie sam ton i
            > stwierdzenia tego typu, że etap tak złej architektury W-wa przeszła już dziesię
            > ć
            > lat temu. Otóż g... prawda, bo szkaradzieństw buduje się tam proporcjonalnie
            > wcale nie mniej, a jeżeli autor artykułu widzi jakąś transcendentalną wyższość
            > warszawskiej Plazy nad krakowską, to pogratulować spostrzegawczości, bo ja nic
            > takiego nie jestem w stanie dostrzec.

Rozwiązanie jest proste. Na tle warszawskiego postpeerelowskiego ohydztwa nowa
            architektura stolicy wydaje się panu architektowi znacznie lepsza niż krakowska
            na tle zabytków. Rozumiem, że dla pana architekta biurowiec IPC Business Centre
            albo terminal Okęcia to szczytowe osiągnięcia architektoniczne.
            W jednym pan architekt ma rację: etap złej architektury Wawa przeszła 10 lat
            temu, teraz jest jeszcze gorsza.
            • Gość: mimero Re: Warszawiacy (niektórzy), jacy oni są mądrzy ... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.02, 15:28
              Joseph! rękawiczka dla Ciebie leży w pobocznym wątku Hotel koło Filharmonii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka