Dodaj do ulubionych

Rusza piąta edycja plebiscytu na najbrzydszy bu...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.05, 22:05
buda przy Szerokiej 12

BEZAPELACYJNIE....
Obserwuj wątek
    • Gość: Nikt Re: Rusza piąta edycja plebiscytu na najbrzydszy IP: *.chello.pl 23.05.05, 01:29
      Więc przede wszsytkim - Centrum Kongresowe przy Rondzie Grunwaldzkim (tam gdzie
      tresowane lwy konferuja). Po drugie Sheraton przy Wawelu...brrrr!!! :(.
      • Gość: killer Re: Rusza piąta edycja plebiscytu na najbrzydszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 09:51
        jeju co wy macie z tym sheratonem !? zamiast w kółko jak zacięta płyta
        powtarzać, że jest brzydki to nauczcie się wreszcie zapobiegać `brzydkim`
        budynkom zanim zostaną wybudowane, a nie po skończeniu.

Poza tym pragnę zuważyć, że w w myśl tego co piszecie rok-rocznie powinna być
        przyznawana nagroda dla Jubilatu oraz dla Hotelu Forum - bo te szkaradztwa raża
        w tym samym stopniu co sheraton - i czemu nikt nie myśli o tym, żeby je przerobić ?

A teraz jeszcze o całej Archi-Szopie ... IMHO dużo budowli zgłaszanych do tego
        niechlubnego wróżnienia wcale nie było brzydkich - próba czasu potwierdziła, iż
        pasują do miejsc w których zostały zbudowane, a jedynym ich problemem jest to że
        zostały w nie włożone duże pieniądze i to, że nie są to secesyjne kamieniczki. I
        to są jak zauważyłem główne kryteria nominacji do nagrody - IMO niesłuszne.

A jak zgłaszamy propozycje to ja bym proponował nadbudowę kamienicy na rogu
        ul.Karmelickiej i Michałowskiego (tam gdzie delikatesy oczko) ... już uzasadniam
        nadbudowa zabuża linię ulicy, budynek wyraźnie wybija się wśród innych z nim
        sąsiadujących, okoliczne budynki straciły ciąg w kominach a tak wógóle skąd oni
        mają na to pieniądze i kto im na to pozwolił. I czemu się mnie nie zapytali o
        zdanie i wogóle to gazeta powinna o to zrobić aferę :>
        • Gość: ben Re: Rusza piąta edycja plebiscytu na najbrzydszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 19:41
          po pierwsze killer naucz sie pisac po polsku

a po drugie Forum jest do rozbiórki, zapewne juz w tym roku....
        • Gość: Ex Re: Rusza piąta edycja plebiscytu na najbrzydszy IP: *.chello.pl 23.05.05, 22:07
          A jak niby zapobiegać? Wywalić skoumpowanych urzędasów z Urzedu Miasta? To
          chyba jedyne rozwiązanie - po uważaniu możesz sobie budować każde ohydztwo i
          nawet archi-szopa nic tu nie da.
          To jest wlasnie dziedzia w której korupcję i nepotyzm można dostrzec gołym
          okiem - nowe budownictwo.
          Chcieliście drodzy krakowianie korupcji (część z Was siedzi w niej po uszy) -
          to bedziecie jedli prze dziesięciolecia to g*wno.
          Nie pozdrawiam, bo nie szanuje :(
        • Gość: ~ka Re: Rusza piąta edycja plebiscytu na najbrzydszy IP: 62.233.150.* 31.05.05, 10:48
          jubilat jest typową architekturą postmodernistyczną, klasykiem swojego gatunku
          i spotkałem już kilku zagranicznych plastyków i architektów, którym się
          podobał, poza tym stanowi dobre zakończenie alei, a jego elewacje nie konkurują
          z wawelem
    • Gość: marek Re: Rusza piąta edycja plebiscytu na najbrzydszy IP: 213.25.22.* 23.05.05, 06:42
      Ja myślę, że ponownie Sheraton. W ogóle powinna powtać specjalna nagroda dla
      tej ohydy, przyznawana jej co roku, tak długo aż to monstrum będzie szpecić
      Kraków.
    • Gość: gosc Re: Rusza piąta edycja plebiscytu na najbrzydszy IP: *.nfz-krakow.pl 23.05.05, 08:26
      Budynek przy kupa -ten koło Synagogi
    • annb Re: Rusza piąta edycja plebiscytu na najbrzydszy 23.05.05, 08:32
      a czy "niedokonania" też mozna zgłaszać?
      bo ja chciałabym zgłosić rondo mogilskie :)
    • Gość: bob budowniczy Szkieletor przy Mogilskim. IP: *.chello.pl 23.05.05, 12:51
      bezapelacyjnie
      • Gość: killer Re: Szkieletor przy Mogilskim. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 13:31
        ale on był zbudowany jakieś 30lat temu :D a poza tym ja go lubie ... wyobrażasz
        sobie krajobraz miasta bez tego `tworu` ?
        • Gość: Marceli Szpak Re: hmm. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 16:37
          Szkieletor jest moim ulubionym budynkiem w miasteczku Kraków (ale autorowi
          poprzedniego postu chyba chodziło o rondo, jako założenie komunikacyjne -
          niedokonanie)
          pozdrawiam
          • Gość: gosc Re: hmm. IP: *.chello.pl 23.05.05, 17:11
            ja proponuje do konkursu elewacje hotelu matejko na rogu pl Jana Matejki!
            szkoda ze rozowego nie walneli-wtedy caly swiat barbie-lasek zawitalby u
            nas....:/
            • Gość: behemot Re: hmm. IP: *.geo.uj.edu.pl 23.05.05, 17:20
              To dlaczego nie sglosisz tez kosciola sw. Floriana?Ma dokladnie taka sama kolorystyke. Tylko troche przybrudzona.
              • Gość: gosc Re: hmm. IP: *.chello.pl 25.05.05, 17:18
                1.kosciol stoi samotnie w przeciwienstwie do kamienicy,wiec tak nie wali opo
                oczach
                2.Kolor chyba nieco inny-zwroce na to uwage dokladniej nastepnym razem-kolor na
                kosciele wydaje mi sie bardziej bezowy niz zielono-oczojebny
                3.nawet jesli kosciol jest zblizony kolorystyka to nie oznacza ze mozna
                wymalowac wszystko na zielono-oczo..., szkoda ze Wawel nie
                pociagneli "flamastrem" na zasadzie "przeciez juz cos stoi o takim kolorze w
                Krakowie"
                4.elewacja naroznej kamienicy chyba tak nie wygladala wczesniej
                Nie jestem przeciwnikiem jakichs jasnych czy ciemnych kolorow ale jak widze
                różowy,zielony i zolty w wiadomych odcieniach (oczojebn..)to mi sie nie dobrze
                robi.
    • Gość: killer brama Floriańska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 20:06
      to może oderemontowana Brama Floriańska ?

przeszedłem się z rodzicami po mieście wczoraj i ich te jasne barwy bardzo
      uderzyły. Bardzo z tego powodu narzekali ..
      Dzisiaj przechdziłem tamtędy sam i stwierdziłem, że faktycznie coś z tą
      kolorystyką jest nie tak - powinna być utrzymama w tonie sąsiadujących z nią
      murów ..
      • Gość: verte Re: brama Floriańska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 02:45
        Dobra to w sumie wiadomo już kto wygrał w tym roku(słynna nadbudowa) ale może
        jeszcze jakieś inne propozycje..bo chyba jeszcze nic nie padło.
        • megas1 Miasto 24.05.05, 08:28
          Niestety od strony miasta nie mamy co oczekiwać współpracy w konkursie. Samo nic nie wybudowało, a inni nie budują bo pewnie muszą czekać ze 2 lata na pozwolenia :)
      • hm_tak Prowokatorów zapraszamy do wątku 28.05.05, 23:48
        ...Prowokacje". A Jesli mię pamięć nie myli, to ocenie konkursu podlegają prace
        z ostatniego roku.
    • Gość: Masmiksoń Re: Rusza piąta edycja plebiscytu na najbrzydszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 20:40
      Margarynion-rzepie jeden;)
    • Gość: rozumny Sposób prowadzenie konkursu jest niesprawiedliwy ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 17:00
      Archi-Szopa to efekt końcowy. Składa się nań: zapotrzebowanie /gust/
      inwestora, "kuncepcja" architekta oraz urzędnik, który to dzieło zatwierdził.
      Byłoby niepowetowaną stratą, gdyby te nazwiska nie zachowały się dla
      potomności. Dlatego też, należałoby od następnej edycji konkursu, ustanowić
      Archi-Sławojkę dla wymienionych osób !
    • Gość: kedar Re: Rusza piąta edycja plebiscytu na najbrzydszy IP: *.devs.futuro.pl 31.05.05, 08:46
      poza wszelką konkurencją powinny być jupitery stadionu Cracovii, których
      postawienie zniszczyło widok na Wawel od strony wschodniej, a zezwolenie na ich
      postawienie to istna archi-szopa
    • Gość: stach Re: Rusza piąta edycja plebiscytu na najbrzydszy IP: *.budimex.com.pl 02.06.05, 11:24
      A może przyznać tytuł "MECENASA ARCHI SZOPY" wszystkim tym, któzy TRWALE
      przyczyniają się do powstawania tych szkaradzieństw w Krakowie?
      I architektom, i decydentom (czytaj: urzędasom z UM Krakowa), i konserwatorom
      zabytków?
      Przecież to co się dzieje w MOIM mieście to totalna degrengolada nie tylko
      PIĘKNEJ architektury ale zaprzeczenie tego wszystkiego co powstało piękne i
      madre i na trwale wpisało sie w koloryt i historię miasta.
      Może mój pomysł nie jest najgłupszy !
      • o13y NIEGŁUPIE, NIEGŁUPIE 02.06.05, 12:17
        tylko takim "mecenasem" prawdopodobnie musiałby sie jednoczesnie prokurator
        zainteresować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka