Dodaj do ulubionych

Hakerzy zaatakowali klientów BPH

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 09:10
Podejrzany jest ten artykul. Jako klient indywidualny banku BPH wiem, ze taki
typ ataku jest bezskuteczny, bo do wykonania transakcji konieczne jest uzycie
klucza, ktory jest przechowywany lokalnie na dysku. Sczytanie hasel jest
mozliwe, ale daje tylko dostep do przegladania konta, ale nie transakcji.

Vivat dziennikarski lobbing konkurencji bankowej!
Obserwuj wątek
    • Gość: hakier Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: 212.182.117.* 12.05.05, 09:10
      znaczy ktoś nas robi w balona. ile to sie oczytałem o 128 bit zabezpieczeniu,
      o połączeniu szyfrowanym, o kłódeczce w dolnym rogu. a dzis słysze że podczas
      szyfrowanego połaczenia , wbijajac cyferki na klawiaturze misie pysie mogą
      odczytać to co wpisałem bo to jest szyfrowane dopiero po wyjsciu ode mnie,
      cyzli defakto nie połączenie jest szyfrowane a sam przesył danych ode mnie do
      banku. to jakie to połaczenie szyfrowane to ja nie wiem.
      • Gość: IT Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.itelekom.pl / *.itelekom.pl 12.05.05, 09:26
        Co do klucza na dysku: zaręczam Ci że 90% użytkowników nie trzyma klucza na
        dysku, a to z prostej przyczyny. Podczas zakładania konta można wybrać, czy
        chcemy aby klucz był u nas na dysku, czy też może w banku Standartowo zaznaczona
        jest opcja 'w banku' co wiecej jest ona nawet tam polecana (ponieważ dzięki temu
        możemy korzystać z dowolnego kompa). Klucz jest więc zabezpieczony hasłem, które
        podajemy bankowi aby mógł użyć naszego klucza. To brzmi absurdalnie, ale tak
        jest. W praktyce więc transakcje nie są zabezpieczone jakimś tam kluczem, tylko
        szyfrowaniem komunikacji przez przeglądarke (inna sprawa że SSL 3.0 który jest
        używany ma chyba podobną długość klucza, a więc i poziom bezpieczeństwa).
        A co do połączenia szyforwanego- no to jest własnie to: przesyłane dane są
        szyfrowane. Czyli połączenie.
        • Gość: b Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.aster.pl 12.05.05, 10:22
          A to w BPH nie ma haseł jednorazowych? Albo artykuł jest kretynizmem, albo
          metoda zupełnie inna...
          • maruda.r Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH 12.05.05, 12:15
            Gość portalu: b napisał(a):

> A to w BPH nie ma haseł jednorazowych?

Nie ma.

• kuba_wr Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH 12.05.05, 12:39
              Jezu Chryste. To o jakim systemie zabezpieczeń oni mówią ??????
            • Gość: wsx tylko LukasBank IP: *.eranet.pl 12.05.05, 12:40
              daje wszystkim token RSA, ktory generuje hasla jednorazowe i zabezpieczone sa
              wszystkie kontakty z bankiem. Pekao, inteligo czu mbank wypadaja na tym tle
              zalosnie ze swoimi karteczkami.
              • Gość: hehe Re: tylko LukasBank IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 13:10
                taaaaa...... i tylko w systemie LucasBanku zdarza się, że czasami zniknie jakieś
                konto :P
                z tego co się dowiedziałem, to zdarzało się nawet kilka takich "zdarzeń'
                tygodniowo :))
              • Gość: krz Re: tylko LukasBank IP: *.chello.pl 12.05.05, 13:25
                jakim wszystkim?? jaki token? chlopie, moja siostra ma konto w bph, i wiesz jak
                jest zabezpieczone? nijak! haslo do logowania, i haslo do klucza, ot wsio,
                czyli po prostu brak zabezpieczen. w porownaniu do tego, moje hasla jednorazowe
                z mbanku to forteca!
                • Gość: IT Re: tylko LukasBank IP: *.itelekom.pl / *.itelekom.pl 12.05.05, 17:58
                  Token RSA to nie jest coś co sobie możesz wziąć i schować do szuflady. Jeżeli
                  jest tak jak mówił przedmówca, to po prostu komputer sobie sam generuje takie
                  coś jak 'hasło jednorazowe', żeby nie dało się powtórzyć sesji.

W zasadzie transakcja jest w pewien unikatowy sposób podpisywana Twoim kluczem.
                  Problem jest jak ktoś przechwyci klucz, a ponieważ jak już gdzies tam
                  wspominałem większość osób trzyma klucz (który oczywiście też jest tylko ciągiem
                  bajtów) na serwerze banku, to wystarczy przechwycić do niego hasło.
                  • Gość: lulubi Token w szufladzie :P IP: *.chello.pl 12.05.05, 19:52
                    Niby dlaczego nie moge trzymać tokenu w szufladzie?! Swój tam trzymam od dawna
                    ia jakoś działa :-)
                    PS I nie tylko Lukas daje tokeny :P
                    • Gość: heimo Re: Token w szufladzie :P IP: 213.17.162.* 19.05.05, 08:50
                      RSA to także nazwa firmy
                      potwierdzam - tylko Lukas Bank albo inny, który daje token.
                      • Gość: GROSZ-ek Re: Token w szufladzie :P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 15:29
                        A jak wygląda uwierzytelnianie przy pomocy tokenu?
                        Bo jak dobrze rozumiem, token na żądanie użytkownka generuje według jakiegoś
                        zaszytego w nim algorytmu ciąg o odpowiedniej strukturze, który jest nastepnie
                        przekazywany do banku, który następnie go sprawdza i porównuje z wynikiem
                        analogicznego algorytmu u siebie.
                        Tak to działa? I na ile jest tobezpieczne? Czy na podstawie znajomości
                        funkcjonowania innego tokenu da się odkryć/złamać mechanizm działania mojego tokenu?

GROSZ-ek
                        • Gość: heimo Re: Token w szufladzie :P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 22:33
                          szczerze mówiąc nie znam metody. wydaje mi się jednak że każdy token ma w środku
                          zaszyty klucz prywatny (per analogia do podpisu elektronicznego), który powoduje
                          wygenerowanie 6 cyfr tymczasowego (1 minuta, 1 użycie) hasła. Bank posiada klucz
                          prywatny, który umożliwia sprawdzenie poprawności wygenerowanego hasła, bez
                          możliwości wygenerowanie przy jego użyciu działającego odpowiednika.
                          Inny token nie przysłuży się do uzyskania wiedzy o tym, jak wygenerować hasło,
                          które będzie prawidłowo rozkodowane przez bank, ponieważ inny token posiada inny
                          klucz kodujący.

Tak to sobie wyobrażam - nie wiem czy dobrze.
                          pozdrawiam
              • Gość: Luki BZWBK tez daje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 15:47
                jw
        • Gość: cb Pomijając fakt dotyczący zabezpieczeń... IP: 67.71.127.* 18.05.05, 15:24
          Pomijając fakt dotyczący zabezpieczeń internetowych operacji bankowych, czy
          ktoś może wyjaśnić, dlaczego zidentyfikowanie złodzieja jest takie trudne.

Przecież tej kasy gość sobie nie przesłał do drukarki tylko na konto bankowe.

Czy na prawdę tak trudno pójść tropem tych przelewów? Jeśli tak, to czy bank
          zakładający konto złodziejowi nie ponosi za to pełnej odpowiedzialności?

Tak na marginesie, to od ponad 8 lat korzystam z Internetu do wykonywania
          operacji bankowych czy giełdowych. Zabezpieczenia tego typu operacji w bankach
          amerykanskich czy kanadyjskich wydają się być prymitywne w porównaniu do tych,
          co w Polsce, a mimo to się nie słyszy się tutaj o złodziejstwie internetowym na
          masową skalę. O ile wiem, najbardziej grozną formą jest kradzież baz danych w
          samych instytucjach, a nie samo hakerstwo kont internetowych.
      • Gość: grower Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.blich.krakow.pl 12.05.05, 09:57
        polaczenie szyfrowane, swoja droga, ale jesli ktos patrzy ci na klawiature, kiedy wpisujesz hasla, jestes bezsilny. tak wlasnie dzialaja programy szpiegujace. czyli polaczenie szyfrowane nic ci nie da, jesli nie posiadasz dobrego antyvira i firewalla. idealnym rozwiazaniem sa tez jednorazowe hasla dla operacji przez net. wtedy kazda transakcja wymaga wpisania hasla (oprocz wczesniej zadeklarowanych). moim zdaniem to bezpieczne rozwiazanie. a polaczeniom szyfrowanym i tak nie do konca ufam - Polacy nie takie kody juz lamali ;)
        • Gość: Qba Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.globalintech.pl 12.05.05, 10:21
          hasloa jednorazowe nie wystarczaja, tez mozna je przejac, musi byc spelniony
          warunek ze haslo nr np 23 zostanie poproszone do danej transakcji i juz nigdy
          wiecej, wtedy to jest...w miare... bezpieczne. A i tak najlepszy jest kod przez
          komorke ewntualnie token...
          • Gość: sojka Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 10:49
            > hasloa jednorazowe nie wystarczaja, tez mozna je przejac, musi byc spelniony
            > warunek ze haslo nr np 23 zostanie poproszone do danej transakcji i juz nigdy
            > wiecej, wtedy to jest...w miare... bezpieczne. A i tak najlepszy jest kod przez
            > komorke ewntualnie token.

czyżbyś wymyślił "hasła jednorazowe" wielokrotnego użytku?
          • Gość: zgreg Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.acn.waw.pl 12.05.05, 10:57
            Haslo jednorazowe, jak sama nazwa wskazuje, jest wykorzystywane tylko
            jednokrotnie - zatem "warunek", o ktorym piszesz jest zawsze spelniony (jesli
            nie to nie mozna mowic o tej metodzie kryptograficznej). I nie jest to metoda "w
            miare" bezpieczna, przy zalozeniu, ze lista hasel zostala w odpowiedni sposob
            wygenerowana i znaja ja tylko osoby uprawnione (czyli w tym przypadku tylko
            klient i bank) daje 100% bezpieczenstwo - tego typu szyfru nie da sie w zaden
            sposob zlamac (mozna co najwyzej przejac liste kodow).
            • kuba_wr Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH 12.05.05, 12:41
              Gość portalu: zgreg napisał(a):

> Haslo jednorazowe, jak sama nazwa wskazuje, jest wykorzystywane tylko
              > jednokrotnie - zatem "warunek", o ktorym piszesz jest zawsze spelniony (jesli
              > nie to nie mozna mowic o tej metodzie kryptograficznej).

W Inteligo zdarzają się wielokrotne hasła jednorazowe :/
              • Gość: tuv Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.lodz.mm.pl 12.05.05, 22:02
                buhahahaha... powiedz, ze zartujesz
    • Gość: rzuku Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: 162.70.83.* 12.05.05, 09:12
      Z tego wynika, że BPH nie ma ani haseł jednorazowych ani tokena. Jak dobrze,
      że 8 lat temu odpuściłem sobie ten bank.
    • Gość: czu Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 09:15
      misiu a jak wpisujesz hasło do klucza to co długopisem????hahahaha klucz tez sie
      da zczytać z klawiatury
      • Gość: heretique Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.softnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 09:18
        Hasło jednorazowe ze swojej natury jest jednorazowe i podpatrzone się na nic nie
        przyda :-)
        • Gość: Qba Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.globalintech.pl 12.05.05, 10:25
          Nieprawda, tutaj jest roznie, trzeba zdefiniowac co oznacza uzyte...
          a) bylo tylko poproszone przez bank
          b) bylo poproszone, wyslane i uzyte do transakcji

wieksozsc bankow uzywa trybu b) wiec haker moze przejac haslo i przeszkodzic w
          wyslaniu informacji do banku a potem trobic transakcje tym kodem gdyz bank nigdy
          go nie dostal, lepszy jest wariant a) gdy bank poprosi o kod nr X do transkacji
          Y nawet jesli go nie wyslesz (lub ktos przejmie) to juz nigdy bank nie poprosi o
          ten kod X... ale to droazsze rozwiazanie...
          • Gość: wqrwony1 Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.tesco / 195.228.23.* 12.05.05, 11:09
            Gość portalu: Qba napisał(a):

> Nieprawda, tutaj jest roznie, trzeba zdefiniowac co oznacza uzyte...
            > a) bylo tylko poproszone przez bank
            > b) bylo poproszone, wyslane i uzyte do transakcji
            >
            > wieksozsc bankow uzywa trybu b) wiec haker moze przejac haslo i przeszkodzic w
            > wyslaniu informacji do banku a potem trobic transakcje tym kodem gdyz bank nigd
            > y
            > go nie dostal, lepszy jest wariant a) gdy bank poprosi o kod nr X do transkacji
            > Y nawet jesli go nie wyslesz (lub ktos przejmie) to juz nigdy bank nie poprosi
            > o
            > ten kod X... ale to droazsze rozwiazanie...

Bosh... a czy ty wiesz o czym ty chłopie piszesz??
            Jeśli są używane kody jednorazowe to właśnie tak działają - kod jest "spalony"
            po zapytaniu o niego przez bank, bez względu na to czy ty na to pytanie
            odpowiesz czy nie - więcej o ten kod nie bedziesz pytany. Tak to działa - w
            PeKaO sa jest nawet tak ze kody z listy jednorazowej są "losowane" czyli bank
            nie pyta o nie po kolei.

Jedyną metodą dostania się do takiego przelewu jest tym samym PRZEJECIE LISTY
            KODÓW w jakiś sposób (socjotechnika się kłania) jak to juz pisał któryś z
            poprzedników, lub złamanie systemów bezpieczeństwa samego banku - co jest
            właściwie nierealne (poza może paroma geniuszami na świecie nikt nie jest w
            stanie tego zrobić).
          • Gość: sojka Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 11:12
            oj chłopie, "większość banków" - to mnie najbardziej rozbawiło. nie znam
            większości na pewno, ale tam gdzie wiem jak jest to raz poproszone hasło nie
            jest proszone nigdy więcej, nie kumasz słowa "jednorazowe"? nie ważne czy bank
            to otrzymał czy nie, ważne że o to poprosił. RAZ. nie pomoże tu nawet twoja
            projekcja o zakłócaniu transmisji. JEDEN RAZ!
          • Gość: Jacek Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.mgt.pl / *.mgt.pl 12.05.05, 20:51
            Stary, bredzisz. Nawet jeśli użyje raz hasła, to dokona TYLKO jednej transakcji.
            Drugi raz to sobie może narobić.
        • Gość: haslo hasło jednorazowe też można sczytać, baranki moje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 10:58
          Opiszę to prostymi słowy: wystarczy, że haker wrzuci ci na kompa program, który
          spowoduje "zawieszenie" systemu podczas podawania hasła jednorazowego przy
          potwierdzaniu operacji na koncie. Ty myślisz, że coś się zawiesiło, ale hasło
          wklepałeś, a haker. Zniechęcony kolejną próbą wykonania operacji (ach, ten
          internet!) idziesz na papierosa. W tym samym czasie haker ma już twoje hasło
          jednorazowe, które jest nadal wazne, bo przecież nie zostało wykorzystane w
          systemie bankowym, tylko w programie-podkładce wrzuconym ci przez hakera. I
          hulajdusza!

Firewall to też dupa, bo nadal połowa ludzi nie wie, co to jest, a ci którzy
          używają, mają problemy z konfiguracją (np. odrzuca cookie i niemożliwe jest
          zalogowanie się na konto przy włączonym firewallu). Ponadto, jeżeli masz na
          kompie program podsłuchujący typu keystroker, to zapomnij o bezpieczeństwie.

W życiu nie powierzyłbym oszczędności całego życia bankowi internetowemu. Jestem
          studentem i moje przeciętne saldo na koncie to 500 zł.
          • Gość: wqrwiony1 Re: hasło jednorazowe też można sczytać, baranki IP: *.tesco / 195.228.23.* 12.05.05, 11:13
            bosz - otóż mylisz się dobry chłopcze albo używasz jakiegoś spapranego banku - w
            normalnym banku (m-bank, pekao sa.) jesli jestes zapytany o haslo jednorazowe i
            zerwiesz sesję zanim zostanie ono wyslane do banku - to haslo i tak jest
            "spalone" i wiecej bank o niego nie zapyta.

AMEN - wio - spowrotem na zajecia z "internetu" albo nie uzywaj narzedzi ktorych
            nie rozumiesz.
            • Gość: wqu..ony Re: hasło jednorazowe też można sczytać, baranki IP: *.server.ntli.net 12.05.05, 11:41
              wez wqu..ony wczytaj sie dokladnie w posty powyzej zanim zaczniesz sie mądrzyc - myslenie nie boli
              • Gość: wqrwiony1 Re: hasło jednorazowe też można sczytać, baranki IP: *.tesco / 195.228.23.* 12.05.05, 12:05
                otóż właśnie czytam i oczom nie wierzę jakim można być durniem.
                • Gość: toja Re: hasło jednorazowe też można sczytać, baranki IP: 212.160.172.* 12.05.05, 12:15
                  najlepiej jest po prostu sprawdzic.
                  ja sprawdzilem m-bank i okazuje się że m-bank pyta WIELOKROTNIE o to samo
                  JEDNORAZOWE hasło. tzn jesli haslo nie zostało wykorzystane bo zamknąłem
                  przeglądarkę przed wysłaniem hasla.
                  • wqrwiony1 Re: hasło jednorazowe też można sczytać, baranki 12.05.05, 12:52
                    już sprawdzam... z ciekawości - jeśli tak jest to faktycznie ZONK :>

-----------------------------------------
                    5 min. pozniej:

ano zwracam honor!! ZONK!! w mbanku takie hasło bedzie pytane "do skutku" czyli
                    do wpisania i wysłania (może być błędne ale wysłanie musi nastąpić).

Czyli kicha.
                    • Gość: art00r Re: hasło jednorazowe też można sczytać, baranki IP: 83.238.14.* 12.05.05, 15:22
                      luzik, to samo jest w Inteligo ... i podejrzewam, ze w wiekszosci pozostalych
                      bankow. Ten typ tak ma...

Z tymi haselkami jednorazowymi to tez roznie bywa, podstawowa implementacja (ale
                      z tego co mi sie wydaje szeroko stosowana przez banki) polega na wielokrotnym
                      przepuszczeniu hasla uzytkownika oraz pewnej zmiennej losowej (seed) przez
                      funkcje skrotu. W ten sposob uzyskiwana jest okreslona liczba hasel
                      jednorazowych. Argumenty funkcji skrotu nie moga byc w zaden sposob uzyskane z
                      tak otrzymanych wartosci (funkcja jest jednokierunkowa).

Aby sie zalogowac (lub zatwierdzic np. przelew) uzytkownik jest proszony o
                      podanie kolejnego w sekwencji hasla. Za kazdym razem gdy system takowe otrzymuje
                      na jego podstawie generowane jest nastepne oraz nastepuje przestawienie
                      licznika hasel (dlatego system nie moze "spalic" jednorazowego hasla w sekwencji
                      poniewaz nie moglby bez jego poznania wyliczyc nastepnego!). W tym systemie nie
                      mozna wyliczyc nastepnego w sekwencji hasla bez poznania wszyskich poprzednich!

Ale ale ... tu jest wlasnie drobny haczyk. Zalozmy, ze haker w jakis sposob (np.
                      opisany pare postow wyzej) zdobedzie haslo jednorazowe o kilka iteracji wyzsze.
                      Na jego podstawie znajac algorytm zastosowanej funkcji skrotu oraz podsluchane
                      haslo uzyskac wszystkie poprzednie kody jednorazowe. A nstepnie wykozystac te
                      nie spalone.
                      • Gość: chakier Re: hasło jednorazowe też można sczytać, baranki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 10:10
                        > poniewaz nie moglby bez jego poznania wyliczyc nastepnego!). W tym systemie nie
                        > mozna wyliczyc nastepnego w sekwencji hasla bez poznania wszyskich poprzednich!
                        >

windows prawda. jak podasz zle haslo bo ci sie palec omsknal albo 6 z 8
                        pomyliles to bank je spokojnie kasuje i pyta o nastepne. przynajmniej w mbanku.

