Dodaj do ulubionych

UJ - PRAWO

IP: 217.97.185.* 17.05.05, 00:44
Hej ! Proszę głównie studentów UJ z wydziału prawa o jakiekolwiek info, bo
mam baardzo duży dylemat w wyborze uczelni. Jeśli historia nie jest moją
pasją (chociaż mogę się nauczyć)-przetrwam ? Jak wyglądają egzaminy, życie na
uczelni, wykładowcy, studencki klimat? Hmm, pozostaje czasu na życie prywatne-
imprezy,życie studenckie itp ? A perspektywy po skończeniu tego kierunku ?
Ewentualne programy wyjazdów za granicę ? Dzięki z góry za każdą odpowiedź !
Czasu do namysłu mam niby jeszcze trochę (kończę szkołę średnią dopiero za 2
lata), jednak muszę już się ukierunkować. Naprawdę, z góry wielkie dzięki !
Pozdrawiam !
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasiula Re: UJ - PRAWO IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 10:04
      Hej,
      studia są świetne, nie zamieniłabym ich na nic innego. Egzamin wstępny jest
      trudny, ale warto przysiąść i załapać się na dzienne. Zaoczne kosztują ponad
      4000 i można się na nie zapisywać bez żadnych ograniczeń-kwestia kasy. Program
      naucznia obydwu trybów jest właściwie taki sam, razem chodzi sie na zajęcia.
      Historia nie jest Ci do niczego potrzebna. Jestem najlepszym przykładem:) Nie ma
      jej na egzaminie a na studiach nie jest powiedziane,że musisz wybierać
      przedmioty historyczne. Program studiów kształtujesz sobie sam. Wydział
      sporządza listę przedmiotów na cały rok i student deklaruje to co wybrał. Trzeba
      rocznie zdobyć określoną ilość punktów, żeby zaliczyć rok. Co do egzaminów:
      są zróznicowane - część można bezstresowo zdać,na inne trzeba się dluuuuugo
      uczyć. Wszystko zależy od tego za ile punktów jest przedmiot-im wiecej można
      dostać pkt tym egzamin trudniejszy. Wykładowcy w większości to prawdziwi
      fachowcy- kadra jest wybitna trzeba przyznać. Życie prywatne...hmm.wszystko
      zależy od człowieka-jak sobie dobrze zorganizujesz czas to z życiem prywatnym
      nie ma problemu, ale nie ma co ukrywać-nauki jest sporo.
      pozdrawiam serdecznie i powodzenia :)))))
      • Gość: Paweł Re: UJ - PRAWO IP: 217.97.185.* 17.05.05, 17:37
        Heej, dzięki Kasiula ! Hmm a nie będę musiał zdać historii na maturze? Chyba
        przydałby mi się informator...
        • Gość: Kasiula Re: UJ - PRAWO IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.05, 20:17
          Paweł,z tego co wiem to nie patrzą na wyniki matury ani na to co zdawałeś.
          podstawą przyjęcia jest i pewnie długo jeszcze będzie egzamin
          wstępny,sprawdzający
          umiejętności logicznego myślenia (krótkie kazusy i teksty źródłowe). dodatkowo
          zapewne pojawią się pytania ze słownika- różne mniej lub bardziej znane słowa
          obcego pochodzenia. to tyle.
      • Gość: asd Re: UJ - PRAWO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 18:23
        a czy np po zaocznych mozna sie dostac na jakas aplikacje czy trzeba miec plecy
        • Gość: || ujnica|| Re: UJ - PRAWO IP: *.comnet.krakow.pl 20.05.05, 19:30
          Skądże!! Nie trzeba żadnych pleców!! Nabór na aplikacje jest czytelny i
          przejrzysty. Korporacje uczciwie wybierają najlepszych!!! Szczególnie dbają aby
          dzieci znajomychi krewnych nie dostały się do klanu!! Nikt nikogo nie oszukuje
          i nie daje łapówek!!! Sielanka!!!

ps. to wszystko to prawda:) :) :)
        • mn7 Re: UJ - PRAWO 21.05.05, 19:32
          Gość portalu: asd napisał(a):

> a czy np po zaocznych mozna sie dostac na jakas aplikacje czy trzeba miec
          plecy

Po zaocznych dyplom masz identyczny, więc na sądową i na prokuratorską raczej
          nie ma to znaczenia. Jeśli chodzi o adwokacką - pojawiają się inne czynniki.
      • Gość: Gutek Re: UJ - PRAWO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 19:30
        > Historia nie jest Ci do niczego potrzebna

Co nie oznacza, ze nie musi zdac prznajmniej jednego takiego przedmiotu :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka