Dodaj do ulubionych

Kopiec dla Papieża

• Gość: LewyBeton Porabane katole IP: *.telia.com 20.05.05, 13:44
      Stuknijcie sie w czaszki i zrobcie sobie kuku na muniu. Wszystkie wasze pomysly
      cuchna glupota i sa rodem ze sredniowiecza.
      A moze zbudujcie w Polsce szpital z prawdziwego zdarzenia, jeden z
      najnowoczesniejszych na swiecie i nazwijcie go imieniem Papy. Bedzie sluzyl
      chorym przez dziesieciolecia i bedzie znakiem nadziei dla cierpiacych.
    • Gość: biedny Re: Kopiec dla Papieża IP: *.icpnet.pl 20.05.05, 13:51
      Ciekawe czy nas stac na takie pierdoly.Ludzie,wezcie sie do roboty.
      • Gość: kam Re: Kopiec dla Papieża IP: *.uoks.uj.edu.pl 20.05.05, 14:06
        ale za to mielibysmy w Krakowie Trzy Korony(jezeli by zostal usypany w Lasku
        Wolskim
    • Gość: kazmirz zbudujcie lepiej piramidę !!! IP: *.acn.waw.pl 20.05.05, 14:12
      albo usypcie jakieś górki żeby nie trza było jeździć do Zakopca !!!!
    • tppiotr Re: Kopiec dla Papieża 20.05.05, 14:15
      Lepszy kopiec niż beznadziejny pomnik.
    • Gość: benek budujcie kopce IP: 213.186.83.* 20.05.05, 14:33
      stawiajcie pomniki a w bieszczadach dzieci z głodu żrą trawę
      • Gość: Taczka Re: Chory Narod IP: *.securenet.net / *.securenet.net 20.05.05, 14:43
        Polacy to jednak bardzo chory narod.

Sam papiez by sie w grobie przewrocil, gdyby uslyszal o tych chorych
        inicjatywach, bo przeciez w Pismie Swietym jest wyraznie napisane "Nie bedziesz
        mial bogow cudzych przede mna" i wyraznie zostal napietnowany kult zlotego cielca.

Poganstwo!
    • Gość: Lucy.Ferr Re: Kopiec dla Papieża IP: *.77.classcom.pl 20.05.05, 14:41
      Tak, zbudować piramidę. Nie wiem czy mnie taki pomysł bardziej śmieszy, czy
      brzydzi...
    • Gość: Jan Ciećkiewicz Re: Kopiec dla Papieża IP: *.76.classcom.pl 20.05.05, 14:45
      Zamiast kopca ziemnego (mało oryginalnego i nie w stylu Jana Pawła II)
      proponuję "kopiec dobrych uczynków". Np. stałe, coroczne deklarowanie
      przekazania 1% jednomiesięcznych dochodów na Caritas Archidiecezji Krakowskiej
      lub fundację Pajacyj Janiny Ochojskiej, z przeznaczeniem na dożywianie
      niezamożnych dzieci w szkołch. Jestem przekonany, że gdyby żadne dziecko z
      naszego regionu nie wychodziło ze szkoly głodne, a jest takich dużo, to JP II
      byłby z nas zadowolony. Jeśli byłby nadmiar pieniędzy to mozna by się było
      dzielic z innymi.
      • Gość: JUL Jedzenie dla narodzonych dzieci! IP: *.107-201-80.adsl.skynet.be 20.05.05, 15:08
        Jedzenie dla narodzonych dzieci! www.pajacyk.pl/index.php3

Wstyd z tym kopcem jak dzieci nie maja co jesc!!!!!!!!!!!!!!!!
        SKANDAL!!!!!!!
        • Gość: aa DEMAGOGIA! IP: 195.116.22.* 20.05.05, 15:34
          a
    • Gość: GŁOS Z TŁUMU Pamietacie film "Konsul"? IP: 62.89.126.* 20.05.05, 15:33
      Tam urzędnicy mówią: "Tyle jest potrzeb, przedszkola, żłobki... zbudujmy
      pomnik". Tutaj to samo, tyle, że kopiec. ŻAŁOŚĆ
      • Gość: m13 Re: Pamietacie film "Konsul"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 15:40
        popaprane to pomysly kret wykopie po godzinach kopczyk gratis i bezpieczny
    • wicurpix Re: Kopiec dla Papieża 20.05.05, 15:41
      Po co sypac kopce, wznosić pomniki itd? Mamy góry,nazwijmy je nie Tatry a Góry Papieskie.
      • Gość: naiwny Papiezowi co papieskie IP: *.fnal.gov 20.05.05, 16:35
        Hold skladaja temu wielkiemu czlowiekowi wszyscy, nawet ci co sie niekoniecznie
        a nim zgadzali.