a do bph to mnie kiedys namawiali, bo firma ma tam konto i "kase szybciej
                        bedziemy dostawac". jak nam powiedzieli o tym zaawansowanym bezpieczenstwie, to
                        wygonilismy biedna przedstawicielke smiechem... z czym oni do ludzi chca isc...
            • Gość: Diomedes Re: Wio, baranku IP: 217.79.147.* 12.05.05, 13:18
              "spowrotem" ...
              Wio szybciutko na zajęcia z polskiego. :)
          • kuba_wr Re: hasło jednorazowe też można sczytać, baranki 12.05.05, 12:47
            > W tym samym czasie haker ma już twoje hasło
            > jednorazowe, które jest nadal wazne, bo przecież nie zostało wykorzystane w
            > systemie bankowym, tylko w programie-podkładce wrzuconym ci przez hakera. I
            > hulajdusza!
            >
            W Lukasie hasło jednorazowe ważne jest przez minutę. Jeśli np. wpiszesz je na
            10 sekund przed wygaśnięciem, to nawet jeśli haker je przejmie, to za 10 sekund
            już jest nieważne. Czy minuta wystarczy mu na włam ?
      • Gość: m Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.k1.pl 12.05.05, 10:09
        zaznaczam myszką na screenie
        • Gość: WW Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: 217.153.29.* 12.05.05, 10:28
          A ktos ci zainstaluje programik robiacy filmik z twojego ekranu i bedzie mial
          cacy wszystko pokazane. Ew. zainstaluje ci programik, ktory bedzie ruchy myszy
          czytal i wysylal do napastnika, a zapewniam cie, ze nie trudno bedzie dojsc co
          ty tam sobie nazaznaczasz. Jakikolwiek system, ktory posluguje sie tym samym
          haslem (jakiekolwiek by ono nie bylo), nie jest bezpieczny. Jest to podstawowa
          zasada kryptografii. Dlatego tokeny i hasla jednorazowe sa jedynymi
          bezpiecznymi znanymi mi mozliwosciami zabezpieczenia transakcji z bankiem. A to
          i tak pod warunkiem, ze ktos inny (np. pracownik banku) nie bedzie mial takiego
          samego tokena czy takiej samej karteczki z haslami.
    • Gość: marco Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.udn.pl 12.05.05, 09:16
      Pan Tomasz myli się w jednym. System haseł jednorazowych dla każdego przelewu
      nie jest wykorzystywany wyłącznie w ofercie dla vipów. Chyba największy
      polski bank internetowy, tj. mBank oferuje to standardowo. Na marginesie GW
      mogłaby dokładniej wyszukiwać "specjalistów" wypowiadających się na jej
      łamach.
    • Gość: heretique Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.softnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 09:16
      Panowie, czytajcie uważnie:

"Następnie w trakcie internetowej sesji sczytywał on z klawiatury dane potrzebne
      do dyspozycji przelewu, po czym przesyłał je złodziejom,"

ofiary w jakiś sposób dostawały trojana, który zainstalowawszy się w systemie
      może zrobić absolutnie cokolwiek - zczytać klawisze jakie naciskacie logując się
      do banku i skopiować na serwer hakerów dowolny plik z dysku.

Ja jestem klientem mBanku, gdzie taki atak jest kompletnie niemożliwy, bo do
      przelewu na niezdefiniowany rachunek potrzebne jest hasło jednorazowe z listy,
      która jest na papierze - a na to trojan żaden nie poradzi :-)

• Gość: Mag Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.promax.media.pl 12.05.05, 09:34
        No tak, ale to haslo i tak musisz wpisac :o) Wiec maly wirusuik i tak przeczyta
        co napisales. No chyba ze co przelew masz inne haslo.
        • Gość: gregor Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: 62.233.177.* 12.05.05, 09:52
          moze i tak, ale hasło jednorazowe jest uzywane tylko raz , wiec przy wpisywaniu
          jest JUZ uzyte do przeprowadzenia aktualnej tranzakcji. Nawet jesli ktos je
          odczyta to juz powtórnie nie bedzie mogł uzyc
          • Gość: ufok Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.05, 16:09
            Bedzie mogl jest wpisac ponownie. Sprawdz sam !!!
            MBank nie jest bezpieczny jest tak samo niebezpieczny
        • Gość: AndyB Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: 195.205.22.* 12.05.05, 09:55
          Do przelewów wykorzystywane są hasła jednorazowe - teoretycznie bezpieczne.
          Dlaczego teoretycznie? - Można podstawić ofierze fałszywą stronę - gdzie dokona
          ona przelewu (który oczywiście nie dojdzie do skutku). Złodziej otrzyma za to
          hasło jednorazowe i może dokonać po zalogowaniu sam już innego przelewu :(

Duża wada tego systemu autoryzacji transakcji polega na tym, że hasła
          jednorazowe najczęściej wykorzystywane są kolejno - powinny być losowo.
          • Gość: Qba Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.globalintech.pl 12.05.05, 10:27
            to iluzoryczne bezpieczenstwo, bo czy losowo czy nie, w koncu dojdzie do
            wykorzystania wszystkich kodow, wiec przejmujac jeden z nich i uniemozliwiajac
            wyslanie go do banku ..w koncu bedzie mozna go uzyc...
            • Gość: WW Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: 217.153.29.* 12.05.05, 10:55
              Poza tym dzieki sekwencyjnemu wykorzystaniu hasel, klient od razu sie
              zorientuje, jesli ktos uzyje hasla z jego listy, bo zostanie ono ominiete, wiec
              latwo sie domyslic, ze lista zostala skompromitowana. Przy losowej kolejnosci
              bedzie to wiadome dopiero po wykorzystaniu wszystkich hasel z listy.
          • Gość: wqrwiony1 Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.tesco / 195.228.23.* 12.05.05, 12:15
            Gość portalu: AndyB napisał(a):

> Do przelewów wykorzystywane są hasła jednorazowe - teoretycznie bezpieczne.
            > Dlaczego teoretycznie? - Można podstawić ofierze fałszywą stronę - gdzie dokona
            > ona przelewu (który oczywiście nie dojdzie do skutku). Złodziej otrzyma za to
            > hasło jednorazowe i może dokonać po zalogowaniu sam już innego przelewu :(

Ludzie!! co wy wypisujecie!!
            NIE MOŹE JUŻ tego samego hasla użyć!! JEDYNĄ możliwością jest podglądnięcie
            listy haseł jednorazowych (nie mowie że niewykonalne) co właściwie wszelkie
            wormy itp pozwolą TYLKO na dostanie się do konta przez internet - nie pozwolą
            natomiast na przelew na nieznane konto.
            • wqrwiony1 Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH 12.05.05, 12:38
              Gość portalu: wqrwiony1 napisał(a):

> Ludzie!! co wy wypisujecie!!
              > NIE MOŹE JUŻ tego samego hasla użyć!! JEDYNĄ możliwością jest podglądnięcie
              > listy haseł jednorazowych (nie mowie że niewykonalne) co właściwie wszelkie
              > wormy itp pozwolą TYLKO na dostanie się do konta przez internet - nie pozwolą
              > natomiast na przelew na nieznane konto.

hmm sorrka juz sie poprawiam - w sytuacji podstawienia fałszywej strony -
              oczywiście można ukraść hasło o które bank przecież nie zapyta wiec zostanie
              wykożystane - tak działa właśnie najpopularniejszy atak...

No ale to już nie wina banku tylko ludzików co klikają myszką gdzie popadnie...
            • Gość: ufok Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.05, 16:12
              jakie ty bzdury piszesz, sprawdz, mBank pyta do skutku o jedno i to samo hasło jednorazowe az mu podasz dobre!
      • kuba_wr Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH 12.05.05, 12:51
        > Ja jestem klientem mBanku, gdzie taki atak jest kompletnie niemożliwy, bo do
        > przelewu na niezdefiniowany rachunek potrzebne jest hasło jednorazowe z listy

Czy chcesz powiedzieć, że przelewu na wcześniej zdefiniowane konto nie musisz
        potwierdzać ?
        • Gość: Piotr Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 13:14
          Oczywiscie.
          Z tym ze, aby zdefiniowac konto musisz uzyc kodu jednorazowego. Idea jest taka,
          ze definiujesz np konto rodziny albo np. dostawcy internetu. Wiec ewentualny
          napastnik i tak nie bedzie mial z takiej transakcji pozytku.
      • Gość: Diomedes Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: 217.79.147.* 12.05.05, 13:23
        Tylko ten papier pewnie został wydrukowany z jakiegoś kompa. I mamy mały paradoksik...
    • Gość: owen Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.05.05, 09:22
      mylisz się kolego. jako były klient bph wiem, że identyfikator i hasło
      wystarczą by wejść do systemu, a hasło klucza jest tożsame z hasłem logującym.
      Operację przelewu na dowolne konto można przeprowadzić z każdego komputera na
      świecie nie przejmując się "lokalnym kluczem". Głównie ze względu na niski
      poziom zabezpieczeń banku (i niezapowiedziane wprowadzenie opłat za skrzynkę
      pocztową), zamieniłem BPH na inny bank i jak widzę, miałem rację.
      • pro_test Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH 12.05.05, 09:27
        i do tego mozna to obslugiwac tylko przez internet explodera. ja mam konto w
        mbanku i moge sie laczyc dowolna przegladarka nawet tekstowym lynxem. brawo bph,
        hehe

--
        Pro_Test
        • Gość: Rafał nie tylko IE, ale z elinksem nie działa IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 12.05.05, 09:38
          > i do tego mozna to obslugiwac tylko przez internet explodera. ja mam konto w
          > mbanku i moge sie laczyc dowolna przegladarka nawet tekstowym lynxem. brawo bph

Nie. Działa np. mozilla albo firefox na Fedorze 3. Ale system jest potwornie zajaviony, więc zdarzają się różne związane z tym problemy. Za to o lynxie rzeczywiście nie ma mowy. Nie działają też mające większe możliwości elinks (polecam!) ani links. Muszę zajrzeć do tego mBanku, bo drażni mnie puszczanie jednego z większych programów, jakich używam - firefoxa, z jeszcze bardziej kobylastą dodatkową Javą, tylko po to, żeby zerknąć czy coś nie przyszło na konto.
        • Gość: mk Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.ifj.edu.pl 12.05.05, 10:00
          To akurat nie jest prawda. Ja uzywam Netscape'a.
        • Gość: WW Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: 217.153.29.* 12.05.05, 10:57
          Tu nie masz racji, bo BPH dziala pod Mozilla. Wystarczy plugin do podpisow
          cyfrowych zainstalowac. Inna sprawa jest, ze trzeba sie niezle naklikac, zeby
          go znalezc (nawet na stronie BPH).
      • Gość: Asteriks Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: 195.136.98.* 12.05.05, 11:57
        Chyba że sam tak sobie ustaliłeś , hasło klucz jestustalane przez CIEBIE
      • Gość: IT Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.itelekom.pl / *.itelekom.pl 12.05.05, 18:07
        > mylisz się kolego. jako były klient bph wiem, że identyfikator i hasło
        > wystarczą by wejść do systemu, a hasło klucza jest tożsame z hasłem logującym.
        Odkąd mam do czynienia z tym systemem (będzie z 5 lat) mam osobne. Może sobie
        takie ustawiłeś? A klucz można mieć lokalnie, ale trzeba sobie odpowiednio
        kliknąć przy zakładaniu konta. I wtedy nie da się z dowolnego miejsca... Chyba
        że się skopiuje klucz, co oczywiście jest wykonalne.
      • Gość: Mat Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.pl / 62.233.214.* 12.05.05, 21:25
        Hasło do klucza tożsame z hasłem logującym? Przy zakładaniu konta nic nie
        zmusza do ustawienia 'tożsamych' haseł. No, ale jak ktoś sobie tak ustawi to
        tak będzie.
    • Gość: jsmas Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 09:26
      A oczym wlasnie pisza, o tym ze wirus instaluje sie na lokalnym komputerze i
      szczytuje dane z dysku, klawiatury itd.
      • Gość: kszaku Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 09:47
        Mam konto w BEPEHU i walą mnie hakerzy. Jak większość tego społeczeństwa
        zarabiam tak mało że praktycznie każda kasa którsa pojawia sie u mnie na koncie
        od razu jest przeze mnie wypłacana. Haker może więc sobie pooglądać puste konto.
        A tak na serio.
        Klucz do przelewu można zmienić i nie jest taki sam jak ten logujący do systemu.
        po drugie wcale nie trzeba logowac się z klawiatury. Można to zrobić korzystajc
        z panelu wyświetlanego na ekranie. Nie znam się na wirusach i tego typu sprawch
        ale to chyba trochę utrudnia zczytywanie hasła.
        • Gość: WW Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: 217.153.29.* 12.05.05, 11:00
          Są programiki do filmowania pulpitu oraz do rejestrowania ruchow myszy.
          Podejrzewam ze nawet touch screen jest tu do przechwycenia (bo w koncu bedzie
          on emulowal mysz)
    • Gość: Dziennikarz Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 09:45
      Po pierwsze - od lat jestem klientem BPH. Zaden klucz nie jest przechowywany na
      dysku - do realizacji transakcji podaje sie drugie haslo, ktore sie zwyczajnie
      wpisuje na klawiaturze. Czyli komentujacy bredzi, a w dodatku czepia sie autora.
      Jestem tez dzienniarzem (nie pracuje w GW) i mam dosc wycierania sobie pyskow o
      moja profesje przez niedouczonych kretynow, ktorym sie wydaje, ze ich
      doswiadczenie zyciowe jest jedynym dostepnym.
      • Gość: zla_suka Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.zamoyski.edu.pl / *.zamoyski.edu.pl 12.05.05, 09:58
        > Po pierwsze - od lat jestem klientem BPH. Zaden klucz nie jest przechowywany
        na
        > dysku - do realizacji transakcji podaje sie drugie haslo, ktore sie zwyczajnie
        > wpisuje na klawiaturze.

Widac, ze jestes dziennikarzem, bo o niczym nie masz pojecia. Klucz mozna miec
        zapisany lokalnie np. na dyskietce, 8cm CD-R czy pendrive i w momencie
        popisania przelewu nalezy wskazac ten plik na miejscu podajac haslo do klucza
        (inne niz do logowania do systemu). Wiec doucz sie pan dziennikarz, bos taki
        idiota jak ci z GW.
      • Gość: Pan Pineska Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.eranet.pl 12.05.05, 09:58
        Drogi Dziennikarzu! Przeczytaj inne posty zanim zaczniesz sie unosic, bo w ten
        sposob tylko udowadniasz opinie na temat dziennikarzy. Tez kiedys pracowalem w
        pewnej duzej gazecie (nie jako dziennikarz) i wiem, ze dziennikarze mianuja sie
        specjalistami od wszystkiego, a ich cala wiedza opiera sie na googlach.

Pozdrawiam pokornych specjalistow
        • Gość: googiman Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.itelekom.pl / *.itelekom.pl 12.05.05, 18:10
          Jakby się opierała na googlach, to by było jeszcze dobrze :P
    • Gość: Draken Klucz można odczytać z dysku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 09:51
      ... i dlatego moim zdaniem najlepszy system ma bank BZ WBK, chociaż opłaty za
      usługi internetowe są wysokie i działa on wyjątkowo ślamazarnie. Zamiast klucza
      na dysku jest token, który trzeba ukraść ale razem z hasłem (czyli najlepiej
      porwać też właściciela :). Oczywiście token kosztuje, ale ubezbieczenie AC
      samochodu też kosztuje.
      • joko5 Re: Klucz można odczytać z dysku... 12.05.05, 09:57
        Takie samo zabezpieczenie ma Lukas Bank (token + hasło), MBank jednorazowe
        hasła, natomiast od kilku lat zastanawiam się nad bezpieczeństem transakcji BPH
        wpisuję tylko hasło dla potwierdzenia , trochę to mało.
    • pazio odp. M 12.05.05, 09:53
      Specjalistą nie jestem. Jestem natomiast klientem BPH.
      O ile dobrze pamiętam klucz, o którym mówisz niekoniecznie musi być
      przechowywany na kompie klienta. Może być również w banku. Wtedy do
      uwierzytelnienia transakcji wystarczy jedynie hasło do klucza. Korzystam z
      Sez@ma z kompów w pracy i w domu, i poza akceptacją certyfikatów i instalacją
      jakichś sterowników, nie musiałem zajmować się żadnymi kluczami - mój klucz
      jest w banku. Historie opisane w artykule wydają mi się prawdopodobne. Lecę
      studiować historię moich transakcji:)
    • Gość: plusz Przestępcy uwzięli się na BPH? IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 12.05.05, 09:57
      Niedawno dwa napady, teraz info o internecie. Albo przypadek, albo zmowa
      przestępców, albo coś z tym bankiem nie tak.
    • Gość: IT zly system zabespieczen - tokeny sa najlepsze IP: *.76.classcom.pl 12.05.05, 09:58
      Powodem calej afery jest zly system zabespieczen! Jedynym w miare niezawodnym systemem jest uzywanie kodów jednorazowych dla wszystkich operacji przelewu i wyplaty. Nigdy nie slyszalem zeby obrobili bank ktory uzywa tokenów. Wtedy nie ma znaczenia z jakiego komputera sie korzysta i czy ktos przechwyci kod czy haslo, bo kod transakcji jest uzywany jednorazowo i za kazdym razem jest inny. Lepszy jest chyba tylko system kart kodowych (np. w inteligo), tam jednorazowe kody transakcji sa wygenerowane przez bank i zapisane na karcie-zdrapce. Przy odrobinie zaparcia bank moze wtedy uzyc generatora liczb losowych a wtedy nawet przechwycenie wielu kodów nie pozwoli na złamanie algorytmu ich generowania (bo są właśnie losowe) a takie niebezpieczenstwo występuje przy tokenie. Tak wiec gadanie BPH ze maja silne zabezpieczenia to po prostu jakaś kpina i zrzucanie odpowiedzialności na użytkowników banku.
      • Gość: olek Re: zly system zabespieczen - tokeny sa najlepsze IP: 213.25.97.* 12.05.05, 10:03
        Powodem jest również mentalność ludzka polegająca na braku poszanowania lub
        wręcz nieznajomości pojęcia "własność intelektualna". Bo czy ktoś z Was
        zgłaszał kiedykolwiek organom ścigania fakt włamania do Waszego komputera?"
        Wątpię. A skoro nie ma włamań, to i nie ma działań systemowych polegających na
        ściganiu tego typy włamywaczy i złodziei.
        Z włamania do mieszkania robi się aferę, a włamanie do kompa z cennymi danymi
        traktowane jest z przymrużeniem oka, jako swego rodzaju rozrywkę intelektualną.
        Czyż nie?
        • Gość: cyc Re: zly system zabespieczen - tokeny sa najlepsze IP: *.bphpbk.pl 16.05.05, 18:45
          Tylko, ze pewnie 99% użytkowników nawet nie wie, że im się ktoś włamał.
          Statystyki mówią za siebie - internet zapchany jest milionami komputerów
          zombie, zainfekowanych dziesiątkami trojanów wirusów spywareów i innych
          malwareów, które automatycznie atakują następne i następne... a ich właściciele
          nie mają o tym bladego pojęcia i tylko narzekają że im "wolno chodzi". Wśród
          nich są i takie które logują klawiaturę i nawet szyfrowanie kwantowe na to nic
          nie poradzi, bo sama klawiatura nie jest szyfrowana.
    • Gość: A Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.ire.pw.edu.pl 12.05.05, 10:06
      Pozwolcie, ze wtrace swoje trzy grosze, gdyz akurat znam sie w miare dobrze na
      temacie.

Wszystko to, co jest lokalnie zainstalowane na kliencie mozna zdalnie pobrac
      (klucze priv, certyfikaty) - np. za pomoca spyware, trojanow. Wszystko to, co
      jest pisane na klawiaturze (np. hasla chroniace te certyfikaty) mozna
      przechwycic (key loggers) - programowo lub sprzetowo. Generalnie nie wierzy sie
      niczemu, co jest po stronie klienta - podstawowa zasada bezpieczenstwa.
      Przykladem sa cracki do kolejnych wersji MS Windows, Office itd - za kazdym
      razem firmy zapewniaja, ze soft jest nie do zlamania - a jednak...

A uzywanie IE czy Firefoxa nie ma tu nic do rzeczy. Bezpieczenstwo samej
      przegladarki to jest zupelnie inny temat, i to bynajmniej nie zwiazany z
      uwierzytelnianiem uzytkownikow w aplikacji webowej.

BPH popelnil podstawowy blad - nie zadbal o wystarczajaco silne uwierzytelnianie
      uzytkownikow, i autoryzowanie transakcji (jak to robia inne banki za pomoca
      SecureID, hasel jednorazowych, hasel-zdrapek itp.) i teraz ponosi tego konsekwencje.

Wszelkie bzdury typu "bank oferuje najwyzszy poziom bezpieczenstwa dla swoich
      klientow" - to jest czysty marketing, i nie ma nic wspolnego z rzeczywista ocena
      poziomu bezpieczenstwa.

• wqrwiony1 Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH 12.05.05, 12:26
        Gość portalu: A napisał(a):

> Pozwolcie, ze wtrace swoje trzy grosze, gdyz akurat znam sie w miare dobrze na
        > temacie.

Wreszcie ktoś pisze coś zgodnego z faktami... ale stosunek idiotów do znających
        temat jest i tak zastraszający - stąd włamy do pecetów...
      • franzmaurer Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH 12.05.05, 20:22
        > (klucze priv, certyfikaty) - np. za pomoca spyware, trojanow. Wszystko to, co
        > jest pisane na klawiaturze (np. hasla chroniace te certyfikaty) mozna
        > przechwycic (key loggers) - programowo lub sprzetowo.

Prosty skrypt "wirtualnej klawiatury" i wszystkie trojany mogą się w tyłek
        pocałować :)
      • Gość: mk Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.ifj.edu.pl 13.05.05, 09:15
        To fakt. Nie ma kodow nie do zlamania, a system jest tak bezpieczny jak jego
        najslabsze ogniwo, czyli ten chloptas stukajacy w klawiature lub klikajacy mysza
        szybciej niz potrafi odczytac to co wklepal. Zabezpieczenia BPH nie rzucaja o
        ziemie, ale mozna je poprawic trzymajac
        klucz na komputerze lokalnym, a nie w repozytorium banku. A jeszcze lepiej
        trzymac go na wymiennym nosniku, ktory wyjmujemy natychmiast po dokonaniu
        transakcji. Wtedy nawet przechwycenie hasla do klucza niewiele da, bo klucza
        fizycznie nie ma w komputerze.
    • Gość: P A Inteligo samo zawyża wypłaty z kont!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 10:07
      tylko nikt o tym nie pisze, a w dniach 27-29.04.2005 r. wypłaty z bankomatów
      były zawyżane, pieniędzy do tej pory nie zwrócili, tłumacąc się nieznanym
      błędem.
    • Gość: haker Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.bydgoska.krakow.pl 12.05.05, 10:10
      Czytając powyższe wypowiedzi mogę stwierdzić, że hakerzy mogą spać spokojnie,
      wiedza polskiego społeczeństwa na podstawowe zagadnienia IT jest po prostu zerowa.
      Pozdrawiam wszystkich lamerów!
      • Gość: sid31 Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.lipno.sdi.tpnet.pl 12.05.05, 10:21
        a twoja wiedza jest jaka? z kolejnego numeru komputer świata, napisz coś z
        sensem, bo takich mądrali tu pełno łącznie z tymi z g. wybiórczej.
    • Gość: Laukas Dlatego wyniosłem się z BPH IP: *.ibngr.edu.pl 12.05.05, 10:11
      Nie dość, że za bankowość internetową i kartę płaciłem w BPHu 11 zł (srebrny
      sezam), to nie miałem nawet listy haseł jednorazowych na przelewy internetowe.
      (Klucz miałem zainstalowany w banku, a nie u siebie, bo często jestem w
      rozjazdach, a rachunki muszę płacić) Teraz jestem w mbanku, płacę za każdy
      przelew 50 gr, mam za darmo:
      1) listę haseł jednorazowych (każde hasło do wykorzystania 1 raz, można
      przesyłać forsę na to samo hasło tylko dla przelewów zdefiniowanych, ale co
      złodziejom z przelewu do elektrowni lub tepsy?),
      2) kartę (niestety visa),
      3) dostęp do oferty funduszy inwestycyjnych.
      Teraz mogą sobie instalować trojany, nie jestem grubą rybą, żeby najpierw
      przesyłali mi trojana a potem robili włam do domu i szukali listy haseł, bo bez
      niej nic nie zrobią. A BPH niech wreszcie przemyśli swoje działanie i
      przestanie oszczędzać na klientach.
    • asp420 jesli to BPH to b. dobrze... 12.05.05, 10:12
      ..i zaraz wyjasnie dlaczego. Czesc polskich bankow z jakas dziwaczym uporem bojkotuje zalecenia zarowno W3C oraz ekspertow od bezpieczenstwa, serwujac wymagany taki zestaw do obslugi konta: Outlook Express (bo wiadomo ze na takim rozsylane reklamowki z banku sie ladnie wyswietlaja!), Internet Explorer (czasem dopuszcza sie jeszcze archaicznego Netscape 4.7) i produkt javopodobny Microsoftu. O innych programach ani slowa. Tymczasem ja, gdy uzywam platformy windowsowej (a wiec takiej jaka uzywa 95% uzytkownikow w Polsce) uzywam odpowiednio: Becky! Internet Mail, Opery i Javy Suna. Czesc bankow to wspiera - przykladem Inteligo czy mBank (nie mam tam najmniejszych klopotow), a czesc jak BPH sabotuje. Ba! kiedys tak bylo w jedym z bankow (przez milosierdzie nie wspomne ktorym) ze nie dalo sie w zaden sposob zalogowac pod oesem innym niz Windows z ww produktami softwarowymi. A wystarczy sie jeszcze troche zabezpieczyc i nic nie bedzie straszne. Nie wymaga to jakis programistycznych umiejetnosci. Na dzis dobry firewall (np. Kerio), antywirus (np. AVG), jakis program przeciw robalom (np. Spybot) i wscibskim (PeerGuardian2 z listami bogonow i innych paskudztw) w zupelnosci wystarcza. Banki nie maja pieniedzy aby wydrukowac to na reklamowkach, lub wrecz rozeslac cos takiego na dyskach swoim klientom?

PS Przyznam, ze bankom zmuszajacym swoich klientow do uzywania wylacznie dziurawych produktow Microsoftu zycze jak najgorzej.
      • Gość: mk Re: jesli to BPH to b. dobrze... IP: *.ifj.edu.pl 12.05.05, 10:37
        To nie do konca jest prawda. Dla obslugi konta w BPH uzywam Netscape 7.2 + Java
        jre 1.5 i nie mam problemow z funkcjonalnoscia. Inna sprawa, to to, ze system
        zabezpieczen (w zasadzie jeden klucz do przelewow) niezbyt mi sie podoba. Tyle,
        ze ja to robie spod Linuxa, wiec na wirusy jestem raczej odporny.
        • Gość: pimpek Re: jesli to BPH to b. dobrze... IP: *.enarxe.pnet.com.pl 12.05.05, 23:36
          > To nie do konca jest prawda. Dla obslugi konta w BPH uzywam Netscape 7.2 + Java

Tak jest od bardzo niedawna.
          Kiedyś (rok temu?), gdy dzwoniłem do nich i pytałem dlaczego nie działają mi ich
          strony bankowe w Mozilli, to najbezczelniej w świecie radzili żebym sobie
          Windowsy kupił.

A i tak, gdy ich homebanking zaczął mieć kaweł ręki i kawałek nogi,
          to konta w tym banku pozamykałem bo mi się nie podobał.
    • Gość: Ile Polaków-tyle o Ile Polaków-tyle opinii informatycznych, a jakże IP: *.k1.pl 12.05.05, 10:14
      Ile Polaków-tyle opinii informatycznych, a jakże. Ja sądzę, że hasło-klucz
      z-czytuje swoim mieczem Yoda albo Obi-Wan-Kenobi. Co sądzicie o tym???
    • Gość: asia Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.05.05, 10:22
      Syf - kiła - mogiła...
    • Gość: Greg Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 12.05.05, 10:23
      Kod 128 bitowy został złamany parę lat temu. Inne miejsca zabezpieczeń są
      bardzie kruche. Tak więc ja nie mam dostępu do konta przez internet.
      Jedynie w miarę bezpieczne połączenia z bakiem to łączność bezpośrednia
      wdzwaniana przez modem. Reszta to obniżanie sobie kosztów przez banki.
      • Gość: kuwa Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.pronet.lublin.pl 12.05.05, 10:40
        Niech hakerzy napiszą maila w jaki prosty sposób to zrobili! Niech napiszą do
        jakiejkolwiek gazet! BPH błyskawicznie się otrzeźwi i zrobi ze sobą porządek,
        inaczej straci klientów... Inne banki przestraszą się i na wyrost coś zrobią - i
        o to chodzi!! A tak swoją drogą to gdzie się podział etos hakerski - nie trzeba
        chyba kraść, żeby udowadniać (o ile kiedykolwiek istniał...)
      • Gość: WW Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: 217.153.29.* 12.05.05, 11:17
        Khym... przepraszam, nie chcialbym tu flejma zaczynac, ale co znaczy ze "kod
        128 bitowy zostal zlamany"? Po pierwsze panie(pani?) Greg nie kod tylko klucz,
        a po drugie co zostało złamane? Jaki szyfr? Bo ze złamania jednego klucza to
        nikomu kompletnie nic nie przyjdzie. Jakoś tak się składa, że łamanie brutalne
        szyfru RC5 i 64 bitowym kluczem zajęło milionom komputerów na całym świecie na
        przełomie wieków coś koło czterech lat, jeśli dobrze pamiętam (pojedynczego
        klucza!). Biorąc pod uwagę, że klucz 128 bitowy jest 2 do potęgi 64 razy
        trudniej złamać, to nawet biorąc pod uwagę geometryczny postęp mocy
        obliczeniowej wg prawa Moore'a to spokojnie można stwierdzić, że złamanie
        pojedynczej sesji szyfrowanej kluczem 128 bitowym metodą brutalną zajęło by
        pewnie kilkadziesiąt lat (nawet licząc że tendencja podwajania mocy
        obliczeniowej z każdym rokiem się utrzyma, w co wątpię) i zaangażowane w to by
        musiały być wszystkie komputery w takim państwie jak Polska.

Z drugiej strony rozpisywanie się o jakiśtam zabezpieczeniach super hiper
        kluczami 128 bitowymi jest psu na budę, bo tak naprawdę w transakcji SSL
        występują dwa rodzaje szyfrów i dwa rodzaje kluczy. Najpierw szyfrem
        asymetrycznym uzgadniany jest klucz sesyjny (a próby łamania szyfru
        asymetrycznego przy 128b kluczu radzę sobie odpuścić), a dalej transmisja jest
        szyfrowana szyfrem symetrycznym, który jest po prostu szybszy (i przy tym
        łatwiejszy do złamania). Potencjalny "hakier" może sobie wybrać który z tych
        szyfrów złamać
        • Gość: Poke 16384,255 Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 23:26
          W koncu jakis fachowiec. Pozdrawiam.
    • Gość: hm Re: Hakerzy? IP: *.aster.pl 12.05.05, 11:00
      hm, a może złodzieje?

a może: internauci zaatakowali internautów ha, ha!
      • Gość: hm Re: Hakerzy? IP: *.aster.pl 12.05.05, 11:08
        ten proponowany tytuł "Internauci zaatakowali internautów" to w nawiązaniu do
        niedawnego tytułu "Fiskus ściaga internautów" (tam chodziło o tych ludzi którzy
        handlują przez internet, a nie np. przez telefon)
    • Gość: radek Ciekwe z jakich systemow operacyjnych :) IP: 81.210.19.* 12.05.05, 11:23
      Jestem przekonany, ze taki bank ma szczegolowe statystyki:
      - z jakich systemow operacyjnych korzystaja klienci
      - z jakich przegladarek korzystaja klienci
      Ciekawe jak sie ma porownanie tych statystyk z danymi
      o klientach, ktorych okradziono... :)
      • Gość: Jacek Re: Ciekwe z jakich systemow operacyjnych :) IP: *.mgt.pl / *.mgt.pl 12.05.05, 20:59
        Na pewno 80% korzystało z IE i Windowsa
        • meerkat1 Re: Ciekwe z jakich systemow operacyjnych :) 14.05.05, 21:04
          To nie ma wiekszego znaczenia.
          NB ze zdziwieniem dowiedzialem sie, ze Poslce banki uzywaja jeszcze kodu 128
          bitowego.

Amerykanskie juz planuja przejscie z 256 bitowego na 512!

A poza tym- szczytanie danych z bezposrednio z klawiatury nie nastrecza dzis
          wiekszego problemu.
          FBI i NSA od ladnych paru lat podsylaja "nyske" pod auto podejrzanego mafioso i
          sczytuja kazde pukniecie w klawisz.

Dlatego ich wlasni agenci, podobnie jak agenci CIA " w polu" od razu wpisuja
          informacje kodem i przesylaja mikrofalowo w wysokiej kompresji (kilka
          milisekund).
          Troche uciazliwe i dosc kosztowne, ale przynajmniej bezpieczne!
    • Gość: digitalek Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.netpolska.com 12.05.05, 11:29
      fajnie! dzieki za cynk. ludzie beda wiedzieli gdzie nie lokowac swojej kasy :)
      • Gość: koko33 Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.aster.pl 12.05.05, 11:59
        A jak tam CItibank?
        Kiedyś miłem konto w Citibanku i pamiętam jak uruchomili obsługe kont przez
        internet i kiedy sie zalogowałem to aż zimne poty mnie oblały!
        Zadnych zabezpieczeń nie było! Tylko login i hasło z z opcją zapamiętania
        urzytkownika do zaznaczenia!!! Czympredzej wyniosłem sie do mBanku i Inteligo i
        nie mam żądnych klopotow z nimi.Lista hasel jednorazowych w szufladzie Firefox
        zamiast prymitywnego Internet Expolorera,firewal Sygate,antyvir
        Kasperski,SptBot,AdAware i żaden hacker nie podskoczy!
        Od dwóch lat odkad mam ten komputer i ww.programy ,nie mialem ani jednego robaka!!!
        Czy ktoś wie co tam chłopaki z Citibanku zmienili,czy dalej jest średniowiecze?
        • Gość: koko33 Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.aster.pl 12.05.05, 12:04
          A jak ktoś ma nadwyżki finansowe na koncie to polecam zakladanie lokat terminowych.
        • wqrwiony1 Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH 12.05.05, 12:29
          Gość portalu: koko33 napisał(a):

> A jak tam CItibank?

Wciąż tak samo - zero zabezpieczeń.
    • Gość: mt Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 11:35
      jeżeli został zainstalowany na stacji program szpiegowski i ne zauważyłeś tego,
      może on wysłać praktycznie dowolne informacje z dysku lokalnego - łącznie z
      kluczem. jeśli jeszcze keylogger zapisał tekst który wpisywano podczas
      wykorzystywania klucza to ma on to, co u ważasz za pełne zabezpieczenie.
      zabezpieczenia ssl działają na połączeniu internetowym/sieciowym, a nie szyfrują
      danych podczas działania na lokalnej maszynie
      wielu problemów można uniknąć stosując system ntfs i usuwając prawa dostępu do
      ważnych plików dla innych użytkowników (zakładam że stosujesz jakiegoś Wind...)
      Pozdrawiam - mt
      • pdemb Re: Hakerzy zaatakowali klientów BPH 17.05.05, 14:23
        W gruncie rzeczy najbezpieczniej byłoby łączyć się z bankiem po uprzednim wystartowaniu komputera z dostarczanego przez bank CD-ROMu zawierającego pełny system operacyjny wraz z oprogramowaniem klienckim. Tylko takie podejście wymagałoby od użytkownika przyjęcia do wiadomości, że jego komputer nie jest całkowicie bezpieczny :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka