Dodaj do ulubionych

DK-Development "Czereśniowy Sad"

IP: *.crowley.pl 10.05.05, 16:16
Szukam przyszłych sąsiadów na osiedlu Czereśniowy Sad. Czy ktoś coś wie kiedy
firma otrzyma pozwolenie na budowę?
Obserwuj wątek
    • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 11.05.05, 21:10
      Halo. gdzie ci sąsiedzi?
      • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 5.6.2D* / 194.205.246.* 02.09.05, 17:39
        Po co zaczynac nowy watek piszmy na starym...zawsze mozna latwiej znalezc
        jakies informacje...bedzie mniej zamieszania :-)
      • Gość: sąsiadka z ,, A'' Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 195.205.210.* 15.05.06, 11:56
        witajcie,
        czy orentujecie sie moze z jakimi tak naprawde kwotami nalezy sie liczyc przy
        podpisywaniu hipoteki itd. przy mieszkaniu 48m?Weszła nowa ustawa, wedle której
        powinnismy płacic wszystkiego chyb ok. 450 zł, a nie jak do tej pory ok.3%
        wartosci mieszkania.prosze o info jesli ktos wie jak jest to naprawde
        Pozdrawiam
    • Gość: mors Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 14.05.05, 17:19
      Ja też szukam informacji o inwestycji przy ulicy Mała Góra.Chętnie skontaktuję
      się z przyszłymi sąsiadami.
      • Gość: possi Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 18.05.05, 10:15
        Szukam informacji o firmie od byłych klientów DK-Development. Chętnie
        skontaktuję się z sąsiadami z budynku B1 na osiedlu Czereśniowy Sad.
        • Gość: tom Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 31.05.05, 18:34
          Interesują mnie opinie o tej firmie. Czy jest solidna? Może ktoś kupił od DK-
          Development mieszkanie lub dom?
          • Gość: pietr Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.05, 18:00
            Ja bede kupował u nich mieszkanie w budynku A. Jak ktos chce kupic to warto
            zapytac sasiadów z osiedla mala gora.
            • Gość: Lokator Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.150.99.* 09.06.05, 20:42
              A co mówią ci sąsiedzi? I czy wiesz coś o terminie rozpoczęcia budowy?
              • Gość: piter Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 13:46
                Maja rozpoczac w lipcu. A sasiedzi sa raczej zadowoleni z wykonawstwa, minusy
                to stolarka aluminiowa ( w nowym osiedlu bedzie drewniana) i terminy bo termin
                budowy czeresniowego sadu sie troche przesunal. Reszta raczej ok.
                • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.150.99.* 14.06.05, 19:48
                  A czy ktoś wie kto jest właścicielem "cudnej" starej kotłowni naprzeciwko i
                  jakie są zamiary właściela co do tej nieruchomości ? ( szansa na wyburzenie ? )
                  • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 5.6.2D* / *.uk.deuba.com 01.07.05, 16:08
                    slyszalam ze jaja wyburzyc to cudo ale nie wiem czy to jest na 100% pewne
                  • Gość: elka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.Grzegod / 62.121.129.* 21.07.05, 10:59
                    Właścicielem kotłowni był szpital w Prokocimiu. Kotłownia jest nieczynna i
                    napewno ją zburzą, tylko nie wiadomo kiedy
                • Gość: mors Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.150.99.* 19.06.05, 14:14
                  Halo, czy ktoś wie co nowego z Czereśniowym Sadem?
                  • Gość: tt Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.150.99.* 23.06.05, 20:10
                    No właśnie...
                    • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.150.99.* 30.06.05, 09:25
                      Czy ktoś coś wie na temat nieustającego przedłużania się terminu oczekiwania na
                      pozwolenie na budowę? Był termin do 30 czerwca,a podobno dalej czekamy.Proszę o
                      informacje.
                      • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 5.6.2D* / *.uk.deuba.com 01.07.05, 16:03
                        Ja tez wplacilam oplate rezerwacyjna na mieszkanie na os czeresniowy sad :-))
                        mam nadzieje ze wszystko bedzie ok.
                        Bedzie to mieszkanie w budynku B1---sa tu moze jacys sasiedzi :-) pozdrawiam
          • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 5.6.2D* / *.uk.deuba.com 01.07.05, 16:06
            Moj adres e-mail magda_f@poczta.fm gdyby ktos sie czegos dowiedzial na temat
            rozpoczecia budowy to prosze o kontakt :-))
            ***przyszla sasiadka***
            • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.150.99.* 01.07.05, 19:39
              Cześć Magda!Będziemy sąsiadami w budynku B1. Byłam na budowie i rozmawiałam z
              kierownikiem, który twierdzi,że wszystko jest na dobrej drodze. Narazie malują
              deski na ogrodzenie.A w firmie mówią, że ciągle czekają na pozwolenie.
              • Gość: aga Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 195.205.210.* 19.07.05, 12:09
                witaj!
                Zostały jeszcze chyba dwa wolne mieszkania,na jedno z których ja sie
                zdecydowałąm.Wciąż wstrzymuje sie z podpisanem umowy przedwstepnej by sraac
                sieo kredyt,bo mnie wydaje sie to mocno podejrzane, to ze nie otrzymuja ciągle
                pozwolenia na budowe.Mo klient to osoba pracujaca w Urzedzie Miasta więć w
                piatek mama miec informacje czy7 wogóle złozyli wniosek, bo wstepnie
                powiedziano mi że istnieje opcja iz wogóle wniosku nie złozyli.
                Szkoda by było bo fajne osiedle i ładne mieszkanie/
                Pozdrawiam Aga
                • Gość: g Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.chello.pl 19.07.05, 18:11
                  Czesc ja tez czekam na pozwolenie i o ile mi wiadomo zlozyli w Urzedzie wnosek
                  o pozwolenie na budowe
                  • Gość: gosc Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 195.205.210.* 20.07.05, 08:56
                    Firma otrzymała pozwolenie na budowę!!!!!!!!!!
                    • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 5.6.2D* / 194.205.246.* 20.07.05, 13:36
                      na 100% ???? czy to juz jest potwierdzone??
                      • Gość: gosc Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 195.205.210.* 21.07.05, 10:07
                        tak,potwierdzone osobiscie widziałam kopie zezwolenia a czy widział ktoś
                        naoxznie własnośc gruntu?
                • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 5.6.2D* / 194.205.246.* 20.07.05, 13:38
                  tak wogole to czy ktos z Was , sasiedzi kupuje mieszkanie na parterze???
                  Wiecie cos na temat mozliwosci zagospodarowania tych ogrodków, czy bedzie
                  dowolnosc czy narzucony z gory schemat??/
                  • Gość: gosc Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 195.205.210.* 21.07.05, 16:04
                    witam,
                    Ja kupujemieszkanie na parterze w budynku A i z tego co mi wiadomo bedzie mozna
                    dowolnie je aranzować, oprócz ogrodzenia, ktore jest standardowe,
                    niewysokie.Wiem tez ze tarasy z płytek maja byc znacznie poszerzane.Swoja droga
                    szkoda bardzo że oogródków nie mozna ogroadzać we własnym zakresie, np. wyzszym
                    płotkiem.
                    pozdrawiam
                    • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 5.6.2D* / 194.205.246.* 21.07.05, 17:28
                      dokladnie....szkoda.ale jesli wszyscy wlasciciele ogrodkow zdecydowaliby sie na
                      ogrodzenie ich takim samym wyzszym plotem moze bylo by to ok.
                      a tak przy okazji czy sa jakies przepisy precyzujace korzystanie z ogrodkow,
                      ich wyglad, czy wogole maja prawo zabronic nam postawienia wyzszego
                      ogrodzenaia??pozdrawiam
                      • Gość: gość Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 195.205.210.* 22.07.05, 15:36
                        z tego cowiem, to nie ma zadnych przepusów ograniczających
                        zagospodarowanie,jedno chyba na pewno wiadomo że nie wolno uprawiac warzyek, a
                        krzewy i inne ozdoby chyba indywidualnie.Mam nadzieje ze jednak bedzie mozna i
                        dogadamy sie jakos, odnosnie wyzszego ogrodzenia ogódków dopasowacprzeciez
                        mozna do ogólnego wyglądu bloku.Mize rzeczywiscie jesli większośćmieszkanców
                        parterów byłaby za tym , toda sie to przeforsować.mam pytanie odnośnie
                        podpisanej umowy przez ciebie, czy takze podpusywałas umowę rezerwacyjna i
                        kiedy nnp. masz termin podpisania umowy przedwstępnej? jeslimogę spytać/
                        Pozdrawiam
                        • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 5.6.2D* / 194.205.246.* 22.07.05, 16:24
                          umowe rezerwacyjna podpisalam jeszcze w marcu.
                          jesli chodzi o przedwstepna umowe to zostala podpisana dzisiaj
                        • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 5.6.2D* / 194.205.246.* 22.07.05, 16:26
                          Dobrze by bylo gdyby wszysce wlasciciele mieszkan na parterze dogadali sie
                          wczesniej odnosnie ogrodzenia...mozna by bylo od razu je zmienic a nie juz po
                          fakcie kiedy bedzie juz gotowe...
                        • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 5.6.2D* / 194.205.246.* 22.07.05, 16:27
                          a jesli nic z tego nie wyjdzie to zawsze mozna obsadzic teren tujami czy innymi
                          krzewami i po paru latach powstanie zielony mur :-))) a to bedzie chyba
                          legalne :-))
                          • Gość: gosc Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 195.205.210.* 25.07.05, 10:08
                            Hej,
                            Własnie o tym myślałam,zeby w razie czego posadzic dookoła ładny żywpołot.np.
                            • Gość: sasiad Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 28.07.05, 09:09
                              Mam pytanie czy ktos był z umową przedwstepna u prawnika w celu sprawdzenia
                              • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 5.6.2D* / 194.205.246.* 28.07.05, 10:38
                                czy nie wydaje sie wam ze przyszle oplaty eksploatacyjne, fundusz remontowy i
                                wszystkie te oplaty sa zbyt wysokie? ja dowiedzialam sie ze na mieszkanie o pow
                                ok 50m bedzie to okolo 150zl ( smieci, zimna woda, fund.remontowy, odsniezanie,
                                utrzymanie czystosci, wspolny prad, sprzatanie itp)
                                • Gość: sasiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 28.07.05, 11:32
                                  Faktycznie duzo, a czy tym nie bedzie zajmowac sie wspólnota i czy to nie my
                                  bedziemy o tym decydowac?
                                  • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 5.6.2D* / 194.205.246.* 28.07.05, 16:45
                                    do roku ma osiedlem zarzadzac developer
                                    • Gość: sasiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 29.07.05, 08:27
                                      CZesc Magda byłas u kogos z umową np u prawnika ?
                                      • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 5.6.2D* / 194.205.246.* 29.07.05, 12:32
                                        nie nie bylam u prawnika z umowa.
                                        jesli chodzi o jakies istotne zmiany w umowie to raczej developer nie pojdzie
                                        na reke. Mowie to na podstawie wczesniejszych doswiadczej z innymi
                                        developerami... :-((
                                • Gość: sąsiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 195.205.210.* 29.07.05, 10:59
                                  hej,
                                  A skąd masz taką informacje.mnie Panie w biurze powiedziały kiedys ze czynsz
                                  będzie nieielki, przy np. metrazu ok.50m to będzie sto z groszami a nie
                                  150zł.mysloe że nalezy o tym porozmawiac.Dlaczego konkretnie nie potrafią
                                  powiedzieć jaki bedzie czynsz przy konkretnym metrazu? Niepodoba mi sie to
                                  • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 5.6.2D* / 194.205.246.* 29.07.05, 12:29
                                    150zl to informacja od developera. Panie powiedzialy mi ze stawka bedzie taka
                                    jak na os. mala gora czyli za mieszkanie ok 50m bedzie to 150zl
                                    • Gość: sąsiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 195.205.210.* 29.07.05, 14:30
                                      hej,
                                      to znaczy że 150 zł to czynsz +smieci + fundusz remontowy, Czy coś jeszcze
                                      bedzie ta kwota zawierać?
                                      Pozdrawiam
                                      • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 5.6.2D* / 194.205.246.* 29.07.05, 14:41
                                        nie, nie ma czegos takiego jak czynsz bo to maja byc mieszkania wlasnosciowe.
                                        w tej kwocie bedzie oplata za zimna wode (licznik bedzie w mieszkaniu ale
                                        bobieraja jakas kwote zaliczkowo a pozniej wyrownuja ze wskazaniem licznika),
                                        wywoz smieci, fundusz remontowy, eksploatayjny, sprzatanie klatek, prad na
                                        klatakach itp. utrzymanie porzadku na osiedlu...
                              • Gość: sąsiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 195.205.210.* 29.07.05, 10:55
                                Witam,
                                Ja nie byłam nigdzie z umowa jeszce.mama jednak nadzieje ze bank bedzie na tyle
                                madry że zadnych pieniędzy nie bedzie przelewał dopóki nie bedzie widział ze
                                wogóle cos robia.zanjomy równiez kupuje mieszkanie i zanim przeleje jaka
                                kolwiek transze,bank ząda od developrea wyszczególnienia na co tym razem, na
                                jaki etap budowy pieniadze beda wykorzystywane, naprawde jest bardzo zadowolony
                                i z developera i z postawy banku.Ja musze przyznac ze Panie w biurze naszym
                                robia wrazaenie,, żeby tylko sprzedać i dostać kaskę''i to mi sie nie
                                poodoba.Robia też sztuczne problemy! czy ktos ma podobne uwagi?
                                pozdrawiam
                                • Gość: sąsiad z B1 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.solidex.com.pl / *.solidex.com.pl 29.07.05, 17:31
                                  Bank zanim udzieli kredytu wymaga prawomocnego pozwolenia na budowę, a DK
                                  jeszcze go nie ma (nieprawomocne jest g.. warte). Dobra rada zanim nam DK go nie
                                  pokaze (oraz dziennika budowy) nie przelewajcie zadnych pieniedzy!
                                  W punkcie 6.4 w umowie zastrzega ze termin zawarcia umowy moze przesunac sie w
                                  skutek "... działań organów administracji ... które uniemożliwiają wykonywanie
                                  robót budowlanych..."
                                  • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 5.6.2D* / 194.205.246.* 29.07.05, 18:08
                                    czy ktos z was dowiadywal sie w urzedzie miasta co sie dzieje? dlaczego sa
                                    problemy z tym pozwoleniem??
                                    • Gość: sasiad z B1 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 15:54
                                      Nie ma problemu - zgodnie z przepisami pozwolenie uprawomocnia sie po 2
                                      tygodniach licząc od momentu powiadomienia o tym wszystkich sąsiadów i pod
                                      warunkiem, że żaden z nich nie wniesie protestu. Jest sezon urlopowy i
                                      wystarczy, że ktoś z sąsiadów wyjedzie na dłuższy urlop by wstrzymać procedurę.
                                      Bez prawomocnego pozwolenia nie można rozpocząć budowy.
                                      • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.access.as9105.com 30.07.05, 19:53
                                        no to ok...mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze :-))
                                        • Gość: sasiadka B1 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.chello.pl 31.07.05, 12:09
                                          Pozwolenie ma sie uprawomocnic do 15 sierpnia,ja nie wplace dopoki nie zobacze
                                          uprawomoicnionego pozwolenia.Moze ktos z przyszłych sasiadów ma ochote na
                                          spotkanie ?
                                          • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.150.99.* 01.08.05, 12:20
                                            Chętnie spotkamy się z przyszłymi sąsiadami.Co do podpisania umowy
                                            przedwstępnej my czekamy na uprawomocnienie się pozwolenia na budowę.Ze względu
                                            na okres wakacyjny faktycznie może się to przedłużyć.Czy ktoś czeka podobnie
                                            jak my?
                                          • Gość: sasiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 195.205.210.* 01.08.05, 15:31
                                            Ja bardzo chętnie sie spotkam, porozmawiam także, jestem tegosamego zdania ,
                                            absolutna racja!!!!!!podaje do siebie telefon 422 30 31 lub 26 14 601
                                            Pozdrawiam i czekam na kontakt
                                  • Gość: sąsiadka z,, A;; Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 195.205.210.* 01.08.05, 16:03
                                    Witam,
                                    Dokładnie tak jest i mnie to włąsnie trzyma, prawomocne pozwolenie na budowę.
                                    Ja Biorę kredyt w banku PKO BP i praktycznie jest on mi przyznany,ale owszem,
                                    bank czeka ode mnie na prawomocbe pozwolenie na budowe.Mnie oficjalnie kobieta
                                    z która załątwiam kredyt, powiedziała ze nie przeleje ani złotówki jesli nie
                                    bedzie miałą info od DK na co mają zostac przelane pieniadza, na jaki etap
                                    budowy i jesli naocznie tego nie zobaczy, a jezdzi wraz z dyrektorem odddziału
                                    i kontroluje prace na budowach przed przelaniem transzy, wiem to na przykładzie
                                    znajomej mi ososby.Nurtuje mnie to jak ludzie podpisuja umowy przedwstepne i
                                    przelewaja im pieniadze, na jakiej podstawie to robią skoro DK nie ma
                                    prawomocnego pozwolenia na budowe, mnie Pani w DK oznajmiła ze robi mi
                                    przysługe wydłuzajac termin podpusania umowy przedwstepnej, powiedziałą to
                                    wiedząć ze nie maja prawomocnego pozwolenia, troszke tego nie rozumiem.
                                    • Gość: Bronowiczanka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 20:41
                                      Prosze powiadomic wszystkich potencjalnych sasiadow, ze dopoki nie bedzie
                                      pozwolenia na budowe to nie wplacajcie pieniedzy bo budowa moze trwac latami,
                                      firma sie zlikwiduje itp i poczekacie sobie 5 lat jak my a potem dodatkowa kasa
                                      wykonczycie budowe sami....teraz bywa roznie! Ostrzegam!Nie bierzcie kredytow
                                      dopoki wszystko w dokumentacji nie bedzie zatwierdzone!!!
                                      • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.bulldogdsl.com 05.04.06, 09:38
                                        to jest chyba jakis zawieruszony post :-)
                                        • Gość: sasiadka B1 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 05.04.06, 10:42
                                          Mam pytanie czy ktos wie moze kiedy faktycznie odbierzemy mieszkania? Czy firma
                                          ma swojego notariusza?moze gdybysmy podpisywali wieksza grupa akt notaialny
                                          byloby taniej.jeszcze jedno wumowie mamy okna z wywietrznikami a niestety nasze
                                          przynajmniej w Budyknu B1 nie posiadaja takowych rzeczy.
                                          • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.205.246.* 05.04.06, 15:40
                                            no wlasnie i co teraz :-(
                                          • Gość: sasiadka B2 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ists.pl / *.ists.pl 06.04.06, 20:46
                                            nie mozliwe w budynku B2 sa z wywietrznikami nawet na poczatku sie przestraszylam co te dziury robia w okna wrrr:P
                                            • Gość: sasiadka B1 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 07.04.06, 08:56
                                              No własnie w budynku B2 tak a w B1 niestety nie.Mam prosbe moze sasiadka Mag (
                                              z forum) cos moze wie na ten temat?prosze o kontakt :)
                                              • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.bulldogdsl.com 15.04.06, 14:47
                                                witam sasiadow z B1 :-) czy ktos z was sie dowiadywal czegos w sprawie tych
                                                wywietrznikow ??
                                                • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 15.04.06, 16:32
                                                  Cześć Sąsiedzi! Dlaczego umieszczacie posty w tym miejscu, a nie po kolei?
                                                  Ciężko je znaleźć w tej ilości informacji. Co do wywietrzników jestem
                                                  zdziwiona, że w budynku B1 miałoby ich nie być, a w B2 są. Mówiąc szczerze nie
                                                  przyglądałam się tym oknom aż tak dokładnie, one nie mają jeszcze klamek i
                                                  nawet nie próbowaliśmy ich ruszać. Ale trzeba będzie dopytać się u kierownika
                                                  budowy.Co do notariusza o którego ktoś pytał to firma ma swojego ( Cyz - Hejmo)
                                                  i są pewne ulgi dla klientów firmy. Wesołych Świąt!
                                                  • Gość: sasiadka B1 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 18.04.06, 07:47
                                                    Ja pytalam o notariusza. Zle wysyłam posty? wydawalo mi sie ze pokolei.Pytalam
                                                    kierownika przed Swietami,powiedział ze odbiór mieszkan na 30 czerwiec a tereny
                                                    zewnetrzne pozniej. Mieszkania w B1 koncza tynkować, maja zacząc klatki robic.
                                                  • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 18.04.06, 10:20
                                                    Co do postów to chodzi o to, że są umieszczone w te z roku 2005.Ale to nic. Nam
                                                    kierownik też mówił o końcu budowy na czerwiec.Generalnie też nie ma się co
                                                    spieszyć bo przecież tynki i wylewki muszą dobrze wyschnąć żeby coś dalej z
                                                    nimi robić. Odbiór mieszkania z kolei wiąże się z ponoszeniem opłat za
                                                    eksploatację, a przecież wiadomo, że od razu nie da się mieszkać. Czy masz
                                                    zamiar wprowadzać się jak najszybciej? Notariusza firmy już przerabialiśmy więc
                                                    jeśli masz pytania to mogę coś powiedzieć. Na pewno jest trochę taniej bo są
                                                    upusty dla klientów DK.
                                                  • Gość: sasiadka B1 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 18.04.06, 10:47
                                                    Chcialabym wprowadzic sie kolo sierpnia, to zalezy od ekipy,muszę znaleść
                                                    fliziarza a terminy pewnie sa długie. A wiesz jakie sa koszty aktu notarialnego?
                                                    wiem ze załozenie Księgi Wieczystej 200 zł, wpis do hipoteki 60 zł i najwieksze
                                                    koszty to wlasnie notariusz.
                                                  • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 18.04.06, 12:52
                                                    My też chcielibyśmy zdążyć przed końcem wakacji. Co do kosztów aktu
                                                    notarialnego to dokładnie nie wiem. Teraz od 1 marca zmieniły się stawki z
                                                    korzyścią dla nas, tzn . powinniśmy zapłacić mniej. My podpisywaliśmy umowę
                                                    przedwstępną notarialnie więc część opłaty już za nami, teraz będzie druga.
                                                    Była mowa ,że wszystko powinno kosztować nie więcej niż 3% wartości mieszkania,
                                                    ale to było przed zmianami marcowymi, więc teraz chyba te opłaty będą mniejsze
                                                    ( mam nadzieję ).
    • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.150.99.* 01.08.05, 15:10
      Proponuję termin spotkania na czwartek 4.08. przed placem budowy na parkingu
      (przed budynkiem SM Nowy Bieżanów) np. o godz. 18.00.Jeśli ktoś jest chętny to
      potwierdzajcie.
      • Gość: sasiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 195.205.210.* 01.08.05, 15:32
        Potwierdzam spotkanie w czwartek o 18
        Sasiadka z budynku A
      • Gość: sąsiadka z ,, A'' Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 195.205.210.* 01.08.05, 15:51
        mam pytanko zanim sie spotkamy, jaki masz termin na pospisanie umowy
        przedwstępnej?
    • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.150.99.* 01.08.05, 18:38
      W sprawie terminu podpisania umowy przedwstępnej: chcemy podpisać tę umowę
      notarialnie w związku z tym czekamy na uprawomocnienie pozwolenia na budowę.Z
      tego co wiemy żaden notariusz nie sporządzi takiej umowy bez prawomocnego
      pozwolenia na budowę, podobnie z bankiem, który również nie wypłaci kolejnej
      transzy kredytu.Nie znamy więc dokładnego terminu podpisania tej umowy.Czyli
      dalej czekamy.
      • Gość: sasiadka z a Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.plusgsm.pl 01.08.05, 18:48
        witam,
        dlaczego umowe przedwstepna zamierzacie podpisac w postaci umowy notarialnej,
        osobiscie nie wiedziałam ze jest taka mozliwosc,sadzilam ze umowa ostatnia
        czyli akt wlasnosci podpisywana jest w formie aktu notarialego, czy wobec tego
        laczysz tu jedno z drugim?
        • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.150.99.* 01.08.05, 19:19
          W świetle przepisów prawa każda umowa nie podpisana w obecności notariusza jest
          niewiele warta. Jest to również dodatkowe zabezpieczenie dla klienta ponieważ
          notariusz powinien sprawdzić różne ddokumenty, o które klientowi trudno byłoby
          się doprosić u developera lub nawet gdybyś je zobaczyła to jako laik niewiele
          wiesz o ich wartości. Koszty podpisania tej umowy są niewiele większe niż w
          przypadku podpisywania tylko jednego aktu na końcu przy odbiorze mieszkania,
          więc chyba warto.My więc będziemy podpisywać umowę dwukrotnie u notariusza.
          • Gość: sasiadka z a Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.plusgsm.pl 01.08.05, 19:29
            masz racje w zupelnosci i przyznam ze ja o tym zupelnie nie pomyslalam.a co na
            to dk?Nie mieli zadnych uwag?jak wspomnialam mnie kobieta dala do zrozumienia
            wydluzajac termin podpisania numowy przedwstepnej ze idzie mi na reke,i tak
            naprawde powiina wedlug niej juz byc podpisana umowa przedwstepna i w dniu
            pospisania przelane pieniadze.jesli masz gg to ja podaje numer 2006339
            • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.150.99.* 01.08.05, 19:41
              My zgłosiliśmy chęć podpisania umowy notarialnie już bardzo dawno ( chyba w
              kwietniu). Powiedziano nam, że oczywiście jest taka możliwość oraz obliczono
              jakie będą koszty. Więc w tej chwili nikt nie robi (przynajmniej jak narazie)
              nam problemu. Nawet dowiedzieliśmy się, że jest więcej osób, które będą
              podpisywać umowę w ten sposób."Poganianie" ludzi, żeby szybko podpisywali umowy
              wiąże się chyba z tym, że pracownicy DK chcą iść na urlopy i chcieliby mieć
              sprawę podpisywania umów szybko z głowy.
            • Gość: gadox Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" do sąsiadki IP: 213.134.191.* 01.08.05, 20:30
              nie chciałem sie włączać do rozmowy ale myśle, że warto troche wyjaśnić polecam
              dom.gazeta.pl/dom/1,50836,2323283.html
              • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" do sąsiadki IP: *.access.as9105.com 01.08.05, 23:13
                Jak będzie liczona powierzchnia mieszkania. Wstaw do umowy, że powierzchnia
                mieszkania będzie liczona według jednej z dwóch polskich norm:

• PN-70/B - 02365 z 30 czerwca 1970 r. lub

• PN-ISO 9836-1997 z 28 października 1997 r.

Obie normy bardzo się różnią. Według pierwszej mierzy się powierzchnię
                mieszkania w stanie surowym, tzn. bez tynków i okładzin, według drugiej - w
                stanie całkowicie wykończonym.

czy ktos z Was zwrócił na to uwagę???
                • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" do sąsiadki IP: 194.150.99.* 02.08.05, 10:31
                  Z tego co wiem w umowie nie ma mowy o tym w jaki sposób obliczana będzie
                  powierzchnia mieszkania. Jest tylko informacja, że różnica nie może przekraczać
                  1,5%. Czy ktoś zażadał wpisu do umowy jednej z tych norm i co na to firma?
                  • Gość: Libidiasz z B2/11 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" do sąsiadki IP: *.softnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 14:08
                    Hej,
                    właśnie podpisalismy umowę z DK.

Mam pytanie odnośnie kredytów. Czy ktoś z Was porównywał oferty PKO BP i
                    Millenium, z którymi DK współpracuje? Muszę troszkę pozyczyć na wykońćzenie i
                    kalkuluje mi się wziąć kredyt hipoteczny.
                    • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" do Libidiasza IP: 194.150.99.* 03.08.05, 14:56
                      Pytanie do Libidiasza: czy podpisując umowę przedwstępną wpłaciliście pierwszą
                      ratę czy czekacie na uprawomocnienie pozwolenia? Jeśli chodzi o kredyty nie
                      porównywaliśmy ofert, ale PKO BP miał dosyć ciekawą ( niska prowizja bankowa
                      dla klientów DK, brak opłat za przewalutowanie, wcześniejszą spłatę itp). Czy
                      będziecie na spotkaniu w czwartek?
    • Gość: Aga Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.bochnia.pl / *.bochnia.pl 04.08.05, 00:20
      Podobno za 2 tygodnie..od zeszlego poniedzialku 02.08...
      A co wiadomo na temat ogrzewania piecem dwufazowym??
      • Gość: tom Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.bochnia.pl / *.bochnia.pl 04.08.05, 00:49
        O pół dnia za późno się zorientowałem z tym zebranim na dzisiaj...czy ktoś się
        podzieli wiadomosciami, bardzo prosze
        • Gość: sasiadka B1 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 04.08.05, 09:29
          Chetnie sie spotkam ale dzisaj niestety nie dam rady za pozno przeczytalam
          informacje. Ja juz podpisalam umowe z DK ale moge wplacic kase dopiero jak
          zobacze prawomocne pozwolenie na budowe.
    • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" do Agi IP: 194.150.99.* 04.08.05, 09:52
      Skąd masz informacje o terminie 2 tygodni od 02.08.( czyli uprawomocnienie
      byłoby na 15 sierpnia ?). I dlaczego od 02.08. skoro decyzja była 18 lipca? Co
      do pieców dwufunkcyjnych słyszałam różne opinie ( raczej dobre),jest możliwość
      regulowania temperatury, czyli wychodząc do pracy można obniżać temperaturę w
      mieszkaniu, potem automatycznie ustawiasz na określoną godzinę włączenie pieca.
      Nie jesteś też uzależniona od MPEC, kiedy robi się zimno po prostu można
      włączyć piec.Myślę, że wszystko okaże się w praktyce. Zwyczajowo przy
      ogrzewaniu MPEC płaci się systamtycznie cały rok, tu opłaty skumulują się na
      okres zimowy.Poszperaj wstecz na forum - były opinie na ten temat.
      • Gość: Libidiasz z B2/11 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" do Agi IP: *.chello.pl 04.08.05, 10:31
        Umowę podpisaliśmy 2.08. Jedyną naszą dotychczasowaą wpłatą jest opłata
        rezerwacyjna (5%), reszta jest w terminarzu i najbliższą planowaną płatność
        mamy do 25 sierpnia (dopłata do 20%), a później już co miesiąc.

Co do pieców dwufuncyjnych to jestem użytkownikiem takowego i bardzo sobie
        chwalę. Jest to zdecydowanie tańsze rozwiązanie niż ogrzewanie i ciepła woda z
        MPEC. Przy 33 metrowym mieszkaniu w zimie płacę tyle ile płaciłbym MPEC przez
        cały rok. Gdy jest ciepło płacę znacznie mniej. Jeśli wyjeżdżam płacę też tylko
        za zużycie.

Co do spotkania to niestety nie damy rady... Mam delegację.
        • Gość: gosc Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" do Agi IP: *.crowley.pl 04.08.05, 12:21
          Moze spotkamy sie w innym terminie w przyszlym tygodniu, dzisaj taki niemrawy
          dzien? Moze wiecej osob bedzie moglo sie spotkac ?
          • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" spotkanie IP: 194.150.99.* 04.08.05, 17:32
            Halo sąsiedzi! Z powodu brzydkiej pogody proponujemy odwołanie spotkania i
            przełożenia go na inny termin.
            • Gość: gosc Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" spotkanie IP: *.crowley.pl 05.08.05, 10:30
              Mam pytanko byl ktos na spotkaniu?
              • Gość: aga Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" spotkanie IP: *.bochnia.pl / *.bochnia.pl 05.08.05, 10:45
                Rozmawialam dzisiaj z pania Szokalską.. z wielkim przekonaniem twierdzi, ze 10
                sierpnia otrzymaja to pozwolenie, a 15 bedzie juz prawomocne..
                • Gość: sasiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" spotkanie IP: 195.205.210.* 05.08.05, 10:46
                  hej,
                  Przeciez pozwolenie juz jest, a w chwili obecnej tylko sie uprawomocnia?
                  • Gość: sasiadka B1 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" spotkanie IP: *.crowley.pl 05.08.05, 11:13
                    jakies przeklamania na łaczach,pozwolenie jest tyle ze nie praomocne,ma sie
                    uprawomocnic 15tego sierpnia.Ja mam w rekach pozwolenie nieprawomocne wiec
                    pewnie bedzie kolejne pismo.
                    • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.150.99.* 05.08.05, 12:36
                      Podobno na tym pozwoleniu, które już jest ma być tylko pieczątka z Wydziału
                      Architektury, że jest ono prawomocne.A tak w ogóle czy ktoś widział to
                      pozwolenie na własne oczy? ( bo ja nie ).Swoją drogą może ktoś mi wyjaśni skąd
                      oni wiedzą, że to właśnie 15 sierpnia się uprawomocni?
    • Gość: mors Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.150.99.* 07.08.05, 10:59
      Pytanie do sąsiadów: czy ktoś zna numer pozwolenia na budowę? I jeśli ktoś jest
      chętny to spróbujmy się spotkać tak jak było ustalone w ubiegłym tygodniu, może
      środa 10 sierpnia o 18.00 ?
      • Gość: sasiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.chello.pl 07.08.05, 17:14
        Ja bardzo chetnie sie spotkam ,moze byc sroda 18:00
        • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.150.99.* 07.08.05, 22:21
          Potwierdzam udział w spotkaniu. Czy ktoś jest jeszcze chętny?
          • Gość: sąsiadka z,,A'' Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 195.205.210.* 08.08.05, 16:01
            ja także potwierdzam spotkanie w srode o 18, czy tam gdzie pierwotnie tzn.
            przed placem budowy?
            Pozdrawiam
            • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.150.99.* 08.08.05, 17:07
              Proponuję na spotkanie to samo miejsce jak w ubiegłym tygodniu ( przed placem
              budowy na parkingu )- środa godz. 18.00.
              • Gość: sasiadka B1 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.chello.pl 10.08.05, 22:15
                Czesc Magda byłas na spotkaniu,ja niestety nie moglam i straszmie załuje.Moze
                odezwiesz sie ddo mnie albo podassz numer telefonu zadzwonie,pogadamy,poznam
                blizej sasiadke :)
    • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.150.99.* 11.08.05, 09:17
      Na wczorajszym spotkaniu było tylko 2 przyszłych lokatorów. Szkoda,że tak mało,
      może następnym razem będzie lepiej. Mam pytanie czy ktoś kto podpisał już
      notarialnie umowę przedwstępną może się odezwać na forum?
      • Gość: sasiadka B1 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 12.08.05, 10:37
        czy ktos juz podpisał wogole umowe przedwstepna i wplacił pieniadze?
        • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.access.as9105.com 13.08.05, 11:47
          tak, ja podpisalam umowe przedwstepna-nie notarialna
          • Gość: sasiadka B1 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 16.08.05, 09:06
            mnie mija dzisiaj tj.16-tego termin wplacenia pierwszej raty i teraz nie wiem
            co robic,bo nie maja pozwolenia prawomocnego.poradzcie.
            • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.access.as9105.com 16.08.05, 20:34
              Ja dostalam dzis z dk informacje ze pozwolenie jest juz prawomocen :-))) i
              prace budowlane rozpoczną się za tydzień
              • Gość: sasiadka B1 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 17.08.05, 07:18
                Dzieki za informacje,a kiedy masz termin pierwszej wpłaty?
                • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.access.as9105.com 17.08.05, 23:27
                  10 wrzesnia będę wpłacała juz III rate
                  • Gość: sasiadka B1 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 18.08.05, 07:12
                    Bardzo dziekuje za informacje.Pozdrawiam
                  • Gość: sasiadka B1 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 18.08.05, 10:55
                    Magda mogłabys mi powiedziec czy brałas kredyt i w którym banku.Odebralas
                    pozwolenie na budowe od DK?
                    • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.access.as9105.com 19.08.05, 09:33
                      nie brałam kredytu...
                      • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.access.as9105.com 19.08.05, 09:36
                        czy ktos z was wiem jaki model ( dokładnie) pieca dwufunkcyjnego bedzie
                        montowany w mieszkaniac i co np. z drzwiami, parapetami wewnetrznymi? czy mozna
                        zrezygnowac ze standardowych ktore oni proponuja??
                        • Gość: sasiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 19.08.05, 12:28
                          Jsli chodzi o drzwi wewnetrzne to mozna zrezygnowac z nich,mozna zmienic
                          projekt scianek wewnetrznych jezeli oczywiscie nie beda koligowac z glownym
                          planem
                          • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 5.6.2D* / 194.205.246.* 19.08.05, 18:55
                            chodzi mi czy mozna zrezygnowac z tego modelu na rzecz innego... a nie wogole
                            ze drzwi :-)) i czy pomniejsza rate splaty o cene tych drzwi....moze ktos sie
                            dowiadywal?
    • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.access.as9105.com 22.08.05, 23:07
      czy ktos wie czy juz ruszyla budowa?????
      • Gość: sasiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 23.08.05, 07:22
        Budowa rusza w tym tygodniu,dzwoniłam do DK i takiej informacji mi udzielili
        • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.access.as9105.com 26.08.05, 09:23
          BUDOWA RUSZYŁA...
          • Gość: sasiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 01.09.05, 14:34
            Budowa ruszyła, straszny jest ruch na tej uliczce...
            • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.150.99.* 02.09.05, 14:38
              Halo Sąsiedzi!
              Piszcie najnowsze informacje w wątku "Czereśniowy Sad - wieści z budowy".Czy
              ktoś był na budowie w ostatnich dniach i wie co się tam dzieje? Pogoda
              dopisuje, oby tak dalej.
      • Gość: sąsiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 195.205.210.* 25.08.05, 11:17
        witam,
        czy ktos z sasiadów bierze morze kredyt w Bank Polskie Towarzystwo Finansowe?
        Czy wiecie cos na temat tej firmy?
        • Gość: lisek Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ists.pl / *.ists.pl 09.12.05, 00:59
          Mam pytanie do mieszkancow Czeresniowego Sadu. Co sadzicie o tym deweloperze?
          Czy mozna mu bezpiecznie z powierzyc pieniadze kupujac mieszkanie?mam na mysli
          ul.Pilotow i Cztery Korony
          Na co powinienem zwrocic uwage/z czym sie liczyc wspolpracujac z tym
          developerem? Z gory dziekuje za Wasze odpowiedzi.pozdrawiam
          • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 09.12.05, 15:35
            Póki co na osiedlu Czereśniowy Sad nikt jeszcze nie mieszka, bo jest w
            budowie.Z rozmów z mieszkańcami już wybudowanych przez tą firmę budynków
            wynika, że DK jest w porządku i są zadowoleni z wykonawstwa, w miarę trzymają
            się terminów.W umowach przedwstępnych warto negocjować, a najlepiej podpisać tą
            umowę notarialnie, bo wtedy najlepiej chroni klienta.Proponuję podjechać na
            Małą Górę, zobaczyć jak budują i zapytać mieszkańców. Z tych, z którymi ja
            rozmawiałam nikt nie narzekał.
        • Gość: sasiadka 2 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ists.pl / *.ists.pl 12.01.06, 11:31
          Witam wszystkich, żałuje bardzo, że dopiero niedawno znalazlam ten temat. Witam wszystkich przyszlych sasiadów, także kupuję mieszkanie na osiedlu czereśniowy sad, w budynku B2:) Jak narazie budowa posuwa się całkiem dobrze, mam nadzieję, że skończą w terminie. Pozdrawiam
          • Gość: sasiadkaB11 maszt antenowy IP: *.ghnet.pl 15.01.07, 20:01
            halo,czy ktos jeszcze uzywa tego forum?
            mam watpliwosci co do zasadnosci oplaty za postawienie masztu.
            rozumiem ze wiekszosc panstwa zdecydowala sie zaplacic 300zl za postawienie
            konstrukcji na dachu zeby zamontowac sobie anteny.
            zastanawiam sie dlaczego 300zl?czy znacie kosztorys postawienia tego masztu?czy
            ktos ma jak ja watpliwosci?PROSZE ODEZWIJCIE SIE .
    • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 5.6.2D* / 194.205.246.* 02.09.05, 17:42
      czy macie problemy z kontaktem z dk?
      ja przede wszystkim kontaktuje sie z nimi droga mailowa, ale od pewnego czasu
      kiepsko jest u nich z odpisywaniem na maile :-((
      • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.150.99.* 02.09.05, 19:05
        Ja ostatnio rozmawiałam z panią z sekretariatu ( telefonicznie). Chciałam się
        dowiedzieć kiedy dostaniemy fakturę za wpłaconą I ratę ( wkrótce kolejna ).
        Powiedziała, że będzie wysyłać w tym tygodniu. Czy dostaliście? Poza tym nie
        kontaktowaliśmy się narazie z firmą, bo nie było takiej potrzeby. A na jakie
        pytania nie udzielają Wam odpowiedzi?
        • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.access.as9105.com 04.09.05, 23:16
          Po ponaglającym mailu odpowiedzieli, ale musialam naciskac :-((
          chodzilo mi dokladnie o typ pieca dwufunkcyjnego
          • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.150.99.* 05.09.05, 20:52
            A wiecie dokładnie jaki to piec? I czy ktoś z forumowiczów otrzymał od firmy
            fakturę za wpłacone pieniądze? Z nowości na budowie - właśnie skończyły się
            wykopy pod fundamenty dla budynków B1 i B2.
            • Gość: sasiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 06.09.05, 07:18
              Nie dostałam jeszcze faktury,chyba sie po nią pofatygujedo DK.
              • Gość: sąsiadka z ,, A'' Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 195.205.210.* 06.09.05, 16:53
                ja tkże jeszcze nie otrzymałam faktury, choc przyznaje ze jeszcze o nia nie
                prosiłam,ale mówiono mi ze beda wystawianie po kazdorazowej wpłacie.Mam pytanie
                ogólne.Raty ustalone w umowie, to równe raty płatne do 10 kazdego miesiąca.Mój
                bank zastrzega sobie wykaz etapów budowy od developera i osobiscie kobieta z
                banku odbywac bedzie wizyte na budowie, zreszta juz była.Powiedziano mi ze mimo
                terminów w umowie jesli prace nie beda sie posuwać, pieniedzy bank nie będzie
                przelewał, tylko co z odsetkami , które Dk moze sobie naliczać jesli taka
                koniecznośc by zaszła?
                • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.150.99.* 06.09.05, 19:05
                  I tu wychodzi cały problem braku zapisu w umowie przedwstępnej, że kolejne
                  wpłaty uzależnione są od postępu robót budowlanych ( próbowaliśmy to
                  wynegocjować, ale firma się nie zgodziła).Z tego co wiem harmonogram prac
                  budowlanych istnieje, ale nie zakłada on co powstanie po każdym kolejnym
                  miesiącu tylko np. do 1.10 ( fundamenty), potem chyba 10.12 ( stany zerowe )
                  itd. Nie wiem więc jak bank będzie to kontrolował. Pozostaje nadzieja, że prace
                  będą postępować szybko i nie będzie żadnej przerwy. Pogoda piękna, oby tak było
                  dalej.
            • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.access.as9105.com 06.09.05, 23:23
              ja otrzymalam fakture...ale pierwsza rate wplacalam w lipcu
              • Gość: sąsiadka z ,, A'' Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 195.205.210.* 07.09.05, 10:39
                witam, tak wiem własnie ze umowa przedwstepna nie ma zapisu odnosnie etapu
                robót budowlanych.Mam jednak jedną może pocieszająca informacje, jeden z moich
                klientów, to prezez znanej firmy developreskiej, zostawiając mi swoja wizytówkę
                proponował kupienie mieszkania, na co ja odparłam ze włąsnie moje sie juz
                buduje i powiedziałam gdzie.Usłyszałam same superlatywy jesli chodzi o samo
                wykonanie, o standard i solidność i to mnie przyznam troszke podniosło na duchu.
                Chocz drugiej strony, żle nie wypadało mówić.
                Na budowie wylewaja fundameny, byłam wczoraj wieczorem i był aż jeden robotnik!
                • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.150.99.* 07.09.05, 16:02
                  To faktycznie pozytywna informacja! Żeby zobaczyć co się tam faktycznie na
                  budowie dzieje należałoby urwać się z pracy w ciągu dnia i tam pojechać.Biorąc
                  pod uwagę sprzyjającą pogodę powinni do 1 października wykonać te fundamenty.
                  • Gość: sasiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 08.09.05, 09:43
                    Byłam wczoraj u DK odebralam fakturke.Sekretarka ma przygotowane faktury do
                    wysyłki wiec lada dzien powiinny pojsc do włascicieli :)
                    • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.150.99.* 08.09.05, 14:58
                      Dzięki za informacje. A czy w firmie nie dowiedziałaś się czegoś ciekawego na
                      temat budowy?
                      • Gość: sasiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 09.09.05, 08:26
                        Czesc, byłam na budowie wczoraj o 16:00,prace trwają, układaja szalunki pod
                        fundamenty.
                        • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.150.99.* 10.09.05, 20:33
                          Mam pytanie do sąsiadki z budynku A. Na kiedy macie termin odbioru mieszkania w
                          umowie przedwstępnej?
    • Gość: m Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 5.6.2D* / 194.205.246.* 14.09.05, 17:30
      up
      • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 5.6.2D* / 194.205.246.* 15.09.05, 17:30
        czy ktos ma jakies nowe wiesci z budowy :-) pozdrawiam
        • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.150.99.* 16.09.05, 15:27
          Byłam na budowie w poniedziałek 12.09. ok. 14.00. Pogoda była piękna, więc
          praca na budowie dość intensywna. Obecnie są wykonywane fundamenty pod budynki
          B1 i B2 i oczywiście kontynuacja pod budynek A.W ostatnich dniach trochę gorzej
          z pogodą, więc nie wiadomo jak postępy prac.
          • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.150.99.* 22.09.05, 16:51
            Czy ktoś ma jakieś nowości dotyczące budowy?
    • Gość: mimi Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 5.6.2D* / 194.205.246.* 27.09.05, 15:29
      czy ktos byl ostatnio na budowie??
      • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.150.99.* 28.09.05, 17:19
        Ja byłam w sobotę 24.09.Rozmawiałam z kierownikiem budowy i wszystko narazie
        idzie zgodnie z planem. Wylewano właśnie płytę pod budynek B1 i B2.Teraz powoli
        zaczną rosnąć mury.
        • Gość: sasiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.chello.pl 02.10.05, 19:56
          Witam, byłam w piątek 30.09 na budowie.Wylewali plyte pod B2.Pod pozostale
          budynki juz powstały,w A1 powstają juz mury! Kierownik budowy twierdzi ze
          wszystko idzie zgodnie z planem.
    • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.access.as9105.com 10.10.05, 09:28
      Pytanie do osob kt kupily mieszkanie na parterze:
      Czy macie zamiar jakos ogrodzic swoje ogródki czy pozostawic to ogrodzenie kt
      zamontuje dk?
      • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 18.10.05, 09:08
        A tak wogole to ta 13 serio???
        czyli Mała Góra 13i co dalej np blok B1 i nr mieszkania
    • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 17.10.05, 23:06
      czy ktos z was wie jaki bedzie nasz nowy adres ??
      Ul.Mała Góra i co dalej-jaki numer ,bo te oznaczenia B1 B2 to chyba tylko na
      uzytek nasz i dewelopera??
      • Gość: sasiad Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 23:43
        Obawiam się, że będzie 13
        • Gość: sasiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 18.10.05, 08:10
          Mam pytanie czy ktos z sasiadów chce wprowadzic zmiane w swoich planach
          mieszkan?czy ktos sie orientował czy jest taka mozliwosc i jak to wprowadzic w
          czyn?
        • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 18.10.05, 09:08
          ja chce wprowadzic zmiany w oswietleniu-dodatkowe gniazdka, obiegi
          itp...podobno trzeba im dostarczyc wlasnoreczny szkoc z wymiarami gdzie sie
          chce i co.+ pisemna prosba o te zmiany.
          Oni to maja przeanalizowac i zastanowic sie czy bedzie sie to wiazalo z
          dodatkowymi kosztami dla Ciebie.

• Gość: . Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.uk.deuba.com 25.10.05, 16:54
      podnosze
      • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.150.99.* 25.10.05, 19:46
        Czy ktoś wprowadzał zmiany w projekcie swojego mieszkania i otrzymał informację
        od firmy czy jest ona możliwa i jakie są jej koszty?
        Wieści z budowy sprzed kilku dni - budynki A i B1 mają już ściany na wysokość
        parteru. Może ktoś był ostatnio na budowie i wie co tam słychać?
        • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 27.10.05, 10:48
          My chcemy wprowadzic pare zmian...napewno w łazience chcemy zmienic polozenie
          muszli :-) bo w projekcie jest jakos tak posrodku-mało funkcjonalnie...chcemy
          tez zrobic dodatkowe oswietlenie w salonie...
        • agxa1 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" 27.10.05, 21:15
          hej!!!
          dzis wielki dzien moglismy wejsc do swojego mieszkania(parter), mury sa
          pociagniete do wys. parteru, brakuje scian dzialowych.
          Nie obyło sie bez kłotni z kierownikiem budowy ktory zaczal sie rzucac ze
          weszlismy i robimy zdjecia.Czasy sie zmienily ale tacy ludzie nie...
          • Gość: mag do Agxa1 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.150.99.* 28.10.05, 17:52
            A w którym budynku jesteście?
          • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 29.10.05, 14:30
            mój mąż też był na budowie...i tez miał jazdę z kierownikiem :-))))z tego
            samego powodu- wejscia na teren budowy. Z kierownikiem był pracownik dk i
            zalagodzil spór :-)) To jakis maksymalny cham. Ale po tekscie ze "dzieki takim
            osobom jak my ma pracę", spuscil z tonu
            • Gość: sasiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.chello.pl 06.11.05, 14:45
              mam pytanie czy DK latwo zgadzaja sie przerobki w mieszkaniach i czy koszty my
              pokrywamy nawet jak z czegos rezygnujemy?
    • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 27.10.05, 10:54
      no i usuwamy drzwi z przedpokoju do salonu :-)
      czy ktos moze dowiadywal sie na ile wycenili w dk skrzydła drzwiowe ktore beda
      standardowo montowane w mieszkaniach i jak one wogole wygladaja?
      Czy ktos wie ile zwracaja w przypadku rezygnacji z ich skrzydel drzwiowych?
      • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.150.99.* 27.10.05, 13:55
        My zgłosiliśmy drobną zmianę w łazience odnośnie położenia wanny i umywalki,
        ale czekamy narazie na odpowiedź od firmy. W sprawie drzwi wewnętrznych kiedy
        ostatnio pytałam nie było jeszcze wiadomo jak będą wyglądać ( nam chodziło o
        kolorystykę, na pewno będzie brąz tylko nie wiadomo jaki odcień ).A ile będą
        kosztować to już w ogóle nie mam pojęcia.Drzwi wejściowe do mieszkań miały być
        PORTA , więc może wewnętrzne też.Jak będziecie coś wiedzieć to napiszcie.
        • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.150.99.* 29.10.05, 18:25
          Wieści z budowy z soboty 29.10. Wszystkie budynki mają już ściany na wysokość
          parteru, a w budynku A pojawiają się ściany I piętra.Do tej pory nie mieliśmy
          żadnego problemu z wejściem na budowę, ale zawsze wcześniej pytam kogoś z
          pracowników czy można wejść . Swoją drogą samowolne kręcenie się po placu
          budowy może grozić jakimś wypadkiem, więc może stąd się biorą "złości" pana
          kierownika?
          • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 29.10.05, 23:40
            ja wiem o tym i wszystko rozumie, ale jak sie mowi spokojnie, grzecznie a nie
            krzyczy po chamsku...
    • Gość: mag do sąsiadki Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.150.99.* 07.11.05, 17:12
      Przeróbki z tego co wiem są możliwe. Trzeba to tylko zgłosić na piśmie do
      firmy. Ale my taką zmianę zgłosiliśmy już 3 tygodnie temu i do tej pory jeszcze
      nie mamy odpowiedzi. Firma ma też ustalić czy taka przeróbka będzie za jakąś
      opłatą czy bez.Czy ktoś może próbował już coś zmienić w swoim mieszkaniu i
      doczekał się odpowiedzi od firmy?
      • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 08.11.05, 19:57
        ja tez wyslalam podanie z prosba o przerobki w mieszkaniu -troche tego
        bylo ...wyslalam tydzien temu tez na razie brak odpowiedzi
        • Gość: do Magdy Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 09.11.05, 12:35
          Mozesz mi powiedziec jakiego typu masz przeróbki,czy np moga zmienic uklad
          wanny i umywalki w łazience.Z planu to nie wiele widac,a nastawienie DK do
          jakichkolwiek przeróbek tez jest negatywne.
          • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.uk.deuba.com 09.11.05, 17:56
            chcialam zmienic polozenie umywalki, wc( nie da sie to juz wiem ), zamiast
            wanny prysznic,
            przesuniecie wejscia do jednego z pokoji, przesuniecie okapu, kuchni
            elektrycznej, zlewu..., brak oscieznicy w pokoju goscinnym( maja to ladnie
            wykonczyc)
            • Gość: sąsiadka z ,, a'' Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 195.205.210.* 14.11.05, 16:39
              Witam,
              czyktoś z sąsiadów kupujacych partery dowiadywał sie jak wyglada sprawa
              poszerzenia tarasów? Czy cos DK postanowiło w tej sprawie, czy bedzie tu jakas
              dowolnośc i czy bedzie to zawarte w cenie?
              mam tez pytanie odnosnie rezygnacji z drzwi wejsciowych do pokoju gościnnego
              oraz wykonczenia tego wejscia, czy7u bedzie to dodatkowo płatne?pani Szokalska
              powiedziałą mi ze kwota za drzwi zwrócona zostaje ok.500 zł, natomiast ta
              przeróbka osobno wyceniana, czy ktos ma inne informacje?
              • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.bcn2.dialup.uni2.es 14.11.05, 17:19
                czy ktos z posiadaczy ogrodka interesowal sie zmiana ogrodzenia na wyzsze??
                • Gość: sasiadka z ,, a'' Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 195.205.210.* 15.11.05, 14:38
                  Witam,
                  Tak ja sie orientowałąm w tej sprawie, tzn juz na samym początku rozmawiałam z
                  paniami naszymi i z tego co sie dowiedziałąm to raczej nie.Mnie chodziło o
                  znacznie wyzsze i efektowne ogrodzenie, ale usłyszałam ze to nie jest zgodne z
                  projektem architektonicznym, wobec czego pozostaja nam chyba wysokie tuje!!
                  A czy pani moze wie cos na temat poszerzania tarasów z płytek, gdyz podobno
                  obligatoryjnie był taki plan DK, ze względu na to ze i tak na parterze maja nie
                  byc obudowane balustrada jak na pozostałych pietrach.Mam też problem z
                  ustaleniem zmian jaki chciałąbym dokonac w mieszkaniu, albo raczej z zapytaniem
                  czy wogóle jest to mozliwe.
                  • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.uk.deuba.com 16.11.05, 18:21
                    poza tym po sprzedazy wiekszosci mieszakn na osiedlu ...zarzadzala bedzie rada
                    mieszakncow wiec dk raczej nie bedzie mial wiele do powiedzenia w spraiwe
                    ogrodzenia...
                    Jesli wszyscy wlascieciele ogrodkow wyraza zgode zawsze bedzie mozna ogrodzenie
                    zmienic...na nasz koszt oczywiscie
                • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.uk.deuba.com 16.11.05, 18:19
                  nie ma byc obudowy z balustrady?? to co to za taras---pierwsze slysze...czy
                  ktos ma podobne informacje???
                  • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 16.11.05, 19:10
                    My jesteśmy na I piętrze,więc nie interesowaliśmy się dokładnie sprawą
                    ogródków, ale z tego co wiemy tarasy mieszkań na parterze miały być tylko
                    wyłożone płytkami, a ogrodzenie jest zrobione wokół ogródka czyli tak jak
                    zwyczajowo wygląda taras na parterze ( nie grodzi się go balustradą jak
                    balkonu).Podobno tarasy te miały być poszerzone tak aby np. można było
                    swobodnie postawić stół czy krzesła ogrodowe.
                    • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 16.11.05, 21:53
                      chyba jestem niedoinformowana :-((
                      myslalam ze tarasy na parterze beda wygladaly identycznie jak na osiedlu obok...
                      • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 17.11.05, 16:08
                        Myślę, że najlepiej informacji zasięgnąć u źródeł czyli w firmie. My o tych
                        tarasach słyszeliśmy w czasie przypadkowych rozmów w firmie. Zauważyliśmy, że
                        sporo rzeczy ulegało zmianom w trakcie oczekiwania na wszystkie pozwolenia.
                        Początkowo była też mowa np. o zadaszeniu miejsc postojowych, ale chyba firma
                        zrezygnowała z tego pomysłu. Generalnie ze względu na pewne rozwiązania miało
                        być u nas lepiej niż na sąsiednim osiedlu.A nie pytaliście w DK co z tymi
                        tarasami?
                        • Gość: sasiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.chello.pl 19.11.05, 20:37
                          Mam pytanie czy ktos z sasiadów wie czy jest jakis termin skladania podan z
                          ewentualnymi przerobkami w mieszkaniach?
                          • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 20.11.05, 10:30
                            W piątek rozmawiałam z panią z sekretariatu, która powiedziała, że zostały już
                            zebrane wszystkie pisma z prośbą o przeróbki i przekazane do inspektora nadzoru
                            naszej budowy. Decyzje mają być podjęte do tej środy czyli pod koniec tygodnia
                            ma być wiadomo czy te przeróbki są możliwe i jakie ewentualnie są
                            koszty.Musicie się więc pospieszyć jeśli jeszcze nie złożyliście pisma.
          • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 09.11.05, 20:34
            acha jeszcze jedno...dostalam od DK plan instalacji w moim mieszkaniu i na tej
            podstawie zlozylam podanie o zmiany...
    • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 23.11.05, 09:31
      czy ktos byl moze ostatnio na budowie? i czy ktos otrzymal juz jakas odp w
      sprawie zmian do projektu...?
      • Gość: sasiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 23.11.05, 09:46
        O ile wiem decyzja o zmianach ma byc podjeta w tym tygodniu.
        • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 23.11.05, 19:14
          Przejeżdżałam dzisiaj obok naszej budowy. Mimo zimna i śniegu jacyś robotnicy
          robili coś na piętrze budynku B1. Budynek A ma już całe I piętro i zakładano
          właśnie szalunki na stropy kiedy zaczęło sypać śniegiem i zepsuła się pogoda.
          W B1 kończą I piętro, a B2 ma tylko parter.Czekamy również na odpowiedź w
          sprawie zmian , podobno do dzisiaj miała być decyzja.
    • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.uk.deuba.com 25.11.05, 16:46
      witam, czy dostal ktos z was juz jakas odpowiedz dot. zmian w mieszkaniach?
      • Gość: sasiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.chello.pl 03.12.05, 16:49
        CZesc, czy ktos dzwonil do DK w sprawie zmian w mieszkaniach?
        • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 03.12.05, 19:32
          Ja dzwoniłam, ale odesłano mnie do pana, który jest inspektorem nadzoru
          budowlanego.On z kolei powiedział, że do końca tego tygodnia ( oczywiście tego,
          który już minął) będzie wiedział jakie będą koszty tych zmian. Więc znowu
          czekamy. Trzeba próbować dowiedzieć się czegoś w tym tygodniu. Czy ktoś był
          może na budowie i wie co tam słychać?
    • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 10.12.05, 19:50
      Mam pytanie do przyszłych sąsiadów czy zastanawialiście się nad kwestią
      okablowania naszego osiedla ( TV, dostęp do internetu ).Może zaproponujemy DK,
      który będzie administrował osiedlem przez pierwszy rok jakieś rozwiązanie.
      Z tego co widzę na osiedlu obok na balkonach same anteny. Czy ktoś ma jakąś
      propozycję?
      • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 10.12.05, 19:54
        A może ktoś z sąsiadów ma ochotę na przedświąteczne spotkanie na budowie?
        • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 11.12.05, 12:45
          A dlaczego dk ma administrowac przez pierwszy rok....? z tego co wiem deweloper
          ma prawo do administrowania osiedlem do czasu kiedy ma w swoim posiadaniu
          wiekszosc mieszkan...kiedy sprzeda powyzej 50% mieszkac administracja osiedla
          moze ( ale nie musi-moze zostawic sprawy administracyjne w gesti dewelopera)
          zajac sie rada mieszkancow.
          • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 11.12.05, 17:13
            Przeczytaj dobrze umowę przedwstępną. Jest tam wyraźnie napisane, że DK ma
            prawo administrować osiedlem lub wskazać firmę, która to będzie robić przez
            pierwszy rok licząc od dnia sprzedania ostatniego mieszkania. Przynajmniej z
            tym nie będzie problemu, bo z tego co wiem wszystkie mieszkania zostały już
            sprzedane.Jest to podyktowane głównie tym, że na początku kiedy ludzie się nie
            znają, nie wszyscy też od razu będą mieszkać ( stąd trudno się zorganizować),
            nasza kochana firma wyręczy nas z tego problemu.Ale bez względu na to czy ktoś
            ma pomysł w kwestii okablowania naszego osiedla? Bo chyba dobrze byłoby to
            zrobić jeszcze w trakcie prac wykończeniowych. Odezwijcie się czy ktoś ma jakiś
            pomysł?
            • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 11.12.05, 18:35
              znam umowe przedwstepna...:-)i wyjasniam o co chodzi...
              Kiedy deweloper podpisze z pierwszym klientem umowe przeniesienia wlasnosci
              lokalu aktem notarialnym, wtedy z mocy prawa powstaje tzw "wspolnota
              mieszkaniowa"
              Jest to zrzeszenie wlascicieli mieszkan w jednym budynku. Wspolnoty sie nie
              zaklada-powstaje z mocy prawa.
              Wystarczy akt notarialny i wpis do ksiegi wieczystej.
              Po powstaniu wspolnoty deweloper zazwyczaj nadal administruje budynkiem.
              Dlaczego?? Ma w nim najwiecej mieszkan. W miare uplywu czasu te proporcje sie
              zmieniaja i w pewnym momencie mieszkancy moga zmienic administratora, dostawcow
              mediow itp....
              Nawet jesli w umowie przedwstepnej deweloper ma zagwarantowany zarzad obiektem
              przez rok lub dwa !!!!! Pozwala na to mieszkancom ustawa O WLASNOSCI LOKALI!!

takze akurat ten zapis dk jest kompletna bzdurą.
            • Gość: sasiadka z B1 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.chello.pl 11.12.05, 19:50
              Jesli chodzi o spotkanie to chetnie.Chodzi ci o telewizje kablowa i internet np
              neaostada? Wiesz cos o akceptacji zmian ? wprowadzalas zmiany w instalacji
              elektrycznej?
              • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 11.12.05, 20:12
                Co do zmian w mieszkaniu to my już otrzymaliśmy pozytywną odpowiedź ( a raczej
                udało nam się przez codzienne nagabywanie telefoniczne coś dowiedzieć na ten
                temat ).Dowiedzieliśmy sie również jakie będą koszty ( ogólnie - do
                przyjęcia ). Co do spotkania to może ktoś zaproponuje jakiś termin ( może
                najbliższa sobota, oczywiście przy normalnej pogodzie ).Do Magdy: może masz
                rację co do wyboru administratora, ja się na tym dobrze nie znam. Tak czy
                inaczej nie chodzi mi o to kto bedzie administrował tylko o kwestię tego
                okablowania osiedla. Myślę, że będzie to z korzyścią dla wszystkich jeśli
                podejmiemy jakąś decyzję wspólnie, a nie każdy indywidualnie.
                • Gość: sasiadka B1 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.chello.pl 12.12.05, 19:35
                  sobota mi odpowiada, prosze o potwierdzenie spotkania. Czy godzina np 11:00
                  odpowiada?
                  • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 13.12.05, 20:04
                    Może być sobota, godz. 11.00 ( przy dobrej pogodzie ).Kto jest chętny na
                    spotkanie z przyszłymi sąsiadami niech potwierdza. Umawiamy się na parkingu
                    przed budynkiem SM "Bieżanów" przed placem budowy.
                    • Gość: sasiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 15.12.05, 07:51
                      Jest ktos jeszcze chetny na spotkanie w sobote ?
                      • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 15.12.05, 17:26
                        Kochani sąsiedzi piszcie czy chcecie się spotkać. Czy dostaliście już
                        propozycję od firmy dopłaty do lepszych drzwi wewnętrznych w mieszkaniu?
                        • Gość: sasiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 16.12.05, 07:42
                          Tak ja dostalam odpowiedz dwa dni temu,dostalam kosztorys,mam do zwrotu
                          pieniadze i mozliwosc wybrania lepszych drzwi ale jeszcze nie wybrałam, z
                          katalogu ciezko cos wybrac. A Pani juz wybrała? Mam jeszcze jedno pytanko
                          mozemy zmienic instalacjie elektryczna np. zwiekszyc ilosc kontaktów?
                          • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 16.12.05, 13:52
                            Jeśli chodzi o drzwi to faktycznie ciężko określić jak one wyglądają; zdjęcia ,
                            a rzeczywistość to zupełnie coś innego. Byłam dzisiaj w sklepie Porty w
                            Wieliczce, ale akurat nie mieli wystawionych żadnych z tych drzwi, które są nam
                            proponowane. Będę próbować dalej, na pewno się nie zdecydujemy tylko na
                            podstawie zdjęć. Również na próbnikach okleina prezentuje się zupełnie inaczej
                            niż w momencie kiedy patrzymy na całe drzwi.Swoją drogą najbardziej bylibyśmy
                            zadowoleni kiedy to firma pokryłaby koszty, a nie kazała dopłacać klientom.Co
                            do zmian w mieszkaniach to chyba można zwiększać liczbę kontaktów za dopłatą
                            oczywiście.My zmienialiśmy tylko położenie wanny i umywalki. Mamy zatwierdzoną
                            zmianę i oczywiście musimy za nią zapłacić. Czy ktoś wybiera się na jutrzejsze
                            spotkanie?
                            • Gość: saisadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.chello.pl 17.12.05, 14:04
                              Czesc, bylam dzisiaj na budowie o 11 ale nikogo wiecej nie bylo.Prace trwaja
                              ale dziaij robili tylko tereny zewnetrzne(moze dobrze poniewaz budow w okresie
                              zimowym troche mnie przeraza). Jutro jade poszukac drzwi jesli cos znajde
                              napisze. Zastanawiam sie nad calkowita rezygnacja z drzwi ale pewnie takie
                              posuniecie bedzie drozsze bo firma ma napewno duze upusty.
                              • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 17.12.05, 14:16
                                Część Sąsiadko! Nie wybieraliśmy się dzisiaj na 11.00 bo pogoda beznadziejna i
                                myśleliśmy, że nikt nie przyjdzie. Za to obejrzałam drzwi na Wielickiej ( firma
                                Drewex obok cmentarza Podgórskiego), mają wszystkie interesujące nas wzory.
                                Model proponowany przez firmę ( okleina CPL ) "ubożuchny", z okleiną
                                drewnopodobną wygląda dość podobnie, natomiast w okleinie naturalnej są
                                naprawdę interesujące i poważnie myślimy żeby się na nie zdecydować.
                                Zastanawiamy się też nad kolorem. Czy ktoś wie jakie będą np. drzwi wejściowe
                                do mieszkań ( kolor, typ )? I jaką dopłatę zaproponowała Wam firma? Czy 170 lub
                                250 zł? Pozdrowienia!
                                • Gość: sasiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.chello.pl 17.12.05, 16:39
                                  Witam ponownie, jesli chodzi o doplate to tak zaproponowali mi do drzwi CPL 170
                                  zl a do drzwi Porta natura 250 zl. Pytalam o drzwi wejsciowe,nie mozna ich
                                  zmienic poniewaz wszystkie maja byc identyczne,rowniez Porta klasy C
                                  antywlamaniowe, koloru nie bardzo pomietam,chyba jasne. Mam pytanie czy
                                  mieszkasz w Wieliczce?
                                  • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 17.12.05, 19:22
                                    W Wieliczce pracuję, a mieszkamy w Nowym Prokocimiu. Drzwi wejściowe tak jak
                                    myślałam będą jednakowe we wszystkich mieszkaniach. Dowiadywałam się, że te
                                    klasy C są najlepsze jeśli chodzi o zabezpieczenia. Nie pamiętasz czy kolor to
                                    też buk jak w tych wewnętrznych, które oferuje firma?
                                    • Gość: sasiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.chello.pl 18.12.05, 09:13
                                      Wydaje mi sie ze tez buk jasny.
                                      • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 18.12.05, 15:07
                                        Dzięki za informacje.Przyszłym sąsiadom życzymy Wesołych Świąt!
                                        • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 30.12.05, 17:15
                                          Czy ktoś z sąsiadów zdecydował się na drzwi Porta Natura i wie coś na temat
                                          ościeżnic do tych drzwi? Podobno podana kwota dopłaty dotyczy tylko skrzydła
                                          drzwi. Jeśli ktoś wie coś więcej na ten temat napiszcie. W sklepie nie pytałam
                                          jakie do tych drzwi są ościeżnice sadząc, że takie jak na weksponowanych
                                          drzwiach ( czyli półokrągłe). Terazokazuje się ,że ponoć zwykłe proste. Jakaś
                                          informacja od firmy ma być w przyszłym tygodniu.
                                          • Gość: sasiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 02.01.06, 08:42
                                            Czesc Magda do mnie zadzwoniła pani z DK w piątek i wyjasnila iz cena dotyczy
                                            tylko drzwi bez oscieznic półokrągłych.Za oscieznice półokrągłe bedzie
                                            dodatkowa opłata ale nie wiadomo w jakiej wysokosci,informacje dopiero podadza
                                            w tym tygodniu.
                                            • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 02.01.06, 15:29
                                              Chyba jutro wybiorę się do sklepu dokładnie wypytać o tę sprawę. W katalogu
                                              odkryłam ościeżnicę, która nazywa się Minimax ( i jest półokrągła)i różni się
                                              ceną ok. 10 zł od tej prostej. Ta najdroższa nazywa się chyba Prestige.Jak się
                                              coś dowiem to napiszę.
                                              • Gość: sasiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 06.01.06, 10:20
                                                Czesc Magda, byłam w sklepie popatrzec na oscieznice Prestire-dopłata w sklepie
                                                100 zł za jedna sztuke a u developera 155 za jedna sztuke. Ja zrezygnowałam.
                                                przeezdzałam wcoraj kolo budowy, klada szalunki na B1, ( ja mam mieszkanie w
                                                tym bloku) a Ty?
                                                • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 06.01.06, 15:08
                                                  Cześć Sąsiadko! Też jesteśmy w budynku B1 na I piętrze.A Ty? My również
                                                  rezygnujemy z tej dopłaty do ościeżnic Prestige mimo, że najbardziej się nam
                                                  podobają,ale 150 zł + 250 zł za skrzydło to już lekka przesada.Jaki kolor drzwi
                                                  wybrałaś? Nie widziałaś przypadkiem czy B2 ma już II piętro? Rozumiem, że u nas
                                                  ten szalunek to już pod dach.
                                                  • Gość: sasiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.chello.pl 07.01.06, 18:25
                                                    Ja wybralam Dab3.Mam mieszkanie na 2 pietrze w budynku B1 na zachodnia strone,
                                                    okna na ulice( mam nadzieje ze nie jest zbyt ruchliwa).Tak szalunek pod dach.o
                                                    ile pamietam to budynek B2 nie ma jeszcze calego II pietra.
                                                  • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 08.01.06, 13:17
                                                    To będziemy sąsiadami.My mamy okna na 3 strony, ale większość na ulicę. Ulica
                                                    niestety z tego co się zorientowałam do takich całkiem spokojnych nie należy.
                                                    Zresztą rozmawiałam kiedyś z mieszkańcem sąsiedniego osiedla i mówił, że w tych
                                                    dalszych budynkach jest zdecydowanie ciszej.Ale myślę, że teraz te nowoczesne
                                                    okna są szczelne i będą tłumić hałas z ulicy. A co do dopłat do drzwi to mam
                                                    nadzieję, że na tym się skończy i nie dowiemy się, że możemy sobie zafundować
                                                    np. lepsze parapety.
                                                  • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 12.01.06, 14:39
                                                    Pozdrowienia dla Sąsiadki z budynku B2!
                                                  • Gość: sasiadka 2 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ists.pl / *.ists.pl 15.01.06, 11:08
                                                    Dziękuje bardzo, ma ktoś jakieś newsy n atemat budowy? wybieram sie tam w tym tygodniu, może uda mi się zobaczyć moje mieszkanie. Z tego co wiem to niektórzy z Was mieli z tym problemy:( Ale dam rade, w końcu żaden szef budowy nie jest mi straszny:P
                                                    Wiecie może coś na temat montażu drzwi? chodzi mi o to kiedy będą je montować bo przecież jeśli podłogi jeszce nie będą zrobione.... hmmm pożyjemy zobaczymy.
                                                    POzdrawiam wszystkich
                                                  • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 15.01.06, 16:59
                                                    My byliśmy dzisiaj na budowie. Bez problemu mieszkanie pozwolił nam obejrzeć
                                                    pan pilnujący osiedla. Zwiedziliśmy więc cały budynek ( B1 ).Powiedział,że nie
                                                    ma żadnego problemu z wejściem, również w tygodniu. Co do drzwi to na pewno
                                                    będą montowane na samym końcu, kiedy będą zrobione tynki,wylewki i okna. Teraz
                                                    chodziło chyba tylko o złożenie zamówienia. Na budowie powoli ( bo zima ), ale
                                                    ciągle coś nowego. U nas np. założyli szalunki na całym budynku. Pozdrowienia.
                                                  • Gość: sasiadka 2 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ists.pl / *.ists.pl 15.01.06, 21:37
                                                    Dziekuje za odp. ja najprawdopodobnije wybiore sie we wtorek:) juz sie nie moge doczekac, pozdrawiam
                                                  • Gość: sasiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 16.01.06, 09:39
                                                    Cześć Magda super ze mozna wejsc na budowe. Ja sie rowniez wybiore ale pewnie
                                                    przed zakonczeniem prac zwiazanych z polozeniem dachu mnie nie wpuszcza. Wiem
                                                    od DK ze jest mozliwosc ustalenia polozenia gniazdek w mieszkaniu ale dopiero
                                                    po zakonczeniu prac budowlanych zew.
                                                  • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 16.01.06, 15:48
                                                    A w którym budynku jesteś? Jeśli w B1 to byliśmy również na II piętrze.
                                                  • Gość: sasiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.chello.pl 16.01.06, 19:13
                                                    Ja wlasnie na drugim pietrze w budynku B1. I jak pierwsze wrazenia? Chyba mile
                                                    uczucie wejsc w swoje budujace sie mieszkanko :)
                                                  • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 17.01.06, 09:36
                                                    Byliśmy w środku pierwszy raz i wrażenie ogólnie pozytywne ( na nadmiar radości
                                                    nie ma co liczyć, bo narazie możesz sobie pooglądać ściany z pustaków, nie ma
                                                    też jeszcze wszystkich ścianek działowych).Były obawy,że będzie nisko
                                                    ( jesteśmy na I piętrze), ale tu pozytywne zaskoczenie,że jest wysoko ( mam
                                                    wrażenie,że pomieszczenia będą miały wysokość więcej niż 2,5m).Natomiast mam
                                                    obawy co do pomysłu łączenia kuchni z salonem. Oglądając projekt ma się
                                                    wrażenie,że jest to o wiele większe.Natomiast patrząc na to pomieszczenie w
                                                    rzeczywistości jest dużo mniej miejsca niż sobie to wyobrażałam. Wrażenie to
                                                    dodatkowo potęguje brak tynków i jasnego koloru ścian.Dodatkowo mamy dużo okien
                                                    do samej podłogi co na pewno spowoduje kłopot w ulokowaniu mebli.Jestem ciekawa
                                                    Twoich wrażeń. Rozmawiałam też z sasiadką z budynku A i ma podobne odczucia.
                                                  • Gość: sasiadka 2 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ists.pl / *.ists.pl 19.01.06, 18:37
                                                    ja rowniez bylam w srodku i zgadzam sie. POkoj z kuchnia jest o wiele mniejszy niz myslalam, wrecz sie przerazilam. Ale mam nadzieje ze efekt koncowy bedzie lepszy. Zadnych problemow z wejsciem na plac budowy nawet w godzinach pracy. POzdrawiam
                                                  • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 20.01.06, 08:41
                                                    Cześć Sąsiadko! Widzę, że masz podobne wrażenia. Ja też liczę na to,że w
                                                    momencie położenia tynków troszkę się "rozjaśni" i będzie "optycznie" więcej
                                                    miejsca. Czy dowiedziałaś się jeszcze czegoś ciekawego na placu budowy?
                                                  • Gość: ja POWIEDZCIE PROSZĘ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 22:24
                                                    ma ogromna prosbe:
                                                    zdecydowalam sie na kupienie mieszkania od dk development na osiedlu cztery
                                                    korony - przekonala mnie lokalizacja i forum o czeresniowym sadzie :)
                                                    przeczytalam tez umowe i wydala mi sie zupelnie fair
                                                    mialam wrazenie ze jestescie zadowoleni z inwestycji w czeresniowym sadzie, ze
                                                    nie macie zadnych wiekszych klopotow z deweloperem
                                                    obsluge w biurze dk oceniam na 5, wszystko milo, kompetentnie, merytorycznie
                                                    podpisalam umowe przedwstepna, koncze zalatwianie kredytu