Inicjatywa aby uczcic jego pamiec jest bardzo piekna i nalezaloby sie zastanowic
        jak to zrobic najlepiej. A moze jak on by tego najbardziej chcial?

Tu niesmiala propozycja: a moze by, ku czci jego pamiecic, przezyc jeden dzien
        tak, jak by on tego od nas oczekiwal? Moze jeden dzien w miesiacu? W tygodniu?
        Moze po jakims czasie sie przyzwyczaimy, i czesciej? To by sie dopiero papiez
        uradowal!
        • opt Re: Papiezowi co papieskie 20.05.05, 23:11
          Gość portalu: naiwny napisał(a):

> Hold skladaja temu wielkiemu czlowiekowi wszyscy, nawet ci co sie
          niekoniecznie
          > a nim zgadzali.
          >
          > Inicjatywa aby uczcic jego pamiec jest bardzo piekna i nalezaloby sie
          zastanowi
          > c
          > jak to zrobic najlepiej. A moze jak on by tego najbardziej chcial?
          >
          > Tu niesmiala propozycja: a moze by, ku czci jego pamiecic, przezyc jeden dzien
          > tak, jak by on tego od nas oczekiwal? Moze jeden dzien w miesiacu? W tygodniu?
          > Moze po jakims czasie sie przyzwyczaimy, i czesciej? To by sie dopiero papiez
          > uradowal!
          > Tak,tak i koniecznie niech to będzie dzień wolny od pracy.Potem dwa,trzy i
          tak dalej...
    • Gość: Jabo Re: Kopiec dla Papieża IP: *.chello.pl 20.05.05, 16:30
      Taaak. Zacznijmy od początku:

1. Wszystkich Znajacym Sluszna Prawde Plynaca z Nauk Papieza malkontentow
      serdecznie pozdrawiam. Ciekwaosc, kiedy ostatnio zaoferowaliscie swoj czas (bo
      pieniadze nie wszyscy maja) pomoc & umiejetnosci ktorejkolwiek z organizacji
      charytatywnych o ktorych gesto i czesto piszecie? wiecie w ogole jak one
      pracuja? gdzie sa? lepiej poswiecic czas na wypisywanie Niezwykle Madrych Slow
      na forum, nie?
      2. Potwornie irytuja mnie hasla typu "Rynek Im. Jana Pawla II", mierzi mnie
      nazwanie stadionu Cracovii tymze imieniem i z rosnacym przerazeniem czekam az
      ktos zaproponuje wybudowanie na Bloniach Bazyliki. Najwiekszej, oczywiscie. Choc
      ten pomysl z milionem rzezb... uroczy:)
      3. Jestem wszystkimi rekami ZA budowa kopca. Taniego, bez multipleksow,
      tureckich granitow i zlotych klamek. Z duzym udzialem mieszkancow & lokalnych
      firm w budowie.
      4. Zakrzowek to swietne miejsce: 1) blisko kampusu; 2) piekne tereny spacerowe;
      3) wreszcie zacznie sie tam regularnie sprzatac; 4) bedzie impuls do
      uregulowania statusu wlasnosciowego & perspektyw rozwojowych terenu kamieniolomu.
      4. zdecydownie wole kopiec niz kolejne poronione projekty.
      5. jesli Wanda zaslozyla na jeden...
    • Gość: adam81w Rzucilo sie wam na glowe ????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 16:36
      co za gupi pomysl . nie za duzo juz tego upamietniania .
      • Gość: JUL JEDZENIE DLA DZIECI!!!! IP: *.107-201-80.adsl.skynet.be 20.05.05, 16:45
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2720784.html
        "Najdroższy pomnik Jana Pawła II

KATOLICKA AGENCJA INFORMACYJNA 20-05-2005, ostatnia aktualizacja 20-05-2005 16:05

Ogromny, 10-metrowy pomnik Jana Pawła II stanie w Nowym Sączu. Jego spodziewany koszt ? nawet 2 mln zł ? przekroczy wartość wszystkich dotychczasowych pomników Papieża w Polsce.

Sfinansowanie przedsięwzięcia, na które wyraziła zgodę Rada Miasta, zadeklarowała grupa sądeczan, na razie anonimowych.

Zdaniem prezydenta Nowego Sącza, Józefa Antoniego Wiktora, decyzja została podjęta w odpowiedzi na prośby licznych środowisk i mieszkańców. Na razie nie wiadomo w jakiej części miasta stanie pomnik.

- Naszym zamiarem jest odsłonięcie i poświęcenie pomnika w 27. rocznicę wyboru kard. Karola Wojtyły na Stolicę Piotrową, czyli 16 października 2005 roku - podkreśla prezydent Wiktor. Jego zdaniem, pomnik będzie widzialnym znakiem pamięci sądeczan i trwałym wezwaniem do pielęgnowania nauki Ojca Świętego, a zarazem symbolem hołdu, dumy, wdzięczności i jedności wszystkich mieszkańców.

Według informacji Biura Prasowego nowosądeckiego magistratu, pomnik mógłby stanąć na rynku, tak aby postać Jana Pawła II skierowana była na kolegiatę św. Małgorzaty. Tę świątynię Papież podniósł do godności bazyliki mniejszej z okazji 700-lecia Królewskiego Miasta Nowego Sącza 12 maja 1992 roku, a wcześniej, 6 sierpnia 1971 r. przeniósł z bocznego do głównego ołtarza łaskami słynący obraz Przemienienia Pańskiego.

Rada Miasta zobowiązała prezydenta Nowego Sącza, aby całe przedsięwzięcie było konsultowane z Kurią Diecezjalną w Tarnowie. Kanclerz Kurii ks. Adam Nita powiedział KAI, że ze wstępnym projektem zapoznała się już diecezjalna Komisja Sztuki Kościelnej i wkrótce będzie znana jej opinia oraz sugestie dotyczące ewentualnych poprawek. Pomnik ma przedstawiać Jana Pawła II z pastorałem. Na cokole znajdą się słowa Papieża: ?Nie lękajcie się być świętymi?. Nieoficjalnie wiadomo, że pomnik projektuje prof. Czesław Dźwigaj z Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie.

Lokalna prasa spekuluje, że budowę pomnika sfinansują bracia: Józef i Marian Koralowie, którzy w 1979 r. rozpoczęli w Nowym Sączu produkcję jednych z najbardziej dziś znanych w Polsce lodów ?Koral?. ? Nic mi o tym nie wiadomo. Nie mamy zamiaru finansować ani współfinansować przedsięwzięcia ? powiedział KAI Bogdan Workiewicz, dyrektor ds. marketingu w ?Koralu?, odpowiedzialny też za kontakty z mediami.

Tymczasem jeden z urzędników kościelnych w rozmowie z KAI dał do zrozumienia, że pieniądze wyłożą właśnie bracia Koralowie. Kiedy i czy w ogóle się ujawni tajemnicza grupa sądeczan, gotowa zapłacić 2 mln zł za papieski pomnik, tego na razie nie wiadomo."

www.pajacyk.pl/index_banery.php3
        • Gość: JUL Re: JEDZENIE DLA DZIECI!!!! IP: *.107-201-80.adsl.skynet.be 20.05.05, 16:47
          Orgia glupoty!!!!
        • Gość: JUL Re: JEDZENIE DLA DZIECI!!!! IP: *.107-201-80.adsl.skynet.be 20.05.05, 16:48
          Orgia glupoty!!!!

www.pajacyk.pl/index.php3
    • Gość: warszawiak Re: Kopiec dla Papieża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 16:53
      WItajcie
      rozumiem wasza tradycje, ale jesli macie nadmiar pieniedzy to stawiajcie nowe
      pomniki, kopce etc.
      Zamiast wywalac szmal w bloto (doslownie) zbudujcie jakis osrodek sportowy w
      ktorym biedne dzieciaki moglyby skorzystac, cokolwiek kurde...
      w
    • Gość: krako Re: Kopiec dla Papieża IP: *.chello.pl 20.05.05, 16:57
      A JA NIE CHCĘ.I mam takie prawo.Jak chcą to niech się złożą ,zapłacą i będą go
      mieli.Ja nie chcę!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • ned_pap Re: Kopiec dla Papieża 20.05.05, 18:33
        Prawidłowe podejście. Nie chcesz, bo nie musisz. Jest to chyba najzdrowszy
        argument przeciwnikow kopca na tym forum.

Ja popieram pomysł budowy tego typu pomnika, ale nie powinien on być finansowany
        w całości z budżetu. Miasto mogłoby się do niego dołożyć na przykład przekazując
        działkę i zapewniając utrzymanie już wybudowanego kopca. A sama budowa - z
        składek. Czasy, kiedy samemu się ziemię na plecach nosiło na kopiec, chyba już
        minęły.

------------------------
        A na drzewach, zamiast liści,
        Będą wisieć komuniści.
    • nietam.botu Re: Kopiec dla Papieża 20.05.05, 17:32
      Stwórzmy największy kopiec na ziemi. Polacy powinni mieć swoje cuda świata.
      Może te kopce zaistnieją w umysłach narodów świata tak mocno jak egipskie
      piramidy!
    • Gość: rokit Re: Kopiec dla Papieża IP: *.net.autocom.pl 20.05.05, 17:45
      To ogromne marnotrawstwo,
      jeszcze za zycia Papieza istniala wersja aby pieniadze na kopiec nie topic w
      blocie,ale przeznaczyc na szpital w Prokocimiu,ktory sie rozsypuje...
      Panowie rozwagi
    • Gość: darek Re: Kopiec dla Papieża IP: *.home1.cgocable.net 20.05.05, 17:51
      Bez sensu. Jak sie ktos wyrazil - zrobmy cos pozytecznego, zamiast zwozic sterty
      ziemi! A moze "zywy" pomnik ? Inni robia cos dla najubozszych, samotnych,
      nieszczesliwych czy chorych nie wydaje wam sie, ze na przyklad hospicjum
      zbudowane i utrzymywane przez Krakowian byloby lepszym upamietnieniem Papieza,
      ktoremu zawsze na sercu lezala dola pokrzywdzonych, biednych i tak dalej?
      Glupota wladz nie ma limitu, widac, te pomniki i kopce sa im potrzebne chyba,
      nie dosyc tego? Krakowianie, dajcie glos, wymyslcie cos madrego i pozytecznego!
    • Gość: piesnaczarnych Re: Kopiec dla Papieża IP: *.asko / 82.177.183.* 20.05.05, 18:00
      Termity mają kopce,mrówki mają kopce to dlaczego watykańska konserwa ma nie
      mieć?A tak wogóle jestem ciekaw ile mieszkań komunalnych w Krakowie brakuje i
      dlaczego jakimś tam kopcem władze sie zajmują?Niechaj klechy usypią za własne
      /czyli frajerów/pieniadze.
      • Gość: elwer Re: Kopiec dla Papieża IP: *.energis.pl 20.05.05, 19:00
        Proponuję nie budować w Polsce nowych domów dla psychicznie chorych tylko
        odrazu przykryć dachem krakówek i n.sącz.

Dla uczczenia jp2 proponuje przemianowanie krakówka na np.Wojdyłów,Karolowo,
        Karolów,Wojdyłogród itp.Proszę ociekawe propozycje.
        Oczywiście pomysł nie jest nowy już raz ekipa miłośników uczczenia jeydnego
        słoneczka narodów zmieniła nazwę mojego kochanego miasta.
    • Gość: Stefan Re: Kopiec dla Papieża IP: *.ghnet.pl 20.05.05, 18:50
      Skąd u Was Forumowiczów tyle jadu?
      Chyba nic nie zrozumieliście z nauk papieskich. Można, a nawet trzeba, mieć
      własne opinie, ale to nie powód by sączyć tyle jadu i nienawiści w wypowiedzi
      na forum.
      A sam pomysł, jako szczególnie konserwatywnie krakuski (nie mylić z krakowski -
      bo Krakus to nie to samo co Krakowianin, a już napewno nie Krakowiak) jest memu
      sercu bardzo bliski.
    • dccircle Jak Stalinowi 20.05.05, 18:52
      Sypcie, sypcie, Bog wam chyba piasku w oczy nasypal i z rozumu obral.
    • Gość: miro99 Re: Kopiec dla Papieża IP: 212.87.5.* 20.05.05, 18:52
      Zamiast licytowania się o wysokość kopca, może by tak postawić jakiś większy
      szpital (im. Jana Pawła II -oczywiście).
    • Gość: zdruff Re: Kopiec dla Papieża IP: *.mok.waw.pl / *.mok.waw.pl 20.05.05, 19:22
      pomysl z kopcem -beznadziejny. (za chwile zapewne ktos mnie obrazi. kij mu w
      oko.)
    • Gość: lolo omg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 19:43
      Nie wyobrażam sobie, by Ojciec Święty miał taki sam kopiec jak Piłsudski czy
      Kościuszko. Był przecież postacią wyrastającą ponad nich.

buhahah powinien sie puknac w leb ten rady
      • zdruff Re: omg 20.05.05, 19:46
        Gość portalu: lolo napisał(a):

> Nie wyobrażam sobie, by Ojciec Święty miał taki sam kopiec jak Piłsudski czy
        > Kościuszko.

naprawde sobie nie wyobrazasz? ja sobie wyobrazam nawet to, ze taki kopiec nie
        powstanie.
    • Gość: sałak proponuję aby był niższy od kopca Kościuszki IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 20.05.05, 19:48
      nie będe tego uzasadniał bo i tak stado kościelnych sępów mnie zagryzie za taką
      opinię .
    • Gość: kris Re: Kopiec dla Papieża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 20:02
      do zrealizowania najlepsze byłoby referendum, z wyłączeniem gó..arzy, dewot,
      osób (które wypowiadają się na forum) które nie mają pojecia o wielkich osoba
      naszego życia, a najlepszy poziom dla nich to miś, donald, balbina albo barbi.
      Pojęcie obiektywizmu jest najlepszą formą podejścia do sprawy a i tak zakończy
      się komisją sejmową d/s malwersacji przy budowie kopca
      • Gość: maxi-fan Re: Kopiec dla Papieża IP: *.ztpnet.pl 20.05.05, 20:08
        a ja proponuje zmienic nazwe stolicy na PAPO-CITY i nazwe kraju na PAPOLAND
    • Gość: kubapowiatowy prawy do lewego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 20:20
      Ja bardzo przepraszam, ale niezmiennie protestuję przeciwko angażowaniu się
      rady miasta w jakiekolwiek przedsięwzięcia o charakterze „papieskim”. Już raz
      dała ona „ w tym temacie” popis niespotykanej wręcz elegancji, taktu, finezji
      oraz wyczucia – i na razie może wystarczy.
      Z kolei pan prezydent niech się łaskawie zajmie uporządkowaniem spraw już
      rozgrzebanych, a nie rozgrzebywaniem kolejnych.
      Innymi słowy – i abstrahując od sensu czy bezsensu samego pomysłu – tak poważne
      i odpowiedzialne przedsięwzięcie może postulować, planować czy realizować
      wyłącznie grono odpowiednio (do szeroko rozumianej rangi sprawy) skuteczne,
      poważne i odpowiedzialne.
      • Gość: havi Re: prawy do lewego IP: 80.50.251.* 22.05.05, 11:42
        Jan Białczyk, radny SLD

Przypominam, że kardynałowie apelowali o rozsądek. Może lepiej załóżmy Fundację
        imienia Jana Pawła II, która będzie pomagać chorym i biednym.

(Chyba SLDowcom,którzy stracą poselskie perspektywy w najbliższych
        wyborach :))))

kopec to najlepszy i bardzo krakowski sposób na uczczenie naszego Wielkiego
        Biskupa i Papieża, dobrze aby znalazło się w tym kopcu lub w pobliżu Muzeum
        obrazujące życie Karola Wojtyły z okresu jego przebywania w Krakowie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka