Gość: Masłoń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.05, 22:05 buda przy Szerokiej 12 BEZAPELACYJNIE.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Nikt Re: Rusza piąta edycja plebiscytu na najbrzydszy IP: *.chello.pl 23.05.05, 01:29 Więc przede wszsytkim - Centrum Kongresowe przy Rondzie Grunwaldzkim (tam gdzie tresowane lwy konferuja). Po drugie Sheraton przy Wawelu...brrrr!!! :(. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: killer Re: Rusza piąta edycja plebiscytu na najbrzydszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 09:51 jeju co wy macie z tym sheratonem !? zamiast w kółko jak zacięta płyta powtarzać, że jest brzydki to nauczcie się wreszcie zapobiegać `brzydkim` budynkom zanim zostaną wybudowane, a nie po skończeniu. Poza tym pragnę zuważyć, że w w myśl tego co piszecie rok-rocznie powinna być przyznawana nagroda dla Jubilatu oraz dla Hotelu Forum - bo te szkaradztwa raża w tym samym stopniu co sheraton - i czemu nikt nie myśli o tym, żeby je przerobić ? A teraz jeszcze o całej Archi-Szopie ... IMHO dużo budowli zgłaszanych do tego niechlubnego wróżnienia wcale nie było brzydkich - próba czasu potwierdziła, iż pasują do miejsc w których zostały zbudowane, a jedynym ich problemem jest to że zostały w nie włożone duże pieniądze i to, że nie są to secesyjne kamieniczki. I to są jak zauważyłem główne kryteria nominacji do nagrody - IMO niesłuszne. A jak zgłaszamy propozycje to ja bym proponował nadbudowę kamienicy na rogu ul.Karmelickiej i Michałowskiego (tam gdzie delikatesy oczko) ... już uzasadniam nadbudowa zabuża linię ulicy, budynek wyraźnie wybija się wśród innych z nim sąsiadujących, okoliczne budynki straciły ciąg w kominach a tak wógóle skąd oni mają na to pieniądze i kto im na to pozwolił. I czemu się mnie nie zapytali o zdanie i wogóle to gazeta powinna o to zrobić aferę :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ben Re: Rusza piąta edycja plebiscytu na najbrzydszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 19:41 po pierwsze killer naucz sie pisac po polsku a po drugie Forum jest do rozbiórki, zapewne juz w tym roku.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ex Re: Rusza piąta edycja plebiscytu na najbrzydszy IP: *.chello.pl 23.05.05, 22:07 A jak niby zapobiegać? Wywalić skoumpowanych urzędasów z Urzedu Miasta? To chyba jedyne rozwiązanie - po uważaniu możesz sobie budować każde ohydztwo i nawet archi-szopa nic tu nie da. To jest wlasnie dziedzia w której korupcję i nepotyzm można dostrzec gołym okiem - nowe budownictwo. Chcieliście drodzy krakowianie korupcji (część z Was siedzi w niej po uszy) - to bedziecie jedli prze dziesięciolecia to g*wno. Nie pozdrawiam, bo nie szanuje :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~ka Re: Rusza piąta edycja plebiscytu na najbrzydszy IP: 62.233.150.* 31.05.05, 10:48 jubilat jest typową architekturą postmodernistyczną, klasykiem swojego gatunku i spotkałem już kilku zagranicznych plastyków i architektów, którym się podobał, poza tym stanowi dobre zakończenie alei, a jego elewacje nie konkurują z wawelem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Rusza piąta edycja plebiscytu na najbrzydszy IP: 213.25.22.* 23.05.05, 06:42 Ja myślę, że ponownie Sheraton. W ogóle powinna powtać specjalna nagroda dla tej ohydy, przyznawana jej co roku, tak długo aż to monstrum będzie szpecić Kraków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Rusza piąta edycja plebiscytu na najbrzydszy IP: *.nfz-krakow.pl 23.05.05, 08:26 Budynek przy kupa -ten koło Synagogi Odpowiedz Link Zgłoś
annb Re: Rusza piąta edycja plebiscytu na najbrzydszy 23.05.05, 08:32 a czy "niedokonania" też mozna zgłaszać? bo ja chciałabym zgłosić rondo mogilskie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob budowniczy Szkieletor przy Mogilskim. IP: *.chello.pl 23.05.05, 12:51 bezapelacyjnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: killer Re: Szkieletor przy Mogilskim. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 13:31 ale on był zbudowany jakieś 30lat temu :D a poza tym ja go lubie ... wyobrażasz sobie krajobraz miasta bez tego `tworu` ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marceli Szpak Re: hmm. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 16:37 Szkieletor jest moim ulubionym budynkiem w miasteczku Kraków (ale autorowi poprzedniego postu chyba chodziło o rondo, jako założenie komunikacyjne - niedokonanie) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: hmm. IP: *.chello.pl 23.05.05, 17:11 ja proponuje do konkursu elewacje hotelu matejko na rogu pl Jana Matejki! szkoda ze rozowego nie walneli-wtedy caly swiat barbie-lasek zawitalby u nas....:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: hmm. IP: *.geo.uj.edu.pl 23.05.05, 17:20 To dlaczego nie sglosisz tez kosciola sw. Floriana?Ma dokladnie taka sama kolorystyke. Tylko troche przybrudzona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: hmm. IP: *.chello.pl 25.05.05, 17:18 1.kosciol stoi samotnie w przeciwienstwie do kamienicy,wiec tak nie wali opo oczach 2.Kolor chyba nieco inny-zwroce na to uwage dokladniej nastepnym razem-kolor na kosciele wydaje mi sie bardziej bezowy niz zielono-oczojebny 3.nawet jesli kosciol jest zblizony kolorystyka to nie oznacza ze mozna wymalowac wszystko na zielono-oczo..., szkoda ze Wawel nie pociagneli "flamastrem" na zasadzie "przeciez juz cos stoi o takim kolorze w Krakowie" 4.elewacja naroznej kamienicy chyba tak nie wygladala wczesniej Nie jestem przeciwnikiem jakichs jasnych czy ciemnych kolorow ale jak widze różowy,zielony i zolty w wiadomych odcieniach (oczojebn..)to mi sie nie dobrze robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: killer brama Floriańska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 20:06 to może oderemontowana Brama Floriańska ? przeszedłem się z rodzicami po mieście wczoraj i ich te jasne barwy bardzo uderzyły. Bardzo z tego powodu narzekali .. Dzisiaj przechdziłem tamtędy sam i stwierdziłem, że faktycznie coś z tą kolorystyką jest nie tak - powinna być utrzymama w tonie sąsiadujących z nią murów .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: verte Re: brama Floriańska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 02:45 Dobra to w sumie wiadomo już kto wygrał w tym roku(słynna nadbudowa) ale może jeszcze jakieś inne propozycje..bo chyba jeszcze nic nie padło. Odpowiedz Link Zgłoś
megas1 Miasto 24.05.05, 08:28 Niestety od strony miasta nie mamy co oczekiwać współpracy w konkursie. Samo nic nie wybudowało, a inni nie budują bo pewnie muszą czekać ze 2 lata na pozwolenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
hm_tak Prowokatorów zapraszamy do wątku 28.05.05, 23:48 ...Prowokacje". A Jesli mię pamięć nie myli, to ocenie konkursu podlegają prace z ostatniego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Masmiksoń Re: Rusza piąta edycja plebiscytu na najbrzydszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 20:40 Margarynion-rzepie jeden;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozumny Sposób prowadzenie konkursu jest niesprawiedliwy ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 17:00 Archi-Szopa to efekt końcowy. Składa się nań: zapotrzebowanie /gust/ inwestora, "kuncepcja" architekta oraz urzędnik, który to dzieło zatwierdził. Byłoby niepowetowaną stratą, gdyby te nazwiska nie zachowały się dla potomności. Dlatego też, należałoby od następnej edycji konkursu, ustanowić Archi-Sławojkę dla wymienionych osób ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kedar Re: Rusza piąta edycja plebiscytu na najbrzydszy IP: *.devs.futuro.pl 31.05.05, 08:46 poza wszelką konkurencją powinny być jupitery stadionu Cracovii, których postawienie zniszczyło widok na Wawel od strony wschodniej, a zezwolenie na ich postawienie to istna archi-szopa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stach Re: Rusza piąta edycja plebiscytu na najbrzydszy IP: *.budimex.com.pl 02.06.05, 11:24 A może przyznać tytuł "MECENASA ARCHI SZOPY" wszystkim tym, któzy TRWALE przyczyniają się do powstawania tych szkaradzieństw w Krakowie? I architektom, i decydentom (czytaj: urzędasom z UM Krakowa), i konserwatorom zabytków? Przecież to co się dzieje w MOIM mieście to totalna degrengolada nie tylko PIĘKNEJ architektury ale zaprzeczenie tego wszystkiego co powstało piękne i madre i na trwale wpisało sie w koloryt i historię miasta. Może mój pomysł nie jest najgłupszy ! Odpowiedz Link Zgłoś
o13y NIEGŁUPIE, NIEGŁUPIE 02.06.05, 12:17 tylko takim "mecenasem" prawdopodobnie musiałby sie jednoczesnie prokurator zainteresować. Odpowiedz Link Zgłoś