i nagle pojawia sie bardzo niefajny watek na forum o inwestycji cztery korony:
                                                    ze dk development to niemalze oszusci, ze zle buduja, ze obsluga fatalna, ze
                                                    wyciagaja kase, ze moje mieszkanie sfinansuje tylko wbk, bo inne banki nie
                                                    ufaja dk...
                                                    mozecie sie domyslic jak mnie zatkalo
                                                    w koncu inwestycja w mieszkanie to niezla kasa

napiszcie prosze, czy rzeczywiscie powinnam przejmowac sie kilkoma glosami
                                                    przeciwko dk development
                                                    czy mieliscie jakies zle doswiadczenia z tym deweloperem?
                                                    czy jestescie zadowoleni ze standardu swoich mieszkan (chyba jeszcze
                                                    nieukonczonych, ale pewnie juz duzo mozecie powiedziec...)?

martwi mnie to wszystko :(
                                                  • Gość: Sasiadka 2 Re: POWIEDZCIE PROSZĘ IP: *.ists.pl / *.ists.pl 26.01.06, 12:38
                                                    Witam, nie wiem skad takie opinie na temat developera. Kupilam mieszkanie na osiedlu Czeresniowy Sad. Co prawda mieszkanie jeszce nie jest gotowe to fakt. Ale budowa posuwa sie zgodnie z planem. Sam kontakt z biurem od samego pocztaku oceniam na plus, mam nadzieje ze wszystko bedzie wporzadku. Obsluga bardzo kompetentna- generalnie jestm zadowolona. Prawda jednak jest taka ze liczy sie efekt koncowy- natomiast osiedle które poowstalo juz jakis czas temu- moim zdaniem jest sliczne (jesli chodzi o wykonanie, nie spotkalam sie takze z zadna negatywna opinia- ani co do standardu wykonania ani co do obslugi. Z przyjemnoscia i takze ze strachem poczytam forium na temat nowego osiedla.
                                                    Co do Banku- nie wiem- bo nie bralam kredytu ale sporo osob tutaj pisalo o tym, wiec moze ktos sie odezwie. Pozdrawiam
                                                  • Gość: sasiadkazA Re: POWIEDZCIE PROSZĘ IP: 195.205.210.* 01.02.06, 15:59
                                                    Witam,
                                                    Myslę że nie ma potrzeby denerwować sie i martwic na zapas.Ja jestem dobrej
                                                    mysli, nawet bardzo optymistycznie zamierzam w czerwcu juz wykańczać wenątrz
                                                    hihi!!Zanm inspektora budowy, często z nim rozmawiam i od jakiegoś czasu mamy
                                                    kontakt, jest to osoba , bardzo konkretna i raczej uważam że mozna ufac temu
                                                    co mówi, a zapewnia ze bedzie wszystko w terminie.
                                                    Jest jednak według mnie ewentualność ze nasza budowa moze sie opóźnic, tak ja
                                                    uważam, ze względu na drugą rozpoczętą inwestycje, moze sie mylę, ale moja
                                                    siostra odbiera mieszkanie na Kurdwanowie u konkurencyjnego developera, który
                                                    także rozpoczął druga inwestycje i niestety prace bardzo spowolniały.Zapewniano
                                                    mnie zeby na czerwiec rezserwowac sobie ekipke remontową do wykanczania
                                                    mieszkania i tego sie uparcie trzymam. Z tego co czytałam, to wszyscy niemal
                                                    mają podobne odczucia, mieszkanka o wiele mniejsze nizeli na planach,
                                                    przynajmniej na razie takie wrażenie.Wczoraj miałąm okazje byc na budowie i
                                                    romawiałam z sąsiadka z osiedla obok.Mieszkancy zdecydowali sie na Monitoring
                                                    Justus, i chyba bardzo rozsadnie.Coraz częstsze były próby włamań , ale
                                                    głównie do domków w szeregowej zabudowie i wolnostojących, myslę że i my
                                                    powinnismy pomysleć o monitoringu. Na bramie osiedla sąsiedniego widniej teraz
                                                    informacja że obiekt jest strzezony i monitorowany.
                                                    przy okazji czy jest na forumj może ktos z sasiadów
                                                    z budynku A na parterze? Pozdrawiam wszystkich
                                                  • Gość: sasiadka2 Re: POWIEDZCIE PROSZĘ IP: *.ists.pl / *.ists.pl 02.02.06, 17:35
                                                    Hmm zastanawia mnie fakt kiedy bedzie wiadomo o terminie oddania, wiem ze moze sie on przesunac do wrzesnia. Nie rezerwowalam zadnej ekipy bo wiadomo co bedzie jak podam termin czerwiec- a bedzie wrzesien. Ehh co do monitoringu zgadzam sie calkowiecie, ale to juz bedzie lezec w naszych rekach. Moje mieszkanie jest na parterze i myslalm o roletach antywlamaniowych, natomiast nie wiem jak to bedzie wygladalo. W zalozeniu jest tak ze wsyztskie ewnetualne zmiany które moga zmienic wizerunek osiedla powinny byc konsultowane, ale to przeciez dla wlasnego bezpieczenstwa. Mysleliscie tez o tym? pozdrawiam
                                                  • Gość: mag Re: POWIEDZCIE PROSZĘ IP: *.ramtel.pl 02.02.06, 20:58
                                                    Cześć Sąsiadko! A skąd Ty masz takie informacje, że termin może się przesunąć
                                                    do września? Byłam na budowie w tym tygodniu, prace cały czas trwają i nasi
                                                    budowlańcy mówią, że wszystko idzie w miarę zgodnie z planem.
                                                  • Gość: sasiadka2 Re: POWIEDZCIE PROSZĘ IP: *.ists.pl / *.ists.pl 05.02.06, 11:00
                                                    chodzi mi o to ze najpozniej we wrzesniu zostana oddane- tak jest w umowie. n iestety zaden z moich znajomych nie odebral mieszkania w terminie. Bron Boze nie chce straszyc:-) mam nadzieje ze wszystko bedzie zgodznie z planem pozdrawiam
                                                  • Gość: sasiadka z A Re: POWIEDZCIE PROSZĘ IP: 195.205.210.* 03.02.06, 13:32
                                                    Witam,
                                                    naprawde sądzę ze do końca czerwca najdalej odbierzemy mieszkania, niech tylko
                                                    zima juz sie kończy pomalutku.Co do rolet, ja tez o tym myslę, w sumie
                                                    rozważamy dwa warianty, rolety lub alarm.Znajomi przekonuja nas do alarmu.Wiem
                                                    ze rolety mozna zakłądac bez względu na architekture osiedla, budynków.To
                                                    prywatna gestia mieszkanców.Moje mieszkanko jest także na parterze.Wiem ze
                                                    koszt rolet jest spory,a założenie alarmu znacznie tańsze a prawdopodobnie
                                                    skuteczniejsze.Wiem o przypadkach podwazania, wyłamywania rolet
                                                    antywłamaniowych.Zanajomy namawia nas na alarm, którego koszt jest podobno do
                                                    200o zł maxymalnie, z powiadamianiem na komórki o ew. próbie włamania, czy
                                                    jakichkolwiek ruchów wokół mieszkania.Rolety, z tegop cosie dowiadywałam to
                                                    koszt ok. 4000 tys, dla tylu okien ile my będziemy mieli,w mieszkaniu ok.50m.
                                                    No przyznam ze sami jeszcze nie wiemy, ale na cos na pewno nalezy sie
                                                    zdecydowac na parterze.chociaz I pietra tez sa spokojnie dostepne dla złodziei,
                                                    naprawde.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: magda Re: POWIEDZCIE PROSZĘ IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 04.02.06, 10:35
                                                    tez uwazam ze monitiring bylby najlepszym rozwiazaniem..ale chyba wymaga zgody
                                                    wszystkich mieszkancow.co np wtedy gdy kilku wlascicieli mieszkac nie bedzie
                                                    chcialo zdecydowac sie na dodatkowe koszty zwiazane z ochroną...?
                                                    Moze byc to dosyc problematyczne...
                                                  • Gość: mag Re: POWIEDZCIE PROSZĘ IP: *.ramtel.pl 04.02.06, 14:52
                                                    Za kilka miesięcy kiedy zaczniemy się ( mam nadzieję ) wprowadzać do naszych
                                                    mieszkań będzie można zapytać sąsiadów z osiedla obok na ile to rozwiązanie
                                                    zdało egzamin.
                                                  • Gość: Sasiadka 2 Re: POWIEDZCIE PROSZĘ IP: *.ists.pl / *.ists.pl 26.01.06, 13:04
                                                    Przeczytalam i troszke sie wystraszylam:-( Ale oczywiscie zdaje sobie sprawe z tego, ze nie ma developera doskonalego- tzn zawsze ktos bedzie zadowolony i ktos niezadowolony. Ale myslac tymi kategoriami- nikt z nasnigdy nie kupilby mieszkania. Sama obsluga klienta moim zdaniem jest dobrym swiadectwem ich uslug. POczekamy zobaczymy. Jestem dobrej mysli i juz nie moge sie doczekac mojego mieszkania, POZDRAWIAM
                                                  • Gość: ja Re: POWIEDZCIE PROSZĘ IP: *.studio4.com.pl / *.studio4.com.pl 26.01.06, 14:28
                                                    a kiedy jest planowany termin oddania Twojego mieszkania?
                                                    dlugo jeszcze musisz czekac?

• Gość: mag Re: POWIEDZCIE PROSZĘ IP: *.ramtel.pl 26.01.06, 16:25
                                                    Witam! Ja również czekam na mieszkanie na osiedlu Czereśniowy Sad.Zanim
                                                    zdecydowaliśmy się na zakup tego mieszkania przede wszystkim dokładnie
                                                    przepytaliśmy mieszkańców osiedla Mała Góra i Dębowy Park, które budował ten
                                                    developer. Nikt nie powiedział złego słowa o firmie ani o jakości wykonania
                                                    itd. Dokopałam sie również do historii spółki i fakt,że stanęła ona na nogi
                                                    dzięki Bumie ( nazywała się DK - Buma Development )potem się rozłączyli. I z
                                                    tego co wiem to nie oni budowali Polanę Żywiecką, o której słyszałam te
                                                    negatywne opinie( obecna pani prezes miała jakąś swoją firmę ). Trzeba też
                                                    zwrócić uwagę kto jest wykonawcą osiedla, ponieważ developer powierza budowę
                                                    jakiejś konkretnej firmie budowalnej.U nas narazie po otrzymaniu pozwolenia na
                                                    budowę wszystko idzie w miarę zgodnie z planem. Banki współpracują z firmą i
                                                    bez problemu można dostać kredyt. Słyszałam tylko,że jeżeli ktoś chciał wziąć
                                                    kredyt w innym banku niż te współpracujące to się paniom z firmy nie bardzo
                                                    chciało wydawać dokumentów. Generalnie chyba nie jest tak źle, my coś więcej na
                                                    ten temat będziemy mogli powiedzieć w maju tego roku, bo właśnie wtedy ma się
                                                    zakończyć nasza budowa. Sobie i Wam życzę szczęśliwego finału budowy.
                                                  • Gość: ja Re: POWIEDZCIE PROSZĘ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 15:31
                                                    A kto jest wykonawca osiedla Czeresniowy Sad?
                                                  • Gość: mag Re: POWIEDZCIE PROSZĘ IP: *.ramtel.pl 28.01.06, 21:07
                                                    Wykonuje na pewno ta sama firma, która budowała sąsiednie osiedla czyli Małą
                                                    Górę i Dębowy Park tj.M. Seremet ( jeśli nie przekręciłam nazwiska
                                                    właściciela ). Na Pilotów buduje chyba ktoś inny.
                                                  • Gość: ja Re: POWIEDZCIE PROSZĘ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 22:29
                                                    tak, na pilotow buduje chemobudowa

• Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 04.02.06, 15:02
      z innej beczki....:-0 macie juz namiary na jakies fajne projekty kuchni...?
      • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 04.02.06, 17:39
        Podobają mi się niektóre kuchnie "potentata meblowego" Black Red White.Niestety
        im ładniejsze tym droższe. Generalnie trzeba mieć na względzie, że kuchnia jest
        aneksem widocznym z pokoju szumnie nazywanego salonem stąd wybór mebli jest
        uzależniony od umeblowania pokoju. Ładne kuchnie są też w Wieliczce ( obok
        klasztoru Reformatów), ale ceny oszałamiające ok. 1800 zł na metr bieżący. Na
        ogół dość fajne kuchnie można znaleźć za 700-900 zł za metr. Jeśli widzieliście
        coś ciekawego napiszcie. I jakie macie pomysły na oddzielenie naszego aneksu
        kuchennego od pokoju?
    • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 11.02.06, 01:50
      co nowego w bloku B1 :-)
      byl moze ktos z Was na budowie??
      • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 11.02.06, 10:16
        Do niedawna były dość duże mrozy, w związku z tym jakieś prace wykonywano w
        budynku A, który był już "zamknięty" ( podobno robili elektrykę - wiadomość od
        sąsiadki z tego budynku). A u nas był chwilowy zastój, ale teraz zrobili już
        strop na II piętrze i zdjęli szalunki. Generalnie coś tam dłubią cały czas, bo
        byliśmy tam kiedyś w tygodniu i ruch był spory. Nie wiem czy byliście już w
        środku, my wchodziliśmy już kilka razy i oglądaliśmy mieszkanie od
        środka.Brakuje jeszcze ścianek działowych, więc nie można zobaczyć tego
        ostatecznego "wyglądu" mieszkania.
        • Gość: sasiadka2 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ists.pl / *.ists.pl 17.02.06, 22:11
          witam , okienka sa juz ale nie wszedzie:-) pozdrawiam
          • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 17.02.06, 22:26
            witam, a co z sciankami dzialowymi??
          • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 17.02.06, 22:26
            Czyżby zamontowali okna? Byłaś na budowie?
            • Gość: sasiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 87.207.234.* 19.02.06, 17:50
              Czesc, bylam w piatek na budowie. Mam mieszkanie w budynku B1 , na pierwszym
              pietrze sa juz zaczete scainki dzialowe.Ja mam mieszkanko na 2 pietrze, tam
              jeszcze scianek dzialowych nie ma ale rozmawialam z ekipa budowlana, maja
              scianki stawiaiac w poniedzialek. Mam pytanie do sasidow z bloku A1 , czy
              mogliscie ingerowac w rozmiesszczenie punktow instalacji elektrycznej?
              • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 20.02.06, 13:32
                Ja rozmawiałam dzisiaj z kierownikiem budowy i pytałam m. in. o instalację
                elektryczną ( podobno warto przed położeniem tynków zrobić sobie zdjęcia ścian
                z instalacją, żeby potem nie przewiercić jakiegoś kabla ). Powiedział, że będą
                informować lokatorów kiedy będzie zakładana, również po to aby ustalić
                dokładnie gdzie kto chce mieć gniazdka. Więc trzeba czekać na telefon, ale
                myślę, że warto samemu się tą sprawą imteresować. U nas w B1 robią dzisiaj
                ścianki działowe.
                • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 20.02.06, 23:06
                  a moze ktos ( jesli ma mozliwosc) moglby zrobic jakies fotki i umiescic na
                  forum?
                  • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 21.02.06, 11:32
                    Byłam dzisiaj na budowie. Praca wre. Zakładają okna w budynku B1 oraz robią w
                    dalszym ciągu ścianki działowe. Okna bardzo ładne.Jest nadzieja,że skończą w
                    terminie.
                    • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 21.02.06, 14:11
                      Montowane u nas okna są z firmy Excellent.
                      • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 22.02.06, 17:25
                        czy ktos z Was interesowal sie jak wyglada sprawa ewentualnej zabudowy
                        balkonu/tarasu. czy bylby z tym wiekszy problem?
                        • Gość: sąsiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 23.02.06, 07:50
                          Montują okna w budynku B1!!!
                      • Gość: sąsiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 02.03.06, 14:53
                        Mam pytanie do sasiadki Magdy z Budynku B1, czy orientowalas sie juz w temacie
                        instalacji? byłas w DK w sprawie ustaleń gdzie rozmiescić przylącza?
                        • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 02.03.06, 18:36
                          Jeśli chodzi Ci o instalację elektryczną to podobno mamy być poinformowani w
                          momencie kiedy będzie zakładana, aby ewentualnie ustalić jeszcze jakieś drobne
                          zmiany. W którym jesteś budynku?
                          • Gość: sasiadka Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.chello.pl 02.03.06, 20:17
                            Ja jestemw budynku B1 tak jak ty ale na 2 pietrze. Zastanawiam sie czy juz nie
                            zaczeli instalacji ale nikt do mnie nie dzwonil w tej sprawie.
                        • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 02.03.06, 21:24
                          Ja jestem troche nie w temacie :-( z tymi przylaczami bo niestety przez
                          wiekszosc czasu nie ma mnie w Pl...
                          piszesz o instalacji elektrycznej czy tez o przylaczach wody?
                          Wiecie moze do kiedy mozna wnosic zmiany?
                          • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 03.03.06, 14:45
                            W tym momencie to chodzi raczej o instalcję elektryczną , a z wodno -
                            kanalizacyjną to nie wiem czy nie jest trochę za późno. Te zamiany my
                            uzgadnialiśmy jeszcze w minionym roku kalendarzowym. Natomiast wydaje mi się ,
                            że ustalenia gdzie ma być gniazdko elektryczne czy jakiś kontakt to można chyba
                            zrobić na bieżąco. My też nie mieliśmy jeszcze informacji czy już zaczęli robić
                            tę instalację.Ostatnio przejeżdżając obok budowy zauważyłam tylko, że mamy już
                            w B1 okna.
                            • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 03.03.06, 23:15
                              dokladnie, zmiany w instalacji wod-kan tez wnosilismy w zeszlym
                              roku...pisaliscie moze jakis wniosek o rozpatrzenie zmian w instalacji
                              elektrycznej...
                              okna calkiem fajnie wygladaja :-))
                              • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 05.03.06, 08:55
                                My nie pisaliśmy żadnego wniosku, ogólnie projekt instalacji nam odpowiada.
                                Myśleliśmy tylko o drobnych zmianach typu przesunięcie jakiegoś kontaktu parę
                                centymetrów.Narazie czekamy więc czy ktoś nas poinformuje kiedy zaczną tą
                                instalację robić.Okna są naprawdę fajne. Byliśmy na budowie z tzw. fachowcem i
                                ocenił je na bardzo porządne.Zresztą widziałam samochód przywożący je ( firma
                                Excellent ), to raczej "górna półka".
                                • Gość: sasiadka zB1 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 22.03.06, 08:37
                                  Czesc Magda mam pytanie bo pisalas ze czekasz na informacje z DK na temat
                                  terminu prac instalacyjnych , czy moze juz wiesz cos na ten temat?Dzwoniłas do
                                  DK?
                                  • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.205.246.* 22.03.06, 15:23
                                    czesc,
                                    chyba 2 tyg temu dostalam telefon z dk odnosnie zniam w instalacji elektr. pan
                                    pytal czy przyjade i pokaze im co dokladnie zmienic...nie pojechalam bo we
                                    wniosku o zmiany opisalam wszystko a wysokosc gniazdek kontaktow nie miala dla
                                    mnie wiekszego znaczenia. mysle ze juz co mieli zrobic to zrobili :-))
                                    ja nie mam mozliwosci sprawdzenia co juz zrobili bo nie ma mnie w kraju ale w
                                    tym tyg bede miala jakies wiadomosci...no i zdjecia :-)
                                    • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 22.03.06, 20:34
                                      Ja byłam w minioną sobotę na budowie.W budynku B1 jest już wykonana instalcja
                                      wod-kan., na parterze elektryczna, a I piętro mieli zacząć robić w tym
                                      tygodniu. Z tego co wiem to dzwonią do lokatorów prosząc o przyjście i
                                      ewentualnie ustalenie gdzie co ma być, przynajmniej do nas zadzwonili. Na
                                      klatce schodowej natomiast panowie montowali jakieś aluminiowe rusztowanie ( z
                                      tego co wiem to ma być tam sufit podwieszany).
                                      • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.205.246.* 23.03.06, 11:46
                                        czy jest juz ustalona jakas data odbioru...i czy mozliwe jest np przesuniecie
                                        odbioru na okolice sierpnia?
                                      • Gość: sasiadka B1 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 23.03.06, 16:04
                                        A czy mowili cos o dodatkowych kosztach?np jesli zdecyduję sie na wieksza ilosc
                                        gniazdek?i czy komus te zmiany musze przekazac an pismie cy tylko wystarczy na
                                        miejscu na bodowie?
                                        • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 25.03.06, 18:05
                                          Cześć Sąsiedzi! W naszym budynku B1 na parterze wykonywane są już tynki. Z
                                          elektrykami trzeba się koniecznie spotkać. To jest firma z zewnątrz.Można się z
                                          nimi dogadać, ale trzeba się liczyć,że jak będziesz chciała dodatkowe gniazdka
                                          to będą chcieli dopłaty. Ale pytają dokładnie gdzie co chcesz mieć ( chodzi też
                                          o gniazda antenowe i internet).
                                          • Gość: sasiadka B1 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 29.03.06, 07:15
                                            Czesc Magda, byłam na budowie,rozmawilam z elektrykami,faktycznie zrobia
                                            wszystko jak chcesz, ale nie bardzo wiem jak sie ustosunkowac do platnosci.Oni
                                            powiedzieli ze wystarczy im zglosic i za dodatkowe kontakty im zaplacic...Ale
                                            czy nie powinnismy pisac jakiegos pisma do DK w tej sprawie?
                                            • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.205.246.* 29.03.06, 13:12
                                              nie wiem jak jest z elektryka...zmiany wod-kan i zmiany architektoniczne (nie
                                              bylo ich wiele) zglaszalam w postaci wniosku na pismie do DK...moze w przyp
                                              elektryki wystarczy kontakt z firma kt sie tym zajmuje.
                                              • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 29.03.06, 14:08
                                                Cześć Sąsiadki! W sprawie "elektryki" też mamy mieszane odczucia. Panowie
                                                wyraźnie chcą załatwić sprawę do "rączki".Jestem ciekawa jak wycenili Wam
                                                dodatkowe gniazdka, czy przedłużenie kabla lub instalację pod ewentualny alarm.
                                                Mam świadomość tego, że jeśli w umowie nie ma mowy o konktretnych elementach
                                                instalcji elektrycznej to trudno,żeby firma to robiła, ale z drugiej strony
                                                powinien być chyba jakiś oficjalny cennik tych dodatkowych usług. Mi te ceny,
                                                które oni podają wydają się mocno zawyżone.I jeszcze jedno pytanie jak
                                                elektrycy ustosunkowali się do orurowania pod internet w waszych mieszkaniach,
                                                bo faktycznie w naszych umowach nie ma nic na ten temat.I czy słyszałyście o
                                                wprowadzeniu jakiegoś jednego operatora (TV, internet) na osiedlu?
                                                Pozdrowienia.
                                                • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.205.246.* 29.03.06, 16:31
                                                  a jak wogole ma wygladac to orurowanie pod internet? ma byc w kazdym pokoju?
                                                  i jeszce co z gladziami gipsowymi na scianach...zrobia je nam? wstyd sie
                                                  przyznac ale nawet sie nie orientuje w tym temacie :-(
                                                  • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 29.03.06, 16:45
                                                    Orurowanie to prostu rurka w ścianie, w którą wkłada się później kable od
                                                    internetu ( czyli panowie nie ciągną ich po ścianach, które są pięknie mam
                                                    nadzieję wytynkowane).To samo dotyczy kablówki, jeśli nie będzie tych rurek to
                                                    potem trzeba te kable od TV puścić po ścianach co jest mało estetyczne,
                                                    ewentualnie skuć sobie ściany od nowa.W naszych umowach niestety jest mowa
                                                    tylko o gniazdach TV ,a o internecie nie na co dopiero teraz zwróciłam uwagę.
                                                    Elektrycy próbują więc naciągać nas na kasę za te dodatkowe instalcje, o
                                                    których nie ma mowy w umowie.Ja na przykład wywalczyłam gniazda antenowe w
                                                    każdym pokoju ( tak jest w umowie), ale panowie w swoim projekcie mają tylko w
                                                    jednym pokoju.Co do gładzi to wszyscy nam mówią, żeby nie liczyć,że będzie
                                                    zrobiona ( w umowie jest mowa ogólnie o tynkach ). Zobaczymy jak to bedzie
                                                    wyglądać.
                                                  • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.205.246.* 29.03.06, 17:31
                                                    z instalacja internetowa nie ma co wpadac w panike ja w poprzednim mieszkaniu
                                                    pociagnelam wszystko pod podloga...i nic nie widac zadnych kabelkow na wierzchu
                                                    nie bylo,ale milo by bylo gdyby Panowie elektrycy zrobili to bez dodatkowych
                                                    prosb :-)
                                                  • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 29.03.06, 17:52
                                                    Nam w sumie zrobili to orurowanie pod internet niby "gratis", ale za inne
                                                    rzeczy chcą dopłaty. Z internetem też nie wiadomo kiedy lokatorzy dogadają się
                                                    w sprawie jakiegoś operatora czy będą chcieli coś zamówić indywidualnie. Byłoby
                                                    dobrze ściągnąć firmę, która daje i kablówkę i internet jednocześnie, wtedy
                                                    płaci się razem za wszystko i wychodzi to chyba taniej.Acha, i jeszcze podobno
                                                    mamy już tynkarzy na I piętrze( w B1).
                                                  • Gość: sasiadka B1 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 30.03.06, 07:54
                                                    CZesc Magda, ja byłam wczoraj na budowie i rozmawialam z elektrykam.Za
                                                    wszystkie zmainy w mieszkaniu( zmiany polozenia kontaktów,dodatkowe
                                                    kontakty,dodatkowy obwód,internret i kablówka) powiedzieli 250 zł. Czy to jest
                                                    wygorowana cena?nie wiem bo sie nie orientuję ale chyba sie skusze bo co zrobie
                                                    pozniej jak juz położa tynki?Co do wyboru firmy zakladającej internet to mysle
                                                    ze powinnismy spotkac sie wszyscy z osiedla i ustaic takie rzeczy razem.
                                                  • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 30.03.06, 15:07
                                                    Widzę, że ceny są podobne to tych, które my usłyszeliśmy. Za kablówkę nie każ
                                                    sobie płacić, bo w umowie jest na pewno podłączenie TV do każdego pokoju!My się
                                                    skusiliśmy dodatkowo na kabelki pod alarm gdyby taki trzeba było założyć.Kiedyś
                                                    była już próba zwołania "zebrania" lokatorów na placu budowy, ale przyszły
                                                    tylko 2 osoby. Może teraz udałoby się ustalić takie spotkanie, jest coraz
                                                    cieplej, więc można pogadać.
                                                  • Gość: sasiadka B1 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 31.03.06, 13:34
                                                    Juz zaplacilam,zdecydowalam sie rowniez na alarm, moze przy ubezpieczaniu
                                                    mieszkania bedzie wymagany.A orientowalas sie na rynku gdzie mozna w miare
                                                    przyzwoitej cenie znalesc fajne kuchnie? bedziesz wykonywac prace typu flizy,
                                                    podloga posilkując sie jakimis firmami? jak planujesz sie przeprowadzic?
                                                  • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 31.03.06, 15:55
                                                    Jeśli chodzi o ubezpieczenie mieszkania to na pewno nie ma wymogu alarmu, ale
                                                    są za to zniżki. Co do kuchni ja się już zdecydowałam na Black Red White, mają
                                                    duży wybór i tak bardziej nowocześnie i w starym stylu. Robią różne aranżacje i
                                                    ceny w miarę normalne ( tak od 800 zł za metr, zależy oczywiście od rodzaju
                                                    kuchni). Dosyć fajne kuchnie mają też na naszej ulicy ( Mała Góra- obok
                                                    cmentarza ). Ceny od 700- 750 zł.Widziałam też super kuchnie w Wieliczce,ale
                                                    ceny w granicach 1800 zł za metr więc odstraszające.Firmę do wykończenia
                                                    mieszkania mamy zaklepaną spoza Krakowa.Na którym jesteś piętrze, na II ?
                                                  • Gość: sasiadka B1 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 03.04.06, 10:25
                                                    Czesc Magda, tak ja mam mieszkanie na drugim piętrze.Rozgladałam sie za
                                                    kuchniami, znalazlam za 1100 zł za m2( duzo w porownaniu do tego co ty
                                                    znalazlas). A powiedz na jakie podlogi sie zdecydowalas?wiesz jaki jesm moze
                                                    koszt srednoio za polozenie podlogi i flizowanie?
                                                  • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 03.04.06, 16:17
                                                    Co do podłóg to myślimy o desce barlineckiej. Najdroższe ( i najdłuższe ) jest
                                                    układanie parkietu, na pewno powyżej 20 zł za metr. Panele i deskę można
                                                    położyć już za ok. 15 zł albo taniej jeśli będzie bez rachunku. Narazie się
                                                    rozglądamy w sklepach, liczę na jakąś okazję typu promocje.
                                                  • Gość: Piter Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.bie.lama.net.pl 20.04.06, 21:16
                                                    Coś ostatnio nikt się nie wypowiadał. To ja może powiem co widziałem ostatnio w
                                                    swoim mieszkaniu budynek A. Mam już zrobione instalacje, jeszcze tylko brakuje
                                                    c.o., nawiasem mówiąc czy ktos wie jaki bedzie piec zamontowany. Są tez zrobione
                                                    gładzie na ścianach, także w zasadzie brakuje tylko wylewek, parapetów, drzwi,
                                                    płytek i balustrady na balkonie i mieszkanko bedzie gotowe. No ale prac na
                                                    zewnątrz jeszcze jest nie mało. A i jeszcze czy ktoś się orientuje co to za
                                                    ściany powstają pomiedzy budynkami?
                                                  • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 21.04.06, 08:44
                                                    Cześć! Piec dwufunkcyjny Vaillant z otwartą komorą spalania. O jakich ścianach
                                                    między budynkami mówisz? Czy chodzi o budynek A? Kierownik budowy twierdzi, że
                                                    oddanie mieszkań bedzie możliwe w czerwcu. Czy masz inne informacje w tej
                                                    sprawie?
                                                  • Gość: Budda-3 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.autocom.pl 21.04.06, 09:14
                                                    Witam.
                                                    Mam pytanie - czy to prawda,że wasze bloki wykonywała firma SEREMET?Jak ją
                                                    oceniacie ? Pytanie jest wzwiązane z tym,że ma byc wykonawcą na Pista
                                                    Kołodzieja?
                                                    Z góry dziękuję.
                                                  • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.205.246.* 21.04.06, 16:57
                                                    czyli jednak bedziemy mieli gladzie? bo juz nie wiem...
                                                  • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 21.04.06, 19:36
                                                    Nie , to nie jest gładź tylko tynk gipsowy, ale wygląda dobrze. Nie wiem czy
                                                    widziałaś. Ja byłam w środku i oglądałam, więc moim zdaniem ściany są ładne.
                                                    Natomiast od "speca" od wykończeniówki wiem, że jednak warto tą gładź sobie
                                                    zrobić, ale to już we własnym zakresie. Ktoś pytał o firmę Seremet więc tak
                                                    było podane, że to oni budyją nasze osiedle. Narazie wszystko wygląda
                                                    pozytywnie, ale tak naprawdę to czas pokaże kiedy już będziemy mieszkać. A co
                                                    to za inwestycja na Piasta Kołodzieja?
                                                  • Gość: Budda-3 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.autocom.pl 23.04.06, 18:07
                                                    Witam.
                                                    Mam pytanie - czy to prawda,że wasze bloki wykonywała firma SEREMET?Jak ją
                                                    oceniacie ? Pytanie jest wzwiązane z tym,że ma byc wykonawcą na Piasta
                                                    Kołodzieja?
                                                    Z góry dziękuję.
                                                  • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 23.04.06, 20:19
                                                    Cześć! Już pisałam, że to firma Seremet buduje nasze osiedle.Jak narazie
                                                    wygląda pozytywnie,ale tak naprawdę czas pokaże kiedy będziemy już mieszkać.
                                                    Budowa przebiega sprawnie, mają lekki poślizg ze względu na długą zimę. Osiedle
                                                    ma być gotowe w czerwcu. A kiedy u was mają zacząć budować?
                                                  • Gość: Budda-3 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.autocom.pl 24.04.06, 09:28
                                                    Wielkie dzięki.
                                                    Podpisali umowę z deweloperem-TBS Budostal-3 na budowę czterech budynków.
                                                    Zaczną chyba na dniach.
                                                    Pozdrawiam.
                                                  • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.205.246.* 24.04.06, 14:10
                                                    sasiedzi z mieszkan na parterze...czy ktos z Was rozwazal mozliwosc zabudowy
                                                    tarasu szklem...jak by to wygladalo od strony pozwolen...
                                                  • Gość: Piter Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.bie.lama.net.pl 26.04.06, 18:44
                                                    Jeśli chodzi o wykończenie ścian to faktycznie są to tynki gipsowe i zastepuja
                                                    one w zupełności tzw. gładź. Różnica polega na tym że tynki gipsowe są nakładane
                                                    mechanicznie i dobrze wykończone posiadają idealną powierzchnie tak jak głądź
                                                    (dobrze wykonana) ale również walory użytkowe są dużo lepsze niż gładzi gipsowej
                                                    wykonanej na tynkach tradycyjnych czyli cementowo wapiennych. Jeżeli fachowiec
                                                    twierdzi że należy wykonać gładź na tynkach gipsowych to polecam z niego
                                                    zrezygnować bo to czyste naciąganie. Pozdrawiam
                                                  • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 26.04.06, 19:01
                                                    Cześć Sąsiedzi! Co do fachowca to raczej nas nie naciąga tylko miał obiekcje
                                                    jak te tynki będą wyglądać, więć proponował gdyby było źle wykonanie gładzi. Ja
                                                    oglądałam te ściany i wydaje mi sę, że jest nieźle. Czy ktoś był ostatnio na
                                                    budowie i wie co nowego?
                                                  • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.205.246.* 27.04.06, 18:26
                                                    wiecie moze czy w dlugi weekend bedzie mozna wejsc na budowe?
                                                  • Gość: sasiadka B1 Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.crowley.pl 02.05.06, 08:20
                                                    Czesc, ja byłam na budowie w piątek, zaczynaja kłaść na parterze wylewki, na pi
                                                    etrach zaczeli sprzatanie przed polozeniem wylewek, prace mieli zaczac po
                                                    dlugim weekendzie.
                                                  • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 04.05.06, 16:44
                                                    Cześć Sąsiadko! Jeśli robią wylewki tzn. że jest już zrobione centralne
                                                    ogrzewanie? Czy wiesz coś na ten temat?
                                                  • Gość: Piter Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.bie.lama.net.pl 05.05.06, 23:33
                                                    Zaczeli kłasc elewacje postawione sa rusztowania na frontowych budy nkach oraz
                                                    z tyłu, czesciowo jest juz oklejony styropian.
                                                  • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 06.05.06, 22:22
                                                    Zgadza się. Byłam dzisiaj na budowie, budynek A jest już częściowo obłożony
                                                    styropianem.Nasi budowlańcy przewidują odbiór mieszkań na koniec czerwca.
    • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 08.03.06, 09:25
      czy dzwonil do was ktos z Dk w sprawie instalacji elektr...zastanawiam sie
      jakie zmiany robiliscie w swoich mieszkankach?
    • Gość: magda Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: 194.205.246.* 29.03.06, 14:22
      czy dowiadywaliscie sie juz o ostateczne koszty utrzymania mieszkania na naszym
      osiedlu?
      • Gość: mag Re: DK-Development "Czereśniowy Sad" IP: *.ramtel.pl 29.03.06, 16:25
        Ja pytałam już kilka razy i obiecywano,że to zrobią ( zwłaszcza,że na stronie
        internetowej firmy jest takie wyliczenie dla Czterech Koron ), ale narazie
        cisza w tym temacie. Sąsiadki, przeczytajcie mojego dzisiejszego posta w
        sprawie elektryki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka